duminică, mai 22, 2022

„Mareea Albă” s-a retras, se vorbește acum de suspendarea președintelui, dar cu problemele din sistemul sanitar cum rămâne?

În ultima săptămâna, toata atenția mediatică s-a îndreptat asupra mitingului organizat în Piața Victoriei. Mareea Albă s-a mobilizat spre București atrasă parcă de un magnetism lunisolar și a umplut pană la refuz o piață în care apogeul discursurilor trebuia sa fie însoțit tot de o lumină albă generată de telefoanele mobile. Albul urma să fie culoarea predominantă atât ziua cât și noaptea.

Această încercare de rebranduire pasageră a mesajului, un fel de mutație cromatică sau o mutageneză indusă de la roșu la alb cu un scop evolutiv, s-a lovit la final de mizeria de nedescris lăsată în urmă de manifestanți și de ratarea fasciculului luminos alb care nu a mai făcut parte din paginile marilor publicații internaționale.

Evoluția mesajului s-a cantonat, în cele din urmă, în mesaje aride fără priză la publicul din Piața Victoriei. Oboseala, discursurile mediocre și multe altele au anihilat magnetismul reprezentat de Liviu Dragnea astfel încât acesta a ajuns să vorbească aproape singur în fața unei mulțimi cuprinsă de anomie, care se năpustea să părăsească piața.

„Mareea alba” s-a retras, așa cum a venit sau chiar mai repede, ce a rămas în urma sa s-a văzut foarte bine, rămâne însă întrebarea – De guvernarea țării se mai ocupă cineva? Din păcate, indiciile sugerează ca urmează o perioadă în care preocupările celor de la guvernare se vor focaliza spre suspendarea președintelui.

Toată atenția mediatică va fi parazitată de acest subiect și multe probleme nerezolvate vor fi date uitării. Războiul pentru putere este mult mai important, capacitează atenția publicului, îl ține preocupat, iar la umbra acestuia se pot realiza lucruri care trebuie să fie mai puțin cunoscute de oamenii de rând.

În aceste condiții, este de nevoie de o înverșunare persistentă în a scrie despre problemele care frământă anumite categorii profesionale, ce sunt evitate de diferiți miniștri din cabinetul Dăncilă sau sunt prezentate ca fiind inexistente.

Problemele create în sistemul sanitar de Legea Salarizării Unitare nu au fost rezolvate. Guvernul a făcut câteva cârpeli după discuțiile cu sindicatele Sanitas și Solidaritatea Sanitară, care însă nu au rezolvat problemele de fond. În cele din urmă, chiar și aceste sindicate au înțeles ca au fost păcălite sau poate s-au lăsat păcălite pentru a obține ceva pentru o minoritate. Mai gravă este încercarea unor sindicate de a induce discordie între diferitele categorii profesionale din sistemul sanitar pentru justificarea propriilor eșecuri.

Încep sa apară din nou protestele, farmaciștii protestează în aceasta săptămâna în fața Ministerului Muncii și Justiție Sociale, de asemenea se pregătesc biologii și biochimiștii din sistemul sanitar de alte noi proteste. Olguța Vasilescu rămâne de neclintit, de parcă acest lucru este o virtute, de parcă cineva îi oferă un premiu sau puncte în sondaje, într-o campanie electorală perpetuă, pentru această încăpățânare. O legea „perfecta” construită de Olguța Vasilescu este normal să nu mai sufere corecții pentru ca ar fi o recunoaștere a greșelilor făcute.

Ce nu vrea sa înțeleagă Olguța Vasilescu sunt principiile pe care se sprijină o legea a salarizării, care trebuie să țină cont de tot personalul medical din sistemul de sănătate, de toata echipa medicală, de toți profesioniștii care au studii și competențe la un nivel de complexitate egal cu cel din Uniunea Europeană. Nu poți să crești doar salariile medicilor la un nivel apropiat de cel din UE, să te bazezi mediatic exclusiv pe această „marea realizare”, iar pe celelalte categorii profesionale să le ignori, modificând raporturile de ierarhizare salarială așa cum nu există într-o altă țară europeană. S-au terminat oare banii cu medicii?

„Mareea Albă” și suspendarea președintelui României sunt lucruri mult mai importante pentru politicienii aflați la guvernare. Plimbarea unor categorii minoritare de profesioniști din sistemul de sănătate de la Ana la Caiafa, de la Ministerul Sănătății la Ministerului Muncii și Justiție Sociale și înapoi, nu reprezintă decât o tergiversare a rezolvării problemelor, o lipsă de profesionalism, care nu au fost vizibile atunci când au fost cărați în Piața Victoriei 130000 de mii de manifestanți, sau poate aceștia au venit singuri, magnetizați de atracția lunisolară reprezentată de Liviu Dragnea?

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Ei, cum? ca in ianuarie 2012: sarim in apararea doctorului Calafat, sa nu-l omoare dictatorul.
  Lumea nu a vruto lege a sanatatii, iar ca rezultat, Boc si-a dat demisia.
  Cit despre suspendare, parca nu mi-ar veni sa cred ca sint atit de prosti.
  Eventual, ca pe timpul suspendarii, Ginerica sa semneze niste acte :P

 2. Autorul cere solutii de la oameni incapabili de a le furniza.

  E ca si cum i-ai spune romanului sa voteze, iti irosesti timpul.

  Vom putea vedea imbunatatiri numai cu falimentul tarii si privatizarea tuturor serviciilor de stat, pana atunci ne scaldam in mizerie comunista.

  Suntem incapabili sa ne conducem tara si sa ne alegem conducatorii.

  • „Originea sănătoasă”,
   selectarea negativă a „cadrelor de conducere” 1938- 2018 timp de 50 de ani are consecinţe? Cum se poate schimba?
   Cine are competenţa, dovedeşte performantă, de la cine e de aşteptat reponsalbilitate în serviciile publice sănătate-învăţământ, în administraţia publică?
   Teleormanizarea României e brandul ţării în anul centenarului?

 3. „Oh Jahrhundert! Oh Wissenschaften: Es ist eine Lust, zu leben.” –
  Brief an Pirckheimer, 25. Dezember 1518. Ulrich von Hutten (1488-1523)

  Ce timpuri noi!
  Libertate!
  Scandaluri!
  Cuvânt lliber!
  Fără botnițe chiar și mareea albă București 2018…

  De preferat cea ce scrie autorul aici decât tăcerea (la trahison des clercs- Julien Benda) „intelectualilor“ dâmbovițeni până 1989?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Relu Cocos
A obținut diploma de licență în Biologie și cea de Masterat în Oncobiologie la Universitatea București. A urmat doctoratul în Biologie la Universitatea București, abordând o tematică legată de genetica angiogenezei în evoluția tumorală. În prezent, lucrează la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Disciplina Genetică Medicală, ca cercetător și biolog pr. genetică. A desfășurat o activitate didactică în învățământul superior medical privat și de stat. Activitatea de cercetare din ultimii 12 ani s-a concentrat, în principal, pe studierea bolilor genetice rare, geneticii populaționale și geneticii procesului canceros, fiind fructificată prin publicarea rezultatelor ca prim autor în diverse reviste de știință internaționale.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro