vineri, august 19, 2022

Mărul discordiei în 2016. Legea electorală.

De la 1690, de când John Locke şi, ulterior, Montesquieu în 1748 au enunţat principiile care au stat din acel moment încolo la baza statului constituţional modern, orice democraţie are ca punct de pornire noţiunea de separaţie a puterilor în stat. Este vorba, evident, de puterea legislativă, judiciară şi cea executivă, care, dacă s-ar afla în aceeaşi mână, ar rezulta un adevăr mai mult decât grav. Acela al existenţei unui stat despotic.
Venind în timpurile noastre şi în România anului 2016, ceea ce putem vedea cu toţii nu este doar îngrijorător, ci a devenit o problemă cronică a noastră.
În România anului 2016, legile sunt făcute exclusiv de către politic. Iar separaţia de care vorbeam mai sus a ajuns la o suprapunere totală, rezultatul sau concluzia putând să o tragă fiecare în parte în ceea ce priveşte statutul de acum al României şi cât de democrată este ea în acest moment.
Pentru că, dacă în anul 2016, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declară fără rezerve că: „Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească”, atunci, statul român, prin vocea unui vârf judiciar, acela al preşedintelui Curţii Constituţionale, se declară falimentar, înfrânt de la interior, imixtionat, dinamitat şi anulat.
Dacă justiţia în România anului 2016 poate să stea într-o atitudine nonşalantă faţă în faţă cu politicul, făcând declaraţii curtenitoare, tendenţioase şi extrem de laxe partidei politice, ce este România sau ce mai sunt România şi democraţia ei?
De asemenea, şeful Executivului, Dacian Cioloş, unul dintre vârfurile tripletei statale, garantă a democraţiei, în continuarea declaraţiilor lui Augustin Zegrean, nu ezită să pună egal între o lege fundamentală pentru orice democraţie a lumii- legea electorală- şi legea politică.
Ba, mai mult, acelaşi Dacian Cioloş, o personalitate remarcabilă a trendului apolitic românesc al momentului, dă semne de nervozitate în declaraţii de presă, atingând un punct critic în care, printr-o afirmaţie care generează o însuşire directă în termeni a întregului Executiv- „Guvernul meu”- şi într-un atac de anxietate majoră în faţa acestui val de presiune politică dinspre centrele de putere ale Parlamentului (a se vedea conducerea PNL) se arată dispus să îşi depună demisia dacă se vor mai face astfel de presiuni.
Revin cu întrebarea: Cât de democrată este România şi cât de încadrabilă în legile democraţiilor clasice şi seculare?
Şi ca să ne dăm seama de ce România anului 2016 este oglindită de acest tablou desprins parcă din Infernul lui Dante, aş merge în momentul lui noiembrie 2015 în care oameni, mulţi, mii şi zeci de mii, au ieşit în stradă după 26 de ani de nu se ştie ce românesc. Au ieşit în stradă tocmai pentru ca acest nu se ştie ce să devină ceva ce se ştie. Numai că aceşti oameni frumoşi, originali şi deştepţi în marea parte a lor şi, de altfel, extrem de bine intenţionaţi au uitat un singur lucru. Acela că o clasă politică nu se va lăsa niciodată intimidată de o societate civilă complet ruptă de realităţile acestei clase politice. O societate civilă incapabilă să mânuiască aceleaşi pârghii ca ale clasei politice şi cu aceleaşi argumente ca ale clasei politice. Pentru că niciodată nu îţi vei putea înfrânge adversarul dacă nu gândeşti ca el, dacă nu te poziţionezi ca el şi dacă nu lupţi cu aceleaşi arme ca ale lui.
Care ar fi armele politicului românesc?
Simplu. Legile ţării.
Legile în România sunt făcute, aşa cum am mai spus, exclusiv de către politic.
Dovada este că, după 26 de ani de eforturi de a implementa democraţia în România (Pentru că, fie vorba între noi, democraţia nu există încă în România, iar asta este atestat prin tot ceea ce se întâmplă şi ne înconjoară în fiecare clipă. Cred că nimeni nu mai are vreo îndoială), orice lege care a fost adoptată sau pe cale de a fi adoptată nu a pornit dinspre puterea judecătorească către cea politică ca o emanaţie directă, univocă şi inamovibilă. Ci invers. Astfel, suntem în situaţia în care, în anul 2016, an electoral, politicul să ceară cu neruşinare şi obrăznicie modificarea legii electorale, deşi, conform Comisiei de la Veneţia, legea electorală nu poate fi modificată mai târziu de un an inaintea celui electoral.
Însă, PNL-ul, partid aflat într-o mare derivă şi într-o mare inexistenţă de fond, a găsit de cuviinţă să creeze un joc acum, în anul electoral 2016. Aşa cum a găsit de cuviinţă să creeze un alt joc, acum 4 ani, în anul electoral 2012, când, printr-o anomalie totală, tipic românească, singura coerentă de altfel în 26 de ani, a făcut uniune, frăţie cu partida stângii. Stângii extreme aş îndrazni să spun. Liberalii diluandu-se complet în această formulă politică pe care acum o consideră toxică. Şi atunci, ca şi acum, înainte de momentul vasalizarii lor, liberalii ridicau aceleaşi probleme din perspectivă legislativă. Modificări de gen, tururi, liste etc., etc.
În momentul în care însă au ajuns la guvernare, ceva, şi aş spune ceva ce se numeşte ipocrizie şi perfidie, a modificat brusc viziunea liberală şi viziunea democrată a liberalilor asupra legilor ţării şi asupra legii electorale. Alea făcute strâmb până atunci.
De altfel, după cum putem observa, liberalii sunt consecvenţi. Au rămas consecvenţi şi fideli unui singur lucru. Căţăratul la putere cu orice preţ şi ţinutul cu dinţii şi ghearele de ea.
Aceiaşi liberali, în noiembrie 2015, au pariat totul pe o singură carte. Guvernul Cioloş. Guvern care nu ştiu cum şi nu ştiu de ce, în mintea liberală, a fost asociat cu propriul guvern şi cu propria dorinţă de guvernare a ţării via Klaus Iohannis, preşedintele ţării. Care nu este liberal şi nu este în niciun fel politic.
Este un mister al minţii liberale, însă un mister care ne afectează pe toţi.
În 2016, şefii liberali, via Alina Gorghiu, supăraţi nevoie mare pe încăpăţânarea de catâr a premierului Cioloş de a nu-şi arăta disponibilitatea de a emite ordonanţe de urgenţe pentru modificarea legii electorale, se arată dezamăgiţi, dezabuzaţi şi înlăturaţi pe nedrept de la marea plăcintă politică.
Aş întreba: Care a fost rolul liberalilor de-a lungul ultimului sfert de veac românesc, altul decât acela de a crea alianţe păguboase şi toxice în favoarea exclusivă a politicului liberal şi în defavoarea completă a poporului român?
Şi cum ar trebui să privească Curtea Constituţională a României, căci de legislativ nu poate fi vorba, atât timp cât el este eminamente politic, astfel de numere de circ aberante, distructive, trecute de ilar, aduse în suicidar ale actorilor de pantomimă liberali? În an electoral, repet.
Ce face liberalul în plină campanie electorală? Pentru că, atenţie, atenţie mare, campania a început deja. Păi, liberal egal Cristian Buşoi. Liberal şi democratic egal Alina Gorghiu plus lamentările săptămânale de rigoare.
Ce face partida social-democrată în plină campanie electorală? Tace şi lucrează.
Poate este bine să privim spre zona liberală dintr-o altă perspectivă şi un alt unghi. Adevărat, extrem de îngrijorătoare. Oare, tot acest circ pe care doamna Gorghiu îl oferă presei în mod sistematic nu este cumva un alt blat pe care partida liberală deja l-a făcut cu alte părţi importante ale politicii, tocmai pentru că această lege electorală cu toate modificările ei subterane serveşte de minune întocmai scopului comun politic?
N-aş vrea ca, după ce vom parcurge acest an electoral, dificil pentru noi toţi, pentru că fiecare an electoral reprezintă un efort mare, în primul rând, financiar, în al doilea rând, emoţional ca presiune socială şi, nu în ultimul rând, ca efect a ceea ce va urma de acum încolo minimum 4 ani, să ne trezim că bocitoarele liberale au devenit peţitoarele post-factum într-o nouă alianţă. De data aceasta, cu un Guvern stânga-dreapta. Nimic nou! Cu nimeni altul decât domnul Dragnea, pe post de capel maestru şi domnul Băsescu în postul celui care alcătuieşte partitura şi face acordurile orchestrei Executivului şi a celor ale Legislatiului implicit.
Iar, pe deasupra, cu un Dacian Cioloş, nu şef al Partidului Liberal, ci, poate, cu o poziţie parlamentară redutabilă şi cu un nou partid de dreapta, formând acea opoziţie care acum lipseşte cu desăvârşire.
Peste foarte puţină vreme, Parlamentul se va reuni într-o sesiune în care nu doar turul întâi de alegeri va fi înlocuit cu două tururi de alegeri, ci şi alte lucruri importante, subtile şi mai puţin la vedere din legea electorală şi nu numai vor face preludiul acestei noi sesiuni.
Nu aş vrea să uităm nicio clipă că, după evenimentul Colectiv, când am spus cu toţii: „corupţia ucide!”, mintea comună românească s-a îndreptat instinctiv, nu atât către Guvernul Ponta, care era de la sine înţeles că este o cangrenă ce trebuie curăţată urgent, ci asupra cauzelor pentru care acest Guvern a existat. Clasa politică, partidele politice şi tot ce este politic în această ţară. Adică, TOTUL.
Aş vrea şi sper ca acel impuls uriaş pe care l-am resimţit în acea seară de noiembrie când am fost 50 000 de oameni pe străzile Bucureştiului şi alte mii în ţară să revină acum, la începutul anului 2016, şi să rămână nu doar treaz, ci să crească în intensitate şi în vigilenţă pentru tot ce înseamnă acest an şi tot ce înseamnă viaţa românească de acum înainte.
Este esenţial să rămânem treji. Este esenţial să înţelegem ce se întâmplă şi ce ni se întâmplă pentru că noi suntem cei care facem să ni se întâmple.
Dacă nu mai vreţi un Parlament, un politic şi legi strâmbe, batjocoritoare, sfidătoare, criminale la adresa noastră, a tuturor, vă invit să fim cu adevărat pentru prima dată în 26 de ani nu doar spectatori, ci principalii actori în această construcţie care este România.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Un articol de analiza foarte bun dar si de opinie-indemn caci ca si multi altii printre care ma numar si eu autoarea vede solutia nu la politic in mod liber ci la acesta(nu este constitutional altfel) dar fortat de strada. Eu am spus-o foarte direct si anume ca cei care in noiembrie umflandu-si muschii au maturat un guvern pot matura acum si tampenile sustinute de un Dragnea cu tot psd-ul lui sau de un Colos timorat care nu intelege ca poate face orice ce nu contrazice programul sau de guvernare, adica faptul ca a eliminat din program explicitarea optiunii sale si a strazii pentru alegeri in doua tururi, probabil din oportunitati politice de moment, nu inseamna ca a introdus obligatia de a nu le promova, dar are si el nevoie acum de sprijinul celor pe al caror val infuriat a devenit prim ministru.
  Asadar repet strada nu petitii si liste de semnaturi trebuie sa faca sau poate sa le faca cu o mana astea fiind morcovul, daca in cealalta va tine maturoiul cum spunem noi romanii sau biciul cum spune Nietzsche.
  Asadar jocul acesta este reglementat de faptul ca nu este neconstitutionala oug si cu atat mai mult o rapida decizie a parlamentului care insa ar trebui sa vrea asta si de faptul ca guvernul Ciolos poate sa faca legal si oportun asta si daca nu a venit la putere si cu demisia in buzunar dl Ciolos se dovedeste a fi tradator al celor care implicit l-au adus . Spun demisie caci nu risca nimic altceva decat o motiune de cenzura care eventual sa treaca, ceea ce ptr PSD ar fi aproape sinucidere si daca nu risca in aceste conditii acest lucru, este, pentru mine cel putin in mod evident, un tradator alaturi de Iohannis care l-a numit, nu al liberalilor pe care nu-i creditez decat cu capacitati enorme de oportunism in concordanta cu cele de tradare si ale caror interese politice conjuncturale din intamplare pe acest punct coincid cu cele ale strazii ,ale vitimelor de la Colectiv care ca si cei din decmbrie 1989 sau din iunie 1990 au permis „mesterului Manole” care se chinuie cu aceasta tara, sa mai puna cate o caramida din care sa mai ramana a doua zi cate ceva, la aceata amarata cladire care este tara noastra.
  Doamne ajuta Romania!

  • Ma bucur ca dl Ciolos a inteles exact ce i-am spus aici mai sus si se pare ca o va si face.O angajare de raspundere inseamna ca merge cu demisia in buzunar si lasa parlamentului sa rezolve aceasta problema fara sa o forteze el cu o OUG desi si OUG este perfect legala si posibila .Dar daca trece prin parlament si eu cred ca va trece, asta este o mare victorie pentru dl Ciolos care poate mult mai relaxat sa-si indeplineasca programul.
   Succes dle prim ministru Dacian Ciolos

 2. „Peste foarte puţină vreme, Parlamentul se va reuni într-o sesiune în care nu doar turul întâi de alegeri va fi înlocuit cu două tururi de alegeri”
  Ce-o fi vrut să spună?
  Că Parlamentul va vota alegerea primarilor în două tururi?
  Dar mai înainte a spus „tocmai pentru că această lege electorală cu toate modificările ei subterane serveşte de minune întocmai scopului comun politic”.
  Ciudat.

  • Iti spun eu ce cred ca vrea sa spuna: „viitorul nostru si al tarii depinde de noi, factorul activ de azi si de pana peste 30 ani si nu de cei care maine poimaine vor astepta contributiile noastre(pe buna dreptate caci si ei la randul lor au contribuit) pentru a-si manca pe ultima linie a vietii o pensie binemeritata(pentru o majoritate dar nu pentru toti) ”
   Desigur ca autoarea are propria ei viziune si sper sa-ti raspunda (fara ghilimele) :)

 3. Lucrurile nu stau chiar așa apocaliptic și declarația lui Zegrean nu este, cred, dovada că separarea puterilor în stat a fost abolită, ci doar un derapaj individual, cu care personajul de altfel ne-a obișnuit: s-a antepronunțat pe o chestiune care are șanse să ajungă chiar la el pe masă. Să nu atribuim ticăloșiei ce se poate explica prin banală prostie.

  Dacă avem o problemă acută, ea este în zona de cartelizare politică în care partidele majore se coalizează pentru a bloca intrarea pe piață a oricăror concurenți. Aici, jocul la offside al PNL e grotesc, au deținut președenția comisiei de cod electoral și au ignorat toate lamentările și protestele venite din partea societății civile, ciopârțind codul electoral cu mult înainte de expirarea termenului de 1 an, într-un plan executat impecabil alături de PSD. Acum, se perpelesc de grija democrației, ba chiar cer răspicat cimentarea practicii de a modifica legile organice prin ordonanță (o chestiune mult mai gravă decât intervalul de un an recomandat de Comisia de la Veneția, dar și, în opinia mea, decât alegerea într-un singur tur).

 4. eroare fundamentala doamna!
  CCR apara Constitutia si se refera lalege DOAR prin prisma Constitutiei.
  Daca legea electorala NU contravine Constitutiei, ce rol are CCR?
  PS. Este CCR statul roman? sau doar una dintre garantiile cetateanului contra autoritatii statale?
  Asa ca enuntul dlui Zegrean e perfect corect, iar pozitia Dvs este doar o interpretare eronata a misiunii CCR

  • M-as fi asteptat ca dna Marina Ene sa recunoasca un lucru simplu: nu ajunge sa-l citesti pe John Locke ori Montesquieu pentru a nu da in strachini vorbind despre Curtea Constitutionala a Romaniei.

 5. La inceputul articolului vorbiti despre:

  ” ……..principiile care au stat din acel moment încolo la baza statului constituţional modern, orice democraţie are ca punct de pornire noţiunea de separaţie a puterilor în stat. Este vorba, evident, de puterea legislativă, judiciară şi cea executivă, care, dacă s-ar afla în aceeaşi mână, ar rezulta un adevăr mai mult decât grav. Acela al existenţei unui stat despotic.”

  Continuati cu :

  „Legile în România sunt făcute, aşa cum am mai spus, exclusiv de către politic……………orice lege care a fost adoptată sau pe cale de a fi adoptată nu a pornit dinspre puterea judecătorească către cea politică ca o emanaţie directă, univocă şi inamovibilă. Ci invers.”

  Dupa cate stiu „politicul” (parlamentul, presedintele) este ALES de catre cetateni prin vot, iar judecatorii si procurorii (puterea juridica) sunt NUMITI.

  Intreb nu e cumva o contradictie:

  – legea sa porneasca (sa fie intocmita?) de la puterea judecatoreasca „către cea politică ca o emanaţie directă, univocă şi inamovibilă”: in acest caz care mai e separatia puterilor ?

 6. Intervin cu o singură precizare: din Decembrie 1989, de la „nașterea” actualei „democrații originale” românești, „nășite” de, „cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Ion Iliescu”, statul român a avut, atunci când a promulgat legi, un singur dușman: poporul român! Cred că discuția de aici ar trebui să plece!…

 7. O inconsistenta logica grava a articolului, sesizata corect de George V: dupa ce proclama solemn pricinpiul separatiei puterilor in stat, doamna autor se lamenteaza ca nici Guvernul, nici Curtea Constitutionala nu vor sa modifice legea electorala. Concluzia: nu e democratie in Romania, dom’le!
  Pai, daca Guvernul reprezinta puterea executiva, iar Curtea Constitutionala este parte a puterii judecatoresti, interventia lor in sfera legislativa nu ar fi o incalcare a principiului sus-enuntat?! In consecinta, pozitiile exprimate de domnii Ciolos si Zegrean sunt in deplina concordanta cu principiul separatiei puterilor in stat, iar Romania se comporta (de-abia acum!) ca o democratie.

  • Dna Marina Ene, imi lasa impresia, vrea sa exonereze pe adevaratii vinovati, PSD+PNL (poate si presedintele, nu-mi amintesc daca a retrimis legea la Parlament), aruncind o pastila si crezind ca a gasit gugustiucii pe Contributors.
   :P

  • Domnule, unde anume in textul acesta ati inteles dvs. si altii care se pare ca nu sunt capabili sa gandeasca cu propriul cap ca doamna in cauza se lamenteaza pentru ca Guvernul si CCR nu vor sa schimbe legea? Inconsistenta grava de logica cred ca va apartine si este foarte adanca. Atat de adanca, incat va imipiedica sa intelegeti mesajul cat se poate de simplu al unui text, fara a fi nevoie sa fabulati intentii si motive false la adresa lui si, de asemenea, fara sa va transformati in G. Calinescu al Contributors.

   • Daca mesajul acestui text e atat de simplu, de ce nu ma luminati dvs.?!
    Problema cu toti acesti „salvatori”, ca dvs., e ca se cred specialisti in orice. Asa si doamna Guseth, care credea ca poate fi ministru al Justitiei, fara a avea studii de specialitate…
    Cand doamna autor spune ca tot raul din Romania vine din faptul ca legile sunt facute de politic, se situeaza tocmai la antipodul democratiei pe care, chipurile, o „salveaza”. Aceasta este democratia: legile sunt facute de reprezentantii alegatorilor, mandatati politic in acest scop. Nici prim-ministrul, nici presedintele Curtii Constitutionale nu fac parte dintre ei. Sau ma insel si aici?!
    PS: Comparatia cu G.Calinescu ma onoreaza, dar niciodata nu mi-ar fi trecut prin cap sa ma compar cu el.

 8. Ce analize pe text…intre timp, se dovedeste ca doamna are dreptate, iar gugustiucii raman cu analizatul…asta e, fiecare cum si ce poate

  • Esti gentil cind spui ca „doamna are dreptate”.
   Dar citeste
   „Lucian Miulescu Lucian Miulescu spune:
   24/01/2016 la 12:54 ”
   si vezi ce „dreptate” are.

   • Mai bine vezi mai bine ce am scris eu in 24/01/2016 la 20:01 si mai las-o cu logica in politica damboviteana chiar daca dl Miulescu are dreptate dar nu de incursiuni in logica au astia nevoie ci de aratarea biciului sau a maturoiului si asta dna a facut-o .Cu l… no sa schimbam tara asta. Din ce am spus eu si din ce a spus si dna se pare ca a inteles Ciolos si Iohannis ce era nevoie sa inteleaga(de fapt sa faca) :).

 9. Dna Mariana Ene,
  Fiindca am emis aici niste opinii destul de transante, necesare zic eu pentru un anume moment politic, cea fundamentala ramanand neschimbata si anume ca sta in mana strazii adica a partii active dintre cetateni sa faca multe si la nevoie sa forteze decizii importante pentru ea din partea celor pe care tot ea i-a dus unde se afla, este ceva la care nu renunt.
  Dar recunoscand ca informatiile mele sunt sub , mult sub nivelul celor a caror decizii de regula le sprijin si de a caror pozitie politica ma simt mai apropiat, sunt dispus sa-i tratez cu o intransigenta mai redusa decat as face-o daca as avea toate informatile necesare si cand veti citi acestea daca mai ajungeti pe aici sau in alta parte (oricum o sa postez acestea si mai sus caci va apare desigur azi maine topicul necesar ) veti intelege mai bine ce spun.
  Aveti mai jos textul mesajului transmis PM Ciolos si Pres. Iohannis in care arat care este fata pozitiva asa cum o inteleg eu din pozitia de ieri a dlui Ciolos. Fata negativa este simpla :ai tradat strada, pleaca etc etc
  Asadar:

  „Dle Presedinte transcriu aici spre stiinta dvs dar si pentru faptul ca v-am pomenit in acel text cele cominicate dlui prim ministru Dacian Ciolos pe feisbucul dlui. :

  Dle Prim Ministru, voi incerca sa traduc cum am inteles eu cele spuse de dvs adica elementele care va determina deciziile si politica de PM sunt:
  1) Nu va considerati in mod onest si eu zic si corect,, un PM si un guvern rezultat dintr-un proces electoral canonic reprezentand in consecinta o vointa certa a unei majoritati electorale bine definite, care a determinat pe cale de consecinta democratica o majoritate parlamentara, ci dintr-o situatie conjunctural desigur cu aprobarea parlamentului care altfel avea in fata spectrul unor alegeri anticipate cu un electoral furios si care a ales validandu-va parcursul democratic mai soft
  2) De aceea aveti cu grade de libertate limitate pe care desigur ca le puteti duce pana in limitele lor extreme, prin asumare de raspundere , dar nu considerati corect sa faceti asa ceva doar pentru o procedura electorala si sa lasati tara cu cine stie ce guvern care sa administreze procesul electoral dijn acest an .Si guvernul Stolojan in 1991 a avut drept prima sarcina gestionarea referendumul pentru Constitutie si alegerile generale si locale din 1992. Rezulta ca si daca aceasta procedura electorala ce se doreste schimbata este importanta pentru democratie este mai importanta conducerea vaporului pana va depasi aceste alegeri.
  3) Indeplinirea mai degraba cu acest guvern decat fara el a dezideratului fundamental cu care ati venit si care este sloganul „coruptia ucide-fara corupti”si chiar daca procedurile electorale conteaza si pot ajuta la indeplinirea sa, conteaza mai mult vointa libera a natiunii care astazi nu mai este ca in 1990, adica stie despre ce este vorba si stie ca poate prin votul ei impune alesi care sa-i indeplineasca macar buna parte din doleantele exprimate in noiembrie 2015
  4)Asadar nu este normal ca folosind dorinta de ciolan a unor indivizi actualmente inca in parlament si dornic sa ramana cat mai mult acolosa va riscati mandatul si sa permiteti eventual venirea altora mai putini potriviti sa asigure procesul electoral democratic si corect.
  5)Cu alte cuvinte aveti dreptate cand considerati ca partidele care cred ca si dl Presdinte si ca si dvs ca intrdevar coruptia ucide si ca trebuie pe cat posibil eliminati cei care o promoveaza, adica cei corupti, trebuie sa faca efectiv si nu verbal, tot ce depinde de ele pentru acest deziderat. Adica sa se bata in parlament pentru promovarea legii corespunzatoare care exista si poate fi si imbunatatita cat si in strada lamurind si convingand electoratul prin metode democratice, ca ele se vor stradui si vor reusi odata trimise de el la putere sa indeplineasca aceste deziderate prin cei care vor fi propusi spre validare electoratului. Asta trebie sa fie scopul asumat si declarat de cei ce doresc reconstructia Romaniei si nu doar preocupari formaliste prvind proceduri electorale in functie de eficienta lor politica in interesul unora sau altora in functie de situata de moment..Acesta trebuie sa ramana programul dvs politic pana la alegeri si pentru acestea. Succes”
  Dle Presedinte Klaus Iohannis i-am scris acestea si m-am referit si la dvs convins fiind ca am descris suficient de bine cele ce dvs doi in limbajul nivelurilor la care va aflati incercati sa le exprimati cat mai exact.”

  PS Breaking news ::Numirea procurorului general este o problema aproate la fel de importanta ca si procedura electorala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marina Ene
Marina Ene este consultant politic, fondator asociat al Independent Dual Consulting. Domenii de specialitate - politică internă, partide politice și campanii electorale. Absolventă a Facultății de Științe Politice- Universitatea București, co-inițiator Demers pentru sinceritate, editorialist.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro