duminică, martie 26, 2023

Medicina dentară în vremea pandemiei

Ordonanța militară numărul 2 din data de 21 martie 2020 a întrerupt desfășurarea activității stomatologice de rutină, așa cum o știam până la acel moment. A fost înlocuită de o medicină dentară „de urgență”, limitată de către colegiile teritoriale la unități de primiri urgențe și la câteva cabinete care au putut îndeplini condiții suplimentare de dezinfecție, precum nebulizatoare în incinta cabinetului, dar și căi de acces multiple.

Am înțeles, la momentul respectiv, necesitatea acestei întreruperi temporare a activității pentru a nivela curba infectărilor, pentru a proteja pacienții și personalul medical, precum și pentru a permite găsirea de noi soluții, furnizarea echipamentelor specializate și stabilirea unor protocoale.

Măsurile imediate luate de către Ministerul Sănătății și de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România au fost reprezentate de: stabilirea unei delimitări clare a urgenței stomatologice, realizarea unui barem minim care să permită funcționarea unei unități, precum și includerea cabinetelor din cadrul spitalelor județene, acolo unde acestea existau, în circuitul pentru asigurarea urgențelor. Deși articolul 106^1 din ordinul 1523/03.09.2008 prevede existența obligatorie a unui cabinet stomatologic în cadrul UPU din structura spitalelor regionale sau județene de urgență din reședința de județ respectivă, finanțat din bugetul de stat, odată cu declanșarea stării de urgență au fost identificate numeroase abateri de la această lege. Județe precum Brașov, Buzău, Vâlcea ș.a. nu aveau la momentul respectiv cabinete de urgență funcționale. Cu ajutorul autorităților competente și a medicilor voluntari, s-au găsit ca soluții fie amenajarea de cabinete stomatologice în cadrul UPU, fie susținerea unor cabinete private care să funcționeze în regim public. Acestora li s-au adăugat câteva clinici care au dobândit avizul de funcționare conform noilor reglementări, dispunând de echipamentele și materialele necesare bunei desfășurări a activității, în condiții de siguranță. Această listă actualizată a cabinetelor funcționale poate fi consultată pe site-ul CMSR.

La momentul actual pot fi asigurate numai urgențele stomatologice majore, precum durerea care nu cedează la medicație, infecția, sângerarea, traumatismele. O definiție a situațiilor considerate urgențe in medicina dentară poate fi găsită în ordinul dat de Ministerul Sănătății menționat mai sus. Triajul se face în general telefonic, adică este necesară o programare, deoarece trebuie respectate anumite etape. Uneori nu este recomandată prezentarea la cabinet, anumite situații putând fi rezolvate, cel puțin temporar, prin indicații telefonice sau prin emiterea de rețete.

Inconvenientul este că, în unele județe, există un singur astfel de centru pentru o populație extinsă (de exemplu în Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Covasna, Teleorman ș.a.), care poate trata un număr limitat de pacienți pe zi. Adică uneori persoane cu dureri foarte mari care le afectează activitatea zilnică, nu pot fi primite în cadrul cabinetului în aceeași zi. Unele clinici deschise menționează că, respectând măsurile stricte emise privind perioada crescută de dezinfecție a cabinetelor, a suprafețelor și a spațiilor comune, precum și privind realizarea unor circuite în care pacienții să nu se întâlnească, pot fi tratați aproximativ 10 pacienți pe zi (capacitatea variază în funcție de numărul cabinetelor din clinică). Raportând la numărul locuitorilor dintr-un județ, există un deficit major.

Pentru limitarea prezentării oamenilor în clinici, reducând riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2, s-au prescris și se vor prescrie tot mai multe antibiotice, conform recomandărilor oficiale. Este vorba de medicamente a căror administrare se încearcă de mulți ani să fie redusă la minim, în ideea că nu numai virusurile, ci și bacteriile, ar putea deveni cu timpul mai „ucigașe”. Este un alt efect negativ al pandemiei, deoarece o să avem organisme care nu vor mai răspunde la medicamentele existente și vom fi tot mai vulnerabili în fața viitoarelor boli. Momentan, a fost singura soluție la îndemână găsită pentru a amâna, pe cât posibil, realizarea unei intervenții de urgență în mai multe specialități medicale.

Unele persoane cred că ridicarea stării de urgență va permite redeschiderea cabinetelor stomatologice. Dar nu este ca și când acest virus va dispărea. Pacienții nu vor putea fi tratați, pentru o perioadă de timp, folosind aceleași metode de dezinfecție utilizate înainte de apariția virusului COVID-19, pentru că nu există date suficiente privind eficiența acestora. Pe de altă parte, medicul dentist nu va putea realiza tratamente stomatologice de rutină purtând echipamentul individual cu cel mai mare grad de protecție, deoarece medicina dentară presupune manopere de finețe desfășurate într-un câmp operator redus, care necesită o vizibilitate maximă.

De asemenea, există posibilitatea ca starea de urgență să se extindă, sau tratamentele care pot fi realizate în cadrul cabinetelor stomatologice să fie limitate în continuare la situații urgente, pe o perioadă de timp pe care nu o cunoaștem. În acest context, ne îngrijorează ce se întâmplă cu copiii sau adulții care trebuie să își continue tratamentul stomatologic, spre exemplu pacienții care trebuie să primească lucrări protetice, ai căror dinți pot migra în câteva zile, sau cei cu boală parodontală care trebuie urmăriți și reevaluați periodic, ori pacienții cu aparate ortodontice care, nesupravegheate mult timp, pot determina efecte secundare nedorite. Sunt numeroase situații care se pot agrava, care pot determina evoluția nefavorabilă a tratamentului, sau care pot duce chiar la pierderea unor dinți. Uneori, tratamentul acestora s-ar putea prelungi cu mai multe luni, sau ar putea deveni mai complicat și ar necesita costuri suplimentare. Își vor mai putea permite oare pacienții acest tratament?

Un alt aspect negativ este că, în afară de unitățile finanțate din bani publici, cabinetele private trebuie să își achiziționeze echipamentele de protecție. Având în vedere că majoritatea țărilor a interzis exportul materialelor medicale esențiale precum mănuși, măști, combinezoane, dezinfectanți, prețul acestora a crescut semnificativ. Sunt clinici care în prezent cer o taxă de peste 300 de lei pentru aceste materiale, pe lângă costul procedurii propriu-zise realizate. Suma este foarte mare, cu atât mai mult cu cât rezolvarea urgenței elimină în general numai efectul, nu și cauza, și astfel vor fi necesare etape suplimentare.

În cazul în care se vor redeschide toate cabinetele stomatologice, cea mai mare problemă va fi procurarea echipamentelor de protecție. Au apărut firme naționale care se ocupă cu producția sau furnizarea materialelor necesare dar, așa cum am precizat mai sus, costurile suplimentare generate sunt foarte mari. Ar trebui permis accesul medicilor dentiști la echipamente de protecție la un preț de furnizor, neintermediat, astfel încât costurile pentru pacienți să nu crească semnificativ, sau alocarea unor sume lunare pentru achiziția acestora, așa cum un nou proiect de lege propune susținerea farmaciilor,a medicilor de familie, a cabinetelor de specialitate sau a laboratoarelor.

Nu există date suficiente privind gradul de aerosoli generați de diverse manopere stomatologice, nici remanența acestora pe diferite suprafețe din interiorul cabinetului, ori privind riscul real de contaminare al personalului medical sau al pacienților. Până la realizarea unor teste concludente, pe lângă echipamentul care trebuie să asigure protecția medicului și a asistentei în timpul procedurii realizate, cantitatea de aerosoli generată trebuie să fie minimă. Astfel, pot fi realizate manopere care să nu implice utilizarea pieselor rotative, pot fi folosite aspiratoare chirurgicale, cu o putere mai mare de absorbție, precum și diga, o folie specială din cauciuc care separă cavitatea bucală a pacientului de spațiul din jurul său.

O altă soluție posibilă pentru situația în care activitatea stomatologică va permite și tratamente de rutină ar fi delimitarea manoperelor în funcție de gradul de aerosoli generați în proceduri cu risc mic, mediu și mare (există diferențe importante între realizarea unui control ortodontic și a unui detartraj). Pe baza acestei clasificări, și sălile de tratament ar putea fi organizate diferit. De asemenea, ar putea fi realizate cât mai multe proceduri atunci când medicul ia contact cu pacientul sau finalizat tratamentul într-o singură etapă, acolo unde este posibil, pentru a reduce numărul de ședințe necesare și, implicit, a riscului de contaminare.

Pentru moment, soluții suplimentare de diagnostic precum kit-urile de testare rapidă privind prezența anticorpilor în sânge, care să ajute la realizarea triajului epidemiologic înainte de începerea tratamentului medical, trebuie să fie urmărite pe o perioadă mai mare de timp pentru a le dovedi eficiența și pentru a putea fi comercializate pe scară largă.

Dovada de educație a unei națiuni și a gradului de dezvoltare a unui stat se reflectă nu numai în medicina de urgență, ci în medicina preventivă, care încearcă sa diagnosticheze boala în fazele ei incipiente, astfel încât tratamentul să poată fi făcut cu resurse biologice si materiale minime. În educarea pacienților, făcută cu multă dificultate, de a veni la stomatolog chiar și când nu doare. În instaurarea unor protocoale de profilaxie și de prevenție atât pentru copii, cât și pentru adulți. Populația este privată, pentru moment, de cea mai mare parte a acțiunii de prevenire.

Resursele pe care medicii stomatologi le au în prezent la îndemână sunt limitate. Sperăm că reprezentanții din ministere și colegii medicale vor analiza situația și vor gasi măsuri care să poată fi adoptate de toți medicii, astfel încât impactul asupra sistemului de medicină dentară și asupra pacienților să fie cât mai mic.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Privatizarea medicinei dentare din România a fost o operațiune de succes, cam 94% din cabinetele stomatologice fiind astăzi afaceri private, dar este un succes care încă nu și-a atins potențialul de creștere, adică nu e nevoie de o ipotecă asupra casei ca să-ți plombezi o măsea, tarifele fiind încă mici față de alte țări. Din cînd în cînd se întîmplă cîte o nasoală cu banii și este evident că statul, acest administrator prost, hoț și cretin trebuie să vină în ajutorul năpăstuiților soartei, care sînt notarii, dentiștii, avocații, cîrciumarii și bancherii. Toți cei enumerați mai sus solicită azi ajutor de la guvern ca să nu fie siliți să mărească tarifele și să nenorocească boboru’ de grija căruia nu mai pot dormi. La tarifele actuale, ca să nu-și vîndă porcu’ pentru a merge la dentist Gicu preferă să-și scoață dinții cu patentu’ și să tragă un rachiu la măseaua care doare, deci o majorare de tarif o să-l afecteze ca și pînă acum, adică deloc. Restu’ lumii să se descurce, că nu-i treaba statului să intervină în piață și să distorsioneze rezultatele afacerilor care tocmai au posibilitatea să se reinventeze fiindcă orice criză e o oporturnitate și oamenii trebuie să răspundă la noi provocări iar spiritul antreprenorial, bla-bla-bla….

 2. O radiografie foarte pertinentă a situației, cu atît mai meritorie cu cît vine dela o persoană care nu e foarte veche în sistem. Tragismul situației se citește însă printre rînduri, atunci cînd ne dăm seama că situația e foarte sumbră, ca de altfel în mai toate domeniile activității sociale. Deh, maroniul ne-a plăcut, maroniu avem.
  Stomatologia este doar una dintre ramurile medicale care a lăsat (nu din vina ei, ci a stupidității celor care dictează) populația de izbeliște. În perioada următoare se vor vedea consecințele dezastruoase ale degradării generale a stării de sănătate a populației, cu consecințe dramatice în tote domeniile de activitate. Situația economică e la pămînt, iar situația individuală a fiecărei persoane, abstracție făcînd de continuarea interdicțiilor, va fi o piedică serioasă în revenirea la randamentul anterior. Ca să nu mai vorbim de numărul crescut de îmbolnăviri de altă natură (pentru care acum sistemul medical nu mai este dispnibil), care vor duce la decese în număr mult mai mare decît cele care ar fi survent dintr-o gestionare moderată a epidemiei. Dar la raportări vom sta bine: toate decesele care vor urma nu vor fi puse pe seama coronavirusului. La urma urmei, acesta este aspectul cel mai important care s-a urmărit prin declanșrea isteriei psihotice care ne-a sufocat. Punct ochit, punct lovit.
  Tragedia acestei țări este că după ce a fost stoarsă timp de 30 de ani de niște hoți, a căzut acum în plasa unora mai puțin hoți (care au însă o categorie hidoasă printre ei, cea a îmbogățiților de război, precum și a apărătorilor necondiționați ale tuturor privilegiilor nesimțite ale imposturii),dar la fel de incompetenți, unii afișînd cu nonșalanță și inconștiență un grad îngrijotător de prostie.
  Să nu cumva să avem ghinionul ca pe acest fond, un popor care s-a dezobișnuit să gîndească, ba are chiar un apetit morbid pentru a fi supus gîndirii altora, să hotărască prin vot „democratic” că era mai bine înainte și că doar cu ăia vechi putem merge înainte.

 3. O analiză extrem de pertinentă a situației, cu atît mai meritorie cu cît vine din partea unei persoane care nu pare a avea o prea mare vechime în sistem. Adevărurile se citesc însă printre rînduri, iar situația apare în culori destul de întunecate. Este evidențiată lipsa totală de disponibilitate a sistemului medical pentru starea generală de sănătate a populației, nu numai în domeniul stomatologic, ci și în cele vitale. Deh, maroniul ne-a plăcut, maroniu avem. Degradarea stării de sănătate, pe lîngă o scădere apreciabilă a randamentului personal atunci cînd se va pune problema repornirii economiei, va duce treptat la apariția multor afecțiuni de cele mai diferite naturi, ce se vor solda în timp cu un număr mult mai mare de decese decît cele care s-ar fi înregistrat în cazul unei gestionări moderate a epidemiei. E drept că acestea nu vor fi contabilizate în dreptul coronavirusului și probabil că vor fi estompate de marele succes al măsurilor de izolare isterice luate sub imperiul psihozei care a cuprins întreaga planetă. La raportări vom sta însă bine. De fapt asta se și urmărește. Am învins coronavirusul. Nu contează prețul. Punct ochit, punct lovit! Ce să mai vorbim de degradarea stării psihice a oamenilor, care nu se va instala și observa decît foarte lent și pe care guvernanții se vor face că n-o observă.
  E trist să constatăm că după ce a fost jefuită timp de 30 de ani, România a încăput pe mîna altor hoți mai mici, dar tot hoți, să fie clar, obiectivul lor central rămînînd apărarea tuturor privilegiilor nesimțite pe care și le-au arogat, impostorii avînd și nerușinarea să ceară sacrificii tot dela cei care duc greul. Toată această mascaradă, care nu a rezolvat nimic (decît o relativă degrevare a unui sistem medical inefcient și subdimensionat, inclusiv din lipsă de personal competent), ci doar a amînat imunizarea necesară (tot de grup, căci pînă la vaccin mai e de așteptat), a dovedit din plin incompetența decidenților, unii lideri afișînd cu nonșalanță chiar un grad îngrijorător de prostie.
  Tragismul poate veni în curînd, prin chemarea la vot a unei populații care nu a fost niciodată educată să gîndească și care manifestă un apetit morbid de a fi supusă gîndirii altora, care va decide „democratic” că înainte era mai bine și că doar revenind la cei vechi se poate merge înainte.

 4. “ Pentru moment, soluții suplimentare de diagnostic precum kit-urile de testare rapidă privind prezența anticorpilor în sânge, care să ajute la realizarea triajului epidemiologic înainte de începerea tratamentului medical, trebuie să fie urmărite pe o perioadă mai mare de timp pentru a le dovedi eficiența și pentru a putea fi comercializate pe scară largă.”

  Adică se vor putea trata în viitor numai cei vaccinați sau cei testați rapid?
  Păi, înseamnă că nu se vor mai deschide TOATE cabinetele decàt peste vreun an sau 2, dupâ ce se va găsi vaccinul și toți dentiștii și pacienții vor fi vaccinați.
  Parcă e un proiect de pașaport european pt cei imuni la Covid19.
  Dar ce ne facem dacă în fiecare an va apărea Covid 20, 21…100?

  • @Nick – simplu, se va circula numai cu pașaportul sanitar valabil pe anul în curs. Pe vremea Uniunii Sovietice aveau pașapoarte unionale, care nu erau totuna cu pașaportul internațional. Cetățenii sovietici nu puteau merge din RSS Ucraineană în RSS Estonă decât cu acel pașaport unional, astfel încât fiecare țăran trebuia să stea în satul lui, fiindcă mulți nu aveau acte deloc.

   Se va proceda la fel și cu România, o să sune Merkel să ceară 15.000 de culegători de sparanghel și numai acei 15.000 vor primi pașapoarte sanitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mirela Dinescu
Mirela Dinescu este medic stomatolog, fiind specializată în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială. A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București în anul 2014 și a primit titlul de medic specialist în anul 2017. Din 2015 este membru al Colegiului Medicilor Dentiști. Își desfășoară activitatea în cabinete private din București și Brașov.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro