marți, septembrie 27, 2022

Mesaj catre Vladimir Tismaneanu

Draga Volo,

Am vazut en passant ultimele tale articole pe Contributors si am mai prins din zbor si alte ecouri. Deduc ca iar e mare agitatie in jurul numelui tau. N-am ajuns sa citesc niciunul dintre textele la care reactioneazi. Stii politica mea: viata e scurta; costurile de oportunitate, enorme; teoria mostrei reprezentative, cel mai bun prieten al omului. Daca nu m-ai convins la a treia mostra, probabilitatea sa ma mai convingi la urmatoarea este asa de mica incat efortul nu se mai justifica. Te-am pus in gramada B. Si asta e. S-a terminat.

Acum, daca n-am citit textele in cauza, asta nu inseamna ca nu am o idee clara despre ce contin. Nu e greu: teoria mostrei reprezentative. Ii stiu. Dupa trei mostre ii cunosc deja mai bine decat se cunosc ei insisi. Unul dintre motivele pentru care ajungi in gramada B este– sa spunem delicat- o anumita incorsetare emotionala, conceptuala si lingvistica a orizontului ideatic. O anumita incremenire proiectiva, ca sa zicem asa, care face destul de predictibila pe termen scurt, mediu si lung productia mentala in cauza.

N-ai nevoie sa stii decat doua lucruri: diagnosticul dat pe baza mostrei reprezentative si contextul in care urmeaza sa se produca subiectul in cauza. Stii totul despre rezultat. In cazul de fata, nu mai intru in amanunte. Fac doar o trecere in revista a temelor generale, pe sectiuni:

Sectiunea “Tismaneanu este…” (Prezentari onest-indignate a adevaratei fete sau naturi a lui Tismaneanu – evreu, cominternist, securist, tradator, intelectualul lui Basescu, sinecurist, kagebist, insetat de control, de glorie, de foloase necuvenite etc.- urmate de revelarea mai mult sau mai putin indirecta, dupa caz, a unor calitati morale si intelectuale deosebite si laudabile ale prezentatorului). Mai poate fi numita si sectiunea “Demascarea lui Tismaneanu. Plus, bonus: despre Mine”.

Sectiunea “Sfaturi catre Tismaneanu”. (Sfaturi diverse, de la ce ar fi trebuit sa spuna sau scrie Tismaneanu la ce ar fi trebuit sa faca sau sa nu faca, daca ar fi avut clarviziunea si intelepciunea sfatuitorului; sfaturi privind ce ar trebui sa publice ca sa fie un adevarat om de cultura, de stiinta, de arta, adevarat intelectual etc; sfaturi privind cazarea corecta in deplasari si sfaturi privind construirea unor relatii sociale adecvate; eticheta in vizite; PR-ul modern si omul de cultura; cariera academica si strategia de viata, ce ar trebui sa stie orice profesor etc).

Sectiunea “Regret sincer ca Tismaneanu…” (Varii regrete. De obicei asociate cu sfaturile de la sectiunea anterioara. Autorul regreta sincer ceva, prilej cu care isi aminteste ca l-a cunoscut personal pe Tismaneanu, ocazie cu care i-a spus urmatoarele….)

Sectiunea “Tismaneanu-le (sic) lasane (sic) in pace”. (Apeluri disperate de la oameni relativ simpli care nu mai sufera asuprirea intelectuala, strategia politicii culturale a ICR si tipul de fenomenologie promovat de editura Humanitas).

Sectiunea “Nu se intelege ce vreau si de ce dar am si eu de zis ceva despre Tismaneanu”. (Diverse).

Ca in orice taxonomie stiintifica, putem regrupa populatia de cazuri si in alte clase si configuratii de clustere. In functie de varii criterii. De pilda, ne putem intreba ce-i mana pe acesti oameni in aceasta vrie, ce-i face sa se agite si sa scrie cu o dedicatie pe care este evident ca nu o manifesta in scrierea propriei opere? Chiar asa. Ce? De ce? Pentru ce? Care este pana la urma miza? De ce atata pasiune, incrancenare, insistenta? Care e natura fortei psihologice care ii alimenteaza? Benevolenta, patriotism luminat, probitate intelectuala, civism, sete de cultura? Fara indoiala. Se poate discuta si cataloga.

Dar obiectivul aici nu este un recensamant, nici o reconstructie anatomic corecta a bogatiei de idei si argumente din dezbaterea intelectual-culturala a Romaniei anului 2012, o dezbatere la care participa in mod democratic elite si mase, in deplina egalitate de sanse, si cu deplina egalitate in rezultate – stilistic si substantial. Obiectivul este sa-ti dau o imagine a faptului ca (1) nu numai ca inteleg despre ce e vorba in toata agitatia si povestea asta dar mai mult (2) am si o abordare sistematica si stiintifica a chestiunii.

Acestea fiind spuse, vreau sa contribui si eu la sectiunea “Sfaturi catre Tismaneanu”.

Draga Volo, vad ca-ti pierzi timpul sa dai tot felul de explicatii, sa clarifici, sa precizezi… Crede-ma, nu are rost. Iti pierzi timpul. Nu conteaza. Oamenii de buna credinta si cu o minima inteligenta, au inteles de mult despre ce e vorba. Ceilalti… sa fie sanatosi. Nu stiu ce asteptari ai. Daca cineva nu a inteles ce era de inteles din datele existente si are nevoie de lamuriri suplimentare, e problema sa, nu a ta.

Chiar crezi ca poti sa schimbi ceva in mentalitatea unui nefericit care s-a autoconvins ca intre el si triumful sau social si intelectual stai doar tu, eventual in coniventa cu Basescu? Sau a sinecurstului de vocatie care isi face loc in lume vazand in toate si orice doua lucruri: sinecuri si potentiale sinecuri? Sau a simpaticilor aspiranti la glorie literara care din motive neclare lor si familiilor lor, cred ca a participa la viata intelectuala a cetatii presupune a-i injura non-stop pe Tismaneanu, Liiceanu, Plesu, Patapievici?

Tu nu observi ca este ceva patologic in toata chestiunea asta? Si nu vorbim aici de patologia spiritului, a la Noica. Nici macar de patologie intelectuala. Nici macar de patologia economica a distributiei resurselor in societate. E ceva patologic social, patologic psihologic: sociopatie si psihopatie.

E adevarat, multora dintre ei le dai un sens al vietii. Sunt oameni care au aspiratii intelectuale, de prezenta publica, de recunoastere sociala. Dar nu mai mult. Aspiratii. Se scoala de dimineata, cateva secunde de deruta, depresive. Apoi, brusc, isi aduc aminte: au o misiune, au de luptat, au de infaptuit ceva in viata, in cultura: Tismaneanu, Liiceanu, Plesu, Patapievici! Da, viata merita traita! Da, chemarea inaltei vieti intelectuale! La lupta! E o noua zi!

Nu stiu ce sa cred. A-i tine in priza, a-i baga in seama cu reactii si precizari, e intr-adevar o forma de caritate. Dar nu stiu daca merita.

Poti face altceva pentru ei. Mult mai caritabil: Scrii acum cartea asta pentru Cambridge University Press. Stim bine ca istoria acestor decenii –politica si intelectuala- va fi scrisa prin prisma lucrarilor catorva autori, prin prisma biografiilor lor, prin prisma interpretarii reactiilor la ei si la lucrarile lor. Oricine stie putina istorie si intelege cum se scrie istoria, a inteles deja ca esti de acum unul dintre acesti foarte putini autori. Place sau nu, convine sau nu, asta e realitatea.

Asadar: daca tot e o asa de crancena imbulzeala fara bon de ordine si lista de asteptare pentru pozitia de nota de subsol la viata si lucrarile tale, fa-le oamenilor un bine. Daca vrei cu adevarat sa ajuti niste concetateni, alege cativa si fa-le bucuria si scrie despre ei in cartea asta. Cine sunt, ce au infaptuit, ce au scris si au spus, ce au insemnat pentru epoca si contemporanii lor. Pune-le si poza, sa-i recunoasca stranepotii. Marcheza-le locul pentru posteritate. Cambridge University Press si Library of Congress se vor ocupa de restul.

Asta daca vrei sa ma asculti. Daca nu, tot e bine. Pentru ca asta imi va permite ca in viitor sa am o contribuitie originala la sectiunea “Regret sincer ca Tismaneanu…”

Distribuie acest articol

83 COMENTARII

 1. chapeau bas dle aligica

  da, e vorba de patologie
  da, „Oamenii de buna credinta si cu o minima inteligenta, au inteles de mult despre ce e vorba. ”

  da, unii dintre noi mai vedem si IMENSA IPOCRIZIE, ca acesti profesori remarcabili au fost inlocuiti chiar cu unii sub nivelul lor. ca unii reproseaza absenta articollor ISI cand cei care au fost adusi in locul lor nu au nici macar VOLUME DE AUTOR PUBLICATE :D

 2. Treaba asta cu monstra selectiva e cu doua taisuri, …daca cumva ai trecut cu masina calea ferata fara sa te asiguri de 3 ori cu succes, lucru extrem de posibil, caci trenurile circula relaiv rar, sfatul meu este sa renunti la principiu si sa o faci ca la carte de fiecare data. … dar evident, fiecare cu alegerile sale.

  Despre oameni…
  Oamenii de buna credinta si cu o minima inteligenta, au inteles de mult despre ce e vorba. Ceilalti… merg la vot :)

  • Ca bine zici. Cred ca la asta s-au gandit si cei care au elaborat teoria cand i-au zis „teoria mostrei reprezentative” (si nu selective).

 3. Imi pare rau dle Aligica, cu tot respectul pe care vi-l port, dar va aflati intr-o grava eroare. Pe de-o parte, in mare masura, aveti dreptate. Avem de-a face cu o gasca de extremisti, de tot felul de psihopati si sociopati, avand la purtator un intelect extrem de precar, pusi mereu pe demolat, pe distrus, pe pangarit. La comanda sau nu, nici nu mai are importanta asta… Indivizi, indiscutabil, iremediabil pierduti. Pe de alta parte, prin atitudinea dv nu faceti altceva decat sa incurajati defetismul. Retragerea sub proria noastra carapace. Spuneti-mi va rog, daca nu cu ignoranta, superficialitatea si autosuficienta, cu grobianismul si agresivitatea verbala suntem obligati sa luptam, atunci impotriva a ce naiba sa mai luptam? Nu ma consider un personaj important, sunt si eu, acolo, intr-o mare de oameni, ceva, cineva, un anonim. Ca multi altii. Contez intr-o masura mai mare sau mai mica. Si eu, la randul meu, ca si dv si dl Tismaneanu, ma izbesc sistematic de cetele agresive de ingramaditi intelectual si tot felul de frustrati, care ma injura si ma jignesc daca nu le cant melodia care le suna lor bine la urechi. Si eu, la randul meu, am avut momente in care eram hotarat sa renunt. Sa-mi vad de ale mele treburi. Destule de facut. Si, cu siguranta, cu mult mai importante. Insa?! Ce eram pe cale sa fac? Sa le dau satisfactie tuturor acelora care-si facusera un hobby din infierarile proletare, injuratura si jigniri, sa-i lasa sa creada ca au invins. Ei bine, cel putin o vreme, macar pana cand tara asta se va mai normaliza cat de cat, daca se va intampla vreodata asta, am decis sa nu renunt. Sa fiu prezent si astfel, prin simpla mea prezenta, prin comentariile mele, sa le dau de inteles tuturor injuratorilor de profesie prezenti in lumea virtuala a internetului, ca au inca adversari redutabili, imposibil de invins. Deci, in opinia dv, ce-i de facut? Sa renuntam? Sa lasam tara asta pe mana cozilor de topor si sa ne retragem comod in iluzoria noastra intimitate? Ce-ar fi fost daca, dau doar un exemplu poate putin nepotrivit, presedintele ar fi preferat sa nu faca nimic? Sa taca? Sa stea comod la Cotroceni si sa priveasca nederanjat cum tara era impinsa in prapastie de iresponsabili, de incompetenti si de oportunisti? Asta, printr-un soi de santaj dezgustator explicit, i se sugereaza defapt presedintelui. Sa stea cuminte la locul lui, ca altfel va fi suspendat. Ce s-ar fi intamplat? Ce s-ar intampla daca am lasa Restauratia si Restauratorii sa devina iar ce-au fost si mai mult decat atat? Ne-ar fi mai bine? E o imensa iluzie daca ne imaginam cumva ca retragerea noastra ar rezolva lucrurile. Dimpotriva. E o grava eroare.

  • Sunt in total accord cu dumneavoastra. Regret ca am lasat sa treaca o umbra de ambiguitate in aceasta privinta. Observ efectele ei si din alte mesaje si comentarii. De aceea vreau sa adresez chestiunea direct: Nu numai ca nu recomand renuntarea si retragerea comoda in iluzoria intimidate. Din contra, predic dar si practic doctrina opusa.

   Ceea ce ii sugerez d-lui Tismaneanu este insa o abordare eficienta. Efortul depus pentru a raspunde celei de a nu stiu cata acuza ca e kaghebist, oportunist, sinecurist etc. sau delirului verbal al lui X sau Y, poate fi investit altfel cu mult mai mult folos. Asta e tot.

   Altfel, superb mesajul dv. Este motivul pentru care ne intalnim cu totii, citiori si autori, in acest spatiu virtual pe care ni l-am creat si il intretinem aici. In ceea ce ma priveste, este motivul pentru care fac publicistica. Privilegiul de a avea cititori ca dv.

   • Multumesc pentru aprecieri. Ma simt onorat. Sincer. Ma bucur sa constat ca m-am inselat in ceea ce priveste esenta si substanta apelului dv catre dl Tismaneanu. Acum totul e in regula, am lamurit aceasta problema. Si inca ceva… Nu trebuie sa va faceti griji, va citesc oricum cu mare placere. O voi face si de-acum inainte, indiferent daca voi fi de acord cu dv. Intentiile dv sunt, indiscutabil, nobile si sincere. Si, in definitiv, asta este ceea ce conteaza, si nimic altceva. Si, ca sa va intorc cumva gratitudinea, ma simt provocat sa sublinez si eu, la randul meu, faptul ca dv sunteti cel care ne oferiti noua, cititorilor dv, privilegiul de a avea un dialog. Un dialog-provocare. Util si constructiv.
    Repet, oricat ar fi de greu, n-as vrea sa ne lasam batuti, mai ales acum, dupa ce cei doi „talhari la drumul mare” (asa cum foarte inspirat i-a numit Radu Banciu pe Antonescu si Ponta) tocmai au pus mana pe putere, printr-un puci parlamentar dezgustator si fara precedent in lumea civilizata. Tocmai acum, cand personaje submediocre si evident bolnave de putere si marire cu orice pret, fara a avea nici un merit pentru a putea pretinde toate astea, se grabesc sa plateasca polite opozantilor lor si procedeaza la epurari politice (sau nu) ce mai degraba amintesc de alte vremuri, trecute, mohorate si foarte triste. Nu trebuie sa lasam restauratorii si impostorii sa ne conduca. Asta ar insemna sfarsitul oricarei sperante de normalitate.
    Toate cele bune!

    P.S. Un mai vechi prieten, vadit disperat si scarbit, plecat demult si definitiv din tara, imi marturisea pe la inceputul anilor 90, cand fesenismul era in aproape toate si in aproape toti, ca el crede ca singura sansa pe care o putem avea in razboiul cu fortele trecutului, ar fi sa ne batem cu aceleasi arme pe care le folosesc cei care vor sa ne suprime… Uneori ma gandesc ca da, asta ar putea fi singura noastra sansa de izbanda… Dar, pe de alta parte, asa e, ar insemna ca noi sa devenim „ei”. Sa fim ca „ei”. Iar „noi” nu suntem ca „ei”.

    • In orice societate exista extremisti si moderati. Extremisti sunt putini, moderatii majoritatea.
     Inchipuiti-va un meci de fotbal, in care aveti doua echipe expremisti „conservatori” (comunisti) si „reformatori”. Moderatii sunt spectatori. Moderati au tendinta sa fie sensibili la argumentele celor doua parti si la sfarsit ei decid cine castiga.
     Daca extremisti reformatori nu-si exprima parerea, extremisti conservatori castiga, prin neprezentarea pe teren. :)

   • Cred ca trebuie raspuns – chiar si printr-un altfel de raspuns – asa cum ati procedat Dvs.

    Din nefericire extremistii acestia sunt relativi numerosi, extrem de vocali si intr-o lume romaneasca putin obisnuita sa fie vocala poate teroriza o masa amorfa si inca neinvatata sau nepregatita sa faca fata cu aceasta violenta in scris. Dupa 2002 am aflat ca violenta verbala este la fel de periculoasa, daca nu mai periculoasa, ca si violenta fizica…

    Este ca si cum talibanul intra in casa ta si te snopeste in bataie. Tu stai? Nu reactionezi?

    Cred ca este momentul sa se reactioneze – modalitatea si-o alege insa fiecare – si tacerea este uneori o arma…

    Din punctul meu de vedere sunt cateva voci/autori aparte aici pe Contributors.ro pentru care merita sa comentezi/ sa „rupi” tacerea are odata domina atmosfera de dinainte de ’89!

    Haide sa facem diferenta si schimbarea!
    Platforma contributors. ro este prea valoroasa ca sa fie marcata numai prin tacere!

  • pagini intiale din manualul NKVD (preluat de Goebbels) , perfectionat de KGB la momentul studiilor unkiveristare ale lui Ilici: „daca nu poti sa te arati mai presus decat adevrsarul tau politic, atunci trage-l pe el in jos”.

 4. Nu am inteles exact ce i-ati sugerat domnului Tismaneanu: sa nu mai scrie articole sau sa nu mai scrie articole ca raspuns la reactiile provocate de articolele sale precedente?
  Cu toate ca nu sunt de acord cu toate ideile domnului Tismaneanu, cred ca prezenta dumnealui in spatiul public este benefica pentru evolutia democratiei in Romania. Dialogul intre intelectuali cu opinii diferite este necesar, chiar atunci cand unii dintre ei depasesc limita bunului simt. Daca fiecare isi expune ideile fara ca sa existe reactii la ideile celuilalt, vom avea dialoguri paralele. Nimeni nu detine adevarul absolut asa ca dialogurile paralele sunt contraindicate deoarece doar prin discutii contradictorii ideile se cristalizeaza. Si doar asa marea masa a cititorilor va avea posibilitatea sa traga concluziile corecte.

 5. Excelent articol! Ma tem insa ca reactiile dvs. la sectiunea “Regret sincer ca Tismaneanu…” nu vor fi atit de originale in asa fel incit sa-i potoleasca / satisfaca, pentru simplul motiv ca „asta se vrea, asta s-a comandat: poporul vrea altceva, s-a saturat de dictatura lui Basescu”

  Iar zilele acestea, mai precis de cind s-a instalat noul guvern, avem ocazia sa vedem clar care este de fapt singurul lor obiectiv: cu acces la TOT, ei sint in continuare impiedicati de presedintele Basescu. Ma intreb oare, ce va urma dupa ce fie il vor suspenda sau isi va termina mandatul….

 6. GENIAL ! Expunerea perfecta a semi-doctului cu doctrina „stiintifica” de lucru. „Nu citesc nimic dar stiu tot prin esantionare si prin conspecte pre-digerate de altii, asa sunt eficient”. O intrebare ramane ” La ce va trebuie atat de mult timp daca opera originala e zero ?”. Un adevarat intelectual e cel ce gaseste timpul sa citeasca, sa inteleaga si sa analizeze nuante si detalii, nu cel care in stil american isi reduce „cultura” la Reader’s Digest – fragmente citite si „digerate” de altii. Insa articolul e important si pentru mine. In trecut citeam relativ regulat insemnarile domnului Aligica, uneori reusite, de multe ori fara continut. Acum insa m-a convins definitiv, e curata pierdere de vreme sa citesti un om ce se informeaza astfel – e mai sigur sa mergi la sursa (unii ar spune ca Aligica ia numai idei digerate de altii ceea ce in termeni de nutritie inseamna a manca rahat). V-am pus, domnule Aligica, in stiva C (de la cosul de gunoi) in viitoarele mele lecturi.

  • Gygy,
   de ce iei decizii repezite, la suparare? Dumneata esti o persoana inteligenta, un om cult. Uite cum facem:
   Eu imi notez acum sfaturile si definitiile pe care mi le-ai dat. Si le aprofundez, pentru ca recunosc in ele vana unui adevarat om de cultura cu o adevarata vocatie intelectuala, cu adevarat continentala. Dar imi promiti ca recitesti articolul atent si apoi compari afirmatiile pe care le faci mai sus cu ceea ce iti va reiesi dintr-o lectura atenta, la rece, nu pasionala.

   PS
   Am zis „continentala”, mai sus, in opozitie la „anglo-saxona”, americana, nu in sens geografic. Desi in cazul de fata si acest al doilea sens ar putea fi adecvat.

  • gygy, diatriba ta ditirambica axata pe termenul „semi-doct” (btw, un termen foarte en vogue printre cei care-i contreaza – pe diverse forumuri de discutii – pe dnii Tismaneanu si Aligica) a culminat cu ceva ce m-a facut sa rad copios, folosirea Reader’s Digest-ului ca referinta. Uite de ce:

   Since its inception, Reader’s Digest has maintained a conservative and anti-communist perspective on political and social issues.

   Cu asta ai dat dovada unui semi-doct.

   • nu stiu daca gigi sau gygi sau gygy a inteles.
    ar trebui sa-i traduci in romana !
    si sa-i si explici, pe intelesul lui, altfel ai scris degeaba !

 7. D-nule Aligica,mi a placut si daca e sa dau si eu sfaturi,ha ha a,ceea ce ii propunetzi d nului Tismaneanu in mod serios cred ca ar trebui sa ia in seama.da cu fotografii neaparat!

 8. Abia acum m-am prins. Site-ul ăsta e despre persoane (numite „contributori”) și gâlcevile dintre persoane. Nu este un site despre idei și mișcarea lor, eventualele conflicte.

  Este adevărat că cel care vine cu idei bune este văzut în spatele acestora ca persoană. Eu nu-l citesc pe domnul Tismăneanu, dar bănuiesc că este un istoric excepțional al perioadei respective.

 9. Ei bine, hai sa ma laud: sint citeva zile de cind voiam sa-i spun dlui Tismaneanu ceea ce cu mult talent a spus dl Aligica.

  Nu merita, dle Tismaneanu, efortul; continuati articolele care v-au consacrat.
  Multi au de invatat daca vor.
  Cine nu sa se adape la invataturile lui Iliescu si Felix.

 10. si totusi cineva trebuie sa ii dea replica macar Alinei Mungiu…nu se poate atata grobianism si atac la persoana complet impertinent!

 11. Domnule Aligica,

  Bine faceti ca sinteti aproape de prietenul d-voastra si il sfatuiti! In astfel de situatii sint buni prietenii. Vorbesc serios.

  Exista insa o mica problema. Imi veti ingadui sa o formulez ?

  NU toate observatiile care i s-au facut profesorului Tismaneanu apartin unor insignifianti pe care – cu atita ironie de buna calitate – ii desfiintati.

  Daca asa stau lucrurile – sa presupunem ca da, de dragul discutiei -, atunci adevarata problema e cu totul alta decit cea pe care o tratati d-voastra si am putea crea o noua sectiune, una serioasa, alaturi de cele mai degraba umoristice pe care le amintiti.

  Pot fi luati in considerare: Doina Cornea, Marius Oprea, Liviu Antonesei, Dorin Tudoran, Ana Blandiana si multi altii ? Sint aceste persoane publice in masura sa exprime opinii valoroase – sau macar credibile – in legatura cu IICCMER si cu traseul public al profesorului Tismaneanu ?

  Intr-un text pe care l-ati scris acum 2-3 ani, chiar d-voastra sugerati ca una dintre erorile profesorului Tismaneanu a constat in a raspunde zonei Roncea-Romania Mare si in a nu raspunde DELOC unor persoane publice foarte onorabile. Si unor opinii cel putin rezonabile.

  Daca aceste persoane au statutul unora carora profesorul Tismaneanu li se poate adresa – cu sens – va rog sa imi permiteti sa va spun ca imi este imposibil de inteles de ce nu o face niciodata. D-voastra intelegeti acest fapt ?

  Si o intrebare suplimentara la acest capitol: credeti ca demisia din – pe vremea aceea – IICCR (Consiliul de onoare) a unor personalitati ale societatii civile, in contextul numirii profesorului Tismaneanu, a avut vreo semnificatie ? In istoria care se va scrie la Cambridge acest fapt va putea fi mentionat ?

  Al doilea lucru:

  Modul cum a fost demis profesorul Tismaneanu de la IICCMER este identic cu modul in care a fost schimbat Marius Oprea, acum 2-3 ani. De ce intr-un caz a fost bine si explicabil, iar in alt caz avem de-a face cu un abuz sau chiar mai mult cu o restauratie ? Imi puteti da un raspuns ? Eu nu am, deocamdata, unul.

  Si ultimul:

  De ce nu observati ca o parte din haosul si confuziile in care se poarta discutiile despre IICCMER i se datoareaza chiar profesorului Tismaneanu ? Nu exista in aceasta „cearta” personaje imaculate – de o parte – si „vadimi” noi sau vechi – de cealalta parte. Nu doresc sa insist, dar, pe drumul personalizarii excesive la care s-a ajuns, au fost presarate numeroase repere chiar de profesorul Tismaneanu.

  Discutia adevarata nu este despre omul Tismaneanu – cu meritele si lipsurile sale. Nici despre insignifiantii de pe forumuri si aiurea.

  Cit despre cele trei mostre – ca test de relevanta ? … E posibil sa aiba o utilitate, nu contest. Oamenii, insa, se mai schimba. Si in bine, nu numai in rau. Imaginati-va ce decizie ar putea sa ia un extraterestru interesat de problematica noastra – si, pe deasupra, cercetator la o universitate de prestigiu de pe Jupiter – daca ar citi doar ultimele texte de aici (contributors) ale prietenului d-voastra ? Exista si hazard.

  • Domnule,

   intamplarea face ca am avut ocazia sa cunosc destul de bine detaliile evolutiilor in cazul ambelor tranzitii la IICMER.
   Din pacate sunt lucruri pe care, fie nu am permisiunea sa le fac publice atat timp cat cei direct implicati nu hotarasc asta, fie sunt de asa natura ca daca ar fi facute publice ar amplifica si mai tare toata aceasta agitatie creata in jurul acestei nefericite organizatii. Lucru pe care eu, personal, nu-l doresc.

   Tot ceea ce pot spune insa, in contextul in care cineva ca dv imi cere in mod onest exprimarea unei pozitii, asa cum faceti mai sus, sunt urmatoarele:

   1. Evolutiile reale sunt mult diferite de cliseele si opiniile pe care le vad vehiculate de pesoane care lasa impresia ca stiu despre ce vorbesc si par dedicati 100% dezbaterii pe toate partile a chestiunii. Majoritatea imensa a celor ce cred ca stiu despre ce vorbesc in cazul acesta, vorbesc insa fara expunere la datele problemei: in necunostiinta de cauza,substituind clisee si emotii informatiei.

   2. Tind sa cred ca si daca ar avea acces la datele respective, majoritatea celor implicati nu si-ar amenda in niciun fel pozitiile.

   3. In mod normal, aceasta organizatie nu ar mai fi trebuit sa existe de mult. Mentinerea ei in viata intr-un moment in care desfiintarea ei era o chestiune ca si decisa, este cel mai important lucru pe care il imput d-lui Tismaneanu in legatura cu gestionarea acestui portofoliu. Restul, varii luari de pozitie ale unei personalitati sau alta si agitatia actuala, sunt toate simple epifenomene, pe care asa cum spuneam mai sus, prefer sa le tratez ca atare.

   • Multumesc pentru raspuns.

    Nu ma numar printre cei foarte interesati de culise. Discutia insa nu poate fi purtata daca unul dintre preopinenti spune: „exista informatii esentiale pentru intelegerea lucrurilor pe care nu le ai. Si nici nu pot sa le spun (din motive intemeiate)”.

    O parte din istoria IICCR se gaseste aici:
    http://www.dorintudoran.com/2010/02/15/cu-car%C8%9Bile-pe-masa-un-anschluss-stalinist-pentru-eternitate/
    (Sper ca nu veti cenzura linkul)

    „In mod normal, aceasta organizatie nu ar mai fi trebuit sa existe de mult. Mentinerea ei in viata intr-un moment in care desfiintarea ei era o chestiune ca si decisa, este cel mai important lucru pe care il imput d-lui Tismaneanu in legatura cu gestionarea acestui portofoliu.”

    Legat de desfiintarea IICCMER – asta e chiar o surpriza … Vreti sa spuneti ca profesorul Tismaneanu a avut pe agenda desfiintarea IICCMER. Si nu a facut-o ? Poate nu am inteles eu bine …

    Nu merg mai departe cu discutia, ma opresc aici. Cred insa ca, mai devreme sau mai tirziu, foarte multi dintre cei serios interesati – si chiar si insignifiantii de pe forumuri – vor avea acces la toate datele necesare intelegerii situatiei. Este una din trasaturile culiselor: dispar. La un moment dat.

    • Domnule,

     ma faceti sa regret. Ma dezamagiti. Ce inseamna povestea asta cu cenzura linkului!? Aveti linkul expus, cu titlul maret cu tot.
     Ce sa spun, mare conspiratie ca adevarata istorie a IICMER sa fie tinuta sub tacere…

     Ce inseamna mimarea neintelegerii cu privire la desfiintarea IICMER!? Evident ca nu ati inteles bine. Reciti:”Mentinerea ei in viata intr-un moment in care desfiintarea ei era o chestiune ca si decisa, este cel mai important lucru pe care il imput d-lui Tismaneanu in legatura cu gestionarea acestui portofoliu. ”

     Ce nu e clar in asta? VT face ce face si tine in viata ceva ce autoritatile de la acea vreme decisesera sa desfiinteze. N-am fost de acord cu demersurile lui. Ii imput aceasta decizie. Cred ca sunteti singurul cititor care a inteles exact pe invers. Vedeti?! Ce spuneam mai sus: „Tind sa cred ca si daca ar avea acces la datele respective, majoritatea celor implicati nu si-ar amenda in niciun fel pozitiile.”

     Hai sa ne aflam in treaba si sa discutam discutii despre IICMER…

     Dumneavoastra, regret sa va spun, se pare ca aveti deja o concluzie trasa, o opinie setata, o directie de actiune decisa. Sunt de acord cu dv ca discutia sa se opreasca aici si va multumesc pentru modul civilizat in care v-ati exprimat pozitia.

     • Imi cer scuze ca intervin in discutie. Vreau doar sa precizez ca doamna Doina Cornea nu a exprimat dubii in ce priveste traseul meu profesional. Dimpotriva, si-a exprimat public respectul. A fost membra a Consiliului IICCR, a regretat comasarea din 2009 si a criticat decizia din februarie 2010. Dar a refuzat sa intre intr-o batalie mediatica pe acest subiect. Aveti citatele din Marius Oprea si Doina Cornea aici:

      http://patrasconiu.ro/?p=4885

  • „Pot fi luati in considerare: Doina Cornea, Marius Oprea, Liviu Antonesei, Dorin Tudoran, Ana Blandiana si multi altii ? Sint aceste persoane publice in masura sa exprime opinii valoroase – sau macar credibile – in legatura cu IICCMER si cu traseul public al profesorului Tismaneanu ?”

   De ce credeţi că în acest caz n-ar funcţiona spiritul de castă( ca să nu spun de gaşcă)?

   • Marisa, Doamna, intervin – pe scurt – ca sa declar ca sunt in TOTAL acord cu cele scrise de Dstra, cu adaosul ( deprimant ) ca in ceea ce o priveste pe Dna Cornea s-ar putea ca atitudinea si exprimarile publice din ultima vreme sa fie – mai curand – datorate varstei sale inaintate decat apartenentzei la o „gashca” …

 12. Citandu-l pe Stendhal in Rosu si Negru: „Qui s’excuse s’accuse.” Nici eu, la rindul meu, nu vad de ce domnul Tismaneanu – pe care il citesc cu drag si fata de care am un mare respect – trebuie sa se tot justifice. Cei care au ochi sa vada, cei care au urechi sa auda si cei care mai au un graunte de minte intreaga si nealterata, sa faca bine sa nu stea in expectativa…..pentru ca stau degeaba.
  Cu drag,
  A

 13. bun. exact acelasi mesaj (‘pierdere de timp’) i l-am transmis mai de mult, cu ocazia unui articol adresat denigratorilor (a fost parca o serie de asemenea articole daca-mi amintesc bine). mi se confirma ca ce-am zis odata se vede din avion. ideea era ca cine are minte sa judece si sa inteleaga o realitate (ca vorbim de o realitate, nu de o ipoteza sau teorie) bine, n-ai cum sa convingi pe toata lumea, daca cineva ar fi reusit asa ceva vreodata ori am fi disparut ca rasa ori am fi ajuns in eden…

 14. neamtu tiganu spune:
  Comentariul tău e în așteptare.

  01/06/2012 la 16:43
  Bre nea Aligica, iti sunt dator ca mi-ai dat cu citva timp in urma niste sfaturi, f. bune, din pacate le-am uitat. Ca sa nu ramin dator, ma revansez, iti dau si io, nimeni nu e atit de bun si nici atit de rau incit sa-ti bagi mina-n foc pt. el, sau sa arunci cu pietre. Si nea “Volo” cum ii spui mata cu drak nu face exceptie. Am putea face un studiu stiintific in care am arata cel putin 10 motive pt. care 90% din romani il antipatizeaza pe “Volo”.
  daca vrei incep eu:
  1. frizura cu carare pe mijloc e enervanta.
  2. vorbeste f. prost romaneste, se bilbiie.
  restu pune mata…
  Ca nea Aligica, asa sunt oamenii facuti, au simpatii si antipatii, uneori ilogice. Nu ti se pare ca iti pierzi independenta si credibilitatea daca te pozitionezi atit de ingust? Un intelectual are uneori niste dubii, matale prea esti sigur!

  Mi-a placut ironia cu Cambridge, am fost si eu pe acolo, e interesant, ploua de rupea pamintu, nu-mi imaginez ca intelectualii de la Cambbridge nu au ce citi si asteapta cu sufletu la gura operele domnului, matele preten “Volo”.!

  P.S Daca nu ma-nsel Cambridge e ii nordul Londrei si London e in Anglia, nu mai stiu exact ca am fost cu trenu.

  Dintro eroare regretabila acest mesaj nu a aparut, de aceea imi permit sa-l readuc.

  • Neamtule, tu stii ca eu de obicei inteleg din prima tot ce spui, fara probleme. Oi fi mai obosit azi, nu stiu, ca de data asta nu se prea intelege nici ideea principala, nici aia secundara, nici aia intermediara. Dar,daca vrei o reactie, iti dau una, asa, generala: E un comentariu bun, il apreciez si hai sa ne dam randevu la articolul meu urmator ca sa analizam comentariul tau in amanunt si determinam noi atunci unde ai fost, cu ce mijloc de transport si ce ai retinut din excursie. Stai linistit, clarificam tot, ai numai rabdare.

   • f. simplu:
    1. ideea principala: daca esti preten cu „volo”, nimeni nu crede ce spui, esti mult prea agatat sentimental si nu poti fi sincer si cinstit, ca asa-i in dragoste, si pretenia e tot un fel de dragoste.
    2. Ideea secundara putin principala: cind afirmi „Oamenii de buna credinta si cu o minima inteligenta, au inteles de mult despre ce e vorba”, deja inseamna ca nu ai dubii. cu alte cuvinte cine-l critica pe Volo, e idiot, ticalos s.a.m.d.
    3. ideea mai secundara, la un moment dat pui niste intrebari, de ce il injura o parte din popor de nea „Volo”? Ar fi fost interesant daca ai fi incercat sa gasesti raspunsuri si nu sa-ncepi cu clisee de genu „pai aia e prosti nene”! Nu e adevarat nea Aligica aia nu e prosti si nici nebuni, au si ei motivele lor, n-ar fi rau daca ai incerca sa le-ntelegi.
    4. Iti poti imagina ca pretenu matale Volo a facut si el ici colo niste mici greseli simpatice, ca cine e fara de greseala?

    Ori esti sociolog ori nu, ia-o si mata mai inginereste, asa cum scrii imi lasi un gust amar, am impresia ca te simti dator sa-i iei apararea unui prieten, cum zicea Hemingway, cind i-a dat un pumn lu ala, la circiuma, iti amintesti, primaru cutare e un ticalos, da e pretenu meu.

    • Neamtule, ar mai fi un motiv pentru care domnul Aligica a scris: subectu’ arde. Ia uite coalea:
     „Deduc ca iar e mare agitatie in jurul numelui tau.”

   • Sunt oare singurul care am constatat aici probe indubitabile de „fast thinking” (Kahneman) ? Teoria mostrei reprezentative odată asumată nu face decât să reorchestreze o formă medieval-dogmatică a pertinenței: să înțelegem de aici că la prostie nu se poate răspunde decât cu ironie ori violență ?

  • sa dau si eu un exemplu de ura patologica, un personaj care chiar nu ar trebui bagat in seama:

   neamtu tiganu face parte din acea categorie apare de mosuleti simpatici, dar cam dusi cu pluta, si din categoria „Tismaneanu-le (sic) lasane (sic) in pace”

   iata ce spunea acum vreun an, unui al mosulet simpatc, dar dus rau cu pluta, comunistul negationist Claude Karnoouh:

   „Bag seama ca marele prof. Tismaneanu e din ce in ce mai activ pe blogurile, forumurile romanesti! oare de ce?
   – are ceva important de zis, crede el
   – se decerne, in viitoru apropiat, vrun post,
   – se plictiseste, nu-l mai baga in seama intelectualitatea americana,
   – a imbatrinit si-i place sa vorbeasca singur, precum Televizoru,”
   (in subsolul articolului lui CK in care acesta face apologia antiamericanismului, „America… America… Un răspuns lui V. Tismăneanu”, antiamericanism in care se regaseste si neamtu tiganu)

   un mosulet amator de comparatii senile (anticomunisti=Ceausescu), intr-un comentariu tot de pe contributors, din subsolul articolului lui Vladimir Tismaneanu, „Refuzul de a uita”:

   „daca-mi mai aduc eu bine aminte, desi am uitat, si comunistii ne obligau sa nu uitam, ba sa nu uite Darie, ba sa nu uitam eroii de la Doftana, de la 1907, din Piata Independentei, din piata Matache, nici macar pe Vasile Roaita nu trebuia sa-l uitam.

   Acum vin anticomunistii si spun si ei ca nu trebuie sa uitam, da ei nu sunt asa de concreti, nu ne spun nici in proza nici in versuri pa cine!??”

   sau asta, ma iertati ca o aduc aici, dar cred ca e important pentru a intelege ce fel de om e neamtu tiganu, care are si el antipatiile lui, si gata! nu ii place freza cu carare pe mijloc sau cu chelie, n-ai ce-i face!

   ” L-ai privit pa Basescu direct in cur?, sau il lingi cu ochii-nchisi? Apropos din ce traiesti? Sa nu-mi spui ca din ziaristica, nu-mi pot imagina ca cineva e atit de timpit sa te plateasca pt. timpeniile astea?” (comentariu la articolul de pe kamikaze, „La Bruxelles, Băsescu a jucat tontoroiu pe Constituție”)

   inchei printr-un alt exemplu din „critica exterminarii” a la neamtu tiganu..
   „In linie Dreapta, dupa parerea mea o adunatura de nazisti, cei mai extremisti blogeri de limba romaneasca.”(undeva pe blogul lui Liviu Antonesei, un alt antianticomunist cu rau de gura, un fost disident pentru care Basescu e mai rau ca Ceausescu)

   neamtu tiganu e un troll cu gura spurcata si pretentii de intelectual. ca foarte multi altii.

   pentru ca vad ca e citat aici, mi-am adus aminte de Dorin Tudoran, care comparind pe Adrian Paunescu cu Vladimir Tismaneanu, il considera pe primul un „poet foate critic”, un disident al ceausismului, iar pe al doilea un „ideolog” care a condus o” comisie de gidilat molii” (Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România).

   eu cred ca aceste personaje ar trebui tratate cu amuzament, nu cu amaraciune.

   veninul si frusrarile ii fac irelevanti si chiar daca acum sint intr-o oarecare masura formatori de opinie pentru oameni lipsiti de discernamint, timpul ii va pune la locul lor,adica in galeata de gunoi a istoriei. pina atunci, in loc sa ne deprimam, mai bine ne amuzam.

   este prea important ceea ce faceti dvs, Dle Tismaneanu, ca sa va lasati deranjat prea mult de acesti scaieti care vi se lipesc de pantaloni. ies oricum la prima spalare.

   • Bre costin introducerea ta e de pomina. „n-ar trebui bagat in seama” dar ii dedici o lucrare pentru care Mang s-ar zgaria pe ochi, avand atatea citate cu mentiunea sursei.

    Adevarul e ca nici nu le-am citit. Daca autorului nu-mi permit sa-i spun, pentru dumneata fac o exceptie, amintind cu replica preferata din aceste zile ale sustinatorilor domnului Tismaneanu: „n-am citit dar cam stiu ce contine!”

    • bine, ai dreptate, nu am formulat corect. Ce voiam sa zic nu e ca nu ar trebui sa ii bagam in seama deloc, ci ca nu ar trebui sa ii luam in serios. Personajele astea exista pentru pentru amuzamentul nostru, si nu ne putem amuza ingorindu-i complet. Satisfied? :D

     • Pentru amuzament?! Sorry, dar cred ca cel mai mult se amuza insusi neamtul tiganul. E unul dintre cei mai relaxati si mai putin ranchiunosi forumisti. E detasat cum dumneata nu poti fi!
      Ce se petrece aici nu e razboiul lui, si atunci isi permite luxul de a fi observator. Unul fin. Asta face ca interventiile sale sa fie pline de miez, iar replicile pe care le primeste sunt de genul „un mosulica ranchiunos”, tocmai pentru ca pe fond nu i se poate reprosa mai nemic.

    • hantzy, sper ca glumesti, si daca nu iti dai seama ca glumesti,, hai sa iti arat ca de fapt o faci.

     hantzy: „E unul dintre cei mai relaxati si mai putin ranchiunosi forumisti.”
     neamu tiganu: „L-ai privit pa Basescu direct in cur?”

     hantzy: „E detasat cum dumneata nu poti fi!”
     un detasat de tip ‘“Tismaneanu-le (sic) lasane (sic) in pace” ca nu-mi place freza ta’

     hantzy: „isi permite luxul de a fi observator. Unul fin.”
     namu tiganu: „L-ai privit pa Basescu direct in cur? sau il lingi cu ochii-nchisi? ”

     hantzy: „Asta face ca interventiile sale sa fie pline de miez, ”
     neamtu tiganu: ” Tismaneanu e din ce in ce mai activ pe blogurile, forumurile romanesti! oare de ce?
     – are ceva important de zis, crede el
     – se decerne, in viitoru apropiat, vrun post,
     – se plictiseste, nu-l mai baga in seama intelectualitatea americana,
     – a imbatrinit si-i place sa vorbeasca singur, precum Televizoru,”

     nu e un mosulet ranchiunos, e un mosulet dus cu pluta cu gura spurcata, care se baga in seama tocmai pentru ca „a imbatrinit si-i place sa vorbeasca singur, precum Televizoru”.
     e si antenistul mediu, desi probabil nu se uita la antena3, spiritul l-a prins.

     ceea ce observ eu iar si iar e ca oamenii fara pic de discernamint si care nu se pot abtine de la vulgaritatile cele mai cretine au mereu probleme cu „pupunii” lui Basescu si cu ceausismul anticomunist al lui Tismaneanu. unii dintre ei si cu nazismul sau prostia celor de la ILD.
     tot mai mult observ ceva.. cu cit cineva e mai virtos injurat, inseamna ca ceva trebuie sa faca bine, deci din start primeste prezumtia de nevinovatie. cu cit un personaj e mai menajat, cu atit ar trebui a fim mai atenti la ei, cum e si cazul domnului Marius „căcaţi de la guvernare” Oprea, care minte cu nerusinare si merge la sindrofii cu cefele late antenisto-iliesciste http://inliniedreapta.net/lavedere/anca-cernea-vorbeste-cu-alexa-ionescu-la-nasul-tv/#comment-59386

 15. Încerc o taxonomie a potrivnicilor lui Vladimir Tismăneanu:

  i. antisemiții de locantă , ipochimenii pentru care “conspirația jidovilor” rămâne o realitate eternă, nu o prejudecată imbecilă

  ii. antiamericanii insomniaci , convinși că orice adiere transatlantică e otrăvitoare și că românii aclimatizați în State sunt, cu toții, o adunătură de apostați

  iii. anticomuniștii de tapaj , încredințați că bolșevismul sau idealurile de stânga trec de la genitori la odrasle prin ștafetă ADN

  iv. levofilii autohtoni (mai exact, o mână de gazetăraşi răzgâiaţi, trepăduşi volubili și duelgii fercheşi), adăpați hipnotic la proza stângistă de trend aulic contemporan

  v. flașnetele și fantoșele de extracție USL

  vi. herostrații de forum , pentru care lichidarea cutărui nimb are virtuți afrodiziace

  vii. Ion Iliescu , personaj laborios în comunism, dirijor tenace în ʼ89, șef de stat în democrație, bonz în opoziții și prin coaliții, oracol de culise, mereu surâzător și pururea cinic, omul ce dă paradigma toxinei răbdătoare, cu succes garantat în orice lume adânc vulnerabilă

  • Domnule George, m-ai dat gata. Esti dezarmant. Conflict de interese zici? Post la IICCR?
   Altul in locul meu te-ar califica imediat cu referire la IQ si ar inchide discutia. Dar eu procedez pedagogic.

   Ai tema sa scrii un eseu de o pagina, maximum doua in care sa explici cum as putea fi eu in „flagrant conflict de interese”, in ce fel, vis-a-vis de ce, pe ce baza etc. In eseu -compus din introducere, cuprins si incheiere- explici notiunea de conflict de interese (cu referire la un dictionar, deci te apuci si te documentezi ca sa dovedesti ca ai proprietatea termenilor) si apoi aplici notiunea la cazul meu. Faci la fel cu notiunea de flargant.
   Revii cu eseul aici pe forum si eu si ceilalti cititori il evaluam si apreciem daca ai invatat ceva din aceasta experienta sau ramane cum am stabilit atunci cand am constatat ca te-ai apucat sa arunci asa cu vorbele, fara o procesare corticala prealabila.

   • „Altul in locul meu te-ar califica imediat cu referire la IQ si ar inchide discutia.”
    Wow, cu „raspunsul” asta ati justificat intr-o singura actiune toata antipatia la adresa „intelectualilor lui Basescu”!!
    Fix din aceasta cauza simt multi nevoia de a va ataca virtual pe dvs, pe d-l Tismaneanu & co: acesta aroganta de a-i considera a priori prosti pe toti cei care au idei contrare: „Sunteti prea prosti ca sa intelegeti”!
    V-ati inchis intr-un turn de fildes de unde priviti de sus, cu morga „intelectualului detasat”, tot ce inseamna „zbatere de idei”. Sunteti convinsi pana in cele mai profunde fibre de propria importanta si ati ajuns sa considerati ca e sub demnitatea voastra chiar si cea mai marunta participare la vreo forma de dezbatere, fie ea si virtuala. „Cum, „poporul” nu ne venereaza ca pe niste „faruri calauzitoare” pe noi, „adevaratii intelectuali” ?? Atunci „poporul” este format exclusiv din prosti care nu merita deranjul de a le raspunde!”
    Nu credeti ca exagerati? Macar asa, pe ici, pe colo… ;)

    • Domnule, sa recapitulam in speranta ca alta data in loc sa insirati clisee cu intelectualii aroganti, turn de fildes,popor etc. veti incerca sa si ganditi inainte de a va repezi sa va faceti public opiniile.
     1. V-ati obisnuit,dumneata, amicul caruia ii sari in aparare si altii asemenea sa aruncati cu vorbele, acuzele, insultele, insinuarile. Ce va costa? Nimic. Garett si Geoge. Pot sa zica orice, fara argumente, fara logica, fara acoperire. Si spuneti, nu va jucati….
     2. V-ati invatat ca atunci cand sunteti confruntati sa luati in brate doctrina liberatii experesiei sau daca sunteti pusi la punct pe baza calitatii intelectuale a interventiilor, sa va ascundeti dupa o forma de populism sablonarda si agresiva. (Vezi prelegerea dumitale de mai sus).
     3. Pot sa intru in discutia afirmatiilor dumitale si sa iti dovedesc una cate una ca sunt fie false, fie false si calomnioase, fie patent stupide. Dar stii ce? Am dedicat deja minute bune din viata mea ca sa raspund acuzelor unuia care crede, in ciuda tuturor evidentelor si a bunului simt ca eu, DPA, „am ajuns sa consider ca e sub demnitatea mea chiar si cea mai marunta participare la vreo forma de dezbatere, fie ea si virtuala”.

     • De fapt nu faceti decat sa-mi confirmati zicerile…
      Insultandu-ma: „veti incerca sa si ganditi inainte de a va repezi sa va faceti public opiniile.”, „afirmatiilor dumitale si sa iti dovedesc una cate una ca sunt fie false, fie false si calomnioase, fie patent stupide.” sa.m.d. va plasati singur in cliseul „intelectualului superior” de care va spuneam!
      Ne cunoastem, imi cunoasteti pregatirea sau formatia ca sa trageti concluzia ca persoana „eu, DPA” (apropo, suna prea a „Io, Mircea, mare voievod… ;) ) nu are ce discuta, fie ea si „sub forma unei dezbateri virtuale” cu „simplul comentator Garett, autor de clisee”?
      Il cunoasteti pe acest George ca sa trageti concluzii asupra IQ-ului sau?
      Nici macar nu v-am comentat articolul, l-am citit, am luat nota si atat. Mi-a atras atentia „perdaful” aplicat unui comentator, perdaf care nu tine de „libera expresie” asa cum spuneti ci de o minima politete, aceea de a nu te considera din start superiorul interlocutorului, mai ales cand nu il cunosti.
      Interesanta aceasta atitudine agresiva a intelectualului „de tip nou”, care nu suporta sa fie contrazis sau macar sa-i fie discutate zicerile. Recunosc in ea atitudinea generala a societatii romanesti in care fiecare se crede un mic zeu…

      • Domnule,

       m-ai inteles gresit. Reactia mea la textul dumitate a fost in scop pedagogic general, si nu te viza decat ca reprezentat al unei clase. Nu o lua personal.

       Constat acum insa ca dumneata nu ai inteles nici natura acuzei insinuante aduse de numitul George, nici executia sa lamentabila, nici natura reactiei mele la ea, si nici continutul raspunsului meu catre dumneata. O tii una si buna, ofuscat ca te simti insultat de intelectuali ce se vor superiori etc si acum vad ca mai faci si comentarii generale despre mersul societatii la romani bazate pe trista dumitale experienta recenta cu subsemnatul.
       Nu-mi place asta. Fiti optimist. Societatea romaneasca se poate indrepta. Totul porneste din suflet. Uitati, ca sa dau un exemplu, v-am iertat. Daca mai iertati si dv, impreuna dam un exemplu tuturor ca aceasta insanatosire generala este posibila, acolo unde este vointa de mai bine.

     • dle Aligica,

      cred ca e momentul sa va ascultati propriul sfat si sa nu va mai obositi sa va faceti inteles unor oameni de rea credinta. :)
      vba dvs, minute irosite, time is money si unii sunt fara de speranta :)
      o zi minunata si la cat mai multe articole bune!

     • Nici nu consider ca aveti de ce sa ma iertati nici ca as avea vreun motiv sa ma consider lezat de dvs. astfel incat vreo iertare sa fie necesara! Cat despre faptul ca m-as simti insultat, in genere iau oamenii ca atare, cel mult constat anumite aspecte la modul rece, impersonal.
      N-am considerat vreodata dialogul ca fiind „pierdere de timp” iar „time is money” e valabil in mod normal in cursul programului de lucru, nu in week-end, acum we’re just having fun! ;)
      Sperante pentru societatea romaneasca nu mai am de multa vreme, oricate exemple am da unii sau altii, exemplele de alta natura sunt mult mai „convingatoare”. De altfel unul dintre semnele de insanatosire a societatii ar fi tocmai acceptarea dialogului nu negarea lui…
      In fine, week-end placut!

 16. Suna a Miorita. Nu l-am suferit pe ciobanul resemnat si nu am inteles de ce a renuntat la o viata mai buna, macar pentru urmasii lui. Asigurat nu era. Intotdeuna am sustinut si voi sustine pe cineva care face ce eu nu sunt in stare, o retragere in turnul de fildes o poate face oricine

 17. Degeaba l-ati sfatuit pe Tismaneanu. A recidivat. Cauta recunoastere in mod extrovertit. Ii pasa enorm de parerea altora – de exemplu de parerea Doinei Cornea. Irecuperabil.

 18. Citat: „Există o deosebire fundamentală între mine şi Vladimir Tismăneanu. Eu am fost şi voi fi toată viaţa mea interesat de cei ce s-au opus sistemului. De victime. El, de viaţa de partid şi de stat a opresorilor. E şi o diferenţă de destin. Eu am copilărit în cartierul Steagu Roşu din Braşov şi sînt, sociologic vorbind, prima generaţie în pantofi. El a copilărit în Cartierul Primăverii din Bucureşti.” (Marius Oprea)

  Toata echilibristica lui Aligica si a lui „Volo” nu va schimba acest adevar fundamental.

  • Domnule, puteti sa fiti mai explicit? Nici eu nici cititorii nu suntem mentalisti. Ce echilibristica? Care e relevanta observatiei din citat? Ce adevar fundamental? Ce vreti sa spuneti? Daca vreti sa interveniti, faceti va rog si efortul minim ca interventia dv sa fie inteligibila public.
   Veniti si aruncati cate o pastila si apoi asteptati sa vedeti daca se prinde. Ceva, ceva trebuie sa se prinda, nu? Gogu. Nu?

   1. Observatia in cauza e normala. Diferente de destin, de agenda de cercetare. Omul a spus ceva de bun simt. Daca implicit in asta este si o judecata de valoare de tipul „A e superior lui B datorita diferentelor in cauza”, e problema celor care fac aceste judecati sa le justifice sau explice, nu a mea. Deci daca ai ceva de spus in acest sens, spune, explica.

   2. In ceea ce ma priveste, nu ma intereseaza toata acesta interminabila poveste cu IICMER care se tot intinde ca o peltea, cu mitologia ei cu victime si calai de ani de zile, fara cap si fara coada. In plus, gata, s-a terminat. D-l Tismaneanu nu mai e la IICMER, discutam degeaba acum. IICMER poate sa-si faca o agenda de cercetare diferita de orice idei sau partipriuri ar fi avut fostul director stiintific. Gata. Nu cred ca mai are rost sa tot frecam aceleasi povesti. Sa treca toti la treaba si sa demostreze ce pot prin produsele muncii lor de cercetare.

   3. De altfel vad mai sus un link dat de d-l Tismaneanu din care reiese ca pentru dumnealui toata povestea asta e inchisa. Are un proiect in lucru, se ocupa de el. O sa vedem rezultatul si o sa-l evaluam critic la momentul respectiv. La fel si cu agenda si produsele IICMER. Sa-si vada de treaba si sa fie productivi si eficienti in ceea ce isi propun. Sa arate ce pot. Si asta e cel mai bun argument pentru bonitatea morala, intelectuala, sociala, de clasa etc. pe care vor sa o dovedeasca.

   Pe scurt, haideti sa-l lasam pe d-l Tismaneanu in pace sa-si scrie cartea si sa lasam noua conducere a IICMER sa-si vada de treaba si sa-si anunte orientarea prin noul manifest strategic al noii conduceri, agenda publica de cercetare, portofoliul de proiecte. planul de activitati etc. Si daca cineva chiar e interesat de bunul mers al cercetarii comunismului, sa judece pe baza de proiecte si rezultate si sa ne scuteasca de jocul acesta stupid din care, asa cum pastila aruncata mai sus dovedeste, nu se intelege nimic si nu duce nicaieri.

   • E destul de clar – numai cine n-are binevointa nu intelege.

    Romania e o tara compusa din ciocoi si cei considerati de ei prostime. Volo, dumneata si alti cativa va faceti ca nu stiti asta si faceti o echilibristica ideatica demna de o cauza mai buna pentru a justifica aceasta stare de lucruri. Uitati-va numai ce mi-ati raspuns mai sus. Total cu oistea-n gard.

    Poa’ sa scrie Volo cate carti vrea – ce are asta de-a face ca a fost din tata’n fiu un servitor al ciocoilor (de orice culoare: rosie, acum mai bruna) care scrie despre si pentru ciocoi… a se slabi Mr. Aligica!

    O intrebare: cine va sustine cercetarea – ce granturi si de la cine? Trebuie sa fie informatie publica asta, nu?

    • Domnul Gogu,

     eu ti-am cerut o chestie simpla. Sa-mi explici explici, asa cu vorbele dumitale, ce vrei sa spui cu citatul in cauza. Daca vrei un raspuns, trebuie sa fii explicit si sa stii ce vrei. Nu e vina mea ca acum te simti neimplinit si nesatisfacut.

     Dar dumneata ce-mi faci?! In loc sa incerci sa-mi explici, ma iei cu filosofia sociala a Romaniei, cu teoria ciocoiului, ma ataci la finantare, il injuri peTismaneanu de tata… Esti om serios sau nu esti? Vrei raspuns? Daca vrei, revii frumos, imi explici ce te framanta si care e problema cu care ai intervenit in discutie. Daca nu, hai sa declaram chestia inchisa.

     Pe scurt: Te iert pentru iesirea mai putin laudabila, si reluam relatia dintre noi de la zero. Deci: Poti sa explici care-i problema dumitale cu care ai intervenit in discutie? Sau nu? Poti sa te concentrezi si sa revii cu o chestie clara? Hai, fa un efort, ca ne tii pe toti in tensiune si sunt multi care cred in dumneata si in capacitatile dumitale. Daca nu poti, suna un prieten. Ai si optiunea asta. Mai ales ca sunt multi pe receptie pe aici prin zona, din cate vad.

     PS
     Bonus pentru o lucrare buna: Daca revii cu un mesaj pasabil, iti raspund si cine imi sustine cercetarea. OK?

 19. Consider ca dialogurile pro si contra sant binevenite si faptul ca oamenii au opiniile lor este un fapt imbucurator,care denota ca acestia s-au trezit si au inceput sa gandeasca.Tinand cont de agresivitatea cu care se introduce restauratia in politica romaneasca,consider ca este necesara intensificarea actiunilor de demascare a tuturor bolsevicilor si acolitilor lor,care incearca sa revina la statusqvo-ul de dinaintea lui ’89,cosmetizat de masca unei democratii originale.Ar trebui ca toti cei care au un cuvant de spus in apararea democratiei reale,sa-si intesifice lupta pentru apararea acestui crez,printr-o unitate mai mare,tinand cont de primejdia care o reprezinta restauratia pentru tara si popor.Denigratorilor ar trebui sa li sa raspunda cu adevaruri concrete si la obiect,-nume, fapte, intamplari -,restaurandu-se ,astfel respectul fata de adevar.ADEVARUL ELIBEREAZA!

 20. @dl. Aligica

  1) Intrebare : daca „e gata ” , „sa trecem la treburi importante” , etc. precum scrieti mai sus, de ce ati postat acest material ? De ce nu ati ales sa trimiteti acest „Mesaj catre Vladimir Tismaneanu” prin email privat (cred ca aveti adresa sa electronica) ?
  Cu ceva zile in urma ,G.Stanca a publicat un material de o abjectie rar intalnita ,pe muchia penalului, cu titlul „Draga Vladimir Tismaneanu”. Ati ales un titlu oarecum asemanator pentru a fi chit ? Tot asa , Roncea publica zilele trecute , in aceeasi maniera abjecta ,asa zise desecretizari ale „dosarului Tismaneanu” si imediat VT alege sa scrie despre acelasi subiect.
  Replici si contrareplici,polite platite in diagonala prin cyberspace ,iar cind noi ,”prostimea” ,ne mai dam cu parerea ,hopa : gata ,sa trecem la treaba , tovarasi , tara are nevoie de noi !
  De ce ati ales sa scrieti despre acest subiect ?

  2) observatie. Re. schimbul de replici de mai sus cu Garett. De cite ori v-am citit interventiile (in dialogul de mai sus cu el) ,de atatea ori am fost tentat sa intervin ,dar DE FIECARE DATA a fost mai prompt Garett, parca luindu-mi vorbele din gura (sau de pe tastatura). Din pacate,ati blocat posibilitatea „raspunde” la mesajele respective (si asta nu e fair-play din partea dvs.) Sa stiti ca Garett exprima o pozitie care nu e doar a lui ,ci a multora. Si ma bucur ca am putut sa-i citesc opinia.

  Multumesc pentru raspuns —si daca se paote ,fara „MAGISTER DIXIT” !

  • N-am blocat domnule, nimic. De aproximativ 10 ore nici nu am mai dat pe la computer. Dar cum in mintile dv si ale amicilor dv orice fel de neimplinire si ratare, inclusiv o problema tehnica, nu se poate datora nesansei sau incompetentei dv,. evident ca trebuia sa inventati un scenariu in care cineva vine sa va blocheze exprimarea briliantelor opinii. Si asta nu poate fi decat Timsmaneanu sau cineva asociat lui. QED.

   De ce am ales sa scriu despre acest subiect, de ce am postat acest material?

   Asta va framanta?! Va raspund. O parafraza la intelepciunea populara: Ca sa va mirati dv si amicii. Si apoi sa puneti intrebari precum cele de mai sus. Pe care nu le mai calific ca sa nu va mai dau prilejul unei noi runde de lamentatii.

   Si un ultimcuvant: Daca dumnevoastra si amicii chiar credeti ca eu am sa va iau in serios, va inselati.

   Si stiti de ce nu va iau? Pentru ca nici domniile voastre nu va luati. Uitati-va la voi: Oameni cu pretentii si aspiratii stati sa faceti gherilla virtuala bazaind fara rost pe internet dupa Tismaneanu si articole ce-i contin numele, pozand in victime sau demascatori ale unor pseudoconspiratii care chipurile va inabusa talentele si proiectele intelectuale. Chiar nu va dati seama ce penibil este ceea ce faceti ? Ce trista si umilitoare e situatia in care va puneti singuri? Chiar nu puteti sa va propuneti mai mult?!

   Va spun prieteneste si sincer: Luati-va in serios intati dv insiva si apoi veti fi luati in serios si de altii. Altfel o sa ramaneti toata viata sa parazitati tragi-comic cate un Tismaneanu. V-o spun sincer. Stiu ca nu credeti in sinceritatea mea dar v-o repet: Luati-va in serios intati dv insiva si apoi veti fi luati in serios si de altii.

   • „O parafraza la intelepciunea populara: Ca sa va mirati dv si amicii.”
    Observ ca aroganta nu v-a parasit! :D
    @intrebare si observatie: apasati pe „raspunde”-ul cel mai de sus si e ok, e pur si simplu o prblema a scriptului. Spre deosebire de dl Tismaneanu care se mai joaca de-a „Popescu-Dumnezeu” dl DPA aici de fata lasa cam toate comentariile sa treaca.
    Faptul ca le priveste de sus e alta discutie… ;)

 21. e teribil de amuzant cum unii, crescuti in sfintu spirit securist fac dosare de postari. Desigur uneori s-ar putea sa se pacaleasca, se fac multe clonari, da ce a spus un baiat mai sus, cel mai bun din curtea scolii, e spus chiar de mine. Mie, la virsta mea, mi se pare cel mai penibil lucru modu in care unu sau altu se ia in serios, baietii lupta pt. un anume ceva, sunt convinsi ca lupta lor e fundamentala pt. existenta, nu numa a lor, desi e suficient de important, pt. ei, da e chiar vorba de existenta lumii pe care ei lupta sa o salveze.

  E un lucru frumos, de admirat!

  • neamu tiganu, nu cred ca fac ceva fundamental pentru existenta s nici nu salvez spatiul interstelar numarindu-ti tie injuraturile si badaraniile. e doar al dracu’ de amuzant sa pui oglinda in fata broscanilor care se cred printese.

   • Eu unul vreau sa-i multumesc dlui DPA pentru sfatul bun, si pt. „teoria mostrei reprezentative”. Aveti cuvantul meu ca o voi aplica de acum cu oricine imi mai „trece pragul” in cautare de prietenie sau re-prietenie.

  • Toate. Cu exceptia a doi postaci identificati ca atare.
   Dar nu-l vad pe al dv. Inteleg ca a fost o mica problema cu platfoma ieri. Sau cel putin asa reiese. Va rog repostati.

  • @ Dragos Paul Aligica

   Pentru că vorbiţi despre blogul domnului Vladimir Tismăneanu, vi se pare normal ca domnia sa să aibă la toate postările comentariile închise?

   Eu am observat că foarte mulţi oameni au o prăpastie între practica lor mass-media (şi aici mă refer mai mult la bloguri, dar nu numai) şi ceea ce vorbesc zi de zi. Mi se pare de neconceput ca un om care promovează ideea de democraţie, libertate de exprimare, în frunte cu jurnaliştii, să blocheze exprimarea închizând comentariile sau cenzurând pur şi simplu anumite mesaje. Un politician care are „democrat” în titulatura partidului îşi poate permite gesturi care limitează libertatea de opinie (în dimensiuni civilizate, desigur)? Avem o lume răsturnată în care cineva promovează anumite valori dar le exercită pe cele opuse.

   Domnul Tismăneanu are oprită postarea comentariilor, este acest „amănunt” în concordanţă cu construcţia dumneavoastră de valori, vi se pare normală această situaţie? Aveţi această cale de exprimare şi bănuiesc că înţelegeţi exact ce întreb.

   • Sa stiti ca eu nu vad o problema in asta.

    1. Liberatea de exprimare e un lucru, politica editoriala (a unei reviste, platforme blog) e altceva. Fiecare isi alege colaboratorii si contributorii conform politicii sale. Nimeni nu are un drept constitutional de a-si publica opiniile nici in 22, nici pe contributors si cu atat mai putin pe un blog personal, fara acordul celor ce controleaza aceste vehicule publicistice. Daca ei hotarasc sa publice ce publica, fara alte contributii si comentarii suplimentare, e dreptul lor.

    2. Daca toti comentatorii ar fi persoane care se exprima decent, sunt echilibrate si isi formuleaza punctul de vedere in mod rational si elegant ca dv, sigur ca poate problema ar fi irelevanta.Dar uitati-va in jur. Nu e cazul. Daca domnul T. ar lasa liber la comentarii sunt sigur ca s-ar gasi nu unul ci zece artisti ai cuvantului, aflati intr-o stare de surescitare perpetuua, care ar sta 24 din 24 sa-l injure si tracaseze. Decizia lui VT de a evita timpul si nervii pierduti cu astfel de specimene mi se pare normala si justificata.

    • @ Dragos Paul Aligica

     Sunt şi eu dintre cei care îi contestă calitatea domnului Tismăneanu în construcţia logică generală a societăţii. Eu nu mă plâng neapărat despre activitatea domnului Tismăneanu (sunt de altfel mulţumit că au apărut pe site-ul instituţie documente scanate), am însă o problemă cu activitatea de simplu cetăţean pe care domnul Tismăneanu o exercită în societate.

     Eu nu vorbesc despre lege, politică editorială şi aşa mai departe. Cele ce le spuneţi sunt, în mod evident, nu numai raţional exprimate, dar şi conforme cu o realitate evidentă.

     Eu vorbeam despre principii. Cineva care clamează o luptă pentru libertatea de exprimare, cineva care se plânge că publicaţiile sunt suprimate de un regim politic într-o formă indirectă… acţionează principial prin faptul că opreşte comentariile de la ceea ce spune?

     Pe vremuri era o glumă care ironiza ambiţia lui Nicolae Ceauşescu de a câştiga premiul Nobel pentru pace… „Vom lupta pentru pace cu arma în mână până ce nu va mai rămâne piatră pe piatră!”. De cealaltă parte a oceanului americanii puneau gluma în practică omorând oamenii la ei acasă sub pretextul „democratizării” lor. Acelaşi lucru îl fac şi acum. Libertatea şi democraţia strigată cu aplomb… este uşor lăsată deoparte când nu mai convine.

     Vedeţi dumneavoastră, „secţiunile” pe care le daţi în articol de această discrepanţă este provocată.

     Unele sunt absurde (cum să fie cominternist ?), altele au o sămânţă de adevăr… faptul că ele sunt spuse acuzativ însă reprezintă reacţia unei ambivalenţe confuze ale vieţii domnului Tismăneanu.

     Pe cine să creadă lumea, partea de informaţie care spune că domnul Tismăneanu a copilărit la un loc cu nomenclatura, că a predat valorile socialiste celor de la Comitetul Central al UTC sau la Academia Ștefan Gheorghiu, sau că a venit din SUA să ne înveţe pe noi (cei care am mâncat :D „salam cu soia”) cum stă treaba cu anti-comunismul?

     Cărţile domnului Tismăneanu sunt de un real folos în măsura în care vorbesc despre viaţa din interiorul nomenclaturii în care a copilărit şi a crescut. Mi-aş dori să citesc cum a reuşit domnia sa să recunoască în SUA valorile occidentale după ce a făcut propagandă la nivel înalt în comunism… Dar să-mi explice mie domnul Tismăneanu că Ion Iliescu este comunist care aduce neo-comunismul în România… aici am un semn de întrebare. Să-mi explice asta oamenii care au suferit de pe urma comunismului, PNL-işti sau PNŢ-iştii care au fost aruncaţi în puşcărie pentru convingerile lor politice, preoţii închişi pentru credinţa lor, oameni arestaţi din prostie, ca în romanul lui Marin Preda, şi reeducaţi cu lecţii despre ce este cosorul… dar să-mi spună mie domnul Tismăneanu că Ion Iliescu face parte din nomenclatura de dinainte de revoluţie.

     Înţelegeţi de ce nu sunt atât de virulent la adresa celor care îl judecă pe domnul Tismăneanu?

     Pentru mine domnul Tismăneanu a aprins semnul de întrebare în momentul în care am observat că scrie nişte articole şi are închise toate căile de comunicare prin care aş putea să-i comunic părerea mea. În acel moment mi s-a aprins beculeţul de fraudă intelectuală şi umană, am văzut dimensiunea unui om care vorbeşte despre lucruri pe care nu le crede în mod intim. Din acel moment nu i-am mai acordat prezumpţia de nevinovăţie domnului Tismăneanu şi nu i-am mai iertat nici faptul că are destul de multe afirmaţii lipsite de susţinere din partea istoriei şi a justiţie.

     Domnul Tismăneanu nu a încălcat legea, nu are o asemenea vinovăţie, dar nici nu mai beneficiază de preţuirea mea.

     Acesta este motivul pentru că v-am întrebat ce părere aveţi asupra acestui amănunt. Din răspunsul dumneavoastră am observat că nu sesizaţi (încă) o stare de ambivalenţă.

     • De cele mai multe ori, textele mele de pe blog apar in variante extinse aici, pe Contributors, ori pe platforma Hyde Park. Pe blog, dau intotdeauna linkul pentru a face comentarii. Din ratiuni de timp, nu am cum sa gestionez atatea spatii de comentarii, deci ma limitez la acestea doua.

      Oricum, asa cum ati intrat pe forum la articolul profesorului Aligica, o puteati si o puteti face, fara vreo problema, la articolele mele. Nu, n-am predat la „Stefan Gheorghiu”. Nu tin sa va ofer aici CV-ul meu, dar va asigur ca n-am facut parte din nomenklatura ideologica, n-am detinut functii platite in vreunul din aparatele ideologice ale regimului.

      Nu stiu care din cartile mele v-au facut sa aveti aceasta perspectiva asupra metodologiei studiilor mele despre comunism. Ati citit „Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel” ori „Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc”? Sa mai adaug ca abordarea psihobiografica este una perfect legitima?

     • @ Vladimir Tismaneanu

      Vedeţi, domnule Tismăneanu, chiar aici este problema pe care cred că nu o stăpâniţi ca „istoric”, de aici am şi eu semne de întrebare din ceea ce vă priveşte. Nu pot să nu suspectez că nu aveţi păreri preconcepute şi nu interpretaţi informaţia prin prisma lucrurilor pe care deja le cunoaşteţi. Eu nu vorbeam aici despre un adevăr, eu vorbeam aici de modalitatea de a gestiona informaţia.

      Eu am spus aşa:
      „Pe cine să creadă lumea, partea de informaţie care…”

      Deci o problemă de credibilitate. Aţi citit pagina WIKI care vă este dedicată?

      „Vladimir Tismăneanu este fiul militanților comuniști Leonte Tismăneanu și Hermina Marcusohn. A urmat cursurile Liceului 24 (actualul Jean Monnet) din cartierul Primăverii, unde a fost coleg de clasa cu Nicu Ceaușescu și alți copii sau nepoți de nomenclaturiști (Răutu, Gheorghiu, Brucan, Onescu, Doicaru)”.

      „În 1981 a participăt la redactarea „Micului dicționar social-politic pentru tineret”, unde contribuie cu o serie de articole. Volumul a fost coordonat de Virgil Măgureanu, pe atunci lector de științe politice la Academia Ștefan Gheorghiu .”

      Se citează şi sursele… Vedeţi, se spune că aţi contribuit la o carte menită să servească stabilirii valorilor social-politice a celor de la Ştefan Gheorghiu prin intermediul lui Virgil Măgureanu şi a propagandei în general (micul dicționar este, nu-i aşa, pentru uzul tinerilor activişti… căci cine altcineva să-l citească?). Persoana domniei voastre a fost destul de importantă din moment ce plecarea din ţară a produs retragerea cărţii. „Datorită plecării lui Tismăneanu din țară, volumul a fost retras imediat din circulație.”… Vedeţi, „datorită” şi nu „din cauza”… deci astăzi se consideră că făcea şi rău românilor de vreme ce s-a celebrat retragerea din circulaţie… dacă îmi permiteţi o glumă pe seama eternei confuzii datorită / din cauză. :D

      Mai ţineţi minte ce se spune în CV-ul dumneavoastră despre perioada post liceală până la plecarea din ţară? Am ales CV-ul de pe site-ul administraţiei prezidenţiale…

      Studii de sociologie la Universitatea din Bucureşti (sef de promotie, diploma de merit); Doctor în filosofie (1980) cu o teza despre „Teoria Critica a Scolii de la Frankfurt si radicalismul de stinga contemporan”. Intre 1974 si 1981, a lucrat ca sociolog in cadrul Laboratorului de sociologie urbana al Institutului de Proiectari pentru Constructii Tipizate. Nu i s-a permis sa lucreze in sistemul cercetarii academice sau in cel universitar.

      Nu pot să nu observ că CV-ul dumneavoastră este scris de altcineva, la persoana a treia… Mai mult, în CV-ul de la Maryland nu se spune nimic despre perioada din România…

      Aţi fost preşedintele comisiei prezidenţiale şi aţi colaborat cu mulţi cercetători pentru acel raport cu 666 de pagini (sare în ochi numărul bestiei, de aceea îl tot repet). Pentru a fi credibil acel raport ar trebui să ştiu dacă nu cumva cei ce l-au scris au omis anumite informaţii dintr-un motiv evident al implicării pe perioada regimului comunist. Dacă îmi permiteţi eu, ca simplu cetăţean român care habar nu aveam cine este premier în România de dinainte de 1989, pentru că nu avea nici o importanţă… eu vă întreb… ce informaţie să aleg, cea care spune că aţi fost sufletul petrecerilor nomenclaturiste sau că nu aţi făcut nimic în România înainte de a o părăsi… şi viaţa domniei voastre începe doar după părăsirea României?

      Stimate domn,
      Aveţi perfectă dreptate, faptul că în particular aveţi simpatii şi, mai ales, antipatii politice… nu are nimic de-a face cu performanţa de la locul de muncă, dar nici nu ajută la credibilitatea domniei voastre.

      Dumneavoastră deserviţi însă o instanţă morală, studiile făcute la comisia prezidenţială şi la IICMER reprezintă lucruri ce vor rămâne, fără doar şi poate, în conştiinţa publică drept adevăruri. Dacă un judecător „v-ar înjura” prin ziare de fiecare dată când deschide gura, aţi accepta să fiţi judecat de el într-un proces penal? Aţi fi încredinţat că el îşi va face slujba bine şi nu va avea judecată alterată de pasiunea negativă pentru dumnevoastră?

      Sfatul meu este să vă faceţi o proprie platformă informatică unde să vă publicaţi studiile şi, mai ales, documentele pe care le studiaţi. Sfatul meu este să renunţaţi la un eventual câştig editorial (în România şi aşa nu se câştigă din publicarea de cărţi din postura de autor) şi să vă publicaţi cărţile pe internet, cu acces gratuit. De ce asta? Pentru că nu veţi mai fi condiţionat instituţional, nimeni nu vă va mai cere echidistanţă… şi problema s-a rezolvat.

      Stimate domn,
      Se spune că în nu ştiu ce război dizenteria a făcut mai multe victime decât faptului că soldaţii au tras unii în alţii. La fel este şi războiul politic care continuă de 22 de ani de zile. Chiar şi bunele intenţii sunt murdărite imediat de acest război, nu numai imoral, dar şi inutil.

      După 22 de ani nu am reuşti să stabilim nici măcar istoria recentă a României, de la încheierea celui de al doilea război mondial până la mineriade. De ce? Pentru că încă sunt interese „politice”. De aceea este foarte important ca toţi cei care au acces la date şi informaţii să le facă publice în forma lor nudă… tocmai pentru a nu fi cineva acuzat de prelucrare în avantajul cuiva. Credeţi că puteţi să fiţi în serviciul poporului român şi să oferiţi aceste date şi informaţii în forma lor originală, scanate, fotocopiate… astfel încât toţi cetăţenii româniei să aibă acces la ele? Eu asta mi-aş dori de la dumneavoastră, să oferiţi elementele istorie contemporane descărcate de încărcătură politică. Asta ar înseamna să căutaţi datele care să explice cum s-au făcut mineriadele şi nu să demonstraţi că Iliescu a adus minerii la Bucureşti, dacă înţelegeţi nuanţa pe care o dau. Ce spuneţi, va implicaţi pentru români şi România? Vă lansez o provocare care obligă foarte mult dacă o acceptaţi, fără să vă ofer în schimb decât banala şi nepretenţioasa răsplată sufletească a unui lucru corect făcut. Faceţi pasul spre cei care fac bine chiar dacă sunt înjuraţi pentru asta?

 22. Vroiam sa spun ca multumesc pt. sfatul bun si incurajarea catre dl Tismaneanu, nu numai pt. persoana mea (acum a urlat egoistul din mine, dar trebuie sa va faceti ca nu-l auziti).

  • Mesajul nu e nici in spam, nici in gunoi nici in inbox.
   Regret daca si alti cititori se afla in situatia dv. Dar singurul lucru ce-l pot face este sa va rog sa retrimiteti.

 23. Domnule Aligica,
  Un bun amic, mi-a recomandat sa citesc ceea ce scrieti. Asa am ajuns sa incerc un comentariu la acest „Mesaj catre V.T.”

 24. Domnule Aligica,
  Eu unul m-am lamurit. Sunteti un discipol al lui Tismaneanu. Este problema dvs….
  Eu am trait vremurile in care dvs. nici macar nu erati in proiect. Atzi cumparat vreodata paine sau ulei pe CARTELA?

  Jocul cu „uite mesajul, nu e mesajul” este o simpla joaca de copil rasfatzat…

  Cineva mi-a spus ca in viatza nu trebuie sa dai SFATURI, cel mult sa oferi SUGESTII. O fi adevarat?

  Sa aveti o zi buna!

  P.S. Ma iertatzi, dar nu pot sa va urez „succesuri”…

  • Domnule, chestiunea devine comica. Trimite mesajul si va aparea. De unde sa apara daca nu-l trimiteti?
   Nu vi se pare ciudat ca toate mesajele dv in care va plangeti ca nu apare mesajul initial apar, ajung la destinatie, mai putin miticul mesaj?
   Postati-l si va aparea. N-am cum sa va fac public comentariul dv daca nu imi apare in sistem nicaieri.
   Am cumparat paine pe cartela etc. dar nu asta conteaza acum. Conteza sa gasim mesajul.Mai aveti o copie a lui? Daca da, trimiteti-mi copia.

 25. Domnule Aligică

  Încep prin a-mi exprima aprecierea față de platforma Contributors și față de majoritatea autorilor. Evident, nu-i perfect dar este la ani lumină față de alte produse ale mediilor de masă din România.

  În legătură cu imperfecțiunile, îmi permit o remarcă legată strict de forma interacțiunilor pe care le-ați avut cu comentatorii articolului de față. În repetate rânduri, vă erijați în postura de pedagog, de persoană a cărei conștiință se situează mult deasupra cititorului „lambda” al acestui site (cel mai ostentativ în discuția cu George și Garett). Unii ar numi-o o atitudine de aroganță, eu nu voi merge până acolo, deoarece nu am destule dovezi.

  Pe de altă parte, în alte rânduri, și ele repetate, solicitați indulgența comentatorului și o explicație mai puțin criptică din partea acestuia (cum este cazul în discuția cu Gogu). Cu alte cuvinte, atunci când vă aflați în pielea cititorului „lambda”, vă așteptați la un tratament opus celui aplicat de dumneavoastră. Aceasta se numește fățărnicie.

  Este mare păcat, deoarece acest comportament vă știrbește din credibilitate, cel puțin în ochii mei. Dacă într-adevăr un comentariu este sub nivelul dumneavoastră, bunul simț dictează mai degrabă să nu răspundeți, decât să răspundeți pe un ton superior și așa-zis „pedagogic”. Pe cât apreciez ironizarea fină, indirectă și la persoana a treia ori impersonală (în stilul lui Caragiale), pe atât de nepotrivite cu postura de intelectual mi se par ironizarea directă, umilirea și atacul la persoană.

  După repetate experiențe de acest tip cu diferite persoane de diferite niveluri intelectuale, nu pot decât să constat, cu mare regret, că această atitudine este o boală cronică a românilor. Pentru a evita termenul de aroganță (o aroganță cronică, la nivel de popor, ar fi mult prea pesimistă pentru mine), o voi numi „the Scolding of Righteousness”. Este un termen (posibil impropriu) inventat de unii imigranți în România, care observând în mod consecvent și foarte frecvent fenomene asemănătoare, le-au botezat cu mult umor, dar și cu multă indulgență: „the Scolding of Righteousness”.

  Cu stimă.

 26. D-lui DRAGOS PAUL ALIGICA,

  Din punctul meu de vedere , articolul Dvs. este perfect. As fi vrut sa raspund acestui val imund de ura, de invidie si in special de manipulare a cititorilor, mi se invarteau tot felul de ganduri in minte, dar cand ajungeau pe hartie nu exprimau nici pe departe ceea ce vroiam sa spun. Dvs. ati reusit si sper ca ati reusit sa-l convingeti pe fratele meu mai mic si de inutilitate raspunsurilor, conform unui rationament iarasi…perfect.
  Va multumesc din suflet, Rodica Tismaneanu

  • Rodicuta,

   Nu stiam ca existi. Daca mai sunteti si altii, ar trebui sa va dati seama ca „valul imund de ura”, voi il construiti cu mare grija. Nu ar fi bine sa lasati poporul asta prost dar prea tolerant, in pace?

 27. Dl. Dinulescu- Câmpina îmi amintește de patriotarzii caragialeni. Domnule nestimat profesor ( la ce? ) cum deosebiți un cetățean român de altul? Sau mergeți pe purificarea etnică de tip
  extremist-naționalist? Poate aveți un bunic negru și nu știați? Ce faceți? Dar dacă era cuman? De ce amestecați chestiuni etnologice cu cele politice. Așa veți pierde mereu și veți fi clasat direct la dinosauri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro