Am votat aproape de fiecare dată la alegerile europarlamentare dar despre #EU2019, pentru prima oară, am dorit să știu mai mult. M-am ‘’înarmat’’ cu răbdare și am alocat timp să urmăresc în câteva țări promisiunile partidelor și candidaților, dezbaterile și prognozele. Fac parte din diaspora cu dublă cetățenie și domiciliu stabil în afară și rezidență temporară în țară. Nu știu dacă fenomenul a fost studiat, câte persoane din UE au dublă cetățenie și dacă influențează în vreun fel votul în cazul în care ele votează în același timp, în ambele țări. Eu am hotărât să votez în țara în care mă aflu la momentul respectiv. Pe 23 mai, ca cetățean olandez, l-am votat pe Frans Timmermans, și implicit partidul din care face parte, PvdA (partidul muncitorilor), care nu este partidul cu care am votat de fiecare data în Olanda, D66 (partid progesist, al democraților, înființat în ’’66 de elitele intelectualilor). Dintre toți candidații la europarlamentare am considerat că are calitățile de lider, carismă, abilități în comunicare, cunoaște bine realitățile din teren și din fiecare țara din Europa, nu numai din UE, are cel mai bun program politic și o anume viziune asupra UE care cred că are toate șasele să unească forțele care milieaza pentru o Europa solidară și fără trepte. Și nu în ultimul rând, pentru că a îndrăznit să aibă și să exprime deschis puncte de vedere, asumându-și riscul de a fi impopular în rândul social-democraților, și …’’plâns’’ penal acolo unde legea permite.
Oriunde m-am aflat în UE, și în România, am simțit în măsură mai mare sau mai mică efectele micii ‘’globalizări’’, așa cum a mai fost denumit procesul de armonizare europeană. Călătorind am venit în contact cu diaspora romanescă statică, ce a emigrat definitiv, sau în mișcare, cei care migrează temporar în căutare de mai bine sau pentru a descoperi Europa, lumea. Figurativ UE Route 66 este drumul cel mai scurt de la est la vest și invers pe care îl străbat de zeci de ani cu mașină din sudul Olandei până în sudul României, trecând granița Schenghen, pe autostrăzile și drumurile europene, unde poți vedea, simți și întîlni multe, te poți întoarce în timp, sau privi în viitor. De-a lungul acestui traseu îmi place să descopăr și mă bucur de câte ori întîlnesc ceva ‘’românesc’’: un magazin cu specific într-un mic orășel austriac, un grup de turiști într-un muzeu sau la plimbare prin piață unui oraș medieval, un microbuz sau dubiță cu sau fără o mașină second hand la trenă condus(a) de un șofer tânăr cu un genunchi pe volan, țigară aprinsă și telefonul la ureche, un tablou într-o colecție de artă, statuia unui român de mult emirgat, un Duster cu numere de înmatriculare străine, un restaurant sau un măcelar cu specific românesc, o sticlă de vin într-un supermarket, un afiș de concert, un tir cu plăcute de imatriculare duble RO-NL, un turneu de tenis sau alt eveniment sportiv, o reclamă cu iz românesc, un autocar cu români, un autoturim cu RO, conersații în bezinării….
Despre sănătatea cetățenilor europeni aproape că nu s-a dezbătut în această campanie. Doar despre alte domenii care care influențează starea de sănătatea fizică și mentală: poluare și schimbările climaterice, securitate socială, slariu minim garantat și egal în toată UE, migratie…Tema sănătate n-a fost de interes nici pentru candidații partidelor din România deși figurează în portofoliul politic din timpul exercitării președinției Consiliului Europei. Paradoxal, politicieni care au ales că temă principală sănătatea, au pierdut alegerile europarlamentare. Președintele pardidului socialist olandez (SP) a militat pentru scoaterea economiei de piață din asistentă medicală, o temă care nu a preocupat deloc cetățenii olandezi, unde sistemul de asigurări de sănătate este printre cele mai bune și bine organizate din lume, fiind o combinație unică și de succes între public și privat. SP au pierdut cele 2 locuri pe care le aveau în Parlamentul European (PE) iar președintele, care a avut și ideea de a folosi în campanie un clip ce îl ironiza pe Frans Timmermans, și-a dat deja demisia.
La alegerile pentru PE prezența la vot a fost peste așteptări, au câștigat mai multe voturi proeuropenii, ‘’găndirea liberală’’, ‘’verzii’’ și ‘’constiința ecologistă’’ și a pătruns cu mult zgomot pentru #nimic, un ‘’căluț troian italian’’ reprezentat de antieuropeni și eurosceptici. Curcubeul de fracții politice din PE se regăsește și în parlamentele statelor membre, atestă interesul în creștere al europenilor față de ceea ce se întămpla la Brussel și faptul că vor să le fie auzită vocea. Rămăne de văzut dacă diversitatea de puncte de vedere va stimula dezbaterea și va forța compromisuri, altfel greu de realizat.
După 30 ani de la Revoluție, cetățenii români au simțit că s-a încetățenit puterea votului și că cine votează și contează, altfel totul se poate transforma în #nimic. Ca urmare în numai o zi de la alegerile europarlamentare, România a devenit țara în care merită să rămâi sau să te gândești să te întorci definitiv sau mai des, dacă ai plecat și încă n-ai făcut-o. Partidele de la guvernare au fost sancționate iar cel mai mic și-a pierdut locurile în PE. Noii veniți au intrat în joc și promit să facă multe și altfel, printre care să redea demnitate alegătorului român de acasă dar și din diaspora. Imaginile cu cetățeni români disciplinați și hotărâți să voteze sau indignați că după ore întregi de stat la coadă nu a reușit să își exprime votul, au impresionat pe cei de acasă și pe vestici. Faptul că diaspora a stat cu răbdare la rând a demonstrat că solidaritatea nu are granițe și a întărit convingerea celor din țară că oriunde s-ar afla #RomaniiContează dacă #RomaniiVotează. Cireașa de pe tort a fost de #2XDA majoritar și la #referendum, și a fost un #DA nu numai pentru justiție dar și pentru schimbare.
#DA sunt multe de schimbat și de reparat și printre priorități ar trebui să se afle și reforma sistemului medical decimat de politici gândite de manageri și funcționari numiți fără a avea experiență și/sau expertiză și conduși de un ministru care a refuzat referendumul. Alături de profesori, membrii corpului medical s-au comportat că alegători ‘’nerecunoscători’’, și deși li s-a dat, cum ‘’a mitraliat’’ un mesaj în media un politician socialistdemocrat cerându-le să dea banii înapoi sau să plece din țara, au votat cu opozitia….#DA, banii ‘’au vorbit’’ prin gura politicianului care încă nu a înțeles că banii nu sunt totul și este nevoie de mai mult că să fii un cetățean mulțumit, și anume demnitate, respect, condiții decente de muncă, libertate de expresie, societate funcțională…
Ieșirea jignitoare din presă la adresă membrilor corpului medical arată de fapt că #MediciiContează dacă #MediciiVotează. Prin vot se pot face schimbări și folosind acest drept medicii pot decide cursul mult așteptatei reforme din sistemul medical românesc. Pot da vot de blam simbolic împotriva politicilor sanitare defectuoase sau împotriva corupției din sănătate, în anchete de opinie, pe rețelele de socializare, petiții. Se pot de acum înainte prezența masiv la alegerile din ‘’parlamentul medicilor’’ cum îmi place să numesc Colegiul Medicilor din România, sau în alte organizații profesionale care îi reprezintă, sindicate, patronate, fundații, asociații profesional-științifice. Dacă #MembriiVoteaza atunci #MembriiConteaza.
Ouch! L-ați lăudat pe Timmermans… Socialist, deci neomarxist, deci … Urmează lătrăturile neo-con-ilor în comment-uri. Cum care neo-coni? Aristocrația liberală românească, de viță veche, tradițională. Unele familii au o tradiție de aproape 30 de ani!!!
Multumesc de atentionare. Asa cum se afima, socialdemocratii, ca de altfel si liberalii (mai putin verzii si populistii), difera de la o tara la alta, pana la extrema ca sunt numai cu numele. Cum poate s-a inteles am ales candidatul+programul si implicit partidul si ca mine mai multi olandezi au ales astfel fiind singura modalitate. PvdA, aflat de un timp intr-un con de umbra a obtinut mai multe locuri la europarlamentare. Cele mai multe au fost ale noii formatiuni populiste Forumul Democratiei(!?), ultranationalistii nciun loc deocamdata (poate 1 dupa Brexit) iar socialistii, SP, decimati. Frans Timmermans a fost sustinut si pentru ca este in vizor pentru una din functiile importante la Brussel. Cred ca va obtine ceva, deoarece este sustinut, din umbra de Mark Rutte, politician rafinat, (neo)liberal dar patriot! agreat de multi sefi de stat, partener solid de discutii si strategii, abil comunicator si negociator, membru in grupul restrans de reflectie care a tinut EU impreuna in ultimii ani, avand in vedere nenumaratele crize: migranti, economie, terorism/atentate, euroscepticism/populism in crestere.
intimplarea face ca si eu am duble cetatenie, proaspat capatata, in urma cu o luna.
Oricut m-am bucurat de dubla cetatenie, dupa cunostintele mele, legislatia Uniunii Europene nu permite dublul cvot.
Am votat pentru Romania, in ciuda sotului meu, care imi reproseaza ca ar trebui sa votez pentru tara in care traiesc, nu cea din care ma trag.
Sinc convinsa ca multi cetateni cu dubla cetatenie voteaza in ambele tari (sa nu ne uitam mai departe de HArghita-Covasna), pentru ca, practic, nu exista la nivelul UE o baza de date care sa permita verificarea dublului vot. Dar, cel putin teoretic, dublul vot nu este permis, este chiar ilegal si cu consecinte penale (de la amenda pina la privare de libertate si restrictionarea unor drepturi cetatenesti). Asa ca ar fi bine sa va abtineti sa spuneti/scrieti ca ait votat dublu in trecut, prezent, sau ca intentionati sao faceti in viitor (cel putin pina nu se schimba legislatia UE in acest subiect).
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=P-2013-010069&language=EN
O completare binevenita pentru toti cei care au nelamuriri despre cum ar trebui sa voteze daca au dubla cetatenie Multumesc.
Asigurările „sociale” deocamdată nu fac parte din miezul „principiilor normative comunitare „ UE.
Această fațetă a UE , cea socială, a rămas aproape exclusiv în competența statelor partenere. Numai asistența medicală pentru „lucrătorii degajați”, turiști etc în UE are câteva reglementări comunitare minime. Aderarea 2004/2007 a estului e dus la o diversitate mai mare în UE.
….”… Despre sănătatea cetățenilor europeni aproape că nu s-a dezbătut în această campanie. Doar despre alte domenii care care influențează starea de sănătatea fizică și mentală: poluare și schimbările climaterice, securitate socială, slariu minim garantat și egal în toată UE, migratie…Tema sănătate n-a fost de interes nici pentru candidații partidelor din România deși figurează în portofoliul politic din timpul exercitării președinției Consiliului Europei…… Președintele pardidului socialist olandez (SP) a militat pentru scoaterea economiei de piață din asistentă medicală, o temă care nu a preocupat deloc cetățenii olandezi, unde sistemul de asigurări de sănătate este printre cele mai bune și bine organizate din lume, fiind o combinație unică și de succes între public și privat….”….
Cred că problematica vine din interesele statelor partenere de a nu ceda competențe „naționale” la Bruxelles/UE în acest domeniu. Subsidiaritatea mult reclamată azi e poziție contrară cu o latură „socială” mai pronunțată în UE (nu e un stat, nu e o federație de state), cerută de E. Macron 2017 la Sorbonna (numai pentru ZE, UE cu două viteze, fără ceilalți). Conflicte de interese văd în „Schuldenunion” (Cameron a argumentat în legătură cu referendumul în UK care a dus la Brexit: britanicii nu sunt de acord să plătească datoriile de stat ale Greciei), în datoriile prea mari de stat (Italia 131 % BIP, poate devini un focar de criză în curând. Permis e maximum 60% BIP) în sud-est.
Ajutor de șomaj (recalificare) pentru sud-estul UE/ZE ar putea deveni prima fațetă „socială” comunitară în UE. E mai simplu de acceptat și de organizat decât asistența medicală și sănătatea. Cele cinci peronalități care se caută acum în UE: Seful Comisiei, Președintele PE, Președintele UE, reprezentatntul extern și Seful BCE la Frankfurt nu prea au legatură cu sănătatea ca parte importantă în UE.
Politica sanitara este lasata satelor membre, dar m-as fi asteptat sa se discute in aceste europarlamentare despre ceea ce discuta acum OMS/WHO si anume Universal basic healthcare, cu toate ce EU ( inca!) nu este o federatie de state. Se poate spune ca in UE asa ceva exista in statele UE dar diferenta in calitate si accesibilitate, exista inca.
Diversitate, pluralitate (inclusiv a a limbilor materne) este un element constitutiv în UE. Teoriile și textele apărute undeva sunt una, realitatea în statele partenere e altceva. Mentalitatea, tradițiile în regiunile UE nu dispar de azi pe mâine. Reglementări numai pe baza unor „texte” de sus e posibil numai pe un „teritoriu de stat”. UE este o Uniune SUI GENERIS, nu e stat dar e mai mult decât un „tratat” internațional între state. UE se bazează pe „principiile normative comunitare „ stabilite 1957 în vest. UE este un proiect occidental. Prin aderarea 2004/2007 deosebirile între parteneri au devenit mai mari. O Federație Europeană după alegerile recente pentru PE e mai departe decât credeau mulți. Proiectul CONSTITUTIE UE.28 a eșuat 2005 la Paris/stânga franceză și în Olanda.
Fateța „socială” UE, să o numim SOLIDARITATE (fraternite) va începe probabil în domeniul ajutorului comunitar pentru șomeri (recalificare) în sud- estul ZE/UE.
„în numai o zi de la alegerile europarlamentare, România a devenit țara în care merită să rămâi sau să te gândești să te întorci definitiv…”
Nici vorbă, doamnă Marinela van den Heuvel-Olaroiu.
România este în continuare un stat capturat de o guvernare cleptocrată.
România este țara în care dl Cazanciuc a convocat comisia juridică din Senat pentru a-și „pedepsi” partidul pentru că nu l-a pus ministru al justiției și a recomandat cercetarea d-lui Tăriceanu. Nu a fost nicidecum vorba despre vreo izbucnire a democrației, ci viceversa…
România este țara în care dl Tăriceanu a amenințat cu ruperea alianței de guvernare pe care ALDE o are cu PSD și va fi numit președinte al Camerei altcineva decât persoana susținută de PSD, dl Ciolacu. Nu a fost nicio manifestare entuziastă a democrației, în urma scorului mizerabil obținut de ALDE la europarlamentare, sau din pricina condamnării fostului președinte al Camerei, L Dragnea, ci viceversa…
D-na Dăncilă l-a vizitat pe dl Tăriceanu și i-a promis că nu va fi cercetat de procurori. Dl Tăriceanu a promis că-ALDE îl susține pe dl Ciolacu și l-a susținut, iar acum este președintele Camerei. Este aceasta o reflecție a democrației? Nu, nicidecum, e tocmai viceversa…
România este în prezent și în viitorul apropiat, cel puțin, țara în care NU merită să rămâi sau să te gândești să te întorci definitiv…România este un stat capturat de un grup infracțional organizat, iar plecarea d-lui Dragnea într-o scurtă vacanță NU are cum să schimbe ceva în acest sens.
Abia peste vreun an, dacă la alegerile parlamentare românii vor mai dori să schimbe ceva, iar partidele pe care le vor vota vor accepta revizuirea Constituției (inclusiv cu reducerea numărului de parlamentari la 300, refacerea mecanismelor „checks&balances”, independența Justiției șamd.), putem spera că România ar putea deveni un stat normal, democratic. Și asta pe termen mediu spre lung, adică vreo două decenii. Și după aceea să se pună serios în discuție dacă merită să rămâi, să te întorci definitiv etc.
De acord, poate am fost prea optimista in exprimare, dar intuitia imi spune ca ceva s-a schimbat odata cu rezultatul acestui vot si trendul se va perpetua si la alegerile nationale. Schimbarile se vor produce, si aici s-ar putea sa estimati corect, totul poate dura , decenii!
Stimata doamna doctor, faptul ca l-ati votat pe Timmermans este optiunea dv. Insa in Romania datorita PSD nu mai exista un partid social-democrat autentic, iar romanii in general prefera PNL sau USR, acesta din urma declarandu-se de centru dreapta, desi este mai degraba de stanga, stiind bine ca stanga este compromisa in Romania. Dar nu fiti atat de optimista ca din 26 mai in Romania e mai usor de trait ca inainte de alegerile europene. Puterea este detinuta in continuare de PSD-Grup Infractional Organizat si deja opozitia din Parlament a reusit o noua infrangere chiar azi, cand a pierdut sefia Camerei Deputatilor, la un scor neasteptat de sever (peste 170 voturi pentru Ciolacu, partenerul de pescuit si de nebunii al lui Dragnea, contra numai 100 pentru Raluca Turcan). Romanii au castigat un referendum (de fapt un al doilea) si aceste alegeri europene contra PSD-ALDE-UDME, dar puterea ramane inca in mainile dragniotilor neoceausisti. Desigur ca daca asta se intampla la dv. in Olanda, a doua zi USR si PNL formau guvernul, iar guvernul ultracompromis al regimului dragniot era istorie (nu doar seful sau, Dragnea). Asa ca va sfatuiesc sa nu va grabiti sa reveniti in Romania, daca nu doriti sau nu puteti sa va implicati direct in marile proteste care vor urma pentru distrugerea definitiva si totala a Ciumei Rosii.
Opozitia nu va putea obtine mare lucru in parlament deoarece nu detin majoritate, cu toate ca s-a mai constituit un grup ProRomania. Daca dupa alegerile nationale vor reusi sa sa castige mai multe locuri si sa se uneasca intre ei….
Sanatatea a devenit „marfa” care se tranzactioneaza dupa acelasi principii ca un castravete sau niste rosii. Sistemul medical este o industrie extrem de profitabila pentru producatorii de medicamente care la nevoie sa-si vanda cate un produs inventeaza si boala aferenta.
Sistem de sanatate performant poate inseamna si indoparea pacientului cu medicamente din rationamente economice, vezi profit.
Medicina ar trebui sa iasa din acest cerc vicios al rentabilitatii si sa devina ceace este menirea ei, vindecarea si tamaduirea corpului si al sufletului, juramantul lui Hipocrate in zilele de astazi a devenit pentru multi medici doar o lozica, primatul banului si al eficientei fiind in primplan.
Faceti simpla incercare sa decontati un tratament banal, o exema pentru care este nevoie de un diagnostic dat un medic si un unguent din Olanda la CAS din Romania, o sa aveti surpize cu toate ca exista un card de santate european,
In Romania exista carduri de santate pentru „intern” dar pentru Europa este nevoie de altul european !!! care insa nu poate fi emis din lipsa de, fonduri, chef, bani etc.etc.
Ceea ce relatati despre utilizarea cardului extern am auzit de persoanele care il detin. Economia de piata in sanatate a patruns de mai multi ani si va continua. In Romania tendinta spre privatizare si coplata este aproape necontrolata si accentuata in lipsa unei viziuni despre ce fel de sistem de sanatate dorim, cine si pentru ce plateste si raspunde, ce drepturi si obligatii revin atat asiguratorului si asiguratului s.am.d
Dupa cate stiu nu exista card de santate extern, pt europa, exista doar adeverinte care la nevoie il inlocuiesc iar cei care totusi il au se pot considera fericiti. Considerati normala acesta situatie abertanta ? In Romania este un haos in sistemul de sanatate public pentru ca cel privat sa poata fi extins si daca priviti cine este in spatele acestuia intelegeti de ce.
Este o situatie aberanta cu care fiecare bolnav din Romania se aranjeaza, dupa cat il duce buzunarul iar daca e gol , crapa, vremuri bune pt pompele funebre.
Sunteti aproape de realitate.
Suedia are un sistem de sănătate bun și se multumește cu o listă de numai 5.000 de medicamente. RFG are un sistem de sănătate mixt, mai puțin eficient decât în Suedia, are pe listă peste 40.000 medicamente. Marile concerene își impun în RFG interesele în dauna (Franța: concernele în industria atomică) cetățenilor. Conflictul de interese sunt starea noemală în democrație. La Bruxelles/UE sunt peste 12.000 lobiiști care influențează legile UE.
Paradisul e altundeva.