duminică, mai 26, 2024

Made in Romania, 2011: Jurnalisti, Va ordon, Comentati!

Asistam de 48 de ore la un tsunami media! Un Presedinte jucator ataca verbal la tv un Rege. Intr-o ignoranta jucata sau nu a istoriei, Presedintele acuza! Doi jurnalisti experimentati, asista. Nu se simt obligati sa intrebe mai mult, sa se pozitioneze sau sa ceara clarificari chiar si ulterioare… Ca poate Presedintele s-ar fi indurat de Poporul telespectator. Un Maestru al jurnalismului autohton, zambeste complice si tace! Ramane deci asa cum a spus-o El, Presedintele! In mainile Presedintelui, in fata camerelor de luat vederi, o revista! Pe coperta revistei, o fotografie.

Efectul secundar devine astfel, probabil, chiar mai important: Regele, victima atacului Presedintelui, ajunge astfel aparent parte la vina istorica capitala a

Maresalului, a carui imagine era pe coperta revistei. O revista de istorie! Istoria recenta a Romaniei. Bila, manta, carambol! Presedintele, spontan cum e, si-a atins probabil scopul: este din nou pe prima pagina! Chiar si in ziarele americane. Dupa cum spunea un prieten, de doua ori pe saptamana, Presedintele lanseaza cate un subiect si mass-media romaneasca se invarte cu repeziciune, reactioneaza imediat la tacul Prezidential. Bila e mai in toate cazurile putin semnificativa.

De data asta Regele a capatat acest rol ingrat. E nedrept ce i s-a intamplat Regelui. Nu Regele e insa miza Presedintelui. Nonagenarul Rege nu merita sa fie tarat in acest joc. Respectul pentru Rege e respectul pentru Istoria Poporului! Ca unic detinator actual al tacului, Presedintele stie cat de important este sa aibe mereu initiativa. Jucatorul are miza Jocului in care e prezent!

Nu-l intereseaza istoria! A dovedit-o iata, din nou! Fostul Ministru, care printr-un simplu sms a clarificat situatia, a comunicat ce e de facut: „Traiasca Regele!“ Adica, mai putin criptic spus: „Mai comentati mult?“ Exista astfel doar o regula nescrisa, prin care carambolul produs ar fi putut sau poate fi pe viitor evitat: Ignorarea acestui joc! Bravo domnule Presedinte! Iertare Majestate! Noi jurnalistii, cu voia Dumneavoastra, doar niste ignoranti!

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Fostul ministru fiind Thoader Phaleologu, ala care daca-l intrebi repede nu stie nici cine l-a interogat cu bata pe ilustrul parinte la Salcia. Intelligenti pauca, insa in cazul decriptorului ministerial nu e cazul

 2. Nu mă interesează prostiile lui Băsescu. Vreau să-i aud însă pe cei ce-l creditează încă: intelectualii lui Băsescu. Să le cerem ferm, LOR, să-şi exprime punctul de vedere.

 3. 1. Istorie si actualitate
  Regele Mihai este parte din istoria Romaniei dar fiind inca in viata este folosit – din pacate – si ca simbol (sau antisimbol) politic. Si atunci se denatureaza obiectivitatea istorica.

  2. Logica “crimelor de razboi”
  De obicei celalalt si intotdeauna cel care pierde este “un monstru”. Asta il legitimieaza pe invingator. La romani se numea “damnatio memoriae”.
  Dupa logica perfecta a domnului Ghinea si Vlad Tepes, si Stefan cel Mare si Mihai Viteazu au fost criminali de razboi. Si nu numai – de ce nu cei care au ordonat Dresda sau Hiroshima si in care au murit cu mult mai multi civili decat i se imputa armatei romane in razboiul din est.

  3. Impuscarea a 1000 de studenti …
  Comunistiii nu ar fi facut-o, nu era stilul lor. Ar fi fost prea “pe fata”. Exterminarea pe care ei au practicat-o a fost mai ales prin duritatea regimului penitenciar. Nu de asta a abdicat Mihai.

  4. Ordinul Victoria
  Dupa ce aplecat in exil, fortat intr-adevar sa abdice de catre comunisti, regele Mihai PUTEA SA RETURNEZE DECORATIA SOVIETICILOR. Ar fi fost un gest simbolic, cu semnificatie personala, nationala si internationala. Dar nu a facut-o.

 4. Scratch la Rege! Incitant! Dar oare unde au disparut comentatorii?
  Sa continuam a ignora cu fatalism neaos si frustrare trista in suflet…

 5. Chibitii de pretutindeni s-au trezit. Comenteaza mojicia lui Traian. Daca-l ignorau, l-ar fi si pedepsit. Poate ar fi avut Jucatorul ceva de invatat…

 6. In toata aceasta mizerie declansata nu de dragostea pentru rege ci de ura fata de Basescu am vazut si eu un comentariu echilibrat si demn. Deci se poate! Vi-l recomand la adresa http:/adriancioflanca.blogspot.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro