sâmbătă, februarie 4, 2023

Mai contează ce zice Occidentul?

În vara anului trecut când ActiveWatch organiza o conferintă de presă în apărarea jurnalistilor Carmen Valică, corespondent Radio România la Bruxelles, Liliana Ciobanu corespondent CNN si a spaniolului Raul Sanchez de la El Pais, ”înfierati securistic” de oficiali pentru a fi intinat imaginea României, autoritătile noastre au dat cu tifla. Iritati fiindcă tocmai pierduseră bătălia referendumului, politicienii cocotati la putere au dat vina pe jurnalistii care relataseră corect întâmplările neverosimile ale operatiunii de demitere a presedintelui, apoi au trecut la amenintări si presiuni. Pesedistul Dan Sova, senator pe atunci, azi ministru, a cerut pedepsirea exemplară a jurnalistei Carmen Valică pentru că ar fi dezinformat-o pe Viviane Reding, comisar european, în legătură cu presiunile puterii asupra Curtii Constitutionale. Senatorului i s-a alăturat cu mânie si liberala Norica Nicolai, europarlamentar. Jurnalista a fost rechemată, anchetată si absolvită. Dar a picat ”testul de voce”, un instrument ingenios de a neutraliza jurnalistii de radio. Pe Liliana Ciobanu au acuzat-o prin oficiosul Cotidianul că lucrează pentru ”agenturi”străine, iar pe Raul Sanchez că ar fi ”agent de presă al regimului Băsescu”. Ondine Ghergut de la România liberă a primit amenintări cu moartea. Tocati de Antene, blamati în publicatiile de propagandă ale USL, jurnalistii au avut de înfruntat o perioadă grea de hărtuire. Au reactionat Asociatia Presei Străine din România, alte câteva ONG-uri si jurnaliștii pe bloguri. Mircea Toma de la ActiveWatch declara că ”este construită o imagine a unei rețele de conspiratori. Este vorba de lucruri extrem de grave”.

O parte din aceste întâmplări îngrijorătoare au ajuns în Raportul Departamentului de Stat al SUA pe 2012 care consemnează presiuni similare exercitate si asupra corespondentilor de la CNN, The Economist , RFI, The New York Times, Deutsche Welle, Le Monde. Sunt semnalate unele conditii restrictive ale libertătii presei cum ar fi pedeapsa cu închisoarea pentru ofensă adusă autoritătii sau însemnelor. Chiar dacă politicienii puterii acuză o imixtiune în ”treburili interne”, rapoartele internationale includ repetat dependenta editorială a unor trusturi de presă de vointa determinată politic a patronilor. Raportul MCV din ianuarie atrage atentia asupra fenomenului, OSCE o spune pe fată, numind trustul Intact. Ei si? pare a fi reactia curentă a clasei politice. Propagandistul sef al trustului, Mihai Gâdea, intrat într-un proces de reabilitare, este invitat în emisiuni de cultură la televiziunea publică pentru a filosofa adânc despre libertatea presei cu fraze ca aceasta: ”Libertatea e o chestiune despre care s-a vorbit si s-a scris mult”. Bravo!

Depăsit de situatie, grupul minoritar din Consiliul National al Audiovizualului  se adresează forurilor europene pentru a obtine ceea ce ar trebui să fie normal: respectarea legii si a normelor. Din nou. În urmă cu un an cauza era o ordonantă a guvernului care tăia din prerogativele de sanctionare ale CNA, modificând peste noapte Legea Audiovizualului, pentru a proteja Antenele. De data aceasta ar fi vorba de ilegalităti. Trei membri ai CNA au sesizat săptămâna trecută Comisia Europeană fiindcă presedinta CNA, Laura Georgescu a falsificat o decizie adoptată de Consiliu.”Doamna Georgescu a trimis la Monitorul Oficial, pentru publicare, un text parţial diferit – şi fals – de cel adoptat în unanimitate de CNA în şedinţa publică din 28 martie 2013 cu privire la Decizia de modificare a Codului de Reglementare în domeniul audiovizual. Prin aceasta, preşedintele CNA a falsificat parţial textul acestei Decizii, fals preluat în textul publicat de Monitorul Oficial, care a intrat în vigoare cu falsurile respective”, spun Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea în adresa transmisă vicepreşedintei Comisiei Europene si comisar european pentru Justiţie, Viviane Reding, vicepreşedintei Comisiei Europene, comisar european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, secretarului general al Comisiei Europene, Catherine Day şi comisarului european pentru Educaţie, cultură, multilingvism, tineret şi sport, Androulla Vassiliou. De ce se apucă niște membri CNA, demnitari ai statului, să se adreseze forurilor europene, n-au altă treabă? Acuzați că fac rău României, izolati în interiorul organismului de reglementare de către majoritatea dresată politic, cei trei membri CNA spun că demersurile lor interne n-au niciun efect. La începutul anului trecut Dan Grigore, un mare artist, si-a dat demisia în semn de protest la subordonarea politică a CNA. Ei si? este răspunsul oficial. Oare demersurile externe vor avea efect? Poate. Se mai consemnează în rapoarte, se mai cer explicatii care nu dor prea tare, decât atunci când se lasă cu tăieri de fonduri. Însă vremurile din anii ’90 când România ciulea urechile, cu ciudă, dar le ciulea, la ce spune Europa, au trecut. E cu sacii în cărută, adică în NATO si în UE. Ei si? pot spune oficialii europeni si euro-atlantici la împărteală.

Articol aparut si in revista 22

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Conteaza ce spune omul din interior si mai apoi cel din afara!
  Da, pentru romani, conteaza ceea ce spune Occidentul si asta pare sa faca diferenta, dar…

  Batalia pentru o noua constructie incepe din interior si este doar sustinuta prin lobby din afara!

 2. Narcisa cine ? Fără a atenta la imaginea publică a vreunui onorat PD-List, doamna respectivă să apară undeva numai atunci când nu va mai avea figura aceea de persoană care se șterge tot timpul la nas. Altfel, o analiză scurtă a intervențiilor sale ar arăta că pe respectiva nici n-o prea duce mintea- în afară de ce-i comunică tatăl ei Băsescu, dar trebuie să-i scrie cu litere mari pentru că dna. Narcisa e cam proastă.

  • Te faci de tot rasul si dispretul cu astfel de comentarii. Numai un mocofan putea debita astfel de comentariu. Voi, astia de teapa ta, d-le Andrei George, cautati sa denigrati omul in fel si chip, si cand nu gasiti mare lucru va legati de fizicul lui. Ce scursura!

 3. Sansa Romaniei este ca suntem in interiorul UE. Daca eram in afara UE, situatia de la noi era probabil mai grava decit in Rusia.

 4. @Andrei George
  Si USL-istii sunt destepti de bubuie si frumosi ca nimeni altii, nu? Ce legatura are fata respectivei cu incalcarile legii si atacurile la adresa presei libere prezentate in articolul de mai sus? Nici una dar asa e ordinul de zi pe unitate, sa atacam oamenii nu ideile, ca asa ne-a invatat tatucul Stalin (unul mult mai rau decat Basescu, pe vremea caruia daca ati fi trait ati fi stiut si voi USL-istii ce-i aia dictatura, ca sa n-o mai aduceti in discutie toata ziua aiurea).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro