sâmbătă, aprilie 19, 2025

Lysistratismul-o istorie

Nu știu dacă, atunci când s-a apucat să scrie Lysistrata, dragostea mea, binecunoscutul dramaturg Matei Vișniec a avut în minte o foarte frecvent citată frază datorată  celebrului teoretician și strateg militar Carl Philip Gotlieb von Clausevitz. Care susținea că starea normală a omenirii ar fi războiul. Știu doar, grație unei mărturii a scriitorului, mărturie inserată în foaia-program a spectacolului cu sus numita piesă, spectacol de la Teatrul Szigligeti din Oradea, că procesul de elaborare a textului s-a consumat între decembrie 2021 și februarie 2022. Adică  exact în vremea în care în presa europeană erau din ce în ce mai prezente avertismentele privitoare la iminența declanșării unei noi conflagrații. Și aceasta din cauza faptului că, așa după cum scrie Matei Vișniec, “europenii și-au dat seama, la începutul anului 2022, că pe fond de pace, de societate de consum, de expansiune a industriei de divertisment și de fascinație pentru lumile virtuale au uitat că libertatea trebuie apărată cu armele”.

Despre respectiva uitare și despre necesitatea unui anume echilibru este, la urma urmei, vorba în sus numita piesă. Care și constată, și avertizează.  Servindu-se pentru aceasta de mijloacele și instrumentele comediei. O comedie în care Vișniec și dialoghează, și polemizează cu întemeietorul genului, grecul Aristofan.

Formula aleasă de dramaturg este aceea a teatrului în teatru. Adică a unui mega-spectacol care se naște sub ochii noștri și în care este actualizată povestea Lysistratei și a unui grup de femei care au avut năstrușnica idee de a opune gustului exacerbat pentru război al soților o grevă sexuală. Grevă ce și-a dovedit o vreme eficiența. În ultimă instanță, la capătul unor negocieri în care femeile s-au dovedit a fi și mai categorice, și mai inteligente, bărbații au cedat șantajului. Așa că au făcut voia femeilor, și-au scos și din vocabular, și din conștiințe tot ceea ce înseamnă arme, război, luptă. Înlocuindu-le cu ceea ce poetul numea luxe, calme et volupté. Ori cu ceea ce în literatura medievală  franceză este numit sub  genericul  oisiveté. Aceasta până în clipa în care a sosit vestea iminenței unui nou atac al perșilor.

 Îngrijorate de starea de nepregătire și de indiferența soților, femeile s-au adresat iarăși Lysistratei ajunsă nonagenară. Care le-a sugerat diverse soluții, printre care și una menită să salveze de la o presupusă extincție rasa europeană.

Formula teatrului în teatru, recursul la un corifeu (foarte bine, viu, dinamic, autoritar așa și atât cât trebuie jucat de Dimény Levente), corifeu care are și misiunea păstrării ordinii în rândul personajelor,unele neștiutoare, altele din calea afară de vocale,  îi permite dramaturgului aliajul trecut-prezent pe care se fundamentează esența piesei. Matei Vișniec propune un joc pe claviatura timpului, cu repetate salturi de la Antichitate la prezent.  Ca și cu acute incursiuni în dezordinea îngrijorătoare a lumii actuale. Abil concretizate în text ca și în spectacolul regizat la Oradea de Anca Bradu și prin apariția unei tupeiste reporterițe TV (Trabalka Cecilia), și prin recursul la inserarea de vox-uri (realizate cu participarea unor actori fie profesionișți, fie de bonne volonté precum Baliga Anita, Barabás Hunor, Barkóczi Réka, Bódis-Kosoczki Gergő, Ghenț Adrienn, Hajdu Géza, Kerekes Dalma, Márton Bence, Nosz Tamás, Porszter Abigéla, Scurtu David) și parodierea unui talk-show de televiziune (Fodor Réka și Kovács Levente jr.).

Care e mesajul spectacolului? Cred că el este conținut în dictonul horațian Est modus in rebus. Dacă nu cumva chiar în ceva de genul Paza bună trece primejdia rea. Lucruri ce par a fi uitate de lumea scoasă din țâțâni în care trăim.

Cum se concretizează scenic mesajul în chestiune? După părerea mea, într-un spectacol în linii mari bun, poate nițeluș cam lung, uneori marcat de obositoare repetiții. Un spectacol care cred cp ar fi câștigat mult dacă regizoarea ar fi operat o seamă de restrângeri și amputări în text.

Lysistrata, dragostea mea de la Teatrul Szigligeti din Oradea își găsește puternici piloni de susținere în muzica de scenă compusă de Ovidiu Iloc. Pe care pe alocuri poate că aș fi dorit-o nițelus mai veselă. Ovidiu Iloc a asigurat deopotrivă pregătirea muzicală a actorilor, iar rezultatele în acest domeniu sunt cu totul remarcabile. Unor artiști pe care, din apariții scenice anterioare, îi știam ca buni cântăreți (îi amintesc aici pe Tasnádi -Sáhi Noemi, Töth Tünde, Trabalka Cecilia, Kocsis Anna, pe Nagy László Zsolt, actor tânăr pe care mă bucur să îl văd tot mai sigur pe sine și în evoluții din ce în ce mai complexe, și pe deja menționatul Dimény Levente) alăturându-li-se și ceilalți componenți ai distribuției. Adică Ilyes Klaudia, Szabó Eduard, Tőtős Ádam și deja amintiții Kovács Levente jr. și Fodor Réka. S-a muncit mult și cu rezultate absolut remarcabile la armonizarea vocilor așa încât corurile sună foarte bine.

Am înțeles necesitatea ca Lysistrata nonagenară să fie jucată (altminteri foarte bine) de Tóth Tünde, mi-au scăpat însă motivele reale pentru care Lysistrata tânără este interpretată de două actrițe și ele foarte bune. Ilyes Klaudia și experimentata Tasnádi- Sáhi Noémi. S-a vrut oare ca prin asta să fie subliniată ideea că în fiecare femeie se ascunde o Lysistrată? Că revolta apare la diverse vârste?  Nu prea cred că era nevoie. Cum nu era deloc nevoie nici de patinele cu rotile cu care este înzestrată prima Lysistrată.

Scenografia creată de Andra Visniec este elegantă, echilibrată, eficientă. Uneori însă o încarcă, din păcate, inutilul exces de video și de vizual (Bozsodi –Nagy Zoltan, Dan Băsu, Marton Bence, Vigh László Miklós). Chiar nu mi se pare că ar fi fost nevoie ca atunci când se vorbește despre felurite păsări acestea să ne fie și desenate. Cred, în schimb, că s-ar fi impus ceva mai mult umor din partea regizoarei. Cel din voxuri nu mi s-a părut tocmai suficient și e cam la prima mână. Aș fi dorit ceva mai de substanță. Lucru plasat în cele mai relevante segmente din spectacol.

 Teatrul SZIGLIGETI din Oradea

LYSISTRATA, DRAGOSTEA MEA de Matei Vișniec

Regia: Anca Bradu

Scenografia: Andra Vișniec

Muzica: Ovidiu Iloc

Mișcarea scenică: Dimény Levente

Video&Visual: Bozsodi –Nagy Zoltan, Dan Băsu, Marton Bence, Vigh László Miklós

Cu: Ilyes Klaudia (Prima Lysistrată), Tasnády-Sáhi Noémi ( A doua Lysistrată), Tóth Tünde (A treia Lysistrată), Szotyory József, Nagy László Zsolt (Soțul Lysistratei), Dimény Levente (Corifeul), Fodor Réka, Kocsis Anna, Trabalka Cecilia, Kovács Levente, Szábó Eduard, Tőtős Ádam (toți în mai multe roluri) și Baliga Anita, Barabás Hunor, Barkóczi Réka, Bódis-Kosoczki Gergő, Ghenț Adrienn, Hajdu Géza, Kerekes Dalma, Márton Bence, Nosz Tamás, Porszter Abigéla, Scurtu David (în inserturi video)

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Buna ziua. Foarte buna critica spectacolului de teatru „Lysistrata, dragostea mea”, in interpretarea actorilor de la Teatrul SZIGLIGETI din Oradea. Citind analiza facuta de dvs, stimate d-le Mircea Morariu, sunt aproape convins ca este o intrepretare foarte buna, plina de lucruri memorabile si cu anumite momente chiar socante, dar va asigur ca veti vedea o piesa extraordinar de bine jucata, dansata, cu o abordare foarte creativa, inteligenta si inovatoare pusa in scena de regizorului Zalán Zakariás, prin intermediul actorilor de la
    Teatrul Național Iași, in care actorul Horia Veriveș interepteaza magistral si cu un patos declamatoriu si dileme hamletiene extraordinare si uneori foarte amuzante..
    Urmatorul spectacol cu piesa „Lysistrata, dragostea mea” se va juca in data de sambata, 10 mai 2025, la Teatrul National ‘Vasile Alecsandri’ din municipiul Iasi, ora 19:00 si puteti vedea si analiza comparativ cele doua spectacole ale aceleiasi piese fascinante a maestrului Matei Visniec. Bilete se pot achizitiona online de aici : https://www.entertix.ro/bilete/28755/lysistrata-dragostea-mea-10-mai-2025-teatrul-national-vasile-alecsandri-iasi.html .

    Multa sanatate si multe spectacole deosebita va doresc sa vizionati.. Sarbatori frumoase tuturor!

  2. Bună seara. Am văzut spectacolul despre care vorbiți. Am scris despre el la timpul potrivit. Puteti căuta articolul Zilele Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro