miercuri, iulie 17, 2024

Măcar o dată la 30 de ani!

La ora la care scriu eu aceste rânduri nu știu care va fi soarta moțiunii de cenzură. Sigur sunt doar de un lucru. Și anume că PSD și îndeosebi mai marii, dar și actualii comunicatori ai partidului, cei care nu știu cum se face că se identifică cu mincinoșii, hoții, plagiatorii, corupții lui de mare anvergură, sunt speriați de moarte.
E limpede, se vede cu ochiul liber că respectivii se tem că își vor pierde peste noapte privilegiile, puterea de a aloca discreționar banii țării, de a-și face propriile jocuri pe ceea ce a mai rămas din resurse. E evident că le e frică de eventualitatea ca foarte curând să devină iar ceea ce sunt în realitate. Niște Neica-nimeni, niște anonimi, o biată și informă adunătură de reprezentanți ai opoziției, o seamă de indivizi lipsiți de orice relevanță.
Degeaba au ei pentru moment conturile umflate și aceasta ca urmare a unor afaceri necurate, a învârtelilor, a aranjamentelor cu tot felul de împrumuturi contractate fie ilegal, fie la limita legii. Formula “Rovana Plumb” este regula și nu excepția în PSD Degeaba au obținut ei prin cumpărare directă, ca la piață, ori recurgând la plagiate diplome și titluri universitare. Acordate de universități care nu contează, pe care orice absolvent de liceu mai acătării le evită. Sunt goi, agramați, fără știință de carte, fără nici cea mai mică urmă de valoare.
Tocmai de aceea, din teamă, din dorința de a mai mușca o dată din pivilegii și din beneficii, de a-și valorifica ultima șansă de perpetuarea la putere se dedau ei în aceste zile, zile care prefațează moartea guvernului Dăncilă, altminteri demult intrat în moartea clinică, la mișmașuri, încălcări pe față ale legilor țării, ale Constituției. Amenință, anunță apocalipsa post-PSD și post-Dăncilă, încearcă să mai păcălească o dată electoratul cu vorbe de clacă.
Vor să torpileze cu orice preț moțiunea de cenzură pe care plănuiau să o citească și dezbată așa cum le este felul, noaptea ca hoții. Iar vorbelor agramate, complet aiurea rostite de disperata mamă și soție Dăncilă Viorica Vasilica li se asociază mai grotesc ca niciodată aberațiile, caraghioslâcurile, enormitățile ieșite pe gura unor inși caracterizați de non-valoare și de statutul de profesioniști ai falsului și ai minciunii. Așa cum sunt ipochimeni de genul unor Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae, Lia Olguța Vasilescu. Cărora în vremea din urmă li s-a alăturat mega-nerușinatul Florian Bodog, plagiator cu condicuță și cu diplomă de merit în domeniu, copie la indigo a pușcăriașului Dragnea, deocamdată scăpat de anchetă și de trimiterea în judecată de frăția senatorilor PSD care îi sunt, precum s-a văzut săptămânile trecute, de o făptură și de o seamă.
Nu știu ce se va întâmpla în cazul în care moțiunea trece. Nu știu cât de lesne se va forma un nou guvern. Pare-se că nu chiar foarte simplu. Pro România, ALDE și marele vorbete Victor Viorel Ponta dau semne că vor să profite la maximum de situație, liberații și useriștii fac ce fac și nu pot cădea la pace, soluția tehnocrată este cu orice ocazie demonizată. Deși în ceea ce mă privește parcă aș da o șansă unui Executiv condus fie de Emil Hurezeanu, fie de Lucian Croitoru. Aceasta cu condiția ca respectivii să fie lăsați să își formeze singuri echipa, exclusiv pe criterii de competență. Fără indicații și sugestii venite de la Palatul Cotroceni ori de la șefii de partide.
E oare prea mult pentru clasa politică românească să se identifice măcar o dată la treizeci de ani cu interesul real al țării?
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Situația socio-politică actuală era previzibilă încă din 1990, când, odată cu instalarea la conducerea României a membrilor din rândul al doilea al Securității și PCR care au capturat statul și au format guvernarea cleptocratică. Oligarhiile și cleptocrațiile sunt modele de organizare socio-economică ineficiente, cu rezultate precum are România în ultimii 30 de ani.

  Înlăturarea guvernărilor cleptocratice este, după cum arată istoria, relativ dificilă. Reformarea unui stat capturat, de tip mafiot, este cumplit de grea și pe termen lung. Să nu uităm că cleptocrația controlează de la directorii de școli, la Curtea Constituțională. Are la dispoziție instituțiile de forță, poliție, armată, o mare parte din justiție, servicii secrete șamd. Are controlul deplin asupra resurselor. Are susținerea populară, obținută prin manipulare cu ajutorul mass-media și al creșteri iluzorii de salarii cu bani împrumutați și „topiți” în inflație.

  ProRomânia-ALDE-PSD au în continuare aproximativ 35% din susținerea electoratului. Iar o parte deloc neglijabilă din PNL se simte încă în USL. Nu se tem, că n-au de ce . Cleptocrația merge mai departe!

 2. Mi-aduc aminte de „tăiere cozii câinelui dintr-odată”, reforma postcomunistă radicală practicată cu succes în țări ca Polonia, Cehia și cu eșec în Rusia. „Liberalismul” lui Lucian Croitoru și sau Florin Cîțu îi recomandă ca niște stafii frustrate rămase din acele vremuri, ale lui Yeltsin și Havel. România are nevoie de altceva, de inserarea inteligentă în piața europeană, inclusiv în piața europeană a muncii unde salariile sunt mul mai mari.

  Pe de altă pare există și în opoziție destui ca pesediștii „caracterizați de non-valoare”, mai ales în PNL.

 3. Articol cu mult adevar. Dar din pacate in toata istoria tarii domnitorii si boierii au tinut doar la interesele lor. Au existat si domnitori, boieri, mai apoi prim ministrii din perioada de regat care au luptat si au facut sacrificii pentru dezvoltarea tarii si iesirea din saracie a natiei. Dar au condus vremelnic. Comunismul ne -a intors din drumul firesc si a creat burghezia rosie, dar incercand sa dea ceva si natiei, pentru a avea liniste. Aceste aspecte reflecta stadiul socio economic si cultural in care ne aflam . Nu cred ca in urmatoarele decenii sa apara o clasa politica care sa faca sacrificii pentru ridicarea tarii.

  • Personal, nu cred in conceptia „sacrificiului social”. Nici in existenta unei „clase politice” – e ca si cum ai vorba despre „clasa zugravilor” (e un exemplu, fara suparare va rog).

   Vointa populara se exprima prin vot intr-o democratie. Dar asta e teoria, e situatia generala.

   Dupa mine, sunt necesare 2 conditii pentru ca sa avem o astfel de „curea de transmise” prin vot functionala:

   a) o populatie cat mai putin dependenta de redistribuire (pentru a diminua cumpararea voturilor)

   b) partide politice diferentiate in principal ideologic (pentru ca alegerea sa reflecte valorile electorului, nu simpatiile sale personale)

   +++

   Geneza capitalismului a avut loc in alte conditii istorice, complet diferite de cele ale prezentului.

   In primul rand s-a grefat pe o ordine sociala indelung „coapta” in oala Evului Mediu – principala sa caracteristica fiind acceptarea si chiar valorizarea diferentelor sociale, in timp ce in prezent capitalismul se lupta sa creeze valoarea diferentelor intr-o societate cladita de comunismul egalitarist si colectivist.

 4. Pai, e simplu ce va fi: PSD va ramane la guvernare fie prin partidul numit PSD (daca nu trece motiunea), fie prin partidul numit Pro-Romania (daca trece motiunea).

  • A fost deja propusă o majoritate formată din ProRomânia+ALDE și PSD fără d-na Dăncilă, care oricum nu va rămâne în fruntea partidului dacă nu va mai fi prim-ministru, cu un premier din afara celor două formațiuni politice.

   Astfel, pe parcursul campaniei pentru alegerile viitoare el va putea fi atacat și de PSD și de ProRomânia, fiind numit „tehnocrat” fără să fie. Vor recupera astfel ambele partide din imaginea pierdută și vor atrage electoratul pesedist pierdut.

   De fapt, aceeași strategie o are și PNL, cu un independent pe cxare să-l poată sacrifica criticându-l în campania electorală.. Mai onestă, alianța USR/PLUS a declarat de la început că nu participă la guvernare.

   OK. De fapt, cred că susținerea unui astfel de guvern de sacrificiu ar trebui condiționată CONDIȚIONTĂ (!) zic, de modificarea Legii electorale, cu alegeri locale în două tururi. Nu pot uita că Primarul General al Capitalei a fost ales cu voturile a 14% dintre bucureștenii cu drept de vot. Și sper ca liberalii să nu organizeze iar un blat cu PSD la alegerile locale, cum au făcut data trecută.

   • Alegerea intr-un singur tur a fost introdusa pe vremea cand la putere era „drepta” (PDL si PNL), nu-i asa ?.

    Acum se insista pe alegerea in doua tururi. Originalitatea romaneasca (de dreapta ? ) in actiune ! sa ? Cate tari din UE/Europa au asemenea practica ?

    Oricum SUA si Canada au alegeri (locale, statale sau feredale) intr-un singur tur si in zile lucratoare (nu in weekend sau de sarbatori).

   • „Capitane, nu fi trist/ Garda merge inainte cu …”

    Partidele Romaniei sunt fractiuni ale fostului PCR inregistrate legal drept formatiuni diferite.

    Nu ne-am desprins inca de trecutul comunist, am dat doar cu vopsele peste el.

    Masele spun acest lucru („Toate partidele – aceeasi mizerie”) doar ca noi suntem orbiti de propriile dorinte si frustrari si cadem in „denial syndrome”.Sau interpretam superficial astfel de opinii, confundand exprimarea imprecisa cu dorita noastra: ne limitam in a intelege ca masele considera ca toate partidele sunt corupte – sau susin coruptia.

    Dupa parerea mea, tranzitia care conteaza este cea ideologica, adica formarea partidelor politice ale societatii economiei de piata libere. Fortele sociale si procesele internationale care actioneaza in aceasta directie nu au determinat inca formarea acestora.

    O astfel de forta este contributia elitelor la formarea unei conceptii coerente despre conducerea societatii economiei de piata din Romania, dar nu este singura forta.

  • Prea putin observa asta:
   in 30 de ani PSD (orice numa ar fi avut) nu a iesit practic de la guvernare…
   Deci putem zice ca e o continuitate de 75 de ani? Aproape cat urss la „desfiintare”

 5. Din pacate sunt mai multi tradatori si fripturisti decit credem. Si cum spune cineva mai sus, daca pica PSD, ramine cealalta gasca ProR, PNL etc. ori cum s-or numi… Aripa de hoti si smecheri, fosta USL. Prea putini din opozitie sunt bine intentionati.

  • E cam mult sa ceri unui partid infiintat in urma cu 3 ani sa dobandeasca un comportament politic. Dupa umila mea parere, incercarea acestuia de a se situat in afara doctrinelor politice l-a impins intr-un fel de „fascism” sui-generis, greu de inteles de electorat si pagubos pentru el. Alunecarea sa rapida spre stanga extrema este deocamdata mai greu de observat. Dar nu este de natura sa determine reforma statului spre unul liberal.

   Masele s-au trezit, acesta este de fapt mesajul absenteismului: veniti cu o politica de reforma a statului!

   Din pacate, PNL este astazi exponentul frustrarilor si al analfabetismului erudit in ale politicii: spune ca schimba, dar daca te uiti cu atentie, nu doreste sa schimbe statul intr-unul liberal, ci sa schimbe politicienii si functionarii cu unii favorabili lor. Statul va ramane la fel, pentru ca in realitate un guvern cu personal redus nu este decat un guvern slab. Nu e totuna „stat minimal” cu „mai putine ministere si functionari”.

   PNL va face un stat socialisto-cleptocrat mai slab, nu unul liberal pro-piata. Nici nu stie si nici nu poate.

 6. Pina cind cetateanul roman nu va intelege ca votul este singurul facator de istorie si pina cind numarul celor ce merg la vot nu are o reprezentare maximala in procentajul alegatorilor ,nimic nu se schimba decisiv . Deocamdata partidul ce a condus Romania de facto sau prin interpusi timp de 30 de ani a reusit formidabila performanta si aflat la guvernare s-a scindat spre a se reuni sub alta forma si un alt nume . Vechiul va fi asimilat de constiinta neamului si atasat raului facut timp de 30 de ani tarii ,iar noul (ca denumire ) se doreste acceptat ca partid pro tara , pro cetatean. Daca motiunea trece parte din vechi se va transfera la cei pro si doar cei asociati cu actuala conducere vor ramane cu vechiul nume . Daca motiunea nu trece , vechiul ramane pe piciore si asteapta aratind cu degetul ,neputiinta celorlalti , alegerile prezidentiale si cele cu adevarat importante alegerile parlamentare .Singura solutie de a schimba ceva in aceasta vesnica deja rotire a cadrelor ,este votul si concentrarea prin vot a puterii presedintelui viitor (tot K.J,) si determinarea unei majoritati parlamentare viitoare agreata de presedinte ,ce in mod normal ar trebui sa determine un procentaj superior jumatatii ,facilitind astfel democratizarea cu adevarat a tarii . Votati deci doar pe cei mari si puternici si lasati disputele marunte sa se evapore din politicul romanesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro