sâmbătă, ianuarie 22, 2022

Marile sindicatele din sănătate au negociat doar pentru liniștea guvernului

Când poziția dominantă de la masa de negociere a fost pierdută în discuțiile cu Ministerul Muncii și Justiție Sociale, marile sindicatele din sănătate s-au întors cu fața spre membrii lor. Cel mai mare sindicat din sănătate, Sanitas, mânat de o dragoste regăsită față de simpli cotizanți, mulți dintre ei neglijați cu desăvârșire în negocierile de anul trecut cu guvernanții, a pus în mișcare un întreg mecanism psihologic de satisfacere a maselor prin organizarea unui miting de amploare în Piața Victoriei.

Aparent nimic rău în acest demers dacă nu ar fi fost, așa cum s-a dovedit mai târziu pe alocuri, doar un spectacol de vodevil pentru recâștigarea poziției dominate sau doar a unui simplu scaun la masa negocierilor. O contracție musculară de imagine adresată în principal Olguței Vasilescu în care proteinele funcționale, actina și miozina, s-au dovedit a fi simpli membri de sindicat mobilizați de iluzia unei rezolvări a problemelor salariale.

În spatele mesajului principal „Nu dezbinați echipa medicală” și a unei butaforii mirobolante, rând pe rând, au urcat pe o scenă improvizată în Piața Victoriei aproape toți reprezentanții uitați ai echipei medicale formată din biologi, chimiști, farmaciști, biochimiști, kinetoterapeuți, psihologi, personal TESA, infirmieri sau brancardieri.

Invitația de participare adresată tuturor acestor categorii profesionale a surprins participanții la miting prin caracterul insolit al convocării având în vedere că, nu cu mult timp în urmă, acest gest reflex nu a făcut parte din componenta neuronală a sindicatelor. În realitate, anul trecut la negocierile pe legea unică a salarizării, marile sindicate din sănătate și-au urmărit foarte bine interesele negociind numai pentru anumite categorii profesionale din sistemul sanitar, medicii și asistenții, sacrificând voit sau impus drepturile salariale cuvenite ale celorlalți angajați din sistemul sanitar.

Unitatea sindicală pentru echipa medicală și lupta cu „dușmanul” au fost induse în mintea participanților, la mitingul Sanitas, prin utilizarea unui mesaj vizual din care nu au lipsit și elementele de butaforie, cum ar fi scuturi cavaler medieval de celuloid pe care au fost inscripționate, asemenea unui blazon, numele tuturor categoriilor profesionale.

În cele din urmă, din păcate, după discuțiile mult dorite cu guvernul, principalii lideri sindicali au arătat, încă o dată, că au negociat în numele celor mulți pentru cei puțini. Fețele zâmbitoare și mesajele victorioase în fața camerelor TV ascundeau de fapt doar satisfacția personală că au reușit să obțină, fără să-și antagonizeze guvernanții, o altă  bucățică tot pentru cei care primiseră deja creșteri salariale. Se putea desluși pe chipurile liderilor de sindicat un sentiment de ușurare că spectacolul regizat din Piața Victoriei și-a atins scopul ascuns.

Din aceasta ecuație a negocierilor au lipsit însă, da, chiar ele, echipa medicală și mesajul pentru care se organizase marele miting, „Nu dezbinați echipa medicală”. Memoria numelor celorlalte categorii profesionale a durat exact pană în fața ușii guvernului. Pe scuturile de celuloid utilizate la miting, printr-un exercițiu de imagine, se puteau zări purtate acum în Piața Victoriei „trupurile eroilor”, adică a acelor categoriile profesionale înșelate despre care nu s-au rostit prea multe cuvinte la negocierile cu guvernul dar care au fost aduse, probabil, numai ca să impresioneze prin număr în vederea  recâștigării  poziției la masa negocierilor.

Păpușarii versați și-au făcut jocurile, s-au făcut câteva cârpeli în ce privește salarizarea, Olguța Vasilescu continuă să emită aceleași păreri neprofesioniste despre salarizare, discrepantele uriașe între diferitele categorii profesionale din sănătate nu s-au rezolvat, sindicatele semnează protocoale cu organizațiile profesionale pentru domolirea spiritelor încinse, tensiunea în rândul membrilor de sindicat a crescut, și atunci se pune întrebarea ce au rezolvat de fapt marile sindicate? Nu au rezolvat decât trecerea revoltei într-o stare latentă care poate erupe în orice moment cu repercusiuni directe asupra celor care se cred deasupra tuturor.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Că activitatea si rezultatele profesionale sunt în afara oricărei umbre de îndoială sau contestatii , este absolut adevărat – în ceea ce vă priveste – dar, cu parere de rau , mai este cale lungă până la a avea un cuvânt de spus de o maniera incontestabilă pe un subiect care , în mod evident , îl stăpâniti sau cunoasteti la un nivel ce face acest demers al dvs. atins de mângâierea parsivă a amatorismului legislativ si/sau sindical !
  Că faceti parte dintr-o elită exclusă miseleste din ceea ce nemernicii potentati ai zilei denumesc ca fiind beneficiarii unei majorari salariale a la Pirus – în fond – este de asemenea perfect adevarat si completamente iresponsabil din partea lor … nu cred însă că trageti vreo speranta ca o reprezentanta provenind de pe o filiera politico-sociala impregnată cu cele mai odioase si condamnabile comportamente socio-politice – a se întelege ca fiind fostă membra a defunctului Partid România Mare si fostului si actualului defunct Corneliu Vadim Tudor – nu cred , spuneam , că sperati ca o astfel de reprezentantă sa fie chiar si de nivelul a ceea ce îi atribuiti generos sub titulatura de ” pareri neprofesioniste ” !
  Poate veti fi de acord ca parerea implica si un anume grad de cunoastere a unui subiect/domeniu/situatii s.a.m.d. , ori nimic din ceea a rezultat din noaptea mintii acestor nemernici nu imi demonstreaza pana acum ca pot fi beneficiarii fie si macar a acestui apelativ/atribut generos de parere.
  Cand impostura, incompetenta, analfabetismul, demagogia si frica de a pierde ceea ce s-a obtinut prin minciună si dezinformare crunta – aduse la un nivel ce a depasit tot ceea ce am vazut in ultimii 29 de ani – cand toate acestea sunt singurele apelative perfect pliabile si corespunzatoare caracterelor si faptelor acestora, este absolut gresit , in opinia mea , sa le acordati beneficiul de a fi ” parerologi ” !
  Puteti beneficia eventual dvs. insuva de acest atribut, si pe care vi l-as acorda neconditionat , daca cele ce le expuneti ar fi ceva mai argumentate, demonstrate….altminteri acestea nu vor fi altceva decat munitie de manevra pt. putinii , dar perversii exegeti ai opozantilor lor !
  Subscriu în totalitate ideii subintelese, dar perfect adevarate despre o pactizare perversa si , de multe ori cumplit de daunatoare miscarii sindicale din domeniul medical, a pierderii legitimitatii morale si sindicale din partea liderilor mai mult autopropusi si autoalesi decat reprezentativi in adevaratuul sens al cuvantului , dar cred, în egala masura, că dezbinarea si lipsa de solidaritate de care s-a dat dovada in ultimul timp în rândurile noastre sunt , de fapt, sământa discordiei si rezultatul actual în mod concomitent !
  Ca argument v-as sugera sa va opriti si sa rememorati episoade trecute de protest – cand anemice, cand lipsite de substanta si coerenta sau logica sindicala – la care o f. mare parte din personalul medical superior sau din domeniile paraclinice medicale cu pregatire superioara de asemenea au stralucit prin absenta ! Refugierea în atitudini sau petarde verbale de genul ” Oricum nu se rezolva nimic, colega ! ” – erau la ordinea zilei din partea acestora, rezultatul imedita urmator fiind repudierea si/sau discreditarea acestor miscari la un mod absolut irefutabil de catre chiar actualii autori ai acestei stari de lucruri din sistemul medical romanesc !
  Victime ale propriei lipse de solidaritate sau colaterale ale unui conflict într-adevar adus în starea de latenta ? Posibil amândouă…. A acuza însă doar miscarea sindicală si delegitimatii ei lideri pt acestea , este însă o eroare care poate fi la fel de dăunătoare si complet ineficace pe termen scurt si lung ! A perpetua aceasta prin lamentare si expectativa este munitie curata cu explozie intarziata pt. unii care nu pot si nici nu mai vor a se ocupa de ceea ce ar trebui sa fie salariatii sectorului medical din România – recte sursa de profesionalism si sanatate pt. exact cei care ne eticheteaza ca fiind doar niste spagari si incompetenti, dornici doar de beneficii salariale fara corespondentă în calitatea si cantitatea actului medical !
  Sa nu uitam nici macar o secunda ca a sustine verbal fara corespondenta faptica solidaritatea profesionala, sau mai rau , obtinerea de beneficii pt.unii prin sacrificarea altora , nu va fi de natura a-i face pe autorii actuali ai decimarii sociale si profesionale a medicinii românesti sa actioneze atat în interesul social general cât si profesional si economic pt. personalul din care facem parte….Cu deosebit respect

 2. Greșit!
  Cei care au fost practic umiliți,fiindu-le călcată în picioare demnitatea au fost chiar asistenții medicali din cadrul Serviciilor de Ambulanță,cei care practic fac parte din linia întâi în ceea ce privește sănătatea și actul medical.
  Nu au fost respectate nici unul din principiile,criteriile care stau la baza stabilirii salariilor.
  Și în ceea ce privește sporurile s-a ajuns la situația aberantă și revoltătoare ca acestea să fie acordată altor categorii de personal,deși chiar legiuitorul are o definiție clară pentru ceea ce înseamnă spor de condiții deosebit de periculoase.
  Vă pot face și o comparație : Eu,deși salariul de bază este cu 1350 lei mai mare față de cel din ianuarie,am avut un venitul net mai mic în luna aprilie,iar personalul TESA,deși nu a avut nici o mărire a salariului de bază,a avut venitul net în luna aprilie egal cu cel din ianuarie.
  Menționez că ei am lucrat în zilele de Paști pe când ei ai avut liber 1 săptămână. Deci cine este cel mai dezavantajat ,mai ales că vorbim de o unitate cu profil medical?!

  • Desi se pare ca ati omis sau nu ati perceput la justa valoare demersul autorului – fara a avea pretentia ca sunt singurul in masura a afirma aceasta – ii dati totusi dreptate fara sa va dati seama ! Si daca va intrebati cum e posibil asa ceva , este simplu : faceti un exercitiu de memorie sau de cautare on line a pozitiilor si/sau actiunilor sindicale promovate sau sustinute de diversii lideri de sindicat !
   In cazul dvs. liderul Federatiei Nationale Sindicale Ambulanta din Romania ( FNSAR , pt. conformitate ) , respectiv dl. Chis Gheorghe a fost primul si singurul care , inaintea SANITAS si Solidaritatea Sanitara , a declarat incetarea actiunilor de protest anuntate ale FNSAR întrucât a aceasta a obtinut in mod majoritar satisfacerea doleantelor membrilor acesteia , in conformitate cu interesele acestora ! Drept urmare , la miscarea de protest prin miting si greva de avertisment a celorlalte 2 acesta nu stiu daca macar a emis vreo declaratie de sustinere – greva nu avea cum sa o sustina sau propuna membrilor, acestia fiindu-le interzisa prin lege greva !
   Din cate am putut sa imi dau seama , autorul sustine exact lucrul clamat de dvs. dar punindu-l exclusiv in sarcina liderilor sindicali, incercand sa sustina duplicitatea si ipocrizia/demagogia acestora in raport cu membrii simpli – personal consider ca nu se poate vorbi de o culpa sau atitudine gresita si daunatoare doar din partea acestora, acuzindu-i si de oarecare obedienta sau pactizare tacita cu nemernicii actuali din guvern, consecinta a unor interese personale sau derivate din cointeresarea acestora de catre guvernanti, sau poate pur si simplu din aceeasi incompetenta ca a guvernantilor dar pe subiecte sindicale !
   Cat despre datele si cifrele oferite de dvs. , ele sunt comune mult mai multor servcii medicale, regulamentul de sporuri fiind in esenta doar o supapa tipic romaneasca de a dosi gunoiul sub pres sau de protectie sociala, in contextul in care grozavia a la Pirus denumita majorare salariala nu avea cum sa faca a altceva decat sa introduca discrepante salariale enorme si nejustificate in randul salariatilor !
   Din cate se pare si ne anunta en fanfare onor guvernantii – in frunte cu o ministra cu nume de justitiar popular romanesc, dar complet straina de ceea ce ar trebui sa fie responsabil de sistem si fara nici cea mai mica viziune sistemica, recte madam Pintea – au mai introdus o alta modificare a schimbarii pe ici , pe colea , prin partile neesentiale….nici nu vreau sa mai aud alte aberatii, poate mai mari decat cele de pana acum….vom vedea !
   Cat despre claritatea actelor si normelor juridice emise de onor legiuitorul roman, va sugerez sa studiati cu atentie definirea conditiilor deosebit de periculoase; veti avea , poate , surpriza placuta sa constatati ca acestea se regasesc suprapuse ca exprimare si regasibile in mai multe domenii, inclusiv cel al serviciilor de ambulanta, problema si gaselnita fiind doar specificrea cuantumului acestora precum si a mentinerii nominalizarii Ministerului Sanatatii ca fiind ordonatorul principal de credite, batând in cuie astfel orice tentativa de a jongla sau aplica sporurile altfel decat stabileste tot acesta pt. unitatile aflate in subordinea financiara directa a acestuia – printre care si serviciile de ambulanta, UPU s.a.m.d. !
   Adaugati celebrul procent de 30% – anvelopa maxima de sporuri pe unitate/fond de salarii , si aveti grozavia completa….Astfel aveti, poate, o explicatie pt. care s-a comunicat fiecarui SAJ in parte limita maxima a sporurilor acordabile….diferit in mod imbecil, evident, ca si cum accidentul sau coma din Brasov este mai putin grava sau periculoasa decat cea din Vaslui sau Teleorman ….
   In fine, nu am intentionat si nici nu imi doresc sa percepeti replica mea ca fiind o trolare a postarii dvs. , ci doar o incercare modesta de a explica si/sau argumenta o realitate pe care autorul cred ca o pierde din vedere , de la inaltimea unei exceptionale si merituoase cariere academice – conform CV-ului acestuia – dar care nu o regasesc in analiza supusa dezbateri publice prin articolul publicat pe Contributors. Cu toata stima

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Relu Cocos
A obținut diploma de licență în Biologie și cea de Masterat în Oncobiologie la Universitatea București. A urmat doctoratul în Biologie la Universitatea București, abordând o tematică legată de genetica angiogenezei în evoluția tumorală. În prezent, lucrează la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Disciplina Genetică Medicală, ca cercetător și biolog pr. genetică. A desfășurat o activitate didactică în învățământul superior medical privat și de stat. Activitatea de cercetare din ultimii 12 ani s-a concentrat, în principal, pe studierea bolilor genetice rare, geneticii populaționale și geneticii procesului canceros, fiind fructificată prin publicarea rezultatelor ca prim autor în diverse reviste de știință internaționale.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro