joi, septembrie 24, 2020

Mai e încă vreme până să fie pusă șampania la rece!

Președintelui PSD, penalul Liviu Nicolae Dragnea, i-a fost suficientă o nuntă în care să danseze “la sentiment” cu aleasa inima sale, tinerica Irina Tănase, și s-a făcut brusc sănătos.
Dl. Dragnea nu mai îi sunt necesare infiltrațiile, președintele PSD nu mai are nici dureri atroce, nici vorbă despre nevoia de operație și nici despre buletine medicale referitoare la starea sănătății ‘’marelui lider’’ emise de alt „mare”. Marele gureș Codrin Ștefănescu, lansat în apele politicii românești grație lui Corneliu Vadim Tudor.
Numai cu nervii stă ceva mai prost dl. Liviu Nicolae Dragnea. Își iese mult prea ușor din fire, se răstește la oricine îl contrazice, are porniri autoritariste față de presă. Se supără când află de la câte un jurnalist cât de prost a ajuns să stea în sondaje partidul pe care îl conduce spre dezastru, așa că îi cere doamnei din subordine pe nume Anca Alexandrescu să ia măsuri urgente. Să facă presiuni, să ridice câte o acreditare (între timp, modelul a fost preluat și de dl. Tudorel Toader) să dea un telefon acolo unde trebuie. Adică la conducerea aflată pe făraș a TVR, un loc în care unde încă ard gazul degeaba cetățeni precum sloboda la gură Doina Gradea, politrucul Alexandru Sassu ori ființa fără însușiri Mădălina Rădulescu, înscăunată de tovarășul Șașa șefă peste Departamentul de Știri.
Cu toate acestea, sondajele de opinie sunt unanime în a arăta că PSD este pe tobogan. Că dacă până pe data de 26 mai nu va opera modificări serioase de strategie, va avea surprize la europarlamentare. Aceasta în ciuda înscrierii pe lista de candidați a jurnalistei care și-a vîndut sufletul contra pieii ursului din pădure, Carmen Avram, ori a contribuției inestimabile la modificarea hărții lumii, contribuție adusă de inegalabila Maria Grapini.
În privința prezidențialelor de la sfârșitul toamnei, șansele electoarale ale candidatului PSD, în cazul în care acesta va fi dl. Liviu Nicolae Dragnea, sunt încă și mai proaste.
Să fie oare toate aceste sondaje deja motive de bucurie în taberele adversarilor politici ai PSD? Consecvent vorbei americane pe care o citez adesea în comentariile mele, “nimic nu e gata, până nu e gata”, îndemn iarăși la prudență. Până la data 26 mai, încă mai e o lună și jumătate, electoratul românesc este imprevizibil, mai e și meteosensibil. O zi frumoasă îl va tenta să meargă la iarbă verde, o zi ploioasă îl va determina să stea în casă. Nu știm încă în ce procent se va prezenta el în fața urnelor, iar o slabă prezență favorizează PSD.
Până la prezidențiale e încă și mai multă vreme, iar un eșec la referendumul pe temele justiției va fi decontat de șansele electorale ale d-lui Klaus Iohannis. Care până la această oră este singurul candidat valid ce și-a anunțat înscrierea în cursa prezidențială.
Aud și că prin tabăra opoziției se fac deja planuri de guvernare. Planuri, dar nu programe. Se pune șampania la rece. Se negociază și se promit posturi. Se savurează deja victoria. Dinspre PNL, nu aud decât că dl. Rareș Bogdan bate țara la pas, face băi de mulțime, anunță iminenta ieșire de pe scena politică a d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Dinspre USR, cea mai activă voce este aceea a d-lui Andrei Caramitru, însă, din câte știu eu, domnia-sa nu candidează. De la partidul PLUS al d-lui Cioloș nu s-a impus pentru moment decât doar dl. Cioloș. Care nu stă foarte bine la capitolul Comunicare publică. La europarlamentare PNL candidează pe propriile liste, USR și PLUS pe liste comune. Foarte bine. Dar nu ar fi oare benefice o schimbare de strategie și un candidat unic al Opoziției la prezidențiale. Care să-i spulbere chiar din primul tur pe Dragnea, dar și pe lașul Tăriceanu. Cel pe care Comisia juridică a Senatului nu vrea să îl lase pe mâna justiției și aceasta fiindcă fostul manechin de la Apaca pare a se situa mai presus de lege.
Cred că în locul prematurei bucurii, se impune un plus de realism politic. Mult mai multă acțiune. Nerv și inventivitate în operațiune de convingere a populației de necesitatea votului. Dar și găsirea unei modalități prin care aceasta să fie ajutată să conștientizeze că a vota nu înseamnă doar a alege.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Oare nu vedem cu totii ca Romania traieste numai in crize? Ce-i drept, parca si restul lumii a intrat in criza, nu mai exista dezbateri ci acuzatii, nu mai exista negocieri, nu se iau prizonieri, nu mai exista armistitiu ci numai capitulare neconditionata sau pur si simplu macel. Dragnea a ajuns simbolul raului in Romania, mi-aduce aminte de Ion Iliescu de acum cativa ani. Oare nu ne dam seama ca Dragnea nu e cauza ci efectul? Haideti sa mergem la cauze si sa indreptam sistemul, sa nu mai permitem sa se ajunga pana aici, unde nu mai pot sa aiba loc negocieri. Daca scapam de Dragnea si dam de taica-su?

 2. KWJ este un candidat valid, dar -dupa promovarea d-nei VVDancila- sansele de a ramane
  in functie, dupa alegeri sunt mult diminuate!! Prezumtiva oferta de potentiali candidati este
  de nediscutat. Ramane sa speram la noi propuneri dupa europarlamentare, desi avem foarte
  putini candidati credibili/neangajati politic=compromisi.

 3. „Mai e încă vreme până să fie pusă șampania la rece!”

  Șampanie?!
  Cu siguranță, chiar dacă PSD nu va mai fi primul în preferințele electoratului (dar încă este, pentru că metodologia sondajului recent făcut de dl A Teodorescu, apropiat PSD-pro România, este discutabilă), nu avem niciun motiv să credem că va fi înlăturată cleptocrația securisto-comunistă de la conducerea țării.

  Prin urmare, apă rece, nu șampanie, și la treabă! pentru că vin alegerile prezidențiale și, cele mai importante, cele parlamentare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

CV de parlamentar. De la greață la oroare

Mi-am luat inima în dinți și am citit pe pagina de Facebook a lui Valeriu Nicolae toate postările despre CV-urile parlamentarilor români....

Marele Laser și frauda științifică

Dacă noi vom tăcea, vor striga pietrele. Luca (19, 38-40) *1. Preambul

România înapoiată: reflecții la început de toamnă electorală

Locuiesc într-un sat situat la mai puțin de 10 km de Sibiu, practic într-o fundătură mărginită de dealuri...

Modernizarea societății românești și formele fără fond: Academia Română, Curtea Constituțională și altele

Incompatibilitatea dintre formele de import și fondul românesc. Teoria formelor fără fond ”Inainte de a avea o umbră...

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.