marți, iunie 18, 2024

Manipularea cinica a urii in scop electoral

Candidatul social-democrat și favorit în alegeri, Victor Ponta, s-a lansat în campanie pe tema Marii Unirii. În discursul său a făcut dese referiri la românism și ortodoxie ca lianți ai unirii. Nu a fost greu să sesizăm referirea la principalul contracandidat, creștin-democratul Klaus Iohannis. Reacțiile nu au întârziat să apară, a devenit un subiect de presă, alimentat atent de apropiați ai PSD, precum domnul Vasile Dâncu, cunoscut ca strateg al partidului. După câteva zile, domnul Ponta a revenit și a explicat că nu a avut deloc intenția de a-l exclude pe domnul Iohannis; că toți românii, indiferent de etnie și de religie, au drepturi egale. Dar campania social-democrată e brodată pe motive naționale, iar candidatul nu pierde nicio ocazie pentru a vizita o biserică. Tema Iohannis-alogen este periodic readusă în atenție pe canale media „prietene” sau de diverși reprezentanți ai partidului.

Purtătoarea de cuvânt a campaniei domnului Ponta, Gabriela Vrânceanu-Firea, a organizat o conferință de presă în care a atacat virulent viața de familie a domnului Iohannis. „Nu eşti un om complet fără să creşti un copil” este fraza cheie, în jurul căreia senatoarea Firea și-a construit argumentul. Declarația a fost imediat aplaudată sau criticată, după caz; o sesizare a fost depusă la CNCD; subiectul a ținut prima pagină. După câteva zile, domnul Ponta a intervenit spunând că doamna Firea a greșit, că respectă viața privată a candidaților și că aceasta nu trebuie să fie subiect de dezbatere. Dar în mod constant candidatul social-democrat pozează alături de familie și insistă asupra rolului copiilor în propria lui viață. În paralele, aceleași canale media și alți comunicatori ai campaniei amintesc constant de „lipsurile” din viața domnului Iohannis.

Purtătorul de cuvând al PSD, Dan Șova, tot într-o conferință de presă, a făcut o legătură între felul de a vorbi al domnului Iohannis („gângav”, spune domnul Șova, probabil nestăpânind bine sensul cuvântului) și capacitatea sa intelectuală. Din două fraze a mutat accentul pe „încet la minte”, rezultând o nouă linie de atac la persoană. Ca de fiecare dată, subiectul a fost dezvoltat pro și contra. Ca de fiecare dată, după câteva zile, domnul Ponta s-a delimitat de declarații și și-a „certat” amical colegul de partid pentru greșeală. Ca de fiecare dată, tema este amintită constant pe fundalul campaniei social-democrate, dar niciodată de candidat.

Modelul repetitiv este destul de limpede. Trăsturi ale principalului contracandidat au fost atent selectate și creionate strident într-o formă care îl face altfel, care sperie apelând la prejudecăți populare. Au fost pe rând lansate în spațiul public de comunicatori apropriați candidatului social-democrat. Domnul Ponta a așteptat ca subiectul să crească înainte de a se delimita public, dar fără să penalizeze vreodată pe cei ce l-au inițiat. Temele sunt menținute în atenție pe fundalul campaniei, prin diverse canale, și contrapuse atent cu imaginea de normalitate a domnului Ponta.

Nu mai putem vorbi de erori sau de excese de comunicare. Cred că este destul de clar că în spate se află o manipulare cinică a urii. Campania domnului Ponta se adresează direct fricilor și prejudecăților din subconștientul unei majorități tăcute, construing imaginea unui Iohannis care este diferit de „noi” prin atât de multe lucruri încât trebuie să îl respingem; încât putem să îl urâm. Cuvintele nu trebuie spuse direct pentru a înțelege că ne aflăm în fața unei incitări la ură, folosite premeditat în scop electoral. Pentru a atinge acest obiectiv, partidul a renunțat și la fațada ideologică: social-democrații români își construiesc campania de excludere pe religie, etnie, familie, presupuse dizabilități.

În fața unui astfel de mod de a face politică, avem obligația de a spune nu, nu este acceptabil. Dacă nu pentru conștiința lor, măcar pentru a noastră.

Aparut pe site-ul Fundatiei pentru o Societate Deschisa

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Din trecutul NU PREA îndepărtat.

  Const. Kirițescu ”Istoria Războiului Pentru Reîntregirea României” Ediția II- a Editura Casei Școalelor Pag.329

  La nord, divizia 51 austroungară, eşind în sfârşit din defileul de la Ţânţarul, începe înaintarea în şesul Bârsei şi ocupă Codlea. Frumosul şi bogatul sat, care face corespondenţilor de războiu germani impresia unui târguşor rupt din Thuringia şi transportat la poalele Carpaţilor, este din nou în mîna duşmanului. Populaţia săsească primeşte pe Unguri şi pe Germani cu urale; fetele le aruncă flori.
  O ură de moarte împotriva Românilor stăpâneşte sufletele acestor practici şi bine hrăniţi stăpânitori ai bogăţiilor Ţării Bârsei. Căci ei sunt, mai presus de orice, oamenii privilegiilor. De cînd Andrei II, regele Ungurilor, a adus în veacul XIII pe coloniştii saşi din ţinuturile Rinului odată cu cavalerii teutoni, fondatori ai celor şapte Burg-uri, şi i-a stabilit pe pămînturile iloţilor valahi, ei s´au obişnuit a stăpâni neturburaţi de nimeni toate bogăţiile frumoasei ţări.
  Codlea e tipul satului înfloritor săsesc, în care contrastul dintre sasul privilegiat şi acaparator şi Românul prigonit şi despuiat, apare mai evident decît oriunde aiurea. Ale Saşilor sunt proprietăţile mari şi productive, ale lor pădurile nesfârşite, ale lor păşunile grase cu vitele frumoase. Dar sus, în râpe şi văgăuni, sărăcăciosul cătun românesc, ca o prevestire fatală, îşi resfiră casele din ce în ce mai mult spre vale, îşi înmulţeşte sufletele şi pretinde dreptul său la bogăţiile pămîntului ţării. Curând, soarta Râşnovului vecin, cucerit paşnic de români, va ameninţa şi pe mândrii locuitori ai satului născut în jurul cetăţii dela Schwarzburg. Zeiden va deveni Codlea, după cum Rosenau a fost înghiţit de Râşnov.
  Iată de ce fetele săsoaice presară flori în calea „fraţilor liberatori” şi aruncă priviri de sfidare, îmbătate de bucuria succesului, înspre cătunul din deal, unde lacrimi se şterg pe furiş şi pumni se strâng în tăcere. Va bate însă, peste puţin timp, şi ceasul biruinţei celei de veci. Atunci Saşii îşi vor potrivi pe buze un silit zîmbet prietenos faţă de Valahul dispreţuit, dar bălanele domnişoare din Codlea nu vor mai ieşi în rochii albe, ca să semene cu flori calea biruitorului…”

  Notă: la data publicării acestei ediții ”refăcută în întregime și mult adăogită”, sașii ardeleni erau cetățeni ai României Mari cu drepturi depline DE 7 ANI !

  Așa am ajuns să ne umflăm în pene (de păun jumulit) cu casele Prințului Charles din Viscri-Weißkirch, festivalurile kitsch-medievale din Sighișoara-Schäßburg & diverse ”turnuri ale slăninilor” săsești, încă înălțîndu-se mohorîte pe la marginea abandonatelor (și cvasi-ruinatelor) sate transilvane fortificate.

  • Da, aveți dreptate. Și când te gândești că inconștienții ăia de sibieni (români în foarte mare majoritate) au votat și răs-votat ca proștii un sas ca să le fie primar!!!…

  • Interesant comentariu, dar recunosc ca-mi depaseste capacitatea de interpretare. Oare ce-ar trebui sa inteleg:
   1. Ca resentimentele romanilor fata de sasi inca nu s-au stins, deci KI nu are sanse la prezidentiale, desi „balanele domnisoare” au drept deplin de vot?
   2. Ca romanii au fost incapabili sa se organizeze (si sa genereze bunastare) asa cum au facut-o sasii colonizati in teritoriile respective?
   3. Ca ne impaunam cu realizarile altora, cu presupunerea ca noi n-am fi fost capabili de ele (si implicit ca bine a facut regele Andrei II sa dea acest pamant sasilor)?

   Poate adaugati o „deslusire”, asa ca pentru ingineri ca mine – care intentioneaza de altfel sa voteze KI, desi sunt semi-regatean si semi-moldovean (din Basarabia), cu usoare urme de grec si francez prin ADN.

 2. @Ovidiu Voicu: Iohannis nu este creștin-democrat ci liberal, dacă ne luăm după apartenența partinică. Sau creștin-liberal, dacă ne gândim la alianța pe care se sprijină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ovidiu Voicu
Ovidiu Voicu
Absolvent al cursurilor universitare de știința calculatoarelor și științe politice. A urmat cursurile școlii naționale de statistică organizată de FSR și s-a specializat în statistică socială, devenind coordonatorul programelor de cercetare ale Fundației pentru o societate deschisa, dintre care cele mai vizibile au fost seriile Barometrul Opiniei Publice și Studii Electorale Românești. Din 2012 este directorul Departamentului de Politici Publice al Fundației pentru o societate deschisa. Autor al mai multor articole și capitole în studii pe teme precum educație, implicare civică, migrație. Domenii preferate de lucru: democrație și alegeri; educație și resurse umane

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro