Cum-necum, Putin se vinde cum nu se poate mai bine. Știrile despre el determină instantaneu creșteri de rating ale programelor televiziunilor, majoritatea cărților ce încearcă să îi deslușească personalitatea dispar din librării mai abitir ca din brutării pâinea caldă.
Au scris despre Putin și esența puterii sale istorici, politologi, sovietologici, kremlinologi, experți în studii de rusistică și uite așa se face că aproape la două-trei luni în rafturile librăriilor apare câte o nouă carte consacrată Țarului. Așa că era mai mult decât firesc ca Vladmir Vladimirovici să devină și personajul unor scrieri de beletristică. Un pas decisiv în acest sens este reprezentat de romanul Magul de la Kremlin datorat italo-elvețianului Giuliano da Empoli. Nu cred că e departe clipa în care imaginea lui Putin va face furori într-un blockbuster cinematografic.
Cartea lui da Empoli, publicată în anul 2022 la prestigioasa editură franceză Gallimard, recompensată cu Marele Premiu al Academiei Franceze, are imensa calitate de a fi un adevărat best-seller și aceasta fără a face vreo concesie senzaționalului ieftin. Este o scriere de ficțiune, nu un tratat de politologie. Documentarea romancierului e desăvârșită, faptele și personajele transferate din viața reală se simt cum nu se poate mai bine rostind replicile inventate de Empoli și, da, povestea este una cu adevărat rusească. Deși nu se prea bea nici ceai și nici chiar foarte multă votcă. Este, în schimb, luat însă în derâdere paharul de lapte al lui Gorby.
Magul de la Kremlin e scrierea cuiva familiarizat cu marea literatură rusă, cu romanele în care este descris infernul Gulagului sovietic, cu mecanismele puterii staliniste și cu metamorfozele ei până la Brejnev, Gorbaciov sau Elțin, cu memoriile marchizului de Custine. Cum, la un moment dat, Giuliano da Empoli s-a numărat printre consilierii fostului premier italian Matteo Renzi, cum același da Empoli este autorul unui număr însemnat număr de cărți de non-ficțiune, în principal aplicate studii de politologie, și cum, astăzi, tot Empoli este profesor la Scieces Po din Paris,era de așteptat ca romanul să fie presărat cu un însemnat număr de reflecții puse în gura celui numit Vadim Baranov. O lungă perioadă de vreme consilier principal de imagine al Țarului. Pe care a avut ocazia de a-l cunoaște încă din zilele în care Vladimir Vladimirovici era un cvasi-necunoscut și aproape insipid șef al FSB-ului și în care i-a intuit și pregătit o fulminantă ascensiune oligarhul Boris Berezovski.
Spre deosebire de Berezovski, mai apoi de Hodorkovski care, în primele pagini ale cărții este numit simplu Mihail (el e cel care i-o fură lui Vadim pe Ksenia) sau de atâția alți siloviki, de mulți dintre cei aflați o vreme în imediata apropiere a lui Putin care i s-au crezut prieteni (pesemne nu știau ce înseamnă prietenia sovietică încă de la Stalin) sau de opozanți precum Garry Kasparov, Baranov a înțeles devreme că” puterea este ca soarele și ca moartea. Nu poate fi privită în față. Mai cu seamă în Rusia “. Așa că la scurtă vreme după încheierea Jocurilor Olimpice de la Soci, simțind că ceva nu mai e tocmai ok în relația cu Putin, Baranov a demisionat. Iar.” poveștile despre el, în loc să se stingă, se înmulțiseră”.
Fraza aceasta de la începutul romanului e echivalenta celebrei ziceri marchiza ieși la ora 5. De aici începe povestea francezului fascinat de Moscova, de romanul Noi al lui Zamiatin, francez devenit un fel de alter-ego peste secole ale atât de celebrului dar și de detestatului de Custine și care ajunge pe neașteptate să se afle în preajma lui Baranov. Personaj în care nu e nicidecum greu să îl descoperi pe Vladislav Surkov. Socotit de mulți ca fiind MachiIavelli a lui Putin. Pasiunea pentru romanul lui Zamiatin, nu prea știm bine cum aflată de Baranov, de altfel nu o știe nici francezul, îl aduce pe acesta în locuința fostului Machiavelli. Care povestind cum i-a fost existența în imediata apropiere a lui Puitin, reface parcursul ascensiunii și miezul filozofiei politice a magului de la Kremlin.
Putin a fost al cincilea premier din timpul în care la Kremlin se afla bătrânul Eltin. Un premier inventat de Berezovski care i-a intuit potențialul, nu însă și toate meandrele personalității. Făcând parte, cum crede o bună bucată de vreme Baranov, din ceea ce Stanislavski numea categoria marilor actori, Putin le-a lăsat lăsat la început multora impresia că ar fi putut fi lesne manipuiabil. Nu a fost însă nicidecum astfel și așa s-a produs ieșirea din scenă a lui Berezovski care nu i-a înțeles avertismentele.
Putin nu a fost nici un moment însetat de popularitea ieftină. Nu și-a dorit premiul Nobel pentru pace. A înțeles cinic că e depășit la capitolul imagine de Stalin. Și aceasta datorită masacrelor. A artei de a descoperi vinovați, de a-i pedepsi și de a da o anume satisfacție maselor. Va reacționa conform învățăturii lui Stalin încă din primul moment mai dificil l sale. Tragedia de pe Kursk. Își va aminti momentul în care Clinton nu s-a putut abține și a râs de Eltin. Râzând astfel de Rusia. Apărarea onoarei patriei va însemna lozinca fundamentală a lui Puitin. În numele acestei onoare totul este posibil. Așa a început cu mulți sni în urmă tragedia Ucrainei.
Aici se află marele merit al cărții lui da Empoli. În faptul că oferă o cheie în vederea înțelegerii războiului de acum din Ucraina.
Giuliano da Empoli –MAGUL DE LA KREMLIN; Traducerea: Bogdan Ghiu; Editura Humanitas, București, 2023
O necesara si binevenita recenzie! Multumesc mai ales pentru rezumarea perfecta in ultima fraza, pentru toata lumea, a meritului acestei cârti
Uneori mi-a plăcut sa descopăr similitudini cu stilul lui umberto ecco. Doar sunt italieni de origine amândoi.
Contactul dintre cei doi are loc in ton cu vremurile de atunci si de azi, cum altfel decât, printr-o retea de socializare si un profil fals 😉.
Sărbători fericite!
Macar de ai fi stiut cum se scrie Umberto Eco…
Dar ce mai conteaza numele cand apreciezi atat de mult stilul!
Multumesc pt. correctie, mai buna decat tastatura! In rest poate aveti si ceva mai util de zis
Adevărata cauză a războiului este constatarea de către Putin că Rusia se topește ca lumânarea și dacă va continua în aceeași paradigmă va face din nou implozie. Deci, în esență, vrea să salveze Rusia, eventual să-i redea măreția de altădată, respectiv să aibă loc la masa puternicilor Lumii unde se iau deciziile importante pentru Restul Lumii. Numai că…Rusia NU mai este o mare putere, ca și Franța, UK, etc care și-au pierdut imperiile și azi nu mai reprezintă nimic. Sic transit gloria Mundi….
Vorba aceea : “amadoi avem dreptate, mai ales cand sustinem acelasi lucru dar cu cuvinte diferite.”
Si despre asta este vb. in carte. V-o recomand.
Ca părere, Putin nu va face parte din linia Petru cel Mare-Ecaterina a II-a-Stalin care au făcut Imperiul rus ci din linia Gorbaciov-Eltin-Putin care au distrus imperiul rus.
Problema e ca cei 2 „destroyers” au fost benigni.
Poate citeste si dl. Sorin Ionita ,acest articol scris extrem de bine si echilibrat.
Important va fi doar ceea ce perceptia colectiva, a intregului mapamond, va lasa in urma atunci cind se va face referire la Putin .Ce oare vor citi generatiile viitoare despre Putin ?Ce va lasa Putin in Istoria Rusiei si a Europei ? Despre Petru cel Mare stim, printre multe altele si vizita facuta la Paris si dorinta acestuia de a aduce Rusia la un nivel civizational asemanator celui din Franta .Despre Ivan cel Groaznic stim mai toate atrocitatile dar si cuceririle ce au permis Rusiei sa ajunga cea mai mare natine a lumii atunci cind facem referire la teritoriu .Despre Ecaterina a II-a stim si reformele pe care aceasta le-a facut si mai toate razboiele pe care le-a purtat atasind Rusiei noi teritorii in intreaga zona a Marii Negre .Despre Stalin stim si care a fost rolul lui in infringerea Germaniei hitleriste si in instaurarea despotizmului in tot estul Europei .Despre Girbaciov stim si cum a pierdut URSS si care au fost motivele .Acum, despre Putin, nu putem sti inca totul . Dar ceea ce se vede ne duce cu gindul la repetarea anului 1989 acum cind un alt rus poate pierde Federatia .Sanctiunile incep sa isi faca efectul si ele obliga pe multe dintre natiunile lumii sa ceara Rusiei oprirea razboiului din Ucraina .Multe dintre natiunile importante al lumii ce si-au bazat intrega structura de aparare pe cumpararea armamentului din Rusia si pe producerea unor componente atasate se afla acum in situatia de a nu mai putea obtine nici capacitatile militare comandate si platite si nici punerea in functionare a entitatilor economice adiacente .Rusia nu mai are cu ce isi onora contractele .Chiar acum citeva zile Germania dorea sanctionarea segmentului nuclear rusesc .Va imaginati ce se poate intimpla cu centralele nucleare construite de rusi, in intreaga lume (pina si ungurii au una),daca multe dintre componentele necesare functionarii nu mai pot fi oferite tarilor posesoare .Toate aceste natiuni , in frunte cu China si India ,vor cere Rusiei retragerea totala chiar daca in fata Istoriei Putin va ramine asociat cu imaginea lui Girbaciov(omul care a pierdut URSS) ba poate chiar cu aceea a lui Stalin si a oponentului acestuia din timpul cel de al Doilea Razboi Mondial .Marea cistigatoare a momentului este Uniunea Europeana care isi vede toate visele implinite .UE se federalizeaza .UE isi aduce aproape (in curind vom asista la luarea deciziei )Rep.Moldova si Ucraina .NATOul European creste lipindu-si Suedia si Finlanda ba chiar si Rep
.Moldova si Ucraina totul facut pe repede inainte acolo unde nu se va mai tine seama de vechile cutume ale acceptarii .Germania se poate acum inarma ca dealtfel si Japonia ele nemaifiind obligate sa ramina in paradigma pacifista de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial .Totul se modifica in jurul noastru dar la nivel national Romania a jucat cartea cistigatoare .
Cartea este bine scrisa de un om foarte cultivat, se citeste cu placere. Chiar daca vorbeste competent despre probleme foarte serioase !
N-am inteles rezervele lui Ionita asupra cartii !? Ii multumesc oricum, m-a facut curios…
Nu am citit-o (încă), urmează. Până atunci, ce părere aveți de punctul de vedere al lui Sorin Ioniță, tot aici pe Contributors, „O carte periculoasă: Rusia imaginară a lui Da Empoli, mistica lui Putin şi agresiunea contra Ucrainei”? Îl urmăresc pe Sorin Ioniță de mulți ani, opiniile domniei sale merită citite, inclusiv atunci când nu rezonezi cu ele.. Iar cu tema în discuție, io zic că sunt destul de familiarizat, cred că am depășit, ca timp alocat, alea 10000 de ore de care zicea Gladwell.
Va propun o chestie : cititi cartea si apoi recititi cele 2 articole. Asa veti afla răspunsul.