joi, decembrie 2, 2021

Metamorfozele globalizării (1) “Pieţe”

Cu toate greutatile si cu tot scepticismul meu, Uniunea Europeana este o necesitate imperativa. Mi-as dori ca oamenii care totusi citesc articolul acesta sa inteleaga ca Romania nu cere pomana de la UE, ci are ce oferi si sper ca ceea ce posedam noi vor constientiza europenii occidentali  si blegii nostri politicieni. Cetatenii Romaniei, ca si cetatenii altor state est Europene, NU trebuie sa se simta veniti cu caciula in mana la masa bogatului din simplul motiv ca   noi, esticii, facem diferenta in acest proiect numit Uniunea Europeana.

De facto cifrele arata aproape anecdotic. Romania si Bulgaria au contribuit la Uniunea Europena cu: 1% PIB, 5% la populatie, 8% teritoriu si 50%  mai multi ursi in padurile Europene.

Globalitatea s-a regionalizat, creand cativa poli economici pe care criza ce o traim i-a accentuat, aratand ca de fapt sub ochii nostri s-au creat niste constructii pe care nu le-am observat. Astazi se poate vorbi de o federatie Nord Americana, SUA, care se contracteaza, ramanand intr-un fel sau altul dominanta inca in afacerile planetare. Putem discuta despre o China pe un drum de supra-industrializare accentuata, care tinde spre auto-suficienta si cauta piete de desfacere si de materie prima, in special in Africa si Orientul Mijlociu. Vorbim de ANZ (Australia si Noua Zelanda), care pierzandu-si piata traditionala (Marea Britanie) , care s-a   alaturat Uniunii Europene a trebuit sa respecte regulile Uniunii, desi a avut destule facilitati pe care altii nu le-au avut. ANZ a facut singurul lucru posibil – s-a integrat regional, adica si-au desfasurat legaturile comerciale spre America de Sud.

America de Sud devine, dupa dezastrul Argentinei din 2001, un continent socialist aproape in totalitate. Singura posibilitate de a inchide enormele discrepante sociale si de a trece la democratii adevarate este lichidarea oligarhiilor locale cu ajutorul unor regimuri egalitariste. Bineinteles ca  Chavez – clovnul – este departe de a fi un lider ideal, totusi cred ca exemplul “sindicalist” al Braziliei este necesarul politico-economic al Americii de sud. Situatia Americii de Sud este net superioara in aceasta criza economica mondiala fata de ceea ce ar fi putut fi intr-o situatie de oligarhie care i-a bantuit inainte cu un deceniu, doua.

India si Orientul Mijlociu sunt dependente de SUA, India economic si Orientul Mijlociu militar (in majoritatea lui, in afara de Siria si Iran).  UE este prezenta extrem de putin in aceste locuri in primul rand din cauza lipsei unei politici externe coerente. Asadar pietele UE sunt minore si dependente in toate regiunile pe care le-am descris mai sus.

In oceanul economic planetar raman trei sau patru state, tehnologic dezvoltate, toate cu probleme diferite. Le-as numi “portavioanele economice” care navigheaza intre diferitele regiuni economice. Aceste “portavioane economice” sunt: Japonia, Coreea, Israel si Taiwan. Toate fara resurse, insa cu industrii tehnologizate la maximum  si toate se comporta mai mult sau mai putin bine in ultima criza, in special din cauza diversitatii pietelor lor de desfacere.

Hai sa analizam acum situatia Europeana. Fara extindere Europa va muri economic. Europenii au fost si sunt “tool-makers” – constructori de aparatura si promotori ai industriei grele. SUA nu are nevoie de produsele Europene, le are pe ale ei. Europa a fost acum 4-5 decenii piata de desfacere tehnologica a Statelor Unite. “Portavioanele economice” cumpara mai putin decat vand in Europa.  Orientul Mijlociu si Africa sunt piete care nu necesita inca gradul de dezvoltare al produselor europene la nivelele superioare si la nivelele inferioare China “rade” tot. China a devenit in ultimul deceniu “tool-maker” cu ajutorul tehnologiilor cumparate sau “imprumutate” din Europa. America de Sud nu are inca suficient capital si necesitati pentru a adopta marfurile pe care Europa are sa le ofere.

Bun, atunci unde? Atunci in noile membre ale Uniunii si Rusia, care  au ce vinde si au si nevoi tehnologice gigantice pentru a redeveni o putere globala. Tehnologizarea Europei de Est si extinderea maximala reprezinta un interes economic fara de care Europa nu mai poate exista ca entitate economica de luat in seama.

Romania poate deveni un extraordinar pivot comercial pentru Europa daca va intelege cum. Din nefericire, avem cea mai jalnica clasa politica din cate sunt in acest continent si mai rau crestem o populatie de asistati sub vestitul slogan “ce se mai da, astazi”!

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Buna ziua,

  „Romania poate deveni un extraordinar pivot comercial pentru Europa”. Romania poate deveni si o putere nucleara, daca imi permiteti o gluma. Ceea ce nu inteleg din articolul dvs este cine si ce ar putea sa faca pentru ca lucrurile sa se intample astfel. (Re)-tehnologizarea Europei de est este un proces care a inceput de mai multe ori de-a lungul istoriei insa niciodata nu a fost terminat. De asta sunt si in purgatoriul asta. De ce acum ar fi altfel?

  • Buna ziua Andi,
   in gluma credeti-ma ca este mai usor pentru Romania sa devina o putere nucleara decat sa devina pivot comercial.

   1. Intr-o democratie liberala, antreprenorii si capitalistii autohtoni ar trebui sa o faca, ajtutati mai mult sau mai putin de statul Roman care trebuie sa puna la dispozitia lor o legislatie si o infrastructura corespunzatoare.

   2. Atata timp cand banii facili vor fi „facuti” din afaceri cu statul nimeni nu va incerca sa iasa afara si sa faca afaceri europene cu adevarat. Firme Est-Europene (cehe, poloneze si unguresti) au investit in Romania, noi nu am facut-o. Deci problema este a noastra si in special a statului care a creat un capitalism clientelar dependent de banii lui atat de facili. Cotizezi primest. Nu primest iesi de pe piata.

   3. Retehnologizarea „estului” a fost facuta ocolind Romania care are tot ce doriti in afara unei „economii de piata”. Fara o infrastructura serioasa nu se poate face afaceri in Romania. Daca un tir parcurge 1000 de kilometrii prin Cehia si Ungaria in 12 ore, aceasi distanta in Romania necesita 24-30 de ore. dupa cum stiti „time is money”.

   4. (Re)-tehnologizarea Europei de Est nu s-a facut niciodata ca interes national al occidentului. Astazi acest interes exista. Problema lor este ca ei nu-si gasesc parteneri in noi din multe cauze, principala este coruptia endemica, justitie deficitara si o clasa politica infantila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Cât costă viața ta? Ar trebui statul să plătească despăgubiri pentru decedații de Covid?

După ce mor 4-500 de oameni pe zi în timp de pace, iar România este astăzi pe locul 10 la număr de...

Lașități românești, profituri maghiare (2)

LEGENDA, MITUL ȘI CULTUL LUI DRACULA Să fim serioși, legenda, mitul și mai ales cultul lui Dracula nu au...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro