marți, octombrie 3, 2023

Măsurile categorice ale d-nei Ecaterina Andronescu- credibilitatea și acoperirea lor morală

Cred că de data aceasta ministrul Educației, d-na prof.univ.dr.ing. Ecaterina Andronescu, are dreptate. Măsurile ferme care, altminteri s-au lăsat îndelung așteptate și pe care nici d-na Andronescu nu a avut îndrăzneala să le ia cu ocazia celor trei mandate fracționate anterioare, se impun cu maximă necesitate.
Pentru simplul motiv că nu se poate să lași să ocupe catedre în școli și licee, fie și din poziția de cadre didactice suplinitoare, cu contracte de muncă pe durată determinată, învățători și profesori care nu s-au dovedit capabili a obține la examenul de titularizare, acolo unde se dau subiecte de dificultate medie, măcar un amărât de 5. Sancțiunea cea mai puțin drastică este aceea de a le impune acestor repetenți cu diplomă universitară, unii chiar cu mastere și grade didactice, să stea un an pe tușă, în afara sistemului, cum se spune, să se pregătească cum se cuvine și să se prezinte la examenul de titularizare din vara viitoare. Ceva mai discutabilă, fie și numai din perspectiva simplă a imposibilității schimbării regulilor în timpul jocului, este decizia de a nu le îngădui accesul la catedră celor care au aruncat prosopul și au părăsit sala de examene dând foaia goală. Pentru aceasta era nevoie de prevederi și dispoziții clare, dinainte făcute cunoscute împricinaților.
Este de sperat că doamna Andronescu va avea tăria de a rezista presiunilor de toate felurile care nu mă îndoiesc că se vor exercita foarte curând asupra domniei-sale. Începând cu cele ale sindicatelor, continuând cu cele ale șefilor săi ierarhici, guvernamentali sau politici, care nu vor tulburări sociale într-un an electoral. În care însuși premierul României candidează la funcția de președinte. E de sperat că nu se vor da derogări, că nu se va invoca lipsa acută de personal, că nu se va recurge la tot felul de tertipuri de pe urma cărora unii, vorba lui Orwell, să se dovedească mai egali decât alții.
Este suficientă oare însă o astfel de măsură, oricât de drastică ar părea ea la prima vedere? Nici vorbă. Este nevoie să se ajungă până la rădăcină, să se cunoască și să se intervină categoric la cauzele care determină astfel de situații. De la tot mai precara pregătire profesională de specialitate, pe care o primesc în facultate viitorii licențiați, la falimentul, submediocritatea și corupția care domnesc la nivelul așa –numitelor D.P.P.D-uri. De la regulile și dispozițiile aberante care au făcut ca un absolvent de facultate să aibă dreptul de a se prezenta la examenul de definitivare cu doar un an de activitate la catedră în spate la componența comisiilor însărcinate cu acordarea gradelor didactice și titularizarea. Ca să nu mai vorbim despre corupția din ceea ce se cheamă “mișcarea personalului didactic”. Ii sugerez (am mai făcut-o și în discuții telefonice) doamnei ministru să dispună un studiu comparativ. Să vadă care este, dacă este( și o asigur că este) ecartul dintre notele pe care unul și același “dascăl”, cum îi place d-nei Andronescu să spună, le obține la definitivare și grade didactice, pe de o parte, examene care au devenit o formalitate, punctul trei al ordinii de zi, acela cu felicitări, masă, dans și “pachețel” de drum ajungând să fie singurul care contează, și, pe de altă parte, la titularizare.
Marea problemă este însă dacă doamna ministru Ecaterina Andronescu, în calitatea domniei-sale de membru al guvernului Dăncilă, are îndreptățirea morală de a face toate acestea. Atunci când stă în jurul unei mese în fruntea căreia tronează un premier corigent la limba română. Când în imediata ei vecinătate se află culturnicul Daniel Breaz, profesor universitar și rector, campion al utilizării monstrului lingvistic construit cu “ca și” pe care îl utilizează cu o consecvență și încăpățânare demne de o cauză mai bună. Care a edictat mega-prostia că nu poți obliga pe nimeni să citească. Probabil că dl. Breaz nu îi obligă să facă aceasta nici măcar pe studenții domniei-sale. Când ministrul Tineretului și Sportului, un ins obraznic pe care îl cheamă Bogdan Matei, a luat el însuși o notă rușinoasă la examenul de titularizare.
E plin de analfabeți funcționali nu doar în guvern, ci și în partidul din care face parte d-na Ecaterina Andronescu. Iar aceștia nu sunt muncitori sau vânzători. Oameni care dețin o poziție modestă în ierarhia socială. Nici vorbă. Ci foști și actuali membri ai Parlamentului european (Maria Grapini, Gabriela Zoană, Claudia Țapardel) sau chiar președinți ai Comisiei de Învățământ din Senatul României (Liviu Marian Pop). Mustește PSD-ul de plagiatori, de la Florian Bodog la (spre marele meu regret) Ionuț Vulpescu.
Foarte adesea – știu că insistența mea în această privință o enervează- i-am sugerat d-nei Ecaterina Andronescu să înființeze un fel de cursuri serale pentru demnitari. Cu Viorica Dăncilă și Maria Grapini prin rotație șefe de clasă, cu Liviu Pop pe post de monitor și cu doamnele Țapardel și Zoană eleve de serviciu.
De abia după ce va face toate acestea, măsurile radicale ale d-nei prof.univ.dr. ing. Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, vor avea și credibilitate, și acoperire morală. Deși la capitolul morală, doamna Andronescu a dat-o rău de tot cu bâta-n baltă prin ceea ce i-a ieșit pe gură atunci când a abordat tragedia Alexandrei Măceșeanu. În țările civilizate, pentru astfel de lucruri negândite, un demnitar și-ar fi prezentat urgent demisia. În România încă pesedizată, lucrurile stau cu totul altfel. Din păcate.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Si eu i-am scris – serios – doamnei ministru Andronescu cu sugestia de a infiinta o scoala serala de gramatica la Palatul Victoria, unde sa fie acceptati (`ca si`!!!) cursanti nu numai agramatii executivului, ci si ai legislativului. L-am vazut insa coordonator pe ministrul Fifor, care a urmat literele si a primit o pregatire universitara pentru a fi profesor de limba si literatura romana. Ca pe urma s-a indepartat de profesia parintilor lui, asta e alta istorie…Am sugerat si cursuri facultative de limbi straine, aici vazind-o coordonator pe fosta ministreasa Vasilescu.

    Cel mai stupefiant lucru este insa nestapinirea limbii romane de catre absolventii de drept. De exemplu, deunazi, l-am ascultat in conferinta de presa pe procurorul sef Banila de la DIICOT. Oroare! Omul are grave carente de exprimare. E absolvent oare de drept??? Pai un om al dreptului trebuie sa aiba cunostinte solide de morfologie, sintaxa, semantica (mai ales) fiindca `vorbele` sint materie prima in meseria lor. Majoritatea lor da (sic!) vina pe emotii pentru discursul plin de greseli. Emotia te face sa te bilbii, sa iti sacadezi exprimarea, sa nu gasesti cuvintul potrivit, dar nu iti dezveleste gramatica precara. Foarte bine ca au emotii., ce nu au este pregatirea complexa si completa cind ajung sa fie sefi.

    • Iata dovada ca traim in secolul vitezei peste limita legala… Nu mai are rost sa comentam masurile ferme ale Ecaterinei Andronescu deoarece, Veorica Dancila, mai iute de picior sau de mina, a demis-o si mai ferm…. Ca sa fiu ironica, Veo s-a obisnuit prea mult cu acceptarea propunerilor de ministru de catre Klaus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro