marți, octombrie 19, 2021

Mihai Chirica în PNL: aranjamentele pentru capturarea Iașului

Una dintre știrile majore discutate începând din ziua de 18 februarie a.c. în politica și mass media românească privește înțelegerea dintre Mihai Chirica, primarul orașului Iași, și conducerea Partidului Național Liberal. Cel dintâi ar urma să fie candidatul partidului la alegerile locale de peste câteva luni.

De marți seară au fost exprimate – public sau tainic – nedumeriri, indignări, s-au încins telefoanele, chaturile, s-au făcut în grabă întâlniri între membrii unor grupuscule politice și/sau de afaceri. Unii oameni sunt în mod real interesați de Iași, de ceea ce se va întâmpla aici în anii următori. Însă îmi este la fel de clar că alții se gândesc doar la propriile beneficii.

Putem cu ușurință observa și în legătură cu acest subiect că scena publică este saturată de informații amestecate, prezentate din perspective diferite de către actori politici sau de către formatori de opinie. Manipularea, suprimarea informațiilor neconvenabile, decontextualizarea sunt vizibile în multe dintre punctele de vedere care ajung la noi. De multe ori într-un mod grosolan, de parcă am fi lipsiți de repere. Și indivizii, și comunitățile au nevoie de memorie, altfel n-am avea busolă pentru a ne orienta în avalanșul informațiilor la care facem referire. Din fericire, în afară de amintirile personale, inerent subiective, avem la dispoziție documente scrise, fotografice, audio și video. Tocmai de aceea, vreau să fac referire la nume, declarații și situații invocate în acest caz. Unele sunt bine cunoscute de public, altele mai puțin sau deloc.

Am în față câteva fotografii, care mă ajută să recompun cadrul. Primele imagini sunt de acum trei ani, când doi politicieni din PNL Iași – Marius Bodea și Costel Alexe –, care își datorau carierele unor aranjamente de culise, se pregăteau să confiște organizația municipală, respectiv organizația județeană. Ambii politicieni veneau din preajma lui Relu Fenechiu, cel care patronase o cooperativă care a ținut organizația locală a partidului într-o lungă captivitate. Niciunul dintre cei doi nu a luat distanță de magistru, nu s-a disociat de acesta în mod public. Dimpotrivă, tot ceea ce învățaseră în materie de acțiune subterantă au pus în practică atunci când li se deschidea drumul spre noi etaje ale puterii.

Marius Bodea câștigase în toamna anului 2015 nominalizarea pentru a candida la Primăria Iași din partea PNL. Toți competitorii – și erau nouă la număr – au fost înlăturați prin promisiuni, presiuni și amenințări. Ordinul venise de la cooperativa locală care lucra îndeaproape cu cea centrală, condusă atunci de Alina Gorghiu&Vasile Blaga. Nu a fost de mirare că mulți membri de partid nu s-au implicat în campania de la locale, în 2016, iar rezultatul obținut de Bodea în municipiu a fost unul catastrofal, sub cel al propriului partid. În același timp, la aceleași alegeri locale din 2016, în județul Iași au existat comune unde PNL a făcut un scor slab ca urmare a unor aranjamente de culise, de care nu era străin Costel Alexe. În alți termeni, a fost vorba de sabotarea propriului partid.

Organizațiile municipală și județeană a PNL Iași au trecut prin alegeri interne în primăvara anului 2017, de când datează câteva dintre pozele la care făceam trimitere mai sus. Și Bodea, și Alexe s-au temut că măcar la municipiu jocurile nu le vor ieși, cu posibile consecințe neplăcute și la județ. Însă erau învățați să lucreze în într-un anume fel și au făcut-o inclusiv atunci, în alegerile interne. Ambii au câștigat, fiecare pe culoarul său. Înțelegerea dintre ei a fost temporară, cum au anticipat mai mulți observatori, fiecare avea propriile interese, propriile aranjamente, propriul grup de sprijin, propria zonă de influență.

Alte fotografii pe care le am în față sunt de la începutul anului trecut, la primirea de către primarul Mihai Chirica, din partea președintelui Klaus Iohannis, pentru municipiul Iași, a titulaturii de „capitală istorică a României”. Era încă o hârtie fără valoare, cum se tot primesc de decenii de la potentații care ajung ocazional la Iași. Autostradă și spital de urgență nu au făcut și poate nici nu vor cu adevărat să facă.

Mihai Chirica are un trecut legat de foștii primari Constantin Simirad și Gheorghe Nichita, ambii trecuți prin mai multe partide, cel din urmă actor în celebre scandaluri de corupție. Cum s-a întâmplat de multe ori în cercurile puterii, căderea unui politician puternic a lăsat drumul deschis pentru un altul. Exact așa s-a întâmplat cu Chirica. Pe locul rămas liber după scoaterea din scenă a lui Nichita, viceprimarul Chirica a devenit primar interimar în 2015 și a fost ales în 2016. Intrat în conflict cu Liviu Dragnea, Chirica s-a poziționat în afara PSD, pentru ca în cele din urmă să fie și oficial exclus. A fost un joc de imagine care i-a păcălit pe mulți. Beiul local lipsit de valori se poziționa ca adversar al sultanului de la București.

Mai important mi se pare că, de-a lungul anilor, primarul Iașului nu s-a evidențiat prin vreun mare proiect edilitar, prin inițiative care să ofere condiții și să atragă investitori strategici în oraș. În schimb, au atras atenția declarațiile inadecvate, ca să fiu eufemistic, la adresa românilor din diaspora și a posibililor imigranți, iar peste toate scandalurile de corupție care au trecut de mult dincolo de hotarele Iașului. În mod clar avem de-a face în Palatul Roznovanu cu lipsă de viziune, proastă administrație, dispreț față de cetățean, dezvoltare haotică și mafie imobiliară transpartinică.

De la începutul anului 2017 se vorbește și la Iași, și în alte locuri din țară despre intrarea lui Chirica în PNL. Pentru a realiza această mutare politică, au depus eforturi mulți, și de la Iași, și de la Suceava, și de prin Ardeal, și de la București, din conducerea de partid și de stat, cum se spunea pe vremuri. Chirica a fost adus în PNL chiar dacă liderii partidului susțineau anul trecut că pesediștii nu au ce căuta acolo. A se vedea în acest sens afirmațiile categorice ale lui Rareș Bogdan.

Nu a fost niciun moment vorba despre valori politice, despre doctrină, despre interesul public, despre interesul Iașului, despre interesul Moldovei, cum tot declară actualul primar și cum lasă și alții să se înțeleagă. Merită să reținem că Chirica nu are valori liberale, cum nu le au nici mulți dintre membrii de vază ai PNL. E vorba de calcul politic cinic, făcut de oligarhii politice locale și centrale. Iașul este cel mai important oraș din Moldova, este unul din marile orașe ale României, așadar ar fi un premiu politic pentru PNL. De altfel unul îndelung râvnit.

Alegerea primarilor într-un singur tur avantajează PNL, inclusiv la Iași. Exercițiile retorice ale liderilor de la București nu mai înșală pe nimeni. Ca în orice înțelegere de acest fel, prin intrarea primarului de Iași în PNL unii vor câștiga, alții vor pierde. Pe plan local, în afară de Mihai Chirica, un mare câștigător va fi Costel Alexe. Visul acestuia este să aibă tot atâta putere cât a avut Fenechiu pe vremuri, care să-i permită un control cât mai mare asupra resurselor, adică asupra oamenilor, teritoriului și banilor. Principalul perdant va fi Marius Bodea. Partidul l-a ridicat, i-a dat poziții și onoruri, partidul îl coboară.

Calculul făcut de Chirica și Alexe este simplu. Cel dintâi va fi reales primar, cu voturile pe care sondajele arată că le-ar avea, în vreme ce ultimul va câștiga președinția Consiliului Județean. Interesele personale – politice și de afaceri – ale celor doi sunt astfel bine servite. Faptul că va avea de suferit comunitatea locală nu contează absolut deloc pentru ei.

Până acum câteva zile, unii și-au pus nădejdea într-o posibilă alianță pe plan local cu Bodea, fie înainte de alegeri, fie după, în eventualitatea că acesta ar fi câștigat Primăria. Se gândeau că vor putea negocia locuri pe listele de consilieri (poate o reluare a celebrelor „concursuri de semnături” de acum patru ani), respectiv posturi de viceprimar sau poziții în aparatul expandat al Primăriei. Aranjamente ca în afacerile din târgurile ocazionale. Bodea – pe care mulți par a-l plânge – nu a fost, nu este și nu va fi o alternativă politică la Iași, din motive diverse.

Nici Chirica nu e viitorul pentru Iași. Însă cooptarea lui de către PNL ne arată cum sunt imaginate la vârful acestui partid perspectivele pentru oraș. După cinci ani în fruntea Primăriei Iași – un an ca interimar, patru ani ca titular – nu cred că greșim când spunem că Chirica este o catastrofă pentru oraș. În ceea ce-l privește pe aliatul lui de moment, Alexe, acesta se anunță un dezastru dacă va ajunge președinte al Consiliului Județean. Cultura lor politică este una de prădători.

Însă există și alte semnificații în spatele acestei înțelegeri. Aducerea lui Chirica în PNL ilustrează perfect capturarea politică a Moldovei prin intermediul unor personaje compromise. E o predare la cheie a principalului oraș al regiunii. Nu încape îndoială că decizia a fost luată la centru, dar interesul de a face această mișcare se împarte între Iași (de unde cred că a pornit impulsul), București, Suceava și Ardeal. Vina nu poate fi aruncată doar în spatele centrului. E vorba și de clicile locale, politice și economice, în special imobiliare.

Lansarea lui Chirica în cursa pentru Primărie pe lista PNL este un cadou otrăvit pentru Iași. Este un compromis care nu se face, dar pe care totuși l-au făcut lideri politici din PNL sau legați de acest partid. Să începem cu Ludovic Orban, președintele partidului, a cărui putere se sprijină pe relația cu președinții organizațiilor județene. Costel Alexe – președintele PNL Iași – este într-o asemenea poziție și face tot ceea ce poate pentru a-și extinde și consolida puterea. Orban știa că va urma această mișcare, după cum a lăsat să se vadă în declarațiile făcute în fața presei la Iași, la 24 ianuarie a.c., în timpul eșuatei băi de mulțime.

Nu aș vrea să ocolesc nici rolul lui Klaus Iohannis în toată această chestiune. Chirica ne spune mereu că merge alături de Iohannis. Nu a existat nicio delimitare a președintelui de acest ins corupt și incompetent. Mai mult, președintele pare să îl garanteze pe primar. Nu degeaba destui dintre ieșeni l-au fluierat pe Iohannis la 24 ianuarie. Oamenii l-au citit pe președinte că sfidează Iașul, că îi sfidează pe moldoveni. L-aș întreba pe președintele Iohannis dacă ar avea curaj să-l lase pe Chirica să exercite funcția de primar timp de un mandat la Sibiu. Noi nu am face asta, cel puțin din respect pentru acel oraș. Pentru că ne temem că s-ar lăsa cu o datorie imobiliară în Piața Mare.

Ajung și la un potentat local, cu un PR agresiv, și pe persoană fizică, și plasat asupra teritoriului pe care îl controlează. Este vorba despre Gheorghe Flutur, principalul lider PNL din Moldova. Face și el parte din specia baronilor teritoriali. Este abil, este în cărți, domină într-un fel sau altul trei județe – Suceava, Botoșani și Iași – , cărora le influențează deciziile. Sunt tot mai vizibile înțelegerile politice făcute ca în codru, acolo unde gaterele nu se odihnesc niciodată, pe seama Iașului și a celorlalte județe amintite. Unii au făcut anticameră la ușa baronului de Suceava inclusiv pentru a-l aduce pe primarul Iașului în PNL. În cele din urmă, Flutur l-a luat pe Chirica într-o reuniune a câtorva primari peneliști din Modova, care maimuțăreau așa-numita Alianță pentru Dezvoltarea Vestului.

Pe termen scurt, prin recrutarea lui Chirica, PNL va avea un avantaj la Iași, însă prin această acțiune partidul lui Iohannis, Orban și Alexe face un imens rău orașului. Întrucât Iașul este un motor al dezvoltării regionale, prin acțiunea lor liberalii vulnerabilizează și Moldova. În loc să schimbe lucrurile, ei perpetuează un model politic nociv într-o regiune care are nevoie de exemple pozitive de relansare, pentru a-i scăpa pe moldoveni din menajeria baronilor.

Instalarea lui Chirica în poziția de candidat pentru un nou mandat de patru ani în Palatul Roznovanu este o lovitură pe la spate adusă societății civile a Iașului. O spun în deplină cunoștință de cauză, opoziția la Chirica nu are cum să fie în mod real în PNL, deși unii – de diverse orientări – se străduiesc să ne convingă de asta, ci în afara acestuia.

Trist este că în acest moment nu există la Iași o alternativă politică credibilă. Nu există o structură suficient de puternică și capabilă să scoată jocul politic la suprafață, să nu-l mai lase în sfera înțelegerilor subterane. Vedem mai ales interese personale, orgolii și inadecvare. Orașul pare să fie ultimul lucru care contează pentru toți acești pretendenți la deliciile puterii.

Distribuie acest articol

33 COMENTARII

 1. „Lansarea lui Chirica în cursa pentru Primărie pe lista PNL este un cadou otrăvit pentru Iași. Este un compromis care nu se face…”

  Ei bine, astfel de compromisuri a sesizat USR/PLUS, iar rezultatul este că atât PNL, cât și presa servilă, înjură vârtos la ei…

  Este exact lucrul previzibil de care m-am temut, refacerea USL pentru menținerea guvernării cleptocratice.

  • Așa a fost aleasă d-na Alina Bica, de către dl Traian Băsescu, să conducă Parchetul anti-Mafia, domnia-sa având strânse legături cu grupăriule mafiote.

   Din câți procurori are România, doi, care au primit aviz negativ de la CSM și care au legături cu hoții și criminalii, au găsit d-nii Predoiu și Iohannis să numească șefi de parchete generale?! NU mai erau alți procurori în România?!

   Puteau să-i lase în funcții, chiar dacă sunt apropiați cercurilor infracționale, puteau avea pensii speciale și bani etc., NU! d-nii Predoiu și Iohannis i-au vrut șefi!

   Este o sfidare la adresa cetățenilor, ai căror bai se fură, a bunului simț și a forurilor internaționale. https://www.g4media.ro/asociatia-forumul-judecatorilor-ministrul-justitiei-si-presedintele-iohannis-au-nesocotit-rapoartele-comisiei-europene-emise-in-cadrul-mcv-aderarea-la-schengen-in-pericol-romania-risca-sa-piarda-fo.html

   Cei doi domni, Predoiu și Iohannis, au arătat că au rămas apropiați guvernării cleptocratice care a capturat statul și fură din resursele publice de 30 de ani.

   • Stimate domn, v-ați întrebat dacă onorabilu’ prezidente are toate dosarele închise? El zice că au fost toate închise, dar mai știi, poate că a fost v-un ghinion de a mai rămas ceva nasol din urmă și trebuie să-și rezolve omu’ problemele, altminteri n-are cum să se concentreze în lupta anticorupție și să apere statul de drept. E destul de greu să fii președinte cu zeci de dosare penale, dar pas cu pas se rezolvă și acest mic impediment. Mai e oleacă, începe vacanța mare și vrea și el să se relaxeze așa că își aranjează și el treburile cum poate.

    • „…v-ați întrebat dacă onorabilu’ prezidente are toate dosarele închise?”

     Dincolo de ironia dumneavoastră, dl Iohannis a acționat concret împotriva adoptării OUG13, iar meritele domniei-sale se cuvine a fi recunoscute. Dar, T Băsescu a avut, de asemenea, o atitudine favorabilă statului de drept până când cercetările magistraților au ajuns la apropiații domniei-sale.

     Problema d-lui Iohannis nu sunt dosarele domniei-sale, după cum am mai spus altundeva. Relațiile cu Ilie Carabulea, spre exemplu, au rămas nedeslușite și prea puțin cercetate tocmai pentru că reprezentanții cleptocraților au fost implicați, iar cercetările împotriva d-lui Iohannis i-ar fi implicat și pe ei.

     Adevărata problemă este că Președintele Republicii este șantajabil din pricina acestor implicații. Iar asta constituie un risc de securitate națională.

     • Adevărata problemă este că toți președinții României au fost, sînt și probabil vor fi persoane șantajabile.Problema noastră este că îi votăm și astfel dăm accesul la resurse celor care le trag sforile. Toți coțcarii ăia care se ocupă cu tranzacționarea favorurilor în schimbul achitărilor și clasării dosarelor sau dau NUP-uri, în loc să fie beliți, la noi sînt răsplătiți cu funcții și privilegii obscene. Cam astea sînt problemele care dau democrația originală românească.

   • Nu la procurori ma refeream (oricum, ca veni vorba, eu nu inteleg de ce l-a acceptat pe Perdoiu).
    Ma refeream la catindatul pentru Iasi :(

 2. Să-i fie rușine PNL-ului dacă ajunge să iasă la interval într-unul din cele mai mai mari orașe ale țării cu un PSD-ist reșapat.

  Însă ajungi totuși să te întrebi cum naiba o mai pot mușca ieșenii cbiar și în zilele noastre?! Unde-i societatea aia civilă ieșeană despre care ne spune autorul că e grav indignată?! Să fi fost ea întruchipată de ăștia care orăcăiau de ziua Micii Uniri, în cel mai curat stil PSD-ist?!
  https://www.youtube.com/watch?v=BlxP5Rl4u8M

  Până la urmă PNL-ul are scuza Sfântului Augustin: „La Roma te porți ca romanii”. Dacă junghiul ăla de Chirică are priză la publicul de prin partea locului, păi atunci cu el defilezi, în baza principiului ardelenesc: „Dacă mere, mere!”. Însă ieșenii ce scuză au?

  Să nu uităm nicio clipă că fiecare comunitate are conducătorii pe care-i merită. Și dacă chiar alege în mod liber timp de 3 decenii cam aceeași faună înseamnă că asta e ceea ce-i trebuie cu adevărat. E păcat să o ma tulburi :)

  • E vorba doar de oameni, nu de filosofii complicate. Nu exista alta persoana care să iasă din primul tur al alegerilor locale. Punct.
   Partidele din Ro nu au viziune pe termen lung, nu își cultiva proprii oameni, nu curteaza tehnocrați pe care sa îi susțină în poziții cheie. Partidele au bătălii de o zi, doua, de un eveniment, de o știre.

   Scuza ieșenilor este că nu au alternative. Alternativele sunt cultivate și crescute de către partide, nu de către alegătorii ieșeni. Am avut acu’ 4 ani un independent, Andreei Postolache. Fără ajutorul vreunui partid a luat suficient cat sa intre în consiliul local. Dar experiența dumnealui ca și candidatura independenta a fost și este una grea. USR-ul l-ar fi putut cultiva 4 ani și poate că astăzi domn’ Chirica avea contracandidat puternic. Sau chiar PNL-ul (celelalte nume din PNL au plecat în parlament).
   Fără alternative, totul se transforma in filosofie.

   • Așa-i. Alternativele trebuie să și le facă omu cu mâna lui. Nu poți aștepta la nesfârșit să vină partidele și să-l scoată pe Făt Frumos din bască.

    • @Josef Sveik, știți ce este ironic? Că plătim cu bani grei partidele și oamenii din ele că sa scoată acești Feti-Frumosi din joben. Asta le este meseria: să își scrie doctrine, sa se tina de ele, sa le implementeze, sa își caute oameni, sa ii cultive, să facă ceva in fiecare zi, in fiecare luna, in fiecare an, in fiecare mandat. Ei nu se trezesc la 4 dimineața că să prindă cursa de 5 că la 6 sa intre în tura pentru a-și trimite copiii la școală pe jos cate 5-10km prin noroaie. Nu!
     Ganditi-va, plătim acești oameni cu salarii, diurne, transporturi, cabinete, discounturi, pensii speciale, secretare, consultanți, șefi de cabinete samd. Că sa ce? Care este produsul finit al muncii lor? Niste vorbe la tv? Vorbe? Și când trebuie să scrie o lista și să gaseasca niste oameni …nu îi au? După ani in care sunt plătiți regește? Tot ei sunt nemulțumiții? Tot noi trebuie să scoatem Fetii-Frumosi din joben pentru ei? Despre ce vorbim aici!? Tot lor le „pute” compromisul când nu au nimic?

     • Păi de ce-i plătiți?!

      Fără răutate, partidele politice nu sunt altceva decât reflectarea societății în mijlocul cărei prosperă. Ele nu au cum să fie mai bune ca societatea în ansamblul ei. Sunt de regulă ceva mai rele pentru că puterea corupe în mod inevitabl. Deci mă tem că problema e mai degrabă la alegători decât la partide…

      Vorba redneck-ului: „Fool me once, shame on you! Fool me twice, shame on me!” („M-ai prostit o dată, să-ți fie rușine. M-ai prostit și a doua oară, să-mi fie rușine!”) De câte ori sunt prostiți alegătorii de aceeași panglaicari și cu aceleași trucuri de doi bani?

  • Nu-i chiar asa. Ca nu l-a votat in delir tot Iasiul. Ca la majoritatea algerilor, oamenii au avut de ales intre cateva optiuni, toate proaste. A fost prezenta la vot ~40% si a castigat pentru ca erau alageri intr-un singur tur. Si probabil ca asa va fi in continuare. Si nu e specific Iasiului (de ex. alegerile locale de acum 4 ani de la Bucuresti, de la Brasov, de la Arad etc.).

   • Bine, înțeleg, dar chiar de 30 de ani o tot mușcă la fel?

    Ce pot să spun ca observator superficial în apărarea lui Falconetti (cum îi ziceau ăștia în Arad statorstelui local) și a lui Scripcaru e că totuși Aradul și Brașovul mi-au părut mult mai curate, mai dezvoltate și mai bine administrate ca Iașiul.

    • Ce-i drept, e drept!
     Se vede acolo mana lui FaLca si Scripcaru.
     (ambii anchetati, ca un facut, de catre DNA si scosi nevinovati)

     Am auzit-o si pe asta. Ca Aradul depopulat ca si Brasovul in cucuru goL sunt mai DEZVOLTATE decat iashiul, in mod sigur decat galatzii & braila unde nu vine nimeni.
     (o fi din cauza ca investitorii merg degeaba doar acolo fiind dirijati de niste sabotori ai statului care-si/ ii transforma propriul teritoriu Natizonal in TAMPON si vor s-o duca dupa aia bine CA intr-un stat civilizat, prosper, democratic …intr-un avorton statal?

     • Când eram copil în vremea lui Pingelică bunicul meu, Dumnezeu să-l odihnească, obișnuia să-mi spună amintiri despre epoca dinainte de comunism. Eram fascinat despre faptul că pleca la Muchen sau la Milano pur și simplu urcându-se în tren. Era epoca când România era bogată, când veneau italieni să spargă piatra în carierele din Dobrogea, sau nemți să lucreze în fabrici ca muncitori.

      Îmi amintesc de o chestie interesantă pe care mi-a spus-o: Carol al II-lea era o stârpitură, dar o stârpitură inteligentă. Omul a înțeles foarte bine că pentru a fura, trebuie în primul rând să ai de unde să furi. Așa că a făcut tot posibilul ca România să ajungă cât mai bogată ca să aibă și el de unde ciordi. Cică la un moment dat ar fi fost printre primii 5 cei mai bogați oameni din Europa.

      Așa și cu primarii ăia din Arad și Brașov: Or fi furat ei, dar măcar și-au făcut orașele prospere fie și măcar pentru a avea de unde să fure. S-a furat la fel de abitir și-n iași, numai că acolo s-a prădat așa can PSD-ism: A fost jupuită de câteva ori vaca salăbănoagă ce oricum abia se mai ține pe picioare…

      Fără răutate, dar așa cum am mai spus Iașiul mi s-a părut trist, cam sărac și murdar. Impresie pe care n-am avut-o nici la Arad și cu atât mai puțin la Brașov. Astea două arată a orașe europene. Așa mai de la margine dar totuși europene. Iașiul mi-a lăsat o impresie extrem de puternică de oraș rusesc de provincie. Am fost odinioară la Tver în Rusia să vizitez ceva turnătorie. Dacă n-ar curge Volga pe acolo ai zice că-i leit Iași: Clădiri clasice scorojite amestecate cu blocuri cenușii și urâte, lume amărâtă pe stradă, tramvaie staliniste și tarabe ruginite.

      • Iasi oras rusesc? Inseamna ca n-ai vazut in viata ta Cracovia, Lembergul sau Cernautii.
       (bunicul meu a fost la Cernauti – dupa ce a STAT destul prin Cluj, Tg.Mures, Brasov… si Chisinau – si l-a descris ca fiind cel mai mare si frumos oras pe care l-a vazut)
       NU exista in vitrina Posceausismului nicio diferenta in ce priveste arhitectura si organizarea oraselor de tip NOU – in afara de CENTRU mostenit de la minoritarii privilegiati si vizitatorii traditionali ai Locului mult mai accesibil TURISTILOR (in cazul Brasovului…
       Exista in schimb PEREJUDECATI interesate ori induse de apropiatii tai interesati de ceva anume.
       (chiar nu stiu ce ti s-o fi parut rusesc. ca bisericile nu sunt in stil rusesc, nici palatele, nici teatru… nici copoul si nici Fundatia – probabil n-ai fost in viata ta prin rusia si n-ai auzit de goticul cuminte moldovenesc. exista o anumita INFLUENTA, pe care vei simti insa si in Sofia, Liov, Cernauti, prin BALCANI si Ucraina transcarpatica, nemaivorbind de Bucuresti, Constanta… si se simte apropierea stepelor, care seamana cu Pusta ungara – dar magarusi ca prin Dobrogea n-ai sa gasesti nici macar in Chisinau!

 3. Și cind ziceam ca PNL =PSD = aceeași mizerie eram admonestat ca vai draga alegătorule nu poți pausaliza și generaliza chiar asa. O sa avem surprize mari și proaste dupa alegeri cind vom vedea lista primarilor PNL și componenta noului parlament fetid.

 4. Nu, nu-nu, Chisinau e cel mai important/ mare oras din Moldova, deocamdata.
  (ar putea fi si Odesa, candva, in viitor, in cadrul unei federatii sau confederatii…)
  Evident ca sefii PNL nu au nimic de-a face cu vreun LIBERALISM, ei mimeaza NationaLul si LiberaLul, in frunte cu iohannis, pentru a pune Ei mana pe putere si a-si duce Afacerea mai departe.
  (ei, cei din spatele lor, a papushoilor, sunt fositii si avortoni de fosti bagati in politica pe diverse cai – inclusiv in usr – inclusiv ca cadre si lucratori ai armatei NATO-RSR si serviciilor continuatoare ale postceaushiei din avortonul statal multiplu membru)

 5. E spaima PNL-uli vazand rezultatele la europarlamentare din Iasi unde USR-PLUS a luat mai mult decat PNL si PSD la un loc.
  Mie imi pare o manevra naiva, sperand ca cei familiarizati cu Chirica sa isi pastraze voturile (fosti votanti PSD) la care sa adauge voturile PNL a lui Iohannis (invocat de Chrica).
  Daca USR-PLUS reuseste sa incheie rapid negocierile si prezinta candidat unic si lista comuna la consilii, va fi destul de usor sa repete performanta de la europarlamentare.

  • Si eu ma intreb de ce nu voteaza iesenii pe altcineva? Varianta USR mi se pare plauzibila!

   Cine il mai crede pe Chirica??? Nu a facut nimic 4 ani si de acum incolo va face?????? Iar asta cu intratul in PNL e de rasul curcilor!!!!!

   • @andreea, întorc întrebarea dumneavoastră: „Cine îi mai crede pe cei de la USR??? Nu au făcut nimic 4 ani și de acum încolo vor face?????? Iar asta cu candidat USR+ de la București e de râsul curcilor!!!!!”

    Acum serios, daca nici până acum nu au vizibilitate și liste și program doctrinar bine definit pentru Iași, de ce am investi in ei?

    @tiberius, vă dați seama că de 4 ani se știa că 2020 este anul alegerilor locale și nici până acum cei de la USR+ nu au reușit să „încheie rapid negocierile și să prezinte un candidat unic și listă comună la consilii?”. Și noi, votanții, avem așteptări. De seriozitate macar. :|

    • „Nu au făcut nimic 4 ani …”

     Pe bune?!
     Parlamentu este dominat de PSD-ALDE-UDMR.
     Ce-ar fi putut face PNL, sau USR, dacă nu reușesc nici măcar să înscrie pe ordinea de zi a unei ședințe din camere un anumit subiect?!

     Încă dominați parlamentul, d-le Ștefan. Vă înțeleg, ceilalți „ciocu’ mic”, dar păstrați discursul rațional. PSD face ce vrea mușchii lui în parlamentul României. Iar acum, prin refacerea USL, veți avea, foarte probabil, și PNL alături de dumneavoastră.

     • @Constantin, nu au cultivat candidati viabili pentru Iași (probabil nici pentru alte orașe/județe). Pentru primării și CJ-uri. Nu au o doctrina bine stabilită, după 4 ani ei încă se întreabă dacă sunt de stânga sau de dreapta. Nu au niste liste bine definitivate de oameni. Inca dau oameni afara din partid pentru că nu și-au definitivat orgoliile. Nu au definit relația cu partidul Plus, daca au candidați comuni sau nu. Nu au fost deciși daca sa intre la guvernare sau nu.
      Au dorit alegeri anticipate și le-au obținut. Dar acum, că vor fi anticipate, nu au oameni și liste inca definitivate și nici doctrine bine stabilite. Despre ce vorbim aici?
      In acest sens „să facă ceva in cei 4 ani”.

 6. Exista opozitie in Iasi, dar preferati sa va prefaceti ca nu exista. Vom vedea clar dupa alegerile lovale si parlamentare daca aveti dreptate sau nu.

 7. Long short story, Iasul nu are alta persoană cu vizibilitate și influența politică locală ca și actualul primar Chirica. Că e PNL, că e PSD, e neimportant.(Madam Chichirau de la USR s-a remarcat doar prin scandaluri interne sau externe partidului, dar nu prin luări de poziție și vizibilitate locală).
  Cum nu exista alternativă decenta și oamenilor le place să meargă pe mana câștigătorilor, domn’ Chirica rămâne singurul cu șanse reale din primul tur.
  (Aranjamentele politice interne, orgoliile și nemulțumirile unora nu au legătură cu pragmatismul câștigului. Dar da, moldovenii sunt poeți și „chetrosi”, nu pragmatici).

  • Poetii sunt chitroshi la suflet?
   (tare ma indoiesc)
   DATORITA notorietatii are prima sansa, daca nu cumva candideaza Chichirau – ca Vosganian sigur nu candideaza – ori n-a facut vreo boacana destul de mare ca sa nu mai fie votat si vine un cadidat local charismatic, cu priza la public, asemeni lui Base in tineretile lui.
   (Paleologu sigur NU vine sa candideze)

 8. Dorine, ai scris o istorie ampla bazata pe o disonanta cognitiva.
  La final spui, dupa toata povestirea, ca „Trist este că în acest moment nu există la Iași o alternativă politică credibilă.” Deci tu spui ca alegerea cu Chirica este gresita, si tot tu spui ca nu era alternativa. Deci, tu realizezi ce spui?

  Pe urma, spui „Nu există o structură suficient de puternică și capabilă să scoată jocul politic la suprafață, să nu-l mai lase în sfera înțelegerilor subterane.” Nu te supara, pe ce lume traiesti? Poti sa imi indici unde in lumea asta democratica, jocul politic se face la suprafata? Tu daca ai juca poker (sau orice alt joc de carti), ai juca cu cartile pa fata? Daca ai organiza un meci de fotbal, sau baschet sau tenis, ce vrei tu, mai intai ai organiza o discutie astfel incat adversarii sa-si declare strategiile de joc ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dorin Dobrincu
Istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași (din 1995). Domeniile principale de interes sunt istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane și istoria regională. Redactor-șef al revistei „Archiva Moldaviae” (din 2009). A fost director general al Arhivelor Naționale ale României (2007-2012).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.