vineri, iunie 13, 2025

Marile alegeri

Firește, din cele 130-131 de minute cât durează filmul Ferrari, nu puteau lipsi  cursele de automobile. Îndeosebi Mille Miglia, competiția din vara anului 1957, care nu a însemnat doar moartea pilotului Alfonso de Portago (Gabriel Leone), a copilotului Edmund Nelson și a altor 9 persoane, dintre care cinci copii. Ci și un moment de cumpănă în existența firmei ce dă numele filmului. Sigur, au fost și spectatori complet nemulțumiți doar cu atât și cu alte câteva asemenea ciozvârte. Altminteri bine montate de Pietro Scaglia. Însă pentru asta, pentru senzații tari,  există Rush: Rivalitate și adrenalină din 2013 sau încă și mai cunoscutul Grand Prix din 1966.

Ferrari, producția din 2023, semnată regizoral de Michael Mann, nu este sau nu este decât în subsidiar un film sportiv sau unul despre primejdii foarte adesea asumate, teoretizate ca atare de Enzo sau presimțite de pilotul-playboy Alfonso.

Ferrari este un fragment dramatic, zbuciumat din viața unei firme și din aceea a unei familii. Ambele celebre. Însă nu este nici pe departe un fel de Și bogații plâng.  

În 1947, fostul pilot de curse Enzo Ferrari și soția lui, Laura, au înființat cea ce va deveni celebra firmă de automobile. Enzo intenționa ca produsele acesteia să ia parte la marile concursuri nu pentru a-i spori oportunitatea de a vinde mașini, ci spre a putea fi înscrise la cât mai multe concursuri. Zece ani mai târziu situația firmei Ferrari nu era nicidecum una dintre cele mai bune. O seamă de accidente nefericite, vânzările  tot mai reduse, ceva mai puțin de 100 de exemplare comercializate în 12 luni și, în consecință, conturile mai degrabă goale decât pline, sporirea competiției pe piață, raporturile de tip cvasi-mafiot dintre patroni, duritatea presei, costurile tot mai crescute în vieți umane ale competițiilor șubreziseră drastic afacerea.

Raporturile dintre cei doi soți erau și ele departe de a fi tocmai de invidiat. Semănau mai degrabă cu un parteneriat comercial cu greu menținut în viață. Semănau teribil cu un fel de joc de-a șoarecele și pisica. Laura suportase cu câteva condiții, adesea încălcate, infidelitățile repetate ale soțului în viața căruia interveniseră câteva iubite. Enzo și Laura își pierduseră unicul fiu din cauza unei maladii cumplite, iar Laura îl acuza frecvent pe Enzo de moartea lui Dino. Iar Laura nu știa încă totul. Îi rămăsese pentru o vreme necunoscut detaliul că Enzo are un fiu din legătura cu mult mai puțin semnificativa, însă mult  mai blânda Lina Linardi. Iar fiul acesta nu trebuia să fie recunocut ca legitim.

Așa că filmul Ferrari este mai degrabă unul despre alegeri, supraviețuire, compromisuri, relații contractuale în viața de familie, mândrii, regrete și compromisuri. Ferrari este mai puțin, din punct de vedere actoricesc, filmul lui Adam Driver. Care deși îmbătrânit spre a face față necesităților peliculei a rămas tot interpretul din cale de afară de tipic al lui Enzo Ferrari. Flegmatic, antipatic, dur, nițeluș mascalzone. Sigur, Driver, care la data filmărilor avea 40 de ani, impune prin atitudine, prin înălțime, prin modul în care știe să poarte ochelarii de soare (pe care ba și-i pune, ba și-i scoate) ca și prin sensibilitățile abil schițate din relația cu Lina Linardi (Shailene Woodley) și cu aceea cu micul Piero (Giuseppe Festinese).

Ferrari este, indubitabil, filmul actriței madrilene Penélope Cruz. Ea e aici italianca în stare pură. Femeia părăsită, rănită, dură, categorică, revanșardă, neiertătoare. Deloc favorabilă rezolvărilor de tip melodramatic. Însă mai presus de toate și în situațiile cele mai cumplite rațională. Penélope Cruz mi-a amintit uneori de Anna Magnani. Cred că rolul său va conta în competiția pentru Oscarurile de anul viitor.

FORWARD PASS; STORYTILLER PRODUCTIONS
FERRARI

Regia: Michael Mann

Scenariul: Troy Kennedy-Martin, Michael Mann, Brock Yates

Producători: Monika Bakardi, Thomas Hayslip, Andrea Iervolino, John Lesher, Michael Mann ș.a.

Imaginea: Erik Messerschmidt

Decoruri: Sophie Phillips

Costume: Massimo Cantino Parrini

Coloana sonoră: Daniel Pemberton

Design de productie: Maria Djurkovic

Cu: Adam Driver (Enzo Ferrari), Shailene Woodley (Lina Linardi), Penélope Cruz (Laura Ferrari), Sarah Grandon (Linda Christian), Jack OConnel (Peter Collins), Patrick Dempsey (Piero Taruffi), Gabriel Leone (Alfonso de Portago), Lino Musella (Sergio Scaglietti), Valentina Bellè (Cecilia Manzini)

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. „Așa că filmul Ferrari este mai degrabă unul despre alegeri, supraviețuire, compromisuri, relații contractuale în viața de familie, mândrii, regrete și compromisuri.” –> de ce se repetă cuvântul „compromisuri”?

    Mie mi s-a părut că filmul este mai degrabă despre împingerea limitelor pentru forțarea victoriei. Da, Adam Driver merită zmeura de aur cu urale pentru rol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro