vineri, iulie 12, 2024

Marga versus Plesu sau un biet Salieri din Balcani

Ministru uselist si gropar al ICR, corifeul neo-protocronist Andrei Marga a publicat in ziarul “Ziua de Cluj” al amicilor sai Octavian Hoandra (pana recent si director de comunicare al ICR-Marga) si Rares Bogdan (favorit al aceluiasi Marga), un text in care il admonesteaza pe Andrei Plesu. Distanta dintre domnii Plesu si Marga ca anvergura ideatica, ca vocatie constructiva si ca farmec intelectual este precum aceea dintre Mozart si Salieri. Articolul lui Marga este o explozie nedisimulata de vanitate ulcerata, de mediocritate tafnoasa. Vorbele lui Marga ilustreaza o paradigmatica rabufnire resentimentara. „Urasc, deci exist”. Si pe cine sa urasc mai tare decat pe cel care emana calm, caldura, inteligenta si buna cuviinta? Striga in acest articol un mistuitor complex de inferioritate. Inteleg ca textul a aparut initial pe site-ul ICR. Cum se spune in justitie, e vorba de o circumstanta agravanta. Cu ce drept foloseste Andrei Marga o institutie publica pentru a-si defula instinctul revansard?

Il public aici cu comentariile mele in italice. Mentionez petitia cu titlul “Adio, ICR!” initiata de scriitorul Radu Vancu si ii indemn pe cititori sa o semneze. Eu am facut-o.

http://www.petitieonline.ro/petitie/adio_icr_-p28301144.html

OCHIUL CURȚII

de Andrei Marga

L-am tratat mereu pe Andrei Pleșu cu un amestec de colegialitate și condescendență.

Condescendenta? Cu ce drept? Care sunt meritele extraordinare ale lui Marga spre a se raporta astfel la Andrei Plesu? De fapt, ma intreb cu ce drept trateaza el oamenii in chip condescendent? Discutati cu universitarii din Cluj despre lunga domnie a lui Marga la UBB. Ineleganta atitudinilor sale este proverbiala.

Fiind împreună în guvernul Radu Vasile, l-am pus alături de cei pe care i-am tratat cu respect. Devenind între timp, se pare, ochiul curții, Andrei Pleșu mă atacă, înăuntrul unei ofensive mai largi împotriva a tot ceea ce este viu și promițător în țară, după aprilie 2012, când a început schimbarea regimului din România. Crin Antonescu, Victor Ponta, Cristina Anghel, Ioan Ghișe, Petre Roman sunt, de asemenea, țintele sale.

Diatribele anti-europene si anti–americane ale lui Crin Antonescu, asaltul la adresa institutiilor statului de drept, plagiatul si accentele anti-occidentale ale lui Ponta (v. recenta iesire impotriva Monicai Macovei, de socanta inspiratie putinista), iata ce defineste, pentru Marga, “tot ce este viu si promitator in tara”. Noul Chisinevschi, admirator declarat al lui Putin, recunoaste ca e vorba de o schimbare de regim inceputa in aprilie 2012. In ce directie, domnule Marga? A luminii care vine de la Rasarit? Cred ca daca ar avea o clipa de sinceritate, ar spune ca e mandru de dezastrul politic din vara anului trecut.

Nu merită să comentez sfătoșeniile unui frustrat în fața istoriei. Cu toate acestea, fac cinci mențiuni.

Daca Andrei Plesu este un frustrat, sa admitem ca sursa “Horia” este un mare satisfacut in fata istoriei. Istoria l-a privilegiat, l-a rasplatit, l-a rasfatat si l-a mangaiat. Fostul lector universitar de marxism si presedinte al Consiliului Asociatiilor Studentilor Comunisti din Centrul Universitar Cluj (functie din nomenclatura), cel care dadea informatii Securitatii despre oaspetii straini (batjocorind increderea acestora) isi permite sa-l ia peste picior pe cel care a fost hartuit in anii 80, trimis “la munca de jos”, calomniat, surghiunit din Bucuresti si cate altele. Ii face lui Andrei Plesu un mare hatar: catadicseste sa faca “cinci mentiuni”.

În primul rând, nu există nicio probă pentru susținerile sale în ceea ce mă privește. Eu nu am fost servitorul unei curți care va sfârși într-o detestare generală. Eu nu am discutat niciodată despre modele în politică și nici nu am turnat vreodată pe cineva. Acum observ – cum, de altfel, bănuiam – că Andrei Pleșu și învățăceii săi nu par străini de dosariada menită să-i compromită pe intelectuali, de la Adrian Marino încoace, precum și pe cei care mai pun în mișcare lucrurile. Pe scurt, Andrei Pleșu vorbește fără probe, ceea ce, în condiții normale, ruinează un moralist.

Ba da, domnule Marga, ati fost si sunteti servitorul entuziast al curtii useliste. Ba da, ati dat informari Securitatii sub nume de cod. Daca nu e adavarat ceea ce-a publicat Colegiul CNSAS, dati in judecata aceasta institutie. Cum n-ati facut-o, din cate stiu, pana acum, nu ne ramane decat sa spunem ca nu spuneti adevarul. Adica mintiti. Andrei Plesu nu vorbeste fara probe, Dvs nu spuneti adevarul, deci va descalificati nu doar ca intelectual, dar si ca, vorba raposatului, “simplu cetatean”. De ce recurgeti la deriziune cand vorbit despre oamenii care il pretuiesc pe Andrei Plesu? Este ceva rusinos in a fi „invatacelul” unui intelectual de valoarea sa? Il plang pe tanarul din Romania care nu a intalnit in viata un model spiritual precum acela reprezentat de Andrei Plesu. Are Romania zilelor noastre multe personalitati comparabile cu Andrei Plesu? Mi-e teama ca vorbele Dvs suna blasfematoriu.

În al doilea rând, Andrei Pleșu a folosit, ca puțini alții în această țară, bani publici pentru o promovare personală chestionabilă. Îmi pare rău că trebuie să o spun, căci fiecare luptă pentru recunoaștere. Poți avea însă o conștiință curată câtă vreme tu nu ai promovat decât ca favorit al oricărui regim? Las răspunsul în seama fiecăruia.

Nu Andrei Plesu a folosit bani publici pentru promovare personala, ci Dvs, cu volumul aparut la editura institutiei pe care o conduceti. Ati calcat in picioare principiul esential al evitarii conflictului de interese. Reamintesc ca “New Europe College” este o institutie privata. Cand a fost Andrei Plesu un favorit al regimului comunist? Dvs insa ati fost. Nu cunosc vreun text al Dvs de ruptura cu trecutul de nomenclaturist ideologic. Nu cunosc luari de pozitie in care sa fi sustinut programatic decomunizarea. Andrei Plesu a facut-o. Domnule Marga, nu cred ca ma puteti acuza de parti pris. Cand am scris recomandarea pentru Dvs la Wilson Center, la inceputul anilor 90, am spus ca sunteti un intelectual democrat, un carturar umanist. Pe vremea aceea, cred ca erati. M-am inselat? Ce s-a intamplat intre timp? Chiar aici, pe „Contributors”, am laudat sprijinul Dvs pentru excelenta revista „Verso”, disparuta din pseudo-ratiuni pe care le regretam amandoi. Dar nu am cum sa tac atunci cand vad cum actionati abuziv si discretionar. Nu am cum sa tac atunci cand constat ca v-ati masluit trecutul (stiti bine la ce ma refer). Nu am cum sa tac atunci cand atacati valorile autentice ale culturii romanesti. Iar Andrei Plesu este una dintre acestea. Nu una dintre multe altele, ci una de varf. In clipa cand ramaneti singur cu constiinta Dvs, sunt convins ca nu puteti contesta acest lucru.

În al treilea rând, Andrei Pleșu se opintește să discute situația României care, precum în orice țară europeană, depinde de politică. Andrei Pleșu vrea imposibilul: să ne convingă de faptul că el nu face politică, atacând politica schimbării unui regim. I-aș spune direct că greșește, căci nu se pot păcăli la infinit oamenii cu un discurs pretins „apolitic”, într-o situație evident dependentă de politică Aproape toate textele sale acre conțin această ipocrizie: înlocuirea discuției politice propriu-zise cu considerații laxe, moral-estetice, despre orice.

Andrei Plesu nu are nevoie de mine ori de altcineva pentru a dovedi falsitatea eclatanta, de-a dreptul buimacitoare, a spuselor Dvs. Sunt cunoscute luarile sale de pozitie critice la adresa unor actiuni ori declaratii ale lui Traian Basescu. La fel, acelasi Andrei Plesu a scris lucruri aspre despre magnatii USL. Andrei Plesu este un spectator angajat, in sensul aronian al conceptului. Dvs sunteti doar angajat. Puteti indica macar o delimitare a Dvs de tandemnul Ponta-Antonescu? Cred ca sunteti prima persoana care il acuza pe dl Plesu de “acreala”. Mi-e teama ca suferiti de o dezolanta confuzie a perceptiilor…

În al patrulea rând, Andrei Pleșu, grație unor împrejurări pe care nu le discut aici, întâmpină puține critici și alternative cunoscute de public la discursul său. El este tratat cu complezență pentru că este mereu simpatic, cum își dorește. În fapt, ce propune Andrei Pleșu? Efectiv nimic. Având respect pentru șarmul său de cafenea, nu pot să nu reiau o maximă: „toate florile să înflorească”. Adaug însă că de aici nu rezultă că toate fructele sunt bune.

Tocmai l-ati acuzat pe dl Plesu ca este “acru”. Acum spuneti ca incearca sa fie mereu simpatic. Va propun sa meditati la urmatoarea posibilitate: Andrei Plesu chiar este simpatic. Ceea ce, nu veti fi surprins sa aflati, nu e cazul Dvs. Sunteti perceput ca ingamfat, lipsit de politete dar plin de morga, brutal, autoritar, arogant, vindicativ. Aceste trasaturi au devenit paroxistice in ultimul an. Despre maxima pe care o invocati, permiteti-mi sa va intreb daca este una romaneasca? Cum recent ati facut aluzii pejorative la statutul meu de “emigrant”, poate ca am uitat eu unele intelepte rostiri din popor. Memoria imi zice ca ar putea fi vorba de faimoasa lozinca maoista din 1956 privind “cele o suta de flori care infloresc” si “cele o suta de scoli care se afla in competitie”. Ma insel, domnule Marga?

În al cincilea rând, venind din provincie, nu știam de organizarea în haită decât la lupi. Îmi pare rău să o regăsesc la unii concetățeni, care participă la încercări de sfâșiere comandate. Nu mi-e teamă. Sunt doar dezamăgit.

Cand ati aparut la Realitatea TV impreuna cu Octavian Hoandra (i-am scris candva amandoi sustineri pentru o carte) si alti amici ai Dvs intr-o emisiune condusa si manipulata de protejatul Dvs Rares Bogdan, un oribil, dezgustator linsaj mediatic al fostei conduceri a ICR, v-a trecut macar o secunda prin minte ideea ca semanati cu o haita de lupi sosita din provincie? Domnule Marga, nu Andrei Plesu se comporta ca lider al unei asemenea haite, ci Dvs cu ceata de stipendiati din jurul Dvs. In jurul lui Andrei Plesu cresc valori, in jurul Dvs este pustiu.

Închei cu o observație în treacăt, promițând să revin, dacă va fi cazul. În epoca libertăților și a deschiderilor, România a fost împinsă, din păcate, în stagnare și sărăcie. Ea are nevoie, simplu spus, de o reconstrucție, în care orice forță promițătoare este de salutat. Andrei Pleșu se face că nu vede toate acestea. El rămâne ochiul vigilent al curții.

Care curte, domnule Marga? Dvs vorbiti de “curte” cand sunteti ministru (v-a satisfacut istorica urcare in grad de protocol, de masina si de salariu?) si beneficiar direct al revolutiei nesimtirii? Cine a impins Romania in “stagnare si saracie”? De ce recurgeti la asemenea insinuari maligne, de fapt un populism ieftin, o mascarada lexicala ce nu va onoreaza? Chiar va rog sa reveniti, mi-ar face o mare placere sa citesc ce veti avea de spus. Dvs nu sunteti o “forta promitatoare”, ci reincarnarea unei viziuni posomorate, vestede, vetuste si veninoase despre cultura, despre politica si despre valori.

PS Nu e niciun fel de surpriza ca acest penibil pamflet margian a fost preluat de cotidianul.ro al echipei Nistorescu-Romosan-Spanu.

Distribuie acest articol

61 COMENTARII

 1. Nesimtitul Andrei Marga nu face decit sa-si dea din nou pe fata arama de securist imputit. Nu este elegant, dar la afrontul imens produs de el contra unuia dintre marii intelectuali ai Romaniei nu putem decit spune ca are creierul plin de fecale in fermentatie. Hua Marga, hua securistii, hua imbecilii care conduc Romania (spre pierzanie) !!!

  • Va inteleg revolta, dar nu pot impartasi retorica acestei indignari. Putem polemiza cu Andrei Marga si fara invective ori atacuri la persoana. Va multumesc pentru intelegere. Precizez ca este un forum moderat si ca nu sunt eu intotdeauna cel care aproba ori dezaproba comentariile.

   • Iertati-ma, as dori sa va intreb care e diferenta intre primul comentariu la acest articol ( „(…) securist imputit (…) are creierul plin de fecale in fermentatie. Hua Marga, (…)” ) si articolul dumneavoastra (periteti-mi sa reiau: ” (…) reincarnarea unei viziuni posomorate, vestede, vetuste si veninoase despre cultura, despre politica si despre valori.”), in afara de intorsura cuvintelor?

    Am vazut raspunsul dumneavoastra la primul comentariu, in care spuneati ca puteti polemiza cu Andrei Marga dara fara invective ori atacuri la persoana, si as dori sa va intreb de ce articolul dumneavoastra *nu* este un atac la persoana ? Ce m-ar interesa in mod deosebit este de ce *considerati* ca in articolul dumneavoastra nu atacati persoana lui Andrei Marga?

    Mesajul acesta e generat doar de o curiozitate, nicidecum nu vreau sa fac un gest de sustinere sau orice alt comentariu la adresa articolului.

    • Daca nu vedeti diferenta, mi-e teama ca orice as scrie eu nu va va putea face sa o vedeti. Eu am vorbit despre o viziune. Nu am folosit nicio insulta. Vreti sa va spun de ce aceasta viziune este vetusta, vesteda, osificata, anacronica si, da, veninoasa, intrucat are efecte maligne asupra culturii etc? Am tot scris pe acest subiect, dar se pare ca nu am reusit sa va conving (in masura in care ati citit articolele mele anterioare). Poate cititi o carte de istorie contemporana a Romaniei, de preferinta Boia, nu Scurtu, Lungu sau Buzatu :)

     Consider ca articolul meu este o replica data unor afirmatii apodictice, false si in fond calomnioase formulate de Andrei Marga la adresa lui Andrei Plesu. Textul meu este reactia unui intelectual atunci cand este jignit si ponegrit un alt intelectual. Daca Dvs l-ati citit in alta cheie, este problema Dvs, nu a mea :)

     • Sunt de acord cu Dumneavoastra in ce priveste viziunea D-lui Marga, il cunosc personal si aveti dreptate in descrierea Dumneavoastra. V-am citit articolele, cu care in buna parte, iarasi, sunt de acord, si va multumesc pentru indurmarea catre lectura – indrumare pe care am sa o urmez.

      Curiozitatea mea era legata de felul in care indrumati cititiorii Dumneavoastra sa nu atace persoana lui Andrei Marga cand articolul dumneavoastra, fie justificat sau nu de calomniile aduse D-lui Plesu, este, pana la urma, in acelasi registru ca articolul scris de Andrei Marga si este un atac personal. Ceea ce voiam sa scot in evidenta este un dublu standard. Tonul articolului dumneavoastra e la fel de revansard ca si articolul de la care a pornit, si in umila mea parere, acest joc de replici (inifinit justificabil de calomnie de ambele parti) este mult prea prezent pe scena publica romaneasca.

      Va multumesc pentru raspuns, sunt de acord cu ansamblul articolului, regret doar sa constat ca e in aceeasi nota ca si articolul care l-a initiat.

      • Cand este vorba de calomnie, echidistanta este ciudata. Andrei Marga l-a calomniat pe Andrei Plesu. This is a fact. A-l numi pe Marga calomniator nu este un „joc de replici”, ci o constatare la rece a unei transgresiuni a civilitatii. Ma bucur ca sunteti de acord in buna parte cu textele mele. Nu-mi pot dori mai mult :) Acum ma duc sa citesc, in TLS, recenzia lui George Steiner la cartea lui Yvonne Sheratt, „Hitler’s Philosophers” (Yale UP). Ganduri bune.

   • D-le. Tismaneanu, aveti dreptate, evident. Am folosit niste cuvinte mai deplasate ca ale dumneavoastra, insa stau si ma intreb: care este metoda cea mai buna de a scapa de aceasta pacoste securist-pcr-istica? Nu li s-a vorbit relativ decent (sau chiar foarte decent) de un sfert de veac incoace, numai pentru ca ei sa-si bata joc de milioane de oameni, in continuare, in toate formele, fara nici un regret, ca pe vremea celui mai mare idiot mioritic ? Cit vor mai abuza de rabdarea noastra ??? Cum putem iesi din dilema existentiala a tratamentului care trebuie aplicat acestor ignobili distrugatori de istorie si destine ? Este mai bine sa intoarcem – in stil crestin-ghandian, si obrazul celalalt, sau sa aplicam legea talionului ? Eu, unul, sint revoltat, si nu mai am rabdare, inca de cind aveam vreo 14 ani, si ma oprea militia pe strada la Gradinita, sa ma legitimeze, in anii ’67-’68 (pe care unii acefali ii considera apogeul epocii ceausiste !). Cred, deci, ca orice metoda aplicata pentru a elimina cit mai repede de la conducerea Romaniei acesti uzurpatori bicisnici este buna. Poate ca folosind chiar armele lor se pot obtine rezultate mai solide decit pina acuma.

 2. Ei,nu se poate… M-a miscat…Plang cu lacrimi de crocodil peste eseul scris de Marga…
  Cum de mai indrazneste dl. Plesu sa dea piept cu cine o fii, dupa asa pioase veridice acuze???

 3. Mi se confirma pe zi ce trece intuitia ca dl Marga devine un ratat plin de frustrari si de complexe de inferioritate. Pus in functii mari prin vointa liderilor PNL, beneficiar de sinecuri, distinsul domn a devenit un simplu om de partid, fara morala, fara scrupule in schimb foarte dornic sa lupte direct cu cei care indraznesc sa il critice. Atacandu-l pe dl Plesu nu-si da seama ca e nevoit sa isi dezveleasca si el punctele vulnerabile, deoarece acuzatiile aduse se intorc contra lui. Deja cand a fost ministru de Externe era clar ca isi depasise pragul de competenta. Acum in fruntea ICR e pregatit de noi „succesuri iepocale”….

 4. Si frumos (si eficient) ar fi ca – asa cum ati facut dumneavoastra – toata elita romana sa ii ia apararea d-lui Plesu si sa il puna la pamint pe Marga – eventual printr=o luare de pozitie comuna… ? Uniunea Scriitorilor, de exemplu, ce asteapta ?!

 5. Bine, ce zice „ministrul” marga, n-are nici o relevanta, omul e complet golit de credibilitate, de cind a fost dovedit informator, si mai cu seama de cind neaga cu vehementa evidentele, De data aceasta palpabile si materiale, nu la nivel de idei, pe unde sa zicem ca s-ar mai putea ascunde…Ceea ce mi se pare outrageous, e faptul ca (cel putin accordingly cu Ev. Zilei, da’ n-am motive sa nu-i cred), e ca aceiasi mizerie a aparut ca si comunicat al ICR!!!
  Initiativa domnului Radu Vancu, de a coagula intelectualitatea culturala a Romaniei, intru boicotare ICR-ului mi se pare o super idee, a la Ghandi…atunci e evident ca ICR-ul isi pierde „obiectul muncii” si domnul ministru postul…desi nu si al muncii de partid…
  Sincer, a inceput sa-mi fie mila de marga, cred ca e atins de senilitate, si spun asta fara pic de ironie. Asta e, natura nu ne iarta…

   • Domnule profesor,am feelingul ca tot ce tine de departamentul otorinolaringologíc al domnului Marga, e de lemn, ca sa nu mai zic de cutia de rezonanta…orice lutier, oricit de novice, va poate confirma :-)

  • „Ceea ce mi se pare outrageous, e faptul ca (cel putin accordingly cu Ev. Zilei, da’ n-am motive sa nu-i cred), ”

   In ce limba scrieti?

   • Imi cer scuze domnule Manu, sper totusi ca ati inteles ce am vrut sa spun! Mizez pe abilitatile dv de asa zisa gindire de mina stinga, respectiv pe puterea dv de intelegere abstracta. Ceea ce e curios e ca profesorul Tismaneanu, a inteles…oricum pentru ca va vad insetat de singe, depre limbaje si gramatici eventual formale, discut pe forumurile de specialitate…nu cred ca va pricepti, de aia nici nu va invit…

    • Discutati limbaje unde vreti. Dar daca folositi pasareasca din exemplul de mai sus, macar sa o faceti ca lumea (ar fi fost „according” nu „accordingly”).

     • Se vede treaba, ca desi desigur folosirea adverbului englezesc in respectivul context e evident cit se poate de gresita, ca pe dv va indignat peste masura o chestiune periferica pina la urma urmei, intr-un oarecare comentariu periferic de asemenea, a unui oarecare anonim, in loc sa va fi indignat ceea ce pune in discutie la modul riguros domnul Tismaneanu (ori chiar ideea respectevilui comentariu periferic). Si, as adauga, intr-o asemenea masura, incit va-ti calcat in picioare propriile principii, pe care le clamati mai acu’ceva timp in urma, respectiv ca nu raspundeti anonimilor. E o chestie. Inca o data imi cer scuze.

      • Tema articolului este cea pe care ati abordat-o. Scopul unui forum este sa permita dezvoltarea unei discutii despre subiectul articolului, inteles in sens larg. Dl Marga este cel care conduce o importanta institutie publica, subordonata Senatului. Dl Marga ataca personalitati de varf ale culturii romanesti din ratiuni personale si politice. O face virulent si fara argumente, recurgand la calomnii, sofisme si insinuari. In plus, cum ati remarcat, dl Marga foloseste o platforma publica, platita din bugetul tarii, pentru a-si disemina opiniile private nascute din idiosincrasii si complexe. Ganduri bune.

      • Sunteti simpatic cu gramaticile dvs formale, dar ia uitati-va ce-ati scris: „pe dv va indignat”, „va-ti calcat in picioare”. Agramatismul n-a omorat pe nimeni dar, data viitoare cand ii mai raspundeti dlui Manu, sa va luati un gramatician sau un gramatic pe langa dvs. sa va corecteze mesajele. Suferiti de sindromul Florin Radu Raducioiu.

      • Domnule sextus, sa stiti ca gust glumele bune, si evident ca „nu ma supar”, ba dimpotriva va dau dreptate sa faceti bascalie (cu toate ca, daca ait fi fost un pic mai ingaduitor, si nu super-exigent, cred ca v-ati fi putu da seama ca e o cehstiune pur tehnica, de graba strica treaba, da in fine, nu ma scuz, ca sa nu ma acuz!) . Astea fiind spuse, sunteti totusi in erraore, si faceti confuzii atunci cind puneti semnul egal (similitudini exista, din moment ce o stiinta urmeaza modelul alteia) intre limbajele naturale guvernate de gramatica limbii respective, si care tin de stiintele umanistice, si teoria limbajelor si gramaticilor formale, care sunt teorii matematice (concret, sub umbrela termenului mai larg de Teoria compilatoarelor). Altfel all the best…sa ma ierte domnul Tismaneanu, pentru interventia fara valoare adaugata, inteleg ca e un abuz de partea mea, si evident ca e ok sa nu-l lasati sa treaca…

    • Citeva livresti din engleza si amestecul asta care se vrea simpatic va deconspira ca neapartinator al contextului.Adica aia cu musca cum s-o zice in americana……..

     • Nu domnule cez, nu ma simt cu nici o musca pe caciula: nu sunt om cult si nici nu pretind a fi. Defecte am evident multe, da; lipsa de onestitate nu e unul dintre ele. Cel putin asa cred. De gasit cirumstante ori de a-mi justifica interventia (ce-i drept va dau dreptate in general, cind vine vorba de amestecuri de astea lexicale) ori mai precis forma interventiei, pentru ca ideea mi-o asum in continuare, e simplu, numai ca ar fi o incercare futila, atita timp cit dv ar trebui sa ma credeti pe cuvint…

      • Cred ca aveti dreptate sa folositi termenul englezesc -outrageous – pana spui in romaneste „peste masura de revoltator’ iti piere focul mâniei.

   • @Peter Manu

    Cam facila contra dumneavoastra.
    „Low-hanging fruit”, as putea spune. Expresie pe care ati stalcit-o dumneavoastra acum catva timp tot pe Contributors si peste care, totusi, colegii dumneavoastra de dialog au putut trece.

 6. Da, mi se pare observatia esentiala, punctul nevralgic, cu acea presupusa maxima cu florile… Stranie de tot… Ma gandeam ca e o traducere neadaptata, dintr-un creier cam sleit… Referinta dvs. poate fi interesanta, revelatoare a unui gand de fond, presupunand ca nu ar fi (asa cum mi se pare) o simpla neglijenta de transcodaj.

  In rest insa, imi pare rau, stimate domnule Tismaneanu ! Dar dvs nu l-ati ascultat atent pe Salieri !! Muzica lui e totul delectabila. Analogon-ul sau, „ministrul Calorifer” nu poate la fel de bun in scrisul lui. Intreg textul pe care i-l dedicati este prea elegant si argumentat, nemeritat de un asemenea om brutal in gandire, mai ales dupa un text de asa de primitiv-resentimentar, violent, care da masura ranchiunei vechi, greu infranate fata de Andrei Plesu. Cred sincer ca irositi degeaba atata civilitate in discurs si atata efort de a-l intelege !

  Tocmai i-am citit textele cu strategia destul de sinistra de la ICR si sunt lucruri foarte grave, pornind de la simpla notiune de cultura (pentru care are o intelegere distorsionata) si pana la nivelul exprimarii. Iata un ex. :

  „Iar între reducerea culturii la ceva subiectiv și confundarea culturii cu altceva am ales conceperea contemporană (dată de antropologia culturală și sociologie și asumată de Uniunea Europeană) a culturii. ”

  Vedeti cum vorbeste acest om despre cultura ? Ca si cum s-ar uita cu dispret la un tablou de Paul Klee si ar dori sa-i dea o lectie corectadu-i liniile prea „subiective”, apucandu-se muncitoreste sa le retuseze cu sublerul si rigla. Rigiditatea lui mentala s-a vazut din primele declaratii de la Externe – una mai nepotrivita ca alta. Mai rau este ca nu se opreste pana nu atinge pragul de sus al enormitatii (tema „caloriferul” – asa a aparut, dintr-o incrancenare argumentativa).

  Din acelasi zel „anancast” ii vine si sistematizarea cu cele „cinci mentiuni”. Semn de gandire dificila care isi ia repere de ordonare, ca sa nu se piarda.

  Dialogul este imposibil, cred ca ar trebui combatut pe fond, pe asa zisa lui strategie: „cultura elaborata” nu doar „cultura directa”; „inclusivism” nu „sectarism”etc. etc.

  P.S. In alta ordine de idei: cine ar putea sa semneze o astfel de petitie cat timp ea este adresata unui personaj ajuns pe nedrept in fruntea Senatului, fara nici un fel de merit, fara nici un efort sau dezbatere prealabila, pur si simplu, printr-o decizie de grup care sfideaza onoarea parlamentara.

   • Si bine faceti, cred ca nu mai are nevoie de nici un „ajutor”…e pe drumul ireversibil al decaderii, si numai ca si intelectual (daca o fi fost vreodata, am impresia ca doar a purtat masca de intelectual), ci si ca om…

   • Nu va grabiti, domnule profesor, cu afirmatia ca ati incheiat subiectul Marga. Veti vedea ca ipochimenul va mai produce abominabile fapte si discursuri la care va fi imposibil sa nu reactionati. Incrancenarea acestui individ in pragul dementei e atat de intensa incat nu s-ar opri sa faca spume nici daca-i pui calus.

 7. Excelent articol. E trist ce se intampla. Problema fundamentala a Romaniei este ca electoratul este needucat intr-o foarte mare proportie (in america proportia e semnificativ mai mica). De aceea non valorile sunt promovate in politica si, de aici, in restul domeniilor. Cel mai bun exemplu este plagiatul. Nu pot sa inteleg cum oamenii mai pot vota cu Ponta acum. Ce sa mai, cred ca in viitorul apropiat Romania nu are mari sperante. Printr-o minunte, o criza economica coroborata cu o luminare (improbabila) a PDL-ului ar mai putea aduce pe cineva rezonabil la putere.

  • .

   Ei!?.. asta era domnule.. firar sa fie.. ca uite am aflat cauza pentru care tara asta a incaput pe mina USL-ului. Uite si „problema fundamentala”… Bravo Anonymous., Electorat needucat. Asta ne este soarta. Ca pe cind il alegeam pe marinar, si slehta de hoti, eram f. educati. Dar cind individul a ajuns la 10% (daca mai are atit) am devenit uite asa, in citiva ani, tare needucati. Asa-i, stimabile. Daca nu il mai vrem pe marinar si pe „marile lui valori” plitice, morale, etice, civice.. democratice, i-am adus pe cei care nu au nici o valoare, din astea, enumerate. Si te mira cum mai sint oameni care pot vota cu Ponta. Hm!… Dar ca sint oamani care mai cred in basescu.. si udrea, si se mai numesc si intelectuali, mie imi da aripi, ca tara va lua un avint.. daca „printr-o minune”… PDL-ul!!!??.. sa vezi (scris) si sa nu crezi. Pe ce lume traiesti D-le de mai sus?! (cit de jos gindesti, se vede) Furtul de flote, de case, de sperante, este mult mai putin condamnabil decit un plagait. asa-i?!.. sa ne traiesti. Si astept sa citesc opera D-le.. de trei parale.

 8. In toata discutia asta nu e vorba doar de Marga.

  Sa ne aducem aminte ca Marga a fost ejectat pronto de la Ministerul de Externe pe motive de incompetenta crasa, chiar de USL. Nici pana in ziua de azi Ponta nu a dat vreo explicatie privind acea remaniere.
  In schimb, a fost reciclat cu brio la ICR. Asta arata dispretul pe care USL-ul il are fata de aceasta institutie si fata de cultura in general: „Nu-i bun de Externe, las’ ca-l punem la ICR sa se joace cu lopatica in nisip pe-acolo ca oricum nu prea intelegem chestiile astea”.

  Mie mi se pare ca in atitudinea fata de cultura (vezi si cazul Barbu – autostrada vs Enescu) se afla ceva profund revelator despre nucleul „ideatic” al acestei puteri. Asisderea, de urmarit ce se intampla la Ministerul Educatiei (plagiate, Bacalaureat pe bune sau nu etc).

  Impostura, prostirea pe fata, scuipatul suveran in capul prostimii credule si retorica patriotarda, asta pare sa fie miezul guvernarii actuale.

 9. In cultura romana se naste un nou cuplu flaubertian: Bouvard et Pecuchet!

  Hai sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ii identificam si in realitatea noastra mioritica; pentru inceput propun : RaresBogdan si Hoandra.

 10. Dupa DEX:

  CONDESCENDÉNȚĂ s. f. Purtare plină de considerație și bunăvoință față de cineva; respect, amabilitate, deferență. ♦ (Peior.) Aer de superioritate, infatuare, semeție. – Din fr. condescendance.

  asa ca avem aici o mica ambiguitate.

 11. Intrucat am avut curiozitatea sa citesc documentele fundamentale scrise de cel mai mare instalator culturnic al patriei noastre, m-am gandit la o mica traducere:
  Risipirea în activități nenumărate a fost înlocuită cu configurarea unui program și a strategiei, ce cuprind alternative de acțiune conform misiunii instituției.
  Traducere: – Drepti! Comanda la mine. Terminati cu prostiile si faceti ce zic eu.
  Între risipire în acțiuni fără impact și centralism am ales interacțiunea centrului și a institutelor și filialelor, pe baza unui program împărtășit.
  Traducere: – Disciplina bre, asta va cer.. Eu (si sefii mei) va spunem ce sa faceti.
  În locul „culturii directe” și al alunecării uneori în trivial am pus promovarea culturii elaborate, aptă să concureze pe piața internațională.
  Traducere: – Nu sunteti de capul vostru derbadeilor sa faceti la…ba la baie, scrieti dupa dictare ce spun eu, (‘mnezau vostru de ‘telectuali)
  Între mizerabilism și triumfalism am ales un realism ce capătă expresii culturale adecvate.
  Traducere: – Mama voastra de mizerabili, iar prezentati decadenta burgheza in locul realismului socialismului victorios.
  După cum între obsesia ideologizată a trecutului și ignorarea istoriei am ales abordarea orientată spre construcție.
  Traducere: – Terminati cu prostiile despre comunism. Aici vorbim de istoria mare: Sergiu Nicolaescu, Paunescu, Mihai Viteazu, Burebista, 2050 de ani…
  Trebuie acceptat, în virtutea evidențelor, că istoria este experiență, dar nu semn al destinului.
  Traducere: Daca tot am dat cu bata-n balta data trecuta, nimic nu ma face sa nu arunc si o caramida-n noroi

 12. Salieri a ajuns, din păcate, un loc comun, asociat cu pedagogul rău și fără talent. Cata lume știe ca muzica clasica ar fi fost mult mai săracă fără el. El este cel care i-a învățat pe Liszt și Beethoven trisonul de septimă pe dominantă, structură armonică fără de care muzica ar fi ramas la nivelul armonicelor simple ale lui Mozart. Din păcate un solciolog francez spunea ca cel mai adesea împrumutăm concepte prin contagiune și foarte rar prin printr-un proces de reflecție.
  In rest nu am nicio obiectie.

 13. @Vladimir Tismaneanu
  Situația este mult mai gravă, textul nu este un articol publicat de Andrei Marga. Este un comunicat de presă al. Biroului de presă ICR.

 14. Ei, na, mare diferenta intre ei! Intre Marga si Plesu, marea dezamagire o reprezinta ultimul. Se straduieste de ani de zile sa ne convinga de binefacerile asa-zisei drepte, angrenat intr-un partizanat politic stupid, in conditiile in care tarisoara asta avea nevoie de lideri autentici ai societatii civile. Plesu scrie in ultimul timp de parca ar fi coleg cu Turcescu. Tot raul lumii e provocat de USL. Asta asteptam noi de la intelectualii nostri?
  Intamplator, trudesc in mediul privat din ’90 incoace. Unul dintre milioanele de truditori care tin Romania asta in viata. Si pot sa spun ca mai mare dezastru in economie ca acesta facut de portocalii nu a facut nimeni. Nimeni. Haos total. Trebuie sa fii orb sa mai sustii „binefacerile’ unui asemenea regim. Sau rauvoitor!
  Tot intamplator, am votat CDR-ul in 1996, convins ca va fi bine. N-a fost. De ce? Pentru ca s-a gasit in 1997 seful corpului de control al lui Ciorbea, Valerian Stan sa constate ilegalitati locative care-l vizau pe Traian Basescu. Ce au urmat? Santajul PD-ului si cedarea CDR-ului. De atunci, individul hahait si sleahta lui nu mai exista! La fel cu toti cei care il sprijina. Credeti ca toti romanii si-au pierdut memoria si gandirea?! Eu n-am nevoie sa gandeasca Marga sau Plesu in locul meu.

  • Sunt comparati 2 oameni, unul cu carnet de membru de partid (deci cu o optiune politica asumata in mod direct si transaparent) si un altul care pretinde ca e intelectual fara nici o optiune politica (desi e mai mult decat evident care e optiunea lui politica).
   Si culmea, prefacutul castiga. Normal ca doar suntem in Romania.

   • Poate ne lamuriti si pe noi, profanii, care este optiunea politica a d-lui Andrei Plesu. Este cumva sustinator al lui Vasile Blaga? Face parte din grupul Moncai Macovei? O sprijina pe Elena Udrea? Participa la campanii politice ale vreunui partid din Romania? Apare la televiziuni spre a-si ataca presupusii adversari? Din cate tin minte, dupa doar cateva luni pe postul de consilier prezidential al lui Traian Basescu, in 2005, Andrei Plesu a demisionat. Nu stiu sa fi detinut vreo functie in stat dupa acel moment. Nu sunt comparati doi oameni politici, pentru ca dl Plesu nu este angajat politic, dl Marga este, cu arme si bagaje. A fost presedinte al PNT-CD, se stie cum s-a incheiat acel episod jenant. A fost ministru de externe uselist, nu e nevoie sa reluam subiectul. Comparatia este intre doi intelectuali si viziunile lor despre valori.

 15. Imuabil, inatacabil, in-… Autointitulata ‘elita intelectuala’ nu accepta sa-i fie preiclitata imaginea construita cu atata abnegatie. De parca ‘toti romanii e prosti’ … Erori intentionate, patetice imprecatii, totul pentru ce? Reflexele stangii d-lui Tismaneanu functioneaza impecabil.

  „Condescendenta? Cu ce drept?” Omul (de altfel de acord ca are pacatele lui) spune ca se refera la respect; deci, aici a functionat doar reactia colerica.

  „Noul Chisinevschi …” BTW, dar vechiul cum era, domnule Profesor? S-ar parea ca stiti (din References, desigur)

  ” … hartuit in anii 80, trimis “la munca de jos”, calomniat, surghiunit din Bucuresti si cate altele.” Hartuit cu burse, calmniat cu ‘Minima moralie (sic!)’.

  In rest, numai de bine, de notat zgomotul ‘elitei’ (al celor 10 intelectuali – sigur, un 10 cu larghete), impecabila moral, mirobolanta profesionala, superbie intelectuala … Mult si bun, ca pe vremuri; cat despre lupi, numai de bine.

 16. Domnilor, pe scurt: domnul Andrei Plesu e mai simpatic si are o priza fantastica chiar la netraitori in cultura. Daca mai si consumi ceva Andrei Plesu, e fermecator, lasandu-te fara arme in fata textului : te predai. Asta e o performanta putin egalata. In rest, imi pare rau pentru Marga: n-are stofa de creator, nici de organizator, nici de intelegator. Personajul nu mai e credibil de cand cu ICR -ul. Punct.

 17. Un exercitiu de imaginatie…Pe holurile intortochiate ale sediului Consiliului Europei din Bruxelles bântuia un batrânel bondoc cu o servieta diplomatica marcata „pm V Ponta” in mâna mormaind in barba: – Tot mai grea lupta asta pentru recunoastere…Off…Unde-o fi sala aia da sedinte?…Mai bine-l lasam pe Basescu sa-si faca treaba…Of, off…Nu-i usor sa fii purtator de servieta, da’ mai bine-asa decât servitori de curte ca Plesu…Aaa, acu’ inteleg ce nu-mi da la socoteala; Astia nu au calorifere aici! Cum sa te mai orientezi!!??…Si zâmbetele astea condescendente ale ziaristilor! Nici nu stiu ei ca eu sunt Ministrul Afacerilor Externe! -Auziti, nimicilor!! Ministrul Afacerilor Externe!!!….

 18. Numai respect, d-le Tismaneanu. Nu sunt un intelectual precum cel caruia incercati sa-i ‘tineti partea’ ( si pe buna dreptate o faceti) insa sunt total de acord cu tot ceea ce amintiti in articolul dvs. Ca simpul cetatean fara ‘vizioni’ politici (… un mare admirator al distinsului domn Andrei Plesu insa) nu pot sa nu remarc la randul meu deserviciul total pe care d-l Marga il aduce intregii noastre natiuni. E o injosire totala pentru acest neam ca un fost turnator la securitate ( ca multi altii din echipa guvernameltala actuala) cu vizioni odioase, inguste, perimate si de sorginte sovietica sa duca astazi emblema Romaniei peste hotare. Ma declar ( in deplina facultatilor mintale ) nu numai apolitic ci si antiMarga …..chiar si daca nu ar fi fost reprezentantul politicii externe a Romaniei.

 19. problema cu Salieri e ca era un bun tehnician , dar fara timp pentru introspectie din pricina grijii purtate altora. Marga…e un grijuliu fara tehnica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro