duminică, iulie 14, 2024

Malpraxis national

Vorbim de malpraxis atunci cand o eroare medicala a produs efecte nefaste asupra unei persoane suferinde. Cauzele fiind incompetenta sau neglijenta sau ambele la un loc iar efectele mergand in cele mai grave cazuri pâna la decesul persoanei respective. Extrapolând, drama Alexandrei Macesanu este un caz grav de malpraxis al statului român. Nu este insa defel unul izolat, trista realitate este ca malpraxisul autoritatilor statului nostru nu se limiteaza la exceptii nefericite. Particularitatea cazului Alexandrei este apelul la 112 care constituie o proba incontestabila si cu o incarcatura emotionala uriasa. Doar asa am ajuns sa aflam cum au procedat autoritatile si am fost ingroziti sa constatam ca nici unul dintre numerosii actori ai procesului de salvare a fetei nu si-a facut treaba cum trebuie. Dar cazul Luizei Melencu este cel putin la fel de grav. Tot ce am aflat din ancheta respectiva este ca la saptamani bune dupa anuntarea disparitiei fetei, in pofida petiitiilor disperate la presedinte si la guvern ale rudelor, autoritatile nu gaseau altceva mai bun de facut decât sa le supuna pe acestea la detectorul de minciuni. Ceea ce ar fi trebuit sa faca in primul rând politia si procuratura pentru a o salva pe Alexandra ar fi fost sa rezolve acest caz la timp.

Emotie vs ratiune. Valul de emotie si furie populara asemanator celui de dupa dezastrul de la Colectiv a maturat câtiva oameni din functii importante. Cazul cel mai recent este al Ecaterinei Andronescu, eterna ministra a invatamantului pe care l-a decimat cu metoda, acum demisa dupa o declaratie nefericita. Exista totusi si voci care indeamna la calm si ratiune atragând atentia ca demisiile sau demiterile unor oameni nu rezolva problema de fond. Exemplul ministrului de interne Moga, care a preferat sa se intoarca la viata fara griji de senator, pare sa le dea dreptate. La fel cel al chestorului Buda, intors la postul de sef al politiei de frontiera, de unde fusese avansat in fruntea Politiei. Pe de alta parte, emotia este motorul mobilizarii publice si stim ca fara mobilizare publica nu se va schimba nimic. Emotia populara face diferenta intre cazurile Alexandrei, care a zguduit sistemul si cel al Luizei care nu l-a clintit deloc. Valul de emotie nu trebuie deci frânat defel, ci doar canalizat sa loveasca unde trebuie. Si despre aceasta voi scrie mai jos.

Oamenii sau sistemul ? Discutia despre ce si cum trebuie schimbat esueaza adesea intr-o dezbatere de o inutilitate cosmica : intre cei care spun ca e trebuie impuse noi reguli (pe care le si enunta adesea), nu taiate capete si cei care spun ca degeaba schimbi sistemul caci functionarea lui depinde de aceiasi oameni. Din fericire spre deosebire de dilema intâietatii oului sau a gainii, lucrurile sunt ceva mai simple. Oricât ne-am dori si oricâte idei bune am avea, „sistemul”, adica ansamblul de reguli, nu depinde de noi. Ci in primul rând de guvern, actualmente cel condus de Viorica Vasilica Dancila, si în al doilea rând de esalonul imediat inferior, cel care se ocupa de implementarea regulior decise de guvern. Teoretic compus din experti in domeniul lor respectivii ar trebui sa fie macar consultati la elaborarea regulilor cu pricina. Seful (demisionar) al STS Ionel Sorinel Vasilica este un exemplu de personaj de acest tip. Despre acesti oameni vorbim deci când ne referim la schimbarea „sistemului”. Oamenii din sistem sunt executantii respectivelor reguli, cei cu care interactionam direct in speta domnul politist Vasilica Viorel Florescu de exemplu. Simplificând deci (fiindca desigur sunt mai multe niveluri ierarhice) avem trei rânduri de Vasilici responsabili deopotriva de tragedia de la Caracal. Iar valul de mobilizare populara trebuie sa-l vizeze pe fiecare in parte dupa cum urmeaza :

Vasilica I n-a mai fost de mult sub asemenea presiune si doarme rau noaptea din cauza asta. A demis cativa Vasilici 2 si 3 si spune ca n-ar trebui „politizat’ cazul. Dar chiar asta trebuie facut ! Asa cum spuneam de la esalonul 1 vin regulile si tot de acolo se propaga in jos (in)competenta. Dar dincolo de discutia despre competenta individuala ceea ce constatam in mod repetat este absenta regulilor clare pentru a reactiona la situatii de criza. Impresia este mai degraba de haos institutional. Am vazut cu ocazia tragediei de la Colectiv ca nu avem protocol pentru arsi. Vedem acum ca nu avem reguli pentru persoanele diparute fie ei adulti sau copii, desi sunt foarte multe cazuri. Exista o aplicatie copii disparuti implementata pe bani europeni care nu functioneaza. STS nu reuseste sa localizeze apeluri ceea ce face inutila notiunea de „urgenta”. Pentru a identifica un numar de telefon suspect politia nu are alte metode decât sa intrebe interlopi. Intr-o situatie de urgenta maxima procurori si politisti stau trei ore la poarta unui suspect identificat din motive legale. Iar acum ceva timp un pui de urs a fost urmarit haotic cu masina pe strazile Sibiului de politisti, ocazie cu care am constatat ca nu avem reguli nici pentru aceasta situatie. Si nu vorbim aici de crize majore generate de catastrofe naturale sau atacuri teroriste de are din fericire suntem (deocamdata) feriti.

De la esalonul Vasilicii I asteptam deci reguli pentru ca drame ca ale Alexandrei sa nu se mai repete. In plus ele trebuie sa fie cat se poate de simple pentru utilizatori. Aceasta e o alta meteahna autohtona. Procedurile, atunci cand de bine de rau exista sunt extrem de complicate. De la plata obligatiilor fiscale folosind site-ul institutiei (deseori nefunctional) la situatia pacientilor afectati de boli grave care trebuie sa-si obtina medicamentele totul trece prin priceduri complicate. Politistul intr-o situatie de urgenta nu trebuie sa aiba de manipulat cine stie ce aplicatie, ca sa nu mai vorbim de victima. De aceea s-a facut un numar de urgenta european cu trei cifre si nu cu 10 si prefix national, ca sa fie simplu de utilizat.
Tot de la esalonul I asteptam o politiica nationala pentru stoparea retelelor de trafic de persoane. Chiar daca ele nu par implicate in cazul de fata, faptul ca anchetatorii apeleaza la interlopi pentru informatii este cât se poate de relevant. De asemenea legea recursului compensatoriu cea care a eliberat 1500 de criminali si violatori trebuie abrogata de urgenta. La fel trebuie analizata situatia transportului in comun la nivel judetean. Si asa mai departe.

Asadar, presiunea publica pe politicieni trebuie sa fie maxima pâna cand aceste probleme vor fi rezolvate. Ea a avut deja un efect : decizia CCR care dupa 7 amânari a descoperit ca e unanima (!) in decizia de neconstitutionalitate a noilor Coduri Penale, care odata intrate in vigoare i-ar fi garantat ucigasului o pedeapsa blânda. Artizanul lor, Florin Iordache, politician de frunte (tocmai) din Caracal tace mâlc si, cel putin pentru un timp, politica de stat in favoarea infractorilor marca PSD se va opri. Doar mobilizarea populara si „politizarea” pot face ca o astfel de tragedie sa nu se mai repete.

Vasilica numarul 2 nu are ce sa-si reproseze. Institutia sa a respectat intrutotul regulile. El îsi da demisia „de onoare” sau este demis doar ca sa nu-i afecteze prestigiul. Vorbim aici de oameni pusi in functii importante de politicieni : obedienta lor e mult mai apreciata decat spiritul de initiativa in serviciul cetatenilor. La nevoie in caz de mare necaz joaca si rolul lui Motoc pentru a calma multimea furioasa, doar ca nu-si pierd capul, nu, ci doar functia in asteptarea (scurta) alteia de aceiasi anvergura sau a unei pensii speciale enorme. Sa luam bunoara cazul sefului de la STS. La mai bine de 5 ani de la accidentul aviatic din Apuseni si episodul rusinos al localizarii victimelor de atunci, noul esec de-a localiza un apel venit de data acesta dintr-un oras este inadmisibil. Dl. Ionel Sorinel Vasilica trebuia sa-si dea seama ca remedierea problemei de localizare din 2014 era o urgenta de grad zero pentru institutia sa. „S-a localizat in masura posibilului” suna comunicatul institutiei si dl Vasilica are cugetul impacat, „atat s-a putut”. Dar responsabilitatea STS e depasita cu ordine bune de marime de cea a Politiei. Angajatii de acolo au facut toate greselile posibile si au tarat institutia intr-un scandal de unde cu greu va iesi. Cat despre procurori, critica publica si odata cu ea si actiunea disciplinara se concentreaza asupra celui care – in mod legal de altfel – a autorizat perchezitia doar dupa ora 6. Dar vina mare a procurorilor este in cazul Luizei Melencu, care repet, ar fi trebui sa permita salvarea Alexandrei. Acelasi mod de operare al criminalului, aceeasi masina, acelasi apel telefonic caruia nu i s-a putut gasi autorul.

Ceea ce trebuie sa le cerem acestor oameni este sa vina rapid cu solutiile tehnice si organizatorice care sa inlature toate greselile procedurale care s-au facut la Caracal. Si sa le puna in fata politicienilor pentru legalizare. Se pare ca dl. Arafat, expert guvernamental in catastrofe, conduce deja un grup de lucru în acest scop. Sa vedem si finalitatea. Dl. Arafat spune ca o problema este identificarea persoanelor care apeleaza de pe cartele pre-platite. Nu pot decât sa-i dau dreptate. Si în acelasi timp sa denunt ca inadmisibila atitudinea celor care spun sau vor spune ca acest lucru ar afecta libertatile individuale (Mircea Toma, presedintele Active Watch de exemplu). In Franta nu se pot cumpara cartele decat cu buletinul si ele nu sunt valabile decat 30 de zile. La noi exista clanuri care se ocupa cu trafic de persoane si coruptie endemica la nivel înalt, dar cand e vorba de libertatile individuale surclasam Occidentul.

De asemenea, tragedia de la Caracal ne indreptateste sa le cerem informatii periodice si conferinte de presa cu cifre si date statistice despre situatia persoanelor disparute (in particular cele minore) si despre stadiul diferitelor anchete (la nivel local pentru ultimele); La fel si despre lupta impotriva traficului de persoane si rezultatele acesteia, despre statistica violurilor, omuciderilor, violentei domestice etc. Iar cand cadrul legal nu este suficient pentru condamnarea acestor infractiuni grave, acest lucru trebuie denuntat. Doar în acest caz o demisie la presiunea politicului s-ar putea numi „de onoare”.

Vasilica al III-lea e si el afectat de criticile care s-au abatut asupra lui si nu le prea intelege. Sigur ca „a cam repezit-o” la telefon pe o fata în pericol de moarte dar avea un alt apel de preluat. Ca asa-i viata de politist mai dura mai ales cu cei din jur. Sunt aici doua aspecte care trebuie neaparat subliniate :

1. Tonul cu care reprezentantii statului (politistii, operatoarea STS) i se adreseaza fetei : „Ma” „Hai ce vrei ?” „cum crezi ca te gasim ?”

El este mai mult decat revoltator în aceste circumstante, dar este oare neobisnuit ? Nu cumva daca am face abstractie de contextul tragic am descoperi o conversatie „normala” intre un functionar al statului si o copila de 15 ani ? Nu-l intâlnim si in spitale la adresa celor suferinzi ca tot am vorbit de malpraxis ? Nu va socheaza faptul ca adresarea politicoasa cu „dumneavoastra” dispare foarte adesea din vocabularul reprezentantilor statului mai ales cand interlocutorul e foarte tânar, sau batran si suferind ?

Daca va socheaza atunci drama Alexandrei trebuie sa ajute pentru ca lucrul acesta sa inceteze. Unul dintre criteriile de evaluare ale angajatilor statului care lucreaza cu publicul trebuie sa fie cel al clientilor, fie ca vorbim despre spitale, despre administratia fiscala si
in ultima si grava instanta despre serviciile de urgenta.

2. Victima e vinovata „Pai ce dracu sa-i fac ca e în Caracal si nu stie unde” o auzim pe operatoarea STS vorbind cu vreun coleg în timpul apelului la 112. Iata un fragment cât se poate de revelator pentru obiceiul autohton de-a invinovati victima care trebuie denuntat cu voce tare. „N-avea instalata aplicatia 112” s-a spus intr-o prima faza despre Alexandra. Si mai grav este insa cazul Luizei unde fiindca „o fi plecat cu vreunul” anchetatorii i-au testat rudele cu detectorul de minciuni. Ceea ce îi face complici la ambele crime : Apelurile telefonice al ucigasului catre cele doua familii erau de fapt adresat anchetatorilor : nici un parinte sanatos la cap si preocupat macar un pic de soarta copilului sau nu poate sa creada ca acesta dupa ce a disparut fara urma si nu poate fi contactat la telefon ar putea sa dea informatii linistitoare printr-un telefon al unui tert anonim. In schimb pentru niste autoritati care pleaca de la premiza vinovatiei presupuse victime este un indiciu suficient. Si în mai toate relatarile de disparitii, sau cazuri de viol care au aparut în ultimele zile în contextul dramei de la Caracal elementul învinovatirii victimei este prezent.

Vorbesc de o cultura a invinovatirii victimei fiindca obiceiul nu se limiteaza la cazurile de disparitii sau viol. Dupa incendiul de la Colectiv prima reactie din partea unui preot a fost sa dea vina pe victimele pacatoase. Exista si cazuri de malpraxis ad literam . Recent o tânara din Sibiu s-a internat pentru o operatie de piatra la rinichi. Medicii au asigurat-o ca e ceva lipsit de gravitate si ca analizele sunt foarte bune. Nu a mai iesit vie de acolo. O saptamana mai târziu, dupa complicatii survenite în urma operatiei (nu e clar de ce), plus o hemoragie pe care personalul spitalicesc a detectat-o cu intarzaiere femeia a murit. Am citit stupefiat declaratia directorului spitalului care spunea ca victima venise sa se trateze prea târziu. Si nici macar in spitale nu e o exceptie, pacientul român este adesea gasit vinovat pentru bolile pe care le are. Aceasta daca nu suna direct la urgenta unde dimpotriva e adesea gasit vinovat ca ocupa linia pentru fleacuri. 40% dintre apelurile la 112 sunt false se scuza noul sef al STS-ului dând vina pe cetateni, ba chiar 70% supraliciteaza Raed Arafat. Femeile batute sa astepte dimineata pentru a suna la 112, spunea de curând seful Politiei Bacau, ramas în functie si astazi.

Autoritatile statului ne prezuma mult prea des vinovati de ce ni se întampla si înainte de ajutorul pe care in mod legitim îl asteptam de la ele suntem testati cu detectorul de minciuni. Sa nu uitam ca prima actiune a politiei în cazul Alexandrei Maceasanu a fost sa-l trimita acasa pe tatal care îi reclamase disparitia spunand ca „poate se intoarce ea”. În cazul disparitiei unei minore primul reflex al autoritatilor a fost iata sa dea vina chiar pe cea în cauza. S-a pierdut astfel o noapte de ancheta, una de chin pentru Alexandra care, dupa cum stim avea sa fie ucisa a doua zi. A murit cu zile conform expresiei – trist, dar revelator ! – consacrate, în urma unui nou caz de malpraxis al statului român. Câte vom mai tolera înainte ca tara sa se transforme într-un spital de boli de nervi ?

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Necazul cel mare este că chiar dacă am avea proceduri, nu prea are cine să le aplice, adică degeaba avem brici dacă e maimuța bărbier. Acum cîteva săptămîni un nene a fost ucis în direct de trei polițiști care încercau să-l imobilizeze. Se vedea clar că n-aveau nicio treabă cu meseria și aplicau ce știau și ei din experiență, adică tactica de la tăiatul porcului unde doi se urcă pe animal și vine al treilea care dă cu cuțitul. N-aveau cuțit, a venit o piți îmbrăcată-n polițist, i-a băgat omului un spray în gură și i-a stins lumina definitiv. Ce să-i înveți p-ăștia despre proceduri, tactici și alte minuni cînd la ei chinul suprem este scrierea unei amenzi sau a unui raport de activitate? ”Sistemul”, cum pretențios l-au botezat chiar ei, adică securiștii, potera și jăndarii, este format pe modelul în care Maghrebul a invadat Franța, adică trei-patru săteni de pe o vale ajung la Paris și în doi-trei ani tot vilaietul se mută acolo și ocupă un cartier. La fel au invadat și ăștia ”sistemul” și toate rubedeniile de la ei de la țară s-au procopsit cu uniforme, grade, funcții și inevitabilele doctorate în știința mînuirii pulanului și a trasului cu urechea. Ce să reformezi la ăștia în afară de a-i da la reformă, cum zice melitarul?! Să-i mulțumim lui Dumnezeu că-i pace pe pămînt și nu-i nevoie de serviciile competenților, că abia atunci s-ar vedea adevăratul dezastru! Cum zicea și nemuritorul Mike Tyson,“Everyone has a plan until they get punched in the mouth!”, adică pe românește un fel de ”toți sînt jmekeri pînă iau un pumn in gură!”

 2. In doar citeva cuvinte . Fuga de responsabilitate cu multiplele ei forme de existenta , de la nepunerea in functiune (posibil premeditat , sau macar aminat ,sine die )a tehnologiei actuale de identificare , ascultare , localizare, pina la introducerea, unor texte de lege ce permit evitarea unor asumari de responsabilitate si in multe cazuri stoparea in faza initiala , a posibilitatii concrete de decizie . Intr-un cuvint lipsa de responsabilizare (cu asta trebuie inceput ) posibil in toate palierele vietii cotidiene, a celor angajati de statul Roman

 3. Romania „Lebedelor negre „sau dezumanizarea si decivilizarea sistematica a statului roman si a societatii romanesti ( I )

  Dupa 30 de ani de la Revolutia din 1989 si o executie sumara a cuplului Ceausescu in ziua de Craciun ( o sarbatoare sfanta pentru crestini ) care in mod subliminal a aruncat un sentiment de vinovatie asupra tuturor cetatenilor , cumplita tragedie a rapirii si uciderii unui copil de 15 ani (http://www.ziare.com/sts/stiri-sts/politistii-au-asteptat-la-poarta-casei-unde-alexandra-era-ucisa-asteptand-un-mandat-de-care-nu-aveau-nevoie-1571195 ) sub ochii si urechile autoritatilor cinice, incompetente si vinovate pentru neinterventia lor care a favorizat crima , induce un sentiment de revolta generalizata.
  A fost lovitura de gratie care a adus societatea in stare de șoc declansand o explozie de indignare, furie , teama si un paradoxal de sentiment acut de neputinta cetatenilor care se simt si ei vinovati pentru neinterventia autoritatilor.
  Teama este generata de faptul ca daca o asemenea tragedie s-a putut intampla unei adolescente care intamplator este si nepoata presedintelui Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei , respectiv un apropiat al Ministerului de Interne *), este evident in ce stare de nesiguranta se afla copilul unui cetatean oarecare.
  Acesta este doar ultimul eveniment dintr-un sir nesfarsit de evenimente catastrofice care zguduie aceasta societate de peste o jumatate de secol. Mai jos sunt consemnate ( dupa datele disponibile in mass-media ) consecintele tragice ale actiunilor statului si reactiile civice din ce in ce mai puternice ale cetatenilor.

  https://1.bp.blogspot.com/-e2MErnxqpWk/XT0Zf1_YW_I/AAAAAAAALSk/Z3i-1EDaXLIMSeLtMmqkBnRGLOxXd0XlwCLcBGAs/s1600/Lebada%2Bneagra%2BIII.png

  30 decembrie 1947. Instaurarea comunismului 141 centre de represiune si detentie
  550.000 de condamnati politic
  80.000 de tarani condamnati pentru ca au refuzat colectivizarea
  2.000.000 de persoane private de libertate
  http://www.memorialsighet.ro/geografia-si-cronologia-gulagului-romanesc/
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Gulag#/media/File:GulagulLaRomani.jpg

  1949-1950 . Experimentul Pitesti
  200 de victime
  5000 de oameni torturati
  https://adevarul.ro/locale/pitesti/foto-experimentul-pitesti-reeducarea-tortura-5000-oameni-schingiuiti-aproximativ-200-morti-1_51371a5700f5182b85d5b04e/index.html

  1970. Inundatiile
  52 victime
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Inunda%C8%9Biile_din_Rom%C3%A2nia_(1970)

  1971. Dezastrul de la Certej
  89 victime
  76 raniti
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Dezastrul_de_la_Certej

  4 martie 1977. Cutremurul
  1.570 morti
  11.300 raniti
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Cutremurul_din_1977_(Rom%C3%A2nia)

  1979 – Catastrofa petrolierului „Independenta”
  42 victime
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Nava_%E2%80%9EIndependen%C8%9Ba%E2%80%9D
  https://adevarul.ro/locale/constanta/vasul-independenta-titanicul-romanesc-urmarit-blestem-semnul-rau-botezul-navei-sampania-aruncata-bordul-petrolierului-nu-s-a-spart-1_5565c5abcfbe376e35a626f2/index.html

  1981 – Afacerea „Meditatia Transcendentala”
  315 persoane lasate fara drepturi civile
  http://suplimentuldecultura.ro/7067/meditatia-transcendentala-un-experiment-de-cinci-zile-si-trei-decenii-de-efecte-secundare/

  16-25 Decembrie 1989. Revolutia
  1142 victime ,
  3138 raniti
  760 arestati
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Revolu%C8%9Bia_Rom%C3%A2n%C4%83_din_1989

  19-21 martie 1990. Conflictul interetnic ( provocat ) de la Tg.Mures
  5 victime
  228 raniti
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Conflictul_interetnic_de_la_T%C3%A2rgu_Mure%C8%99

  13-15 iunie 1990. Mineriada I
  6 victime ( 100 dupa unele estimari )
  746 raniti
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Mineriada_din_iunie_1990

  1987-1989 . Lagarul de la Cighid
  137 de victime ( copii )
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Cighid

  1988-1992 . Copii infectati cu HIV in spitalele de stat
  13.000
  https://www.digi24.ro/special/reportaje/reportaj/povestea-unei-generatii-compromise-in-patru-ani-peste-13-000-de-copii-din-romania-au-fost-infectati-cu-hiv-376099

  1992. Primirea Regelui Mihai
  1.000.000 de persoane
  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/la-multi-ani-majestate-regele-mihai-a-implinit-92-de-ani.html

  31 martie 1995. Catastrofa aviatica de la Balotesti
  120 victime
  https://adevarul.ro/locale/targoviste/video-catastrofa-aviatica-balotesti-analizata-national-geographic-cadrul-celebrei-serii-dezastre-aer-cauzele-tragediei-indoliat-romania-1_5c507d2fdf52022f75235473/index.html

  24 mai 2004. Explozia de la Mihailesti
  18 victime
  13 răniţi
  https://adevarul.ro/locale/buzau/video-foto-explozia-mihailesti-plaseaza-buzaul-istoria-catastrofelor-romania-1_51be28e2c7b855ff569aca3e/index.html

  16 august 2010. Incendiul de la maternitatea Giulesti
  6 victime,
  5 raniti
  https://stirileprotv.ro/special/5-ani-de-la-tragedia-din-maternitatea-giulesti-imaginile-cutremuratoare-ale-incendiului-in-care-6-bebelusi-au-murit.html

  20 ianuarie 2014 Accidentul aviatic din Muntii Apuseni
  2 victime
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Accidentul_aviatic_din_Mun%C8%9Bii_Apuseni_din_2014
  https://www.realitatea.net/familia-aurei-ion-tanara-decedata-in-apuseni-plangere-penala-impotriva-lui-arafat_2192759.html

  30 octombrie 2015 . Incendiul din clubul Colectiv
  65 victime
  https://adevarul.ro/news/eveniment/bilantulvictimelor-tragediei-clubul-colectiv-creste-65-1_597ddd3b5ab6550cb89df596/index.html

  2013-2015 .Infectiile nosocomiale din spitalele romanesti
  4971 bolnavi
  https://www.riseproject.ro/infografia-infectiilor-din-romania/

  2013-2017. Sistemul centrelor de plasament si scolilor speciale
  364 victime (copii )
  https://newsweek.ro/investigatii/moarte-in-orfelinate-362-de-copii-au-murit-in-grija-statului-in-cinci-ani

 4. Romania „Lebedelor negre „sau dezumanizarea si decivilizarea sistematica a statului roman si a societatii romanesti ( II )

  (continuare)
  2017. Protest impotriva OUG 13 din 31 ianuarie
  600.000 de protestari
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/legea-gratierii/cel-mai-mare-protest-fata-de-oug-13-anuntat-pentru-duminica-in-capitala-663703

  10 august 2018. Mitingul Diasporei
  100.000 persoane
  1 victima,
  70 persoane spitalizate,
  452 persoane brutalizate
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Protestele_anticorup%C8%9Bie_din_Rom%C3%A2nia_din_2017%E2%80%932018

  14 mai 2019. 58.000 de copii aflati in plasament :
  ” Urzici băgate în pantaloni, substanțe administrate pentru a distruge psihic copiii, trafic de carne vie, mâini tăiate, abuzuri, izolator și nepăsare din partea statului.”
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/vlad-alexandrescu-senator-usr-despre-ororile-din-orfelinatele-romaniei-urzici-in-pantaloni-trafic-de-carne-vie-maini-taiate-1146873
  https://revista22.ro/dezbateri-gds/copiii-din-orfelinate-un-sistem-care-nu-se-mai-vindeca

  26 mai 2019 . Alegerile europaramentare si referendumul pentru justitie
  Prezenta la alegerile europarlamentare – 8.947. 767 ( 49% )
  Prezenta la referendumul pentru justitie – 7. 536.008. ( 41,26% )
  https://www.euractiv.ro/eu-elections-2019/prezenta-record-la-europarlamentare-24-04-la-ora-14-00-la-referendum-19-77-14622

  2019 . Exodul romanilor
  9.700.000 romani plecati din tara
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/ministrul-intotero-anunta-noi-date-oficiale-97-milioane-de-romani-traiesc-in-strainatate-1163989

  25 iulie 2019. Tragedia de la Caracal. Crime prin nepasarea , indiferenta si cinismul statului , autoritatilor si institutiilor sale **)
  2 victime
  Dialogul sfasietor de mai jos , devenit public cu acordul familiei victimei , este cel mai tragic pe care l-am auzit in 30 de ani de democratie , este absolut ravasitor pentru orice om normal si arata cat de criminal este un sistem care a ramas indiferent la viata si suferinta omeneasca .

  https://youtu.be/qPV36KRDiSc

  https://adevarul.ro/news/eveniment/victima-caracal-le-ar-spus-politistilor-telefon-e-legata-sarma-fost-violata-1_5d3b393d892c0bb0c6dfe513/index.html?utm_source=widget&utm_medium=website&utm_campaign=topdesktop

  https://www.mediafax.ro/social/cazul-de-la-caracal-cele-19-ore-dintre-viata-si-moarte-putea-sa-fie-salvata-alexandra-18251345

  https://www.mediafax.ro/social/de-ce-nu-au-localizat-casa-suspectului-de-crima-din-caracal-autoritatile-anuntau-inca-din-2016-ca-pot-stabili-cu-o-mai-buna-acuratete-pozitia-apelantilor-la-112-18251301

  https://adevarul.ro/news/eveniment/nereguli-numarul-urgenta-112-comisia-europeana-verifica-romania-1_5d3c1fcb892c0bb0c6e58243/index.html

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/revolta-si-mania-scot-oamenii-in-strada-sute-de-persoane-sunt-in-piata-victoriei-pentru-alexandra-1165607

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/gheorghe-dinca-si-a-recunoscut-ambele-crime-1165856

  https://www.libertatea.ro/stiri/alexandra-s-a-rugat-la-112-pana-aproape-de-final-dar-veniti-nu-i-asa-vine-cineva-alexandra-s-a-purtat-exemplar-de-curajos-la-telefon-iar-ei-nu-au-crezut-o-2709633

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/greseala-colosala-facuta-de-conducerea-politiei-din-olt-dupa-ce-alexandra-a-sunat-la-112-1168994

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/crimele-de-la-caracal-inml-a-trimis-catre-diicot-rezultatul-analizei-antropologice-a-oaselor-gasite-in-casa-lui-dinca-1168497

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/reportaj-bbc-sute-de-romance-traficate-de-proxeneti-586725

  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-pe-primul-loc-in-europa-la-traficul-de-persoane-principalele-cauze.html

  http://www.ziare.com/stiri/trafic-persoane/romania-pe-primul-loc-in-europa-la-numarul-de-victime-ale-traficului-de-persoane-1440267

  https://www.aktual24.ro/stat-capturat-de-interlopi-comisarul-sef-alexe-olt-recunoaste-ca-a-cerut-ajutorul-clanurilor-de-interlopi-in-cazul-caracal/

  http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/iulian-fota-cand-vorbim-de-complicitati-intre-ofiteri-din-mai-clanuri-si-politicieni-ce-poate-sa-faca-raed-arafat-interviu-1572220

  https://www.g4media.ro/o-perspectiva-inedita-asupra-modului-in-care-este-prezentat-in-spatiul-public-cazul-caracal.html?fbclid=

  http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/iulian-fota-cand-vorbim-de-complicitati-intre-ofiteri-din-mai-clanuri-si-politicieni-ce-poate-sa-faca-raed-arafat-interviu-1572220

  Problema autoritatilor este ca aceasta tragedie cumplita a depasit cu mult granitele tarii semnaland lumii inca odata gravele probleme ale Romaniei :
  „Dedic această piesă unei fete speciale, numele ei este Alexandra, și tuturor copiilor dispăruți ai României. Nu vă vom uita, oriunde v-ați afla”
  DJ Don Diablo
  Untold, Cluj Napoca, 4 august 2019
  Google : Alexandra Macesanu – About 5,550,000 results

  Concluzia generala ar fi aceea ca in toti acesti ani tara si societatea au fost supuse in mod treptat ( intentionat sau nu ) unui proces de resetare a codurilor si normelor sociale, culturale si morale , proces in care statul de drept tinde sa fie substituit cu un stat al penalilor in care infractorii sunt favorizati in detrimentul cetatenilor onesti, ceea ce in ultima instanta inseamna dezumanizarea si decivilizarea unei societati ***).
  Aceasta evolutie catastrofala a tarii si a societatii romanesti se explica prin modul in care guvernul si Parlamentul au gestionat timp de 30 de ani statul si problemele tarii , elita politica avand cu totul alte prioritati.
  Intr-un stat incapabil de trei decenii sa finalizeze dosarul Revolutiei din 1989, dosarul Mineriadei din 1990, dosarul Colectiv, dosarul 10 august 2018, etc., etc. , coruptii si infractorii au capatat drept de cetate , iar sistemul juridic a fost reorientat in scopul salvarii lor .
  Pe cale de consecinta am asistat la disparitia constiintei morale nu numai la unii politcieni , ci si la unii reprezentanti ai profesiilor care iau decizii cruciale pentru viata oamenilor si pentru normalitatea sociala.
  Intr-o logica a normalitatii sociale si morale si intr-un stat de drept european si civilizat , este de neconceput ca unii condamnati penal sa primeasca cea mai inalta distinctie din stat iar altii sa initieze legi in Parlament, dar in Romania realitatea a depasit imaginatia.
  Rezultatul a fost o resetare si inversare dramatica a sistemului de valori sociale si morale respectiv aparitia starii de parabioza la nivelul intregii societati .

  https://1.bp.blogspot.com/-kQ6COCNXDnA/W9Ux3–NrkI/AAAAAAAAIf8/aGadL0_qXfQKKZUntDF7Sf_VswLuC0C_QCLcBGAs/s1600/Generarea%2Bstarii%2Bde%2Bparabioza.png

  Fragilul echilibru social a mai fost mentinut doar prin interventia DNA care a atacat coruptia la varful piramidei sociale :

  https://1.bp.blogspot.com/-xausmBnw8ts/XT_cB7MhvvI/AAAAAAAALT0/B5kXmOBdlVktqPxn5ZN98gCRf_RT0Ua3wCLcBGAs/s1600/DNA2013.png
  Sursa : https://prezi.com/obrojs5wxlle/directia-nationala-anticoruptie/

  Aceasta interventie a provocat simultan o puternica reactie de sustinere din partea cetatenilor , dar si reactia foarte puternica de aparare a unui sistem care isi ocroteste coruptii reconfigurand statul ca un penitenciar social in care devin o tinta a represiunii nu infractorii, ci cetatenii onesti si reactiile lor.
  Pe cale de consecinta Romania se afla intr-un punct de inflexiune si in pragul unei exploziei sociale , numarul de romani care au emigrat si mentinerea acestei tendinte amenintand echilibrul demografic si punand in pericol pe viitor insasi existenta statului roman.
  Confruntarea dintre o clasa politica , iresponsabila si cleptocrata care nu reuseste sa gestioneze probleme tarii fiind preocupata doar de interesele egoiste de grup si cetatenii acestei tari care nu se identifica cu societatea ei civila ( vorba unui activist civic si cinic : ” civilii nu inseamna societatea civila ” ) , a atins un punct critic atunci cand cetatenii au inteles ca intreg sistemul de valori umane , sociale si morale care mentine normalitatea acestei tari si acestei societati este sub atac.
  Recentele alegeri europarlamentare si validarea categorica a referendumului pentru justitie au demonstrat in mod exemplar spiritul civic al cetatenilor , aderenta lor la valorile statului de drept si apartenenta acestei tari la civilizatia europeana.
  Marea problema a societatii romanesti a fost , este si ramane decredibilizarea clasei politice , a statului si a institutiilor lui care mimeaza democratia si care descopera dupa trei decenii ca nucleul dur al sistemului este in realitate neschimbat :

  ” Spre deosebire de Ministerul Apararii, cel al Afacerilor Interne nu a fost reformat odata cu intrarea noastra in NATO, iar acum se confrunta cu o criza care se agraveaza de la o zi la alta si observam cum „institutiile incep sa cada ca popicele”,
  ” MAI controleaza intreg teritoriul Romaniei, iar pentru un partid asta este extrem de important. Ai campanii electorale de dus, ai oponenti de intimidat (cum se intampla altadata), poti avea o serie intreaga de avantaje. In al doilea rand, daca incep sa mai curga si banii negri pe diferitele retele si filiere (asa cum semnaleaza presa), ne putem gandi ca si asta e un avantaj, desi de ordin personal.”
  Iulian Fota
  fost consilier prezidential pe probleme de Securitate
  http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/iulian-fota-cand-vorbim-de-complicitati-intre-ofiteri-din-mai-clanuri-si-politicieni-ce-poate-sa-faca-raed-arafat-interviu-1572220

  Spre deosebire de autoritatile vremelnice , cetatenii au intotdeauna valorile si interesele lor nenegociabile care nu coincid cu cele ale autoritatilor si nici cu cele ale mediului academic si ale unei societati civile in realitate formala si ineficienta .
  Ceea ce s-a intamplat la noi arata o inconstienta criminala a autoritatilor ****) care au uitat ca , prin legile umanului, viata unui copil este sfanta pentru orice parinte si din orice tara din lume. Autoritatile s-au comportat in mod pasiv asistand practic la rapirea si sacrificarea unui copil , obligand astfel cetatenii acestei tari sa auda ultimele lui cuvinte si inducand cetatenilor un sentiment sfasietor de neputinta si culpabilitate. Consecinta directa este decredibilizarea institutiilor statului si o stare de revolta generala impotriva autoritatilor incapabile sa previna si opreasca asemenea tragedii.
  Din acest punct de vedere autoritatile ( dar si o societate civila formala si inerta ) au intrat in coliziune frontala cu cetatenii , iar fractura sociala din Romania a atins apogeul . Vom vedea si consecintele.

  Note
  *) Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniei ( https://cnmr.ro/category/despre-cnmr ) este condusa de Alexandru Cumpanasu si a aparut la initiativa Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID) sponsorizata de catre Ministerul Afacerilor Interne (http://evz.ro/cum-sa-faci-primul-milion-cu-mai-884455.html?id_domain=4 ; https://cursdeguvernare.ro/societatea-civila-si-crizele-globalizarii-romania.html) condusa tot de Alexandru Cumpanasu.
  La randul ei , AID a creat Centrul National pentru Integritate – CNI ( „Principalul obiectiv al Centrului este reprezentat de promovarea integritatii la nivelul institutiilor publice din Romania, cu precadere la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor”, dar nu numai – http://epochtimes-romania.com/news/cni-vrea-sa-introduca-teste-de-integritate-si-in-sistemul-sanitar–23990) in parteneriat cu M.A.I. si alimentat prin „ Proiectul cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative” ( SMISS 3133).
  ** ) Tragedia cumplita a Alexandrei a fost precedata de o alta tragedie din 2014 in care toate autoritatile statului roman nu au fost capabile sa localizeze un avion cazut in Muntii Apuseni , avion gasit doar de localnicii din zona. Din lipsa de spatiu acest eveniment nu a mai fost figurat pe grafic.
  ***) Printre multe alte recorduri negative , Romania este pe primul loc in Europa la numarul de victime ale traficului de persoane :
  http://www.ziare.com/stiri/trafic-persoane/romania-pe-primul-loc-in-europa-la-numarul-de-victime-ale-traficului-de-persoane-1440267
  ****) ►„Oricine – prin acțiunea lui imediată, fără risc pentru el sau pentru un terț – putând să împiedice o crimă sau un delict împotriva integrității corporale a unei persoane se abține în mod voit să o facă este pedepsit cu 5 (cinci) ani de închisoare și 75000 (șaptezeci și cinci de mii) de euro amendă.
  Este pedepsit cu aceeași pedeapsă oricine se abține în mod voit să acorde sprijin unei persoane, sprijin pe care, fără risc pentru el sau pentru un terț, ar putea să-l acorde fie prin acțiunea lui directă, fie apelând la un ajutor exterior.
  Pedeapsa este majorată la 7 (șapte) ani de închisoare și 100000 (o sută de mii) de euro amendă atunci când crima sau delictul împotriva integrității corporale a persoanei menționate la paragraful întâi are loc asupra unui minor sub cincisprezece ani sau când persoana în pericol menționată la paragraful al doilea este un minor sub cincisprezece ani.“◄
  Codul penal francez, articolul 223-6.
  Mihai Sora
  29 iulie 2013

  https://sergiusimion.blogspot.com/2019/08/romania-lebedelor-negre-sau.html

 5. „…drama Alexandrei Macesanu este un caz grav de malpraxis al statului român. Nu este insa defel unul izolat…”

  La câteva zile la Galați polițiștii privesc nepăsători din mașină victima minoră a unui viol…

  Este cumplit!

  Nu, nu doar că nu sunt cazuri izolate, ci nepăsarea poliției plătită [inclusiv] din banii mei față de victimele criminalilor reprezintă deja regula.

  Singurii care beneficiază de sprijinul instituțiilor „de forță” sunt guvernanții cleptocrați, apropiații lor și marionetele lor politice. Pentru că cei care redistribuie banii mei către Poliție, bunăoară, sunt politicienii. În sensul cel mai „orwellian” posibil, javrele au devenit servitorii porcilor. Și-atât.

  Opinii conform cărora complicitățile criminale ale polițiștilor cu infractorii sunt excepționale reprezintă naivități la rândul lor criminale. Dacă ar fi o minoritate de ticăloși printre „javre”, majoritatea, cea care respectă legea și regulamentele, norma și cultura organizațională, ar reacționa corectându-i, expulzându-i, ori măcar semnalând ticăloșiile. Nici vorbă! Lipsa de reacție indică în mod CLAR că ticăloșii reprezint majoritatea.

  Excepțiile sunt din nefericire lucrătorii normali și responsabili care își fac datoria față de societate în cadrul „instituțiilor de forță”. Statul capturat de cleptocrație în ultimii 30 de ani nu mai poate asigura protecția și securitatea cetățenilor, este cât se poate de evident.

 6. Cand au avut doar o ora timp sa o gaseasca dupa zero adresa si doar niste incrucisari de arii celulare pe care le-au primit tarziu deoarece le-au cerut tarziu pentru ca aveau deja o adresa presupusa (cartea de vizita), nu. Malpraxisul este valabil in operatii planuite unde ai resursele la indemana si timp. Daca vorbim de primiri urgente si situatii de razboi, nu se aplica malpraxisul, deoarece ai foarte putin timp si nu vei dispune vreodata de toata aparatura necesara diversitatii de afectiuni si conditii.

  • Nu pot sa raspund decât :

   1. Si in situatii de urgenta exista bunele practici si cele gresite. Malpraxisul exista si in medicina de urgenta.

   2. Am spus-o în articol : Alexandra trebuia salvata înainte de-a fi rapita prin rezolvarea cazului Luizei. Aceiasi masina, acelasi telefon, acelasi mod de operare acelasi criminal : nici un rezultat dupa trei luni si familia supusa la detectorul de minciuni. Urgenta e cauza ?

   3. Recititi detaliile cazurilor.

  • „Cand au avut doar o ora timp sa o gaseasca dupa zero adresa si doar niste incrucisari de arii celulare pe care le-au primit tarziu deoarece le-au cerut tarziu pentru ca aveau deja o adresa presupusa (cartea de vizita), nu.”

   Așa e. Dar cu unele mici precizări…
   Timpul a fost de 19 ore și risipit cu dezinteres de polițiști.

   Iar adresele nu au fost zero, ci trei, exact așa cum au declarat la începutul anchetei polițiștii de la Caracal, și cum au apărut în raportul înaintat de către ministrul de interne CSAT. Cele trei adrese au fost oferite de membrii unei rețele de crimă organizată apropiată de lucrătorii de poliție din Caracal (un eufemism, desigur, pentru a evita pronunțarea asupra complicităților polițiștilor cu grupurile infracționale în lipsa unor sentințe judecătorești definitive) și ele aparțin membrilor unui clan rival. Poliția a fost trimisă de unii interlopi prieteni cu polițiștii la alți interlopi cu care se află în război pentru teritorii, ca să facă percheziții la aceia.

   De asta s-au mișcat cu întârziere, pentru că infractorii din Caracal și-au plătit polițele cu sprijinul poliției plătită [inclusiv] din banii mei.

   În acest contex este vorba nu de malpraxis, ci de o cangrenă care ucide instituțiile statului punând grav în pericol siguranța cetățenilor contribuabili. Copiii noștri au ajuns la cheremul interlopilor care trimit poliția pe capul rivalilor! Este cu totul inimaginabil în secolul al XXI-lea, într-un stat membru al Uniunii Europene. De fapt, este inadmisibil în orice stat în care a ajuns apa caldă. A apăra infracționalitatea și complicitatea polițiștilor cu interlopii este o crimă și o bătaie de joc la adresa victimelor.

 7. Un articol excelent! Va multumesc!

  Dar solutia nu este dintre cele scrise de dumneavoastra in articol (teorie). Solutia este cea pe care dumneavoastra ati pus-o in practica: plecarea din Romania.

  Aici nu se va schimba nimic nici dupa acest caz.

  Dimineata, cand plec spre serviciu, trec pe langa sediul unei institutii de forta a statului roman. In dimineata aceasta am trecut pe a 8:15 AM. Stiti ce vad zi de zi???

  Zeci de „speciali” care incep serviciul la ora 8:00 AM si care la ora 8:15 AM sunt deja la fumat si la cafea in fata cladirii. Si in dimineata aceasta, dupa toata aceasta emotie cu fetele disparute, dupa articole ca al dumneavoastra, era o turma de ZECI de angajati ai statului la fumat la 15 minute dupa inceperea oficiala a programului. Erau atat de calmi si nepasatori.

  Acesti indivizi stau 4 ore pe zi la fumat si cafea, iar la 40 de ani ies la pensie. Nu se mai poate face nimic.

  • Ba da.

   Somaj 10%

   Salariul minim la 25% din ce e acum.

   Deficit spre zero.

   Cand oamenii isi tem propria existenta, cand ajung cu greutate la bunastare, atunci sunt si constiinciosi si compatimitori. Noi le umflam burdihanele la toti puturosii si apoi ne miram ca nu fac suta de metri in 10 s.

   Mai putina pomana = mai multa responsabilitate si competenta.

   • Dedalus,

    Cei care ies la fumat la 15 minute de la inceperea programului sunt ofiteri si subofiteri. La ei nu conteaza cat este somajul si cat este salariul minim pe economie.

    Ei au mereu venituri din belsug. Pentru ca ei isi iau cat au nevoie. Ei nu cer, prada. Salariul lor nu reflecta abilitatile, ci puterea pe care o au in societate.

 8. Un lucru interesant e ca cele trei niveluri de Vasilica sunt consistente, adica au acelasi grad de incompetenta.
  Ar fi extrem de neplacut daca, de ex., nivelul Vasilica III ar fi mai competent decit Vasilica I. Unde am ajunge? Ar fi anarhie!
  Dar oare o competenta deosebita a nivelului III ar putea salva incompetenta celorlate niveluri? Ma indoiesc, pestele de la cap se-mpute…. si se curata de la coada.

 9. Cred ca e vorba in acest caz de mai mult decat malpraxis. E vorba de complicitati intre autoritati si faptuitori. Dar mai am o ipoteza soc: s-ar putea sa fie un scenariu bomba, gen „Colectiv. Dinca pleaca de acasa a doua zi, dar lasa la vederea fetei un telefon si o carte de vizita, ba chiar si un buletin al sotiei. Telefonul, se spune, ca are cartela epuizata, de acord. Dar el putea fi sunat de altcineva si fata sa profite de acel apel. Pe de alta parte e copilaresc sa credem ca el nu stia ca pentru apel la 112 nu e nevoie credit, ca acesta se face automat, el care se juca cu telefoanele pentru a linisti familiile. De aici deducem ca era expert in a insela familiile si autoritatile si a le pune pe piste false, atunci cand chiar dorea acest lucru. Doar ca acum planul era altul: acela al unei noi bombe de presa gen „colectiv2”. Vedeti si emotia focului si scenariul arderii fetei, care nu e real. Nici moartea fetei nu e reala. Se vede de la o posta, daca gandim la rece. El spune ca s-a infuriat ca fata a dat telefon la 112, dar nu e adevarat, pentru ca ulterior se comporta ca si cum nu i-ar pasa de politie si 112. Apare foarte linistit in filmarea cand coboara din Renault-ul Kangoo, al vecinului, cu o punga in mana si palarie alba pe cap, se duce linistit spre masina si vine acasa, unde se astepta sa apara din moment in moment politia. Apoi se apuca tot linistit, fara panica, calm, sa faca focul sub acel butoi, iar la sfarsit arunca in cenusa niste dinti, ceva bucati de oase si bijuterii ale fetei, ca politistii sa creada ca acolo a ars fata. Truc de mare magician. El se plimba inainte de asta 4 ore, ba in Caracal, ba in Craiova, dar nu cu masina lui, ci cu un taxi si, ce sa vezi, nu se duce la farmacie, asa cum credea fata, ci mai face rost de un nou telefon ca sa dea un apel mamei fetei taman cand politia era in casa acesteia. Toate aceste miscari nu sunt intamplatoare, ci planificate dinainte, cu rol de a mari valvataia focului mediatic. Politia se face ca-l cauta, dar merge pe coclauri, tocmai pentru a-i da timp rapitorului sa-si duca planul pana la capat, cu butoiul,focul si presupusa ardere pentru ca emotia multimii alimentata de presa isterizata sa fie maxima. Regizorul acestui scenariu posibil sa nu fie acest Dinca, ci un CAP din umbra. Urmarea: incep sa cada capete, una dupa alta, dar lucrurile se vor precipita si in curand va cadea insasi guvernul, caci aceasta este tinta finala a planului „colectiv2”. Fetele, parintii si rudele implicate nu au fost parte din plan tocmai pentru a da scenariului veridicitate, dar, involuntar, „regizorul” a prevazut reactiile lor, de-altfel normale si previzibile in asemenea cazuri. Mass-media, in schimb, posibil sa fi fost dirijata. Si politia, la fel.”Regizorul” e un tip foarte inteligent si foarte influent. Fetele cred ca sunt in viata, dar tinute undeva departe de ochii lumii si vor fi eliberate dupa ce totul se va linisti si vor jura sa pastreze tacerea. Acesta e un scenariu cu mult mai credibil decat aberatiile cu criminalul singuratic sau monstrul obsedat si sadic.

  • De acord, foarte plauzibil; strategia „Regizorului”, insusita de pe la studiourile Buftea sau invatata, poate, la „Stefan Gheorghiu” etc.?!

  • Stimate domn MariS, mă tem că ați văzut prea multe filme. Oricum vă preocupă teoriile conspirației, asta e cert.

   • Multumesc dle Naumescu, ma onoreaza comentariul dvs. Dar dvs stiti prea bine cine au fost initiatorii revolutiilor de la 1789, 1848, 1918, 1989, cei ai primaverilor arabe, ucrainiene, etc, etc. Prea multe asemenea exemple in istorie n-au fost filme, ci realitati. Oricum, va multumesc mult de comentariu.

 10. E o teorie interesantă, mai aveam doi teoreticieni d-ăștia, pe Mudava și pe Lorin Fortuna. De la o vreme atacurile psihotronice s-au înmulțit și ar fi bine să umblăm cu pălării căptușite cu poleială ca să nu cădem pradă manevrelor dușmănoase ale Ocultei. Bubulii au început să-și facă iar de cap prin România, să fim vigilenți, ochii cît sarmaua și sarmaua cît purceaua!

    • Ei, aș! Io servesc doar jamaică, mă magnetizează cel mai bine și dup-aia îmi place să tachinez, da’ știi, grozav îmi place să tachinez, parol!

     • Si mie imi place sa tachinez, dar numai cu bere .. Timisoreana, nepasteurizata! Marturisesc ca imi plac comentariile dvs sugubete, caci gasesc in ele de cele mai multe ori o profunzime pe care uneori, recunosc, sunt invidios. Sper sa fie o invidie buna asta. Sa traiti si la mai .. multe!

 11. Se pot face zeci de scenarii de felul acesta . Putem sa ne indoim la nesfirsit de povestea adusa in fata publicului.Un lucru este insa sigur ,daca nu se spune clar si argumentat care este adevarul pina in data de 10 august ,este foarte probabil sa asistam la o revolta populara de amploare.Politicul are datoria sa evite acest lucru. O va face oare ?

 12. Mai exista un Vasilica din pacate adesea ignorat, care nu are niciodata ce sa isi reproseze legat de nimic, care nu se considera dator nici cu explicatii nici cu demisii. Cu toate acestea e, indirect, unul din marii responsabili pentru situatia in care se afla in acest moment statul roman. Pentru ca prin modul in care a inteles sa (nu) isi exercite atributiile a cautionat si sprijinit cele mai parsive atacuri la adresa functionarii statului. E in acelasi timp una din primele redute care ar trebui sa fie ocupate de opozitie, desi aceasta pare sa ignore acest lucru. E vorba de CNA, protectorul celor mai marsave campanii de manipulare si denigrare din ultimii ani.

 13. Inventarul facut arata catastrofal: statul e pe mana unei pseudo-elite, o adunatura complet deprofesionalizata si care foloseste banii adunati la bugetul de stat in interes propriu si in interes de grup infractional. Solutia eliminarii punctuale, adica infactorii sa fie „scosi cu penseta” de la nivelul fiecarei institutii captive, nu functioneaza. Pentru simplul fapt ca sunt prea mult iar aia care manuiesc „penseta” sunt fie fricosi, fie cumparati deja.

  Fiecare caz care ajunge sa explodeze mediatic arata ca niciodata nu e vorba de un singur om care fraudeaza/insala/e incompetent; intotdeauna e vorba de grupuri, de neamuri intregi, de retele transpartinice care fraudeaza lantul ierarhic operativ pana la a-l pune in incapacitate de operare in interes public.

  Am trecut de ceva vreme de momentul in care trebuia sa intelegem ca statul nu mai este un partener la care sa cautam solutii. El e chiar sursa problemelor.

  Ma indoiesc si ca o noua majoritate politica rezultata in urma unor alegeri nationale va fi capabila sa curete aproape tot ce e de curatat in administratia putred de corupta, asa cum mi-e clar ca nu vom avea mase mari de cetateni care sa voteze cu totul altceva decat au votat pana acum ca sa putem asambla o asemenea majoritate decisa si competenta.

 14. Greva generala, ca in Hong Kong! Apoi un guvern de tehnocrati, pina scoatem tara la lumina. Cu niste hoti tupeisti nu se poate altfel.

 15. Cat timp romanii vor ajunge la slujbe bine platite fara a face niciun efort pentru ele, cat timp nimeni nu va suferi in viata personala niciun fel de lipsuri oricat de delasator ar fi, marasmul se va mentine.

  Ce i-ar face pe oameni sa isi ia in serios profesia, meseria, ceea ce fac pentru altii?

  Contiinta, ar spune unii. Complet fals! Constiinta este rodul efortului, nu al lenei rasplatite.

  In ROmania nu exista saracie si nici somaj. In Romani oricine primeste dupa nevoi.

  +++

  Hai sa luam cazul politistilor din cazul Alexandrei.

  Ce i-ar face pe ei sa fie consiinciosi? Constiinta? Constiinta din nastere si educatie are un om dintr-un milion, in orice societate, nu doar in Romania.

  Teama pentru propria soarta? Nici nu mertia sa comentez un asemenea rasuns, stie toata lumea ca nu e justificat?

  Atunci, ce?

  Raspunsul meu: nimic! In Romania , nimic!

  Putem schimba sistemul, oamenii, politicienii, putem introduce examene, putem face orice doriti. Nimic nu se va schimba, daca statul va continua sa aiba grija de fiecare, harnic sau puturos, cu aceeasi dragoste „parinteasca”. Satulul nu crede la cel flamand.

 16. Deci!
  Vasilică nu e vinovat decât ca e prost. Ca prost, desi poltzian, a preluat si rostogolit un Index acordat cazului preluat de către o femeie – indiferenta, ignorând voit toate cele relatate de puștoaica de 15 ani care se smiorcăia la telefon, fiind.preocupata in primul rand de adm eficienta a Serviciului oferit 9 de UE pentru care ar trebui sa i pupam papuci si s o plătim regeste – dispecera operatoare STS, la 112= Lipsire de Libertate! Care index a dost rostogolit pana in fata Judecătorului de la care procurorii incompetenți au cerut Mandat!
  Degeaba minora le aspus respectivilor cu lux de amănunte absolut Tot, dandu le toate detaliile necesare – caracal e un nimic comparând cu Craiova -, ei au rămas complet împietriți, indiferenți, in bătaia lor de joc fata de statul roman si deserviciul pus la dispoziția pop îndobitocite im virtutea faptului ca suntem membri UE! Complicii si favorizarea infractorului/toarei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Damian
Mihai Damian
Conferentiar la Facultatea de Matematica din Strasbourg, colaboreaza cu analize la contributors.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro