Am fost luati in vizorul lumii civilizate. Din toate directiile.
Nu mai comentez, extrasele din declaratiile unor inalti oficiali din toate zarile sunt edificatoare prin ele insele.
1. Secretarul american de stat Hillary Clinton a avertizat asupra pericolelor la adresa valorilor democratice si a drepturilor omului in anumite tari europene si din Asia Centrala, mentionand cu ingrijorare ca „exista semne de recul democratic in Ungaria si atacuri la adresa procesului constitutional in Romania”, care este mentionata printre statele in care guvernele aplica „restrictii asupra drepturilor omului”.
2. Conform Hotnews „In negocierile cu oficialii romani, reprezentantii Comisiei Europene au anuntat sec ca nu vor semna, alaturi de FMI si Banca Mondiala, un nou acord de tip preventiv cu Romania. Motivul? Romania nu si-a indeplinit aproape nici o promisiune din actualul acord: privatizarile au fost ratate sau intirziate, procesul de introducere a managementului profesionist la companii de stat a fost o mascarada, arieratele ramin majore.
Refuzul unui nou acord / centura de siguranta inseamna un semnal negativ extrem de puternic pentru finantatorii externi. Ar fi insotit, probabil, de scaderea ratingurilor de tara, ceea ce inseamna scumpirea creditelor pe care Guvernul le contracteaza pentru a-si desfasura activitatea in mod curent. Asta duce la dificultati in onorarea platilor curente, precum salarii si pensii, dublata de sistarea oricarei investitii de la bugetul de stat – spre disperarea companiilor care au contacte cu statul, dar si a baronilor locali ce vor ramane fara resurse.”
3. Un raport al Ministerului rus al Afacerilor Externe mentioneaza: „Cetatenii Romaniei continua sa aiba unul dintre cele mai scazute niveluri de incredere din UE in sistemul legal”, se mentioneaza in raportul Ministerului rus de Externe, care face o evaluare a respectarii drepturilor omului in toate cele 27 de tari membre UE. „Conform sociologilor europeni, aproximativ 96% dintre romani considera coruptia ca fiind o problema majora in tara lor si leaga direct sau indirect acest factor de incalcarea propriilor drepturi si libertati.”
4. Institutul National de Fizica Materialelor de la Magurele a anuntat ca a propus „retragerea lucrarilor” acuzate de plagiat de portalul Integru.org, lucrari pe a caror lista de autori se afla si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Patru specialisti internationali in domeniu au confirmat pentru portalul integru.org „publicarea in mod repetat a acelorasi rezultate„. „Ele sunt in mod clar cazuri de autoplagiat, cele patru lucrari fiind foarte aproape identice (> 90%)„, a declarat pentru Integru.org Prof James F. Scott, de la Cavendish Laboratory, Department of Phsyics, University of Cambridge.
5. Consiliul Justitie si Afaceri Interne a mentinut ieri monitorizarea masurilor suplimentare solicitate Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la Spatiul Schengen, fara a oferi in schimb nicio recomandare privind data de aderare. Consiliul Justitie si Afaceri Interne al UE a adoptat ieri un al doilea raport bianual al Comisiei adresat Parlamentului si Consiliului privind functionarea spatiului Schengen.
6. Revista Nature „Actualul guvern condus de Victor Ponta este la putere de mai putin de un an, insa a provocat un regres al multor pasi pozitivi facuti in trecut. Daca Uniunea Social Liberala castiga majoritatea absoluta, asa cum arata predictiile, este posibil sa dezmembreze si mai multe institutii menite sa asigure meritocratia privind numirile in functii si finantarile din mediul academic, si probabil ca va inlatura si sistemul de control care a ramas contra coruptiei academice.”
7. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, de la Palatul Cotroceni, că premierul Victor Ponta a minţit atunci când a spus că scrisoara de la Comisia Europeană spune că s-ar fi deblocat POSDRU, întrucât guvernul ar fi acceptat, de fapt, anularea unor finanţări de 25% din proiect.
8. Presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a declarat: “In ultimele cateva luni, guvernarea scandaloasa a lui Victor Ponta a dus la o rapida marginalizare a tarii in UE, dar si in cadrul propriei sale familii politice europene, Partidul Socialistilor Europeni, care au decis in septembrie sa anuleze desfasurarea programata a congresului lor la Bucuresti. Daca Victor Ponta ramane la putere, imi este teama ca marginalizarea Romaniei numai se va agrava.”
Din pacate, in tara avem o atmosfera de ura si dezbinare, desi in joc este viitorul tarii, pe urmatorii multi ani, nu doar patru.
Nota Editor: STEFAN VLASTON CANDIDEAZA DIN PARTEA ARD LA CAMERA DEPUTATILOR LA ALEGERILE DIN DECEBRIE 2012. ARTICOLUL DE MAI SUS TREBUIE CITIT CU ACEASTA REZERVA
Ha ha ha.
A mai ramas o sg problema: sa refuze FMI-ul banii lui Ponta. Ce mi-ar placea, sa nu mai aiba Ponta de unde se imprumuta …. o sa iasa cu scandal intern. Abia astept.
reprezentantii Comisiei Europene au anuntat sec ca nu vor semna, alaturi de FMI si Banca Mondiala, un nou acord de tip preventiv cu Romania. Motivul? Romania nu si-a indeplinit aproape nici o promisiune din actualul acord: privatizarile au fost ratate sau intirziate, procesul de introducere a managementului profesionist la companii de stat a fost o mascarada, arieratele ramin majore.
Cea mai mare intrebare care persista, cum se va sparge USL. Se stie in campanie este unitate(haita care urmareste prada) dar odata victima doborata, incepe lupta pentru bucata cea mai mare si in haita pot aparea lupte interne, provocari la ierarhia anterioara).De obicei, lupta se da intre actualul sef , fostii sefi si wanna bees. Primul este in pozitie oarecum fragila pentru ca este atacat din toate partile, dar are avantajul accesului primar la resurse, fostii sefi sunt in pozitie marginala dar inca periculoasa pentru ca pot musca pe la spate simuland sustinerea actualilor sefi, iar ultimii cei care vor au la indemana lor forta tineretii si curajul de a isi asuma riscuri. Din aceasta perspectiva, sa spunem ca o persoana corect aleasa din PNL (care intruneste acordul membrilor PNL, va putea sparge USL si reconstituirea unei aliante naturale cu PDL daca PDL va ceda indeajuns de multe posturi de ministrii plus postul de PM). De acolo discutia incepe cine va ceda cele mai multe posturi, PSD sau PDL…iar PNL va fi beneficiarul. Andrei Chiliman. Sau Rares Manescu de exemplu plasat ca nume de PM va putea pune multe dificultati din perspectiva pozitiei sale…apropiat de Crin Antonescu, dar in acelasi timp sotia dansului europarlamentar…are legimitate politica. Ludovic Orban la fel. PSD-ul poate merge pe varianta unei intelegeri cu presedintele prin sacrificarea lui Ponta, si aici sunt nume care pot realiza un consens in interiorul PSD. Ma refer la dl Tanasescu, dl Florin Georgescu, Daniel Daianu sau de ce nu la dlui Mitrea care are experienta, e relativ foarte abil politic, nu poate fi acuzat direct de atitudine de obstructionare a Justitiei(a facut gestul politic cerut de a se pune la dispozitia ei in candidaturile anterioare) in plus e considerat un om rational chiar de catre cei din PDL. Ar fi si persoana extrem de inteligenta a dlui Vasile Dancu. Dar realistic dl Mitrea are sansele politice cele mai mari, in opinia mea. Problema unde ar trebui realizat un consens, este acela unde Presedintele va trebui sa treaca peste resentimentele ca unele din personajele enumerate mai sus au participat activ in campania de suspendare. Jocurile sunt deschise.
Insa oricare ar fi Prim Ministrul desemnat, calitatea politica a campaniei a fost un recul important, nu s-au dezbatut teme si proiecte…paradoxal lupta s-a dat peste achizitii deja(de la integrarea europeeana, la acordurile cu FMI si stabilitatea financiara…nu inteleg nici acum odata ce ai pus mana pe ceva..reusesti performanta sa le scapi din mana) , in al doilea rand nu s-a schimbat nimic fundamental in modul de a face politica- se ajunge la aranjamente de culise vs votul popular cu justificarea raului mai putin necesar..deci cetatenii una voteaza(chiar daca manipulati si prosti informati) si alta li se ofera ceea ce va produce si mai multa neincredere si frustrare, iar in al treilea rand. perspectivele de guvernare nu sunt roz , raul facut de guvernarea Ponta, de la pierderea credibilitatii la implantarea propriilor oameni in functii va genera insatisfactie pentru cei care au perceput lupta politica legitima. Vinovati, in primul rand chiar cei care au acceptat guvernarea, pe o perioada scurta in loc sa astepte alegerile si sa aiba puterea fara interpretari si conditionari(graba strica treaba), partile reformiste sau noi politice ,din care inclusiv dl Stefan Vlaston face parte, care nu au livrat marfa promisa(pozitia NR vs PP-DD in realitatea actuala este datorata printre altele si absentei capacitatii manageriale si democratice din interiorul noii miscari promise, NR ar fi putut avea inglobata si FC in ea daca era un pic mai atenta si critica la adresa viziunii liderilor autonumiti din NR) si desigur duplicitatea membrilor PDL la nivel local undeori. Noroc cu Societatea Civila, pentru ca s-au mobilizat inca odata pe principiul raului mai mic.
„Cea mai mare intrebare care persista, cum se va sparge USL.”
Pai cam asta ar fi si visul de aur al papusarilor: o Romanie in care electoratul ar avea de ales doar intre PSD si PNL. Dupa cum observam, ambele le servesc lor interesele la fel de bine.
USL-ul se va sparge cind va fi revolutie in strada. O sa ma distrez.
Cam scumpa distractia…
Ce revolutie… Se sparg cand nu mai bani de furat!
Revolutie in strada e cosmarul oricarei societati, e o disturbare majora care lasa amprentele pe decenii, instabilitate si resentimente majore. Nu va doriti asta, ar fi chiar semnul unor clase politice extrem de inabile si institutii slabe. Deocamdata, se stiu actorii economici si politici din spatele fortelor politice actuale iar sacrificii din partea acestor actori in propria tabara in favoarea unui interes mai mare, nu imi pare o problema in democratie.
Pentru mine ce pare socant , cand evidentele privind conspiratia impotriva unei ordini constitutionale au fost vorba clare( englezilor plain-view la prima vedere) incapacitatea institutiilor de a reactiona, exceptand DNA si ANI care s-au atacat oarecum pe linia a doua la principalii actori ai puciului) actorii din prima linie au fost menajati, ma refer la dl Ponta, Antonescu (interesele statului austriac, reprezentate prin companiile proprii OMV & Raifessen si altii si Swoboda) as aminti incercarea de a pune mana politic pe STS in CSAT cand este clar ca interesele OMV si a socialistilor europeeni *a se citi austriece*..au facut posibila aceasta stare de fapt interna, in urma carora toti romanii au avut de pierdut.
Sa rezum simplistic. Austria este o tara cu o suprafata geografica mai mica ca si a Romaniei, cu un teren agricol cu un potential agricol mai redus, cu o populatie demografica mai mica…deci potential oarecum redus.
Totusi, capitalul acumulat in investitii, organizarea superioara administrativa, educatia traditia sunt superioare la nivel de societate astfel ca la nivel de influenta politic europeean are un cuvant mai mare de spus. Iar o tara care se protejeaza, are zone tampon de influenta .Austria a creat un sistem de profit in Romania. De la exploatarea materiei prime -padurile din Transilvania au fost exploatate de austrieci, la controlul circuitului financiar – dobanzile bancare ale celor care lucra in Romania profita tot austriecii – de redevantele de petrol, tot austriecii.
Legea efortului minim.Altii lucreaza pentru noi, iar cand cei exploatati, scot capul..un pic mai sus, le dai amical o palma. Teoria mea este ca in acest binom statal de exemplu, beneficiile sunt marginale in Romania pentru romani in raport cu resursele lor si munca proprie.
De aici si tot interesul austriecilor de a-si proteja cum sa spun vacile de muls bani..nu e in interesul lor o societate mai puternica la nivel institutional in Romania, un concurent mai bine plasat in jocul puterilor europeene. Divide et impera. Au sprijinit politicieni din toate taberele, antrepenori mai mici, platind burse odraslelor, excursii, au investit in imagine pozitiva, au creat conditiile in care pot sa beneficieze de o pozitie de forta de pe un scaun , totusi minoritar..daca e sa ne referim la potentialul Romaniei vs cel al Austriei. Se cheama inteligenta, au construit aliante, isi investesc atent capitalurile, isi aleg cu grija oamenii. Desigur ar fi total neinteligent banarea totala pe tipul afirmatiilor pasuniste nu ne vindem tara si ar fi corecta si un retur pentru investitiile si know-how ul pe care il au si care aduc progres comun ambelor tabere. Dar fara o notiune de exploatare cu retur marginal.
O atitudine clara, transparenta si institutionala era avertizarea oficiala a politicienilor romani, a doua era ceea ce Hollande a facut la Acer Mitall in Franta, atentionare si joaca de pe pozitii de forta…da, investitori dar nu in orice conditii. Cum dl Traian Basescu a jucat, dealtfel in privinta pretului benzinei la pompa a Petromului de acolo si perceperea lui ca un actor advers si consecintele aferente.
Urmariti si pe rusii de la TISE, ce vor…controlul unei instalatii intr-un port cu importanta strategica in lumea petrolului si mai mult, in zona bazei militare americane de la Kogalniceanu. Si mai mult…controlul autoritatilor locale, Mazare si compania. Nu e un subiect pe care multi oameni il realizeaza dar este un subiect care ar trebui sa preocupe si la nivel politic. Cat timp oameni ca Gusa vor merge pe principiul sponsorului strain -serviciilor politice autohtone polite platite inapoi cu toate bunele intentii, publicul se va face vaduvit la buzunar..pur si simplu interesele economice ale unor entitati straine nu corespund neaparat cu interesele nationale propriu zise.Pentru ca interesul national nu cere ca dl Ponta sau dl Ungureanu sau dn individual, nu stiu care sa fie la Putere, e vorba de ce face cu puterea respectiva. Trece de nivel de indivizi sau grupuri politice. Aduce progres, o societate mai puternica o societate autonoma, respectata dar care respecta, care isi afirma la nivel economic si politic forta sau sunt pioni pe tabla de sah al altora. Deci in loc sa se promoveze unitate prin respectarea diferentelor( valorificarea lor) se promoveaza dezbinare si segregare pe criterii arbitrare, in loc sa se importe si copieze practicile cele mai bune verificate international se promoveaza un gen de originalitate autohtona dubioasa contraproductiva, in loc sa se incurajeze autonomia reala se promoveaza un gen de servilism mascat.
Cu tot ambalajul de libertate vandut , trebuie vazut unde e naivitate si manipulare si unde e intr-adevar succes intern.
Pentru ca este vorba de jocuri de bani, influenta si putere la nivel regional…intr-adevar guvernele trebuie sa faca concesii conciliabilului dar atunci cand este vorba de inconciliabil si inacceptabil trebuie pus piciorul in prag.
Ori daca elitele si oamenii inteligenti si decidentii nu reactioneaza si isi vind sufletul pe cativa arginti..cine sa o faca…
In 9 decembrie vom fi doar noi si voi, fara posibilitatea boicotului, fara conditia cvorumului, fara imixtiunea lui Merkel, Baroso sau Gordon, fara arbitrariul Curtii Constitutionale. Sper sa ne adunam aproape tot atitia cat la referendum. Doamne ajuta
@vasiler. Noi si voi? premisa de razboi civil (sau nu ti-a explicat instructorul de partid? schimba-l ca e prea prost.!). PS. esti cumva dintre CIOMAGARII de la Arad? ca dupa vorba si postare cam asa se citeste…..
so what, mr. vlaston? n-ati invatat la scoala ca nu neaparat cei mai cuminti elevi reusesc cel mai bine in viata?
Dimpotriva !!!
Iar Romania confirma asta zi de zi cu varf si indesat, de 20 si ceva de ani !!!!!!!!!
Cei mai buni pleaca pentru ca nu au loc de fauna politica ce s-a cocotat in fruntea Romaniei !
Traian Basescu numeste asta „dreptul la libera ” plecare !!!!
Votam in 9 Dcembrie cu majoritatea ramasa drumul Romaniei spre nicaieri.
Cine poarta responsabilitatea ca Romania a juns aici ?!
Dan Tapalaga zicea mai zilele trecute urmatoarele:
„Ar fi mai multe de spus despre cum s-a ajuns aici, dar foarte pe scurt cam asta e: pe langa criza economica, au contat greselile guvernarii Boc, ambitia fostului premier de a ramane in functie, aroganta revoltatoare cu care Basescu l-a tratat pe Raed Arafat (un simbol subestimat) fiind scanteia unor proteste ulterior confiscate politic, tradarea oamenilor lui Vasile Blaga care l-au daramat pe MRU din functia de prim ministru, blatul straveziu dintre PDL si USL, prestatia deplorabila a liderilor Aliantei pentru Romania Dreapta (iarasi dreptatea). Un rol important in prabusirea credibilitatii presedintelui l-au jucat cele doua femei fatale: Elena Udrea si Elena Basescu, una simbolul parvenitismului politic, alta icoana nepotismului.
Cine nu doreste sa vada toate astea arunca vina exclusiv pe monstruosul aparat de manipulare format din televiziunile de stiri, cu varf de lance Antena 3. O poate face, dar se va minti singur. Evident ca manipularea grosiera, minciuna, atacurile de cea mai joasa speta, rasturnarea valorilor au instalat, ca o pacla deasa, confuzia si debusolarea etica peste tara. Dar manipulatorii n-ar fi avut succes daca n-ar fi avut o ancora in realitate. ”
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-13743720-dreptate-minciuna.htm
Dvs, ce parere aveti despre spusele lui Dan Tapalada, dle Vlaston?!
Cine poarta RESPONSABILITATEA ca Romania a ajuns in asemenea hal ??!
Oare cine ?!!
@costica (postac rosu). Dar in Spania, Italia, Grecia? tot Basescu si Boc??? Dar ACUM in Franta, tot Basescu??? Citat din Le Monde (ziar de stanga, nu bolsevic Costica, daca stii diferenta): „.. un guvern fara bani, nu conteaza..”.
Puteti adauga si punctul 9 Liderul grupului socialiştilor (S&D) din Parlamentul European, Hannes Swoboda „frate mai mare” al premierului pe linie ideologică, spune că va profita de prilejul academic pentru a-l sprijini pe Victor Ponta, care este atacat „nedrept” în ţară şi în străinătate.
http://www.gandul.info/interviurile-gandul/interviu-exclusiv-ce-sfat-ii-da-liderul-socialistilor-din-pe-lui-victor-ponta-daca-vrea-sa-il-suspende-din-nou-pe-traian-basescu-10375299
M-am intrebat mereu ce a discutat si ce a promis dl Ponta in Austria in iunie (http://www.economica.net/ce-a-discutat-ponta-cu-sefii-omv-si-erste-in-austria_26905.html).
Banuiesc ca nimeni nu crede ca a discutat calendarul liberalizarii preturilor, pretul benzinei sau imprumuturi avantajoase de la BCR…
Cred ca au fost acolo discutii importante, fiindca dl Swoboda e cam singurul care il sustine neconditionat pe dl Ponta, orice prostii ar spune sau ar face acesta din urma. Dl Schultz e muuult mai moderat; nici nu se compara… Teama mi-e ca dl Ponta a promis sau a dat mult pentru asta…
Adauga la chestia asta si balonul din vara cu zacamintele de petrol din Marea Neagra si de faptul ca rusii sunt tot mai interesati de omv si o sa ai cel putin schita unui tablou.
Un posibil răspuns din partea dlui Ilie Șerbănescu:
” – Ce face dl Ponta la Viena? Acesti “investitori” au deja petrolul, bancile, gazele, toate materialele de constructie. Miza [lor] este pretul la gaze si exporturile pe care OMV vrea sa le faca din Romania.
– De ce sa cerem aprobare pentru taxarea profiturilor “neasteptate”? Sunt gazele noastre! OMV a depus plangere la Comisia Europeana pentru ca nu le dam voie sa exporte gazele.”
http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/06/19/ilie-serbanescu-programul-fmi-ponta-viena-omv-insolventahidroelectrica-baieti-destepti/
Ma mira ca ati mentionat raportul rusilor. Ati vazut ce scrie despre justitia din Romania?
„Partizanatul instantelor este o problema sistemica, agravata de un grad ridicat de coruptie al guvernului roman.”
La ce guvern fac referire?
Asta e, lumea civilizata inca da bani cu imprumut aiurea.
Oricum alternativa la PDL/USL nu exista.
O basista, si Hillary Clinton asta. Si ea, si restul Occidentului.
Noroc cu Putin si Voronin, ei sunt impotriva dictatorului Basescu. : ))
Ref. pct. 2 o contramasura ar fi sistarea platilor „contributiei” Romaniei la bugetul comun, ca pana una alta oricum platim mai mult decat primim, asa ca…
@garrett. Iar cu maskirovka??? nu te lasi? sau nu stii sa citesti pe site INS cat s-a platit si cat s-a incasat??? numai pe infrastructura sunt cam 10% din 34 mld. La celelalte POS avem si 80%. Dar ce sa faci? odata USL, vesnic USL… AI participat la ciomageala de la Arad Garett? Sau nu credeai ca poti ciomagi pe toti cei ce nu se inchina USL?
Lumea civilizata critica Romania!
Da, da’ si Romania critica lumea civilizata!
Asa, sa ia aminte lumea asta civilizata, la criticile Romaniei…
Lumea civilizata critica clasa politica corupta, mincinoasa si incompetenta din Romania.
Care de 20 si ceva de ani se scalda in minciuna, coruptie si clientelism pentru a se imbogati fara sa-i pese de Romania, de statul de drept, de democratie…..de romani, nici atat….
Pai chiar asa! Pai cum sa ni-l balacareasca piticii aia pe dl Ponta, genialul conducator, farul calauzitor si marele carmaci al PSD, al tarii, si al Europei (in devenire)!?! Jos cu Obama, Clinton (ea), Merkel, si alti prapaditi d-astia care ar face bine sa se stearga de muci inainte sa vorbeasca de Marele Om (Aplauze prelungite; se scandeaza indelung „Ponta si cu Antonescu/Au bagat spaima-n Basescu”, „Lasa Ponta, nu fi trist/Obama e imperialist”, „Viorel si cu Crin/Sunt al natiei destin”, „Nu e apa cum e vinu’/Si nici floare cum e Crinu'”)
:) :) :)
…Deşi, vorba lu’ Gerilă din povestea lui Creangă: „râzi, tu, râzi, Harap Alb…”
Deh! Daca n-au hartisti precum Guta si Salam …
Mai candidati d-le Vlaston sau v-ati retras? Cu temele abordate si cu interactiunea pe care o aveti pe aceasta platforma, cu respect va informez ca v-ati alungat alegatorii nehotarati sau scarbiti intre timp (eu stiu destui!) de ceilalti care, datorita carierei si notorietatii d-voastra, s-ar fi indreptat spre d-voastra! Regretabil in orice caz!
Si ce-ati fi vrut, sa laud USL?
Sa nu folositi dubla masura, sa nu apelati la sofisme! Ce reactie poate sa aiba un elector interesat si informat, cand se vede manipulat si de dv. prin tehnici regasite aidoma si la corifeii cu putina carte dar agresivi, aroganti, ticalosi imbogatiti nesimtit, impleticiti, cu care v-ati aliat? De perplexitate, d-le profesor, ca sa spun elegant!
Succes duminică, domnule profesor!
Sunteţi un candidat merită să fie luat în consideraţie.
Vă rog să luptaţi pentru statul de drept, pentru justiţie, pentru instituţiile statului, pentru transparenţă, şi pentru responsabilizarea aleşilor şi dacă ajungeţi în Parlament! Vă voi urmări cu atenţie şi în continuare!
Multumesc!
Ati fi fost un candidat demn de luat in considerare dar nu alaturi de banditii din PDL alaturi de care ati decis sa mergeti.
@costel. Asa Costele (sau Costica?). Pe el, da-i si cu ciomagul. ! Ce aia de la Arad stiu si tu nu stii? cu ciomagul Costele, spre cea mai mare glorie a USL!
Din pacate astfel de argumente de bun-simt, articulate elegant pe puncte, nu prind la majoritatea electoratului romanesc. Poate peste 40-50 de ani? In acea zona, lupta se duce cu scandal, gaini congelate si galeti colorate. Acesta este nivelul.
Nu stiu daca ajuta la ceva dar simt ca trebuie sa spun…pentru dl. Vlaston m-as fi dus la vot. Din nefericire pentru mine nu candideaza in colegiul (diaspora) la care sunt arondat. Asta e. Ii doresc succes si ii recomand sa nu uite sa isi ia vitaminele si energizantele pentru duminica, 9 decembrie. Si nu in ultimul rand, sa isi pregateasca harpoanele si tranchilizantele pentru a face fata rinocerilor cu care va trebui sa lupte in noul Parlament. Mult succes si sanatate, il asteptam cu articole interesante in viitor.
Sper din tot sufletul ca indecisii sa nu voteze USL. Succes! Iar in incheiere, un link catre un articol care arata inca o data ca lumea are nevoie de meseriasi, nu de diplome universitare. (http://www.economist.com/news/business/21567885-skills-shortages-are-getting-worse-even-youth-unemployment-reaches-record-highs-great)
Stimate domnule Profesor,
Foarte onest vorbind și serioși fiind- mai lăsați-ne cu bazaconiile. Amestecați la modul de vodevil lejer vaca cu vacanța, revista Nature și pe Hillary Clinton și lumea civilizată- din care cred cu tărie că fac parte și eu- cu câteva voci care cântă anti- USL din niște motive foarte, foarte personale.
Nu știu care este politica Contributors- cred că am mai spus-o, dar eu aș fi preferat în locul acestor articole anti-Ponta- care în afară de o anumită frustrare a dvs. cu personajul nu transmit nimic- să fi auzit de niște structuri de raționament logic- așa cum se așteaptă lumea de la dvs. ca profesor de matematici- care să mă îndemne așa cum am spus-o- să vă votez duminică. Nu sunt omul să am timp de întruniri electorale iar NR- prin modul ei de a pune pumnul în gură tuturor antibăsiștilor- m-a dezamgăit profund. Aș fi așteptat aici- de la dvs.- exact motivația- de ce să vă votez. Am înțeles că ați avut ceva probleme cu dl.Dan Darabont- un fost coleg de serviciu- așa că ar fi fost interesant ca plecând de la acest gen de persoane- care reprezintă ceva- la modul general (la modul particular e foarte simpatic și zic că suntem încă buni amici) să ne propuneți ceva cu totul diferit- de primarul ”proprietar” sau de politicianul ”proprietar” gen Vanghele, Nicolescu, etc.- adică un om politic care să nu se creadă pe arealul părinților ci să se bazeze pe opinia unor consilieri foarte bine pregătiți și să ia decizii pe termen mediu și lung- evident benefice în folosul comunității. Mărturisesc sincer, chiar dacă greșesc- că eu așa v-am văzut pe dvs. și conceptul de Nouă Republică la început. Între timp, am constatat că sunt un naiv de 50 de ani care n-a înțeles că NR este tot PD-L într-o altă prezentare. Îmi pare rău că trebuie să vă dezamăgesc- sunt dispus să punem și un pariu- dar de luni încolo veți fi totalmente nefolositori Marelui Păpușar- așa încât NR va ajunge în cel mai bun caz un fel de partid a la Nica Leon- în nici un caz la iluzoria masă cu bucate a PD-Lului.
E suficient sa-mi cautati pe contributors si alte site-uri (ziare.com), sutele de articole nelegate de campanie, sa va faceti o idee de ce ar fi fost bine sa ma votati. Dar nu cred ca asta vreti.
Stimate domnule Profesor,
Exact asta vreau Și mi-a plăcut NR- la început- sper că nu s-a renunțat- pentru că venea cu un mesaj pozitiv- care era orientat spre un anumit public, și care propunea ceva. Am scris și eu pe forumul NR- sub nick-ul Ștefan Vasiliu. Și nu m-am orientat către atacuri la politicieni- pentru că am și alte lucruri mai bune de oferit. Din păcate, imaginea- generală oarecum (cu mici excepții) în Contributors este cea a unei autoenunțate elite- care bântuie mai ceva ca Sfântul Duh peste ape- și care este amenințată de mujicul roșu USL. Să-mi fie cu iertare, astea sunt lozinci din anii 1919-1920. Există în această elită și oameni care au făcut ceva- cum ar fi dl.HRP sau dl.Tismăneanu. Dar există și o groază de personaje care au discursul învârtit în jurul ”statului de drept” – am umila precizare că acest stat de drept n-a existat niciodată pe timpul guvernării Boc- pentru că în nici un stat de drept nu-ți apare președintele sau premierul să-ți spună că ei știu ce e mai bine pentru tine- nu de alta dar e o jignire a inteligenței- și de alte subiecte care n-ar putea fi utilizate de alegătorul flămând decât dacă ar fi puse pe foițe subțiri, subțiri de hârtie. Dle. profesor, eu îmi pun următoarea problemă- pe care ar trebui să și-o pună orice persoană cu vagi pretenții intelectuale- cum se poate trăi- decent- cu salariul gândit de dl.Boc și aprobat de dvs. ca fiind ”de economie” ? În calitate de vag intelectual , pe lângă hrana zilnică și facilități am pretenția să-mi pot cumpăra cel puțin lunar o carte, să merg la un spectacol sau la un film, să mă pot duce la un Centru Cultural . Sincer, cu pensia dvs., după ce vă plătiți toate cheltuielile curente- câte cărți puteți să vă cumpărați ? Am discutat aici- inclusiv pe articolele dvs. despre legea- bună- a dlui. Funeriu. Legea asta uită ceva esențial- imbecilizarea continuă și controlată a poporului român- mai ales a tinerelor generații- sub guvernarea PD-L. Aveți curajul să estimați procentul de analfabeți- inclusiv de analfabeți funcționali- apăruți din 1990 încoace ? Reamintim pentru tânăra generație că analfabetismul fusese eradicat din statul socialist de prin anii 60 ?
Revenind la chestiune- una din problemele enorme- și de importanță capitală pentru un partid- orice partid- va fi alfabetizarea țării. Un cetățean care poate citi în mod curent măcar presa- ca să nu mai vorbim despre cărți !!!- va gândi singur- fără să aibă nevoie de un Kăpitan sau un Pitic de Grădină care să știe mai bine decât el ce are el nevoie- și va putea participa- oroare- la decizii. Personal, îmi reasum angajamentul să particip voluntar la o astfel de campanie.
Ok, atunci votati-ne…
@andrei George. Iata dilema: cum se poate trai cu salariul…? SPer ca realizati ca e vorba de salariul BUGETARILOR!!! Pai, sindicatul lor (si deci si PSD) au facut o alegere implicita: multi salariati cu salarii mici. Reamintesc ca primul urlet al burtoshilor sefi de sindicat in 2010 a fost sa se reduca anvelopa bugetara. Au realizat apoi ca exact asta era un imbold (palid) spre meritocratie si au intors-o. NB. La sfarsit de guvern Nastase erau 900 000 bugetari, la sfarsit de Tariceanu erau 1 500 000 (evident cu alte salarii medii). PS. SIndicatele franceze acum cativa ani ziceau: sa muncim fiecare mai putin ca sa muncim toti. Rezultatul? Analiza recenta in Deutsche Welle despre pierderea competitivitatii Frantei. Ce sa-i faci? Cu biblia marxista inainte e greu intr-o economie globala (drept care marxistii viseaza protectionism – a se citi in aceasta cheie orice discurs al lui Ponta).
Dle. Pragmatic, prin lumea civilizată salariul nu este o abstracțiune- așa cum îl vezi matale- ci este ceva care acoperă casă, facilități, alimentație decentă, educație decentă și de ce nu și altele. De-alde Boc și compania- care n-au trăit niciodată din salariu pentru că au furat din prima zi de serviciu- sunt buni la teorie- dar extrem de proști în ceea ce privește realitatea înconjurătoare. Lămuriți-mă și pe mine dacă un om își face treaba la standarde occidentale- fie el profesor sau poștaș- de ce n-ar trebui să trăiască la aceleași standarde ? Vrăjeli cu criza și recesiunea țin la pitici de grădină inferiori calitativ- de gen Boc.
Pt. ca PIB-ul Germaniei, de ex., este de 20 mai mare comp. cu al Romaniei, la o populatie de 4 ori mai mare. Iar PIB-ul il fac oamenii, cetatenii, nu politicienii. E simplu, si scuze de interventie.
Păi, domnule Profesor, exact asta așteptăm de la dvs. și de la NR. Nu va fi mâine- deși voi ieși să vă votez- dar asta e problema- dacă eu îmi fac treaba bine- dacă el și ea își fac treaba bine- de ce suntem așa cum suntem ? Nu cred că românii sunt un popor de hoți și nu sunt de acord (pentru că am prins și eu perioada) că înainte de 1989 te făceai doar că muncești. Munceai foarte serios. Și ? Am plecat de la idei frumoase, de la statul minimal- paznic de noapte- și am ajuns să-mi fie frică să mai aprind aragazul pentru că onor statul – care o fi fost el- a privatizat și gazele și astăzi nu mai ai curajul să chemi un instalator- a se vedea catastrofa de la Baia Mare de la începutul anului. Cred că nu numai PIB-ul ne separă ci și un pic de germanitate pe care noi nu-l avem.
Pai asta e problema, nu e suficient sa va faceti dv. treaba bine, trebuie sa ne-o facem toti, si toti suntem responsabili pentru asta. Nu sefii, ca nu poate sta cate un sef la spatele fiecarui salariat, iar la spatele fiecarui sef un supra sef, etc. E simplu.
@andrei george. In QUebec sunt 33% analfabeti funcitionali (adica unii stiu sa citeasca, dar nu inteleg cuvantul). Este Quebec in faliment? Nu cumva dorinta Abramburicai de a avea 200 000 posesori de diplome de bac care anual sa devina automat studenti e o imbecilitate? In 1989 Fac. de Geo=grafie de la Univ.buc, admitea in anul I, 40 de studenti (odata la doi ani). Azi avem in toata RO 720 de geografi anual (qui prodest?). PS. vad inversunarea dve pe tot ce a facut Funeriu si ca orice esec il puneti in spinarea sa. Adica in doi ani, a influentat Funeriu ciclul primar? Analfabetii de azi sunt produsul lui Funeriu sau al lui Marga, Abramburica , sindicatele din invatamant etc? PS2. Eu am absolvit Lic. Lazar din Buc in 1963. Toti profii mei aveau licente de dinainte de invazia bolsevica. Si exigenta era exigenta si nu se pomenea de spaga. Si nici lefurile lor nu era mari, dar NU depindeau de % de promovare si sindicaytul nu se ocupa sa nu existe corijenti si repetenti. PS3. daca nu e controlat/respins rebutul, inseamna cumva ca nu exista? FUneriu a introdus in primul an doar un sistem de EVITARE a furtului, productia de loaze nu a s-a marit/micsorat ci doar nu au mai fost frumos ambalate.
Dle. Păr-Alb- vorbim de lucruri complet diferite. PENTRU ORICE ȚARĂ – fie ea SUA sau Burkina Fasso- este o rușine să aibă analfabeți. Este- dacă spuneți că sunteți așa de citit- un indice al nivelului de trai și în subsidiar un indice a cât poți să minți și să domini niște oameni. Evident că niște persoane fără pregătire, care nu știu să citească- sunt dispuse să creadă tot ce vrea mușchii lui Băsescu. Dimpotrivă, cineva care poate citi opinii diferite își formează opinia proprie și e mult mai greu să-l manipulezi.
N-am nimic cu dl.Funeriu- mai mult de atât mi-a fost cel mai simpatic ministru al învățământului până să se bage în porcăriile băsiste cu plagiate. Idem, nu mi-e simpatică Abramburica- pentru că n-am văzut și nu cred că voi vedea ceva constructiv plecat de la domnia sa. Pe de altă parte, susțin fără rezerve sistemul de educație de la începutul anilor 90 care era competitiv și meritocratic- și în calitate de om care a trecut printr-o groază de ”inovații” aduse de diverși miniștri ai învățământului spun că este cea mai proastă idee să renunți la liceul cu 4 ani.
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/swoboda-il-sfatuieste-pe-ponta-cum-sa-il-suspende-din-nou-pe-basescu-286487.html
Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare.
Secretele puterii politice după A.N. Chomsky
si daca nu ne iese, cu CIOMEGELE pe ei!! (congres USL).
@curios & cinic: voi impartiti aceeasi foaie cu replici? Mai e pe aici o poveste kilometrica postata identic aproape la orice articol dar „scrisa” cand de „Emil” cand de „Mihai” cand de „Mircea”…
Mon professeur, in ciuda diferentelor noastre de opinie chiar va urez succes maine, n-am cum sa va votez, sunt din alt oras, dar daca as fi putut chiar as fi facut-o ca sa va vad „la treaba”! Dpmdv NR asa cum a fost gandita initial ar putea avea viitor, reevaluati-va aliantele, reganditi-va structura, mariti-va portofoliul de lideri si mai vedem in 2016! V-as recomanda de pilda sa-l promovati pe dl. Arfire, cel pe care de pilda m-as fi asteptat sa-l gasesc pe liste, macar pentru implicarea de care a dat dovada…
Cine stie, poate data viitoare ma convingeti sa va votez!
@garrett. Deci e interzis ca doi sau mai multi sa te contrazica? Cu ciomagul pe ei garrett? Si eu vad similitudinea intre postacii costel, con-stan-tin, costica, vasiler etc (sa adaug si pe garrett?). Or fi? n-or fi? dar BARBARIA de la Arad ramane! Fapt! si iar „hulitele” cancelarii occidentale si „stipendiatele de Basescu” ziare din vest vor scrie despre… Intre timp, in spirit senin, precum si clericii din Bizant, noi discutam de sexul ingerilor, de oastea Domnului, de petele de pe nadragii candidatului ARD (fara a vedea sangele de la Arad), etc… Numai ca nu mai exista Bizant ci doar Istanbul. Ma condamni ca nu vreau -mergand la toaleta primariei din Vascauti- sa vad si acolo portretul premierului Ponta si al Ipo-Crinului ajuns presedinte? Macar eu fac ceva ca sa nu se intample, tu garret, ori faci pe dos, ori pui piedici ca nu cumva sa rateze USL puterea absoluta. EU am apucat anii ’50, tu? cu exceptia a PUTINI (Stefan Vojtech ..) toti cei ce s-au aratat complezenti cu bolsevicii au sapat la Canal. Eu vreau sa sape excavatorul , pe tine te priveste ce vrei.
Ca sa-l promoveze pe Arfire ar fi trebuit sa nu-i fi dat mai inainte un branci pe scari… Bietul de el, putea sa-si rupa gatul, noroc ca a cazut pe moale – adica pe Gabi Biris, care de-abia ce fusese aruncat peste bord o clipa mai devreme :-)
Cam asta-i NR; oameni noi, naravuri vechi.
Problema nu e ca nu avem PIB-ul Germaniei ci ca avem preturile Germaniei…
Am fost foarte „silitori” in a prelua preturile occidentale: „Trebuie sa ne aliniem, sa liberalizam, etc, c’asa e-n UE” dar la fel de „docili” in a gasi „scuze” gen „productivitatea muncii”! Un sudor de la DMHI sau DAMEN munceste cel putin la fel de mult ca unul de la B&W Hamburg. Au acelasi salariu? Atunci despee ce discutam? Have and have-nots? Asta e „esenta” UE?