duminică, iunie 22, 2025

Marea capcană a bugetului

După nenumărate amânări, ieri seară Ministerul Finanțelor Publice din România a publicat pe site-ul propriu proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2019. Care ar urma să fie aprobat în proxima ședință de guvern.
Nefiind economist, nedispunând așadar de competențele necesare spre a comenta cât de cât profesionist cifrele, mă voi mulțumi să observ totuși că, în pofida asigurărilor date zilele trecute pe contul său de facebook de președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, viitorul nu sună deloc bine.
Și nu sună nicidecum bine nici pentru parlamentarii majorității, nici pentru guvernul condus de d-na Viorica Dăncilă și mai ales pentru dl. Liviu Nicolae Dragnea însuși. Aceasta fiindcă e foarte posibil că Bugetul să nu fie adoptat atât de repede pe cât și-ar dori-o cei ce l-au croit, din câte se pare, cu creionul chimic și abacul.
Nu Opoziția parlamentară căreia inși precum Tăriceanu, Nicolicea sau Iordache au dovedit că sunt experimentați în a-i închide gura în cursul dezbaterilor le va crea probleme autorilor Bugetului și guvernului Dăncilă, ci Asociația municipiilor din România. Mai concret, primarii orașelor mari și mijlocii din România. Care au respins tot joi, în cel mai categoric mod cu putință, toate propunerile și ofertele negociatorilor Executivului și care au anunțat că vor exercita presiuni asupra parlamentarilor. Indiferent de formațiunea politică din care provin aceștia. Adică le vor cere să își reamintească că și-au dobândit mandatul grație voturilor primite din partea locuitorilor și pe care acum i-ar trăda dacă ar vota propunerile guvernului. Aceste propuneri însemnând un nou sistem de reguli ale căror consecințe ar fi reducerea drastică a investițiilor. Respectiv a șanselor date unei vieți mai bune, mai în conformitate cu standardele modernității europene.
Forța respectivei Asociații vine din faptul că nu dă expresie numai nemulțumirilor primarilor ce fac parte din Opoziție. În ei vrea să lovească guvernul căci Opoziția controlează cam 80% dintre marile orașe ale României. Ci și a multora dintre aleșii pe listele Puterii. Și nu e vorba doar despre Gabriela Firea sau Liviu Negoiță.
Sunt nenumărate indicii că revoltați sunt mult mai mulți primari ai PSD sau ALDE care, dacă bugetul ieșit din creionul și abacul lui Darius Vâlcov și Eugen Orlando Teodorovici va deveni lege vor trebui să renunțe la investiții. Or, nu trebuie uitat că 2019 este an preelectoral, că 2020 e anul scadenței, anul în care mulți dintre primarii și consilierii locali aflați acum în funcție vor încerca să își reînnoiască mandatul.
Or, pe oamenii, pe aleșii PSD din teritoriu, pe primari, dar și pe parlamentarii partidului care și ei se gândesc deja la șansele reînnoriii mandatului la finele anului care vine s-a bazat miraculoasa carieră a d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Fost secretar general al PSD, fost șef al organizatoricului partidului.
Oamenii aceștia in teritoriu l-au ajutat să câștige nenumăratele războaie din PSD care au avut loc în cursul anului 2019 și e foarte puțin probabil că o vor mai face. Ieșirea din viața publică, pieirea politică a lui Liviu Nicolae Dragnea s-ar putea să vină nu din cauza Opoziției, nu grație dezertărilor periodice, mai mult sau mai puțin semnificative în partidul lui Ponta, ci chiar din cauza unei posibile revolte iscate în rândurile nomenclaturii pesediste.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Nu pentru investitii se bat primarii! Anul trecut i-au lasat sa-si faca salariile cat vor ei, iar anul asta le iau jucaria!
    Se bat pentru salariile lor de mii de euro, pentru salariile amantelor, nevestelor, nepoatelor si nepotilor lor! Si n-au niciun stres in privinta alegatorilor, in sondaje PSD este la acelasi nivel ca la alegeri si ceilalti, la fel!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro