marți, octombrie 3, 2023

Marele fluviu își adună apele?

Nimic senzațional în ceea ce s-a întâmplat în cursul zilei de duminică în zona stângii politice din România. Prezența la Convenția Națională a Partidului Pro România a doi lideri importanți ai PSD- d-na Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, care indubitabil dorește să obțină și o funcție importantă în partid cu ocazia viitorului Congres, dar și a președintelui Marcel Ciolacu- erau de așteptat și în firescul lucrurilor.
Să ne amintim că încă din vară, atunci când se pregătea demiterea guvernului condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă, președintele Pro România, dl. Victor Viorel Ponta, a spus că nu exclude o colaborare viitoare cu partidul din care a plecat și căruia i-a fost președinte. Ea va interveni de îndată ce se va produce înlăturarea conducerii de atunci a PSD. Pro România a votat în favoarea demiterii Executivului ce o avea în frunte pe doamna Dăncilă, moment care a marcat începutul alunecării pe tobogan a troicii Dăncilă – Fifor- Teodorovici, dar nu a participat cu voturi la învestirea guvernului monocolor PNL condus de dl. Ludovic Orban. Cum decizia de atunci a d-lui Ponta nu a fost pe placul mai multora dintre tovarășii lui politici- îndeosebi a d-lor Sorin Câmpeanu și Daniel Constantin care și-au găsit rapid adăpost în PNL,și aceasta în pofida jurămintelor categorice contrarii ale d-lui Rareș Bogdan- fragilizarea Pro România a devenit tot mai evidentă. S-au spulberat ireversibil visele d-lui Ponta de a reveni triumfător în fruntea PSD, fostul președinte riscând chiar ca nici măcar el însuși să nu prindă un loc în viitorul Parlament. A urmat atunci pasul al doilea, adică participarea parlamentarilor – mulți, puțini- ai Pro România la operațiunea de demolare a guvernului Orban, operațiune încheiată cu un scor neașteptat și usturător pentru liberali care nu luau în calcul decât o diferență de două sau trei voturi.
Sunt suficiente informații că pipa păcii pe care au fumat-o duminica trecută liderii Pro România cu cei doi reprezentanți din linia întâi a PSD este în primul rând rezultatul unei „navete diplomatice” întreprinse de doamna Gabriela Firea. Direct interesată într-o coalizare a Stângii din perspectiva alegerilor pentru Primăria Capitalei. Dl. Marcel Ciolacu a acceptat să ia parte la lucrările Convenției Naționale a Partidului Pro România tot la solicitarea expresă a d-nei Firea. Și în pofida opiniilor contrarii ale domnilor Mihai Tudose și Claudiu Manda. Or, de abia de aici devin cu adevărat interesante faptele ce s-au consumat ieri sub cupola Palatului Parlamentului.
Mai întâi se pare că dl. Mhai Tudose nu va avea prea mare influență în PSD și că nici nu ar prea avea motive să spere că va dobândi o poziție cât de cât importantă în viitoarea arhitectură de conducere a partidului. Dl. Vasile Dîncu, care dă numeroase și nerăbdătoare semne că îmi va confirma profeția făcută încă la începutul lunii decembrie că va reveni cu surle și trâmbițe în prima linie de conducere a PSD, a acordat săptămâna trecută un interviu în care îl face praf și pulbere pe dl.Mihai Tudose. Calificat drept „conservă ”. Și nu e exclus defel ca dl. Dîncu să știe multe având în vedere trecerea lui pe la Academia S.R.I. Dl. Tudose trebui, probabil, să se mulțumească doar cu banii aferenți poziției de europarlamentar pe care o are datorită domnului Victor Ponta.
Ignorarea de către dl. Marcel Ciolacu a opiniei domnului Claudiu Manda ar putea fi semnul că aripa peremistă din PSD va juca o influență din ce în ce mai mică în partid. E ceea ce se putea deduce și din Raportul întocmit de dl. Ionuț Vulpescu, președintele interimar al Consiliului Național al PSD.
Pesemne, ca să citez titlul unei piese cu iz proletcultist, marele fluviu își adună apele. Nu însă și toți afluenții. Rămâne de văzut cu ce rezultate. Și cine va fi trecut la capitolul ape reziduale.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. A-propos de Raportul ala al dlui Ionut Vulpescu, cred ca e „forma fara fond”, uite cum a raspuns pe subiect Intrebarilor lui Octavian Hoandra la o Emisiune la Realitatea, sambata seara: #NIMIC PSDist, vorbe goale!
  La insistentele lui Hoandra CU CINE si cum sa poti face „reformarea” PSD dupa epoca Dragnea cu slugile care au fost alaturi de Dragnea, Ionut Vulpescu batea campiii, evitand sa spuna CINE va face reformarea partidului, cand alde Ciolacu, Olguta, Manda, Gabita si restul sunt cei care au adus alaturi de Dragnea PSDul in situatia de azi, cum poti reforma PSD cu aceiasi oameni, Emisiunea e proba concreta de Ipocrizie PSDista, de vorbe goale, de Raport facut pentru IMAGINE, atat!
  Vezi Emisiunea de Saturday 15 February 2020:
  https://www.realitatea.net/emisiuni/realitatea_romaneasca?id=718_2020_02_15_21_00_00

 2. Much Ado about Nothing sau cum ne unim dupa ce ne-am despartit . Privind cu atentie incercarea de reunire politica a PRO cu PSD dincolo de dezbaterea in sine a produs aproape instantaneu o contestare chiar din sinul PSD , contestare ce ne arata imposibilitatea reprimirii unor tradatori (cuvinte spuse de un marcant membru PD ). Mai degraba este posibila, in aceste conditii , aparitia unei noi forme de ruptura si inca o sciziune a PSD.

 3. Sa se adune toate jegurile la un loc adica un mare fluviu jegos. Pot sa am aceasta convingere dle Morariu sau nu sunteti de acord cu mine adica dvs veti dori sa adaugar=ti si sintagma ticalos-criminal chiar?

 4. mai degraba conducta principala de dejectii. Nu va mai iluzionati ca psd e chiar un partid cu valori, lideri ,organizatie suflet.,Dupa cum o arata ultimele miscari de trupe se confirma ca nu sunte de cat o adunatura de golani,interlopi si tradatori de tara. Daca as lucra in SRI mi-as da demisia , mi-ar fi rusine si pentru aerul care-l respir.Sa nu ne mai cacam pe noi cu pretentia de a-i considera pe acesti avortoni ai speciei umane drept politicieni.Pana si un glont in ceafa e prea mult la hoitul uman ulterior.
  Daca as fi militaur salarizat in ROARMY, general macar, nu as ezita sa fac lovitura de stat.M-ar pupa natiunea in cur la propriu.As face piramida de teste in Piata Universitatii.
  Poate ca e prea sarit de pe fix ce scriu eu aici dar cu siguranta v-a trecut prin cap.
  Si ce am putea face vazand ce elita politica a emanat din acest popor bolnav si nebun?Sa vina Hristos special ptr. noi? ce ne-ar face asa de speciali?Suntem independenti? Sunt rusii peste noi in tara? Ce ne opreste sa ne curatam poporul de jeguri, de avortoni de interlopi, de tradatori de tara? Armata cere citeste asta ce paziti? unde e curajul? Unde sunt coaiele?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro