miercuri, iulie 8, 2020

Micul Napoleon de la Cultură

Nu știu câte parale face ca matematician sau, mă rog, în calitate de profesor universitar dr. de Matematică, dl. Valer Daniel Breaz. Dar ca ministru al Culturii s-a dovedit încă de la preluarea mandatului un impostor sadea.
L-am văzut și auzit dând, cu importanța activistului mândru că a dobândit încrederea partidului, iar această încredere îl face la minut și competent, și infailibil, tot felul de indicații prețioase în privința monumentului cu care a fost marcat la Alba iulia Centenarul Marii Uniri și gata. M-am lămurit îndată. PSD făcuse la Cultură o nouă numire catastrofală. Plasase în fruntea Ministerului un culturnic dintre cei mai jalnici care nu putea decât să desăvârșească dezastrul din vremea mandatelor d-lor Lucian Romașcanu și George Ivașcu.
Nu i-au trebuit d-lui Breaz decât câteva zile spre a-și da încă o dată arama pe față. Spre a dovedi cât preț pune pe cultură, pe istorie, pe simbolistica națională. Cu câteva zile înainte de sfârșitul anului 2018 a organizat o festivitate de decorare la grămadă a tot felul de inși, unii cu merite, alții ba, iar printre cei decorați s-a numărat și generalul Marin Dragnea, veteran de război, dar și deținător a tot felul de funcții și nu doar onorifice în vremea lui Nicolae Ceaușescu și a regimului său de tristă amintire. E adevărat, dl. Dragnea nu este nici primul și nici ultimul vajnic tovarăș de drum al comuniștilor recuperat, spălat, scos la vopsea de PSD de-a lungul mizerei sale istorii. Numai că de data aceasta lucrurile merseseră prea departe. “Eroul” Marin Dragnea, despre care unii spun că i-ar fi unchi astăzi pușcăriașului Liviu Nicolae Dragnea, a fost decorat în Sala Tronului, dl. Breaz neștiind sau nevrând să știe că cel căruia îi conferea distincții a făcut parte din Divizia “Tudor Vladimirescu”. Exact aceea ale cărei trupe a înconjurat Palatul Regal în ziua de 30 decembrie când oamenii Moscovei, Gheorghiu- Dej și Petru Groza, l-au obligat pe Regele Mihai să semneze actul de abdicare.
Dl. Daniel Breaz, dornic să își păstreze cu orice preț funcția, a făcut tot ceea ce i-a cerut partidul. A acceptat fără să crâcnească un buget minuscul care deja nu mai ajunge, crapă din toate încheieturile. L-a lăudat pe dl. Liviu Nicolae Dragnea, astăzi o elogiază pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă , l-am auzit chiar lăudându-i acesteia capotul cu care săptămânile trecute a s-a afișat la malul mării. L-a jignit în cel mai mârlănesc chip cu putință pe actorul Ion Caramitru, directorul TNB, predându-i acestuia la televizor lecții de management și dându-se exemplu pe sine, pe el care e un Napoleon, un fel de trei în unu, și rector, și senator, și ministru. L-am auzit pe ministrul fanfaron încurajând delațiunea, cântând alături de tot felul de Neica-Nimeni aria calomniei. Zilele trecute același domn Breaz a pus de o altă mega-prostie. A plănuit de comun acord cu doamna Dăncilă un așa-zis complex muzeal în care ar urma să stea față în față Muzeul Antipa și Muzeul Holocaustului. Joi seara s-a lăudat la TVR 1 că s-ar fi schimbat modificarea și s-a și plâns că nimeni nu îl înțelege și toată lumea dezinformează. Iar serile trecute tot dl. Valer Daniel Breaz, devenit sub ochii noștri un nou Leonte Răutu, concurând la capitolele tupeu, siluirea limbii române, dispreț față de cultură nu doar cu acesta ci și cu Constanța Crăciun, cu Tamara Dobrin și cu Susănica Gâdea, s-a apucat să lea dea sfaturi scriitorilor și editorilor de carte. Le-a spus ce să scrie și ce să publice. Aceasta în loc să facă ceea ce l-ar obliga să facă funcția, adică să pună la punct o strategie națională de stimulare a producției de carte, dar și a lecturii.
Nu mai rămâne decât ca dl. Breaz să mai convoace, precum odinioară Nicolae Ceaușescu, întâlniri și consfătuiri cu artiștii și scriitorii. Ori la Neptun, ori la Mangalia. Micul Napoleon din Alba Iulia este în stare de orice. E de sperat că ridicolului de care se acoperă zilnic îi va pune stavilă urgentă o absolut necesară remaniere. Nu de alta, dar insul cu numele de Valer Daniel Breaz face deservicii imense nu doar culturii și identității naționale, dar și partidului. Care oricum stă teribil de prost în ochii intelectualilor.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Asistam la degradarea fibrei pesede (un fel de ADN politic). Sa folosim numai o comparatie (loc undei dl Breaz ar spune `decit`): premierul Adrian Nastase il numeste in 2001 pe Razvan Theodorescu ministru al Culturii (si Cultelor).,premierul Ponta il tine aproape la cultura pe Ionut Vulpescu, iar Dragnea, premierul de facto din 2017, prin interpusii sai Grindeanu, Tudose si Viorica Vasilica, ii desemneaza ca ministri ai culturii pe Lucian Romascanu, George Ivascu, culminind cu subiectul articolului, Daniel Valer Breaz. Curat dialectica marxista, parol!

    • „Asistam la degradarea fibrei pesede…”

      Nu vă contrazic, ci îndrăznesc să completez. ..Dar dl Gigel era mai …breaz?!

      • Sa nu comparam mere cu pere! Eu faceam o simpla comparatie despre cum au inceput sa se strice merele. Nu luasem si perele in discutie. Dar va invit sa o faceti, cher Constantin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandata

Esential HotNews

Esential HotNews

E randul tau

Mai e un aspect, poate si mai grav. De fapt trei, daca ma gandesc mai bine. Primul, la concret, A…

de: MirceaM

la „Îmbogățiții de război”

Carti recomandate de Contributors.ro

Democrația sub asediu românia în context regional

Carte recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)