joi, decembrie 9, 2021

Mass-media, interesele și acoperirea

Mass-media reprezintă arena principală în care un actor individual sau colectiv se angajează într-un act de discurs public, considera W. A. Gamson (2004). Cea de-a patra putere în stat generează o audiență activă sau galerie, precum și un centru de producție în culise, unde cei care vor lua cuvântul își pregătesc strategiile despre cum urmează să fie prezentați. Mișcările sociale, ca tipuri de acțiune colectivă orientată și deliberată care își propune instituirea unor noi coduri și practici sociale, ajung pe agenda publică prin filtrul mass-media. Dar ce se întâmplă când mass-media își pierde siguranța intermediarului  și devine destinatarul unui proiect public? Ridică din umeri, zâmbește încurcată și promite că va reveni cu un telefon.

,,Ce aveți voi de câștigat dacă acceptăm?”, m-a întrebat cu o curiozitate nedisimulată o domnișoară la parterul sediului unei televiziuni generaliste. Îmi încheiasem pledoaria despre avantajele implicării într-un nou proiect al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, ,,Republica Moldova la zi”, destinat tuturor posturilor de televiziune și de radio, presei scrise și electronice din România. Abordarea cu prioritate a subiectului Republica Moldova în fluxul zilnic de informații, numirea unui jurnalist din redacție responsabil de această tematică, participarea la cursuri de pregătire și vizite de lucru alături de jurnaliști din Republica Moldova, asigurate de Acțiunea 2012, sunt aspecte prevăzute în Protocolul de colaborare privind difuzarea informaţiilor despre Republica Moldova în România, care va garanta publicului accesul la informaţii despre cel de-al doilea stat românesc. ,,Ne-am propus reducerea deficitului de cunoaștere în această parte de Prut despre viața socială, culturală, economică și politică din Republica Moldova”, am răspuns ca la un interviu pentru angajare, afișând o mină publicitară și normativă. Când caști, cască și celălalt, când te destinzi, se destinde și celălalt. ,,Apropierea României de Republica Moldova nu se poate realiza decât prin reducerea distanțelor simbolice”, am continuat, ,,și pentru că mass-media stabilește ce anume și cum o tematică ajunge subiect fierbinte, de interes public, atunci principiul rațiunii suficiente îmi și validează această invitație”, i-aș fi vorbit domnișoarei și despre illusio ca faptul de a fi în joc, de a lua jocul în serios. , ,,Nu este un act gratuit, este cât se poate de interesat”, am conchis, iar asistenta redactorului-șef de la știri a admis că jocul merită jucat, ,,Din partea mea aveți un da”.

Vreme de două zile am vizitat peste douăzeci de redacții, neglijând-o pe-a mea. Am întâlnit portari, recepționeri, agenți de pază, redactori adjuncți, redactori șefi, directori executivi, producători, reporteri, fumători, ecrane uriașe, microfoane, camere de supraveghere, platouri minimaliste, platouri falimentare, am urcat zeci de etaje, pe care le-am și coborât, am încurcat uși, am repetat același discurs de om structurat conform structurilor lumii în care joc, am exportat mize.

Sub acoperirea unei anticipări bazate pe experiențe anterioare, în întregime în ce e de făcut, așa cum remarca Bourdieu (1994), ca atunci când nu vezi fețele ascunse ale cubului, dar ele există într-un raport de credință care este acela pe care îl acorzi unui lucru perceput, am încheiat Protocolul de colaborare privind difuzarea informaţiilor despre Republica Moldova în România cu câteva organe de presă cu un acut simț al jocului și al unei autorități pe care nu o poți dezamorsa la ordin. Celorlalte le aștept telefonul promis.

A scrie despre Republica Moldova înseamnă a scrie despre România de dincolo de Prut, una mai mică, desigur, și mai vulnerabilă. Televiziunea, posturile de radio, ziarele, presa online sunt lentilele prin intermediul cărora se definește și se construiește realitatea socială, iar mediul asociativ completează aceste instanțe ale sensurilor prin participarea și implicarea civică, iată esența unui raport de cooperare în arena publică.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Excelenta idee. Atat de simpla si, in acelasi timp, atat de ocolita. Ma bucur de demersul dumneavoastra si va urez succes.

    PS N-o luati ca pe o critica ci mai mult ca pe un sfat. Scrieti foarte bine insa cred ca esentializati prea mult pentru o audienta foarte diversa. Mie imi place si imi convine: am in fata un text dens care imi spune lucrurile in mod direct. Trebuie sa stiti insa ca, din pacate, majoritatea oamenilor au inclinatii mai mult spre stilul discursiv si povestitor. Asta nu inseamna ca trebuie sa generati text diluat, ci doar ca ar fi preferabil sa-l faceti ceva mai usor digerabil pentru cei a caror minte este altfel structurata.

    • Vă mulțumesc pentru apreciere și sugestie, platforma Contributors promovează un mod de reflecție pentru o ”piață” de nișă a ideilor, mai degrabă decât pentru una de larg consum, de aceea consider că cei care citesc articolele publicate aici dispun de un întreg arsenal de instrumente necesare înțelegerii în profunzime a subiectelor propuse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Iulia Modiga
Iulia Modiga este sociolog si redactor-șef al publicației de știri online InfoPrut

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Noi ipocrizii climatice și criza energetică

În decembrie 2020, Adam Anderson, CEO-ul companiei Innovex Downhole Solutions din Houston, Texas, a încercat să facă un gest frumos pentru angajații...

Neamțu’ Țiganu’ citește Coranu’

Hafsa, Akif, Azra, Suleymen, Neyla, Dzina, Aisha... și multe alte nume. Eu nu știu cine sunt acești copilași, nu-i recunosc după fețe,...

Când nu știi că nu se poate

Dacă aș avea câte un leu pentru fiecare ocazie în care un “specialist” din România mi-a explicat savant și superior că “în...

Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020

Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de...

Ministrul degetului

(Titlu sugerat de o prietenă, cercetător în Franța) Probabil că rareori cercetarea (mai nou, acum, și “digitalizarea”) din România...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro