vineri, ianuarie 24, 2025

Metamorfozele globalizării (2) “Multinaţionale”

Trebuie sa mentionez de la inceput ca am o simpatie extrem de rezervata fata de acest fenomen tipic al globalizarii si al globalitatii, ajuns in etapa in care ne aflam. Am sa incerc sa-mi descriu rezervele pe care le am, fara a dramatiza, dar si fara a bagateliza. Ca definitie, “O compania multinaţională este unitatea economică care produce bunuri sau servicii pentru a genera profit iar activitatea sa depăşeşte graniţa unei singure ţări. O firmă multinaţională este structurată în filiale localizate pe mai multe teritorii naţionale sau chiar la nivel global. Filialele sunt controlate complet sau parţial de către societatea-mamă”. Bineinteles limba de lemn, cap-coada.

Adevarul este putin diferit – ceea ce numim noi in limba romana “compania multinaţională” este de fapt o “companie  transnaţională.” Terminologia  care se foloseste de numele “multinaţional” implica de fapt o prezumtie  falsa, care sugereaza un  proprietariat multinational, de fapt proprietariatul este de obicei “national” si apartine unor entitati inregistrate in tari straine.

Fenomenul firmelor multinaţionale, care de fapt sunt transnaţionale, nu este nou; el a fost inagurat pe la inceputul secolului XX si aplicat pentru prima data firmelor care exploatau materii prime in tari straine (majoritatea lor colonii, dominioane sau state cu o independenta limitata). Daca acest prim val de globalizare economica a fost malefic, al doilea val de  multinaţionale-transnaţionale a fost mult mai pozitiv si a transferat de multe ori  tehnologie si facilitati de productie. Acest val ne-a ajuns si pe noi in perioada interbelica si postbelica. Renault-Dacia este un exemplu al succesului acestui val. Al treilea val, care ne-a atins pe noi, este cel de dupa ’89, care de fapt a exportat consumerismul occidental si in special cel american pe meleagurile noastre. Aici sunt extrem de rezervat de utilitatea si de beneficiile nationale ale acestui val. Chiar nu vad care ar fi aportul MacDonald, KFC  sau Ikea la economia Romaniei.

Bineinteles, acest val a fost insotit si de beneficii – firme ca IBM, Microsoft sau Oracle, si-au adus si isi aduc aportul in modernizarea Romaniei. Din nefericire, mult mai limitat decat s-ar fi putut. Daca nu gresesc, numai Oracle are un centru de cercetare si dezvoltare in Romania.

Al patrulea val al “multinaţionalelor- transnaţionalelor” a fost in intregime financiar-bancar. Poate dl Isarescu sa vorbeasca pana maine despre BCR,BRD, BancPost, etc. ca de banci romanesti, de fapt ele nu prea sunt, daca ar fi fost nu ar fi fost necesare “aranjamentele” de la Viena in contractul cu FMI.   Aici s-au facut, din nefericire, multe greseli, care ar putea umple multe pagini, nu am nici un chef sa le umplu!

In Romania existau 26.467 de grupuri multinationale (transnationale) la nivelul anului 2008, reprezentand 86% din totalul grupurilor de intreprinderi, cea mai mare parte a acestora fiind controlate din strainatate, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS). Numarul grupurilor de intreprinderi romanesti se situa la 4276 de entitati, aproximativ 94% dintre acestea avand doua sau trei intreprinderi. Grupurile de intreprinderi din Romania isi desfasoara activitatea preponderent in comert, industria prelucratoare sau constructii. (Sursa:ZF) Dupa aproape doi ani de criza, numarul lor a scazut cu aproximativ 25%, astazi actionand cam 20 de mii de multinationale (transnationale).

Potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC). In urmatorii 15 ani vor aparea 189 de companii multinationale cu capital majoritar romanesc, Romania situandu-se aproximativ la acelasi nivel cu Ucraina (192 de companii multinationale noi) si Ungaria (221). Cele mai multe companii multinationale noi in regiunea Europei Centrale si de Est vor proveni din Rusia (930) si din Polonia (287). Raportul mai arata ca peisajul economiei globale se va schimba in urmatorii 15 ani, pe masura ce tot mai multe companii multinationale din China si India vor cauta sa se extinda pe pietele externe. In plus, vor exista din ce in ce mai multe companii multinationale provenind din state precum Singapore, Malaysia si Coreea de Sud. (Sursa:HotNews) Personal nu stiu de unde acest numar sau cum s-a ajuns la el, nu prea vad multe posibilitati in fezabilitatea acestui numar, desi 15 ani este o perioada mult prea lunga ca cineva sa-si aminteasca de acest studiu.

Sunt sigur ca un mare numar de privatizari au fost impuse si pana la urma au fost pretul acceptarii noastre in UE, totusi o gandire si regandire a relatiilor Romaniei cu entitati transnaţionale ar fi necesara. Interesant daca CSAT se ocupa cu asa ceva si/sau exista un document public pe acest subiect. Parerea mea, ca ar trebui!

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

  1. am vazut benzinarii Rompetrol si Petrom in Ungaria, Bulgaria,Serbia (chiar inainte de OMV) Sunt aceste firme transnationale? Daca cizmarul din Pecica isi deschide un atelier la Mako devine transnational? Renault are un centru de studii/proiectare la Titu, ORACLE nu e singur in RO. Iar daca o mare transnationala, prezenta in vreo 80 de tari, NU deschide in RO e de condamnat ca probabilitatea 1,25% nu s-a realizat???

    • prudent salut,
      lucrurile sunt simple si se numesc „valoare adaugata.” Daca cizmarul din Pecica, genereaza valoare adaugata, creaza locuri de munca si plateste taxe este mul mai valoros decat Rompetrol despre care cred ca stiti exact cum stau treburile.

  2. Dar de Dacia ce parere ai, este ea o masina romaneasca, asa cum afirma majoritatea con-cetatenilor nostri? Se poate vorbi despre „industria auto romaneasca” in conditiile in care la noi se fac Logan-uri pentru Renault, Forduri pentru Ford si alte subansamble (volane, faruri, scaune) pentru alte marci?
    Eu am gasit ca Group Dacia e detinuta in proportie de 99,5% de Group Renault care e detinuta vreo 25% de Nissan si vreo 14% de statul francez (iar aici imi amintesc ca la inceputul crizei guvernul Tariceanu a acordat ajutoare de zeci de milioane de euro „intreprinderii” de la Pitesti).

    • NewLevel salut,

      In cazul Dacia, cred ca am avut noroc, mult mai putin decat in cazul Ford. Sa speram ca lucrurile vor merge si la Ford la fel de bine. Se putea mai bine, bineinteles! In orice caz ii prefer pe astia in comparatie cu MacDonald sau KFC.

      • Nu inteleg ce ai cu McD sau KFC. Ca orice alta investitie straina, aduce un plus economiei romanesti – taxe la stat, locuri de munca, infrastructura, chirii platite, firme mai mici care traiesc pe langa ei, etc… A, ca nu sunt sanatoase si ca speculeaza lipsa de educatie gastronomica a romanilor, asta e alta poveste, de ordin etic, nu economic. Pe de alta parte, este datoria parintilor si a profesorilor sa ii educe pe copii, nu a multinationalelor.

          • Mda, si eu as prefera numai investitori in industrie, agricultura, cercetare, stiinta, etc… Dar investitorii ne aleg pe noi, nu noi pe ei. Si ei ne aleg si in functie de ‘calitatile’ noastre. Daca suntem muncitori, destepti, educati, cu bun simt si eficienti – investitorii vin sa produca la noi. Daca suntem consumatori de bere la PET si de showuri TV 6 ore/zi, investitorii vin sa ne vanda junk food …

  3. Metamorfozele globalizarii sunt parte intrinseca a fenomentului de globalizare.
    Globalizarea, insa, este un instrument dintr-o paleta de instrumente folosite cu un anume scop.
    Ca urmare, nici globalizarea si nici multinationalele, ori „cucerirea pietelor de desfacere” nu sunt ce par a fi.
    Un inceput de clarificare, doar un inceput, este oferit de doctrinele militare in vigoare (nesecrete) ale fortelor de operatii speciale ale SUA. (Asa zisele Field Manuals, privind razboiul neconventional, apararea interna straina, operatiile psihologice, contrainsurgenta, samd, toate acestea fiind comonente ale razboiului nelegiuit – irregular in engleza, dar traducerea ca neregulate este improprie deoarece au reguli: manualele) Manualul ARSOF in vigoare pentru razboiul neconventional explica principiile razboiului nelegiuit, componentele acestuia dar si instrumentele puterii de stat. Doctrina nominalizeaza si globalizarea si institutiile internationale (financiare sau nu) si modul lor de utilizare, dar si multinantionalele.
    Perspectiva nu trebuie insa limitata la SUA si la politica (declarata oficial si in vigoare) de dominare a lumii pana in 2020 (politici ramase in vigoare si dupa regimul Bush). Fortele de operatii speciale ale Frantei si SUA (ca si cele subordonate ale altor state) au aparut dupa 1952 fiind formate de cele britanice (pe scheletul vechilor SOE), britanicii ramanand oricum in controlul celor doua 9sau ale altor state).
    Ca urmare, repetarea unor fenomene social economice care au condus la razboiul doi mondial nu este intamplatoare asa cum nu este nici ignorarea lectiilor istoriei din domeniul financiar, bancar, economic sau politic. (Austeritatea anilor 1930, sub pretextul crizei, a condus la situatii grave, azi cunoscute si totusi „ignorate”)

    • Lucius Vifor Barbu salut,
      Nu cred ca ignor ceva, vezi postarile urmatoare. Nu vrea sa discut despre speculatii posibile, imposibile sau de alt gen. Incerc sa raman cu picioarele pe pamant si sa discut despre lucruri pe care majoritatea cititorilor le pot analiza impreuna cu mine.

  4. Apropos de Oracle, din cate stiu si HP are un centru de cercetare si dezvoltare la Cluj, ce nu are legatura cu centrul GeBOC de la bucuresti. HP Cluj numara ~100 de angajati.

  5. salut Theophyle,
    mai sunt firme din domeniul IT care si-au deschis aici centre de dezvoltare si cercetare si sunt destul de active pe piata romaneasca.
    un exemplu este Graitec (firma mama este franceza) care are aici toata dezvoltarea. In domeniul in care activeaza este chiar mare (daca nu ma insel e a treia la nivel global)
    stiu ca nu se face primavara cu o floare, dar suntem pe drumul cel bun. eu sper ca in urmatorii ani vom mai vedea exemple de acest gen. macar sa se limpezeasca apele o data cu astia de ne conduc, ca de balamuc nu prea sunt interesati cei de afara.

    • Salut Amos :)
      Cel mai important lucru este ca dupa 20 de ani sa fim capabili sa despartim politica de afaceri, cel putin de cele clientelare. Nu am stiut de Graitec, multumesc pentru informatie.

  6. Nu as minimaliza utilitatea transnationalelor din al treilea val in economia romaneasca. Ne-au obligat sa invatam niste standarde in ce priveste produsele, promovarea si relatia cu clientul cu care nu eram obisnuiti. Fac abstractie aici de aplicarea uneori „romaneasca” a acestor standarde si de produsele specifice ale acestor companii (nu cred ca e relevant pentru discutie daca e sanatos sau nu sa mananci la fast food).
    Strict economic, o parte din produsele Ikea de exemplu, sunt facute de firme din Romania. Nu multe, ce-i drept, dar asta nu e vina celor de la Ikea, ci a producatorilor romani care nu au reusit sa ofere/mentina calitatea la standardul cerut.

    • Radu salut,
      nu minimalizez si nu denigrez. Cand cumpar Ikea platesc si pentru QA-ul Ikea, cand marfa nu este corespunzatoare chiar nu-mi pasa cine a facut-o, este treaba lor. Managerii si cultura corporatista a „transnationalelor” este denaturata in contact cu aerul mioritic, in cel putin cele 5-6 cazuri pe care le cunosc personal, intrebare este de ce aici se intampla si nu se poate intampla in Cehia sau Polonia?

  7. Theo, ai uitat poate cel mai important lucru: o corporatie, prin natura ei, E SOCIALISTA (link)!! :D

    Mai ales cele transnationale. Kolko (1960) a explicat foarte clar cum se face acest transfer, cum fug ele de OBLIGATII si RESPONSABILITATI.

    Daca nu era „Statul” mult iubit care sa le ajute cu pasuiri (mai exact coruptie) uite ca nu mai era nici o criza.

    :)

  8. prima corporatie multinationala cunoscuta in istorie au fost cavalerii templieri, acestia devenise un fel de stat in stat de la organizare structurala pana la a-si impune propriile reguli, astfel devenise de temut de propriile state care i-au si format…nu departe sunt si corporatile din ziua de astazi, lucrez intr-una din aceste corporatii structurata tipic militar, telul lor: acapararea pietei, mentinerea standardelor,…etc, etc…suna a razboi nu!…ca sa distrugi o astfel de corporatie eu cred ca nu se poate!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro