duminică, aprilie 18, 2021

Mascarada politică românească

Chiar atât de mare să fie oare ipocrizia, minciuna care guvernează funcționarea curentă a PSD, menținerea acestei hidoase formațiuni politice în viață încât toată povestea ce a ținut prim-planul vieții politice românești după CEXN-ul din data de 1 septembrie să nu fi fost decât o grotescă, o imensă mascaradă?
Chiar să se fi prefăcut d-na Gabriela Firea că se revoltă după un plan care nu ar trebui deloc să ne mire în cazul în care am afla că a avut aprobarea d-lui Liviu Dragnea? Să își mai fi găsit ilistrussima persoană a primarului general al Capitalei alți câțiva tovarăși, recrutați cu toții de la vârful partidului, să fi conceput ei așa, doar de ochii lumii, o scrisoare de tip rechizitoriu, să fi înscenat mai apoi un remake al istorioarei cu cei 10 negri mititei care se împuținează văzând cu ochii pentru ca la urmă să nu mai rămână nici unul doar de ochii lumii?
Adică totul să fi fost un spectacol de grand guignol doar pentru ca astfel, să se lăse impresia că PSD este un partid puternic și democratic, în care se discută cu cărțile pe față, că președintele PSD nu numai că nu se teme de întreruperi, precum un celebru personaj din Caragiale, însă chiar le cere nemulțumiților să spună în CEX-ul ce s-a consumat vineri, 21 decembrie tot ceea ce au pe suflet? Pentru ca mai apoi să respingă, cu generozitate suverană solicitările ca șefa disidenților să fie exclusă și, în cele din urmă, să își savureze în fața tuturor victoria.
Sau, pur și simplu, ceea ce se întâmplă de luni, 24 septembrie încoace, de când toți contestatarii bat în retragere, să nu fie decât o apăsată confirmare a ipotezei pe care o lansam în primele comentarii scrise și publicate după CEXN-ul de vineri, 21 septembrie, comentarii în care susțineam că nu avem nici cel mai mic motiv de a regreta înfrângerea categorică a aripii contestatare Firea, Stănescu, Țuțuianu. Bădălău? Fiindcă și unii, și alții tot din comunism se trag și puțin le pasă de ceea ce înseamnă comportamentul democratic.
Iată, nu mai departe decât lunea trecută, ziua în care dl. Liviu Dragnea ne comunica, fără să îi tremure vocea, că a decis¬ (a decis în ce calitate, în aceea de individ cu mari probleme cu legea, de viitor pușcăriaș?) că forțele de ordine, Jandarmeria au acționat corect, legal, atunci când au cotonogit sălbatic manifestanții pașnici în seara zilei de 10 august, unul dintre pretinșii contestatari ai domniei sale, dl. Adrian Țuțuianu, dădea glas solicitării de a fi cercetate sursele de finanțare ale mișcării #rezist. Una dintre puținele care mai face cu adevărat opoziție la toate încălcările legii pe care și le permit guvernarea și coaliția parlamentară PSD-ALDE. Și aceasta fiindcă de la pretinsul principal partid de opoziție, așa cum se bate cu pumnul în piept a fi PNL, eu, cel puțin, nu mai am nici o nădejde.Toti fruntașii respectivului partid fiind preocupați să își asigure un loc eligibil la viitoarele alegeri europarlamentare. Antonescu, Gorghiu, pare-se că și Ludovic Orban sunt obsedați de propria lor căpătuială.
Nici ceea ce s-a întâmplat de trei săptămâni încoace în principalul partid aflat la guvernare, nici inacțiunea, starea de adormire totală, de non-combat din PNL nu ar trebui însă să ne mire. Nu doar fiindcă ne sunt cunoscute nenumărate blaturi între PSD și PNL, nu numai fiindcă fantoma USL-ului bântuie încă viața politică românească, ci, în primul rând, pentru că este o tristă realitate faptul că România este țara lui pseudo. Așa că nu va trebui deloc să ne mire dacă d-na Ecaterina Andronescu va accepta postul de ministru al Educației în guvernul remaniat condus de aceeași Viorica Vasilica Dăncilă.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. „Adică totul să fi fost un spectacol de grand guignol doar pentru ca astfel, să se lăse impresia că PSD este un partid puternic și democratic…?”

  Într-o anumită măsură, da. De asemenea, d-na Andronescu va fi privită în calitate de ministru al educației cu simpatie (dacă va accepta postul).

  Or, eu cred că același lucru este valabil și pentru d-na G Firea. Un primar al Capitalei incompetent, cu o bună exprimare în limba maternă și atât, a devenit un posibil candidat la președinția României din partea PSD.

 2. A fost REBELIUNEA FIREA una autentica ? Sau doar o inscenare ?
  A fost REBELUNEA ecaterina andronescu UNA AUTENTICA ? Sau doar o inscenare ?

  Pe Andronescu o stim ca fiind SOLDAT DISCIPLINAT – intotdeauna,
  dar intotdeauna , a fost de partea curentului dominant in PSD si nu a miscat in front .

  Nu este exclus deci ca ea sa fie in centrul PLANULUI B aplicabil in cazul in care Dragnea devine …. ca sa zic asa ….indisponibil.
  Ea – fat cea cuminte ar asigura probabil cel mai bine interimatul
  pana la un nou Congres la care sa se aleaga ALT ALIGATOR SEF.

  Miscarile din ultimele zile argumenteaza varianta ca insusi Dragnea a pus la cale
  asa numia REVOLTA a Ecaterinei Andronescu, pregataindu-i
  calea in postura de ….bine zis PSEUDO dizidenta.

  Madam FIREA a ramas cu buzele crispate
  – e clar ca ea a crezut in mod sincer ca a devenit STATUIA LIBERTATII , si nu este exclus ca
  numitul Tutuianu , sa fi fost si el un rebel cinstit // mai ales ca are o istorie trista cu dragnea de cand a fost debarcat de la aparare.

  In schimb – ceilalt rasculati ai lui Firea
  si mai ales //rebelul// Stanescu este foarte posibil sa fi fost plantati de Dragnea
  pentru a defecta la un moment dat, lasand-o pe ambitioasa Igoana de la Primaria
  cu…capul ….descoperit.

  In ceea ce priveste includerea pe listele PNL pentru Europarlamentare a tuturor vechilor lideri
  as zice ca ESTE DE BINE.

  Indivizii mentionati TIN PUR SI SIMPLU ISTORIA IN LOC – asadar dizlocarea lor
  merita un sacrificiu – o solutie imorala – mituirea cu
  salarii de europarlamentari.

  Sa nu uitam ca si providentialul salvator Ciolos a marturisit ca il intereseaza foarte mult
  sa fie pe prima pozitie din lista de europarlamentare – omul este cel putin cinstit.

  Sa ne imaginam insa ca, dupa europarlamentare, pe partea DREAPTA a campului de lupta
  vor fi disparut toti liderii importanti . Cu o exceptie – dl Johannis.

  Oare nu acela ar fi momentul PERFECT pentru reunirea DREPTEI in
  jurul prezidentiabilului Johannis ?

  eu sper ca dl actual Presedinte se gandeste la asata atunci cand bsenteaza nu numai geografic din viata politica de doi bani a Romaniei.

 3. Nu e exclus. Si uite-asa au tinut prima pagina cu harjoneala asta, dup’aia vine referendumul, si dup’aia incep concediile si shoppingul de Craciun. Welcome 2019, cu ‘Hehe’ sefa la Europa, neamule… Nu-i vorba ca nici cei de-acum nu sunt mult mai breji, dar macar nu ne injura nimeni pe noi pentru ce tampenii fac ai lor.

  • …dar nu omiteti ”REMANIEREA”” ca va ”bate” , intr-o varianta mai scurta pana pe 15 octombrie ……plus ! Decembrie ….care anul acesta va incepe de la 1 noiembrie intrucat se taie si panglica Catedralei….nici o nunta a lui Dragnea nu este de exclus , desi in cazul lui mai dezirabila ar fi o nunta ca aceea a ciobanului din Miorita…

 4. Cu ticalosii totul este posibil dar esenialul este altul si-l spune acum multi muti ani Ludwig von Mises: Principiul guvernării de către majoritate, sau de către popor, aşa cum îl recomandă liberalismul, nu urmăreşte instituirea supremaţiei celor lipsiţi de scrupule, de soi rău, sau a barbarilor autohtoni. Liberalii cred şi ei că o naţiune ar trebui guvernată de cei mai calificaţi pentru această sarcină. Dar ei cred că se verifică mai bine capacitatea cuiva de a guverna prin convingerea de către cel în cauză a concetăţenilor săi, decât prin întrebuinţarea forţei împotriva lor. Nu există, bineînţeles, nici o garanţie că electoratul va încredinţa guvernarea candidatului cel mai competent. Dar nici un alt sistem nu poate oferi asemenea garanţii.

  Dacă majoritatea populaţiei unei ţări adoptă principii nesănătoase şi preferă pe vânătorii josnici de funcţii, atunci nu există nici un remediu, cu excepţia încercării de a le schimba părerea prin avansarea de principii mai rezonabile şi recomandarea unor oameni mai potriviţi. O minoritate nu va obţine niciodată succese de durată prin alte mijloace.

  Asa este dle von Mises dar la problema asta cu durata se joaca chiar viata noastra si poate nu numai atat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Fostul deţinut politic Petre Pandrea îi scrie premierului Ion Gheorghe Maurer (august 1965)

Primul gând care ne-a trecut prin minte, după ce am descoperit şi citit scrisoarea inedită de mai jos, a fost despre „sindromul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro