duminică, noiembrie 28, 2021

Meserie!

Învățământul profesional nu se bucură de o reputație prea bună în România. Este forma de învățământ ai cărei absolvenți au cele mai slabe rezultate școlare ori rata cea mai mare a absenteismului, e un fel de oaie neagră, la întrecere cu facultățile care produc absolvenți cu diplomă pe bandă. În același timp, rămâne o formă de învățământ cu potențial crescut și rapid de inserție profesională în condițiile emigrării forței de muncă din ultimii ani și ale șomajului în rândul tinerilor. Așa trebuie că s-au gândit și reprezentanții Ministerului Educației când au redactat Metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional de stat cu durata de 3 ani, care intră în vigoare din anul școlar 2014-2015.

Metodologia bunelor intenții pentru învățământul profesional riscă să împace mai mult capra decât varza. Ceea ce aduce nou documentul este instituționalizarea relației dintre unitățile de învățământ și operatorii economici ori instituțiile publice care au capacitatea să ofere sesiuni practice elevilor școlilor profesionale, o viziune mai antreprenorială a educației profesionale. Textual:

Art. 8. (1) Învățământul profesional cu durata de 3 ani se organizează numai în unitățile de învățământ care anexează la propunerea privind planul de școlarizare, contracte-cadru încheiate cu operatorii economici / instituții publice, prin care se stabilesc obligaţiile privind:

a) organizarea și desfășurarea procesului de formare pentru obținerea calificării profesionale a elevilor și a stagiilor de pregătire practică, precum şi proiectarea curriculumului în dezvoltare locală;

b) asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pregătirii practice a elevilor din învăţământul profesional;

c) asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de certificare a calificării profesionale a elevilor.

În principiu, e bine să te asiguri din timp că elevii au unde să efectueze stagiul practic, să ia contact cu angajatorii și cu munca propriu-zisă.  Mă întreb însă, dacă nu cumva această obligativitate o să fie doar o formalitate, sau la polul opus, dacă nu e prea mult în favoarea angajatorului. Pentru a putea semna contractul, această firmă, companie locală, trebuie să remunereze suplimentar niște persoane responsabile de instruirea și supravegherea elevilor, elevi pe care mai apoi îi va putea angaja, potrivit vârstei și experienței cu salarii minime. Deci, din punct de vedere al profitului pe termen mediu, companie-elev, 1-0.

Un alt nejuns al acestei propuneri  este că cifra de școlarizare se modifică anual, pe baza solicitărilor operatorilor economici.

Art. 9. (1) Cifra de şcolarizare pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani se stabileşte anual, pe baza nevoilor pieţei muncii şi a tendinţelor de dezvoltare, conform documentelor de planificare, respectiv Planul Regional de Acţiune pentru Învăţământ (PRAI) la nivel regional şi Planul Local de Acţiune pentru Învăţământ (PLAI) la nivel local, precum şi pe baza solicitărilor operatorilor economici.

Practic, dacă operatorii economici spun că nu mai e nevoie de sudori, elevul nu se mai poate înscrie și nu mai poate urma specializarea cu pricina, pentru că nu mai e vorba de alegerea lui, de interesul de a avea o anumită meserie, ci de cerințele pieței.

Și încă o observație, legată de lista unităților de învățământ care se stabilește de la an la an (Art. 10. (1) Lista unităţilor de învăţământ care organizează învăţământ profesional cu durata de 3 ani se stabileşte anual, pe baza propunerilor unităţilor de învăţământ şi a operatorilor economici.): în goana după adaptare rapidă la ofertele de muncă, mă tem că elevii vor fi confuzi, iar instituțiile vor fi incapabile să-și creeze o tradiție în furnizarea unei anumite specializări și a unei oferte educaționale profesionale de calitate.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Pe parlamentari nu ii intereseaza soarta industriei, economiei etc. Sa se descurce!
  Pe ei ii intereseaza cum sa faca pentru ca cei mai multi absolventi de clasa a XII sa treaca de Bac si sa-si amine intrarea (esecul) pe piata muncii prin inscrierea la o universitate privata (de regula), ca acolo nu prea trebuie sa inveti sau sa participi la ore ca sa iei o diploma, iar ei, parlamentarii, se inghesuie sa devina „cadre didactice universitare”.
  Probabil acum fostele grupuri industriale, ajunse licee (unde luau Bac. intre 0% si 3%), se vor grabi sa-si rotunjeasca „portofoliu de activitati” si in acesta zona, facind contracte cu prezumtivii angajatori (pe principiul „ajutati-ne si pe noi, ca asta se cere!”). De unde vor mai lua profesori/maistri pentru meseriile dorite? Cine le va transmite copiilor taina unor meserii?

 2. „Practic, dacă operatorii economici spun că nu mai e nevoie de sudori, elevul nu se mai poate înscrie și nu mai poate urma specializarea cu pricina, pentru că nu mai e vorba de alegerea lui, de interesul de a avea o anumită meserie, ci de cerințele pieței.”

  Vai, ce surpriza: cerintele pietei primeaza in fata alegerii elevului, ceea ce este desigur un lucru rau! In schimb, daca elevul este „sustinut” sa se califice intr-o meserie fara cautare pe piata, e bine – ca doar ii plateste societatea ajutorul de somaj!

  Stimata doamna, va sugerez sa aflati cati absolventi de „relatii internationale”, „jurnalistica” sau „tehnici de comunicare” – mai sunt si altele, lecturati programa „universitatii” Spiru Haret spre edificare – sunt angajati magazioneri sau secretare (scuzati: personal assistants). Sau stau acasa, pe banii parintilor!

 3. Stimată doamnă Iordache
  Punctul dv s. de vedere ar fi corect într-o economie organizată – ori nu avem aașa ceva.
  Marea majoritate a agenților economici – întreprinderi mici și mijlocii – sunt striviți de fiscalitate și de impossibilitatea de a face planuri de afaceri pe termen lung, deci fug de extinderi și luptă pentru supraviețuire. S

 4. @autor
  „elevi pe care mai apoi îi va putea angaja, potrivit vârstei și experienței cu salarii minime. Deci, din punct de vedere al profitului pe termen mediu, companie-elev, 1-0.”
  nu vad ce-i rau in asta. o companie TREBUIE sa faca profit, altfel da faliment. si cam ce salariu ar trebui dat cuiva cu zero experienta in munca. de CEO? fireste ca e salariul mic, si e normal sa fie asa. pe de alta parte, angajatii nu-s legati de glie, si pot oricand pleca dupa ce au invatat meserie, daca nu-s multumiti de salariu.

  „Un alt nejuns al acestei propuneri este că cifra de școlarizare se modifică anual, pe baza solicitărilor operatorilor economici.”
  mi se pare o chestie de bun simt. daca sunt deja 100 de sudori in firma, si firma descopera ca nu-i mai trebuie altii, dar ca ar avea nevoie si de vreo 30 de strungari, la ce bun sa sponsorizeze mai departe „productia” de sudori??? pentru concurenta? pe banii ei?

  in alta ordine de idei, la ce bun sa invadezi piata muncii, an de an, cu economisti, de exemplu, daca piata e deja supra-saturata de ei? cui ii foloseste? firmelor nu, ca au destui. absolventilor nu, ca nu gasesc de lucru.

  „traditia” e mai putin importanta decat flexibilitatea. erau orasele in Germania cu traditie de sute de ani in productia de ceasuri mecanice. alea nu se mai poarta / vand. de ce ar continua „traditia”, pentru ceva fara cerere pe piata? asa ca s-au reprofilat pe chestii oarecum asemanatoare (mecanica fina), si toata lumea e fericita. pastrarea „traditiei” ar fi insemnat ceasornicari muritori de foame.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Claudia Iordache
Din punct de vedere academic și profesional, Claudia are un profil interdisciplinar. A absolvit Relații Internaționale și Studii Europene și Masterul Cultură și Politică în Context European și Internațional, la Facultatea de Litere (Universitatea din București). Student Erasmus, a studiat 6 luni Științele Comunicării și ale Informării la Universitatea Michel de Montaigne, Bordeaux III. De doi ani, este Specialist Comunicare și Relații Publice la Fundația pentru o societate deschisa și coordonator de proiect.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro