duminică, noiembrie 27, 2022

Mihai Răzvan Ungureanu, o mișcare inteligentă

Traian Băsescu nu se dezminte. Pare să fi găsit cea mai bună soluție pentru funcția de premier, dintre puținele care-i stăteau la îndemână.

Alura de intelectual rasat, cu studii la Londra, vârsta de 42 de ani, cu state de serviciu importante in Ministerul de Externe și Serviciul de Informații Externe, la curent cu toate contactele externe ale României, toate acestea îl recomandă pentru desemnarea primită. Mai puțin pregătirea economică, necesară în această perioadă.

Miza importantă rămâne lupta împotriva corupției, declientelizarea administrației centrale, reprofesionalizarea funcțiilor importante din ministere și agenții.

Și dacă partidele din coaliție nu-i permit această curățenie și îl obligă să joace cum îi vor cânta miniștri puși de partide?

Aceasta este adevărata miză. Ce marjă de manevră are.

Nu cred că este naiv să se lase jucat pe degete de miniștri, pe rol de marionetă. Bănuiesc că a pus condiții, înainte de a accepta. Nici că nu s-a gândit la instrumentele pe care le va folosi. În primul rând influența președintelui Băsescu. Și faptul că nu este „legat” prin interese oculte de amici politici din vreun partid. Cărora să le dea socoteală de ce face și drege la guvern.

Legea spune ca premierul are drept de veto la orice propunere a miniștrilor. Să numească sau destituie secretari de stat. Dacă apare opoziția partidelor care i-au propus, poate scoate foarte bine în față motivele reale, dacă ele sunt legate de corupție sau incompetență.

Partidele au și ele arma lor. Moțiunea de cenzură prin care să trântească guvernul. Depinde însă de motiv. Mihai Răzvan Ungureanu este un foarte bun comunicator, va ști să explice imediat motivele reale ale unei astfel de acțiuni împotriva sa. Intrebarea este, își pot permite partidele, în an electoral, o dezavuare masivă, venită din partea președintelui și a premierului? Își pot permite, dar cu costuri electorale uriașe. Pe care nu cred că le pot suporta.

Legăturile externe ale lui Mihai Răzvan Ungureanu, în special cu America și NATO  sunt extrem de utile într-un context internațional extrem de complicat. Accesul la finanțele internaționale este decisiv pentru o țară care trăiește, din păcate, din împrumuturi.  Noul premier ar putea avea mai multă credibilitate în ochii instituțiilor și băncilor creditoare.

Reacția opoziției, deși previzibilă, a fost mai ridicolă ca de obicei. Crin Antonescu spune că o majoritate zdrobitoare a populației vrea alegeri anticipate. Cum o fi făcut socoteala? Că prin piețe au ieșit mii de oameni. Să-i înmulțim cu 10, sunt sute de mii. Din 19 milioane, ce procent gasim? Pe mine, în mod sigur, nu m-a întrebat nimeni ce vreau.

Mai spune Crin Antonescu că actuala coaliție este toxică. Dar USL? Cine garantează că nu este la fel, sau mai toxică? Cum se măsoară toxicitatea asta? Că din gură e ușor să taxezi de toxicitate pe unii și pe alții.

Situarea opoziției, în afara jocului democratic parlamentar, s-ar putea întoarce împotriva ei la alegeri, s-o facă să regrete amarnic ce face acum. Iar timpul nu  poate fi dat înapoi.

Jocul democratic spune că  majoritatea parlamentară decide, ia decizii. Opoziția trebuie să aștepte să câștige alegerile, dacă le va câștiga și atunci își va impune deciziile, prin vot parlamentar. Altă cale nu există. Greva parlamentară a opoziției, pe banii contribuabililor, cu avantajele logisticii parlamentare, se va întoarce ca un bumerang împotriva ei, în campania electorală.

Decisivă  va fi poziția PDL. Are varianta să fie de acord cu un guvern curat, declientelizat, cu oameni competenți, care să răspundă la comanda premierului, nu a partidului. Să renunțe la culegerea banilor pentru partid din contracte cu statul, iar  Emil Boc să se ocupe de curățenia în partid, altfel decât până acum.

Sau, să-l trântească pe Mihai Răzvan Ungureanu, prin moțiune de cenzură, dacă nu-i mai lasă să fure. Să asculte în continuare de baronii locali, care aduc bani și voturi, și care l-au calificat pe ministrul Funeriu, (Ioan Oltean), drept cel mai hulit ministru, pentru că face reformă în educație.

Există șanse ca PDL să înțeleagă, în al 12-lea ceas, ce riscă dacă se dă în continuare în stambă, pe mâna baronilor. Acum, când electoratul este cu ochii pe ei, și soarta alegerilor se decide în câteva luni.

Există șanse ca experimentul Ungureanu să fie unul de succes. Omul pare decis să facă ce trebuie pentru țară.  Cu condiția susținerii de către actuala coaliție. Și fără obligația de a da socoteală baronilor.

Hopul n-a fost trecut. Este posibil să nu treacă prin parlament guvernul Ungureanu. Il sustine și UDMR? Nu este clar.

Aceasta este ultima șansă pentru clasa politică să-și spele păcatele, acum, cu cateva luni înainte de alegeri. Daca n-o face, ne vedem la urne.  Să ne plătim polițele.

Distribuie acest articol

143 COMENTARII

  1. Excelent articol ! Ma bucur in rarele ocazii cand gasesc astfel de texte scrise cumpatat si analitic, fara acea ura viscerala care pare sa fie la moda acum…
    Fara suparare (pentru unii comentatori de pe aici), dar cand ii vad la TV pe liderii USL agitandu-se si strigand cat ii tine gura ca vor demisia lui Basescu, incep sa ma tem un pic de viitor: este limpede ca la alegeri balanta se va inclina catre aceasta alianta, care va ajunge la putere. De bine, de rau, (tele)ghidat de Basescu, mult hulitul Boc a luat masuri dure, unele aiurea, proaste, intr-adevar, dar in ansamblu se poate spune ca am iesit la liman din aceasta criza economica mondiala, iar primele semne incep sa se vada.
    La ce ne putem astepta insa de la USL, condusa de furibunzii Ponta si Antonescu ? Sau e doar simpla propaganda electorala care nu trebuie bagata in seama ?…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

 Colocviu la NEC:  Languages of Hospitality. The Legacy of André Scrima in Lebanon 24 noiembrie a.c. Se poate urmări prin intermediul aplicației Zoom.

André Scrima(1925-2000), monah ortodox de origine română, a viețuit pentru mai bine de trei decenii în Liban (1961 – 1991), între mănăstirea ortodoxă antiohiană Sfântul Gheorghe, din localitatea druză Deir-el Harf și Beirut, unde a predat la Universitatea Saint-Joseph și la Universitatea Saint Esprit, Kaslik.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro