N-aş putea să spun că mă aşteptam la altceva. Rocada de la vîrf, cu opoziţia la guvern şi guvernul în opoziţie e una din banalităţile sănătoase ale democraţiei. Pe de altă parte, îmi cunosc bine marfa: ştiu cîte parale fac politicienii noştri şi n-am oblojit niciodată iluzia că vom asista la mari revoluţii comportamentale. Nu m-am aşteptat nici la fair-play, nici la bună-credinţă, nici la corectitudine procedurală, nici la bună-cuviinţă, nici la stil. La noi, politica n-a depăşit încă faza îmbrîncelii. Trăim într-un cult vioi al buşelii generale. Buşeală înăuntrul aceluiaşi partid, între partidele (temporar) aliate şi, încă mai abitir, între partidele duşmane. Buşeală, în sfîrşit, dinspre politicieni spre popor şi viceversa (cu deosebirea că poporul nu poate da ghionturi decît o dată la patru ani). Care va să zică, nu mă aşteptam la mari noutăţi. Şi totuşi, ca să fiu sincer, mă aşteptam la ceva mai multă inteligenţă. Sau măcar la mici exerciţii de şmecherie. Nu e prea inteligent să te arunci, din prima clipă, înainte de orice altceva, într-o rudimentară campanie de răfuieli personale. Dacă eşti băiat deştept, joci mai întîi mici scenete de calm şi magnanimitate. Arăţi că nu e de nivelul tău să declanşezi răzbunări mărunte, epurări pripite, mătrăşiri grosolane. Mai ales că ai – şi ai spus că ai – alte urgenţe. Nu stau ţara, reforma, Europa şi criza mondială în loc din cauză de ICR, IICCMER, TVR şi Arhivele Naţionale. Parcă vorbeai de salarii, pensii, depolitizare, impozite, FMI etc. Dar te-au lăsat nervii: „Ia să arătăm noi stimabililor preopinenţi cine sînt şefii adevăraţi! Ia să le scoatem noi pe nas băsescismul, sau cîte o vorbă rea scăpată contra noastră”. „Sîntem la cîrmă! Am cîştigat! A venit momentul să ne reglăm conturile!”
Cum ziceam, m-aş fi aşteptat (e drept, fără o justificare anume) la niţel ştaif, la un pic de orgoliu „aristocratic”, la unele fineţuri. Am greşit. E momentul capului în gură, al bîtei la glezne şi în baltă. Dacă tot ai ajuns la putere, nu înseamnă oare că poţi face ce vrei, cum te taie capul? Buşitura ca strategie politică atinge, astfel, noi cote de virtuozitate. Să ne înţelegem: acţiunea contondentă, băşcălia groasă, reactivitatea băţoasă, genul „băiat de băiat” nu s-au inventat acum. Traian Băsescu nu e, din acest punct de vedere, un inocent. Şi continui să cred că poartă o parte din vină pentru deteriorarea stilistică a vieţii publice. Dar nu s-a votat „schimbarea”? Nu ni s-a spus că se poate guverna şi altfel? Măcar Băsescu avea o personalitate puternică şi izbucniri de temperament autentice. Acum ai impresia unor clone nereuşite: muşchii personali au fost înlocuiţi cu „pîrghiile” puterii şi cu ciocanul anonim al majorităţii parlamentare. Bîzdîcul e acelaşi, caftul continuă.
Un exemplu: cum de n-are nimeni, dintre guvernanţi, curajul şi tăria de caracter să citească , la rece, bilanţul mandatului lui Horia Patapievici la Institutul Cultural Român? Orb să fii şi trebuie să recunoşti că e un bilanţ spectaculos şi încă pe fondul unor vremuri grele. O recunosc, de altfel, şi oameni care sînt departe de a-l simpatiza pe „împricinat”. Au beneficiat de serviciile acestui institut, nu cei cîţiva „prieteni” ai directorului, ci sute şi mii de oameni aflaţi în serviciul culturii naţionale (printre ei şi dl. Mircea Diaconu, devenit brusc competent şi „constructiv” într-un domeniu pe care nu l-a slujit niciodată decît cu dexteritatea de a învăţa replici pe dinafară şi de a juca la mai multe capete: de la GDS la USL ). Cum poate fi Dan Voiculescu onorabil şi Patapievici nu? De ce trebuie să minţim torenţial ca să-l scoatem mînjit? Uneori nu-ţi vine să crezi pînă unde poate merge ura. Patapievici a scris un articol în care îi lua peste picior şi îi contrazicea pe detractorii politically correct ai lui Eminescu. Ei bine, toată lumea citează spusele celor incriminaţi de Patapievici, i le atribuie şi îl declară pe el detractor al poetului. Evreu, homosexual, fascist, pupincurist, sinecurist – nici un cuvînt nu e prea greu pentru a-l înfiera pe „inamic”. Curtea de Conturi a petrecut sezoane întregi la ICR, în speranţa (comandată) de a găsi ceva. N-a găsit. Nu contează. Războiul continuă. E urgentă decapitarea. La fel cum urgentă e decapitarea unuia din cei mai curajoşi şi competenţi directori ai Arhivelor Naţionale, dl. Dobrincu (despre al cărui „băsism” nu ştiu nimic). Urgentă e şi răfuiala cu de-alde Culcer şi Lăzescu, vinovaţi, probabil, nu că au consacrat preşedintelui emisiuni omagiale (ar fi prea gogonat să se susţină asta), dar că n-au preluat agenda Antenelor. Urgentă a fost şi evacuarea echipei de la IICCMR, mult mai urgentă, de pildă, decît găsirea unui ministru normal al Educaţiei. Nu, sincer, mă aşteptam la mai multă inteligenţă, la mai mult tact, la mai multă abilitate contextuală. În locul unui subtil efort de imagine, s-a ales comoditatea unei bezmetice rafale de măgării.
Apropo – pardon! – de inteligenţă. Mă gîndesc că şi unii gazetari virulenţi ar face bine să mai schimbe registrul, măcar de probă, măcar ca să ne ia prin surprindere, măcar ca să-şi probeze talentul. Trebuie să fie foarte plicticos să molfăi la nesfîrşit acelaşi zgîrci, să defilezi mereu pe ecrane şi prin ziare cu aceeaşi ţîfnă de locotenent major amar şi crîncen. Le-ar prinde bine să se joace, din cînd în cînd, de-a neutralitatea, să exerseze independenţa, să arate că pot fi şi domni. Să comiţi măgării pe bandă ar trebui să li se pară şi lor şi politicienilor prea la îndemînă pentru grozava imagine pe care au despre ei înşişi.
Articol ce va aparea si in revista Dilema Veche
Uitati Consiliul National de Etica. Prima mutare din scenariu. Acelasi tipar. Inca se asteapta reactia lumii academice (cu sau fara papion).
din cate am inteles este vorba de o revizuire a subordinii icr pt ca nu ar fi constitutional sa fie in subordinea presedintiei
Multumim frumos domnule Plesu de acest suvenir fiindca sunt convins ca in Dilema Veche articolul v-a fi cu lacatel iar pentru mine e o adevarata desfataresa va citesc.
BUNA SEARA MAESTRE.DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE
Gabriele, marca francu’ si cumpara Dilema Veche…
In alta ordine de idei, incearca sa faci marea unire intre v si a si sa le scrii impreunat (va)
Foarte bun articolul. Multumesc domnule Plesu. Si ” Dilema Veche ” , pe care o cumpar saptamanal , sa ramana si pe hartie nu doar in format electronic !
acuma, si Buzura a fost schimbat in 2006, cand i-a expirat mandatul. Si Patapievici va fi schimbat in 2012, cand ii expira la randu-i mandatul. Nu pare un razboi, ci o schimbare.
IN ATENTIA CETEPEULUI:
„Mă gîndesc că şi unii gazetari virulenţi ar face bine să mai schimbe registrul, măcar de probă, măcar ca să ne ia prin surprindere, măcar ca să-şi probeze talentul. Trebuie să fie foarte plicticos să molfăi la nesfîrşit acelaşi zgîrci, să defilezi mereu pe ecrane şi prin ziare cu aceeaşi ţîfnă de locotenent major amar şi crîncen. Le-ar prinde bine să se joace, din cînd în cînd, de-a neutralitatea, să exerseze independenţa, să arate că pot fi şi domni. Să comiţi măgării pe bandă ar trebui să li se pară şi lor şi politicienilor prea la îndemînă pentru grozava imagine pe care au despre ei înşişi”.
Cetepeul a luat in seama referirea din final a d-lui Plesu si a publicat in „Gandul” articolul asteptat, din care citez: „Ceea ce nu-l îndreptăţeşte nicidecum pe V. Ponta să anunţe că, dacă a „greşit”, e gata să renunţe la titlul de doctor – şi atât. Pentru furt intelectual, demisia din funcţia de premier e singura ieşire cât de cât onorabilă”.
Fulminant domnule Plesu! Jos palaria! Si nu o data, de o suta de ori!
Ps. Si daca domnul Plesu e delicat si nu da nume, eu nu sunt , locotenentii majori amari (desi sunteti generos domnule Plesu, astia sunt niste ordonante salcii) la care face referinta dumnealui sunt: Cristian Tudor Popescu, autointitulat „crucisatorul presei din Romania..am zis sunt, ma gindeam sa-i trec aici si pe aia de la antene, da’ aia nu sunt decit simpli lachei..m-am razgindit..
Asteptam un cuvant de la dumneavoastra, domnule Plesu, si nu m-ati dezamagit!
Parca renaste o firava speranta in mine ca nu e totul pierdut cand vad avalansa de luari de pozitie din ultimele zile in prijinul ICR. Iar pozitia dumneavoastra este pentru mine (iertati-mi stangacia) cireasa de pe varful tortului.
Multumesc si sa stiti ca nu sunteti singur !
domnul Plesu are dreptate, guvernul Ponta nu a gasit un ministru normal la educatie, insa a avut timp sa se ocupe de prioritati nationale, arhivele, cultura, cercetarea comunismului (de ar fi prioritare), sa mute institutii, sa schimbe oameni!!! Flaminzi de cultura!
Sa va dea sanatate Dumnezeu , domnule Andre iPlesu .Va asteptam reactia si uite ca a venit si ce articol magistral ne-ati dat ., C um ar fi putut sa fie altfel , dumneavoastra pe care va citesc cu regularitate , in dilema , dar si in tot ce ati scris .Pentru mine
cartile dumneavostra sunt o desfatare a sufletului , sunt acum plecata la fiul meu in Canada si imi lipseste ziarul Dilema , dar ma intorc si ma voi bucura din nou de articolel scrise .Va multumesc pentru tot si sper ca reactia tuturor adevaratilor intelectuali sa aiba succes
Excelent articol. Frumos, concret si, de ce nu, elegant si delicat.
Multumesc Plesu ca scrii cum as scrie si eu daca as avea vreme! Din pacate n-am vreme, dar asta nu inseamna ca nu pot sa fac un exercitiu de imaginatie din cind in cind. Stii, eu chiar haladuiam prin sudul Frantei acum multi ani cind aia aschimbasera macazul politic si toti prietenii mei „la putere” erau in doliu din cauza de seppuku institutionalizat. Aici nimic nou sub soare!, oricit ne-am introspecta ideatic rezultatul e acelasi: the winner takes it all!
Dupa un juma de secol de viata am invatat sa respect ce nu pricep. Bunaoara, cum nu s-a stabilit nici pina azi cine a hulpait borcanele cu zacusca am ramas cu prozaica constatare ca la ICR salariile sint considerabile. Iaca-ta numai in aceasta neutra observatie un motiv de singe pe pereti. Ce nu se poate masura nu se poate manageria (scuzati sughtul lui Alexandru Graur)
Imi cauzeaza monsher orice horcait politic, crede-ma! Fac bube in te miri ce locuri la orice discurs. Nu tin cu nimeni, nici macar sa mai fiu roman.
In rest imi pari un baiat absolut simpatic, cred c-as putea bea o bere cu d-ta sau macar sa te chem la coasa.
MINUNAT ARTICOL
Pacat ca avem 25% anafabeti si 74%ascultatori de manele
Pe asta mizeaza si guvernul.
daca e grasa mai da doi lei la pensie
bietul ceausescu n-a apucat dar i-a transmis invataturile urmasulu (dupa caz urmasilor USL)i
trebuia sa ramaneti consilierul lui basescu , impotriva tuturor divergentelor ( cel mai inteligent cedeaza, nu ) si sa-i dati de fiecaare data cu nuielusa peste manute cand facea vreo tampenie el si cei din jurul lui ….
astfel .. sa stam mereu sa facem miting-uri cand …. doctorii in drept …. ne guverneaza …
mai nouu din doctorie a dat-o in plagiatura …
N-ai cu cine, monser. N-ai cu cine.
Incantator articolul dumneavoastra.
Totusi fraza „Mircea Diaconu, devenit brusc competent şi „constructiv” într-un domeniu pe care nu l-a slujit niciodată decît cu dexteritatea de a învăţa replici pe dinafară”, desi adevarata, mi se pare putin nedreapta fata de Mircea Diaconu.
Tind sa cred ca ati scris-o special pentru el … si v-ati si bucurat un pic cand a iesit in aceasta formulare :)
Mircea Diaconu? Hai sa fim seriosi.Actor slabut chiar penibil care dirija circulatia la revolutie!!!!!
Stimabile, a trecut demult vremea „Merelor rosii”. Sunt cam padurete, de fapt….
Superb. Felicitari !
Dvs. si tuturor intelectualilor si oamenilor de cultura care, prin aceste luari de pozitie publice, ne ofera o admirabila lectie de SOLIDARITATE.
Si, de ce nu, o dovada ca, iata, intelectualii, atat de huliti si defaimati din toate partile, se ridica la inaltimea statutului si a datoriei pe care o au in societate: acela de a fi modele, de a oferi exemple.
Sa fie intr-un ceas bun !
Bravo. Imi incanta sufletul cand citesc asa un text, imi arata ca nu sunt singurul care simt asa.
Nu se poate!! 15 comentarii si nici un detractor? Domnnule Plesu, daca continuam asa o sa va iesiti din mana! Unde sunt cititorii dvs cei ma fideli? (sau, macar comentatorii?) :)
Pai clubul blogerilor liberali e la contramitingul pt.ICR si prelungirile de rigoare. Oricum, ii multumim Dlui. Plesu ca ne mai alina sufletul.
Sincer v-ar prinde bine sa meditati asupra urmatoarei afirmatii:
Daca prestatia unui actor inseamna sa recite texte pe dinafara atunci se poate spune si ca prestatia dvs. de o viata este de a scrie niste vorbe.
Mare scofala….?
Sau totusi este?
Va recomand un pic de decenta. In general va caracterizeaza.
@momo Exista o mare diferenta intre un „zicator” de texte si un „producator” ale acestora. Este tot un fel de joc al cuvintelor dar intr-o liga superioara. Va sugerez sa il criticati pe dl. Plesu NUMAI in momentul in care veti fi capabil/a sa produceti texte de aceeasi valoare cu ale domniei sale! Si ar mai exista o conditie sine qua non: sa fiti citit si apreciat in aceeasi masura. Or, pana acolo e cale lunga, mon cher! Mai bine ramaneti pe blogurile psd.iste si emanati acolo astfel de ineptii. Multumesc!
Imi iau ingaduinta sa atrag atentia asupra unei neintelegeri din textul cu pricina. Nu arta actorului Mircea Diaconu a fost in analiza autorului, care, sunt sigur, il apreciaza pe artist. Constatarea ironica se refera la „arta” de a rosti texte invatate pe de rost (deci, nu asumate) si rostite la GDS si, dezinvolt, la USL. Evident, aici, alt text, convenabil, dar, probabil, la fel de „neasumat”. Ori, cum sa nu te zgârâie la urechi asemenea succesiuni de „actorie” … politică de proasta calitate?
argumentul e stramb. Daca eu nu produc versuri la fel de bune ca Adrian Paunescu, n-am voie sa-i critic operele?
In plus, intrarea Dilemei Vechi in regim de „private” a diluat perspectivele educarii continue a tinerilor intelectuali – o miscare neinspirata, in conditiile actuale.
Minunat articol, multumesc!
SI ma bucur nespus sa vad ca sunt inca multi care gandesc si simt ca mine!
intr-un ocean de flegme uneori e important sa stii ca nu esti singur. multumesc domnule Plesu.
multumesc,Domnule Plesu,pentru tot articolul
recunosc,fraza despre Mircea Diaconu asi fi vrut sa o scriu eu!
Excelent, sublim, inaltator si mai cum?
De unde le scoateti si pe unde stati ascunsi in timpul liber?
Incep sa ma simt vinovat ca nu cunosc niciuna din marile izbanzi ale acestui minunat institut, chiar jenat de faptul ca nici nu am auzit de el, desi m-am aflat prin locurile presupuse a fi atinse de miracolele sale culturale. Doar pe inculpat l-am vazut la TVR graind inteligent la ore prelungite si l-am compatimit pentru o urecheala primita in parlament.
Ca sa imi duc autocritica pina la capat, in ignoranta mea, as inclina sa cred ca daca ar trebui sa fie un loc anume pentru un asemenea institut (a se citi: in cazul in care existenta lui ar avea o justificare) acest loc ar fi Ministerul….Culturii.
Ma alatur celor ce va multumesc pentru randurile de mai sus, domnule Plesu. Daca nu e prea tare comparatia, articolul Dvs. m-a trimis cu gandul la Iisus biciuindu-i pe negustorii din templu.
Era necesar ca cineva sa puna mana pe knut si sa-l foloseasca…
Ma bizui ca veti veghea cat mai mult timp la sanatatea morala a societatii romanesti pe care eu am incetat sa o inteleg cu ceva timp in urma.
Iesiti voi intelectualilor la inaintare. Si voi purtati o vina. Stati la caldurica, painica merge, e usor sa comentezi. Faceti ceva! Luati exemplu de la Nicusor Dan.
maestre, faceti parte si domnia voastra din magarie, ‘jeaba va lepadati elegant de opozanti. in opinia mea trebuia sa iesiti la critica nu acum, ci atunci cind cel pe care l-ati slujit, tot elegant, a luat-o pe aratura rau de tot. prea tirziu acum, dar nu va impacientati, nu-l schimba acuma, il schimba pe 13 ianuarie cind i se exira mandatul. toat bune.
Ma asteptam la un pic mai multa decenta si la mai multa neutralitate…dar la asa vremuri asa „domni „.prea multa incrancenare , mult prea mult nerv si patos. pentru ce ?
se aplica tuturor:antene ,papioane,magari,domni sau ce-or mai fi.
Excelent articol, multumim dl Plesu! Tocmai am luat si citesc „Despre frumusetea uitata a vietii” si sper sa nu va opriti din scris si, daca se poate, sa mai fiti o prezenta activa in politica asta din pacate urata damboviteana…
Uff, caldura mare monsieur!
Baiete, inca un pahar cu apa! Si unul, rogu-va, pentru domnul Plesu!
(caldura mare, monsieur!)
Istoria acestor vremuri asta este mai tare ca cea din vremea lui Caragiale!
Este cu mult ambat si fatz-fatz!
Caldura mare,monsieur!
Pentru schimbarea registrului, adaug povestea lui John, a paharul cu apa si a bibliotecii (ca altceva mai aproape de subiect nu am gasit):
„- John, adu-mi te rog un pahar cu apa.
– Da, Sir, imediat.
– John, un pahar cu apa te rog.
– Imediat, Sir.
– John, inca un pahar cu apa, repede.
– Poftiti, Sir. Fara suparare, la ce va trebuie atata apa, Sir?
– Ma desteptule, da tu nu vezi ca arde biblioteca?”
(sursa: http://bancuri.programaredinpasiune.ro/bancuri/sirjohn/sirjohn.html)
Minunat articol dl. Plesu, ramaneti constant si va felicit, emana acelasi iz basist cu care ati obisnuit asistenta.
Deh, coane, s-au cam dus vremurile huzurului si-a boieriei…, vindem ingerasii bosumflati pe pamflete. Iaca, cinstitii cititori nu stiu sa scrie (corect romaneste). Cu asa flamanzi de cultura, „speram sa nu va iesiti din mana”….Cu asa admiratori, cine are nevoie de detractori? mai ales ca-n curand „Dilema”.. dupa ce ca-i veche, va mai fi si cu „lacatel”, pe usa. Ce mai, „cireasa de pe varful…” colivei. Asteptati provincia! adicatelea, pardon, imigratia din Canada. Fulminant, monser!
fara majuscule, culori imprimate in subconstient, pungi de zahar, bautura ieftina si tiganeala nu eram unde suntem. pacat ca nu functioneaza treaba ca la psi: scoti un element si se duce de rapa tot. sa aveti o zi usoara.
Domnule Plesu, tare bine le mai ziceti! Va multumesc! Inutil sa mai spun ca tot ce se petrece acum in Romania mi se pare demential. Orice geana de speranta a fost spulberata odata cu venirea astora (nu merita sa-i numesti altfel!) la putere. Oare pana unde pot merge magariile comise de noii „alesi”? Un lucru e clar: magariile le comit magarii, ca de-acolo li se trage numele!
calomnierea reciproca, la nesfarsit, tot din legea talionului se trage si tot diabolica este.
a cere altora ceea ce nu dovedesti ca ai insemnasa fii oarecarele cauzei eficiente dar oarbe.
Comportamentul actualilor guvernanti este influentat in mare masura de disperarea papusarului sef cu nume de motan, care fierbe, nu mai are rabdare.Cat despre domnul Diaconu, acestuia ii statea bine in trecut, in rolurile de baiat modest, rolul de ministru nu i se potriveste mai ales ca dupa cate se pare, in calitatea sa de director de teatru a facut si cateva „magarii”, lucruri nedemne pentru un ministru.
Dac-o privim pe-a dreapta, Arhivele Nationale sunt foarte importante si este imperios sa le ai sub control: e vorba de bani, de foarte multi bani. Cate proprietati de zeci de milioane de euro nu se pot măşmăndi acolo – ba nu se gasesc actele doveditoare pentru adevaratii proprietari, ba se mai pierd unele, ba apar altele. Ehee, e o paine alba de mancat.
Despre articol nu zic nimic, desi m-a uns si pe mine la suflet, nu-i cazul sa-si dea toti ageamiii cu parerea, e normal sa fie foarte bun (cu ritm, acid, poate ca mai putin decat trebuie, avand in vedere personajele la care face referire), doar e scris de unul dintre cei mai iscusiti maestri ai gandirii si condeiului. Din pacate, politicienii nostri nu stiu decat de bâtă: grozavi si plini de ei cand sunt la capatul cel bun al ei, milogi si umili, cand sunt de cealalta parte. Eu inca o astept pe Angela Merkel (ar fi bun, ca solutie de avarie, si Sarkozy, oricum, cu toate metehnele lui, peste ceea ce ofera clasa politica romaneasca) sa candideze in Romania, ca sa ma mai duc la vot.
Ma bucur ca inca mai pot aparea astfel de texte,dar am emotii pentru viitor.”Domnii conducatori”recent instalati in fotoliile ministeriale,sunt foarte harnici sa steaga tot ce sa-a facut corect de predecesori si sa scape de adevaratii intelectuali.Trist este ca marea multime este intoxicata, gandeste si judeca precum cei de la putere.
Întreb ELITA intelectualităţii româneşti: OARE NU VĂ SIMŢIŢI RESPONSABILI PENTRU CEEA CE SE ÎNTÂMPLĂ????
În ultimii ani nu numai că v-aţi dat deoparte dar aţi şi pactizat cu nişte oameni care în perioada 2000-2004 au făcut mai mult rău decât comuniştii! Acum aceşti indivizi împinşi în faţă şi de voi ne conduc. Şi, dacă nu se întâmplă ceva spectaculos, vor câştiga şi alegerile de la finele anului pentru că acum cei care decid prin vot sunt persoane … neinformate.
VĂ PLACE DVS., ELITEI, CĂ AŢI FĂCUT ŢARA ROSIE????
Va multumesc maestre, deci inca nu am innebunit, mai exista oameni care gandesc la fel in Romania.
Daca si domnul Plesu a scris un astfel de articol (pe care l-as numi ”virulent” comparativ cu cele scrise de dansul de obicei) si l-a postat aici inainte de a aparea in Dilema Veche inseamna ca este o tensiune puternica zilele astea si o dorinta de a lua atitudine a tuturor oamenilor ce simt ca tacerea acum nu poate ajuta ce nu poate fi decat admirata. Iar ceea ce pot spune despre articol este ca este cat se poate de obiectiv si plin de bun simt. Ca raspuns pentru doamna ce multumea pentru postarea acestui articol gratuit aici si pe bani in Dilema Veche, precizez ca pentru deschiderea ”lacatelului” Dilemei Vechi costurile nu sunt mari iar satisfactia este enorma.
bun, dar de ce nu si-au pus lacate la gat la mnifestatie
in locul papioanelor folosite mai expresiv de altii inainte ?
Multumim domnule Plesu a venit timpul sa iasa la lumina adevarata fata a politicienilor ,sa fim uniti si Dumnezeu sa ne ajute sa avem in fruntea tarii oameni adevarati ,buni, capabili,corecti.
Va multumesc domnule Plesu !
Cu stima.
Dom’ Plesu,o sa ne taie comunistii astia unghiutele,sa putem face aquaplaning nestingheriti pe „minciunile lor torentiale” in drum spre cloaca socialismului biruitor. Da matale n-ai observat ca base e cuiul inhipt aproape de inima lor. Singurul.Din pacate.
Va multumesc domnule Plesu.
Avem nevoie de repere morale! Este momentul sa interveniti! Si dumenavoastra si domnul Liiceanu. Este momentul sa le spuna celor care ne conduc vremelnic ca statul nu este al lor. Ei doar il conduc.
Fiti portavocea noastra!
Stimate domnule Plesu,
daca tot vorbiti de magarii, va rog sa povestiti de ce ati renuntat la functia de consilier al lui Basescu…Nu cumva tot din cauza unor magarii? Dar ati tacut malc atunci…impreuna cu alti prieteni ai dvs….acum de ce va surprind magariile politicienilor? Au toti ,in frunte cu Basescu, aceeasi provenienta…e bine ca ati reactionat acum, dar in iunie ’90 erati chiar ministru al culturii, coleg de guvern cu Basescu , minerii faceau ravagii prin Bucuresti…taceati ,erati ff.preocupat de …cultura.nu?
Chapeau Maestre!
Felicitari,magistre !
Eu,unul,as fi multumit si mai dispus sperantei daca, in loc de cotonogeala balcanica promovata cu atata obstinatie de politicieni,
am asista la concertele oferite de intelectualii elitisti,pe toate canalele si la orice ora. Ma refer la concerte,considerand articolul Dv.
un mic si rasunator concert.
Ce bine m-as mai simti si nu m-as mai plange ca sunt batran si vremea mea se duce!
Din pacate,puterea limitelor ce ne caracterizeaza o surclaseaza pe aceea a politicienilor.
Asa se face ca sintem nevoiti sa asistam doar la spectacole dureroase,tragi-comice si absurde,
Multumim, Domnule Plesu!
Tara asta n-a murit inca….Doamne Ajuta sa ne trezim cu totii!
Titlul e si mai sugestiv, asa cum a aparut pe hotnews, fara diacritice, Magarii. Cu adevarat magari atletii „bunului simt”.
Nu inteleg ce nu e bine.ICR a trecut in subordinea celei mai democratice institutii care e parlamentul.Era nedemocratic ce s-a intamplat pana acum cand era in subordinea unui singur om.Si s-a vazut ca presedintele s-a folosit de angajatii acelei institutii ca sa-si atace adversarii politici.
Cat despre TVR.Ce mai puteti spune?Nu vi se pare normal ca dupa ce s-au generat pierderi uriase seful acelei institutii sa plece?
Anormal e ce s-a intamplat pana acum.
Magarii? E un cuvant mult ,mult prea dulce. Patapievici era sa fie aruncat de la balconul parlamentului, iar base e balacarit cu un ocean de insulte 24/24, 7/7 si comunistii sunt doar magari ? Dom’ Plesu, hai ca puteti mai mult.
Stimate Domnule Pleşu
Cred că Mihai Vasilescu a spus – cu eaxactitate – ce trebuia spus!
By the way – urări de sănătate!
Ştefan (Toto) Brăgărea
Mulţumim, domnul Pleşu, vă aşteptăm demult. Se prevesteşte mare rău. ,,Cei,, de azi au şi foarte mulţi bani, deci putere, dincolo de ipocrizie. Ne sperie asta.
Multumim Domnule Plesu! Dar oare sa insemne ceva pentru Ponta si ..nici nu stiu cum sa-l numesc pe.. mediocrul Crin. Articolul dumneavoastra da o speranta de mai bine, desi tare mi-e teama ca ne amagim.Intentiile lor erau vizibile de la inceput, durerea e ca nu au vrut sa le vada cei care s-au calcat in picioare sa le dea girul.Pumnul in gura presei vad ca se contureaza mai puternic ca in perioada lui Nastase si atunci ce-i de facut? Noi nu putem trage semnale de alarma, ei nu se pleaca spre multime, doar pe „inteligenta lor” s-au bazat.Ceea ce face acest nostalgic comunist, e jenant, degradant si vulgar.Manifestarile dictatoriale se vad intradevar acum si fara pic de rusine le si subliniaza prin discursuri de gen”sa-i dam afara din tara si de la Cotroceni, sa etc” Cei care au trait si-si amintesc de perioada pe care Ponta si taticii lui incerca s-o revigoreze( caci din pacate nu a disparut in totalitate) ne sperie!