vineri, iulie 12, 2024

Mărimea jafului

Prin 2003 mi-a fost spartă casa de două ori. Într-o perioadă de aproximativ un an, în bloc – mai precis pe scara mea cu 17 apartamente; despre ceilalţi nu ştiu nimic – au fost 5 spargeri; Poliţia nu a prins pe nimeni. Ceva similar nu s-a mai petrecut nici înainte şi nici după acest moment. Poate fi doar o coincidenţă faptul că în octombrie 2002 a intrat în vigoare Legea 543/2002 „privind graţierea unor pedepse şi înlăturarea unor măsuri şi sancţiuni„, lege promovată de Guvernul Năstase şi susţinută de PSD…[1]

Prima dată mi-au furat un video şi o combină cu juke-box-ul plin; erau 60 de CD – uri înăuntru (asta m-a iritat cel mai mult!); au două oară au plecat cu un laptop şi cu un aparat foto. De la un apartament vecin au încercat să plece cu un televizor. Una peste alta, ar putea fi considerate găinării; pagubele materiale nu au fost foarte mari, dar simplul fapt de a-ţi găsi casă devastată e de natură să-ţi producă o furie profundă.

Dar ce faci atunci cînd ţi-e devastată ţara? Ce faci atunci cînd hoţii rînjesc netulburaţi la televizor?

Mai ales că nu este vorba de hoţi obişnuiţi. Pentru personaje ca Voiculescu sau Nicuşor Constantinescu sau Becali sau Vîntu ar trebui inventat un nou termen, stabilită o nouă categorie care să reflecte amploarea jafului. Să le spunem lăcuste? Şobolani? Sau poate, ca în franceză, la vermine

Va propun un exerciţiu pentru a pune lucrurile în context. Să zicem că un hoţ îţi sparge casa, cu ce pleacă? Bani? Nu prea mulţi – în general nu ţine nimeni sume mari în casă. Mobila? Frigiderul? De obicei nu; sînt prea grele. Tablouri şi bijuterii? Cîţi au Van Gogh-uri şi Monet-uri pe pereţi? Cîţi au „Mătuşi Tamara”?

Hoţul o să-ţi ia, cel mai probabil, laptopul; poate şi televizorul dacă nu e prea mare. O să-ţi ia aparatul de pozat. Poate şi o sticlă de vodcă din cămară… La cît se poate ridica paguba, la 1.000 de euro în total?

În România se comit în fiecare an aproximativ 11.000 de spargeri[2]; asta înseamnă o pagubă anuală de circa 11.000.000 de euro. Vi se pare mult? Să vă dau un termen de comparaţie, doar într-un singur dosar (privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare), Dan Voiculescu a furat o sumă de vreo 6 (şase) ori mai mare.[3] Repet, o singură lovitură dată de patronul Antenelor echivalează cu furturile din locuinţe, făcute în toată ţara, timp de cinci sau şase ani! Şi asta nu este singura lui „realizare în viaţă”, iar ca el sînt alte sute de şmanglitori, mai mici sau mai mari…

Se mai întreabă atunci cineva de ce au ieşit ieri aproape 100.000 de oameni în stradă pentru a protesta împotriva proiectului de graţiere susţinut cu ardoare de PSD, de dl. Dragnea şi de Guvernul Grindeanu?

Sau alte comparaţii. Pensia medie în România este de circa 210 euro.[4] Cele 60 de milioane de euro furate de la ICA echivalează cu banii pe un an a circa 24.000 (douăzeci şi patru de mii) de pensionari, votanţii fideli ai PSD-ului. Sau cu fondurile necesare şcolarizării pe un an a 72.000 (şaptezeci şi două de mii) de elevi…[5] Poate că dacă oamenii ar percepe amploarea jafului nu l-ar mai accepta cu atîta uşurinţă!

Iar ICA nu este singurul dosar al lui Voiculescu.

Iar Voiculescu nu este singura lăcustă. Hrebenciuc. Cătălin Voicu. Becali. Cocoş. Gheorghe Ştefan „Pinalti”. Dumitru Nicolae „Niro”. Alina Bică…

Se mai întreabă cineva de ce ieşim în stradă?

NOTE ___________


[1] http://www.cdep.ro/proiecte/2001/400/10/9/cd419b.pdf

[2] http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/8/8c/Crimes_recorded_by_the_police_Domestic_burglary%2C_2004-2010_New.png

[3] http://adevarul.ro/news/eveniment/cat-recuperat-statul-prejudiciul-creat-voiculescu-1_567fde6437115986c6dcba1f/index.html

[4] https://www.agerpres.ro/economie/2016/08/28/pensia-medie-in-romania-a-fost-de-931-de-lei-in-iulie-2016-cu-peste-5-fata-de-iulie-2015-13-29-50

[5] https://www.agerpres.ro/social/2017/01/18/guvernul-a-majorat-costul-standard-per-elev-prescolar-pentru-invatamantul-preuniversitar-13-27-53

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. Nu se intreaba nimeni de ce pentru ca am aflat : 100 de lei de adult 50 de lei de copil si 30 de lei de caine ! Asta e nivelul polemicii politice in Romania anului 2016 !

  • Dumneavoastră de unde ați primit, că mie nu mi-a spus nimeni că se dau bani pentru exprimarea liberă opiniilor? Sau primesc doar cei care opinează că trebuie apărați corupții?

  • Este o mare tzeapa! Am degerat impreuna cu trei ciini degeaba, nimeni nu ne-a dat niciun ban, e o inselaciune tipic sorosista.! La oamenii seriosi, ca domnu’ Iliescu, dom’ Vanghele sau nea Vasile Blaga cu dom’ presedinte Base, nu se eczista sa iei tzeapa, banu’ se dadea inainte, plus ca mai ieseau cu o bere, un mic, un pui congelat, etc. Acesti masoni sorosisti platiti de ambasade vor sa nenoroceasca tara si sa distruga statul mafiot de drept al lui dom’ Basescu, care nu mai poti primi o punga de faina si un chil de ulei ca te baga la pujcarie si nu te mai poate scoate nici domnu’ Dreagnea, care nici pe el nu se poate amnistia, daramite pe noi ailalti care de bine-de rau inca sintem p-afara. Deci, rusine, dati banii lu’ oamenii si lu’ ciinii lor pa cum a zis la antene daca vreti stat de drept, nu mai mintiti poporu’ ca des incriminati pe doamna Udrea si furati banii de la oamenii bolnavi din spitale, care bagati Romania in faliment si o vindeti la rusi ca sa o cumpere americanii cu dolari falsi tipariti la Bilderberg de evreii care conduc lumea si ii dau ordine infractorului Ghita care compromite DNA si SRI impreuna cu plagiatorul Ponta si amindoi pe dom’ Basescu care isi apara mandatele cu care a facut statul asta de drept din care nu mai intelege nimeni nimic, deci huo, jos cu penalii, nu va fie frica, cineva tot pica si iar se ridica, etc.

    • Cu ciinele meu, cu cine altcineva sa votez? Nu tradeaza, nu face aliante, nu poate fi corupt, nu are niciun doctorat, se multumeste cu putin si nu-l intereseaza banii, cind ma imbat si fac prostii are grija de mine, ma apara si ma aduce acasa, nu se supara daca il critic, nu latra fara motiv ca prostu’ si mai ales nu ma minte niciodata. In plus, cistiga si bani (30 lei/zi), parol, a zis si la televizor, deci e adevarat! Aici cred ca Soros a marcat banu’ dar i-a furat Ghita printr-o firma fantoma si a fugit cu ei intr-un paradis fiscal, ca la ciinele meu n-a mai ajuns nimic…Daca a ajuns sa fure si de la ciini, va dati seama in ce tara traim ?! Si ANAFu doarme, domnule!

 2. Excelent pusa problema. Daca am putea pune sub ochii tuturor cetatenilor RO aceasta demonstratie matematica s-ar „destepta” un procent semnificativ. Multumesc d-le Patrascu pt eforturile dvs.

 3. Un articol limpede, si pe intelesul celor multi. Iata ca exista comunicatori si in Romania, pacat ca partidele mai pro stat de drept nu ii cauta si se multumesc cu d-re precum Alina, Raluca, Andreea…

  • Dumneavoastra credeti ca sefulimii decrepite din partide la comunicare ii sade gandul?
   Pentru treaba asta au auzit si ei de chestii moderne: facebook, twitter, pe cand, ailalta e veche, domnule!

 4. Dar despre Florica de la Fujitsu lasat sa plece cu milioane .. nimic?

  Apoi .. Voiculescu condamnat ptr un teren care a fost recuperat (terenul) pana la ultimu decimetru patrat. Plus alte cladirei plus bani plus. Astea fiind basca
  Da la Florica .. nimic! Si Florica a luat bani bani, bani grei

 5. Problema e legata de modul in care intelegem notiunea de pedeapsa in general si pe cea de pedeapsa cu inchisoarea in special.
  Pedeapsa se justifica numai daca impiedeca recidiva si permite reabilitarea. Ramane de vazut daca pedeapsa cu inchisoarea rezolva problema dar e o metoda coercitiva de reabilitare.
  Insa in cazul in care infractiunea este savarsita cu intentie si premeditare, vorbim de un pericol social inutil sa mai fie pedepsit. In aceasta situatie trebuie analizata cea mai buna metoda de izolare a infractorului de societate pentru a-l impiedeca sa recidivaze. Din nou, nu cred ca inchisoarea rezolva aceasta problema.

  De exemplu in cazul Dragnea, avem o infractiune fara pericol social direct dar cu perturbari grave asupra modului in care functioneaza societatea. In cazul acesta vorbim de izolare si nu de pedepsire, dar nu prin inchisoare (fie ea cu suspendare). Izolarea se poate realiza prin retragerea temporara sau definitiva a dreptului de a alege si a fi ales, precum si dreptul de a ocupa orice functie in institutiile statului. E suficient sa dispara din viata publica.
  In cazul voiculescu, la fel vorbim de nevoia de izolare, nu de pedepsire. Ar fi trebuit confiscata integral averea sa, cu extindere la rudele de grad I si II si, la fel ca in cazul Dragnea, interzicerea temporara/definitiva a drepturilor de a alege, a fi ales si de a ocupa o functie in cadrul institutiilor statului.

  Altfel stau lucrurile in cazul unui infractor care a ucis un carutas care se deplasa noaptea fara semnalizare. Fiind vorba de o crima nepremeditata, inchisoarea poate fi o masura de pedepsire. In cazul unui criminal, insa, nu mai vorbim de pedepsire ci de izolare fata de societate.

  O astfel de abordare ar fi permis o utilizare mai buna a spatiilor de detentie existente, fara a fi nevoie de amnistie/gratiere.
  Inchisorile ar trebui sa fie instrumente de reabilitare pentru cei care pot fi pedepsiti si de izolare, in cazul infractiunilor comise de cei considerati pericol social.

 6. Excelenta analiza. Dar, da, se mai intreaba unii, cand printre cei care ies in strada, fac ei insisi mici gainarii. Coruptia! striga coruptul, asa cum, hotul striga hotul!

 7. Din câte înţeleg, valoarea găurii date de musiu ăla în zorii democraţiei noastre originale este mult mai mare, undeva la 500 milioane de dolari (la valoarea anului 1989, cu totul alta decât cea de acum). Baletul făcut de „organe” ca să nu se apropie de faza respectivă ar cam trebui să ne producă măcar ceva disonanţe, pentru că cele 60 de meleoane de al ICA pălesc, sunt bani de buzunar, pe lângă suma primordială. Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe varan, a vorbit odată pe tema asta într-un interviu.

 8. În loc de grațiere, de ce nu se schimbă Codul Penal în sensul unor pedepse proporționale cu prejudiciul? Pentru 1000 lei furați 2 luni, 10 000 lei – 6 luni,…. 1 000 000 lei – 50 de ani etc. Și prejudiciul să fie recuperat de la rudele până la gradul 4, de la fosta nevastă si de la foștii asociați. Chiar dacă unii din aceștia nu au beneficiat de o parte din prejudiciu, mai bine ca infractorul să rămână dator acestora decât statului român. Părerea mea.

 9. Eu am facut alta socoteala, in bani munciti, nu furati.
  Caz real: o firma a platit de exemplu, doar in perioada 2005 – 2008, 1.600.000 euro la stat, taxe si impozite. Intotdeauna, cand auzeam despre cate un furt de dimensiunile descrise de autor, ma gandeam, cate firme ca aceasta, din toata tara , trebuie sa lucreze timp de 4 ani, doar ca sa plateasca furtul lui Voiculescu de exemplu. Si socoteala mi se pare mai crunta : adica aprox. 40 de firme medii, sa munceasca 4 ani, sa-si plateasca salariatii, furnizorii, sa caute clienti, sa-si vanda produsele etc., etc., etc., sa-si plateasca taxele, ca in final acestea sa fie furate.

 10. Felicitari autorului articolului.

  Foarte sugestiv prezentat jaful.
  Problema e ca cei jefuiti au votat PSD, care vrea sa-i gratieze pe jefuitori.

 11. Nu sunt adeptul iesirii in strada. Am considerat ca acea democratzie la care am visat va impune reguli clare, ca justitzia isi va face datoria, ca nu vom mai vedea “descurcaretzi” de tot felul, ca nu tot hotzii vor fi cei de invidiat, ca sa zic asa… Dar nu mi-am imaginat ca hotzia va fi ridicata la rang de politica de stat. Am vazut insa si asta. Drept urmare, am iesit in strada. Neautorizat, cum spune un secretar de stat recent numit, cu dosar penal pentru hotzii si mismasuri cu fonduri pentru o anume etnie. Da, nu am asteptat sa ma autorizeze cineva ca sa pot manifesta impotriva dezincriminarii abuzului in serviciu, impotriva eliberari a tot felul de infractori, mici sau mari. Nu vreau nici hotzi cu mana in buzunarul meu, nu il vreau liber pe ala care-mi fura masina, nu-l vreau liber pe Voiculescu sau scapat pe Dragnea de alte dosare penale. Nu vreau!!! Aaaa, e problema cu conditziile din penitenciare? E, sunt de acord, dar cand a rezolvat problema asta gratzierile? Niciodata, altfel nu s-ar fi ajuns aici!! NU e prima gratziere, deci daca tot supraaglomerare e, e clar ca nu asta e solutzia! Daca lucrUrile stau in continuare rau, de vina e infractzionalitatea, care creste in loc sa scada – unde e politzia si alte organe abilitate?!?? -, gradul mare de recidiva si, mai ales ignorarea situatziilor din sistemul penitenciar! Si cum de abia acum au aparut marile preocupari pentru necazurile puscariasilor? S-a pomenit ceva in campania electorala?!?? Nuuuu!!! Ba mai mult, acum bugetul din sistemul penitenciar a scazut!!! Cum adica?!?? Pai, construitzi penitenciare, nu datzi drumul hotzilor si pe strazi, si in politica! Si mai si legalizatzi abuzul in serviciu si-l scoatetzi din legislatzie! Ca sa furatzi linistitzi! Nenorocitzilor! Voi suntetzi tradatori de tzara, voi incalcatzi legea, nu noi, care vrem o Romanie mai curata, mai buna! Nu vrem sa ne plece copiii din tzara!!!
  De aceea am iesit in strada! Nu am facut-o pana acum, dar acum am fost si voi fi mereu acolo!
  Si, daca o fi, astept sa se traga in noi, asa cum a sugerat un idiot! Deci tot hotzii si penalii ne amenintza!! Sa se traga, daca asa se schimba ceva! Nu am sa mai dau inapoi. O viatza am si nu am sa regret daca asta o fi pretzul pentru o Romanie mai buna. Sa vad atunci ce o sa mai faca nenorocitzii care si-au vandut sufletul pentru 100 de lei si i-au votat pe hotzomanii astia. Cum se vor simtzi cand le vor muri copiii, nepotzii… Sa vad cum se vor simtzi neseriosii care au stat acasa la vot. Poate va vetzi trezi vreodata!!! Pentru ca nu are cum sa fie bine cat timp toleratzi si incurajatzi sceleratzii ce ne conduc, pe motiv ca “is de-ai nostri”!!! Va astept gloantzele, domnilor actuali comunisti! Pentru ca asta suntetzi…

 12. Iata un exemplu de atitudine printre oamenii politici, chiar colegi cu Cahuzac, din partidul socialist al lui Hollande care saluta decizia justitiei considerand-o „o buna noutate”.
  La momentul cand a inceput acest scandal, fara a fi inca judecat, am ramas uimit (in raport de cum se dezbat in parlamentul Romaniei ridicarea imunitatii pentru fapte de coruptie) cum deputatii si senatorii din partidul socialist cereau demisia colegului lor de partid (care de altfel si-a si dat-o imediat) spunand ” …NE FACE DE RUSINE” .
  Cum, si de ce niciun parlamentar roman nu mai are nici o rusine? Nu spun ca aici e perfect dar este totusi o limita, cum de presedintele camerei deputatilor Dragnea condamnat pentru frauda electorala si presedintele senatului Tariceanu in curs de judecata, inca sunt acolo?
  Unde este MORALA ?
  Nimeni nu e obligat sa fie ministru, spunea un senator republican,ca si alt republican Bruno Beschizza care spunea ca merita de doazeci si cinci de ori cei trei ani de inchisoare si evident 5 ani de interdictie de a fi ales. La noi este invers, o calitate de a fi ales.

  Pedepasa pentru coruptie in Franta este 10 ani inchisoare si un milion de euro amenda plus confiscarea bunurilor obtinute prin frauda. (am dat mai jos articolulu care la aliniatul 2 este exact situatia lui Voiculescu)

  Les premières personnalités politiques à réagir jugent «normale» la décision de justice visant l’ancien ministre du Budget.

  La condamnation à trois ans de prison ferme et cinq ans d’inéligibilité de Jérôme Cahuzac suscite des réactions assez partagées dans la classe politique. Certains, à l’image de François de Rugy, se réjouissent de la décision de justice. Le député de Loire-Atlantique, candidat à la primaire de la gauche, a été l’un des premiers à saluer l’annonce du jugement. «Les peines prononcées contre Jérôme Cahuzac sont une bonne nouvelle: délinquance d’en haut ou d’en bas, il ne doit y avoir aucune impunité», juge l’écologiste.

  Sur une tonalité proche, Nicolas Dupont-Aignan, le président de Debout la France, s’est félicité qu’«enfin une peine exemplaire» vient sanctionner «ceux qui profitent du système». Sur le compte Twitter du Parti communiste, la peine de prison est interprétée comme «un signal fort dans la lutte contre la fraude fiscale. Récupérons l’argent. Zéro impunité.» Invité du «Talk Le Figaro», Gérard Longuet estime que «Jérôme Cahuzac paie le prix de son mensonge public». «Personne n’est obligé d’être ministre», rappelle le sénateur LR de la Meuse.

  D’autres élus veulent voir plus loin que la condamnation de l’ancien ministre du Budget. Pour le maire LR d’Aulnay, Bruno Beschizza, «Jérôme Cahuzac mérite certainement vingt-cinq fois ces trois années ferme. Mais en tant qu’élu local tout cela me pose question, ajoute-t-il. Oui, il faut des condamnations et des condamnations fortes quand le sujet a exercé des fonctions de premier plan. Mais la justice ne doit pas se contenter de faire des exemples. Nous faisons très attention à ce que les personnalités publ

  De la corruption passive et du trafic d’influence
  commis par des personnes exerçant une fonction publique

  Article 432-11
  Est puni de dix ans d’emprisonnement et d’une amende de 1 000 000 €, dont le montant peut être porté au double du produit tiré de l’infraction, le fait, par une personne dépositaire de l’autorité publique, chargée d’une mission de service public, ou investie d’un mandat électif public, de solliciter ou d’agréer, sans droit, à tout moment, directement ou indirectement, des offres, des promesses, des dons, des présents ou des avantages quelconques pour elle-même ou pour autrui :
  1° Soit pour accomplir ou avoir accompli, pour s’abstenir ou s’être abstenue d’accomplir un acte de sa fonction, de sa mission ou de son mandat ou facilité par sa fonction, sa mission ou son mandat
  2° Soit pour abuser ou avoir abusé de son influence réelle ou supposée en vue de faire obtenir d’une autorité ou d’une administration publique des distinctions, des emplois, des marchés ou toute autre décision favorable.

  • pentru 3,5 milioane din 18…
   diferenta dintre un escroc si un om cinstit care greseste este ca cel din urma isi recunoaste greseala si face tot ce depinde de el sa o repare
   inainte de judecata, dati ocazia individului sa aleaga intre a fi escroc sau om.

 13. Alexandru Toma Patrascu, ai scris un articol pe care-l pot caracteriza ca o mare mizerie. Inventii si facaturi in tot articolul tau de doi lei . Minti cu usurinta cu care respiri. Sa-ti fie rusine !!! Sper sa fii judecat siu condamnat lafel ca Dan Voiculescu. Fara nicio vina. Sa-ti fie rusine !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro