joi, septembrie 21, 2023

Micul Napoleon de la Cultură

Nu știu câte parale face ca matematician sau, mă rog, în calitate de profesor universitar dr. de Matematică, dl. Valer Daniel Breaz. Dar ca ministru al Culturii s-a dovedit încă de la preluarea mandatului un impostor sadea.
L-am văzut și auzit dând, cu importanța activistului mândru că a dobândit încrederea partidului, iar această încredere îl face la minut și competent, și infailibil, tot felul de indicații prețioase în privința monumentului cu care a fost marcat la Alba iulia Centenarul Marii Uniri și gata. M-am lămurit îndată. PSD făcuse la Cultură o nouă numire catastrofală. Plasase în fruntea Ministerului un culturnic dintre cei mai jalnici care nu putea decât să desăvârșească dezastrul din vremea mandatelor d-lor Lucian Romașcanu și George Ivașcu.
Nu i-au trebuit d-lui Breaz decât câteva zile spre a-și da încă o dată arama pe față. Spre a dovedi cât preț pune pe cultură, pe istorie, pe simbolistica națională. Cu câteva zile înainte de sfârșitul anului 2018 a organizat o festivitate de decorare la grămadă a tot felul de inși, unii cu merite, alții ba, iar printre cei decorați s-a numărat și generalul Marin Dragnea, veteran de război, dar și deținător a tot felul de funcții și nu doar onorifice în vremea lui Nicolae Ceaușescu și a regimului său de tristă amintire. E adevărat, dl. Dragnea nu este nici primul și nici ultimul vajnic tovarăș de drum al comuniștilor recuperat, spălat, scos la vopsea de PSD de-a lungul mizerei sale istorii. Numai că de data aceasta lucrurile merseseră prea departe. “Eroul” Marin Dragnea, despre care unii spun că i-ar fi unchi astăzi pușcăriașului Liviu Nicolae Dragnea, a fost decorat în Sala Tronului, dl. Breaz neștiind sau nevrând să știe că cel căruia îi conferea distincții a făcut parte din Divizia “Tudor Vladimirescu”. Exact aceea ale cărei trupe a înconjurat Palatul Regal în ziua de 30 decembrie când oamenii Moscovei, Gheorghiu- Dej și Petru Groza, l-au obligat pe Regele Mihai să semneze actul de abdicare.
Dl. Daniel Breaz, dornic să își păstreze cu orice preț funcția, a făcut tot ceea ce i-a cerut partidul. A acceptat fără să crâcnească un buget minuscul care deja nu mai ajunge, crapă din toate încheieturile. L-a lăudat pe dl. Liviu Nicolae Dragnea, astăzi o elogiază pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă , l-am auzit chiar lăudându-i acesteia capotul cu care săptămânile trecute a s-a afișat la malul mării. L-a jignit în cel mai mârlănesc chip cu putință pe actorul Ion Caramitru, directorul TNB, predându-i acestuia la televizor lecții de management și dându-se exemplu pe sine, pe el care e un Napoleon, un fel de trei în unu, și rector, și senator, și ministru. L-am auzit pe ministrul fanfaron încurajând delațiunea, cântând alături de tot felul de Neica-Nimeni aria calomniei. Zilele trecute același domn Breaz a pus de o altă mega-prostie. A plănuit de comun acord cu doamna Dăncilă un așa-zis complex muzeal în care ar urma să stea față în față Muzeul Antipa și Muzeul Holocaustului. Joi seara s-a lăudat la TVR 1 că s-ar fi schimbat modificarea și s-a și plâns că nimeni nu îl înțelege și toată lumea dezinformează. Iar serile trecute tot dl. Valer Daniel Breaz, devenit sub ochii noștri un nou Leonte Răutu, concurând la capitolele tupeu, siluirea limbii române, dispreț față de cultură nu doar cu acesta ci și cu Constanța Crăciun, cu Tamara Dobrin și cu Susănica Gâdea, s-a apucat să lea dea sfaturi scriitorilor și editorilor de carte. Le-a spus ce să scrie și ce să publice. Aceasta în loc să facă ceea ce l-ar obliga să facă funcția, adică să pună la punct o strategie națională de stimulare a producției de carte, dar și a lecturii.
Nu mai rămâne decât ca dl. Breaz să mai convoace, precum odinioară Nicolae Ceaușescu, întâlniri și consfătuiri cu artiștii și scriitorii. Ori la Neptun, ori la Mangalia. Micul Napoleon din Alba Iulia este în stare de orice. E de sperat că ridicolului de care se acoperă zilnic îi va pune stavilă urgentă o absolut necesară remaniere. Nu de alta, dar insul cu numele de Valer Daniel Breaz face deservicii imense nu doar culturii și identității naționale, dar și partidului. Care oricum stă teribil de prost în ochii intelectualilor.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Asistam la degradarea fibrei pesede (un fel de ADN politic). Sa folosim numai o comparatie (loc undei dl Breaz ar spune `decit`): premierul Adrian Nastase il numeste in 2001 pe Razvan Theodorescu ministru al Culturii (si Cultelor).,premierul Ponta il tine aproape la cultura pe Ionut Vulpescu, iar Dragnea, premierul de facto din 2017, prin interpusii sai Grindeanu, Tudose si Viorica Vasilica, ii desemneaza ca ministri ai culturii pe Lucian Romascanu, George Ivascu, culminind cu subiectul articolului, Daniel Valer Breaz. Curat dialectica marxista, parol!

    • „Asistam la degradarea fibrei pesede…”

      Nu vă contrazic, ci îndrăznesc să completez. ..Dar dl Gigel era mai …breaz?!

      • Sa nu comparam mere cu pere! Eu faceam o simpla comparatie despre cum au inceput sa se strice merele. Nu luasem si perele in discutie. Dar va invit sa o faceti, cher Constantin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro