vineri, septembrie 22, 2023

Mesaj de Valentines pentru România

Dragă domnişoară, (mai ai mult până la statutul de doamnă),

M-am gândit să-ţi scriu aceste rânduri, acum de ziua în care bărbaţii îşi exprimă sentimentele pentru femeile din viaţa lor. De-a lungul timpului am trecut prin toate stările posibile alături de tine : fericire, frustrare, încăpăţânare, uitare, lamentare, dor, trădare. Am dorit sa fug cât mai departe de tine, însă de fiecare dată m-am întors, habar n-am din ce motive, deşi m-am simţit trădat, minţit şi folosit. Poate sunt masochist, cum spunea cineva. Poate suntem toţi masochişti ?! Mă întreb-oare cine are nevoie mai mult de celălalt ? Nu pot să răspund la întrebare. Probabil voi pleca din nou, însă sunt convins că mă voi întoarce de fiecare dată şi nu pot explica de ce !? Deşi sunt dezamăgit de comportamentul tău, există ceva care mă atrage tot timpul la tine. De multe ori te-am asimilat unei piţipoance, care miroase a transpiraţie, se rujează, se parfumează şi iese  la mall. Altă dată,  te-am văzut la jazz la Gărâna şi atunci mi-ai plăcut, erai în cisme de cauciuc şi miroseai a munte. Sunt diferenţe mari de atitudine şi asta mă cam bulversează. Oamenii, în general se sperie de tine, din cauza atitudinii pe care o ai câteodată. Deşi  eşti o domnişoară, născută după 89, ai moştenit trăsăturile şi obiceiurile din perioada de dinainte,  din păcate uitând de bunicii şi străbunicii tăi. Şi educaţia pe care ai primit-o în primii ani, lasă de dorit, de multe ori mă gândesc că nu ai nici cei şapte ani de acasă. Şi culmea, cu toate astea, eu îţi scriu un mesaj de Valentines Day. Ce ciudat !

Nu înteleg multe din deciziile pe care le-ai luat, de-a lungul timpului. Poate ai fost influenţată de-a lungul timpului, de oameni care nu ţi-au vrut binele, poate te-ai încrezut prea mult în oameni vicleni care au vrut să profite de tine. Acum eşti majoră şi se pare că faci aceleaşi greşeli. Credeam ca femeile se maturizează mai repede, însă se pare că nu este şi cazul tău. Eşti încă haotică şi instabilă, puerilă şi indecisă. Mi-e greu să înteleg câteodată ce vrei sau ce gândeşti. Nu ai nişte obiective clare şi nu ştiu spre ce te îndrepţi. Problema e că nici nu înţeleg ce vrei de la mine şi de ce mă amesteci şi pe mine în toată nebuloasa asta. Când ai devenit majoră, în 2007, m-am gândit că lucrurile o să se schimbe, că ţi-ai făcut alte prietene şi că o să înveţi de la ele. Am fost euforic în 2007, deşi nu eram lângă tine, să simt această bucurie, pe care ţi-a făcut-o bătrâna doamnă, Europa. Mă gândeam că alături de ea şi de celelalte noi prietene, o să îţi fie mai uşor şi că ai multe de învăţat de la ele, că o să te schimbi radical în bine, că o să fii mai decentă, mai inteligentă, o sa devii o doamnă, cu stil, cu clasă. M-am înşelat. Te comporţi la fel ca înainte de a împlinii 18 ani, ca înainte de 2007. Nu te-ai maturizat deloc, ba dimpotrivă, în unele chestii te comporţi ca şi înainte de 89. Şi totuşi eu am răbdare cu tine şi sunt optimist. Mă atrage ceva la tine, care mă face să sper. Poate sunt îndrăgostit şi nu-mi dau seama ?! Dar mi-aş dori să văd ceva şi din partea ta. Adică ai dezamăgit atât de mulţi oameni, încât ar trebui să faci ceva pentru ei, să le demonstrezi că îţi pasă de ei. Pentru că ei sunt cei care contează şi pe care ar trebui să te sprijini. Ceilalţi, care spun că au grijă de tine sunt doar nişte demagogi, care au profitat de tine şi care încearcă să te folosească. Mă mir că nu ţi-ai dat seama până acum !?

Am fost cu tine la teatru, şi mi-a plăcut. Am ieşit în parc şi am citit împreună. Am mers la munte şi ne-am cărat cu bicicleta. Îmi place de tine când eşti aşa. De multe ori însă, asculţi manele la maxim, în maşini scumpe, mănânci seminţe pe stradă sau ţipi şi înjuri isterică la oamenii din jur. De multe ori am auzit că te-ai dus pe la alte prietene pe care ţi le-ai făcut în 2007, şi le-ai furat din poşetă mici chestii, ceea ce a dus la un fel de excludere de-a ta din cercul lor de prietene. În sensul că, acum, eşti privită mai cu atenţie şi că nu te bucuri de valul acela de căldură, pe care ţi l-au arătat în 2007. De aceea mi-e frică câteodată de tine şi de ce poţi să arăţi. Ca să fug, nu e o soluţie. O să încerc să te iau mai des la teatru să ascultăm muzică bună să citim, încercâd să te fac să înţelegi că nu e bine ce vezi la televizor şi că nu alea sunt modelele de urmat. De asemenea o să încerc să mă întâlnesc pe la Bruxelles cu prietenele tale mai noi şi o să le rog să te ajute, să ne împărtăşească din experienţa lor şi să ne arate ce au făcut ele de au ajuns distinse doamne. Va fi destul de greu, însă cred că şi tu îţi doreşti acelaşi lucru, doar că eşti prea bulversată să realizezi asta. Există în tine, bunătate, candoare, înţelegere, altruism, frumuseţe şi de aceea meriţi să fii iubită şi meriţi ca lumea să se zbată pentru tine, meriţi să ţi se ofere ce e mai bun. Trebuie însă, ca şi tu să îţi doreşti asta !

Îţi place ce vezi la colegele şi prietenele tale ? Trebuie să faci eforturi ca să ajungi la nivelul lor, bineînţeles, ajutată de oamenii care cred în tine şi nu doar de cei ce vor să profite de naivitatea ta. Anul ăsta, în decembrie, o să împlineşti 24 de ani. Este o vârstă frumoasă la care poţi realiza multe. Anul viitor o să primeşti din nou o gramadă de bani de la doamna Europa. Ultimii şapte ani, ai cheltuit şi risipit pe prostii, banii frumoşi pe care i-ai primit. Şi mai mult decât atât, ai fost înşelată de multe ori de căre oameni care s-au prezentat ca prieteni şi care cică îţi vroiau binele. Să vedem dacă ai învăţat ceva din ultimii 7 ani. În 2014, o să primeşti şi mai mulţi bani şi sper că nu îi mai arunci pe prostii şi să îi foloseşti eficient. În 2020, o să fii puţin peste 30 de ani şi sper să devii o femeie şi o doamnă adevărată. Ce poate fi mai frumos decât o femeie la 30 de ani, frumoasă, elegantă, manierată, care a trecut prin viaţă, care a gustat din bune şi rele şi care s-a format şi cizelat în timp ? Până în 2020 însă, voi încerca să-mi păstrez răbdarea, bunăvoinţa şi optimismul, deoarece ştiu că mi le vei pune la încercare.

Al tău prieten

Graţian

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Bărbații adevărați își exprimă sentimentele în fiecare zi. Bărbații români au și zile speciale: Dragobete, 1 Martie, 8 Martie, Ziua Mamei șu nu în ultimul rând Duminica Mironosițelor.

  • Se pare ca Dl Gratian a batut saua, dar iapa nu si nu sa priceapa …

   Domnisoara careia ii este adresat mesajul este Romania, o domnisoara interesanta, sigur iubita, poate putin inteleasa, care cred ca nu-si intelege propriile gesturi asa ca de intelegerea reactiilor celorlalti ce sa mai vorbim.

   De la sacrificiul Dochiei la pasiunea Catalinei pentru „vicelanul copil de casa” cand ar fi putut sa aiba Luceafarul, ne-am trezit cu … Mitza!!!! Noroc cu Dl Gratian ca nu a ramas Dra singura si ambetata :-D

   Foarte frumos scris, Dle Gratian! Mi-a mers la inima, ceea ce n-am putut spune pana acum de nici un articol de pe acest site. Felicitari!

 2. Frumos text!

  Cred ca autorul este indragostit.
  Cata rabdare, sa mai astepte inca 7 ani!!!!

  Poate apare schimbarea mai repede, cum oare s-ar putea accelera?
  Ce zic si altii care au trecut prin acest zbucium?

  • Schimbarea a și apărut, foarte rapid. De la Sfântul Valentin dimineață s-a schimbat la Valentines, ca să priceapă maneliștii, ce vrea ei, Valentinesssssss ășșșșșșșșștia, că e mulți, câte esssssssuri, câte fâsssssuri.

   • Observatie corecta ref. Valentines, dar tonul???

    Buna si observatia ca in fiecare zi barbatii isi pot exprima sentimentele fata de alesa inimii lor – paote ca unele sunt de foame, altele de frustrare, de fericire sau mai stiu care ar mai altele…

    Ce ar fi daca Dvs. ati scrie in fiecare zi, pret de cca. 7 zile, ce ii doriti domnisoarei sau doamnei Dvs., pentru ca stiu ca sunteti un barbat adevarat.

    Sper ca nu sunteti Morocanosu’ din Alba ca Zapada si cei 7 pitici…

    In rest numai de bine va doresc!

    P.S. Nu scriu cu diacritice – oare gresesc grav aici?

 3. Cavalere Gratian,
  Ai contribuit cu ceva la educarea, emanciparea domnisoarei sau doar constati si speri sa se dezmeticeasca singura ? Unele asa zise prietene de aici, dar care merg pe la UE o parasc mereu si asteapta sa fie urecheata. Daca va continua asa va ramane domnisoara batrana.

 4. „Femeia” ta (si a mea) este o femeie abuzata si confuza. S-a trezit despuiata sub gloantele din 1989. Nu stia ce sa faca, cu ce sa isi acopere goliciunea si durerea. S-a lasat inocet prostita de cativa care „s-au facut ca lucreaza”. Pareau ca stiu ce fac, ea nu stia sa le spuna care este drumul bun. Vazuse peste gard, mai auzise la „sarma” cate ceva, dar nu traise ea insasi astfel de experiente.

  Odata pierduta atat de brutal si euforic inocenta, nu a mai stiut care este calea buna. S-a vandut fiecarui „barbat” care i-a promis cate ceva, chiar daca fiecare a despuiat-o si i-a vandut vesmintele pe nimic.

  A fost mereu amagita ca va veni din exterior un Fat-Frumos care ii va rezolva toate problemele. Nu stia ca El vine pentru binele lui, nu al ei. Spera – a sperat mereu, ca poate isi va gasi linistea, ca poate va fi respectata si poate putin fericita. Avea ce oferi, dar femeilor usoare li se ia totul si nu li se da nimic, asta nu invatase.

  Nu stia ce este respectul, nu a avut cine sa o invete. Copilaria inghetata a facut-o credula. Nu stia ca basmul cu Cenusareasa este doar un basm. A intrat fericita si vesela in „familia” cea mare si se bucura pandind de dupa usi balurile la care participau surorile. Numai respirand aerul lor „occidental” si era deajuns. Rochiile lor second-hand si pantofii purtati erau foarte bune pentru ea. Candva stia sa le confectioneze si ea, dar „amantii” i le vindeau scump spunand ca asa este moda. Si ce nu face o femeie pentru a fi placuta?

  Zi de zi, trebuia sa supravietuiasca pe langa surorile mai mari. A spala de jos si a dormi in cenusa parea firesc atata timp cat putea trimite copiilor bani pentru mancare. Nu stia sa faca diferenta dintre mandrie si umilinta. Fuseze abuzata in copilarie, „barbatii” ei de acum o amageau, nu stia sa vada clar.

  Copii cei mai buni o paraseau. Nu ii parea rau dupa ei, stia ca nu le poate oferi nimic. Se bucura pentru ei, spera ca poate o vor ajuta ei candva. Dar nu stia sa le ceara ajutorul. Era si mandra, dar si proasta. Saraca si mai ales fudula. Mandria prosteasca fusese adanc sadita in copilarie. Era o mama abuzata. Nu putea intelege povestirile lor de „dincolo” pentru ca ea nu iesise niciodata „afara”.

  Cand ceva nu mergea bine la Castel, surorile ei o scuipau intai pe ea. Copii ei nu erau buni, indiferent ca nu erau mai buni sau mai rai decat copii lor. Camera ei nu erau suficient de securizata pentru ca avea mai multe usi ramase din copilarie neacoperite. Mancarea de manzat ii era atribuita chiar daca nu vedea nicaieri nici un cal. Copii ii erau umiliti si prigoniti de una dintre surori mai mari care nu-si mai dorea mai multi sclavi pe mosia ei. Bastarzii ii erau atribuiti si chiar identificati cu ea, chiar daca ii fusesera lasati cu cateva secole in urma la usa.

  Ea inca spera. Nu stia nici ea exact ce. Nu are inca o directie concreta. A fost un moment a unui capitan de vas care s-a laudat ca are experienta de matelot. Dar echipajul a facut presiune si l-a izolat in cabina. Acum puntea ei e plina de multi si diversi mateloti. Uneori ei par uniti, alterori se mai bat in orgolii. Unul este mai insistent chiar daca a furat in tinerete. Altul mai guraliv, bagator in si de seama. Amandoi orgoliosi. Dar Ei place sa stea la TV sa le priveasca lupta ascunsa. Asa a fost ea invatata sa simta ca traieste, doar circ si foarte putina paine!

  E o femeie-copil, abuzata, inselata, inocenta. Nu poate ceda patimilor. E balcanica, temperamentala. Dependenta este mai puternica, abuzurile prea adanc inradacinate. Poate cu psihoterapie, in timp. Dar psihoterapia inseamna ordine, inseamna respectarea programului si a angajamentelor asumate. Inseamna dezintoxicare. Au incercat unii medici sa ii reduca portiile de dependenta, dar a intrat in sevraj si au venit alti medici acum.

  Ea inca viseaza la povestile copilariei si spera ca doar un barbat care o iubeste, o respecta si o doreste o poate transforma in Printesa. Dar nu mai exista Feti-Frumosi care sa vina la ea. Toti au plecat.

  Ca sa iasa din starea ei, are nevoie ca surorile mai mari sa o ia de mana sa o invete marierele. Dar vrea Ea oare asta?

 5. n o cauta dle in discoteca. urca n creierul muntelui, vezi sa aiba buze naturale si sa nu duhneasca a coco chanel. daca nici acolo n o gasesti, roaga te si fa ce vrei :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gratian Mihailescu
Graţian Mihăilescu este expert in dezvoltare regională si consultant în afaceri europene, în prezent încercând să înfiinteze un Institut de Dezvoltare Locală în Timişoara. Absolvent de jurnalism, s-a specializat în Afaceri Europene si Dezvoltare Regională, fiind bursier în Germania, Italia, Belgia şi Ungaria la prestigioase instituţii din ţăriile respective. De-a lungul timpului s-a implicat în activităţi ale societatăţii civile, în ţară sau pe plan extern, colaborând cu clubul RO-UE, Europuls, Liga Studenţilor Români din Străinătate şi alte organizaţii non-guvernamentale din Vestul României. În ultimii ani a publicat articole despre fonduri europene şi dezvoltare regională pe siteuri de specialitate.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro