luni, martie 20, 2023

Mass-media, interesele și acoperirea

Mass-media reprezintă arena principală în care un actor individual sau colectiv se angajează într-un act de discurs public, considera W. A. Gamson (2004). Cea de-a patra putere în stat generează o audiență activă sau galerie, precum și un centru de producție în culise, unde cei care vor lua cuvântul își pregătesc strategiile despre cum urmează să fie prezentați. Mișcările sociale, ca tipuri de acțiune colectivă orientată și deliberată care își propune instituirea unor noi coduri și practici sociale, ajung pe agenda publică prin filtrul mass-media. Dar ce se întâmplă când mass-media își pierde siguranța intermediarului  și devine destinatarul unui proiect public? Ridică din umeri, zâmbește încurcată și promite că va reveni cu un telefon.

,,Ce aveți voi de câștigat dacă acceptăm?”, m-a întrebat cu o curiozitate nedisimulată o domnișoară la parterul sediului unei televiziuni generaliste. Îmi încheiasem pledoaria despre avantajele implicării într-un nou proiect al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, ,,Republica Moldova la zi”, destinat tuturor posturilor de televiziune și de radio, presei scrise și electronice din România. Abordarea cu prioritate a subiectului Republica Moldova în fluxul zilnic de informații, numirea unui jurnalist din redacție responsabil de această tematică, participarea la cursuri de pregătire și vizite de lucru alături de jurnaliști din Republica Moldova, asigurate de Acțiunea 2012, sunt aspecte prevăzute în Protocolul de colaborare privind difuzarea informaţiilor despre Republica Moldova în România, care va garanta publicului accesul la informaţii despre cel de-al doilea stat românesc. ,,Ne-am propus reducerea deficitului de cunoaștere în această parte de Prut despre viața socială, culturală, economică și politică din Republica Moldova”, am răspuns ca la un interviu pentru angajare, afișând o mină publicitară și normativă. Când caști, cască și celălalt, când te destinzi, se destinde și celălalt. ,,Apropierea României de Republica Moldova nu se poate realiza decât prin reducerea distanțelor simbolice”, am continuat, ,,și pentru că mass-media stabilește ce anume și cum o tematică ajunge subiect fierbinte, de interes public, atunci principiul rațiunii suficiente îmi și validează această invitație”, i-aș fi vorbit domnișoarei și despre illusio ca faptul de a fi în joc, de a lua jocul în serios. , ,,Nu este un act gratuit, este cât se poate de interesat”, am conchis, iar asistenta redactorului-șef de la știri a admis că jocul merită jucat, ,,Din partea mea aveți un da”.

Vreme de două zile am vizitat peste douăzeci de redacții, neglijând-o pe-a mea. Am întâlnit portari, recepționeri, agenți de pază, redactori adjuncți, redactori șefi, directori executivi, producători, reporteri, fumători, ecrane uriașe, microfoane, camere de supraveghere, platouri minimaliste, platouri falimentare, am urcat zeci de etaje, pe care le-am și coborât, am încurcat uși, am repetat același discurs de om structurat conform structurilor lumii în care joc, am exportat mize.

Sub acoperirea unei anticipări bazate pe experiențe anterioare, în întregime în ce e de făcut, așa cum remarca Bourdieu (1994), ca atunci când nu vezi fețele ascunse ale cubului, dar ele există într-un raport de credință care este acela pe care îl acorzi unui lucru perceput, am încheiat Protocolul de colaborare privind difuzarea informaţiilor despre Republica Moldova în România cu câteva organe de presă cu un acut simț al jocului și al unei autorități pe care nu o poți dezamorsa la ordin. Celorlalte le aștept telefonul promis.

A scrie despre Republica Moldova înseamnă a scrie despre România de dincolo de Prut, una mai mică, desigur, și mai vulnerabilă. Televiziunea, posturile de radio, ziarele, presa online sunt lentilele prin intermediul cărora se definește și se construiește realitatea socială, iar mediul asociativ completează aceste instanțe ale sensurilor prin participarea și implicarea civică, iată esența unui raport de cooperare în arena publică.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Excelenta idee. Atat de simpla si, in acelasi timp, atat de ocolita. Ma bucur de demersul dumneavoastra si va urez succes.

    PS N-o luati ca pe o critica ci mai mult ca pe un sfat. Scrieti foarte bine insa cred ca esentializati prea mult pentru o audienta foarte diversa. Mie imi place si imi convine: am in fata un text dens care imi spune lucrurile in mod direct. Trebuie sa stiti insa ca, din pacate, majoritatea oamenilor au inclinatii mai mult spre stilul discursiv si povestitor. Asta nu inseamna ca trebuie sa generati text diluat, ci doar ca ar fi preferabil sa-l faceti ceva mai usor digerabil pentru cei a caror minte este altfel structurata.

    • Vă mulțumesc pentru apreciere și sugestie, platforma Contributors promovează un mod de reflecție pentru o ”piață” de nișă a ideilor, mai degrabă decât pentru una de larg consum, de aceea consider că cei care citesc articolele publicate aici dispun de un întreg arsenal de instrumente necesare înțelegerii în profunzime a subiectelor propuse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Iulia Modiga
Iulia Modiga este sociolog si redactor-șef al publicației de știri online InfoPrut

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro