joi, ianuarie 20, 2022

Mărirea și decăderea domnului Ludovic Orban

În urmă cu mai bine de 12 luni, mai exact la data de 11 decembrie 2019, publicam pe contributors.ro un articol în care îl socoteam pe președintele PNL, dl. Ludovic Orban, omul politic al anului ce stătea să încheie. Opțiunea mea ar părut unora oarecum  ciudată, cu atât mai mult cu cât comentariul în cauză apărea la foarte puține zile după victoria categorică a d-lui Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale.

Fără a nega succesul președintelui, l-am plasat pe mai marele PNL în fruntea topului  cu pricina luând în calcul mai multe argumente. Le rezum în cele ce urmează.

 Dl. Ludovic Orban preluase șefia liberalilor într-un moment dificil pentru aceștia. Diletantismul conducerii d-nei Alina Gorghiu, impusă în fruntea PNL de însuși președintele Iohannis,a făcut ca peneliștii să piardă rușinos alegerile legislative din decembrie 2016, să comită tot felul de experimente eșuate atunci când a fost vorba să își desemneze candidatul în cursa pentru Primăria Capitalei (printre victime s-a numărat însuși dl. Ludovic Orban, pe care era clar ca lumina zilei că nici d-na Gorghiu, dar nici președintele Iohannis nu îl prea agreează), aripile din partid se radicalizaseră. Iar în PNL au fost întotdeauna mai multe aripi de unde și faptul că în ultimii 30 de ani, de când a revenigt pe scena poitică a țării, PNL a fost, de departe, protagonistul celor mai multor sciziuni.

Dl. Orban, membru al PNL încă de la începutul anilor 90, a izbutit în foarte scurtă vreme să calmeze spiritele, să reinstaureze pacea în partid, să îi redea acestuia încrederea în sine, să îl facă să redevină o voce în viața politică a țării. În primul rând în lupta împotriva nenumăratelor abuzuri comise de guvernarea PSD și de președintele acestuia, dl. Liviu Nicolae Dragnea.  Care începuse să își închipuie că lui i-ar fi îngăduit orice, că ar fi un al doilea Ceaușescu.

În decembrie 2019, atunci când apreciam că președintele PNL era omul politic al anului, PNL câștigase detașat alegerile europarlamentare din primăvară, izbutise surprinzător să răstoarne guvernul condus de d-na Viorica Dăncilă și reușise miracolul de a da țării un nou Executiv în pofida faptului că aritmetica parlamentară nu îi era nicidecum favorabilă. În plus, partidul acționase unit și contribuise exemplar la succesul în alegeri al președintelui Iohannis.

În același comentariu, avertizam că victoria d-lui Orban nu este nicidecum una definitivă. Că este pândită de primejdii, că unele dintre acestea se află cuibărite chiar în partid și că au nume. Acestea fiind Rareș Bogdan, un bolnav de cațavencianism și un până peste cap îndrăgostit de sine, o biată mașină de vorbe fără substanță, nepriceperea evidentă a d-nei Monica Anisie pentru care deja conducerea Ministerului Educației se dovedise o pălărie mult prea mare, ca și doamnele Raluca Turcan și  Violeta Alexandru peste măsură încântate de propriile lor persoane.  

Guvernul însuși pe care l-a încropit la repezeală în noiembrie 2019 dl. Ludovic Orban era unul cu mult prea mulți titulari fără substanță. La acest capitol d-na Anisie și-a găsit rapid perechea în necunoscutul, în ștersul domn Bogdan Gheorghiu, un no name,  la presiunea baronului Gheorghe Flutur a fost desemnat ministru al Culturii. Și cu toate că ar fi avut ocazia de a-i schimba oricând din funcții pe miniștrii care în mod evident nu performaseră, dl. Ludovic Orban a preferat să îi păstreze. Să dea impresia și să își impună sieși iluzia infailibilității primelor opțiuni ale domniei sale.  A urmat noianul de ezitări, de indecizii, de jumătăți de măsură din vremea pandemiei, au urmat exprimările complet necugetate ale premierului, jignirile în cascadă la adresa profesorilor, cedările care nu aveau cum să fie pe placul votanților PNL, proasta gestionare a relațiilor cu BOR, cedările penibile în fața radicalilor acesteia și slabul rezultat la alegerile legislative din 6 decembrie.

Somat de președintele Iohannis, care avea nevoie de un țap ispășitor (debilul  scor în alegeri al pneliștilor este și vina liderului informal al PNL), dl. Ludovic Orban și-a prezentat demisia din funcția de premier și nu cum ar fi fost normal din aceea de șef de partid. Câteva ore mai târziu  fostul prim-ministru a început să se gândească și la propria soartă. De aici încăpățânarea  de a dobândi șefia Camerei Deputaților, de aici nenumăratele, inexplicabilele, penibilele, lașele cedări în negocierile cu Alianța USR-PLUS și cu UDMR, de aici și faptul că în noul guvern PNL aproape că a devenit a cincea roată la căruță.

Partidul care în urmă cu un an se lăuda cu sloganul Dezvoltăm România a pierdut bănosul Minister al Dezvoltării, dar și altele la fel de importante, ministerele de Interne, de Externe ca și cel al Apărării îi aparținându-i mai degrabă președintelui Iohannis, la Educație PNL a dat-o rău în bară optând pehtru traseistul politic , însetatul de funcții, amic și protector al plagiatorilor Sorin Câmpeanu, fost tovarăș de drum ba al lui Oprea, ba al lui Tăriceanu, ba al lui Ponta și academician de mâna a doua ca și ilustra doamnă Ecaterina Andronescu,  la Cultură a fost păstrat insipidul Bogdan Gheorghiu. Nu este încă clar de partea cui se va poziționa și cui îi va da raportul premierul Florin Cîțu. Va fi el omul d-lui Iohannis sau cel al președintelui PNL?

 Dl. Ludovic Orban și-a văzut împlinit visul. Este președintele Camerei Deputaților. În noua lui funcție va trebui să aibă grijă ca parlamentarii coaliției să fie prezenți la ședințe pentru a se asigura astfel trecerea inițiativelor legislative ale guvernului. Se mulțumește oare fostul premier cu misiunea de monitor? Mai controlează el cu adevărat partidul? La toate aceste întrebări ne va oferi răspunsul Congresul PNL din vară.

Sigur, dl. Rareș Bogdan,  rivalul d-lui Orban, de fapt încă o investiție proastă a președintelui Iohannis, nu are susținere din partea organizațiilor județene. Sprijinul pe care i-l acordă președintele Iohannis nu este nici pe departe suficient. Însăși importanța d-lui Iohannis în PNL a început deja să scadă. S-a văzut acest lucru în eșecul tentativei impunerii ca premier a generalului Nicolae Ciucă. Însă în PNL au deja loc regrupări evidente. Dl. Emil Boc a ieșit din adormire. E din ce în ce mai prezent în viața publică. Dl. Ilie Bolojan nu se numără  nici el printre fanii d-lui Orban.  Președintele Cj Bihor s-a declarat ferm împotriva felului în care a înțeles să negocieze președintele partidului, lucru pe care l-a făcut și deputatul Florin Roman.  

Sunt deja destule semne că steaua fostului premier este pe cale de a apune. Oricum, zilele ce vin nu vor fi tocmai senine pentru dl. Orban. Dimpotrivă.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Pleiada de ministri de acum in ciuda multor vorbe frumoase lasa multe semne de intrebare. Prima este aceea ca cercetarea a fost complet rupta de educatie si invatamant si trimisa la comunicatii, ca pentru a scapa de acele institute aflate sub aripa ministerului educatiei si cercetarii. Deci vor ramane batute in cuie institutele Acad. Romane, producatoare de hartoage si cele din universitati. De aici se vede cita importanta da tara pe cercetare ?!!
  Apoi numirea lui SC in fruntea educatiei, vorbea si inante frumos dar fara efecte practice. Registrul de diplome si titluri de lucrari nu spune nimic daca cei deja dovediti nu dau inapoi titlurile si bani luate pe cai necinstite. Probabil ca si in aceasta coalitie sunt destui din aceasta categorie.

 2. Inca nu imi revin , alegerile au fost pierdute cu brio .Am stiut inca din momentul in care presedintele a iesit si a acceptat sa participe, fata in fata , cu ziaristii ,la conferintele de presa , ca ceva nu este asa cum trebuie ,dar ,chiar daca presedintele a reusit sa tina piept intrebarilor vadit incomode si a cautat sa sustina PNL, nu m-am asteptat si nici prin gind nu mi-a trecut ca PNL-ORBAN, chiar inainte de alegeri , va trece la luarea unor masuri nonnecesare si vadit pierzatoare ca si numar de votanti .A inchis scolile ,cu toate ca directiva OMS sugera altceva , a restrictionat accesul persoanelor la intrunirile religioase cu costurile de imagine aferente , a inchis partial (impresia tuturor a fost de inchidere totala ) pietele agricole , actiune ce a dezamagit (asta doar ca sa fiu onest in exprimare ) mase uriase de cetateni , a restrictionat transportul pe timpul noptii si multe altele . De ce au facut toate acestea inca nu am inteles sau chiar daca am inteles nu ma va crede nimeni daca voi spune . Niciuna dintre actiunile premierului , chiar inainte de alegeri , nu au avut efectul scontat , ba chiar unele au fost imediat reanalizate , asa cum s-a intimplat cu redeschiderea pietelor .Rezultatul il cunosteti cu totii ,alegerile au fost pierdute de catre PNL si nici voturile pierdute nu sau regasit in portofoliul USRPLUS, mai degraba votantii au stat acasa . Poate cineva dintre voi sa faca o analiza si sa motiveze faptele si rezultatele deja existente .Hai sa privim totul in sensul invers de miscare al acelor de ceasornic si musai ne vom a seama .ASTEPT. Un indiciu poate ar fi obtinerea de catre USRPLUS a unor ministere de forta . Dar nu ma astept ca cineva, dintre ce ce scriu pe site, sa raspunda concret .“MAURUL SI-A FACUT DATORIA, MAURUL POATE SA PLECE..cam asta ar fi finalul piesei puse in pagina .

 3. Dar hai sa nu uitam ce cabinete am avut in ultimii 4 ani. Da, poate acesta nu este perfect dar poate ar trebui sa iesim din capcana de a compara cu guvern democratic cu perfectiunea, si un guvern cleptocratic PSD cu mai rau nu se poate. All in one, un mare pas inainte iar aceste analize nu fac decat sa erodeze increderea in ceva ce are sanse sa devina cel mai bun guvern in ultimii 30 ani.

  Pana la urma este clar ca avem repere diferite, dar daca este ceva ce am invatat in ultimii 30 de ani este ca ar trebui sa ne imbunatatim continuu, raportandu-ne la ce a fost si mai putin la democratia perfecta. Nu putem avea democratie perfecta cu un popor care in marea lui majoritate este incult.

  • Prin democratie inteleg inclusiv meritocratie, educatie, deschidere, imbratisare de valori si principii sanatoase si demne de secolul 21 respectiv de respectul fata de individ, samd.

   Nu tin minte vreodata un guvern de dreapta sa cada in Romania datorita nerespectarii unor valori si principii precum: dreptul la exprimare, statul de drept, renuntarea la comunism, eradicarea cleptocratiei. Ceea ce nu pot spune despre PSD care fie au dorit sa continue regimul comunist dar cu alta fata, fie au creat un stat in stat sub Nastase, fie si-au vazut propriile interese de a scapa de lege sub Dragnea, Grindeanu, Veorica samd.

    • O extremă dreaptă de AUR?
     Izolaționismul naționalist e puntea care leagă azi naționalismul legionar ortodox, naționalcomunismul ceaușist de ideologii de AUR.
     Peștele de la cap se impute. Academia 2017: străinii, pericol pedepse…. azi
     …„… Președintele Academiei Române: Legătura dintre Ziua Sf. Andrei și Ziua Națională – o împlinire a proniei cerești / Unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de ‘preoţi cu crucea-n mână’, ca şi Revoluţia din decembrie 1989, când valurile de români veneau spre centrele oraşelor cu prapori în frunte / „Este timpul, după atâta ură şi hulire, să cântăm un imn de glorie tuturor românilor. La mulţi ani, români!”,… „…

 4. Desigur, nu cunosc nici pe Melissa, nici pe Vanessa, nici numerele câștigătoare la LOTO de săptămâna viitoare. Știu însă că servitorii cleptocrației ar dori să existe disensiuni în rândurile coaliției de guvernare și în interiorul PNL. Și nu au răbdare nici măcar câteva zile după învestire pentru a-i ataca …

   • @Dedalus _ „Nici nu e nevoie sa atace cineva PNL…”

    Așa-i, PNL face greșeli, precum la Ministerul Educației, sau la Apele Române șamd. Este firesc ca ele să fie sancționate de societate, dar este departe de erorile CDR, de „desființare”, sau de situația catasrtrofală în care au adus România PSD, sau guvernul Tăriceanu2.

    Orice încercare de comparație este manipulatorie. Am ajuns la un sfârșit de etapă, nu doar pe malurile Dâmboviței, orice ar spune apropiații cleptocrației. După 31 de ani, majoritatea cetățenilor români s-au săturat să fie furați. Ajunge!

 5. Ba! mie mi-a placut Orban si nu mi se pare ca a „decazut”! Negocierile au fost relativ bune, presupun ca oricum nu le-a facut „de capul lui” si oricum mai mult de atat nu scotea! Erau SI mai bune, daca ceda mai mult in vreo 2 privinte! >:
  Mi-a placut si relatia cu BOR, exceptand faptul ca au cedat PREA mult si des – si ca au „inchis ochii” la chestii pentru care oameni normali primeau amenzi si sanctiuni! Inca nu inteleg de ce vreo cativa popi instigatori nu-s la inchisoare – dar presupun ca aici si-a bagat coada Tzurcanca! >:
  Sa speram, oricum, ca Sulică acesta nou o sa puna lucrurile la punct mai bine! Ca poate n-o fi avand o ura speciala numai pe pensionari si copii! >:
  Foarte BINE ca a tzinut gaia-matzu sa ia presedintia CD – in felul acesta mai are un „instrument de control” in partid!
  Foarte RAU ca n-a reusit sa scape de acriturile PeDiste! Inca mi se pune pata cand ma gandesc ca Blaga e in PE, ca Tzurcanca a ajuns la Munca (luand locul Violetei Alexandru – care chiar STIA despre ce e vorba acolo) si ca scarba de Flutur inca face si desface! La Campeanu nici nu mai vreau sa ma refer – ca vad rosu in fatza ochilor – dar nu sunt sigura ca nu i-a fost bagat pe gat mai demult!
  La fel, foarte RAU ca a pus pe liste o gramada de PeSeDisti – pai daca lumea ar fi avut chef de ei , n-ar fi votat DIRECT PSD? care-i diferenta? Presupun ca e unul dintre motivele serioase pentru absenteism!
  Oricum: am senzatia pregnanta ca printre cei de langa el s-a aflat permanent cineva care simpatiza cu ideile HAUR si ca a avut influenta serioasa in unele decizii! Presupun ca Tzurcanca, ca la mai mult de atat n-o duce mintea! >:
  Dar intr-adevar, se poate MULT mai rau! faptul ca jigodia aia de Boc s-a reactivat, imi da frisoane! Pai… sa il salte mult in partid – ca doar nu s-o darama lumea daca dispare si PNL – asa cum a disparut PNT-CD – si acela, TOT in urma „colaborarii” cu mereu intrigangtii PeDisti!
  Oricum: data fiind conjunctura, cred ca Orban si-a gestionat relativ bine mandatul! Daca PNL n-o sa dispara din cauza actualilor „mancatori” si lepre si daca Orban va reusi sa isi mentina partidul cat de cat echilibrat, PNL va deveni iarasi „votabil” ;)
  Iar daca Orban, in caz ca nu scapa de actualii mancatori si lepre si paraseste PNL (ceea ce nu prea cred – ca e PREA vechi PNL-ist) si trece la un partid „frecventabil”, il votez cu placere! ;)

  • Sunt cam de aceeasi parere. Orban a confirmat ca este un adevarat om de stat tocmai prin modul cum a negociat coalitia cu USR. Daca ardelenii voiau mai multa putere si mai multe ministere trebuiau sa-si mobilizeze electoratul sa iasa la vot, doar stiau cum vor vota sudul si estul tarii. Cat a votat Clujul, Timisoara si chiar Oradea? Putin, domnilor sefi liberali atat de vocali acum. L-a criticat Florin Roman? Vai, dar asta este chiar de bine, daca ne amintim toate aberatiile spuse de el din motive de pura si naturala prostie . Toate speculatiile acestui articol scris de un domn care ar trebui sa-si analizeze propriul palmares in incalcarea decentei nu fac decat sa-mi confirme aceasta parere: Orban s-a luptat pentru sefia Camerei nu din vanitate, ci pentru ca vrem cu totii ca legislatia acestei tari sa se poata schimba in bine.

 6. Recomand : INCET CU ORBAN PE SCARI !
  Nu s-a batut el degeaba pentru functia de Presedinte la Cameră.
  Functie nominalizata si in Acordul Coalitiei ! Adica inlocuiesti Orbanu
  la Camera – dai un picior Acordului.
  Nici plasarea unora dintre oamenii lui Orban in posturi cheie in Guvern si
  in compunerea grupurilor parlamentare ale PNL nu ar trebui
  ignorate.
  Chiar si oferirea atator si atator posturi grase baietilor
  cu institutul Aspen la baza
  se poate dovedi utila lui Ludovic in timp, daca operam cu fictiunea
  ca beneficiarii vanzarii ar avea caracter sau o urma de recunostinta
  fata de binefacatorul care nu a tinut seama ca 14% e cu 11 unitati mai
  putin decat 25%.
  In cel mai rau caz pentru el , daca nu reuseste sa puna mana
  pe sigla ”PNL” lasand bolojanii sa-si regasesca esența pedelista,
  Orban tot va putea constitui o grupare dizidentă pe modelul
  ”Pro Romania ” . Cu acelasi destin – dar care 4 ani, 3, 2, 1 an
  va incurca piciorele celorlalti jucatori.
  Desigur asta ar impulsiona avantul Coaliției, deoarece
  in mod natural ea ar fi sprijinita tacit de PSD ,
  el insusi avand un puternic potential reformist.
  Adaugati la asta un set de 12 colinde francofone
  cantate gratiosi – ca e Craciunul sau doar ziua energeticianului –
  de colega de viata a nerabdatorului
  domn Ciolos ( care s-a inscris decisiv in cursa
  penru Cotroceni uitand ca mai si dl Geoana pe undeva
  care are de primitrestitutio in integrum ceea ce a cedat
  fara multe zbateri
  cand cu Ecranu lu Videanu stampilat de-al lui americanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro