duminică, septembrie 27, 2020

Marea capcană a bugetului

După nenumărate amânări, ieri seară Ministerul Finanțelor Publice din România a publicat pe site-ul propriu proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2019. Care ar urma să fie aprobat în proxima ședință de guvern.
Nefiind economist, nedispunând așadar de competențele necesare spre a comenta cât de cât profesionist cifrele, mă voi mulțumi să observ totuși că, în pofida asigurărilor date zilele trecute pe contul său de facebook de președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, viitorul nu sună deloc bine.
Și nu sună nicidecum bine nici pentru parlamentarii majorității, nici pentru guvernul condus de d-na Viorica Dăncilă și mai ales pentru dl. Liviu Nicolae Dragnea însuși. Aceasta fiindcă e foarte posibil că Bugetul să nu fie adoptat atât de repede pe cât și-ar dori-o cei ce l-au croit, din câte se pare, cu creionul chimic și abacul.
Nu Opoziția parlamentară căreia inși precum Tăriceanu, Nicolicea sau Iordache au dovedit că sunt experimentați în a-i închide gura în cursul dezbaterilor le va crea probleme autorilor Bugetului și guvernului Dăncilă, ci Asociația municipiilor din România. Mai concret, primarii orașelor mari și mijlocii din România. Care au respins tot joi, în cel mai categoric mod cu putință, toate propunerile și ofertele negociatorilor Executivului și care au anunțat că vor exercita presiuni asupra parlamentarilor. Indiferent de formațiunea politică din care provin aceștia. Adică le vor cere să își reamintească că și-au dobândit mandatul grație voturilor primite din partea locuitorilor și pe care acum i-ar trăda dacă ar vota propunerile guvernului. Aceste propuneri însemnând un nou sistem de reguli ale căror consecințe ar fi reducerea drastică a investițiilor. Respectiv a șanselor date unei vieți mai bune, mai în conformitate cu standardele modernității europene.
Forța respectivei Asociații vine din faptul că nu dă expresie numai nemulțumirilor primarilor ce fac parte din Opoziție. În ei vrea să lovească guvernul căci Opoziția controlează cam 80% dintre marile orașe ale României. Ci și a multora dintre aleșii pe listele Puterii. Și nu e vorba doar despre Gabriela Firea sau Liviu Negoiță.
Sunt nenumărate indicii că revoltați sunt mult mai mulți primari ai PSD sau ALDE care, dacă bugetul ieșit din creionul și abacul lui Darius Vâlcov și Eugen Orlando Teodorovici va deveni lege vor trebui să renunțe la investiții. Or, nu trebuie uitat că 2019 este an preelectoral, că 2020 e anul scadenței, anul în care mulți dintre primarii și consilierii locali aflați acum în funcție vor încerca să își reînnoiască mandatul.
Or, pe oamenii, pe aleșii PSD din teritoriu, pe primari, dar și pe parlamentarii partidului care și ei se gândesc deja la șansele reînnoriii mandatului la finele anului care vine s-a bazat miraculoasa carieră a d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Fost secretar general al PSD, fost șef al organizatoricului partidului.
Oamenii aceștia in teritoriu l-au ajutat să câștige nenumăratele războaie din PSD care au avut loc în cursul anului 2019 și e foarte puțin probabil că o vor mai face. Ieșirea din viața publică, pieirea politică a lui Liviu Nicolae Dragnea s-ar putea să vină nu din cauza Opoziției, nu grație dezertărilor periodice, mai mult sau mai puțin semnificative în partidul lui Ponta, ci chiar din cauza unei posibile revolte iscate în rândurile nomenclaturii pesediste.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Nu pentru investitii se bat primarii! Anul trecut i-au lasat sa-si faca salariile cat vor ei, iar anul asta le iau jucaria!
    Se bat pentru salariile lor de mii de euro, pentru salariile amantelor, nevestelor, nepoatelor si nepotilor lor! Si n-au niciun stres in privinta alegatorilor, in sondaje PSD este la acelasi nivel ca la alegeri si ceilalti, la fel!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

De ce e Bucureştiul altfel

Capitala României e cea mai mică (spaţial) metropolă importantă din regiune: oraşul se termină imediat după blocuri. Limitarea extremă crează probleme importante...

România înapoiată: reflecții la început de toamnă electorală

Locuiesc într-un sat situat la mai puțin de 10 km de Sibiu, practic într-o fundătură mărginită de dealuri...

Cum se stinge un sat în România

Satul Șirnea din comuna Fundata, județul Brașov este deja bine cunoscut de publicul românesc. Imagini feerice din acest sat de munte circulă...

Asaltul asupra cunoasterii, ratiunii (common sense) si alunecarea spre intuneric

Am fost ispitit sa scriu intoarcerea in Evul Mediu gandindu-ma la faimoasa “e pur si muove” a lui Galileo Galilei, astronomom ,...

Votul este despre bani!

Asistații Discuția a început de acum câțiva ani când mătușa mea din Ardeal se plângea că nu are cu...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.