miercuri, martie 26, 2025

(Video)Lukasenko. Teoria ceausista a „independentei” si argumentul bastonului

In Bielorusia, Aleksandr Lukasenko se pregateste sa „castige” inca o runda de alegeri.  E presedinte din 1994 si nu da semne ca e dispus sa renunte. Cam cat de hotarat e va puteti da seama din imaginile de mai jos. Omul in haina rosie este Vladimir Neklayev, unul dintre liderii opozitiei.

Bielorusia a organizat astazi alegeri prezidentiale iar asupra numelui castigatorului nu prea avea nimeni dubii.  Cu toate astea opozitia a organizat o manifestatie de protest in centrul capitalei Minsk, pentru a denunta fraudele si climatul de teroare in care a avut loc scrutinul (presa electronica independenta a fost amutita, suporterii opozitiei tratati cu argumentul bastonului, internetul in anumite zone ale tarii a fost oprit temporar).

La ora la care scriu informatiile sunt inca prea putine pentru a putea vorbi de vreo revolutie de orice culoare. Merita insa mentionate doua lucruri. Primul ar fi ca imaginile de mai sus arata ca orice tratament „soft” aplicat regimurilor autoritare este inutil si pagubos. In ultima vreme diversi comentatori incepusera sa spere ca Bielorusia va trece printr-un proces lent de liberalizare si democratizare. Nu e cazul. Imaginile de mai sus o dovedesc cu prisosinta. In al doilea rand, presa rusa pare interesata de protestele antiguvernamentale de la Minsk ceea ce arata ca Lukashenko e tot mai singur. Probabil asa se explica si teoria de sorginte ceausista a neatarnarii pe care o profetea acum doua saptamani.

Trebuie remarcat si dezinteresul sau, poate ar fi mai bine sa ii spun renuntarea, occidentului care pare sa se fi impacat cu ideea ca Bielorusia e pierduta pentru multa vreme.  Lukasenko nu e „ultimul dictator al Europei”, asa cum spune cliseul. E inca un esec al lumii libere.

Mi-e teama ca Bielorusia e condamnata sa se salveze singura.  Exemplele din jurul ei nu sunt insa deloc incurajatoare. Moldova, Georgia, Ucraina, statele din Asia Centrala nu sunt modele de succes si  nu ofera niciun motiv  real de speranta. Asta, evident, nu justifica blazarea. Ca est europeni stim bine care sunt pericolele.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Pentru zona acesta cred totusi ca Moldova este un model de succes. Ramane sa fiu contrazis sau sa mi se dea dreptate de catre politicienii moldoveni care inca mai negociaza formarea unei aliante de guvernare.

    La Centrul Roman de Politici Europene, Cristian Ghinea a spus (intr-un raport recent si in cateva randuri in mod public) ca R. Moldova este un model de succes in cadrul Parteneriatului Estic. Sintagma a fost preluata rapid de mai multi politicieni moldoveni, comentatori ai vietii publice de acolo si chiar am auzit-o la functionari europeni preocupati de Moldova. In fine.. astea fac think-tank-urile, lanseaza idei argumentate tocmai pentru a fi preluate si folosite.

  2. M-as fi asteptat sa spui Georgia. Eu cred ca e prea devreme sa numesti Moldova un exemplu pentru orice. Think-tankurile n-au decat sa lanseze ce doresc ele. De folosit se folosesc daca esti de acord cu ideile respective :)

  3. Buna seara:

    Foarte bun articol. Imi amintesc de ce spunea Adam Michnik: „Lukasenko reprezinta bonapartismul cu chip colhoznic”. As spune doar ca revolutiile au loc in genere cand te astepti mai putin. Ori, in cazul acesta, cand se asteapta Lukasenko si mafia lui mai putin. Ca si clanul Ceausescu, au jefuit o tara jurand ca-i apara independenta. Povestea cu cocosul rosu, adica aceea despre complotul extern, tine doar pana la un punct. Cine si-ar fi inchipuit acum cativa ani ca vom asista la un inceput de „revolutie de catifea” in Birmania?

    Cu speranta,

    Vladimir Tismaneanu

  4. Eu cred ca pentru populatia din Bielorusia chiar situatia din Romania este un prost exemplu de aplicare a democratiei occidentale. Ce a obtinut romanul de rand dupa 21 de ani de la revolutie si castigarea drepturilor democratice? Innafara dreptului de a injura conducerea tarii de a circula liber prin lume, si de a umbla nauc prin hipermarcheturi, mai nimic! Marea majoritate a populatiei nu este interesata de voiaje in strainatate si faptul ca la conducerea tarii astazi este x si maine este y nu prezinta prea mare importanta pentru ea. Vesnica bajbaiala in treburille de conducere a tarii, certurile interminabile intre principalele institutii ale statului, mojicia si mitocania discursurilor unor persoane publice, lipsa de respect afisata fata de principalele institutii statale cum ar fi Presedintia din partea unor mai mari sau mai mici oameni politici, transformarea justitiei intr-un fel de SRL aducator de foloase materiale pentru membrii ei, saracirea constanta si ireversibila a unei mari categorii de cetateni ai Romaniei nu constituie un imbold pentru nimeni din aceasta lume in a dori schimbarea. Ezitarile din Republica Moldova sunt tot un rezu;tat al nerealizarile din Romania.

  5. nu priviti lucrurile obiectiv, poate ei au fost de vina, poate ei au vrut sa-i provoace pe cei care au tras. voi inca aveti convingerea ca democratia inseamna sa fi asa cum e in SUA sau alt loc. habar n-aveti. In fiecare tara este o lupta pentru putere, nimic nu e perfect. In Moldova au castigat comunistii, asta inseamna ca-s mai buni. punct. In belarus poate e la fel, poate in Franta o sa castige comunistii intr-o zi, atunci ce o sa ziceti? ca trebuie sa trecem si noi la comunism, daca franta o face… Nu aveti gandire libera, asta e cea mai mare problema, sunteti indoctrinati cu o idee stupida de DEMOCRATIE.
    Democratie nu exista niciunde. spuneti-mi un stat unde voteaza cel putin 90% din cei cu drept de vot, nu este.
    salut

    • Eu nu ma prind. Omul acesta, razvan_cluj, este sincer sau glumeste. Tonul parca este prea serios pentru a fi o gluma iar continutul mesajului sau este prea halucinant pentru a fi serios.

      Sau contributors se… deschide maselor. :))

      • Din pacate vorbeste serios. El face parte din categoria celor multi care confunda democratia noastra originala ( un fel de ciorba comunisto-capitalista) cu democratia adevarata. Si fac aceasta confuzie datorita lehametei ce i-a cuprins tot asteptand sa se aleaga apele. Pacat! De aia spun eu mai sus ca ce se intampla in tara noastra nu poate fi un motiv pentru ca si alte tari comuniste sa paseasca pe drumul democratiei!

        • Si un sistem democratic ideal are probleme majore.
          Pentru minoritate, democratia este echivalentul unei dictaturi.
          Chiar Marea Britanie a cautat alternative la democratie dupa o criza din parlament acum cativa ani.
          Este cum spunea nu mai stiu cine: „Democratia da dreptul purecului sa fie egalul leului.”
          As putea afirma chiar mai mult: ca votul democratic este un act imoral ! Cu ce drept decide o persoana viitorul altor oameni liberi ? Nimeni nu ar trebui sa aibe dreptul asta.

          • Acum înclin să-i dau dreptate lui Ciprian Ciucu, care a scris:
            „Sau contributors se… deschide maselor.”
            După ce, cu doar câteva minute în urmă mă pregăteam să-i scriu o replică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro