sâmbătă, aprilie 26, 2025

Marțea neagră

După toate câte s-au întâmplat marți, 13 noiembrie și având în vedere că vinovații sunt cunoscuți și poartă numele Guvernul României, Alianța PSD-ALDE, Dragnea Nicolae Liviu, Dăncilă Vasilica Viorica, Tăriceanu-Popescu Anton Călin, Toader Tudorel și complicii firesc ar fi fost ca Executivul să demisioneze și să devină de maximă actualitate problema alegerilor anticipate.
Nu de alta dar atât Rezoluția adoptată cu un scor copleșitor de Parlamentul European, scor la ale cărui proporții amețitoare au avut o contribuție însemnată voturile europarlamentarilor din aceeași familie politică cu PSD și ALDE ceea ce arată cât de izolate sunt respectivele partide românești la nivel european cât și duritatea aprecierilor, tonul care nu lasă nici cea mai mică urmă de îndoială, sublinierea categorică a faptului că România se află pe punctul de a abandona calea cea dreaptă din Raportul MCV demonstrează că praful și pulberea s-au ales din promisiunile electorale cu care PSD a câștigat alegerile în decembrie 2016.
Mai mult. Având în vedere faptul că o Rezoluție a Curții Constituționale a României, rezoluție datând din anul 2012, scrie negru pe alb că recomandările referitoare la România cuprinse în MCV devin obligatorii pentru țară, pe cale de consecință rezultă că guvernul Dragnea-Dăncilă se face vinovat de încălcarea gravă a spiritului Constituției. Și pentru aceasta trebuie să plăteacă. Mai concret. Nu doar cel mai prost guvern din istoria post-decembristă s-ar cuveni să părăsească grabnic prim-planul scenei politicii românești, ci și partidele care prin toate isprăvile lor nemernice și ticăloase comise din ianuarie 2017 la adăpostul majorității parlamentare. PSD-ALDE au contribuit la situația consemnată marțea trecută ar trebui să aibă bunul simț de a-și face bagajele și a sta o lungă perioadă în Opoziție.
Partea proastă e că mai toate persoanele și personajele care conduc la ora actuală respectivele partide, care prin sperjur, minciună, înșelarea bunei credințe a populației nu știu ce se înțelege prin aceea bun simț. Ce dovadă mai bună în acest sens decât faptul că, în loc să își asume greșelile și să se arate dispuși să își asume consecințele pentru răul imens făcut țării, numiții Dragnea, Dăncilă, Tăriceanu și toți argații lor politici își îngăduie să dea cu tifla forurilor europene. Respectivii merg până acolo încât să pretindă că altele ar fi prioritățile țării (Dragnea), că nu le vor mai permite europenilor să îi privească pe români de sus (Dăncilă) ori plănuiesc, din câte se pare, să atace Raportul MCV la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (conducerea din ce în ce mai dementă a PSD, Dragnea, Dăncilă, Iordache).
Cine i-a abilitat să facă asta? Care vot al cărui electorat le îngăduie inșilor pe nume Dragnea, Dăncilă, Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae să meargă până acolo încât să fie pe punctul de a declara război total partenerilor României din UE? Sunt oare îndrituiți sus-numiții (unul mai nepregătit decât altul, care repetent în facultate, care incapabil să treacă un examen de treaptă pe vremea studiilor liceale, care absolvent de universitate particulară și posesor de studii dintre cele mai precare) să expună România primejdiei sancțiunilor financiare? Nici vorbă!
Am urmărit marți, 13 noiembrie, cu maximă atenție tot ceea ce a spus dl. Frans Timmermans. Fiecare vorbă a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene era cum nu se poate mai atent cumpănită. Nu am sesizat nici cea mai mică intenție de umilire, de punere la zid a României. Dl. Timmermans a avut permanent grijă să păstreze dreapta cumpănă între aprecieri și critici. A respins exagerările care transpăreau dintr- o seamă de întrebări ale unor ziariști. Ceea ce însă nu înseamnă nicidecum că dl. Timmermans ar fi făcut cel mai mic rabat de la evidența că Uniunea Europeană funcționează după niște reguli, că respectarea lor a fost liber consimțită în momentul în care a fost semnat Tratatul de aderare și că orice încălcare a prevederilor acestuia nu rămâne nici neobservată, nici nesancționată.
Un lucru pe care nu pot și nici nu vor să îl înțeleagă briganzii, șmecherașii, imoralii aflați la ora actuală la conducerea Guvernului și Parlamentului României.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Cit mai dureaza pina se trezeste clientela politica a PSD-ALDE ? Este o rusine sa apari in lume cu Veorica, Liviulets , Calin PT omul cu cca 4-5 neveste,niste impotenti politici pe care ii doare in partea din spate a corpului :-)de cei pe care se prefac ca ii conduc ! De cind m stiu nu cred ca
    tzarisoara noastra a mai avut partede o asa gainareala la conducerea tarii si nea Iordache ma are si tupeu sa zica ce a zis . La englezi e o zicala:
    Tara are ce merit, oare ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro