miercuri, octombrie 27, 2021

Marea capcană a bugetului

După nenumărate amânări, ieri seară Ministerul Finanțelor Publice din România a publicat pe site-ul propriu proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2019. Care ar urma să fie aprobat în proxima ședință de guvern.
Nefiind economist, nedispunând așadar de competențele necesare spre a comenta cât de cât profesionist cifrele, mă voi mulțumi să observ totuși că, în pofida asigurărilor date zilele trecute pe contul său de facebook de președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, viitorul nu sună deloc bine.
Și nu sună nicidecum bine nici pentru parlamentarii majorității, nici pentru guvernul condus de d-na Viorica Dăncilă și mai ales pentru dl. Liviu Nicolae Dragnea însuși. Aceasta fiindcă e foarte posibil că Bugetul să nu fie adoptat atât de repede pe cât și-ar dori-o cei ce l-au croit, din câte se pare, cu creionul chimic și abacul.
Nu Opoziția parlamentară căreia inși precum Tăriceanu, Nicolicea sau Iordache au dovedit că sunt experimentați în a-i închide gura în cursul dezbaterilor le va crea probleme autorilor Bugetului și guvernului Dăncilă, ci Asociația municipiilor din România. Mai concret, primarii orașelor mari și mijlocii din România. Care au respins tot joi, în cel mai categoric mod cu putință, toate propunerile și ofertele negociatorilor Executivului și care au anunțat că vor exercita presiuni asupra parlamentarilor. Indiferent de formațiunea politică din care provin aceștia. Adică le vor cere să își reamintească că și-au dobândit mandatul grație voturilor primite din partea locuitorilor și pe care acum i-ar trăda dacă ar vota propunerile guvernului. Aceste propuneri însemnând un nou sistem de reguli ale căror consecințe ar fi reducerea drastică a investițiilor. Respectiv a șanselor date unei vieți mai bune, mai în conformitate cu standardele modernității europene.
Forța respectivei Asociații vine din faptul că nu dă expresie numai nemulțumirilor primarilor ce fac parte din Opoziție. În ei vrea să lovească guvernul căci Opoziția controlează cam 80% dintre marile orașe ale României. Ci și a multora dintre aleșii pe listele Puterii. Și nu e vorba doar despre Gabriela Firea sau Liviu Negoiță.
Sunt nenumărate indicii că revoltați sunt mult mai mulți primari ai PSD sau ALDE care, dacă bugetul ieșit din creionul și abacul lui Darius Vâlcov și Eugen Orlando Teodorovici va deveni lege vor trebui să renunțe la investiții. Or, nu trebuie uitat că 2019 este an preelectoral, că 2020 e anul scadenței, anul în care mulți dintre primarii și consilierii locali aflați acum în funcție vor încerca să își reînnoiască mandatul.
Or, pe oamenii, pe aleșii PSD din teritoriu, pe primari, dar și pe parlamentarii partidului care și ei se gândesc deja la șansele reînnoriii mandatului la finele anului care vine s-a bazat miraculoasa carieră a d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Fost secretar general al PSD, fost șef al organizatoricului partidului.
Oamenii aceștia in teritoriu l-au ajutat să câștige nenumăratele războaie din PSD care au avut loc în cursul anului 2019 și e foarte puțin probabil că o vor mai face. Ieșirea din viața publică, pieirea politică a lui Liviu Nicolae Dragnea s-ar putea să vină nu din cauza Opoziției, nu grație dezertărilor periodice, mai mult sau mai puțin semnificative în partidul lui Ponta, ci chiar din cauza unei posibile revolte iscate în rândurile nomenclaturii pesediste.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Nu pentru investitii se bat primarii! Anul trecut i-au lasat sa-si faca salariile cat vor ei, iar anul asta le iau jucaria!
    Se bat pentru salariile lor de mii de euro, pentru salariile amantelor, nevestelor, nepoatelor si nepotilor lor! Si n-au niciun stres in privinta alegatorilor, in sondaje PSD este la acelasi nivel ca la alegeri si ceilalti, la fel!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.