duminică, martie 16, 2025

Makiaveli (sic!) pune în scenă Caragiale

Cine a avut proasta inspirație, fiindu-i dor de Caragiale, să aleagă o montare nouă cu ”O noapte furtunoasă” se numără printre cele mai recente victime ale lui Andrei Huțuleac, actor, dar aici, la Teatrul de Comedie, regizor, un fel, și dumnealui, de Makiaveli. Văzusem, desigur, cu ani în urmă,  și ”Noaptea…” la Bulandra – regia Teodora Câmpineanu, (cu un minunat Spiridon) – despre care Ileana Lucaciu spunea că a condus cu pricepere interpretarea și a ferit-o de orice accent vulgar (vezi aici).

Ni s-au propus aici, la Teatrul de Comedie, două spectacole. Unul cu piesa lui Caragiale în care, în opinia noastră, care nu ne ocupăm cu critica de teatru, actorii au excelat în dăruire și unde sînt momente teatrale bune (dar unde scenografia ca fapt de plastică a scenei a lipsit)  și un al doilea ”spectacol” – un potop de ”cîntece” cu cuvinte din cele scrise în w.c.-urile publice sau, mai nou, pe facebook, care te și întîmpină în loc de bun venit, de la început și pînă la sfîrșit. Uneori însă și în tălmăcirea makiavalescă a piesei propriu-zise se inserează puternic găselnița asta de tip abruti și ea demonetizată de alții mai autentici (Gheboasa, Babasha?). Astfel, asistăm la scene sugerate de amor fizic truculent între Veta și Chiriac (cînd piesa sugerează doar, nimic explicit, ce să mai…) Spiridon umplut de sînge în mod ostentativ, Veta la fel, cu mult tragism, într-un gest preluat de la acționismul vienez, se însîngerează și ea, de asemenea Rică Venturiano; se insistă iar și iar asupra sîngelui) și, la sfîrșit, o voită culme a viziunii la care am asistat, Jupîn Dumitrache este omorît de Chiriac. ( I se taie gîtul).

Domnul Makiaveli oferă publicului, în acest al doilea show paralel dar și cu momente de intersectare cu primul (punctat, chipurile, de ”folclor ficțional” realizat prin eforturile tandemului regizor-compozitor de a pune muzică unor ocări, de tip manea gangsterească), o filozofie adîncă, prin gura lui Chiriac, care cîntă în transă, ca pe o mantră, cităm aproximativ:  ”Viața îți dă cu bîta în k%2ie , viața îți dă cu bîta în k%2ie, viața îți dă cu bîta în k%2ie” – la un moment i se și răspunde din public, ca un ecou, auzindu-se o suavă voce feminină în extaz: ”k%2ieee…”.

Reperele lumii schițate de Caragiale se pulverizează în context. Mitocanul și pastramagiul Țircădău se conturează ca un personaj frecventabil prin comparație iar sensul și șarja unui  ”Box populi, box Dei” nici nu se mai aud, nici nu se mai văd… Înțelegem că s-a dorit zugrăvirea ”mahalalei”, dar mahalaua din vremea lui Caragiale nu era Groapa lui Oatu, desemna pur și simplu un cartier în care, de regulă, locuia burghezia vremii.

Reîntorcîndu-ne la problema celor două spectacole…Cîștigă ori unul ori altul. Posibilitatea de a alege între cele două discursuri – unul al lui  Caragiale, creat în lumea de dinaintea barbariei Primului Război Mondial, care a spulberat spiritul și valorile acestei lumi – celălalt, al viziunii makiavelice despre ”umor” (în genul bancurilor cu soacra care primește o lopată în cap) – nu apare. Există de departe o percepție cîștigătoare, care se impune nu prin fapte de artă ci prin cele mai ieftine trucuri: vulgaritate, gălăgie și violență.

Prin aceste momente de înjosire colectivă (aceleași cuvinte le folosea și Securitatea cînd bătea la beci, pentru că victima trebuia înjosită nu doar distrusă fizic și nu, nu-i aparțin lui Caragiale; dar cum să știe asta vocea ce făcea, cum am arătat mai sus, ecou?) sîntem atrași în hruba în care viețuiește simțul artistic makiavelic, care nu are, se pare, acces la acel sacru estetic care e Steaua Polară a oricărui artist. Caragiale nu se numără printre icoanele lui, ca să vrea să îi țină lumina vie pentru generațiile zilei de azi.

”Ridendo castigat mores” ? La un moment și tizul lui Makiaveli, cel care, deocamdată, nu ridică pretenții de a fi om de teatru, s-ar putea să vrea să se improvizeze brusc, ca și în cazul de față, în regizor. Poate nu Caragiale și nu i se va pune la îndemînă, spre maculare, o scenă. Se vor da bîte reale peste tot, iar un anumit public va rîde, poate, gros.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. 1.”Viața îți dă cu bîta în k%2ie , viața îți dă cu bîta în k%2ie, viața îți dă cu bîta în k%2ie” – la un moment i se și răspunde din public, ca un ecou, auzindu-se o suavă voce feminină în extaz: ”k%2ieee…”.

    ..Nu am inteles prea bine, autoarea a rezistat pana la final?

    2.”Se vor da bîte reale peste tot, iar un anumit public va rîde, poate, gros.”

    Cat o fi biletul la o astfel de productie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Luminita Batali
Luminita Batalihttp://contributors
Luminița Batali este absolventă al Institutului ”Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Plastice, doctor în arte vizuale - Universitatea de Vest Timișoara, consilier între 1990 și 2001 și consilier al ministrului culturii 1997-1999, licențiată în drept și laureată a Universității La Sapienza din Roma – SSPL, 2019. A predat la Unarte și la UPB (2007-2019). A publicat cărți și articole de istoria designului, scenografie, istoria artei, critică și a realizat primul site al scenografilor români.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro