joi, mai 6, 2021

Marțea neagra a Noului PNL!

Când am citit stirea zilei, ca PNL-ul l-a “găsit” pe Marian Munteanu candidatul “societății civile” la funcția de primar general, mi-am amintit de filmul difuzat recent de ProTv cu James Bond. Un experiment genetic făcut de fiul unui general Nord Coreean, un tânăr de altfel foarte educat, care reușise performanta sa-si transfere corpul într-o alta fata, de aceasta data europeană si care ajunsese sa fie primit in saloanele reginei Angliei si sa uimească Occidentul. O a doua performanta a fost aceea de a-i spăla creierii unei agente MI6 transformând-o in asistenta personala a sa.
Îl regăsesc acum, acum după mulți ani, pe Marian Munteanu prin studiourile unei televiziuni vorbind intr-un limbaj care seamănă in conținut, dar care este diferit in ton, cu cel al lui Vadim. Stau si mă întreb daca nu cumva in « laboratoarele de cercetare » ale lui Virgil Măgureanu, nu s-a produs la fel ca si in cazul agentei MI6, o spălarea a creierului? Sincer nu știu ce gândesc alți colegi, dar eu unul nu-l mai recunosc pe Marian Munteanu din anii 1990! Faptul ca Miron Cozma îl admira si l-a admirat, mă duce cu gândul ca de fapt agresarea sa de către lămpașele negre ale lui Cozma Răcoare, a fost de fapt o holograma virtuala rămasă nefolosita la debarcarea lui Ceaușescu! Simplul fapt ca Miron Cozma te considera un model ar trebui sa-i dea de gândit in principal ție însuti si sa te întrebi daca nu cumva in Marian Munteanu a fost clonat chiar Miron Cozma? Dar nu cred ca Marian Munteanu este problema, ci conducerea PNL, daca o fi avut vreodată așa ceva. A ni-l vinde pe Marian Munteanu, pe post de pampers, mai curat, mai uscat, ori este prostie ori vor sa ne manipuleze crezându-ne prosti! Munteanu din postura de student cu alura de leadership al anilor 1990, este astăzi un fel de bunicut naționalist care ne arunca intr-un trecut al precursorilor comunismului, adică al naționalismului care a si oferit muniție comuniștilor sa vina la putere ajutați direct de propaganda rusa. Sa uite oare Marian Munteanu ca mari intelectuali au fost asasinați in plina strada de romanii exacerbați de ideologia cămășilor verzi? Sa uite oare Marian Munteanu, ca Iliescu a folosit argumentul cămășilor verzi sa-i convingă pe 85% din romani ca la Universitate se adunaseră niște legionari? Vi-l mai amintiți pe minerul acela fără dinți cu bata in mana si capul doborât de alcool din armata eliberatoare a lui Cozma, care spunea ca a găsit la PNL-eu manifeste legionare si tiparnița de bani?
I-am fost alături luni de zile lui Marian Munteanu împreună cu studenții mei in Piața Universității si am crezut, alături de mulți colegi intelectuali, in spiritul si idealurile de libertate si dreptate sociala promovate de un tânăr student de la balconul Universității. Refuzam atunci, in euforia acelor seri magnifice, sa ascult unele voci din apropierea lui cum ca ar putea trăda si face jocuri obscure. Unii tineri au plătit atunci cu viața, alții au rămas infirmi iar mulți au plecat din tara. Totul in numele unor idealuri care s-au dovedit trucate in interes personal. Lichidarea Pietii Universitatii s-a facut printr-o operatie para-militara a minerilor, cu un important sprijin popular.

Suntem, este adevărat, intr-un moment al sistemelor cu entropie inversa, adică in momentul propice generării haosului. Criza economica mondială, ISIS si terorism in Europa, criza mondiala de leadership democratic, o Europa amenințată cu destrămarea, o Rusie care a ajuns sa facă jocurile de șah. Lumea democratica este pusa la grea încercare chiar in interior, pentru ca a făcut exces de democrație si deficit de protecție. Este oare momentul ca un partid istoric sa accepte o schimbare de macaz prin promovarea lui Munteanu, clona a naționalismului autarhic? Astăzi, când Europa are mai multa nevoie de coeziune decât de implozie ?
Vor nu vor, PNL-iștii au scris marțea neagra a viitorului lor politic. PNL-ul devine pe zi ce trece un marfar intr-un triaj al unei istorii apuse, profund anti-capitalista si anti-europeana. Munteanu ar mai trebui sa nu uite ca intre legionari si comuniștii nu a fost decât o chestiune de stăpân. Pe unii ii domina naționalismul lui Hitler iar pe alții naționalismul lui Stalin. Așa se face ca legionarii in putere au fost bine integrați in securitatea comunista a anilor 50. Nu-l cred pe Marian Munteanu ca fiind un prost incapabil sa citească niște tratate europene si sa înțeleagă de ce este fundamental ca UE sa existe iar Romania sa fie înăuntru?
Atunci când ești incapabil politic sa exiști într-o lume concurențiala, atunci când nu vrei sa-ti asumi răspunderea unui eșec politic in managementul guvernării, atunci schimbi macazul si treci in naționalism. Este uluitor de simplu sa dai vina pe UE, pe NATO pe americani si bănci străine in mesajul dat unei populații căreia tot politicul i-a vândut speranța si resursele. O fi bun Munteanu ca etnolog dar primăria Bucureștiului are nevoie de un administrator si nu de un experiment mistico-religios-naționalist. Mă aștept, ca diaspora PNL-ista daca exista cu adevărat sa aibă curajul de a-si face auzita vocea despre aceasta decizie a „centrului” tot mai depărtat de realitatea occidentala si europeana!
Cat despre Alina Gorghiu, a ajuns un fel de Dolores Ibárruri a unui partid care la baza este de dreapta iar la cap, de stânga împrejur. In încheiere, ce as putea spune despre actualul PNL altceva decât – un supliment PSD-isto securist, citiți cu atenție prospectul!

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Care PNL? dece confundam partidul condus de Cretinel-Iohannis-Gorghiu ca un partid liberal?
  Le atribuim liberalilor gindurile noastre, ginduri pe care ei fac ceva.
  Cit mai trebuie sa realizam ca deocamdata PNL e un PSD mai mic?

   • Unde scriam eu despre „adevaratul PNL”; ceea ce insinuezi e de genul „ba p-a mă…!”
    Despre PNL e vorba, nu despre visele tale erotice :P

    • victor_L
     … dac-ai fi, nativ, capabil de un mic efort de distantare/disociere de chipurile-cioplite la care te-nchini (sau de la care primesti tzechini) probabil ai avea niscaiva sanse de a puncta corect, logic si firesc. Idolii tai n-au sarit prea departe de trunchiul pcr. Poti avea o scuza in cvasi-totalitatea romanilor. Care fie nu pot fie nu vor sa accepte ca in rssh NU exista dreapta. Reala.

 2. Ma intreb azi daca Piata Universitatii, frumoasa si pura, dinspre noi desigur nu a fost dinspre „ei” un experiment care sa ofere o supapa de siguranta puterii FSNist-KGBiste din epoca?
  Ar fi tragic sa fie asa si m-as simtii cum cred ca s-au simtit dl Tutea cand dupa Duminica Orbului cand s-a dezis de cei 14 ani de puscarie facuti pentru un popor care considera el inaine de aceasta Duminica binemerita acest sacrificii

   • Nu puteti fi sigur asupra momentului exact .:0
    Aici era o exprimare retorica. :)
    Dar hai sa lamurim cu ceva :cum ati votat dvs in 2000 in turul do la intalnirea Vadim / Iliescu? Va cred in ce veti spune, desi azi treisferturi din cei care spun ca in 1990 au votat cu Ratiu desigur ca mint fara jena.

 3. PNLul lui MM e o porcarie ruseasca
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=583665221811636&set=a.103297953181701.5106.100005044893230&type=3
  Marian Munteanu, photoshopat din fotografii si istorie, ca Nicolai Ejov din pozele cu Stalin.
  Prima imagine e de la o intalnire a „grupului pentru Romania” cu care dl candidat „din partea societatii civile”, Marian Munteanu, avea de gand sa ne salveze de corporatii, tradatori si alti nenorociti (cum le spune Rares Bogdan). Imaginea a fost publicata pe site-ul dogaro-traco-securist certitudinea.ro.

 4. Excelent articol! Multumim Contributors ca ne sustine moralul ca in vara lui 2012, un alt ceas de cumpana nemaipomenita pentru tara sau la alegerile din 2014. Cand zicem ca ne putem trage sufletul si ne putem vedea de treburile noastre vine cate o sinstrosenie pritocita de „politicieni” – cele mai josnice creaturi, la concurenta cu activistii lui Ceausescu.

 5. Daca este candidatul preferat de B.O.R., Marian Munteanu are sanse sa „traga” destul de mult din electoratul P.S.D. catre el. Ramane de vazut cam cum vor fi indemnati sa voteze credinciosii, prin biserici.
  Nu cred ca Marian Munteanu are un electorat care sa-l voteze pentru ceea ce a reprezentat el in ’90.
  Nu cred ca Marian Munteanu poate iesi primar in Bucuresti, dar consider buna desemnarea lui drept candidat din partea P.N.L. Buna, fiindca poate macina voturile PSD si, concomitent, poate indrepta sustinatori P.N.L. dezamagiti catre alte partide „de dreapta”, cotate mai slab.
  As zice ca este interesanta intensitatea „mareei anti-Marian Munteanu”, care pare sa inunde presa. E de aprofundat subiectul, in mod temeinic…
  In rest, mai stam, mai vedem, mai asteptam. Ce mai „cerne” D.N.A., ce candidati-surpriza mai apar… Jocurile sunt departe de a fi facute, iar a plati sondaje de opinie mi se pare risipa de bani. :)
  Mi se pare mie ca 2016 se anunta a fi un an electoral plin de adrenalina si de neprevazut.

  In incheiere, nu pot sa nu remarc, in treacat, ca e inca un articol care, in treacat, trambiteaza destramarea Europei si suprematia Rusiei. :)

 6. Citesc comunicatul oficial al conducerii PNL si se pare ca ne uitam la alt film. Evident ca PNL poate susține pe cine dorește iar cei care au decis sa răspundă. Cred ca oficialii PNL citesc alte ziare, decât cele ale zilelor când MM a dispărut, după eliberarea sa ca rezultat al marșului cu 20.000 de studenți, profesori si elevi – marșul cămășilor albe. Știu ca politica este arta de a întoarce istoria si cuvintele. La logica, stau mai rău politicienii. Din fericire au rămas ziare si emisiuni TV in care MM își afirma convingeri ultra-naționaliste care poate vin dintr-o frustrare personala. Daca atunci ar fi continuat si si-ar fi asumat riscurile, Romania era cu siguranță alta. A ales sa facă joncțiunea cu Măgureanu, cu Coja, cu Vatra Românească, cu călugării cu epoleți. Acum daca oricine se plimba prin SUA, devine si automat un pro-american este o utopie. Si avem zeci de exemple (Dan Voiculescu, Gâdea, Puric, Gușă, Atanasiu sunt doar câteva). Un adevărat lider politic pro-european venea aici la parlamentul European si rostea un discurs de lua foc mâinile deputaților de aplauze. Ce a ales in schimb MM? Sa meargă la A3 si la Rareș Bogdan? O informație care transpira in aceste zile pe culoarele PE: cel puțin un grup parlamentar l-ar fi invitat pe MM sa tina un discurs in Parlamentul European, după ce a fost eliberat, in vedere nominalizării sale așa cum a făcut cu multe personalități civice. Dintr-un motiv ne-explicat MM a refuzat invitația! Nu l-a lăsat Măgureanu? Acesta este nivelul stimați șefi PNL-iști! Mă liniștește faptul ca Alina Gorghiu si Atanasiu si l-au asumat pe MM. Numai ca Gorghiu si-l asumase din suflet si pe Busoi. Acum măcar membrii PNL au pe cine sa tragă la răspundere. O singura necunoscuta rămâne : Atanasiu a fost ministru la apărare, MM a cochetat si el cu niște exporturi de cazarmament. Ii leagă cumva business-uri comune via Măgureanu? Asta ar explica multe din culise!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Valentin Cotarta
Valentin Cotartahttp://contributors
Doctor la Universitatea Politehnica Bucuresti si la University California of Los Angeles sub conducerea Prof. Octavian Radovici si Prof. Ken NOBE (UCLA) 6 ani experienta la Ofiter Stiintific la ERCEA (European Research Council Executive Agency) 1 an experienta ca Ofiter Stiintific la REA (Research Executive Agency of the European Commission) 5 ani experienta in calitate de consultant pentru Comisia Europeana Coordonator a 5 proiecte europene in domeniul educatiei universitare si cercetarii; Distins in anul 2001 de Comisia Europeana cu diploma “Very Best Practice - From Policy to Practice” pentru proiectul ADLIC de repartitie computerizata a elevilor in Licee si Scoli Profesionale. Membru fondator al Clubului Romania UE din Bruxelles. Special Guest al universitatilor : Newcastle Upon Tyne, Liverpool University (UK), University of Pisa (IT), Institute National Politechnique de Grenoble, University Nisa Sophia Antipolis, Universite de Lille (FR), Turku University (FI) ; Dechema Institute, University of Karlsruhe (DE), UCLA (US), University of Viena (AU).

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Bursa din America – gazda unicornilor

Listarea UiPath a încântat publicul avizat din România, unde s-a comentat în termeni de ”o listare de succes”, ”finanțare de miliarde”, ”avalanșă...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro