joi, iulie 25, 2024

Mea culpa: Meritam sa fiu demis de Victor Ponta! (Updated)

Cartea mea “The Devil in History” se afla pe 12 ianuarie 2013, pe locul doi, dupa o clasica antologie Marx-Engels realizata de regretatul profesor Robert C. Tucker, pe lista de best sellers Amazon, la categoria “Comunism si Socialism” si pe locul sase la categoria „Ideologii si doctrine politice”. Este limpede ca nu aveam ce cauta in fruntea Consiliului Stiintific al IICCMER (functie neremunerata). In Romania lui Ponta si Antonescu, profesionalismul si competenta sunt suspecte. Domnesc, de nimic stingherite, diletantismul cras, improvizatiile hilare, parvenitismul grobian, amatorismul agresiv si tupeul cupid.

Nu mai vorbesc de cei care, dupa plecarea echipei noastre prin dictatul premierului plagiator, au avut de facut reprosuri pentru publicarea cartii “Filosofie si mit la Karl Marx” in cadrul colectiei “Constelatii” de la editura Curtea Veche. “Tismaneanu isi publica amicii”, s-a rastit atunci un venerabil militant liberal cu un lung trecut in exil. Habar n-avea cine a fost Robert C. Tucker, profesor de stiinte politice la Princeton, autorul uneia dintre biografiile fundamentale ale lui Stalin si al volumului de nedepasit “The Soviet Political Mind”. Marxologia contemporana a fost si ramane pentru el terra incognita.

Inspectorii lui Ponta, faimosul Corp de Control trimis sa declanseze vanatoarea de vrajitoare, se intrebau de ce se publica lucrari privitoare la marxism. Intr-adevar, pentru acesti ignari, nu exista nicio legatura intre marxism si totalitarismul comunist. N-au inteles rolul ideilor in istorie, habar nu au ce inseamna ideocratia partocratica, spre a relua conceptul marelui istoric Martin Malia. Te si intrebi cum de nu s-au revoltat aceste persoane pentru ca IICCMER, in perioada Tismaneanu-Stanomir, a sustinut aparitia unor carti de Ken Jowitt, Stephen Kotkin, Anne Applebaum, Grigore Gafencu, Monica Lovinescu, Timothy Snyder, Eric Voegelin, Daniel Mahoney, Doina Jela, Lacramioara Stoenescu, volumele de documente din istoria PCR (Humanitas si Polirom) si cate altele? Evident, toti autorii si toate autorele sunt in relatii de prietenie cu mine (chiar si Voegelin, decedat de decenii!) Recunosc, am comis grave fraude, am fortat statul roman sa publice aceste carti inutile la cele mai prestigioase edituri.

Am gresit grav sustinand o revista de istoria comunismului publicata in limbi de circulatie internationala („History of Communism in Europe”, revista care apare anual pe baza de peer-reviews, coordonata de Marius Stan, redactorul-sef, si de Corina Dobos, cercetatoare la IICCMER, o publicatie care si-a castigat de-acum un binemeritat prestigiu in comunitatea academica globala). Am facut o imensa eroare sustinand participarea IICCMER la Platforma institutelor europene care se ocupa de studiul totalitarismelor si colaborand in varii proiecte cu Fundatia „Ioan Barbus” si cu Fundatia „Corneliu Coposu”. Am dovedit narcisism cand am propus o conferinta despre Gheorghiu-Dej (rezultatul fiind volumul aparut acum la Polirom) si alta despre relatiile dintre comunismul romanesc si acela din Grecia. Sunt un incorigibil orgolios si alerg maniacal dupa recunoastere: dovada este faptul ca n-am protestat cand am fost eliminat din proiectele initiate de mine. Am fost animat de meschine interese personale cand am sustinut cat am putut expozitia despre mineriada din iunie 1990 organizata in pasajul din Piata Univesitatii. Am urmarit avantaje personale cand am sustinut constant participarea cercetatorilor din IICCMER la conferinte si simpozioane menite sa ajute integrarea lor in adevaratul circuit ideatic al lumii de azi.

Impreuna cu Ioan Stanomir, am dovedit lipsa de respect pentru victimele comunismului cand am sustinut, din nou cat am putut, adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a Legii privind instituirea zilelor comemorative pentru victimele dictaturilor fascista si comunista. Am gresit protestand impotriva cultului lui Paunescu. Avea drepatate Fanus Neagu sa ma afuriseasca. Avea dreptate un fost disident sa ma considere un ideolog mai nociv decat Popescu-Dumnezeu. Sunt, cum scria o cunoscuta jurnalista culturala, „un oportunist pentru eternitate”. Nu am nimic in comun cu Glad, Gelu si mai ales cu Menumorut. Pe tema exilului, impreuna cu Damiana Otoiu, am cautat sa-mi apropriez documentele Europei Libere atunci cand am sprijinit acordul de cooperare cu postul de radio Europa Libera si cu Hoover Insitution privind aceste arhive. Am urmarit sa-mi creez o baza de putere cand am initiat un Consiliu Stiintific care putea si dorea sa scoata Institutul din provincialism autarhic. Ce rost avea ca acesti cercetatori sa interactioneze cu Andrzej Paczkowski, Mark Kramer, Maria Bucur, Janos Rainer, Paul Hollander, Lavinia Stan, Jacques Rupnik, Anna Kaminsky, Bogdan Murgescu, Tom Gallagher si ceilalti? „De ce m-ati dus de langa voi?” Mea culpa!

Update: Pentru cei care au uitat, mentionez ca la 18 decembrie 2006, in sedinta camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei, presedintele Traian Basescu a rostit un discurs in care a condamnat regimul comunist din Romania, pe intreg parcursul existentei sale, intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989, drept ilegitim si criminal. La acea sedinta, boicotata de PSD si sabotata isteric de PRM, au participat M.S Regele Mihai, domnii Emil Constantinescu, Crin Antonescu si Dan Voiculescu. Acesta din urma a declansat chiar din data de 19 decembrie, pe postul sau de televiziune si in „Jurnalul National”, o campanie virulenta de torpilare a impactului Raportului Final si de boicotare a aplicarii propunerilor Comisiei Prezidentiale asumate de presedintele Romaniei intr-un discurs care, odata publicat in „Monitorul Oficial”, a devenit act al statului roman. Intre cei care au insultat Raportul Final, baza documentara a actului de condamnare, un probatoriu cerut in chip explicit de seful statului, s-a numarat Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, presedinte de onoare (si azi) al PSD si presedinte al Institutului Revolutiei Romane, subventionat din bugetul tarii. In 2007, editura Humanitas a publicat Raportul Final, editat de subsemnatul, de Dorin Dobrincu si de Cristian Vasile. Pe coperta a patra se gasesc o serie de texte de apreciere a acelui efort de asumare a istoriei Romaniei, intre care aceste cuvinte ale profesoarei Zoe Petre:

„Raportul este cea mai consistenta contributie de pana acum la istoria celor aproape 50 de ani de dictatura comunista din trecutul apropiat al Romaniei”.

Precizez ca Raportul este un document stiintific elaborat de un colectiv de cercetare, mebri si experti ai Comisiei, nicidecum opera unui autor. Spre a o cita pe doamnsa Lucia Hossu-Longin, „Comisia Prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu, care a redactat Raportul asupra celor 45 de ani de dictatura comunista, a reunit nume consacrate ale cercetarii istorice. Efortul lor ne-a ajutat sa intram moral in randul lumii”.

In anii care au urmat, au fost publicate doua volume masive de documente consultate de Comisia Prezidentiala, editate de Mihnea Berindei (membru al CP), Dorin Dobrincu si Armand Gosu (experti ai CP). Primul volum a aparut la Humanitas, al doilea la Polirom. In spiritul recomandarilor CPADCR asumate de presedintele tarii, au fost organizate conferinte, s-au desecretizat si democratizat arhivele, a aparut Manualul de liceu despre istoria comunismului din Romania, s-a mers mai departe in directia analizei cauzelor, functionarii, dar si a consecintelor de dupa 1989 ale dictaturii comuniste, inclusiv mineriada din iunie 1990. Au avut loc actiuni in justitie in care, pe baza Raportului, au fost reabilitate victime ale terorii comuniste.

http://www.amazon.com/gp/bestsellers/books/11089/ref=pd_zg_hrsr_b_1_5_last

Best Sellers in Communism & Socialism

1.
The Marx-Engels Reader (Second Edition)
by Karl Marx, Friedrich Engels, Robert C. Tucker
4.4 out of 5 stars (33)
Paperback
Price: $24.93

196 used & new from $17.48

2.
The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century
by Vladimir Tismaneanu
5.0 out of 5 stars (2)
Hardcover
List Price: $34.95

Price: $34.08

You Save: $0.87 (2%)

33 used & new from $30.80

3.
The Communist Manifesto
by Karl Marx, Friedrich Engels
3.7 out of 5 stars (403)
Paperback
Price: $2.50

165 used & new from $0.45

4.
The Communist Manifesto
by Karl Marx, Friedrich Engels
3.7 out of 5 stars (403)
Paperback
Price: $7.77

49 used & new from $2.92

5.
The Party: The Secret World of China’s Communist Rulers
by Richard McGregor
4.4 out of 5 stars (58)
Paperback
List Price: $16.99

Best Sellers in Political Ideologies & Doctrines

1. Bullies,

by Ben Shapiro

3.3 out of 5 stars (41)

Kindle Edition

Auto-delivered wirelessly

Kindle Price: $10.55

2. Bullies: How the Left’s Culture of Fear and Intimidation Silences Americans

by Ben Shapiro

3.3 out of 5 stars (41)

Hardcover

List Price: $25.00

Price: $15.00

You Save: $10.00 (40%)

33 used & new from $14.93

3. A People’s History of the United States: 1492 to Present

by Howard Zinn

3.9 out of 5 stars (338)

Paperback

List Price: $18.99

Price: $11.98

You Save: $7.01 (37%)

479 used & new from $6.50

4. The Righteous Mind: Why Good People Are Divided by Politics and Religion

by Jonathan Haidt

4.3 out of 5 stars (220)

Hardcover

List Price: $28.95

Price: $16.44

You Save: $12.51 (43%)

89 used & new from $14.47

5.The Marx-Engels Reader (Second Edition)

by Karl Marx, Friedrich Engels, Robert C. Tucker

4.4 out of 5 stars (33)

Paperback

Price: $24.93

197 used & new from $13.99

6. The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century

by Vladimir Tismaneanu

5.0 out of 5 stars (2)

Hardcover

List Price: $34.95

Price: $34.08

You Save: $0.87 (2%)

33 used & new from $30.80

7. Mein Kampf

by Adolf Hitler

4.3 out of 5 stars (11)

Kindle Edition

Auto-delivered wirelessly

Kindle Price: $0.99

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

 1. Felicitari domnule Tismaneanu!

  DIn punctul meu de vedere, de consumator de istorie recenta, este o mare pierdere ca numai conduceti IICCMER!

  Domnul Ponta prin ceea ce a facut si prin ceea ce face continua sa tina Romania in atentia internationala! Este un proces infernal in care unii isi pun capul in poala tanarului si gastii sale!

  Mult succes mai departe!

 2. Oarecum off-topic: mi se pare inspaimantator sa regasesc in varful listelor best seller carti precum „manifestul comunist” si „mein kampf”… se pare ca „some lessons in history” raman si vor ramane ne-invatate, oricat s-ar stradui inteleptii sa le explice. Iar dintre repetentii la istorie, romanii sunt din pacate fruntasi, multi dintre ei, chiar din patura educata, par blocati in gandirea national-comunista si sunt deranjati daca li se spun niste adevaruri amare. Prefera sa „omoare” stolul decat sa-i accepte oferta de pace bazata pe adevar.

  • De ce sa fie inspaimantator ? Oamenii citesc acele carti de curiozitate, ca sa se edifice mai bine asupra mecanismelor de gandire care au dus la crearea regimurilor nefaste. Dimpotriva, lectura lor duce la cultivarea cititorilor..
   Si cred ca vroiati sa scrieti ” sol ” nu „stol ” la finalul comentariului.

 3. Stimate Dle Prof Tismaneanu : Inlaturarea conducerii IICCMER care avea realizari NOTABILE in cei citiva ani de functionare ( activitati la care am participat..) precum si planurile de a initia creierea unui MUZEU AL LUPTEI ANTICOMUNISTE ROMANE, care evident au fost abandonate ( cum puteau Comunstii Insasi sa accepte asa ceva…!?), vor lasa urme adinci in unica perioada de „renastere” nationala traita de Romania dupa 1989 !

  Romania va va fi boicotata intelectual si izolata de intreaga lume civilizata, efectele se vor vedea imediat….Dvs si echipa dela IICCMER vi-ati facut datoria, asa neplatit cum a-ti fost !
  Trebuie sa urmariti si sa demascati, atit Dvs cit si noi cei putini angrenati,TOATE minciunile lansate de gasca care a pus grip pe Romania …Mai ales ICR si alte institutii…Cu cine vor functiona si ce participare va avea Romania ?!! Fiecare element trebuie demontat si aratat publicului larg…Nici nu pomenesc de urgia economica ce va urma si care va scoate in strada multimea care i-a votat !! Pacat ca macar in ultimul ceas Romanii , orbiti de ura si neintelegere nu au reusit sa-si dea seama de ce cotitura face aceasta natiune !
  Va urez succese in tot ce intreprindeti : NU ABANDONATI CEIACE ATI INCEPUT ! j bilco

 4. Pai mai in gluma mai in serios chiar ar trebui sa va cereti scuze! Dumneavoastra chiar nu realizati ca o prezenta valoroasa inseamna un contrast evident cu personaje nu atat de valoroase din politica autohtona? De ex. Ion Iliescu a publicat o gramada de carti (poate chiar mai multe ca dumneavoastra) pe care nu le citeste nimeni, nu apar reviewuri pe nicaieri. Nastase este si el destul de prolific, desi cred ca nici macar membri PSD nu ii cunosc lucrarile. Paunescu are si acum in librarii cateva chintale de literatura, dar in afara de „Ruga pentru parinti” 99% din cei ce se declara admiratori nu stiu si alte lucrari ale lui. Despre valoroasa lucrare de doctorat a lui V. Ponta trebuie sa cauti bine pe Google ca sa gasesti ceva (in afara de plagiat evident). Inutil sa spun ca si in alte domenii sunt autori ce au publicat atat de mult incat cred ca din afara par niste oameni ai Renasterii.
  Inca sunt destui care cred ca si cantitatea este o calitate in sine (cred ca Lenin a spus asta). E destul de greu sa le spui acestor oameni (si ei sa accepte) ca in realitate au creat doar maculatura.
  Partea proasta este ca ceea ce noi consideram a fi valori (in politica, arta, film etc) din afara (in competitie cu valori din intreaga lume) par niste realizari foarte marunte. Si uite asa se naste mitul poporului mic, vitregit de istorie, care nu a putut sa se dezvolte. In realitate nu suntem nici atat de mici (vezi Suedia care sunt ~10 mil) si poate nici atat de vitregit (vezi Polonia), insa faptul ca nu stim sa ne promovam valorile reale si lasam atata spatiu pentru impostura (sau mediocritate) ne face sa fim mici (vezi si comparatii ca Nicolaescu vs Ciulei, Paunescu vs Cartarescu si multe altele).

 5. Am citit recenzia din Times Literary Supplement si am vizionat http://www.wilsoncenter.org/event/the-devil-history-communism-fascism-and-some-lessons-the-twentieth-century. Felicitari!
  Nu stiam despre topul amazon, dar ieri dupa ce am citit recenzia am constatat cu bucurie ca aveti si varianta Kindle a cartii! :)

  Cat despre cealalta semnificatie a articolului dumneavoastra – din nefericire, pentru cei ce deriva ideologic de la partidul care a inventat dictonul „Noi muncim, nu gandim!”, valoarea intelectuala nu conteaza deloc. Pe ei si pe cei asemenea lor cartile si prestigiul de intelectual nu ii vor impresiona niciodata…

 6. Felicitari pentru carte Domnule Tismaneanu si pentru faptul ca-l aduceti pe Voegelin ce din pacate ignorat atat de mut timp. Lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie orice om politic.
  Ar fi fost dubios sa va pastreze Victor Ponta. Fanii lui VVP nu prea citesc oricum si in timp vor fi din ce in ce mai putini.

 7. In fruntea tarii, s-a instalat o gasca de comunisti, impartiti in mai multe cete:

  Cei care chiar recunosc ca sunt comunisti si fac parte din PSD,
  Cei care se numesc liberali dar ,din pacate, sunt tot niste comunisti vopsiti!
  Turnatorii si securistii lui Voiculescu,
  Tradatorii fara importanta politica din UNPR!
  Idiotii plini de bani reprezentati de Becali!

  Nu cred ca mai exista o recunoastere a valorilor intelectuale, in aceasta perioada istorica!

 8. D-le Prof. Tismaneanu,

  Banuiesc ca nu pt. laudele si felicitarile noastre ati scris articolul (aveti cititori si sustinatori constanti aici!) ci pt. valoarea de simbol a ceea ce se intampla la TOATE palierele societatii romanesti…

  Ma inspaimanta sistematicul din TOATE demersurile puterii actuale, demonismul cu care distrug si bruma de imbunatatiri pe care o initiasera Ceilalti, cu mari dificultati. Probabil stiti ca pe 27 dec. 2012 (deci in plina minivacanta, de Craciun, cu 1 sau 2 zile inainte de schimbarea APARENT abulicei Andronescu) s-a dat o ordonanta de urgenta care a schimbat iar legea invatamantului…N-am citit-o, stiu de la oameni din familie direct interesati si clar afectati, asa ca pot doar sa semnalez cate ceva despre invatamnatul universitar: iar nu va mai exista varsta de pensionare, iar poti sa ajungi profesor universitar cu doar 2 articole, iar nu va mai conta daca numitele articole sunt in Gazeta de la Cucuietii de Jos sau in American / British Journal of …(tiparite sa fie!), iar nu vor mai conta indicatorii de recunoastere stiintifica internationala, etc.

  „Baietii” s-au saturat de privilegiile economice si de bunastarea materiala, acum isi pregatesc pozitii academice pt. tot felul de nepoti / gineri / valeti (desigur fara valoare si fara performante, asa ca dam lege ca astea nu mai conteaza!), isi pregatesc un fel nou de imagine publica: nu mai ajunge sa fii bogat, influent, sa ai pozitii politice si o curte de supusi ticalosi si spalati pe creiere, acum trebuie sa fii si…UNIVERSITAR! Ar fi de ras daca n-ar fi de plans…

  Asa ca, intorcandu-ne la articol, ce sa cautati dvs. in clasamentele lor?!
  ganduri bune si fara de speranta…

  • Ati surprins exact motivul scrierii articolului. Adaugati si dorinta mea de a semnala lucrurile excelente care s-au facut la IICCMEr. Nu de catre mine, ci de catre o echipa de tineri care chiar vor sa lucreze intr-o institutie de prim rang din punct de vedere stiintific, nu intr-un hangar ideologizat si politizat la extrem, anexat intereselor echipei care conduce azi PNL.

  • Da, am vazut si eu modificarile pe care Andronescu le-a adus legii invatamantului si m-am ingrozit la fel ca dumneavoastra. Imi aduc aminte ca vechea lege a fost aplicata chiar inainte de a pleca eu din tara, eram asistent universitar si stiu ca multi dintre cei care ocupau posturi de conducere de foarte multi ani au fost nevoiti sa lase locul celor mai tineri. Acum sistemul s-a blocat din nou, insa nu vad pe nimeni protestand in piata publica impotriva acestei masuri. Asa cum comentam chiar pe marginea unui alt articol de aici, am senzatia ca schimbarile sunt atat de usor reversibile fiindca in fapt starea naturala este tocmai cealalta… sistemul de pile, cunostinte si relatii este mult mai vechi si mai bine inradacinat in lumea culturala si academica romaneasca.

   La finalul prezentarii de carte de la Wilson Center ati fost intrebat domnule Tismaneanu daca exista posibilitatea resurectiei comunismului si / sau fascismului. Internul dumneavoastra, asa cum bine a observat, a fost invatat in scoala (scoala americana este prea putin deschisa nuantelor si jumatatilor de masura si prefera sa lucreze pe sistemul istoric „totul sau nimic”) ca un asemenea lucru nu este posibil. Stiu ca nu era momentul pentru o discutie aplicata (ati mentionat ceva si ati dat un exemplu excelent referitor la moartea investigatorului dintr-o tara sud americana) despre ce vi s-a intamplat in Romania, insa cazul romanesc (pontocratia) mi se pare emblematic pentru posibilitatea unei asemenea resurectii – ea, de altfel, se petrece in prezent. Si ar fi interesant de studiat (daca nu ar fi atat de tragic) constructia pe care se consolideaza acum inertia, de ce nu exista societate civila care sa se revolte cu adevarat, de ce este atat de facila revenirea la „linistea” dinainte. Situata in acelasi registru si la fel de importanta este, dupa parerea mea, miscarea care se intampla zilele acestea in justitie, cazul CSM. Justitia parea, pana la urma, cea mai putin afectata de resurectie. Foarte curand va fi prea tarziu.

 9. Buna ziua, stimate domn

  Oare cat timp nemul romanesc sa mai asculte sfaturi gen BRUCAN sau de la alti insi care au dus-o bine pe vremea dinainte de 1989?
  Sunt destui intelectuali adevarati dar care nu au loc de cei ca tine sau de tapa ta,
  Cu deosebit respect, dar LASA_NE……………..

 10. Cand se inmultesc atacurile la persoana in acest spatiu, unde eu speram sa nu le gasesc…o fi bine, sau rau? Depinde ce motiveaza reactiile.
  Domnule profesor, este bine ca recunoasteti! :)

  • Nu cred ca e bine. Cred ca interventiile pe forum ar trebui sa se ocupe de temele articolelor, nu de autori. Nu cred ca este normal sa tutuiesti pe cineva pe care nu-l cunosti si care nu a facut o invitatie in acest sens.
   Cred ca dialogul onest presupune civilitate. Ganduri bune.

   • Nu era respect nici in partea care presupune acceptarea opiniilor, avand in vedere ca argumentele lipsesc, nici in ceea ce priveste modul de adresare!

 11. Ceea ce incepe sa devina tot mai ingrijorator este nefunctionarea corespunzatoare a comunicarii on-line.

  Ei bine, am crezut ca mi se intampla numai mie, dar constat ca s-a intamplat pe platforma Contributors.ro. Deja problema este mai serioasa, afirm!

 12. Imi pare rau dar sincer cred ca mai important este continutul cartii decat pozitia ei intr-un clasament Amazon. Dupa cum probabil stiti, clasamentul respectiv este foarte volatil, ca dovada ca azi cartea dumneavoastra este singura care a ramans in top 5 dupa o singura zi – in plus a se vedea carti de genul „Fool Me Twice: Obama’s Shocking Plans for the Next Four Years Exposed” care sunt in top. In concluzie, felicitari dar cred ca aveati unelte mult mai puternice ca sa va prezentati punctul de vedere.

 13. Domnule profesor,
  Eu am apreciat intotdeauna activitatea IICCMER si am crezut ca aici au activat (activeaza) cercetatori, adica oameni scoliti. Citesc mai sus interventia celui care semneaza John Bilco ce mentioneaza ca „a participat la realizarile notabile ale institutiei”. Poate este asa si nu spune din ce calitate, dar scrie : „creierea”, „vi-ati facut datoria”, „a-ti fost”, adica un adevarat cercetator stiintific.
  Revenind la tema, eu am afirmat de mai multe ori ca m-am bucurat de cartile pe care le-ati scris (atatea cate am citit, intrucat nu pretind ca le-am citit pe toate) si mai putin de articolele referitoare la viata politica romaneasca actuala unde in unele privinte nu sunt de acord cu dumneavoastra. Acest lucru se intampla pentru ca, in opinia mea, uneori, in articolele despre actualitatea politica parasiti echidistanta unui politolog de valoarea dumneavoastra.
  Stiu ca istoria nu se scrie cu „daca…” si anume aceea a unei tari, a unui popor sau a unor evenimente, mai putin a unei persoane. De multe ori fiecare persoana se gandeste la ce s-ar fi intamplat daca intr-o anumita situatie ar fi actionat altfel, ar fi luat alta decizie in plan personal.
  Citindu-va articolele din ultima periaoda referitoare la unele persoane (personalitati) m-am intrebat cate carti din cele pe care le-ati scris n-ar mai fi fost scrise daca n-ati fi plecat din tara in 1981. Ar fi fost o pierdere atat pentru dumneavoastra cat si pentru cititori si lumea academica in general. Pe aceasta idee cred ca unele critici pe care le-ati formulat n-au avut in vedere ca persoanele respective si-au desfasurat activitatea aici in conditiile date. Sa fim seriosi, noi n-am avut dizidenti adevarati si in orice caz au fost niste manifestari destul de palide si individuale. La multi se vad cele invatate inainte de 1989. Cei care astazi clameaza ca au rezistat, ma refer la marii intelectuali, asa le suna lor bine sa afirme acum.

 14. Ceea ce insa refuzati sa intelegeti , in opinia mea, este altceva.

  Cred ca nu e naiv ca cineva sa presupuna ca atunci cand v-au ales pe dvs pentru functia respectiva, ingerii de la PDL au studiat cu minutiozitate clasamente, articole din jurnale prestigioase, clasamente si au spus, intr-un comitet de profesionisti care gandea profund – iata, Tismaneanu este romanul cel mai bine clasat in acest domeniu. Carevasazica, tot intr-o oarecare masura prin legaturi s-a creat chestiunea si efectul a fost numirea. Nu e vina dvs si nu va acuza nimeni, zic doar cum vad situatia.

  Deci, diferenta este doar ca liberalii aveau legaturi (cunosteau mai bine ) pe de-alte Olaru, pdl-istii va cunosteau pe dvs, PSD-istii au inlocuit acum cu cei pe care ii stiu ei si in continuare Romania merge pe principiul „pleaca ai nostri, vin ai lor” pana la nivel de director de liceu in provincie. Sistemul este acelasi. Problema nu este, deci, ca ati zburat dvs si alti oameni incontestabil valorosi – pentru ca sunt convins ca in timpul ramas veti face lucruri si mai bune si mai bine remunerate in SUA sau in alta capacitate – problema pt. Romania este ca „sita” profesionala sunt atat de „performanta” incat graul se amesteca cu neghina si este servit in paine romanilor. Sau, altfel spus, daca nu exista niciun fel de selectie in sistem sau pe lant sa nu ne plangem ca avem paine semi pe masa pe care o inghitim cu noduri.

  • Discut in articol profesionalismul la care a ajuns IICCMER in ultimii ani si faptul ca in momentul de fata lucrurile stau tot mai ingrijorator (nu doar acolo, evident). Eu mi-am oferit competenta, probata prin lucrari validate in comunitatatea epistemica globala, pentru a ajuta dezvoltarea analizei stiintifice a comunismului din Romania. Nu uitati, totusi, ca am scris prima istorie comparativa, pe baza de arhive, a comunismului romanesc, ca am fost presedintele Comisiei Prezidentiale de Analiza a Dictaturii Comuniste din Romania (2006) si al Comisiei Prezidentiale Consultative (2007-2010). N-am condus IICCMER in chip administrativ, precum domnii Oprea, Olaru si doamna Hossu-Longin, ci strict ca orientare stiintifica, nu locuiam in tara, n-am detinut si n-am cerut „locuinta de serviciu” etc

   Articolul este scris intr-o cheie ironica. Titlul este ironic. Trebuie ca cineva sa nu aiba nimic de-a face cu spatiul academic vestic pentru a crede ca ma afecteaza in vreun fel numirea sau demiterea dintr-o functie onorifica, fie ea in Franta, Romania, Polonia, Portugalia ori Mongolia. Am destule „palarii” pe cap pentru a nu avea nevoie de una in Romania, sper ca veti concede. Dvs sunteti, din cate inteleg, la Harvard, la Kennedy School. Pacat ca nu ne-am vazut cand am vorbit acolo, la Davies Center, la inceputul lunii decembrie. Oricum, stiti care sunt criteriile de recunoastere academica in marile universitati de cercetare din SUA. Concluzie: sa ne pastram umorul :)

   Cat priveste situatia actuala de la IICMER:

   http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/scrisoare-deschisa-semnata-de-sapte-angajati-ai-iiccmer/

   • P.S. Recunoasterea dvs academica nu poate fi in mod serios tagaduita de cineva. Comentariul meu facea referire la situatia unei insitutii publice in care un om este dat afara printr-un sistem stramb, dar a si fost numit, prin acelasi mecanism stramb. Si constat ca problema nu este speta, ci modalitatea de selectie si numire, in general.

  • Domule Orasanu,

   Puneti in intregime pe seama hazardului faptul ca domnul Tismaneanu este urmat in functie de Dinu Zamfirescu la IICCMER? Sau ca domnul Andrei Marga il succede pe domnul Horia Roman Patapievici la sefia ICR?

   Ne facem ca nu observam penibilul situatiei? Arbitrarul numirilor nu poate fi contestat si este si greu sa fie altfel avand in vedere ca vorbim de posturi de conducere unde nu se poate pune problema de organizari de concursuri. Meritocratia este cutumiar garantata de catre autoritatea ce numeste si care, se presupune, este de buna credinta.

   Diferenta dintre situatia de „dinainte” si cea de acum sta tocmai in calitatea si buna credinta a autoritatilor care au facut numirile. Absurdul situatiei de astazi (pe care cu greu imi vine sa inteleg cum puteti sa mai faceti eforturi sa o aparati cu diligenta) sta in calitatea numirilor.

   Ati putea vreodata nega dreptul primului ministru de a isi alege consilierii, sau de a isi alege ministrii? Puteti spune, fara sa rositi macar un pic la gandul asta, ca diferenta – morala, profesionala – intre doamna Monica Macovei si doamna Mona Pivniceru este inexistenta pentru ca ambele au fost numite in mod arbitrar?

   • Evident nu sustin asta. Ceea ce sustin, insa este ca sistemul de evaluare trebuie sa fie cel profesional, altfel oameni de valoare ajung sau nu ajung in functia unor institutii in functie de umoarea unui lider. Ca atare, Pivniceru poate fi o intamplare nefericita (sa vedem pana la capat ce va face cu DNA-ul) si Macovei poate fi o intamplare fericita (sau, desigur, unii vor spune pe dos) -insa sistemul nu se poate sustine doar cu oameni care, meteoric, vin si fac ceva. Spun asta din propria-mi experienta cu sistemul public de stat, din Romania. Ca atare, vom construi precum mesterul Manole pana nu impunem dictatul competentei profesionale.

 15. Desigur schimbările de la ICR, IICMER, ș.a sunt reflexe ale politicanismului de doi bani, noii guvernanți ar trebui și ar putea să vină cu strategii economice, nu cu răfuieli prostești. Ce propun? Tot răul vine din proasta gestionare a economiei sub TOATE GUVERNELE, de aceea nu nă grăbesc să pun ștampilă pe Ponta, deși nu pare o mare lumină. Cred că lipsesc ideile și strategii în economie, restul, inclusiv demascarea comunismului încep să treacă pe planul doi, altfel ajungem la basmul cu cocoșul roșu. Nu laud fostul sistem, dar nici radicalismul nu-mi place. Deci REFORMĂ, asta este nercesar, chinezii au înțeles ceva.

 16. Domnule profesor,
  Sincer, nu credeam ca puteti fi deranjat de niste lucruri care in opinia mea sunt simple constatari sau intrebari firesti pe care mi le pun si mie si am „indraznit” sa vi le adresez.
  Am constatat ca cel care pretinde ca a lucrat la IICCMER si semneaza aici John Bilco are probleme de gramatica elementara si ma intrebam daca este cercetator stiintific.
  In legatura cu cartile dumneavoastra, ce sunt apreciate in toata lumea, ma intrebam care ar mai fi putut fi scrise daca in urma cu 30 de ani n-ati fi luat decizia sa parasiti tara si probabil ca ati fi ajuns profesor in Romania, evident in domeniul dumneavoastra de pregatire.Ar fi fost o pirdere si pentru dumneavoastra si pentru beneficiarii cartilor. Este chiar atat de deranjant ? Dupa 30 de ani de trait in strainatate se vede altfel realitatea romaneasca, altffel este vazuta atitudinea unor oameni care au ramas in Romania. Nu vi se pare ca asta este normal? Eu m-am intrebat pe mine ce as fi putut face (profesional) daca plecam din tara pentru ca aceasta optiune am avut-o inainte de 1989 si o puteam realiza foarte simplu, nu trebuia sa fug.
  Este atat de neadmis intr-o discutie tot ce am scris mai sus ?

 17. Din pacate autorul este o voce in desert, dar sincera dar recunoastem impactul pozitiv desi minoritar in populatie si zero in lumea politica din est si vest intrucit politicienii sunt din acelasi aluat.Ei sunt in stare de orice oricind ajunge sa fie presati si sa li se dea ordin.Evidenta necesitatea ca autorul sa incerce si sa vorbeasca si scrie si sa sustina adevarul.Succes in continuare!

 18. Discursul de condamnare a comunismului rostit de presedintele Basescu a fost un moment important, cu toate elementele de atmosfera menite sa minimalizeze si sa murdareasca

 19. Domnule Profesor am si eu cateva nelamuriri pe care poate mi le puteti explica. Nu sunt un om extrem de educat si nu am nici o cultura istorica/politica vasta. Sunt doar un inginer simplu. Ce pot spune este ca apreciez faptul ca in romania s-a ajuns ca oficial sa se condamne regimul comunist ca un regim criminal si totalitar,dar intrebarea mea este urmatoarea: Cu ce ajuta acest lucru cetateanul simplu acel cetatean care se duce 8 ore pe zi la munca si invarte piulita? Sunt sigur ca sunt multi cetatenii romani simpli care nu au inteles scopul condamnarii comunismului. Pentru ei a fost dora un discurs al Presedintelui in parlament si atat. Multi din acesti oameni simpli nu inteleg valorea academica, pozitia romaniei catigata pe plan international dupa acest act. Ne puteti face o mica descriere a avantajelor acestei condamari? Ne puteti explica de ce aeasta condamnare a comunismunui e atat de importanta? Va multumesc, si sper sa va intalnesc la coferinta din Bloominton in aceasta primavara.

  Toate cele bune.

  • Intr-un stat in care abuzurile, crimele impotriva umanitatii petrecute vreme de decenii sunt condamnate oficial, riscul repetarii lor este considerabil scazut. Atunci cand asemenea orori sunt cunoscute si condamnate, cei ispititi de a recurge la samavolnicii se vor gandi de doua ori, ori de trei ori, inainte de a incerca sa le comita. Omul simplu, cel care „invarte piulita”, zarzavafgiul despre care scria Vaclav Havel, are dreptul sa se stie aparat de orice incalcari ale drepturilor sale. Daca minciuna privind trecutul domina, aceste garantii sunt doar vorbe-n vant. Priviti la ce se intampla in Rusia, Belarus, Asia Centrala etc Comisia pentru adevar din Argentina, prezidata de marele scriitor Ernesto Sabato, a oferit un document final cu titlul „Nunca mas”. Adica, sa nu se mai intample niciodata. Deci nu vorbim despre abstractiuni, despre idealuri, ci despre lucruri extrem de concrete cu consecinte cat se poate de palpabile. Sper ca am reusit sa raspund, macar in parte, intrebarii Dvs. Ma voi bucura sa va cunosc la Bloomington in martie. Este unul din campusurile mele favorite.

 20. Domnule Profesor,
  Fiecare om judeca pe altii dupa puterea sa de intelegere, dupa cultura si caracterul lui. Aveti perfecta dreptate. Cei care gandesc stramb nu pot crede ca, autorii, numiti de Dumneavoastra ca beneficiari ai publicarii cartilor lor la IICCMER, nu va sunt prieteni. Dar nu putem decat sa fim onorati considerandu-ne astfel. Insa rauvoitorii cred ca numai astfel poti fi editat, stiind cum au reusit ei sa se strecoare acolo unde sunt, Isi inchipuie ca acest tertip e valabil pentru toata lumea. Ei nu, dragilor detractori, care, lovind in Domnul Profesor, loviti si in tot ce e legat de numele sau. Aflati ca niciuna din persoanele amintite nu s-au prevalat de a intra in gratia Profesorului datorita prieteniei. Si daca unii erau notorii, poate v-a surprins si un nume mai putin cunoscut, al meu. Domnul Profesor mi-a apreciat cartile. Am fost chiar onorata cu o lansare la Bookfest langa Lucian Turcescu si Lavinia Stan si cu o masa rotunda la IICCMER, cu cartea „De pe bancile scolii in inchisorile comuniste” sponsorizata de institut. Cred ca nici o ruda apropiata n-ar facut asta pentru mine, iar voi credeti ca o facea un prieten? Cati prieteni v-au ajutat in acest mod? Pe mine, nu. Domnul Profesor, nu m-a promovat pe mine ca persoana, ci cartea pe care a considerat-o importanta pentru tineri, fie-mi iertata modestia. ltfel nu se poate explica! A citit-o cand a primit-o de la editura, ce-i drept cu autograf, pentru ca editorul m-a rugat sa scriu ceva pentru ca o da la IICMER. Dumneavoastra Domnule Profesor, ati avut curajul sa scrieti in ” Evenimentul zilei articolul „Lupta de clasa ca sadism social”,despre o necunoscuta . Nu eram nici Doina Jela, nici Paul Goma, nici Stelian Tanase. Eram un nume care aparuse, ce-i drept, la Curtea Veche, dar cu o singura carte. Cine ar fi girat pe un nume necunoscut şi de ce? Chiar eu m-am intrebat, dar altii? Spre deosebire de ei, care puteau face diverse scenarii, eu cunosc adevarul.Cred ca ii dezamagesc, spunandu-le ca nu sunt tanara, nici ruda, nici prietena, deci n-as fi avut cum sa va corup in niciun fel. Eu am inteles de ce m-ati sprijinit, Domnule Profesor si apreciez onestitatea, raţiunea, si profunzimea gândirii Dumneavoastra. Mi-am dat seama ca ceea ce faceti nu are decat un singur scop şi porneste din convingerea că tot mai multi oameni trebuie sa condamne comunismul, asa cum a fost condamnat si holocaustul. Imi amintesc cum la masa rotunda de la IICCMER, v-am propus in 2010 sa se predea tinerilor Istoria comunismului -inca nu se preda peste tot ,- se preda istoria holocaustului. Mi-ati raspuns ca Dumneavoastra le predati studentilor paralel. Acum va spun ca ar trebui sa fie materie obligatorie in facultatile noastre. Domnui Profesor Adrian Cioroianu m-a invitat la studentii Dumnealui, voi merge oriunde voi fi chemata. Dumneavoastra, Domnule Profesor ati vazut in cartile mele dorinta de a condamna comunismul prin vocile „personajelor” .pe care le-am intervievat. Nu datorita unor relatii de prietenie pe care rauvoitorii si le imagineaza ati apreciat si a editat IICCMER cartea „De pe bancile scolii in inchisorile comuniste Sunt convinsă ca aceeasi rectitudine v-a calauzit mereu. Sunteti un om integru care trebuie apreciat dupa faptele sale, nu dupa alte considerente pe care le aplicau comunistii. Dar multi sunt inca tentati sa le aplice doctrina cu stiinta sau din ignoranta. E adevarat ca ceea ce ati facut Dumneavoastra pare sa fie o exceptie într-o tara atat de corupta ,dar exceptia, se spune, ca intareste regula.
  Lacramioara Stoenescu

   • Domnule Profesor,
    E bine ca ati citit Dumneavoastra ce-am scris. Doream sa-mi cunoasteti parerea sincera, dar, daca mai citesc si altii , nu e rau, desi nu sunt sigura ca i-am convins In orice caz, va anunt ca nu v-ati inselat apreciindu-mi prima carte ” Copii-dusmani ai poporului”. S-a tradus in italiana si n-ar putea spune nimeni ca ati fi implicat Dumneavoastra. Am impresia ca numai romanii cred ca nimic nu se face fara relatii. Pe traducatorul italian l-am intalnit la Gaudeamus, i-am dat cartea si mi-a promis ca o va citi. A publicat o cronica si a tradus un capitol in Orizonti culturali si acum a finalizat traducerea. Cartea se va edita in Italia. Termenul contractului este 2014. V a multumesc pentru ca ati crezut in ceea ce scriu.
    Lacramioara Stoenescu

     • Domnule Profesor,

      Imi cer scuze, dar am vazut prea tarziu raspunsul Dumneavoastra. Cartea s-a tradus si am prezentat-o in 2014 la Salonul de carte de la Torino, alaturi de Stelian Tanase si Paul Cezar Badescu, dar, desigur ca asa cum va stiu de bine informat, stiti de atunci. Am vrut, totusi, sa
      va spun si eu.
      Cu consideratie,
      Lacramioara Stoenescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro