marți, noiembrie 28, 2023

Marea capcană a bugetului

După nenumărate amânări, ieri seară Ministerul Finanțelor Publice din România a publicat pe site-ul propriu proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2019. Care ar urma să fie aprobat în proxima ședință de guvern.
Nefiind economist, nedispunând așadar de competențele necesare spre a comenta cât de cât profesionist cifrele, mă voi mulțumi să observ totuși că, în pofida asigurărilor date zilele trecute pe contul său de facebook de președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, viitorul nu sună deloc bine.
Și nu sună nicidecum bine nici pentru parlamentarii majorității, nici pentru guvernul condus de d-na Viorica Dăncilă și mai ales pentru dl. Liviu Nicolae Dragnea însuși. Aceasta fiindcă e foarte posibil că Bugetul să nu fie adoptat atât de repede pe cât și-ar dori-o cei ce l-au croit, din câte se pare, cu creionul chimic și abacul.
Nu Opoziția parlamentară căreia inși precum Tăriceanu, Nicolicea sau Iordache au dovedit că sunt experimentați în a-i închide gura în cursul dezbaterilor le va crea probleme autorilor Bugetului și guvernului Dăncilă, ci Asociația municipiilor din România. Mai concret, primarii orașelor mari și mijlocii din România. Care au respins tot joi, în cel mai categoric mod cu putință, toate propunerile și ofertele negociatorilor Executivului și care au anunțat că vor exercita presiuni asupra parlamentarilor. Indiferent de formațiunea politică din care provin aceștia. Adică le vor cere să își reamintească că și-au dobândit mandatul grație voturilor primite din partea locuitorilor și pe care acum i-ar trăda dacă ar vota propunerile guvernului. Aceste propuneri însemnând un nou sistem de reguli ale căror consecințe ar fi reducerea drastică a investițiilor. Respectiv a șanselor date unei vieți mai bune, mai în conformitate cu standardele modernității europene.
Forța respectivei Asociații vine din faptul că nu dă expresie numai nemulțumirilor primarilor ce fac parte din Opoziție. În ei vrea să lovească guvernul căci Opoziția controlează cam 80% dintre marile orașe ale României. Ci și a multora dintre aleșii pe listele Puterii. Și nu e vorba doar despre Gabriela Firea sau Liviu Negoiță.
Sunt nenumărate indicii că revoltați sunt mult mai mulți primari ai PSD sau ALDE care, dacă bugetul ieșit din creionul și abacul lui Darius Vâlcov și Eugen Orlando Teodorovici va deveni lege vor trebui să renunțe la investiții. Or, nu trebuie uitat că 2019 este an preelectoral, că 2020 e anul scadenței, anul în care mulți dintre primarii și consilierii locali aflați acum în funcție vor încerca să își reînnoiască mandatul.
Or, pe oamenii, pe aleșii PSD din teritoriu, pe primari, dar și pe parlamentarii partidului care și ei se gândesc deja la șansele reînnoriii mandatului la finele anului care vine s-a bazat miraculoasa carieră a d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Fost secretar general al PSD, fost șef al organizatoricului partidului.
Oamenii aceștia in teritoriu l-au ajutat să câștige nenumăratele războaie din PSD care au avut loc în cursul anului 2019 și e foarte puțin probabil că o vor mai face. Ieșirea din viața publică, pieirea politică a lui Liviu Nicolae Dragnea s-ar putea să vină nu din cauza Opoziției, nu grație dezertărilor periodice, mai mult sau mai puțin semnificative în partidul lui Ponta, ci chiar din cauza unei posibile revolte iscate în rândurile nomenclaturii pesediste.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Nu pentru investitii se bat primarii! Anul trecut i-au lasat sa-si faca salariile cat vor ei, iar anul asta le iau jucaria!
    Se bat pentru salariile lor de mii de euro, pentru salariile amantelor, nevestelor, nepoatelor si nepotilor lor! Si n-au niciun stres in privinta alegatorilor, in sondaje PSD este la acelasi nivel ca la alegeri si ceilalti, la fel!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro