Primarul Brasovului Gheorghe Scripcaru parea, pana azi, intangibil. Implicat intr-un scandal de presa privind cheltuirea fondurilor publice pentru patinoarul din oras, Scripcaru a iesit cu fata curata in ciuda faptului ca investitia contravenea aritmeticii. Nici schimbul de terenuri cu afaceristul Ioan Niculae, denuntat ca oneros de presa, nu a patat imaginea bunului si competentului primar Scripcaru, un erou al administratiei locale PDL. Despre dosarul in care este cercetat de DNA se stiu putine, dar cele cateva informatii aparute in public pot singure cel putin sa spulbere teoriile conspirationiste formulate de unii lideri ai opozitiei in legatura cu interesul DNA pentru primarii PDL, stranit interesat de Traian Basescu. Dar, mai ales, povestesc ceva important despre relatia dintre cetatean si reprezentantii statului.
Cazul pe scurt
Primarul Gheorghe Scripcaru si prefectul Ion Gontea sunt cercetati pentru abuz in serviciu si complicitate la luare de mita, intr-un dosar in care seful OPC Brasov Ionel Spataru a fost deja retinut. Ionel Spataru ar fi pretins 300 000 de lei de la un om de afaceri care ar fi si denuntatorul in acest dosar. Mita ar fi fost ceruta pentru obtinerea unei autorizatii de functionare pentru o piata din orasul Brasov, administrarea pietelor fiind una dintre atributiile primariei.
Cand in poveste apar doi ofiteri SRI
Este adevarat ca Traian Basescu a sugerat ca dupa Sorin Apostu, primarul PDL al Clujului arestat pentru luare de mita, ar mai putea intra si altii in atentia DNA. „Informaţii mai există şi despre cazuri din alte judeţe, din mai multe partide”, a spus Basescu luni la TVR. Nu stim daca presedintele s-a referit la Scripcaru, dar acest ultim caz nu e doar unul de coruptie, ci si de siguranta nationala. Potrivit informatiilor din presa, in mod straniu omise in relatarile publice de azi, in acest dosar sunt cercetati in libertate pentru complicitate la luare de mita si doi ofiteri ai SRI Brasov, Bogdan Breja si Alexandru Musat. SRI si-a facut publica pozitia inca din 19 octombrie: „Serviciul Roman de Informatii a cooperat cu DNA de la inceputul anchetei, in toate etapele de documentare oficiala. In momentul in care s-a constatat implicarea lor (a celor doi ofiteri n.a), s-a dispus trecerea in rezerva lor”.
Cetateanul in labirint
Dupa aproape 50 de ani de totalitarism si inca vreo douazeci de democratie originala, celor mai multi dintre noi ne este greu sa credem ca un cetean obisnuit are putere in fata unui stat ce pare autist, arbitrar sau capturat de atotputernice clientele de partid. Cazul de la Brasov ne demonstreaza ca are, atunci cand i se incalca drepturile sau i se pretinde sa comita o infractiune precum darea de mita. Ceteteanul poate alege sa spuna „nu” si sa ceara sa i se faca dreptate si tocmai acest fapt pare neverosmil intr-o societate in care cei mai multi cred despre ei insisi ca sunt lipsiti de puterea de a influenta lucrurile. Ei cauta in spatele unor actiuni motive oculte atunci cand nu pot intelege realitatea din jurul lor, sau refuza sa o accepte pentru ca e contrara a tot ceea ce stiu despre lume. Si atunci inventeaza un labirint si un minotaur, vezi teoriile conspirationiste despre manipularea procurorilor anticoruptie de catre Traian Basescu auzite nu doar de la politicieni interesati sa le exprime, ci si pe strada. La Brasov un cetatean caruia i s-au incalcat drepturile este cel care a pus in miscare intregul mecanism penal al statului si pana acum sunt cercetati doi ofiteri ai SRI, un primar, un prefect si trei sefi de institutii descentralizate.
Mana vizibila din economie
Ambele cazuri ne arata cum niste indivizi numiti sau alesi in functii publice ajung zeii economiei locale, cei care decid ce afaceri traiesc si ce afaceri mor. Daca Scripcaru si Apostu sunt vinovati nu poate hotari decat justitia, dar ambele dosare descriu un mecanism infernal care perverteste economia locala si nimiceste orice sansa de supravietuire a micului antreprenor. In dosarul Apostu apar afaceristi care vor sa faca profit dintr-o relatie corupta cu statul (Calin Stoia), dar si mici fermieri care doresc sa-si vanda produsele in pietele clujene (vanzatorii de pepeni din Dabuleni).
In al doilea e vorba despre un afacerist fara nicio legatura cu statul care dorea, potrivit informatiilor din presa, o autorizatie de functionare pentru piata lui. Ipoteza, care va fi sau nu confirmata de justitie, este ca micii zei locali isi folosesc autoritatea personala si folosesc ca instrumente de presiune si santaj alte institutii ale statului pe care si le subordoneaza prin ierarhiie de partid (cazul OPC Brasov). Supravietuieste afaceristul care da mita, intra in reteaua de complicitati vinovate si se supune dominatiei arbitrare a sefilor locali, cel care se adapteaza statului clientelar.
Teoretic doar afacerile companiilor puternice, multinationale ar iesi din zona de influenta a zeilor locali. O firma cu sediul la Londra, la Washington sau la Berlin pare mai puternica decat un feudal autohton, in plus vine dintr-un spatiu cu o alta cultura mai putin toleranta fata de coruptie. Sa ne amintim insa ca trei multinationale importante, BAE Systems (scandalul fregatelor), Daimler(scandalul autobuzelor Mercedez Benz pentru Bucuresti) si Johnson& Johnson (scandalul medicamentelor) au fost amendate in Marea Britanie si Statele Unite pentru ca au dat mita pentru extinderea afacerilor lor, inclusiv in Romania. Si de plangerile ambasadorilor Mark Gitenstein si Henry Paul ca oamenilor de afaceri americani si francezi li se pretinde mita. Si nu in ultimul rand de declaratia foarte recenta a deputatului PDL Silviu Prigoana potrivit careia si nemtii dau spaga. Unii afaceristi sunt chiar multumiti ca pot scutcircuita birocratia si imblanzi regulile cu o spaga, altii cedeaza in fata abuzurilor micilor sau marilor zei locali. Dar nu toti, cum ne demonstreaza denuntatorii de la Cluj si Brasov.
Guvernul isi smulge parul din cap la televizor ca nu avem crestere. Nu avem si pentru ca in afara clientelei de partid nu prea mai exista viata economica.
Cum scapam de borfasii astia?
Cum scapam de coruptie? Exact asa cum au procedat denuntatorii de la Cluj si Brasov!!
intra pe http://www.romaniacurata.ro, citeste raportul de activitate al primarului tau, verifica daca a anuntat corect licitatiile si citeste-i declaratia de avere, daca fiecare il verifica pe al lui vor fi mai multi oameni care denunta si mai putini primari care au curajul sa faca ce nu trebuie!
1. Un paradox: Un partid corupt reuseste, impotriva vointei, sa reformeze partial justitia care il pedepseste mai apoi pentru coruptie. Mi[e si greu sa spun in aceste conditii daca proiectul anticoruptie al lui Basescu si al PDL a reusit sau nu.
2. Observ ca in vreme ce angajatii SRI sunt implicati in acest dosar mirositor, in EVZ apar articole in care Serviciul e considerat intaimergatorul in lupta anticoruptie, semn ca SRI face eforturi serioase de PR.
Stiti cum este poreclit Gheorghe Scripcaru in Brasov? Domnul 10% . Din tot ce misca aici, 10% se duc la el . magic.
Mai modest decat Apostu. 50%.
locuiesti in Brasov?Se pare ca nu!Numai sa fi orb si sa nu vezi ce diferenta exzista inte ce era Brasovul lui Ghise si cel de acum?Dar probabil ca esti un psd-ist deghizat si luat de bun de Ioanea Lupea.
nimeni nu contesta ca Brasovul arata chiar bine, ci doar pretul pentru acest lucru: 10% in buzunarul cuiva! Si faptul ca trebuie sa acceptam acest lucru ca fiind unul normal, in conditiile in care chiar nu este!
pe cine prostesti tu? cum sa nu arate bine cand s-au bagat atatia bani in acest oras? mai lasa-ne ca madame udrea a facut ce a vrut cu banii si unde a avut interese acum e ceva in interiorul gastii dar banuiesc ca nu se va intampla nimic!!
ce tinara sintetzi!nu,nu din poza,din scris.da,un om simplu a facut dreptate,s a opus sistemului.doamna;tzara in care traitzi este atit de patrunsa de coruptie,oamenii atit de dispushi a hotzi,incit astfel de shtiri sint ptr cei neavizatzi.
oriunde se corupe,cel care urmareste cishtigul,cauta sa l obtzina cit mai ushor.
diferentza ca anumite comunitatzi sint mai tolerante,sa spunem,iar altele mai putzin(la hotzie) si atunci cind regimul politic permite alegeri,unii aleg borfashi si ceilaltzi oameni integri.
De curand, Scripcaru a vizat vanzarea unui spatiu din patrimoniul Brasovului la un pret de cel putin zece ori mai mic. Beneficiar este seful PSD Brasov, iar paguba la bugetul orasului se cifreaza la peste 1.000.000 euro
http://brasovnews.blogspot.com/2011/11/1000000-euro-special-de-la-scripcaru.html
Un text onest si echilibrat. Felicitari!
Cand vom creste si noi mari si vom parasi gradinita, vom fi constienti ca un sistem juridic acceptabil este acela care functioneaza onorabil pentru cetanii de rand, chiar daca in cazurile interesante pentru puternicii zilei se mai dovedeste un piii…iiic partinitor. Se intampla pretutindeni. Sa nu ne pacalim singuri: in marile dosare exista si influenta politica. Cateodata toxica, cateodata binefacatoare. Exista pretutindeni, mai discret decat la noi, influenta politica. Mai ales daca intervine „raison d’Etat ” sau confruntarea marilor forte economice, militare sau informative. Dar justitia functioneaza pentru omul de pe strada si pentru aparatul care are datoria de a administra treburile curente ale societatii. Asta am vrea si noi. Poate, poate…
Doamna Lupea, ia spuneti dumneavoastra cum nu se potrivea cu aritmetica patinoarul ala.
ca am vazut povestea la Tolontan si de 5688 de ori la Irealitatea si haznaua3.
Dupa care am vazut si aritmetica si culmea, nu era cum se zicea la TV.
Nu ne luminati dumneavoastra?
hai ca ati facut o acuzatie! Dovedit-o!
deci patinoarul a costat X euro in Brasov si unul similar a costat Y euro in orazul Z.
cat e X, Y, Z?
simplu si la obiect!
PS. nu-mi bagat imbecilitatea cu patinoarul ala din Ungaria, va rog.
de fapt ptr siguranta ia dati dumneavoastra 2 cazuri de Y si Z.
hai!
Dna Lupea, dvs chiar credeti ca de la acel cetatean caruia i s-au incalcat drepturile s-a ajuns la Brasov unde s-a ajuns ?!
Sa fim sinceri, Dna Lupea, a plouat cu astfel de cazuri, presa locala de la Cluj scrie despre matrapazlacurile Primarului Apostu de muuuulta vreme si ce daca ?!
Coruptia in Romania este generalizata, trebuie sa fii orb la Serviciile Secrete ca sa nu o vezi, e ca un cancer generalizar pe care orice medic il vede imediat.
Ceea ce se intampla azi cu aceste anchete ale DNA are la baza OKul pe care DNA l-a primit de la Dl Basescu, altfel explicati-mi Dvs, cum atatea matrapazlacuri de proportii ale demnitarilor de la diferite nivele au ramas bine mersi si nu s-a atins nimeni pana ACUM de ele, nici SRI, nici DNA, nici DGIPI sau ce-or mai avea cei de la Serviciile Secrete ?!
NU cred ca subit si dintr-o data DNA isi face treaba fara sa stiu DE CE nu si-a facut-o si pana acum?!
TOTI oamenii politici pretind si primesc MITA fie in procent fie o suma fixa.
Toata problema este de procentul in cauza, sa nu fie nesimtit.
Sa nu credeti ca oamenii politici vor renunta la dreptul lor la mita
uitati!aici gasitzi rruminia profunda.pe ashtia no sa i civilizati nicioadata
Voi ati vazut cum arata Brasovul? Daca nu, vizitati-l. E printre primele 5 orase din tara (daca nu primul) la curatenie, servicii, turism, etc. Tot ce s-a facut semnificativ in sensul asta a fost facut de Scripcaru, nu de papagalii de dinainte care mai mult au stat sa se certe intre ei decit sa faca ceva pentru cetatenii care au facut gresela sa ii aleaga.
Nu sint pentru spaga, Doamne-fereste, dar daca primarul asta chiar a facut ceva, il dam pe mina politiei si iar vin niste vintura-lume care vor fura si nu vor face nimic. Intre un hot care macar pune 90% in slujba interesului public (chiar daca ia el 10%) si niste hoti care fura 100% si nu se vede nimic dupa ei, eu clar il prefer pe primul. Fura mai cu masura, doar zeciuiala, nu toata prajitura.
Daca gasiti voi acel gospodar nemaipomenit, care nu fura, alegeti-l frate pe ala. Eu nu stiu cine si de unde ar putea rasari acel om in mediul politic roman, asa ca pina atunci un gospodar competent si hot e tot ce putem spera. E valabil nu doar pentru Brasov, mai sint exemple. Poate in 30 de ani sa fie altfel, dupa ce se curata viata publica putin, daca nu cumva ne intoarcem la epoca Nastase in curind si totul ramine cum am vorbit.
Un punct de vedere corect si realist. Degeaba propovaduiti o lume perfecta, pentru ca fara bani, nimic nu se misca. Sa nu-mi zica mie d-na care-a scris articolul ca ea nu si-ar lua dreptul de-ar fi in aceeasi situatie. Si nici unul dintre falsii corecti sa nu sustina asa ceva pentru simplul motiv ca vor parea sau ipocriti sau autisti. TOTI si-ar lua comisioane. Dar ideea este, cum a spus si Canuck, sa iei comisioane cu bun simt. Din 10 lei sa nu iei 9, sa iei 1. Pentru ca da, Brasovul e frumos si bate de departe multe orase din tara. Si asta tocmai pentru ca s-a lua 1-ul acela si nu 9-le. Si din aspectul estetic, rezulta si aspectul, economic,moral, etc. Nu am mai vazut banci rupte sau flori smulse. Am vazut ierni in care drumul spre Poiana Bv era ca-n palma, farta pic de zapada in timp ce-n restul tarii erau blocaje grotesti. Am vazut si rahati de oameni care brusc se transforma in Batmani. Exact ca niste pensionari obositi fara de pacat.
Dar e bine sa ne batem cu pumnii-n piept ca de corecti si cinstiti suntem. Si asta o facem pentru simplul motiv ca nu vom avea poate niciodata ocazia sa demonstram realitatea opusa.
Da, Scripcaru a facut „curatenie, servicii, turism”, ca sa va citez, curatenie la tot ce nu era de-ai nostri, servicii tuturor alor nostri si turism sexual. Cu delatii, date si fapte daca vreti. Ati fi socat sa aflati cit a costat „fatzuirea” Brasovului, menita sa-l faca sa devina o destinatie pentru bucuresteni, de fapt, ca ei apreciaza ce a devenit Brasovul in ultimii 4-5 ani, in nici un caz strainii, alti romani sau brasovenii insisi…
Cit despre Brasovul „profund”, va anunt ca moare de frig si de foame, vaduvit de tot ce ar insemna o viata normala intr-un oras pastorit cum trebuie. Va anunt ca oamenii care au cit de cit o calificare si nu sint in prag de pensionare au plecat si pleaca in tara sau in afara, ca sa gaseasca de munca, chiar si meseriasii care ar putea deschide mici afaceri, pentru ca in Brasov toti care nu sint „de-ai nostri” sint sufocati fara mila. Nu-i nimic, daca bastinasii nu vor, aducem venetici acre vor, si colonizam cu arendasi fara scrupule care sa ne aplice politicile. Cu date si fapte daca vreti.
Eu nu recunosc orasul tineretii mele, nu recunosc orasul in care timp de 20 de ani am plecat numai ca sa ma intorc, si de data asta am plecat ca sa nu ma mai intorc. Cu tristete va spun, de citiva ani nu mai exista acolo nici prietenii, nici locurile, nici atmosfera care mi-a fost „acasa” timp de 45 de ani. Exista in schimb dl. Scripcaru & Co, si „progresul” pe care il vedem, adus de dinsul, exista sectorul 8 al capitalei, leit Dorobanti, si cu el tot ce-i nasol in Bucuresti. Enjoy!
Cred că Lili are perfectă dreptate. Habar nu am cine a dat procurorilor lumină verde şi nici nu mă interesează, dar cineva le-a dat – nu are cum să fie o coincidenţă că DNA anchetează ACUM nişte primari, cînd de 20 de ani vuiesc cîrciumile din toate oraşele despre corupţia din primării şi consilii locale/judeţene!? Orb şi surd să fii ca să nu-ţi fi dat seama de sistem. Şi culmea e că nici DNA, nici parchetele „normale”, nici poliţia nu se pot ascunde după deget. Orice ofiţer sau procuror e obligat să se autosesizeze, dar şi orice funcţionar e obligat să sesizeze parchetul sau poliţia atunci cînd iau cunoştinţa de acte ilegale, după cum sună în oribila românească penală. Că nu trăim în Olanda unde să se ascundă procurorul după principiul oportunităţii :)))
E de apreciat activitatea DNA in ceea ce priveste coruptia din administratia publica, dar nu trebuie sa ne entuziasmam prea mult. Astfel de actiuni sint bune pentru rodajul procurorilor, pentru redarea increderii in institutiile statului si pentru imaginea Romaniei in exterior, dar nu rezolva coruptia sistemica de care sufera toate guvernarile , indiferent de culoarea lor politica. Pentru a obtine rezultate eficiente si de durata in lupta anticoruptie e nevoie sa fie atacate acele zone care stimuleaza si intretin coruptia decidentilor.
Numirile excesive pe criterii politice si nepotismul sint surse principale de coruptie. Institutiile statului au fost subrezite si compromise din cauza popularii lor cu indivizi total nepotriviti pentru acele posturi. Atunci cind la toate nivelele de decizie coruptia se intilneste cu incompetenta, buna guvernare e sortita esecului din start. Cite posturi publice au fost ocupate prin concurs ? si daca a fost concurs cit de cinstit a fost acesta? (ex.- cei peste 30 de consilieri personali ai ministrului Vreme, directoarea BCU Bucuresti).
Noi nu avem o economie de piata veritabila, unde concurenta onesta si egalitatea de sanse sa stea la baza activitatii mediului privat. E un capitalism viciat de afacerile cu statul-partid. Intr-un fel sau altul intreprinzatorul e dependent de stat, de interesele partizane; energiile creatoare sint inabusite de conditionarile diferitelor structuri ale statului.
Transparenta activitatii unui decindent politic/administrativ ar avea ca efect diminuarea coruptiei din sectorul public. Oare cum ar fi aratat administratia daca programul e-Romania ar fi devenit functional? Acest program ar fi de un real ajutor cetateanului si mediului privat. Informatiile si facilitatile oferite de e-Romania ar elimina o parte din birocratia, spaga si incompetenta existenta acum in institutiile statului. Oare de ce intirzie atit implementarea sa? Probabil mai sint si alte programe de care noi nu avem cunostinta care ar putea schimba fata administratiei romanesti.
http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-8473661-video-portalul-eromania-sau-cum-nu-faci-istorie-serviciile-guvernare.htm
Lupta impotriva coruptiei se da si pe cale administrativa, nu numai juridica. As spune ca in primul rind pe cale administrativa, pentru ca numirile sint la intrarea in sistem, pe cind condamnarile justitiei sint la iesire, de multe ori prejudiciul nu e recuperat. Anchetele, arestarile, procesele ajung sa fie o risipa de resurse si de timp care ar fi putut fi prevenita, dar pe care toata societatea e silita sa o plateasca.
Curtea de Conturi prezinta periodic rapoarte care demonstreaza cu cifre ce jaf practica institutiile statului(ministere, agentii, autoritati locale) cu banul public. Miliarde de euro se duc anual pe achizitii dubioase sau inutile. Ce consecinte administrative sau juridice au avut aceste rapoarte? Conducatorii acelor institutii/companii de stat sint bine merci in acelasi post si nimeni nu i-a luat la intrebari pina acum, desi prejudiciile imense ar fi putut acoperi bugete deficitare. Cind va actiona DNA si in aceste sectoare care sint adevarate gauri negre pentru finantele statului ?
http://cursdeguvernare.ro/asigurarile-de-sanatate-haos-si-management-dezastruos-de-cateva-sute-de-milioane-de-euro-la-cnas.html
Atit timp cit lupta anticoruptie se axeaza numai pe eliminarea efectelor coruptiei dar nu si pe eliminarea cauzelor sale, sistemul va produce in continuare decidenti corupti si cetateni resemnati cu situatia – o sa avem parte de anticoruptia lui Sisif.
Afirmatiile sunt bun simt si n-ar fi prea mult de comentat, cu mentioneaza ca la punctul 2 n-am înteles spre ce articol se face trimitere.
Zeus…a furat, dar a si furat