miercuri, iulie 17, 2024

Memoria Revoluției și insațiabila rapacitate a nomenclaturii

Aflu ca, in loc de a fi deferit justiției pentru complicitate la crime impotriva umanitatii, Petre Roman este noul director executiv al fantomaticului, dar opulentului, ca sediu si buget, Institut al Revolutiei Romane. Am tot scris despre acest vlastar impenitent a ceea numesc lumea secreta a nomenclaturii. Sa ne aducem aminte, personajul n-ar fi existat politic fara Brucan si, mai ales, fara Ilici. Se știau, se simpatizau, Iliescu il respecta pe „tovarașul Valter” care, mandru de Petrica, i l-a prezentat cu toate acoladele necesare. Valter s-a dus, Petrica a ramas. El a fost si ramane un personaj minabil, obsedat de propria-i imagine. Nu tocmai subtil din punct de vedere intelectual si mitoman cat incape si-n plus, Este mostenitorul real al lui Ilici. A fost membru activ al echipei (mafiei, bandei, clicii) care a confiscat, deturnat, uzurpat, revolutia din decembrie 1989. Am langa mine, scriind aceste randuri, o carte a lui Lev Troțki din 1937 cu titlul „The Stalinist School of Falsification”.

No photo description available.Nu sunt un fan al doctrinarului revoluției permanente, dar aici avea dreptate. Nu exista limita pentru halucinatiile pseudo-istorice ale sicofantillor lui Stalin. Parafrazand titlul acelei carti, putem spunea ca acest Institut al Revolutiei este exact opusul a ceea ce inseamna cautarea adevarului istoric. In orice caz, putem spune fara teama de a gresi, ca Petre Roman si gasca sa nu vor face decat sa masluiasca mai departe ceea ce n-au resuist sa falsifice suficient Iliescu si paiata sa, ocultistul lunetist si lunatic Voican Voiculescu. Iata mesajul meu care ii priveste pe toti cei care, in umbra indarjitului patriarh al marxism-leninismului, au prelungit regimul cleptocratic si politienesc prezentat drept „democratie originală”. Vai de originalitatea noastră…

Niciodată, tovarășe Iliescu, dumneata si ceilalți bolșevici de pe malul Dâmboviței (Dej, Pauker, Luca, Teohari, Maurer, Miron, Chivu, Ceaușescu, Bodnăraș, Răutu, Drăghici, Mizil) n-ati făcut o revoluție. Ați fost cozile de topor ale Moscovei si ati participat cu abject zel la colonizarea țării. Ați furat cu nerușinare alegerile din noiembrie 1946. Când ați fi avut ocazia, in decembrie 1989, primul lucru pe care trebuia să-l faceți ar fi fost să spuneți public că PCR a ajuns la putere prin rapt, jaf electoral si teroare. Dar n-ați făcut-o. Ştim cu toții de ce. Pentru că bolșevismul este formula voastra existențială, codul vostru genetic. Mințiți pentru a trăi. Trăiți pentru a minți. Si tot asa, ca la handbal, vă pasati mingea, pardon sinecura, intre voi, fara remuscari, fara regrete, fara urma de decență …

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Crimele impotriva umanitatii de la Revolutia din 1989 nu se prescriu niciodata si, chiar daca acesti neo comunisti vor muri, urmașii lor nu vor avea liniste. Important este ca justitia sa-si faca treaba pana la capat, iar comunismul sa fie condamnat in fiecare an de către toate institutiile si cancelariile lumii.

 2. La vremuri noi, tot noi. Comunisti, marxisti, bolsevici, nomenclaturisti, parveniti, lichele.
  Asta a fost realitatea romaneasca de 32 de ani incoace. Nu serveste la nimic adresarea acestora la persoana a doua, sunt dintr-o alta specie, alta lume si vorbesc o cu totul alta limba. O specie amorala cu care nu poate exista dialog si ale carei convingeri nu pot fi vreodata schimbate. Dar asta se stia de mult, de la inceputurile miscarii, de cand primii idealisti naivi erau sacrificati pe altarul religiei care se inchina la Omul Nou.

 3. Oare, lumea ar trebui sa se amuze sau sa se ingrijoreze in privinta artificialei “gherile” a cuvintelor, dusa de cei care par sa nu fi aflat ca razboiul rece s-a sfarsit in urma cu 32 de ani?! Probabil ca cel mai bun raspuns l-ar da soldatul japonez Hiroo Onoda, care si-a irosit inutil o mare parte din viata in jungla unei insule filipineze, de unde purta încă un absurd război de gherilă, nestiind ca al doilea razboi mondial se incheiase in urma cu 29 de ani!

 4. Pertinenta analiza. Dar exista si multi altii, care sunt copiii, nepotii nomenclaturistilor, securistilor dinainte de 1989. Multi sunt prosperi afaceristi. La noi a lipsit aplicarea legii lustratiei, pe care IIliescu nu a dorit-o cu nici un chip si stia bine de ce. P.Roman este doar un exponent f.cunoscut.

 5. Zelul. Felul zelos al bolșevicilor și securiștilor români, mult peste cel al sovieticilor, a dus țara aceasta dupa ’45 și ’89 într-o fundătură din care greu vom ieși. Și dacă vom ieși. Toți oamenii enumerați au avut zel și un singur țel: Totul pentru ei, nimic pentru popor.

 6. Un pic cam în grabă scris? De exemplu titlul cărţii este The Stalin School of Falsification.

  Un pic cam multe invective în dauna unui text mai academic cu care eram parcă obişnuit. Nu simpatizez cu troica din imagine. Din contră. Am fost martorul evenimentelor din 89. Ce să zic?
  La vremea respectivă probabil că soluţia despărţirii definitive de comunism ar fi produs în jur de 40000 – 120000 de victime. Aşa am rămas cu blestemul comunismului.

  Ca referinţă din istoria antică (ipotetică?) este exodul evreilor din Egipt: 40 de ani în pustie, doar doi dintre cei care au trecut Marea Roşie au supravieţuit. Şi aşa au achiziţionat o altă mentalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro