marți, noiembrie 30, 2021

Lupul paznic la oi. „Manglitor” strecurat in Comisia Nationala de Etica

De citeva saptamini, de cind s-a declansat scandalul de plagiat legat de unele articole stiintifice ale fostului ministru al educatiei Ioan Mang[1] si de teza de doctorat a actualului prim-ministru Victor Ponta[2] se tot vorbeste depre Comisia Nationala de Etica (CNE).

Conform site-ului Comisiei, „atribuţiile CNE se referă [..] şi la modul în care sunt respectate normele de conduită morală şi profesională” in domeniul cercetării-dezvoltării, iar printre „abaterile grave de la buna conduită” in primul rind este mentionata „plagierea rezultatelor sau publicaţiilor altor autori[3].

Sa trecem peste graba, cel putin dubioasa, cu care actualul ministru interimar al educatiei, sindicalistul cu abilitati deosebite in folosirea xerox-ului[4], dl. Liviu Pop a schimbat componenta Comisiei de Etica cu doar citeva ore inaintea unui vot in cazul Mang[5]. Sa ne abtinem de la speculatii privind criteriile care au stat la baza alegerii noilor membri in CNE, chiar daca anvergura stiintifica a acestora este net inferioara celor din vechea echipa[6].

Chiar daca trei dintre noii membri ai CNE nu au nici macar un articol stiintific cotat ISI, ne-am astepta totusi ca macar probitatea lor profesionala sa fie mai presus de orice dubiu. Pina la urma, Comisia de Etica este cea chemata sa judece acuzatiile de plagiat, iar cei care o alcatuiesc trebuie sa fie sans peur, ni reproche.

Sans reproche? Din pacate, cel putin intr-un caz, nu asa stau lucrurile.

Prof. Dr. Ing. Nicolae Burnete[7], pina de curind decanul Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, este unul dintre cei 11 (noi) membri ai Comisiei Nationale de Etica; tot el face parte din selectul grup al celor 3 fara articole cotate ISI.

In lista lucrarilor stiintifice publicate[8], la pozitia 106, apare mentionat un articol scris impreuna cu profesorul Naghiu de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, „Renewable energy – a challenge for the agricultural farms„, articol aparut in Trakia Journal of Sciences din Bulgaria si disponibil online pe site-ul revistei[9].

In buna traditie a manglitorilor universitari, cei doi preiau paragrafe intregi din cel putin trei lucrari diferite, fara sa mentioneze sursa si fara a marca textul copiat intre ghilimele:

AAAS Atlas of Population and Environment, Population and Natural Resources[10]

Global, Regional, and National CO2 Emissions. In Trends: A Compendium of Data on Global Change de Marland, G., T.A. Boden, and R. J. Andres. (2003)[11]


Putem sa comparam si cu versiunea curenta[12] a lucrarii cercetatorilor americani – acestia actualizeaza periodic datele, de aici provenind diferentele privind cantitatea de CO2 emisa in atmosfera:

Latest Findings on National Air Quality: 2001 Status and Trends; edited by Barry Leonard[13]


Ca sa preintimpin scuzele puerile de genul mare lucru ca nu am pus niste ghilimele, exemplific maniera corecta de citare, aplicata de un cercetator serios (H.H. Janzen), intr-o revista serioasa („Agriculture, Ecosystems and Environment„[14]; una dintre cele mai bine cotate reviste din domeniul stiintelor de mediu, conform Factorului de Impact ISI[15]) in cazul aceluiasi text al celor trei cercetatori americani – Marland, Boden si Andres[16]:

Textul este pus in ghilimele, se mentioneaza sursa si, cel mai important, se preia doar o mica parte din textul original, nu paragrafe intregi asa cum se intimpla in lucrarea prof. Burnete.

Regula cu amplasarea textului citat in ghilimele si mentionarea corecta a sursei se practica pina si in cazul unor prezentari folosite in cadrul unor simple traininguri, materiale care sint departe de exigentele unor lucrari stiintifice de genul celei scrise de prof. Burnete. Sa exemplificam cu un astfel de document[17]:

O alta lucrare „stiintifica”, „Considerations upon the potential of Romania for Biofuels production and use„[18], mentionata la pozitia 126 in lista de lucrari a prof. Burnete si publicata in Acta Technica Napocensis (!) este „fabricata” aproape in totalitate din fragmente, copiate cuvint cu cuvint, dintr-un document al Comisiei Europene, Biofuels in the European Union. A vision for 2030 and beyond[19].

Cei patru manglitori, doi dintre ei profesori universitari (!), n-au fost in stare nici macar sa traga un set de concluzii pertinente care sa le apartina; pina si acestea sint furate din documentul sus mentionat (paragrafe din pp. 26, 28 si 31).

Sa vedem intii cum arata inceputul articolului, asa cum apare atit pe siteul Acta Technica Napocensis (acolo este disponibil doar rezumatul ca de…, daca incepi sa permiti accesul liber la lucrarile publicate nu stii ce pot descoperi cititorii…), cit si pe site-ul BIOCARO (autorii au facut greseala sa-si publice online integral „creatia”…), precum si in documentul Comisiei Europene (pag. 31):

In continuare redam comparatii intre cele doua lucrari; in stinga este textul original, iar in dreapta textul „manglit”:

Pentru a evita un nou set de scuze penibile, merita precizat ca mentionarea unei surse la bibliografie NU iti da dreptul de a copia pagini intregi si, mai ales, NU iti da dreptul de a-ti aroga paternitatea lucrarii rezultate. Cit despre valoarea stiintifica a unui astfel de document, rezultat din furt intelectual, ce sa mai spun…

Stupefianta este si prostia crasa pe care o denota acest articol copy-paste. In sectiunea „Romanian biofuels potential” se presupune ca s-ar dori evaluarea potentialului agriculturii romanesti in ceea ce priveste productia de bio-combustibili, asa ca ce fac cei patru magnifici? Gasesc un text pe net, il copiaza mot à mot, si discuta, foarte „stiintific” si la obiect despre cum se „indulcesc” Carpatii spre a se transforma in dealuri, despre capre negre (!) (cine stie, poate coboara din munti si maninca rapita de pe ogoarele patriei…) si despre populatia de ursi bruni, cea mai mare din Europa !!! WTF ?!?!?!?! Ce treaba au ursii cu bio-combustibilii???

In south-central Romania, the Carpathians sweeten into hills […] The country has the largest brown bear population in Europe, while chamois are also known to live in the Carpathian Mountains […]„[20]

Ca sa fac o paranteza, trebuie sa tragi tare mult de bietul „sweeten” ca sa-l folosesti intr-un articol stiintific pe post de „se transforma” sau „se topesc” (ce poetic…)![21] E adevarat, mai este intilnit cu un astfel de inteles in lirica de acum un secol („Again the sap may sweeten into leaves…”[22]), dar, chiar si asa, extrem de rar. Oricum, cine sa sesizeze astfel de fineturi? Prof. Burnete, cel care se auto-caracterizeaza in CV drept un vorbitor de engleza la nivel „elementar„[23]?

Ca sa revin la caprele noastre (negre), e greu de spus cine este adevaratul autor al fragmentului cu „the Carpathians sweeten into hills„; daca verifici in Google gasesti nenumarate site-uri care preiau acest text mirific. Oricum, atit pe Google.com cit si pe Google.ro, primul listat este… un site de matrimoniale (!), Lovemall.com:

Ursii ca ursii, dar „the most beautiful Romania women in the world„[24] sigur pot sa influenteze productia nationala de bio-combustibili…

Nu cred ca are sens sa mai continuam.

Una peste alta, prof. Burnete pare un personaj destul de colorat. Anul acesta a candidat la functia de Rector al Universitatii Tehnice din Cluj; drept urmare, a publicat un lung document[25] (54 de pagini!) in care detalia „programul managerial” pe care dorea sa-l implementeze in Universitate.

Cum debuta Programul Managerial? Cu un motto putin surprinzator:

Dumnezeu nu vă dă oamenii pe care îi vreți. El vă dă oamenii de care aveți nevoie… ca să vă ajute, să vă rănească, să vă părăsească, să vă iubească și să vă transforme în persoana care ați fost destinați să fiți”[26]

Desi nu mentioneaza autorul si sursa citatului, macar de aceasta data dl. prof. Burnete pune ghilimele la un text care nu-i apartine![27]

Surprizele nu se opresc aici. Dupa o scurta introducere plina de lirism („Albul zăpezii cu care a debutat acest an, alb ce acoperă tot ce vezi cu ochii, ne dă senzaţia unei lumi de linişte şi puritate, senzaţia unei lumi de basm. […]„) urmeaza… o poezie de Octavian Paler (!), iar aproape fiecare dintre paginile urmatoare poarta cite o vorba de duh, de genul:

Cel ce mută un munte începe prin a căra pietrele mici.

sau

Puțini sunt cei care știu cât de mult ar trebui să știe, ca să știe cât de puțin știu

Fara indoiala, dl. profesor are un suflet tare sensibil…

In fine, o ultima pata de culoare. Pe 15.03.2012, cu putin timp inainte de a fi schimbat din functia de Decan al Facultatii de Mecanica, prof. Burnete, pe principiul baba si mitraliera, a inaugurat un laborator de cercetare a bio-combustibililor impreuna cu… Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut![28]

Se vede că în modul de a gândi al Mântuitorului, lucrurile stăteau invers: cel ce va face, cel ce mai întâi va da exemplu și apoi îi va învăța pe ucenici, acela e mare. Și aici se întâmplă lucrul acesta. Domnul decan Nicolae Burnete, dimpreună cu ucenicii dânsului au făcut un lucru minunat, ca apoi să îi poată învăța și pe ceilalți ce să facă. Așa este și în viața creștină, la care nu putem să nu facem trimitere mereu„[29]

De unde pina unde, care sa fie legatura? Mitropolitul este un cunoscut colaborator al Securitatii (desi a scapat, pe motive procedurale, de un verdict in justitie[30]) si un grabnic-daruitor de inalte distinctii catre tot soiul de politicieni sau oameni de afaceri corupti[31]. De unde interesul Mitropoliei pentru bio-combustibili (bine, stiu, lista celor interesati e lunga: ursii bruni, caprele negre, „the beautiful Romania women” etc.)? Sa fie o legatura intre Andreicut, sutele de hectare de teren agricol si forestier pe care le controleaza Mitropolia[32], colaborarea BIOCARO[33] (cine e vicepresedintele? Prof. Naghiu, cosemnatar impreuna cu prof. Burnete a lucrarilor stiintifice discutate mai sus…) – care isi propune, nici mai mult nici mai putin decit sa identifice Strategia Nationala (!) pentru producerea si utilizarea biocarburantilor – si noul laborator TESTECOCEL al prof. Burnete? Ramine de vazut…

Un lucru e cert. Cu astfel de articole „stiintifice” manglite, prof. Burnete nu are ce cauta in Comisia Nationala de Etica. Sper doar ca ministrul educatiei, dl. Pop sa actioneze cu aceeasi viteza si determinare ca si atunci cind a mazilit vechea echipa a CNE si sa-l inlocuiasca.

Si inca ceva. La fel ca si in cazul manglitorilor de la Oradea si acum voi pune toate documentele prezentate in acest articol la dispozitia dlui. Stefan Vlaston de la EDU CER pentru a sesiza Comisia de Etica. Interesanta situatie…


[1] „Plagiarism charge for Romanian minister„; http://www.nature.com/news/plagiarism-charge-for-romanian-minister-1.10646

[2] „Romanian prime minister accused of plagiarism„; http://www.nature.com/news/romanian-prime-minister-accused-of-plagiarism-1.10845

[3] „Despre CNE„; http://cne.ancs.ro/despre/

[4] „BIOGRAFIE: Liviu Pop, ministru interimar al Educaţiei, a scris greşit în CV numele inginerului Saligny„; http://www.mediafax.ro/politic/biografie-liviu-pop-ministru-interimar-al-educatiei-a-scris-gresit-in-cv-numele-inginerului-saligny-9629262

[5] „Fostul Consiliu de Etica schimbat la cateva ore inaintea unui vot in cazul Mang„; https://www.contributors.ro/fara-categorie/fostul-consiliu-de-etica-schimbat-la-cateva-ore-inaintea-unui-vot-in-cazul-mang/

[6] Ibid.

[7] http://www.mecanica.utcluj.ro/auto/colectiv/burnete.php

[8] Ibid.

[9] „Renewable energy – a challenge for the agricultural farms„, Naghiu, A., Burnete, N., http://tru.uni-sz.bg/tsj/Vol3No6/A.%20Naghiu.pdf

[10] „AAAS Atlas of Population and Environment, Population and Natural Resources„; http://atlas.aaas.org/index.php?part=2&sec=natres&sub=energy

[11] Fragmentul preluat de prof. Burnete este disponibil la http://www.unepscs.org/Mangrove-Training/25-Kyoto-Protocol-Carbon-Trading-Mangroves-South-China-Sea.pdf

[12] Boden, T.A., G. Marland, and R.J. Andres. 2010. Global, Regional, and National Fossil-Fuel CO2 Emissions. Carbon Dioxide Information Analysis Center, Oak Ridge National Laboratory, U.S. Department of Energy, Oak Ridge, Tenn., U.S.A. doi 10.3334/CDIAC/00001_V2010; http://cdiac.ornl.gov/trends/emis/tre_glob.html

[13] „Latest Findings on National Air Quality: 2001 Status and Trends„, Editor: Barry Leonard, DIANE Publishing, 2008; disponibil pe Google Books

[14] www.journals.elsevier.com/agriculture-ecosystems-and-environment/

[15] http://www.scribd.com/doc/56994984/Top-Cited-Journals-on-Environmental-Science-According-to-ISI-Impact-Factor-2008

[16] „Carbon cycling in earth systems—a soil science perspective„, H.H. Janzen (2004); http://www.unalmed.edu.co/~poboyca/documentos/documentos1/Seminario_bosques_cambio_climatico/sept_09_2008/carbon%20paper.pdf

[17] „Kyoto Protocol & Carbon Trading„, prof. J. E. Ong, prezentat in cadrul evenimentului Regional Workshop on the Sustainable Use of Mangroves; http://www.unepscs.org/Mangrove-Training/25-Kyoto-Protocol-Carbon-Trading-Mangroves-South-China-Sea.pdf

[18] Disponibila online la http://www.tehnologiibiocombustibili.ro/detaliu.aspx?eID=5&t=AArticole

[19] Disponibil online la ftp://ftp.cordis.europa.eu/pub/fp7/energy/docs/biofuels_vision_2030_en.pdf

[20] http://www.tehnologiibiocombustibili.ro/detaliu.aspx?eID=5&t=AArticole

[21] http://www.merriam-webster.com/dictionary/sweeten

[22] „Before renewal„, Arthur Stringer (1914); http://www.gutenberg.org/files/37557/37557-h/37557-h.htm

[23] http://www.mecanica.utcluj.ro/auto/colectiv/burnete.php

[24] http://www.lovemall.com/romania.htm

[25] „PROGRAMUL MANAGERIAL pentru candidatura la funcţia de rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca în perioada 2012-2016„; http://utcluj.ro/alegeri2012/PM_Nicolae_Burnete_05.04.pdf

[26] Ibid., pag. 9

[27] Curios sa vad de unde l-a luat, am apelat din nou la Sf. Goagal; acesta mi-a raspuns ca citatul apare pe mii de site-uri, in special de matrimoniale, religioase sau bloguri scrise cu multa sensibilitate.
Interesant, dar nu asta cautam, asa ca am perseverat. Selectind date din ce in ce mai vechi, sursele potentiale au inceput sa se restringa, iar dupa o prima alarma falsa  – puteti incerca linkul urmator:

https://www.google.ro/search?q=%22Dumnezeu+nu+v%C4%83+d%C4%83+oamenii%22+pe+care+%C3%AEi+vre%C8%9Bi.+El+v%C4%83+d%C4%83+oamenii+de+care+ave%C8%9Bi+nevoie&hl=ro&biw=1600&bih=781&sa=X&ei=emDnT_P3Kufg4QT9xsyRAQ&ved=0CA4QpwUoBg&source=lnt&tbs=cdr%3A1%2Ccd_min%3A01.01.2000%2Ccd_max%3A31.12.2009&tbm=#q=%22Dumnezeu+nu+v%C4%83+d%C4%83+oamenii%22+pe+care+%C3%AEi+vre%C8%9Bi.+El+v%C4%83+d%C4%83+oamenii+de+care+ave%C8%9Bi+nevoie&hl=ro&prmd=imvnsfd&sa=X&ei=DWznT_TnFa754QTq1vmlAQ&ved=0CFoQpwUoBg&source=lnt&tbs=cdr:1%2Ccd_min%3A29.10.2005%2Ccd_max%3A29.10.2005&tbm=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=c33db3914ba08fc&biw=1600&bih=781

am gasit autorul: „daNNagio”, textul fiind postat in data de 06.02.2010 pe blogul sau (http://dannagio.blogspot.ro/2010_02_01_archive.html).

[28] In calitate de ierarh al BOR, evident, nu de inginer de cai ferate (http://www.evz.ro/detalii/stiri/andreicut-revansa-post-mortem-a-lui-anania-924397.html).

[29] E mai bine sa NU intrati pe acest site; este declarat de Norton Antivirus drept „Mass Injection website”; http://www.mitropolia-clujului.ro/Stiri-si-evenimente/Mitropolitul-Andrei-la-Universitatea-Tehnica-din-Cluj-Napoca–eID324.html

[30] http://www.adevarul.ro/locale/alba_iulia/Ionica-Partenie-Panait-Globo-CNSAS_0_551345308.html

[31] http://www.ziarulnatiunea.ro/2011/11/16/dilemele-morale-ale-mitropoliei-ortdoxe-de-la-cluj-crucea-transilvana-a-ajuns-la-dna/

[32] Un mic exemplu: http://www.mesagerul.ro/2011/07/19/mitropolitul-andrei-andreicut-la-nuseni-ajunul-hramului-manastirii-sfantul-ilie

[33] http://www.tehnologiibiocombustibili.ro

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

 1. Tot respectul!
  Am o întrebare: e o investigație în curs de desfășurare asupra tuturor membilor CNE sau întamplarea face că v-ați poticnit de acest caz? Pentru contextualizare: mi-aș dori foarte mult să se facă o astfel de verficare cu privire la fiecare dintre cei din comisia de etica.

  Dacă mai continuă mult acest epos, cred că se va înființa un partid nou în Romania, Asociația Antimanglitorilor, care ar putea sa reprezinte măcar populuația cu studii (adevărate) din Romania cu o agenda scurta: eliminarea plagiatului și imposturii. Ce nu a reușit lustrația, poate reușește acum antiplagiatul, dată fiind corelația uluitorea dintre corupție și plagiere…

  Să aveți spor!

  • Auleu! Ma tem ca va fi prea mic pentru a se inregistra acest partid! Uitati-va doar la numarul de semnaturi asumate si apoi mai putem discuta! Cea mai lunga lista cu semnaturi (cca 650 din cateva mii de persoane interesate: cerecetatori si studenti) se refera la un fapt strigator la cer- e adevarat, dar care nu ataca si care nu acuza pe nimeni: accesul la literatura de specialitate. In rest…mai usor cu asumarea…din pacate.

 2. tulai domne domnule autor!dapai spune dumneata,daca trebuiau sa traduca textele,oare nu ieshea prost treaba?asha cel putzin,nu lipseshte nimic.
  e o treaba serioasa,asta cu plagiatele,e o parte a coruptziei ce in romanica e endemica

 3. Mulțumesc de articol. Excelent!

  Va trebui să stea ca și exemplu de cum trebuie folosite în mod corespunzător citatele și sursele. :)

 4. Foarte bun exemplul, dar ma indoiesc ca cineva il va scoate de acolo… Plagiatul e atat de raspandit in Romania incat cei mai multi nici nu-l mai considera ceva rusinos, ci ca pe ceva absolut normal…

 5. Fantastic!!! Incredibil!! Doamne Dumnezeule, toti astia sunt bolnavi de plagiere!!!!!
  Ce mama naibii putem face noi, cetatenii tarii sa prevenim asemenea prostii??
  Trebuie sa fie un filtru pentru cei care sunt numiti in aceasta Comisie, nu? Adica este ca si cum ai pune un judecator corupt sa judece coruptii…

  • Articolul asta ridica semne de intrebare asupra comisiei care ar trebui sa judece daca o lucrare e plagiata sau nu. Imi pun si eu cateva intrebari. Cum e posibil sa faci o lege de acest fel, in care nu exista nicun mecanism in afara numirii de catre ministru pentru stabilirea celor care dau astfel de verdicte? Cum e posibil ca acesti 11 sa ofere verdicte pentru toata tara, pentru toate domeniile. Va spun onest, nu as avea incredere sa las pe cineva din afara domeniului sa evalueze daca un articol e un plagiat. Pot exista multe cazuri-limita, iar atunci chiar e nevoie de cineva din domeniu. Din cate stiu, astfel de consilii de etica (in titlu apare „comisie”, se pare ca autorul nu a vrut sa plagieze numele corect al organismului; exista si un motiv pentru care „consiliu” e ceva diferit de „comisie”) exista in toate tarile, dar ofera recomandari generale, nu decizii (fie ele consultative, cum uita mai toata lumea sa noteze) individuale. in concluzie, cred ca ar mai trebui sa vorbim si de modul in care sunt facute legile, nu numai de persoane individuale, cum ne-am obisnuit.

   • Credeti ca exista legi care sa normeze buna-credinta si adevarul in cercetare/stiinta? Aici este vorba IN PRIMUL rand de acest lucru. Ca sa fie clar, comunitatea oamenilor de stiinta, a cercetatarilor este fundamental bazata pe respectul fata de adevar si fata de munca celorlalti.

    Legea intervine acolo unde cineva se plange ca a fost furat (plagiat). Stiinta nu se plange ca a fost inselata, batjocorita. Dar o adevarata comunitatea stiintifica il descalifica fara drept de apel pe cel care o face.

    • Sunt complet de acord ca cei ce ar trebui sa isi spuna cuvantul sunt comunitatea stiintifica, comisia de etica din respectiva institutie. La aceste niveluri pot exista si sanctiuni. In plus, nimeni nu spune ca plagiatele astea apar si ele in niste reviste, la niste edituri, acolo unde exista, macar formal, comitete editorale, review-eri, care abia daca mai tin minte ca si-au dat acceptul si de fapt nu fac respectiva treaba niciodata. De aia ma intrebam, ce atata discutie despre o comisie (si consultativa pe deasupra), care nu ar trebui sa se ocupe de cazuri de plagiat. Treaba e de la inceput sortita esecului.

 6. Excelenta descoperire. A propos: daca pui ghilimele, dar nu indici autorul si sursa, tot plagiat este („Desi nu mentioneaza autorul si sursa citatului, macar de aceasta data dl. prof. Burnete pune ghilimele la un text care nu-i apartine”) :)

 7. Excelent! Pacat ca acest caz nu va face atata valva, nefiind atat de mediatizat ca mai celebrii verisori Mang, Ponta, Kovesi.

 8. Eu stau asa si ma gindesc… Daca intr-o comunitate de 100 de oameni exista unul care plagiaza, acela va fi pedepsit intr-un fel sau altul.
  Daca sint 40, ceilalti 60 au o problema serioasa: le va fi foarte greu sa pastreze imaginea comunitatii respective prin pedepsirea celor 40 de hoti.
  Dar daca sint 98? Daca numai 2 oameni nu au furat? Comunitatea respectiva nu trebuie eradicata? Cei doi nu au nici o sansa.

 9. mama ce shmeckere sunt soft-urile astea anti-:plagiat” .. pacat ca sunt folosite in sprijinul unui concept aberant – acela cum ca cam [:D] tot ce a scris vreodata cineva nu mai poate fi reprodus de altcineva …. cam imbecil conceptul insa … hey , astea sunt timpurile pe care le traim in prezent … momentan”

 10. probabil ca ceilalti comentatori au trecut usor peste textul dumneavoastra si au ajuns la aceleasi concluzii.

  Am cateva obiectii:
  1. Pozele cu referinta [10] [11] [12] [13] se refera la acelasi articol si este vorba despre o introducere. Adica e vorba de o parte a articolului in care nu se discuta nimica despre esenta articolului. Deci in astea 4 poze dovediti ca s-au copiat cateva fraze in portiunea de introducere a unui singur articol.

  2. Programul managerial nu este nici carte nici lucrare de doctorat nici lucrare stiintifica sa pui referinte la fiecare citat !

  3. Ideea cu ”sweeten into hills” nu e relevanta pentru plagiat – e cel mult o expresie luata de pe net ca sa mai coloreze textul !?

  4. WTF?? De cand o descriere (poate nereusita) a faunei din RO are treaba cu plagiatul? Sau nu asta este tema articolului?

  5. Ursii pot avea treaba cu biocombustibilii – din moment ce biocombustibilii pot fi obtinuti din lemn (paduri) sau diferite culturi (tentatia defrisarilor).

  6. conexiunea cu mitropolitul e urata. Stim dspre dezbaterile legate de statul laic dar nu trebuie sa ne amintiti mereu de cat de groaznica si rea e biserica.. noi aia 90% de crestini din tara o acceptam asa cum e..

  Concluzia??

  Chestia cu plagiatul tinde sa devina o obsesie: vedem plagiate si unde nu e cazul. Daca profesorul in cauza nu are articole de calitate(ISI) nu inseamna automat ca trebuie sa fie si plagiate! Puteati pur si simplu sa ziceti ca nu se cade ca un om fara articole ISI sa verifice pe altii daca au copiat articole ISI.

  • Ioan spune:
   25/06/2012 la 16:48
   „6. conexiunea cu mitropolitul e urata. Stim dspre dezbaterile legate de statul laic dar nu trebuie sa ne amintiti mereu de cat de groaznica si rea e biserica.. noi aia 90% de crestini din tara o acceptam asa cum e..

   Concluzia??”

   Ioan vrea sa ne faca sa credem ca Lapusneanu avea dreptate. Noi totusi nu acceptam ideea de „prosti da’ multi”, mai Janos draga.

  • Oh, sancta simlicitas… Adica daca e in introducere nu e plagiat… E plagiat oriunde treci ceva ce nu-ti apartine, e clar? Uite mai jos, din „Natura” aia atat de odioasa acum, cazul unui indian (retine, nu e Europa nici SUA, e India aia corupta!) care pentru doar 3 (trei!) randuri din introducere si o explicatie pentru o ecuatie a fost nevoit sa-si ceara scuze. Omul a avut bun simt si s-a oferit sa retraga lucrarea (Advanced Materials e o revista foarte importanta) dar editorul a spus ca scuzele publicate impreuna cu lucrarea sunt suficiente. Mai e nevoie sa spun ca daca ar fi fost 50 de randuri nu l-ar mai fi spalat toata apa Gangelui?
   http://www.nature.com/news/indian-science-adviser-caught-up-in-plagiarism-row-1.10102
   Daca esti interesat citeste si ultimele randuri privitoare la obiceiurile studentilor indieni…

 11. Parca nu se mai termina…

  Mi-l inchipui pe Ponta care scoate in fata activul de partid in intentia de a nominaliza pe unul ca ministru al educatiei, sau orice alta demnitate publica. Incepe minusculul titulescu cu intrebarea: „baaa, care n-ati fost informatori un pas in fata!”. Jumatate ramin in spate restul fac un pas in fata. Boooon, zice nano-titulescul, acum, care n-ati fost securisti un pas in fata! Nasol… Se uita unii la altii, se scarpina in cap si inca jumate (din jumatea initiala) ramin in spate, restul fac un pas mic si tremurind in fata. Se cam stringe latzul fratilor, ce-o vrea asta de la noi… Hmmm, cam nashpa, zice pico-ministrul, hai sa va intreb una decisiva, care dintre voi n-a plagiat? Ponta insusi face un pas in spate din reflex dar revine repede la loc gindindu-se „this is not the point, you idiot”. Din sfertul ramas al activului si pasivului de partid ramin vreo zece speriati, mai tinerei, mai cu scoala vietii la activ, vanghelieni ca formare. Hopaaaa, zice in gind Victoras cel alintat de catre prieteni Minolta, pe unde scot camasa cu semidoctii astia? Las’ ca-mi trebuie unul numai pina-n toamna cind vin greii la guvernare. Boooon. Ba, dar afaceri cu statul aveti pe rol, ca n-am chef sa vina ANI sa-mi frece ridichea din nou? Hai, un pas in fata care n-aveti biznis cu statu’. Liniste, nimeni, toti cu ochii-n pamint. Din spate, unu’ mai grizonat care n-a trecut testul turnatorilor zice mai tare ca el n-are afaceri cu statul si ca de fapt el n-a facut rau la nimeni. Ponta se incrunta peste ramele ochelarilor in directia zgomotului, vede sursa, o ignora dind marunt din buze si se intoarce zicind: aduceti-o la mine pe Abramburica, macar ii stim dosarul pe de rost si n-avem surprize. V-am zis io sa o punem la educatie de la-nceput dar voi o tinea-ti ca gaia matzu’ cu cel mai cinstit guvern, fir-ati ai ….

 12. Dumnezeu sa va ierte! Oare de ce nu se pune pe http://www.plagiate.ro nici unul din profesorii plagiatori de la UT Cluj? Noua conducere de la UT Cluj este putreda de plagiate. Burnete era cel mai curat dintre ei, de aceea l-au propulsat in locul plagiatoarei Rodica Potolea.

 13. Ca sa nu mai spunem, ca in raport de etica, domnul Burnete statea cu telefonul mobil la usa laboratorului, si-l arata studentilor, pentru a le demonstra ca unele cadre didactice ajung la scoala la ora 8.01. Sau tragea cu urechea pe la usi sa vada daca subalternii sai isi tin orele. Sau ca intr-o teza de doctorat , in calitate de conducator (si asta doar in acte) apare la bibliografie cu o singura lucrare, teza neavand nicio tangenta cu biocombustibilii. Adevaratul conducator a fost, cel mai probabil, obligat sa cedeze in fata domnului Burnete, pentru ca acesta din urma sa mai acumuleze un trofeu. Iar faimosul laborator sfintit de inaltele fete bisericesti, a beneficiat de suport material pe linie politica si nu pe baza unei activitati stiintifice sustinute si de durata, care sa creeze in timp resurse materiale.
  Si lista de actiuni straine de etica ar putea continua ……

 14. Uitati ce propun: sa trimiteti CNE o sesizare asupra plagiatului prof. Burnete! Asta da situatie de Stan si Bran. Dar chiar ar trebui incercat.

 15. Ma gandesc ca-i posibil sa-i reclame si siteul de matrimoniale pt. periclitaea afacerii: cine stie ce formede relief aveau in minte

 16. Bai dorele… asta care ai facut uimitoarea descoperire… Tu ai vreo tangenta cu lumea stiintifica? Ai scris vreodata vreun articol cu manuta ta? Daca ai fi facut asa ceva ai sti ca introducerea unui articol e constituita din idei unanim acceptate si reprezinta fondul problemei pe care o studiezi. Evident, acolo vor fi date din literatura consacrata, care au devenit certitudini in domeniu. Partea originala, cu care te lauzi ca reprezinta ceva nou si cu care aduci o plusvaloare stiintei, aia e tot ce conteaza intr-o lucrare, si modul in care integrezi cercetarea TA cu fondul problemei acordandu-i relevanta – fond pe care, culmea, l-au studiat si altii inaintea ta. Pe mine una nu m-ar incalzi cu nimic daca cineva imi reformuleaza frazele si imi repune ideile in lucrarea lui (mda, e greu cu goagal cand nu stii despre ce e vorba, sa verifici furtul adevarat de idee si nu de citate cu SURSA EVIDENTA….) , in schimb nu am nimic impotriva ideii de a fi citata.

  M-am saturat de toti semdoctii care n-au fost in stare sa fabrice nimic cu mana lor decat scandal, si care isi dau cu presupusul ca babele din prispele satelor !

  • Si o ultima mentiune… Da, cazul Mang e mult mai grav, pentru ca acela contine „citate” in partea de cercetare personala. Dar acum hai sa nu transformam plagiatul intr-o vanatoare de vrajitoare orientata politic unde se comanda de sus. Tara arde si baba se piaptana. Brusc toata tara a devenit interesata de etica, si epurarea morala trebuie facuta de la profesori, ale dracului bestii, ca ei sunt de vina ca se duce de rapa societatea. Halal! La ipocrizie nu ne intrece nimeni.

  • Stimata Doamna,

   Pentru a capata o imagine mai clara asupra a ce inseamna „plagiat”, va sugerez sa consultati site-ul http://www.plagiarism.org

   In mod specific, in sectiunea „What is Plagiarism” (http://www.plagiarism.org/plag_article_what_is_plagiarism.html) se precizeaza:

   All of the following are considered plagiarism:

   turning in someone else’s work as your own
   copying words or ideas from someone else without giving credit
   failing to put a quotation in quotation marks
   giving incorrect information about the source of a quotation
   changing words but copying the sentence structure of a source without giving credit
   copying so many words or ideas from a source that it makes up the majority of your work, whether you give credit or not (see our section on „fair use” rules)

   De o relevanta deosebita pentru cazurile semnalate mai sus sint punctele 3 si 6.

   De asemeni, este important sa intelegeti maniera corecta de citare, mai ales in cazul copierii unor fragmente mai lungi (adica peste 3 linii de text!), vezi sectiunea „How do I cite sources?” (http://www.plagiarism.org/plag_article_how_do_i_cite_sources.html):

   How do I include long quotes in my paper?

   The exact formatting requirements for long quotations differ depending on the citation style. In general, however, if you are quoting more than 3 lines of material, you should do the following:

   change the font to one noticeably smaller (in a document that is mostly 12 point font, you should use a 10 point font, for example)
   double indent the quotation — that means adjusting the left and right margins so that they are about one inch smaller than the main body of your paper.
   if you have this option in your word-processor, „left-justify” the text. That means make it so that each line begins in the same place, creating a straight line on the left side of the quotation, while the right side is jagged.
   do NOT use quotation marks for the entire quotation — the graphic changes you have made already (changing the font, double indenting, etc.) are enough to indicate that the material is quoted. For quotations within that quotation, use normal quotation marks, not single ones.
   you might want to skip 1.5 times the line-spacing you are using in the document before you begin the quotation and after it. This is optional and depends on the style preferred by your instructor.

 17. Inainte de a crede ceea ce a scris o persoana (in conflict deschis cu biserica), il invit pe autorul acestui articol sa ne spuna ce reprezinta cifrele in paranteza dreapta la final de paragraf (ex.: [1]) si cum a dat peste lucrarea 126 a prof. Burnete.
  Va rog sa ma lamuriti privind sursele bibliografice, care pot sustine povestea cu mitropolia Clujului si de unde disperarea aceasta de a murdari un om.
  In legatura cu lucrarile ISI, va rog sa publicati cum a fost luata legea in cauza si cu cat timp inainte cadrele universitare au fost informate cum ca se va introduce un astfel de criteriu.

  • Stimata Doamna / Stimate Domnule,

   „Cifrele in paranteza dreapta la final de paragraf (ex.: [1])” la care va referiti sint tocmai acele referinte bibliografice pe care le doriti.

   Este destul de simplu. Daca doriti sa vedeti care este referinta bibliografica din text, marcata cu numarul 1 (de ex.), va uitati in lista de la sfirsitul articolului in dreptul aceleiasi cifre si acolo gasiti toate detaliile necesare, inclusiv un link catre respectiva resursa.

   Puteti sa faceti click pe linkul indicat sau sa-l copiati intr-un browser.

   Sper ca veti putea astfel capata raspuns la intrebarile care va framinta.

   • Multumesc de explicatia oferita, dar cunosteam acest lucru. Ideea era sa observati si dumneavoastra ca paragrafele reproduse au referinta bibliografica!
    La urmatoarele precizari de ce nu ati raspuns? Care sunt sursele care pot confirma povestea cu mitropolia si legea articolelor ISI?
    Mai am o curiozitate: ati verificat template-ul conferintei respective?

 18. Inca ceva.

  Ibidem, prescurtat ibid., inseamna „in acelasi loc”; cu alte cuvinte, atunci cind intilniti aceasta exprimare inseamna ca sursa citata este identica cu cea imediat anterioara.

 19. Am citit si eu articolul si se vede ca e scris de cineva care nu prea are habar de lumea academica, insa are destula putere sa influenteze opinia publica.

  In primul rand, in articolele de specialitate, citatele nu se scriu in ghilimele ca la clasa a patra, ci se pune sursa la capatul paragrafului, ceea ce autorii au facut.
  In al doilea rand, introducerea oricarui articol de specialitate (si asta e o regula) contine baza cercetarii de fata, adica rezultatele cercetarilor anterioare in domeniu, fie ca sunt proprii, fie ca sunt ale altora. Si acest lucru a fost respectat de autorii articolelor.

  In al treilea rand, e bine de stiut de catre toata lumea, ca exista si articole de informare, care nu aduc cercetari proprii, ci doar aduc noutatea in lumea academica din Romania. Influenta acizilor grasi omega 3 nu a aparut prima oara in ziare si reviste, ci in articolele de specialitate din cadrul universitatilor, chiar daca cercetarile ce stau la baza au fost facute in alta tara.
  Inca un lucru pe care majoritatea nu il stie e ca rezultate semnificative, adica noutati/inovatii/descoperiri intr-un domeniu au loc doar o data la cativa ani buni (5, 10, 20, etc…). Restul e munca, dar niciodata in zadar. Eu, dupa 4 ani de doctorat (pe bune) nu am ajuns la rezultate semnificative privind corelatia ciuperci-micotoxine-calitatea fainii de grau. Noutatea tezei a constat doar intr-o evaluare a existentei a 3 micotoxine in graul din Transilvania si in abordarea temei, a ideii de corelare a factorilor mentionati mai sus.

  M-a deranjat foarte tare la acest articol faptul ca autorul nu cunoaste domeniul despre care se discuta si ia in deradere flora si fauna. Ca si cum ce il intereseaza pe el ca oaia face treaba mare pe pasune in Anglia? Pai il intereseaza daca face diaree de la micii din carne de vita importata, pt ca vaca mananca de pe pasunea pe care oile fac treaba mare.

  In concluzie, articolul stiintific prezentat de autor respecta regulile academice.

  • Stimata Doamna,

   In ceea ce priveste maniera corecta de citare va recomand sa cititi raspunsul pe care l-am dat utilizatorului „INFORMARE”.

   De asemeni, chiar si intr-un „articol de informare” nu iti este permis sa copiezi lucrarea (fie ea si de „informare”) a altcuiva si sa ti-o atribui.

   In fine, nu „flora si fauna” sint luate in deridere. Dincolo de copierea cuvint cu cuvint a unui text, mai bine sau mai prost facut, se ridica problema relevantei. „Treaba mare” facuta de oaia din Anglia poate fi relevanta intr-un context si irelevanta in altul. In cazul nostru, acest articol (de „informare” sau de ce o fi el) nu propune / stabileste / demonstreaza etc. nici o legatura intre ursii bruni, caprele negre si potentialul Romaniei din punct de vedere al bio-combustibililor.

 20. Nu stiu cum puteti sa patati un om integru cum este Profesorul Nicolae Burnete.Dar asta e Romania decat sa apreciezi putinii oameni de valoare certa care ii are tara aceasta minunata cautam cancanuri ieftine pentru denigrarea lor.Sa va fie rusine!
  PS. Daca tot a-ti pornit articolul asta care nu are un fundament solid interesati-va de cine este profesorul Burnete si o sa va da-ti seama ca nu prezinta nici o baza clara de discutie afirmatiile voastre.Profesorul Burnete este printre singurii daca nu singurul care de la Facultatea de Mecanica din cluj de la primul pana la ultimul student il stimeaza impunandu-si geniul lui fara sa faca nimic.Doar simplitatea,cunostintele si corectitudinea lui denota un om de milioane, cum in Romania nu gasesti.SA VA FIE RUSINE CA PATATI UN OM DE VALOARE CERTA,DAR DEFAPT CE SA TE MIRE IN TARA ASTA CAND TOTI AGRAMATII SUNT MARI OAMENI!

  • Mai Bogdane, ce ai tu de il lauzi atat pe fantasticul profesor Burnete? Poate esti unul dintre cei care trage si el foloase de pe urma unor smecherii facute de acesta…hai sa nu ne ascundem pt ca fum fara foc nu exista…iar dovezile sunt clare…A FURAT…si poate nu e prima data cand o face…in Romania nu se promoveaza valorile pt ca estompeaza pe cei multi fara nici o valoare…profesional o fi bun acest profesor, dar repet …a furat…in Germania si-ar fi dat singur demisia…cum mai apare el in fata studentilor si le pretinde sa nu copieze???? spune-mi te rog…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro