luni, iunie 17, 2024

Marian Munteanu – etnocraţia ca proiect politic

În aceeaşi zi în care PNL consacra, cu elan sărbătoresc, candidatura lui Marian Munteanu la Primăria generală a Bucureştiului, o revoltă românească, nu mai puţin patriotică în rădăcinile ei, izbucnea la Opera Naţională, acolo unde “străinii” erau acuzaţi de a fi privilegiaţi în detrimentul autohtonilor. Două evenimente, două semne ale aceleiaşi patologii politice: proiectul etnocratic. “ România a Românilor”- formula dreptei radicale autohtone revine, spre a bântui imaginarul românilor.

Opţiunea în favoarea lui Marian Munteanu nu este doar semnul unei mutaţii de profunzime la nivelul identităţii şi al discursului PNL, ci şi momentul în care această direcţie politică capătă un vehicol respectabil şi o infrastructură care să îi permită afirmarea. PNL nu este “ Mişcarea pentru România “ şi nici măcar fantomaticul “Partid Naţional” al lui Virgil Măgureanu. PNL este, din acest moment, afin cu linia ideologică ce duce, organic, de la legionarism la stalinismul naţional al lui Nicolae Ceauşescu şi la naţionalismul tribal al “ Vetrei Româneşti “ şi al lui Vadim- Tudor. Numitorul comun al tuturor acestor avataruri este , în mod previzibil, apelul la autohtonism, la izolarea autarhică şi la mesianism etnicist. Marian Munteanu este chipul contemporan al acestei formule hibride,dar nu mai puţin toxice.

Tribulaţiile biografiei lui Marian Munteanu sunt prea cunoscute spre a a le reaminti aici. Asemenea unui Coriolan Drăgănescu caragialian, el a devenit instrumentul celor care, în anii 1990, au atacat , frontal şi sângeros, democraţia românească. Imaginile care îl surprind pe aceeaşi scenă cu Virgil Măgureanu sunt epitaful pe piatra tombală a celui care a fost vocea din balconul Pieţei Universităţii. Rolul în care se investeşte, acum, Marian Munteanu este unul familiar. Amalgamul său ideologic evocă înflăcărarea demagogică a lui Viktor Orban. Duhul lui Dan Puric domină noul proiect politic.

Rareş Bogdan şi “ Realitatea TV” sunt, deja, vectorii mediatici ai acestei mişcări prezentate ca una a mântuirii şi a salvării. Demagogia naţionalistă maculează şi confiscă tradiţia democratică din 1990- solidaritatea cu Marian Munteanu a bucureştenilor de atunci este exaltată ca un semn al sprijinului de acum. Elogiul deşănţat este parte din acest nou cult politic pe cale de a se naşte sub ochii noştri, în prime- time. Elucubraţiile autarhice ale platformei lui Marian Munteanu sunt văzute ca un catehism al noii credinţe. “ Drepturile românilor” sunt, în fine, apărate de acest cruciat ortodox.

O dată cu această impunere a lui Marian Munteanu, politica românească este dominată de o previzibilă convergenţă ideologică. PNL şi PSD ilustrează, în maniere diferite dar complementare, populismul hrănit de fantasme autohtoniste. În 2014, Victor Ponta îşi proclama “mândria de a fi român”, împotriva “ veneticului” saxon. Astăzi, PNL se înveştmântă în hlamida discursivă a naţionalismului integral.

După momentele de “ revoltă colectivă” şi de emoţie civică, România politică intră în epoca etnocraţiei.Colectivismul sufocă luciditatea democratică, demagogia descurajează apelul la egalitate constituţională şi la bună- guvernare. Decenţa, moderaţia, patriotismul,fermitatea democratică sunt suspecte în aceste vremuri. Dar el sunt singurele repere de la care ne mai putem revendica, în această nouă eră a fanatismului.

Distribuie acest articol

64 COMENTARII

 1. Era de asteptat sa inceapa si in Romania sa se manifeste curentul nationalist. Eram de fapt „in urma”, desincronizati, cu ce se intampla in diferite forme atat in Europa de Vest cat si in cea de Est (in Ungaria lui Orban si Jobbik de mult timp, Polonia a virat si ea recent catre nationalism dupa o lunga perioada pro-europeana). Chiar si in SUA asistam la un fenomen sincron prin aparitia lui Donald Trump si reluarea discursului nationalist is autarhic-izolationist.
  E deci un fenomen pan-Occidental, o reactie la curentul integrationist-globalist din ultimii 25 de ani, a desindustrializarii prin mutarea capacitatilor productive in Asia si, in consecinta, a pauperizarii fostei clase de mijloc, a imigratiei necontrolate si conflictelor inter-etnice/rasiale/culturale pe care le-a generat. Totul combinat cu colapsul demografic al natiunilor albe europene.
  Ramane de vazut cum va evolua in Romania. Nu cred ca legionarismul e o posibilitate reala, termenul e folosit mai curand metaforic pentru nationalism.

  Viitorul nu mai arata orange si hippie ci tulbure si agresiv-convulsiv. Istoria europena s-a pus iarasi in miscare.

  • Subscriu.

   Inclusiv la povestea cu legionarismul – e o doctrina fara baza reala in prezent dar eticheta are probabil prize la un anumit electorat.

   De accord si cu reactia la globalism – nu situ insa in ce masura nu se va derula o adaptare a clasei medii si mai ales a unei noi categorii sociale (i-as spune „clasa eficienta” care nu mai urmareste maximizarea nivelului de trai si prin uramre nu mai poate fi categorisita dupa nivelul venitruilor) la noile conditii.

   E placut sa asisti la nasterea unei noi lumi :-), Dar e trist sa te gandesti ca poate nu mai apuci sa o mai vezi omniprezenta …. :-(

    • In lipsa de termen specific.

     As trimite la Amartya Sen pentru o baza reoretica economica alternativa a categoriilor sociale celei ce face apel doar la venituri

   • Marian Munteanu neaga orice apropiere de legionarism, xenofobie si extremism.

    „Cred că doar faptele individuale ale oamenilor îi aşează pe aceştia într-o ierarhie unii faţă de alţii (provizorie şi aceea, pentru că oamenii se pot îndrepta), şi nu apartenenţa, valorile sau credinţa.”

    ” eu sunt creştin, cred și susțin valorile morale ale creștinismului, iar între aceste valori, după cum sunt sigur că ştiţi, nu există loc pentru instigare la ură, ci la iubirea aproapelui, orice ar fi el şi oricât de diferit de tine s-ar arăta. Nimic din ceea ce am făcut sau am zis în viaţa mea sau am tolerat în jurul meu nu se dezice de acest principiu. Cred că fiecare om are dreptul să ceară ca identitatea sa să fie respectată de ceilalţi. Aşa înţeleg eu democraţia. Un sistem în care fiecare să poată trăi în felul său, împreună cu ceilalţi, fără să i se încalce niciunei părţi acest drept, fără a-i stânjeni sau a încerca să-i agresezi cu felul tău de a fi şi de a trăi, pe alţi semeni de-ai tăi. ”

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=712625282173659&id=666050556831132

    Faptul ca e M Munteanu este un om credincios si a studiat etnologie nu inseamna ca este un extremist. Domnul Joachim Gauck (Pesedintele Germaniei) de exemplu este un teolo, preot… si sa stiti ca nemtii nu se rusineaza cu el (ca miroase a tamaie, etc). Este un lider respectat in Germania si in intreaga lume!

    • Banuiesc ca prin 1993, cand domnul Munteanu scria prin ziarul Miscarea chestii de genul „Către toţi naţionaliştii creştini, foşti membri şi simpatizanţi ai Mişcării Legionare” discuta despre chestii pur religioase, despre democratie si drepturiloe omului. Sau, cine stie, despre fotbal, femei si agricultura.

     Intr-o tara normala la cap, un astfel de om nu ar candida, caci nu ar fi votat. Sau ar candida, dar in nciun caz din partea PNL-ului. Au ajuns indivizi de genul Gusa, Rares Bogdan, Atanasiu, Hellvig si Gorghiu sa isi bata jos de PNL, sub atenta neimplicare a domnului Iohannis

     Ei, cum iti asterni, asa dormi. Eu unul nu o sa votez PNL la alegerile astea. Nici la primaria de sector, nici la consilii. Dar, cine stie, poate ca ceilalti sunt mai multi si trebuie sa lasam democratia sa isi treaba pana la capat.

  • dnu stroe se tot vorbeste de pauperizarea clasei de mijloc. in raport cu ce sau cu cine? scaderile de putere de cumparare absoluta daca exista sunt nesemnificative dupa cate stiu eu si nu luam in seama cred calitatea tehnologiilor din prezent care fac bunurile mult mai bune.

   poate in raport cu anii de boom demografic si expansiune a oraselor din anii 60 acum e mai greu si mai stresant sa ai o slujba dar pe ansamblu eu cred ca in termeni unitari omenirea consuma resurse mult mai multe decat in decadele trecute.

   se tot alimenteaza angoase dar ganditi va ca s_a inlocuit pericolul unui conflict atomic iminent asa cum era el in anii 50, 60 cu amenintari teroriste care nu afecteaza marginal siguranta generala a statelor si natiunilor si nu structural.

   asa ca eu cred ca oamenii inca nu vor vota in masa tot felul de aventurieri politici si daca o vor face cred ca vor regreta!

   • Taxarea e mult mai feroce acum decat in anii ’60. Mai tine cineva minte cum era inainte de introducerea TVA si a accizelor la carburanti? Astazi vi se pare normalitate, dar oamenii sunt nevoiti sa munceasca mult mai mult din cauza acestei taxari feroce, iar fiecare sandwich si fiecare litru de combustibil e mult mai scump din cauza aceleiasi taxari.

   • Pauperizarea clasei de mijloc egal diminuarea sa. Fenomenul corespunde celui de polarizare a veniturilor, determinand modificari de comportament electoral.

   • De fapt observam un curent politic straniu in occident, elita ultra bogata sta la putere subventionand politici unde se vorbeste zilnic de ajutoarele infometatilor, dar in general cu fonduri furate din impozitele clasei medii. Banuiesc ca este o formula smechera de a te perpetua in putere, stiind ca doar infometatii ies in strada sa faca revolutii violente care apoi sunt preluate de clasa de mijloc ca sa darame elita din varaf. Deci, bancherii prefera sa subventioneze masiv puturosii saraci, stiind ca cei din clasa de mijloc nu vor iesi in strada sa faca revolutie violenta.

  • Trimiterea pe care autorul o face la Coriolan Draganescu este imprudenta. Multi dintre cititori ar putea crede ca este vorba fie despre vreun politician liberal interbelic , fie despre vreun FSN ist din vremea CPUN ului. Nu exagerez – fata aceea, de la DIGI absolventa de jurnalism nu stia nici macar despre Marian Munteanu ca ar fi trecut prin Piata Universitatii.
   Asa fiind pe langa multele note informative scrise de-a lungul timpului pentru sefii mei si ai lui MM imi asum si o nota de subssol:
   Coriolan Draganescu – personajul schitei lui I L Caragialee – Tempora care e scurta scurta – cat un mesaj SMS trimis din Centrul Vechi si zau ca merita citita.
   Eu mi-am adus aminte de ea inca de atunci cand s-a pus problema ca Marian Munteanu sa candideze la Presedintie din partea fostului nostru comandant – dl Magureanu Virgil.
   https://www.tititudorancea.org.ro/z/ion_luca_caragiale_tempora.htm

 2. „El a devenit instrumentul celor care, în anii 1990, au atacat , frontal şi sângeros, „democraţia” românească. ” Cum ar spune Ion Iliescu, un golan!!

  • Rezon!

   Vedeți cum au ajuns toți înțelepții să-i dea dreptate domnului Iliescu ce bunghise șarpele legioanr încă de acum 26 de ani :-D :-D :-D

 3. Germenii alunecarii spre extremism au incoltit acum 4-5 ani, cand se mai putea intervene asupra evolutiei, spre moderatie si dezbatere politica rezonabila.

  Din cate am mai citit si eu, apelul la nationalism defineste ultima linie de aparare impotriva de-structurarii sociale. Altfel spus, fara valori cristalizate, fara a percepe sanse personale de realizare, intr-un climat dominat de amenintari (reale sau doar percepute), este inevitabil apelul la „radacina tribal” a unei natiuni.

  Cand ma gandesc la Le Pen si la GD – intre altii – realizez ca nu suntem singura natiune in criza valorica. Insa suntem probabil mult mai expusi riscurilor, pentru ca nu avem contrapondere solida.

  Nu cred in imacatul conditiilor economice precare – oamenii rezista la multe privatiuni DACA au valori si idealuri commune pe care sa se sprijine.

  Dar formarea valorilor a ramas in ultimii 20 de ani apanajul familiilor, educatia nationala deroband dramatic de la demersul axiologic formativ. Ingropati in munti de „exercitii” si „comentarii”. amenintati continuu de evaluari tampe, copiii nostril de acum doua decenii sunt adultiii de astazi, lipsiti de aceasta coordonata majora a personalittii : respectful si culturta valorilor fundamentale,

  Fara repere valorice, adultii de astazi vor fi fiind buni professional (ceea ce ma indoiesc, dar in fine…), vor fi fiind economic siguri (ceea ce iarasi ma indoiesc) dar sigur nu mai au responsabilitate, moralitate, respect si mai ales onoare. Poate ca amintirea onoarei pare desueta in mileniul fugii dupa bani si consum, dar imi este greu sa imi imaginez pe cineva fara onoare ca fiind fericit.

  Mai putem inca reforma educatia, adica naufragiati fiind ne mai tinem de scanduri, dar nu vor mai tine nici scandurile astea foarte mult.

  • Magistral! A fost șeful ASC-ului în 1989. Pe de altă parte asocierea sa cu Ioan Coja și Petre Țuțea a dus la mai multe arestări ale sale în perioada 1988 – 1989 fiind învinuit de „propagandă creștină, ostilă ideologiei marxist-leniniste“. Ne puteți explica cum se împacă aceste doua fapte? Ar fi oricum ceva unic în a analele comunismuui. Sau să fie cumva site-ul dubios pe care-l citați împănat cu minciuni penibile?

   • Astia nici sa fure nu mai stie. Nu a auzit de infiltrari si manipulari si nu stie nici sa dea un goagal si sa verfice zeci de alte surse.

   • Svejkule

    A fost (pe bune!) șeful ASC-ului în 1989. Maii tin minte imagini (de la TVR) cu infiintarea Ligii Studentilor… reales fiind domnul ex tovaras PCR Marian Munteanu (la acea data inca barbierit si tuns)
    Restul se numeste „legendare” Si una destul de nereusita „asocierea sa cu Ioan Coja” nu avea cum sa fie antipatica Securitatii… Domnul Ion Coja era tovarasul seceretar al unei organizatii .. PCR! Este drept pe vremea aia )iniante de 1990) tov profesor isi tinea „boii acasa” … nu ii trimitea pe pasuni prea „verzi” dpv ideologic. (Si domnul Emil Constatinescu a fost tovarasul secretar al comitetului PCR din Universitate… )

    Pe de altă parte apropierea de Tutea … ?! Poate era curiozitate , poa era altceva …

    Insa sa iti zic ceva : „careva” a perita bine de tit netul si nu prea mai gasesti nimic despre peropada „jenanta”. As zice ca acel „careva” daca ar dori in 2 saptamani m-ar „legenda” si pe mine – pe „numele” Ghita Bizonu’ – ca mare personalitate culturala bazandu-se strict pe ce am scis pe forumuri si pe Scribd. Ma rog nu il cunosc pe acel „careva” insa am vazut de cateva ori actiunea „misterioasa” a „mainii destinului” si find nascut in 52 ma prinz iute (cine nu se prindea IL „PRINDEA”!)

    • Domnu’ Bizonu’,

     Nice try (pre limba imperialiștilor), numa’ că nu prea ține și e complet ilogic.

     Liga Studenților s-a format prin 23-24 decembrie 1989. La acea dată nimeni n-ar fi îndrăznit să admită ca a fost vreodată membru ASC. Iar ăia care fuseseră, stăteau pitiți cu captele între urechi să nu-și amintaească nimeni de ei. La începutul lui 1990 foștii ASC-iști erau dați afară din cămine (câte unul mai zbura direct pe geam) și nu mai îndrăzneau să vină pe la cursuri ca să nu o ia în goarnă. Mulți dintre ei și-au amânat anul de studiu 1989 -1990 sau s-au transferat pe la alte faculăți unde nu-i știa nimeni. Era în anul I în iarna 1989-1990 și îmi amintesc precis chestia asta. Dacă ați fi călcat vreodată printr-o universitate ați fi știut și dumneavoastră asta foarte bine.

     A doua enormitate e aia cu legendarea. Ce motiv ar fi avut securitatea lui Ceaușescu (ce se credea veșnică cu doar câteva luni înainte de căderea lui Pingelică) să-l „legendeze” timp de mai bine de un an și în orice fel pe un amărât ca Marian Munteanu care nu însema atunci nimic?! Erau candidați gârlă la colaborarea cu organele…

     Dacă chiar ar fi fost așa, de ce nu l-au dat în gât ca ciochist și ASC-ist în 1990 când manifestația din Piața Universității pe care o conducea dusese noua securitate la disperare?

     • Svejkule

      bu trebuia sa recunoasca nimeni … ii recunosteau colegii!!!
      Si zburau pe ferestre? Asa ca domnul secretar comitet PCR Conatsntinescu?! A zburat drept la 3 Coceni!

      Si legendare… asta e mai recenta.. Ce citesti tu despre cum l;upta MM cu comunismu in anii facultatii e scris mai recent …

      Cum zic am mai vazut niste „minuni”. Mai ales in Scanteia .. care preamarea pretenia traditionala cu RFSI si tov maresal Tito .. desi batranii imi ziceau ca aceiasi Canteie vituperase pe acelasi Tito ca fiind sluga americanilor …
      Sa zic asa tineretea petrecuta in „socialismul real” imi confera unele avantaje : o „sensibilitate” crescuta la stiri si priceperea de a citi „printre randuri” (si un handicap : nu am tinut niciodata jurnal personal. Stii de ce? Pai putea deveni PROBA! )

    • Imi pare rau, dar tradarea exista si toti oamenii cinstiti trec prin aceasta experienta.
     In 90 stiam trecutul lui MM si nu ni se parea ok, dar ziceam ca astea sunt paradoxurile celor 45 de ani de comunism. Oricum, Piata nu a durat decat o luna si ceva. In tensiunea cu minerii nu s-a mai pus problema asta. Dupa aceea Liga nu a mai fost importanta, fff multi studenti s-au dus la PNT.
     Securitatea nu era ceva omogen. Si intre ei existau tendinte divergente, dusmanii si orgolii imense. Unii erau nationalisti, altii rusofili, altii deveneau cosmopoliti, ca doar asa s-a facut aderarea la UE.
     MM s-a combinat cu Magureanu (ca si cu pcr) fara conditii. Asta e problema. Daca era o reconciliere in adevar si moralitate nu aveam nimic de zis, dar a fost prostitutie si fanatism, ca altfel nu putea sa accepte asa o umilinta. Acum il sprijina Miron Cozma.
     Cum adica ce motive aveau sa-l legendeze?? Nu vedeti??? Sa avanseze cauza legionar-securista, sa compromita dezbaterea si societatea civila. Nu e destul?

   • asteptam mai mult de la dvs, domnu’ svejk, nu sa cadeti in prima capcana parfumata cu trandafiri care va iese in cale. Coja era sau este, nu stiu si nici nu ma intereseaza, un bou national ceausist iar Tutea era foarte batrin, avea alte lucruri de facut atunci, inainte de moarte. Iar agariciul marian munteanu asta este, un fost pecerist, foarte probabil si colaborator cu albastrii, scos din burta kgb care este abil ca intotdeauna. Ca si nicusor dan reprezinta aceleasi interese, dar din perspectiva occidentaloido hipstereasca, nu national ortodoxa, pentru mine e clar ca lumina zilei. Astia doi sint ca nazismul si comunismul, doua fete ale aceleiasi monede. E cazul sa fim lucizi si sa nu punem botul la toate diversiunile rusesti, oricit de atragatoare ar parea.

    • Razboiul gay din R Moldova
     Rusofilii homosexuali cer mars gaz si rusofilii ortodoxisti mor ca la Chisnau se raspandeste imoralitatea din Vest.
     http://www.timpul.md/articol/-razboiul-gay-din-r–moldova-34036.html
     Parada era organizată împreună cu organizaţii de homosexuali din Ucraina şi Rusia şi se intitula „Curcubeu peste Nistru”, de parcă Tiraspolul ar fi un paradis al homosexualilor, mai ceva ca Amsterdam sau San Francisco. La conferinţa de presă, reprezentantul „Gender Doc”, Aleksei Marcikov şi Evgheni Golşceapov de la „Amnesty International” l-au găsit vinovat pentru violenţe pe primarul Chirtoacă, pe motiv că nu ar fi dat ordin poliţiei să nu intervină, deşi poliţia se afla în subordinea comunistului Papuc. Acuzaţiile la adresa lui Chirtoacă au fost traduse în engleză de ziarul „Tiraspol Times”. Ziarul transnistrean dezinforma că agresorii participanţilor la paradă ar fi fost „naţionalişti români”. Aşadar, Chirtoacă şi românii sunt de vină. De la Tiraspol articolul a ajuns în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Parlamentarul britanic Mike Hancock a făcut o interpelare pe tema paradei de la Chişinău, textul interpelării fiind de fapt articolul din „Tiraspol Times”. Totul pare să fi fost o lucrătură a Moscovei, din moment ce Hancock a fost acuzat apoi de spionaj în favoarea Federaţiei Ruse, iar secretara sa parlamentară, rusoaica Katia Zatuliveter, a fost expulzată din Marea Britanie.

 4. Nu cred ca etnocratia ar fi un proiect politic pentru un PNL care ar fi urmasul liberalilor, indiferent ca acestia aveau deviza „prin noi insine” deviza patriotica, nationala dar nu etnicista.
  A fi etnicist inseamna a fi un iubitor(asa se revendica nationalistii in raport cu patriotii)neconditionat al propriei etnii. Personal eu il asemuiesc cu microbismul in sport cand neconditionat sprijini echipa proprie si desigur cand ajungem la termenul de national, pe cea nationala in orice confruntare internationala cu statul unei alte nationalitati(etnii) caci daca are loc o confruntare intre Romania si Moldova, cred ca vom vorbi despre un provincialism neconditionat.
  Ce inseamna aici neconditionat? Pai atunci cand la fotbal, in general in sport dar si in viata, aplauzi pe greseala adversarului, huidui pe realizarile lui bune si corecte, dar si mai grav huidui arbitrul care dicteaza ceva contra echipei tale favorite indiferent daca are dreptate si invers, aplauzi cand decizii incorecte sunt date impotriva echipei adverse.

  Cred ca solutia Marian Munteanu este o solutie de etapa cand un partid destructurat care-si pierde toate traditiile pe care sustine ca le mai are, intrucat daca este o solutie de fond intrand in zona acelui microbism de care vorbeam, evident ca atunci inseamna trecerea PNL in zona Romania Mare sau in orisice caz parasirea lui de toata elita reala romaneasca, ca sa nu mai vorbesc de cea a etniilor conlocuitoare.

  Sa incerc sa incadrez problema etnicismului in contextul mai larg care are ca punct central patriotismul si ca extreme ura de rasa(national socialismul nazist urand rasele nonariene) si ura de clasa respectiv internationalismul proletar(internationalismul proletar in care proletarii indiferent de etnie (natiune, cetatenie) lupta contra dusmanului comun, capitalistul indiferent (deasemeni de etnia acestuia) cu exceptia ca poate exista si national comunism in care etnia se poate suprapune urei de clasa in sensul ca uram cu precadere capitalistiii etniei noastre si nu iubim cine stie ce orice alta etnie decat a noastra.

  Patriotismul fiind la mijloc, inseamna atasament fata de tara in care te-ai nascut sau pe care ai ales-o liber ca find noua ta tara adica, pui inante statul al carui cetatean esti liber fata de statul format sau reprezentand etnia in care te-ai nascut. Adica daca emigrez in USA si devin cetatean american, intr-o situatie limita, voi spune: sunt mai intai american si apoi roman.
  Adica maghiarii din Romania sunt fideli statului in care traiesc inainte de a se considera ceva ce nu sunt adica cetateni ai statului maghiar, cu exemplul cel mai relevant al evreilor de diverse cetatenii, liberi oricand sa plece in Israel, dar care ramanand in statul a carei cetatenie o au sunt credinciosi in primul rand acestuia.
  Nu era si cazul romanilor din Ardeal in timpul primului razboi mondial (caz descris bine de Rebreanu in Padurea Spanzuratilor) care traiau pe pamantul lor stramosesc ocupat de o putere straina, imperiul austroungar.
  In lume mai sunt zone critice unde lucrurile sunt la limita, referitor la patriotismul national (de stat sau la cel etnic) dar sunt niste exceptii care de fapt confirma regula.
  Vadim si toti cu opiniile sale sunt nationalisti sovini care nici daca erau agenti AVO, considerand, poate prin absurd, ca serviciul de informatii maghiar, stat aliat cu noi ar fi fost contra noastra, nu ar fi servit iredentismul maghiar asa cum au facut ei in stupida lor inconstienta sau poate intr-o intentie disimulata astfel la varfuri si in microbism etnicist inconstient si idiot in baza.
  In acest caz as defini etnicismul ca un soi de nationalism cam neconditionat dar fara nuante de ura sovina.
  Romania peste orice si oricine, dar doar daca acel orice este in drumul meu trec peste el
  Nu merg eu sa-l caut cum a facut nazismul cu evreii si cum cred ca nu au facut legionarii tot cu alogenii(evrei, tigani), ci numai cu cei din granitele Romaniei(Basarabia era considerata in granita Romaniei si chiar asa si era de drept) dar de fapt nu stim ce ar fi facut daca ar fi si putut sa actioneze precum nazistii si in exteriorul Germaniei.
  PSD -ul a fost vaduvit acum de sansa discursului de acest tip pe care-l incercase Ponta in timpul alegerilor pentru Parlamentul European, ceea ce nu stiu daca este bine sau rau caci riscam si o competitie de soiul in care fara a se recunoaste direct fiecare va incerca sa arate ca el este mai”roman verde” mai Vadimist , mai Codrenist etc etc decat celalalt, zicand ca ei sunt de fapt naeionescieni, tutisti, mircisti, cioranisti etc etc , iar cu prostiile facute de Institutul usor paranoic si ma refer la „Elie Wiesel” , care la fel cum Vadim a dat munitie iredentistilor va da si el munitie tuturor acestora, vor fi chiar ajutati.

  Ce este de facut :ideologic? Sa ne pastram minte proprie pe umeri si sa judecam doar cu ea si nu dupa manipularile care se vor incerca, unele chiar foarte atractive daca ne gandim ca acei tineri minunati care au fost mai tarziu valorile indiscutabile ale romanilor (Cioran, Eliade, Ionescu etc fiind in acelasi timp si ale statelor unde au trait si creat) au fost si ei onform zicerii foarte frumoase a lui Tutea, atrasi in tineretile lor de lozinci de dreapta sau de stanga frumos sunatoare ulterior desigur intelegand mai bine realitatea faptelor.
  Dar sa fim gata sa preluam orice alegatie corecta din orice tabara punand deasupra Academiei noastre sloganul: Nu emitatorul este cel care decide valaoarea si adevarul emisiei ci doar emisia, continutul efectiv al acesteia

  Referitor la conduita politica concreta poate cu alta ocazie caci nu vreau niciodata sa fiu neaparat primul care deschide un subiect lasand astfel sansa maxima deschizatorului, si mie doar „sansa” de a putea spune: De acord , felicitari si nu am nimic de adaugat. :)

  evreii sunt mai intai cetateni fideli statului lor daca sunt liberi total in cadrul acestuia

 5. Foarte buna legatura cu situatia de la Opera Romana, unde, vezi doamne, „romanii sunt marginalizati la ei acasa”. De parca spectatorul roman prefera un spectacol mai slab, dar cu dansatori romani, decat unul bun, cu straini, asa cum se intampla la toate operele mari din lume.
  Marian Munteanu in doua zile va fi terminat, deja au aparut primele articole in evz.
  In anii 92-95 citeam din cand in cand ziarul Miscarea, oficiosul partidului Miscarea pentru Romania. Era plin tot numai de referiri la ” ïudeo masonerie”,” öculta mondiala”, etc.
  Printre redactori era mai tot timpul Ioan Coja, un „mare roman” dupa unii, un comunisto-nationalist de grota, dupa altii. In orice caz, directia ziarului si a partidului nuavea nimic in comun cu idealurile pietii universitatii(jos comunismul, jos iliescu, jos securistii), ci purta o lupta mai mult decat ciudata la acea vreme. Tin minte ca era in permanenta atacat Nicolae Manolescu, spunandu-se ca aschia a sarit f departe de trunchi(cu referire la tatal comandant legionar al respectivului).
  In fine….pt MM, pt ce a reprezentat el la un moment dat, pt amintirea pietii, era mai bine daca ramanea la naftalina.

 6. http://www.ziuanews.ro/editorial/marian-munteanu-isi-pune-sufletul-pe-masa-431235

  Este foarte interesant si cred ca si adevarat , poate ca doar exagerat putin in unele ca de ex ref sprijinul dat lui Ion Ratiu in candidatura pentru cursa prezidentiala cand i-a fost preferat Emil , nu ca nu l-ar fi dat , dar nu cred ca avea cine stie ce relevanta, dealtfel ca si cel al partidului din care faceam parte atunci si eu si care era parte in Conventie, in raport de sustinerea pe care a avut-o Emil din partea dlui Coposu (care tot dinspre Universitate venind i-a luat fata lui Marian Munteanu) si a dnei Anei Blandiana .

  Ce este foarte intersant pentru mine este data acestui text si nu mai fac alte comentarii. :)

  • Deci sa recapitulam:
   Inainte de 90 era sef mare la ASC. Atunci nu te mai opbliga nimeni sa te faci sef. Daca te faceai sef la asc, era ca sa iei alea 50 sutiimi la media finala la sf facultatii. Colegii nu te bagau in seama si nu te respectau, ba chiar te considerau stab comunist. Nu am auzit never niciodata de student anticomunist sef la asc. Si ca sa te mai faca mare sef la ASC dupa condamnare pe motive ideologice, inseamna ca avea bagheta magica, tichia fermecata si covorul zburator din 1001 de nopti!!!
   In 90 a facut dezbinare la Liga Studentilor. Nu a lasat sa se miste acolo nimic nelegionar. Toti erau dusi cu pluta si fanatici.
   Apoi a facut combinatii politice cu Magureanu si afaceri numai cu romani. Nu asta vreau eu pt Bucuresti.
   Acum e sustinut de rusofilul Capsali, amicul lui de la Liga si de alti rusofili.
   https://www.facebook.com/iuliancapsali.parlamentuleuropean/posts/991259850961662
   http://www.certitudinea.ro/modelul-de-Tara&start=10
   Anul asta el subscrie unor nebunii de genul „Suntem singurul popor european care are un guvern conceput în afara ţării. Suntem cel mai umilit popor european.”
   Concluzie: destainuirea din Ziua nu atinge partea cu ASCul, Magueanu si rusii. E o gargara jignitoare pentru electorat. Numai securistii pot vorbi ore intregi „la suflet” fara sa spuna nimic.

 7. Eu nu cred ca alegerea lui MM pentru a candida la primaria Bucuresti, este un proiect al PNL pe tara. A fost ales in pripa din lipsa de membri de partid cu imagine si sanse. Asa cum primele doua nominalizari la aceasta candidatura au fost ridicole, tot asa nimeni din membrii/ leaderii organizatiei PNL Bucuresti n-a vrut sa se bage in aceasta confruntare electorala.

  Este doar o lupta electorala importanta, cu repercusiuni cumva catre alegerile parlamentare. Se doreste castigarea alegerilor locale in Capitala cu orice pret, caci despre calitatile si expertiza in administratia locala a lui MM, nu stim nimic.

  Doar o imagine, si aceea contractictorie, in incercarea de a aconta cel mai mare oras in alegerile locale.

 8. No hai să nu sărim peste gard.

  Până acum toți primarii capitalei au fost legați sub o forma sau alta de partidul comunist. Nu prin simpatii trase de păr, ci cu carnete de membru și cotizația plătită la zi. Asta pare să nu deranjeze pe nimeni. Însă afinitatea naționalistă a lui Munteanu devine automat „legionarism” deci crima supremă- după cum chirăie cu voci ascuțite toți „moraliștii” pe care trecutul comunist al cuiva nu-i încurcă niciodată. Parcă ne întoarcem la vremurile eroice al Anei Pauker și a lui Vasile Luca ce explicau în biografiile lor oficiale de la serivicile de cadre ale PMR cum le-au tras-o românilor pentru izbânda revoluției mondiale.

  Lui Munteanu i se reporșează asocierea a un moment dat cu Valeriu Tabără și Măgureanu. Buuun. Păi hai să ne uităm un pic mai bine la scena politcă a Romaniei de azi. TOATE partidele au fost la un moment dat asociate cu PSD și/sau provin din aceeași mocirlă originară. Dar asta e evident în regulă. Uităm că până la urmă Marian Munteanu a renunțat la cârdășia cu UNPR-eii lui Tabără (azi PNL-eu respectabil, fost ministru sub Văcăroiu & Boc :-) ) & Măgureanu înainte de a candida pentru alianța lor la prezidențialele din 2000. Și nu a renunțat la împărțirea prăzii ci atunci când principiile convenite inițial au început să fie contorsionate pe ici și colo, prin părțile esențiale. Adică vedem un exemplu de integritate într-o țară unde valorile morale sunt ceva așa aproximativ. Pe scurt lui Munteanu i se reproșează că a pipăit și el odată sânii unei jagardele, pe când cei ce s-au dedat la sex neprotejat și perversiunile cele mai grotești cu cele mai penale și infecte boarfe de pe centura politicii sunt politiceni „respectabilli” și „vizionari”. „Curat murdar coane Fănică!,” N-așa? ;-)

  Nu în ultimul rând lui Munteanu nimeni nu i-a reproșat vreodată că a dat cu jula, că nu-și poate explica averea și cheltuielile, sau că ar fi asociat cu orice soi de cleptocrați. E ceva unic până acum printre primarii capitalei. Dacă e necesar un „legionar” ca să inceteze prădăciunile, păi atunci „legionar” să fie. Nu contează daca pisica e albă sau neagră ci contează să pindă șoareci. Cred că primăria Bucureștilor, cea jefuită ca-n codru, are nevoie în primul rand de integritate.

  Apoi Marian Munteanu are calitatea de a atrage turbarea aruncătoarelor de rahat prin ventilator ce o susțin pe madama lui Pandele. Campania PSD & Co. va deveni tot mai scârboasă și isterică pe măsură ce se apropie data alegerilor. Asta cred că îi oferă o șansă unică lui Munteanu să câștige. Faptul că propagandiștii PSD + toti ăilalți „deontilogi” și „formatori de opinie” îi sar la jugulară cu furie îl legitimiează pe Marian Munteanu (dealtfel proaspăt membru PNL :-D ) drept candidatul antisistem prin excelență. Ceea ce-i face cea mai bună propagandă posibilă. Să nu uităm că daca Ponta pleca în Dubai sau era la veo-un spital turcesc să-și repare meniscul între tururile I și II ale prezidenialelor din 2014 azi era președintele României. Reacția violentă a alegătorilor împotriva sa a fost cauzată de propia prostie și insistență sinucigașă de a face o campanie de o murdărie fără precedent și de a se deda la tot soiul de mârlănii ieftine. PSD-ul poate fi învins cel mai bine pe mâna sa.

  Și acum în mod onest, o preferă cineva pe cona Pandele lui Munteanu?! Așa cu cuvintele dumneavoastră :-D :-D :-D

  • draga Svejk, nu va dati seama ce toxina a eliberat pseudo-partidul in capul romanilor. Departe fiind, nu cred ca aveti acuitatea perceptiei a tot ce-nseamna aceasta numire, otrava scoasa din palarie de o duduie cam imbecila, cocotata-n fruntea unui partid si, mai ales, de restul gangsterilor din umbra. Si, ca sa va raspund la-ntrebare: da, eu. Care daca n-ar fi Nicusor Dan ar fi a doua oara-n viata cand as pune stampila pe ceva legat de PSD – prima la meciul Iliescu – Vadim.

   • Ei haideti, nu mai fiti asa de modest. ;-)

    Oare sa se fi intamplat numai odata sa pacatuti cu pidosnicia PSD-ista?! Asa aflandu-va singur-singurel in cabina de vot cu stampila umeda in mana si cu lista lui Sarsaila facandu-va lasciv cu ochiul? :-D Parca nu-mi vine sa cred… Nu s-a nascut progresistul care sa nu fi pacatuit si el de cateva ori macar cu PSD-eaua: un grant, un ciochism, o sponsorizare, ceva mizilicuri pe acolo :-)

    Oricum, nu va faceti problem. Daca-l votati pe Nicusor Dan o votati practic pe coana Pandele. Iar daca sunt destui din cei ca dumneavoastra o sa se si aleaga. Va doresc sa va bucurati pe deplin de ea si de tot ce o sa va faca. Succesuri! :-)

    • @ Josef Svejk,
     ceea ce scrieti uneori este inspirat din aerul rarefiat catarindu-te pe Statuia Libertatii sau din prea plin de sine? caci nu v-am injurat, dvoastra cum va permiteti?

     ” Parca nu-mi vine sa cred… Nu s-a nascut progresistul care sa nu fi pacatuit si el de cateva ori macar cu PSD-eaua: un grant, un ciochism, o sponsorizare, ceva mizilicuri pe acolo ”
     Exista, domnule, dar sintem putini, caci unii care se lauda acum cu tot felul de prinţipuri, au plecat, ca doar nu erau prosti sa ramina si sa puna umarul. Dau sfaturi. Ca sint gratuite; in toate felurile.
     Cind scrieti „nu s-a nascut progresistul …” va aveti ca punct de referinta?
     NB,
     uneori mi se pare ca parafrazati un cretan „toti romanii sint vai de ei, eu sint roman”.

     • Eu nu v-am înjurat nici oe dumneavoastră și nici pe domnul Grammaticus. Doar i-am împărtășit domnului Grammaticus o constatare personală care nu a fost niciodată contrazisă de fapte: Tot progresistu’ e sortit până la urmă să se tăvălească în oareșce mocirlă. Dacă dumneavoastră n-ați ajuns încă la faza aceea vă felicit și vă urez să scăpați de boala „progresismuluiȚ înainte de a cădea în păcat.

      Așa și acum dacă faceți un mic efort să mai și gândiți un pic probabil că veți descoperiți cu uimire că-i faceți (impreună cu dl. Grammaticus) propagnadă madamei lui Pandele. :-D Sunteți mândru de isprava dumneavoastră? Măcar dacă PSD-eii v-ar plăti ați avea o scuză, dar e ceva de-a dreptul trist să vezi un om cu bun simț pune umărul pe gratis la întărirea domniei răului doar pentru că refuză c obstinație să gândească.

      • Poate va faceti timp sa cititi si postarea
       ” bec spune:
       14/04/2016 la 20:42 ”
       Apoi, ma scuzati, dar sinteti ori rau intentionat, ori reduceti totul la competitia „vrinceanca si munteanul”. Ca asa am votat la prezidentiale, si in loc de dreaqu am dat peste tat`su.
       De data asta chiar nu sint interesat, caci sint de la tara, nu din capitala.
       NB,
       dar Marian Munteanu a evoluat, in libertate, nu ma refer la perioada ante `89, a evoluat, zic, atit de sinuos, incit e peste poate pentru o minte lucida sa nu se intrebe „cine esti, dle tovaras Munteanu”?
       Spui ca nu ma „injuri”, dar continui cu alte „injuraturi”. Ca ii fac „propaganda madamei Pandele”. Afirmatia asta e mai mult decit o trimitere la origine.
       Citeste, domnule, ce scriu, nu ceea ce iti imaginezi.

      • @ victor L

       Da am citit postarea respectivului „bec”. ///

       Daca n-ati inteles nici acum ca singura competitie intre madam Pandele si Munteanu, inseamna ca aveti exact aceleasi probleme la etajul superior pe care le are si jupan „bec”. Daca nu e asa, de ce nu va osteniti un pic sa-mi explicati care e varianta castigatoare? Ca banuiesc ca v-ati gandit la ea. :-D Daca nu va trece prin cap nici o alta alternativa viabila si daca cumva iese madam Pandele veti avea ocazia sa spuneti, cu indreptatita mnadrie progresista, ca i-ati tras-o legionarului si ca ati pus umarul (dupa puterile dumeaavoastra) la stralucita victorie a PSD-ului…

      • @ Josef Svejk,
       curios rationamentul dvoastra: nici nu mi-am dat seama ca, in timpul campaniei electorale pentru prezidentiale, faptul de a-l critica pe Iohannis va fi interpretat ca o aparare pentru Ponta.
       Eu nu am incredere in omul Marian Munteanu; nu ma intereseaza citi „opresti” isi vor vota bucurestenii.
       Daca nu ai citit, citeste la articolul dlui Tismaneanu ce scrie @ germina.
       Doar un fragment:
       „Ca sa n-o lungesc prea lacrimogen, mi-as dori sa vad o interpelare publica, urgenta si cat se poate de ferma, privind relatiile pe care Marian Munteanu le-a avut cu Securitatea, sa ne lamurim oficial daca Angajamentul publicat in presa, in 1999, e unul fals sau nu”
       (@ germina cred ca este dna Germina Nagat de la CNSAS)

    • pan-acum v-am respectat si admirat. Daca la lucrurile pe care vi le-am scris cu sinceritate ati ales sa raspundeti in halul asta, inseamna ca m-am inselat asupra dvs.

     • Vă mulțumesc.

      Mi-ați ut o piatră de pe inimă. A fi respectat și admirat de cineva care e gata să o voteze pe madam Pandele (sau alte creaturi de aceeași teapă), sau să facă ceea ce ține de el ca să-i dea Bucureștiul în gheare, ar fi fost un eșec personal.

      Nu mi-a plăcut Bucureștiul niciodată. Dar nici nu pot să zic că-l urăsc și-i vreau atâta rău. Suntem creștini, ce naiba…

  • Cred ca dezbateti prea mult despre persoana lui MM. Luat ca atare, omul e gol, nu are convingeri, poate sa fie si sef ASC, si in piata Universitatii in lupta cu minerii si fruntas de miscare neo-legionara si partas cu Magureanu la infiintarea unui nou partid si candidat din partea PNL la primaria Bucurestiului. Poate sa fie evident chiar si om de afaceri. Omul poate sa fie orice. Coriolan Draganescu redivivus.

   Problema e ca PNL legitimeaza in felul asta mesajele transmise de MM si de miscarile affiliate de-a lungul vremii. Cautati pe net (prin forumuri necenzurate, nu ca aici) si o sa vedeti despre ce vorbesc. Funar si Vadim erau niste clovni cu care te puteai chiar distra. In cazul asta nu mai e deloc asa. Mesajele celor care si-au gasit brusc un reprezentant politic sunt deja pline de ura si de violenta impotriva strainilor, corporatiilor, bancilor, evreilor, uniunii europene, homosexualilor, islamistilor sau tiganilor.

   Iar PNL o sa ajute la legitimarea si scoaterea la scena deschisa a acestor miscari subterane. Ei si cu Basescu sunt principalii vinovati pentru aceasta escaladare, toti din motive meschine (sa luam si niste voturi de la segmental asta)

   Da, probabil ca acest lucru era inevitabil, pana la urma. Cred ca e momentul sa facem o numaratoare, sa vedem cum stam.

 9. In Romania tot timpul a existat un curent puternic nationalist, chiar sovin, cateodata acest curent avea propriul partid/partide, considerate extremiste. Cu disparitia partidelor extremiste, curentul s-a integrat in mainstream. Candidatura lui MM nu e numai un semn al acestui fenomen, e dovada acestuia.

 10. Am citit cu aceasta ocazie a nominalizarii lui MM acel document (Apel) din 27 martie si nu am gasit nimic nationalist sau legionar in continutul sau. Stiu ca sunt numerosi intelectuali cu destula vizibilitate, printre care l-as include si pe autor, care sunt adeptii globalismului fara limite. Adica de ce sa mai existe state sau natiuni, concepte depasite, invechite ? Ne trebuie un teritoriu fara granite in care societatile comerciale care produc ceva in sfera materiala de orice fel sa fie ale oricui are bani (si cum romanii nu prea au se intelege ale cui vor fi), resursele subsolului le vindem pe nimic , terenul agricol si padurile le vindem daca se poate integral, limba oficiala daca nu a putut fi esperanto atunci sa fie engleza, legile le importam ca au gandit altii inaintea noastra si stiu mai bine ce ne trebuie si tot asa. De ce sa se mai cheme acest stat Romania ? Poate fi foarte bine numit tinutul nr. X din sud estul Europei care sa fie condus de un guvernator sau administrator numit de la Bruxelles. Daca pomenesti vreun om de cultura de dinainte de 1989 ai nostalgii comuniste, iar daca a creat cumva inainte de razboi atunci esti fie legionar sau simpatizantr al fascismului. Termenul mai nou nu mai este nationalist ci etnicist..
  Despre televiziuni ce sa mai vorbim ? Nu avem ziaristi avem dor activisti de partid sau mercenari de presa. S-a anuntat candidatura lui MM ? La interval de maxim o ora televiziunile s-au pozitionat imediat. Unele il lauda cu titluiri pompoase altele au trecut la desfiintarea sa si in contrapartida la laudarea candidatului PSD. Daca va candida fostul Presedinte, unii se vor repozitiona. Nu-i asa domnule Stanomir ? Mai bun ca TB nu poate fi nimeni. Are si experienta in absolut toate domeniile, a mai fost primar asa ca va fi foarte indicat.

 11. Asa cum s-a spus si in celelalte comentarii, era previzibil. As mai adauga un singur lucru: avem un vid de putere electorala produs de DNA, la care contribuie foarte activ anchetand candidatii la primarie. Dar nu e doar atat, MM a aparut nu numai pentru ca e timpul nationalismelor sau ca el e strans legat de vreo ideologie care se ridica acum, ci si pentru ca nu mai exista oameni credibil in partide.

  E mai interesant pentru mine la ce ( poate ) duce acest vid pe termen lung decat pentru actuala campanie. Vor aparea oameni noi in politica, vor aparea politicieni de o alta factura in partide ? Sincer, nu cred. Oamenii „apar” in politca printr-un proces clientelar care implica aproape tot partidul. Chiar daca la varf cad unii sau altii, structurile de mai jos vor propulsa acelasi tip de politician in forurile decizionale ale partidelor. Concluzia, avem nevoie de alt tip de partide, nu de alt tip de oameni in vechile paertide. Altfel, vom avea aceleasi rezultate. Oricum, politica PNL de a baga pe usa din dos candidati ceva mai credibili decat partidul in sine s-ar putea sa nu mearga la nesfarsit. Asa cum se vede tot mai clar in cazul lui Iohannis, este doar o cacealma. Partidul se afla intr-o mare degringolada iar „liderii” pe care ii produce, dincolo de candidatii „de top” nu sunt altceva decat oamenii vremurilor de care vrem sa ne despartim.

  MM este o solutie de avarie. Faptul ca PNL nu a putut produce un candidat la prededintie si a apelat la unul bagat repede pe usa din dos ar putea fi explicabil printr-o conjunctura nefavorabila, dar faptul ca nu poate avea un candidat propriu la primaria capitalei este dupa parerea mea un semnal clar ca acest partid este intr-o mare degringolada, mai ales dupa balbale si poticnelile in selectarea unui candidat care, pentru un partid mare nu ar trebui sa puna nici o problema, mai mult, ne-am fi asteptat la o oarecare competitie interna pentru desemnarea lui…

  Haideti sa nu ne amagim; din varii motive, in special datorita DNA, partidele nu mai gasesc borfasi credibili si incearca cu tot felul de marionete, „prostanaci” pe care ii propuleaza cu generozitate la varful organizatiei si care cred ca pot deveni peste noapte candidati de mare anvergura. E un sistem care moare incet, cu latul DNA strangadu-se in jurul lui. Cine va ramane sa faca politica, cine sau daca se va inlocui sistemul e greu sa va spun. Toti oamenii de bine se feresc in general de politica, declarandu-se scarbiti, pe principiul „cine se baga in tarate il mananca porcii” si considera ca a face politica nu e de bonton si nu vad nici o forma de organizare sociala proto-politica in care oamenii sa se adune si sa discute idei. Pana la urma politica ar trebui facuta de oameni, pentru ca nu-i asa, noi trebuie sa ne gandim ce e mai bine pentru noi si odata stabilit acest lucru, putem sa alegem reprezentanti care credem ca ne ajuta in acest sens.

 12. Discutiile devin interesante si pe urmele scurtei autobiografii indicate mai sus de un user(traiasca google-ul) am gasit acest text:

  http://www.flux24.ro/scheletii-din-dulapul-lui-marian-munteanu-securitatea-pcr-legionarii-horia-sima-si-sarpele-cu-ochelari/

  Este din cele pe care Dl Munteanu conform celor scrise cu ocazia „punerii sufletului pe masa” roaga pe cei care colporteaza minciuni sau barfe, fiind ei fie rau intentionati fie manpulati sa aiba decenta sa verifice si sa-l intrebe . Cred ca textul de mai sus se poate constituii ca un sir de intrebari la care MM are toate sansele si timpul sa raspunda.
  Asadar asteptam cu interes. :)

 13. In realitate nationalistii exista si se manifesta la nivelul populatiei manipulate.

  La nivelul manipulatorilor Puterii, nationalismul este doar un mijloc de control social a unei Clase Minoritare, un instrument de a aduce publicitate gratuita si voturi in perioadele electorale, iar apoi intre cele doua alegeri, roadele puterii sunt sumele de la buget,adica tot de la populatia manipulata.

  Asta e sistemul democratic in Romania, sunt clase de cetateni. , ierarhizare sociala.Nu ca ar fi diferit de altele pe plan mondial..:) dar e departe sa spunem de sisteme unde controlul social se efectueaza mai aproape de comunitati.

  Iar Clasa Minoritara, bine mersi, isi umfla conturile, apare la TV, face vacantele prin deplasari personale saud e afaceri, merg la vanatoare, trimit copiii la studii in strainatate, se trateaza la doctori tot prin strainatate ca sa beneficieze de tratamentele cele mai eficace ….caci nu autosupravietuirea e caracteristica numarul unu in orice sistem uman. Si-au creat si caini de paza a privilegiilor, pe care ii hranesc prin salarii, pensii, beneficii mult peste media normala, adica ceea ce se cheama servicii, si si-au perfectionat sistemul de control social adaugand o varianta de rezerva. Institutia B.O.R.

  Alegerile, un scenariu de gen de Hunger Games, singurul moment mai periculos in existenta Clasei pentru ca se formeaza grupuri si identitati pe moment, iar asocierea cu unul sau altul, daca nu e un moment calculat poate costa…supravietuirea asa ca majoritatea Clasei…ramane in umbra cotizand ambele tabere ce se lupta simbolic. Nu poti fii perdant cand joci cu probabilitati 50-50..:)

  Ii cam doare in cot, de mortalitatea infantila, tuberculoza, educatie, somaj…adica de sansele de supravietuire a celor nascuti in afara Clasei, in masura in care nu afecteaza interesele lor de propasire materiala. Demografia devine o problema doar cand nu mai exista platitori de taxe, iar democratia doar cand nu mai exista populatie manipulabila.

  Marian Munteanu va gusta personal din modus operandi al acestei Clase. Va fi folosit la maximum, iar apoi sacrificat simbolic pentru partea din multime care tardiv va realiza ca a fost folosita din nou. Sorin Ovidiu Vantu, Sebastian Ghita, Elena Udrea, Viorel Ponta sunt tot atatea nume care racolate pentru o caracteristica comuna, ambitia personala de a reusi(ah, trufia e un pacat) sfarsesc inevitabil prost…vorba aia ..cand ai facut pact cu Diavolul…

  Exista retete cunoscute de a accede in aceasta Clasa. Prima ar fi introducerea si autoreferirea in baza de recrutare , pentru a fi remarcat.

  Se face prin filiera B.O.R si a sectiilor locale ale Partidelor, pe sistemul double check, daca se poate. Individul trebuie sa aiba referinte personale pe linie de sange sau sa fie referit de un recrutor dovedit si aprobat. Sunt un gen de cluburi locale de promovare si formare.

  Reiau, printre calitatile personale care se cauta, prima ar fi ambitia personala pentru putere, a doua ar fi obedienta totala fata de sistem, a treia capacitatea de intreprinde actiuni contra eticii daca e in folosul Clasei. Cat timp nu atragi atentia prea tare si nu calci pe bec, problemele personale sunt trecute cu vederea…:)

  Apoi ascensiunea se initiaza. Cat de util esti la alocarea monetara a resurselor…:) cat de discret o faci…iar in final, daca esti prins cu mata-n sac, e ceva in genul Legilor Omerta.

  Asta este politica in Romania.

  PS. Personaje singulare,exterioare-Outsiderii-din afara sistemului sunt un Pericol…:).deci cainii de paza vor fi asmutiti cu toata artileria si munitia aferenta impotriva lor. Ca se numesc legi limitative sau articole de presa precomandate, anchete pe motive ce ar parea ilegale si mecanisme de hartuire ce ar parea legale…:) tot aia e.

  Cine a inteles, si-a evaluat sansele corect, si-a luat boceluta si a plecat din Romania.
  Cine nu, traieste in mijlocul unei atmosfere cotidiene de razboi ultim pe resurse.

  Good Luck.

  PS-comentariul nu e o relatare a realitatii, tine mai degraba de dreptul de a avea fantezii exprimate in literatura personala :):)) )

 14. De apreciat noul termen de de secol XXI, etnocratie, de inspiratie atat herderiana cat si extras din supraspecializarile academice postdecembriste ale d’lui Marian Munteanu la Inalta Poarta de peste Atlantic, privind neonationalismul, Vocabularul nostru avea nevoie de acest termen livresc, ce’i drept, iar dl Stanomir i’a simtit lipsa. Ce inseamna el in context, conteaza mai putin… Important este ca nationalistii romani ( cam 12-18%), fie ei de inspiratie filodacica , legionara sau ceausista, aveau nevoie de un lider. Fie acesta si de laborator, ca doar nu puteau fi lasate procentele astea valoroase sa se incoloneze in spatele vreunui incontrolabil.
  De neapreciat fatul ca dl Stanomir, desi se bucura de o experienta admirabila privind sistemul politic romanesc, considera ca ceea ce se intampla in spatiul romanesc ar fi fost produs ad hoc ( asemeni alegerii lui Alexandru Ioan Cuza) in creuzetul societatii romanesti. Ca am avea o suveranitate si o independenta evidenta, de dimensiunea celor stipulate in Constitutie. Sau ar fi de apreciat doar daca’l putem banui pe domnia sa de ignoranta. Ceeea ce ar fi o eroare stiintifica :)

 15. e un proces in desfasurare, care nu poate fi dat inapoi din cauza circumstantelor ‘regionale’ (mai nou termenul de ‘regional’ l-am extins la nivel UE, din cauza interactiilor infinite inerente conceptului de UE). toate tarile europene se confrunta cu intarirea extremei drepte si revirimentul nationlismului, in conditiile actuale de leadership germano-franco-nordic de o ineptitudine si aberatie rare. teoria imbratisata binecunoscuta dupa care s-a aprobat raptul actual al europei, e ca europa va rezista in viitor doar daca ea insasi devine un melting pot al civilizatiilor, asa cum e nord america. din nefericire, deschiderea spre ‘anything goes’ a urmasilor pionerilor colonisti nord-americani nu se pupa deloc cu conservatorismul populatiilor indigene europene, inevitabil se va ajunge in cativa ani la o divizare puternica a populatiilor, intre cei pro-integrare si izolationistii nationalisti.

  tinand de asemenea cont de evolutia romaniei in perioada ’35 – ’41 a secolului trecut, ce demonstreaza o puternica tendinta nationalista a natiei in vremuri percepute ca tulburi, nu mi se pare nimic nefiresc si ma astept la o inrautatire profunda a situatiei chiar in anii urmatori. nu m-ar mira o revenire a lui base la putere pe un val nationalist-populist ce va creste de la o luna la alta. iar daca munteanu va castiga bucurestiul, inseamna ca % critic a fost deja atins.

 16. Nu uitați de legăturile lui Marian Munteanu cu cercuri de afaceri influente din România. Munteanu a fost prim-vicepreședinte al Confederației Naționale a Patronatului Român și vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor Români (UGIR). Președintele UGIR este miliardarul George Constantin Păunescu (Bancorex), tatăl lui Bobby Păunescu. Dincolo de retorica ortodox-naționalistă se ascund interese economice și sper să aflăm mai multe cât de curând cine-l trimite în față și de ce.

 17. ,,a devenit instrumentul celor care, în anii 1990, au atacat , frontal şi sângeros, democraţia românească” ?????
  Parca a fost batut de mineri, spitalizat ca urmare a loviturilor provocate de acestia….

 18. Domnule Stanomir, tot ce spuneti in articol e adevarat. Asta insa nu inseamna ca e si folositor. MM are toate sansele sa o invinga pe candidata ciumei pesediste si asta ma determina sa fiu alaturi de el, din motive pragmatice. Si, surprinzator, haita de la A3 care ieri declansase o campanie furibunda de ridiculizare a candidaturii lui MM, asta seara a fost deosebit de prietenoasa cu el, avandu-l invitat. Nu ma intereseaza ce a determinat haita sa-si schimbe radical conduita, poate un ordin ferm primit in acest sens, dar important e ca ii va asigura victoria in alegeri, cantra PSD. Asta e mai important decat orice alte consideratii.

  • Nu ma uit la antena 2 sau 3. Desi sunteti extrem de pornit si nu va veti schimba intentia totusi va semnalez ca insusi faptul ca antena 3 nu-l ataca ar trebui sa va dea de gandit.

 19. Un articol excelent (din nou). Alergarea prin întuneric a clasei politice din România a intrat într-o nouă fază, asemănătoare comportamentului populației unui spital specializat în tratarea afecțiunilor nervoase. Faza terminală. Pe undeva e firesc să vezi golul lăsat de dispariția lui Corneliu Vadim Tudor fiind umplut de discursul etno-ortodoxo-mesianic al neo-politicienilor nascuți de pe o zi pe alta sau al celor mutanți, ieri apărători ai statului de drept azi adepți ai Teoriei Conspirației vestului contra restului lumii.

  Noi suntem români, noi suntem români,
  Noi suntem aici pe veci stăpâni!

  În concluzie, PNL a confirmat (a câta oară!?) că nu se poate reforma, reprezintă un PSD versiunea doi, o grămadă anchilozată, formată din oameni slab pregătiți, lipsiți de viziune, de profesionalism, de altruism. Categoria scame din buric. O nesimnificativă improvizație care își asumă brandul Brătienilor într-un mod cu totul obraznic.

   • Nu prea are rimă dar înțeleg substratul… după gafele Bușoi și Orban, în disperare de cauză, PNL apelează la soluția nucleară, acest mix toxic cu accente ortodoxe și etnocratice numit MM. Este clar o măsură care încearcă să împace si capra și varza, să aducă la urne cât mai mult electorat emotiv care încă rezonează (din păcate) la aceste aberații naționaliste cu care a fost îndoctrinat timp de decade în Epoca de Aur. A se vedea componența celor care au manisfestat de curând cu cruci în mănă, pe străzile capitalei, la chemarea primarului Onțanu.

    Pentru PNL, situația disperată în care se află se descrie precis parafrazând un vechi cântec popular în mediul academic…

    Gaudeamus igitur,
    Ne-a intrat o muscă-n …!
    Și te rog pe dumneata (pe MM, nota mea)
    Să bagi mâna după ea!

 20. Pe mine, cel putin, PNL m-a pierdut definitiv cu „propunerea” asta la Primaria Capitalei. Nu era suficient ca era pro big-goverment prin sustinerea unui masiv stat politienesc pe care il numesc cu emfaza „stat de drept”, mai trebuia sa aduca si nationalismul de grota primitiv in partid.

  Ma indrept catre ALDE/Tariceanu. Daca Tariceanu se gandeste sa participe la alegerile pentru Primaria Capitalei, cu siguranta va avea votul meu.

 21. http://www.b1.ro/stiri/politica/marian-munteanu-o-corcitura-revolutionaro-securistoido-legionaroido-smenara-ctp-acesta-e-omul-nou-si-curat-al-liberalilor-de-ce-tin-ca-pnl-sa-devina-acronimul-lui-penibil-nu-stiu-146440.html
  http://www.evz.ro/marian-munteanu-un-pirt-al-lui-klaus-iohannis-pe-care-liderii-pnl-l-au-votat-fara-sa-si-duca-mina-la-nas.html
  Presa incepe sa semene cu Adevarul 1990 si cu Cuţarida Mare, iar solutia civica e ca in 2000, sa votam Firea. Iohannis se teme de intelectualii critici si n-ar fi riscat nici sa se ia de el unele ambasade. PNL a gândit pragmatic asigurându-si tot felul de aliati. Dna Firea nu are de unde creste în sondaje. Criza de cadre e la toate partidele si vine de la oligopedagogia ca scopul educatiei in RO e ca elevul sa ia bacul, nu sa citeasca liste de carti bune, deci nu se mai formeaza personalitati marcante. N-are cum! Piata Universitatii e mai influenta decât Strada. E greu de presupus ca rivala mai poate aduce ca dl Ponta o Arena plina!

 22. Inteleg demersul dar nu intrevad in luarea de pozitie solutia. Observ ca astazi orice referire la valorile nationale este vazuta de anumite cercuri ( extrem de influente de altfel ) ca un rest al unei lumi apuse chiar periculoase. Inclinatiile spre negarea trecutului ca nefrecventabil intr-o realitate moderna asa zis progresista ( termenul a inceput sa-mi dea fiori ) ce se manifesta in occident este pe cale sa creeze realitati fara forma, balacindu-se undeva intr-o zona a relativitatii extreme. A spune ceva magulitor despre propria-ti cultura si a face imediat legatura cu deriva gen legionarism sau fascism e un abuz intelectual de proportii. Am auzit ca ideile Domnului Munteanu sint asociate unui demers nedemocratic( gen apetenta sa pentru credinta ). Nu pot totusi sa nu-mi aduc aminte ca in Piata Universitatii, deci forma cea mai incipienta a democratiei militante in Romania, se rostea in genunchi Tatal Nostru fara ca cineva sa se scandalizeze, mai putin Ion Iliescu care facea referiri legionare hilare pentru orice om rezonabil care cunoastea fenomenul. Astazi oameni ”seriosi” cu pretentii si raspundere preiau cu aplomb viziunea ”comunistului” Iliescu intr-o ironie a regresului disimulat intr-un europenism mimetic. Pentru mine este evident ca toata lumea occidentala se indreapta spre tipul de confruntare anii 30 intre liberalismul relativist cu aspiratii stangist universaliste si conservatorismul identitar care pune accent pe intoarcerea privirii spre valorile fondatoare. Opinez ca primul impuls este artificial, pur intelectual si ideologizat in vreme ce al doilea este firesc, spontan si emotional iar amandoua tendintele au esuat istoric in diferite etape, ultimul fiind cel din ce in ce mai evident al societatilor multiculturale. De aceea speram sugestia unei solutii. Poate ca nu exista si atunci conflictul va fi inevitabil si absurd.

  • Problema este sa nu folosesti simbolurile si valorile nationale in scopul unor manipulari care au alte scopur reale. Va rog poate veti citi ce am scris mai sus unde incercarc sa explic comportarea uneori paradoxala a eroului nostru. Evident ca trebuie sa facem niste separari de ape sa nu confundam oamenii cinstiti cu cei care vad la rice colt de strada camasi verzi ceea ce este manipulare in oglinda fata de cea national-comunist-securist-kgbista.
   Sa incercam sa judecam cu mintea din doatre si nu cu a altora , sa intelegem ca in aceasta zona nu ce se vede din prima este si ceea ce este dar din aceasta cauza sa nu cadem prosteste in scenarii conspirationiste. Luciditate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro