luni, ianuarie 13, 2025

Milioanele de români din diaspora ar putea schimba România. Dar USL îi vrea departe!

1.717 români din diaspora s-au înscris, până la data de 11 iulie, pentru votul prin corespondenţă. Asta înseamnă aproximativ 0,05% din cei 3-3,5 milioane de cetăţeni aflaţi peste hotare.

Nu mă surpinde acest eşec, am scris de la început că liberalii şi PSD s-au înţeles să facă această lege inaplicabilă. Preşedintele Iohannis nu a dorit decât să se împăuneze cu adoptarea ei, fără să-i pese că nu va avea efectul promis.

Ce mă întristează este sentimentul că, de fapt, ceea ce s-a dorit de la bun început a fost ca milioanele de români din diaspora să fie ţinuţi departe de politica de acasă şi de urnele de vot. Că nu suntem bineveniţi.

Că suntem invitaţi să nu mai tulburăm aranjamentele politice de la Bucureşti, aşa cum am reuşit în noiembrie 2014, când mai tot PNL-ul era pregătit să-l accepte pe Victor Ponta drept preşedinte al României.

Dacă sentimentul meu ar fi greşit, azi i-am fi văzut pe toţi liderii politici ai României pornind o campanie de mediatizare a votului prin corespondenţă şi de invitare a celor din diaspora să se înscrie în Registrul Electoral. În faţa unui asemenea eşec al votului prin corespondenţă, preşedintele Iohannis ar fi trebuit să convoace, la Cotroceni, toate partidele parlamentare, să vadă care sunt problemele şi să ceară guvernului Cioloş emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să le corecteze.

Nu cred că ar fi fost o măsură neconstituţională sau care să încalce recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru că ar duce la extinderea drepturilor electorale, nu de limitarea lor. Dar nu se întâmplă mai nimic. A fost remaniat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, iar explicaţiile premierului Cioloş sunt lipsite de credibilitate:

„Îmi doresc o accelerare a activităților acestui minister pentru pregătirea alegerilor, pentru informarea românilor din diaspora legat de posibilitatea de a vota prin corespondență, pentru a pregăti cât mai bine alegerile”.

Declaraţia a fost făcută la 5 iulie, iar din acel moment nu am mai observat nici un gest semnificativ care să marcheze vreo „accelerare a activităţilor”.

Realitatea, dragi prieteni din diaspora, este că nomenklatura care conduce România se teme de noi, de forţa reformistă pe care o putem constitui, şi ne vrea cât mai departe.

Ne invită înapoi în ţară cu jumătate de gură, ne promite programe pentru reintegrare, dar de fapt nu face nimic. Dimpotrivă, am tot mai des sentimentul trist că tinerii bine calificaţi, inteligenţi, dinamici, sunt şi ei invitaţi să plece.

De ce?

Fiindcă marele USL rămâne astfel cu un electorat captiv, împăcat cu situaţia actuală, pe care îl poate controla cu pomenile plătite, mai nou, din fonduri europene.

Locuiesc în Texas şi citesc în presa de aici cum încurajează regimul mexican emigraţia spre SUA. Chiar şi New York Times, o publicaţie liberală, favorabilă imigranţilor, a scris despre acest fenomen. Emigraţia este supapa care salvează pseudo-elita politică din Mexic de presiunea în favoarea reformelor. Să nu aveţi sentimentul că politicieni de tagma lui Liviu Dragnea, Vasile Blaga sau Alina Gorghiu ar gândi altfel.

Diaspora este utilă pentru că trimite bani acasă şi acoperă o bună parte din deficitul comercial, dar implicarea ei nu este binevenită.

Aceastei clase politice nu-i pasă că românii mor cu zile în spitale, pentru că nu vrea decât să sifoneze banii alocaţi sistemului medical de stat. Această clasă politică nu este interesată de un învăţământ de calitate pentru că, în înţelegere cu liderii sindicali, nu vrea decât voturile cadrelor didactice. În consecinţă, nomenklatura din România vrea să scape de orice presiune pentru a reforma un sistem pe care-l stoarce de bani şi care-i asigură supravieţuirea, din 1990 până azi.

Sunt convins că imensa majoritate a românilor forţaţi de împrejurări să plece peste hotare vor să se întoarcă.

Mai toţi înţelegem că, pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să forţăm reconstrucţia ţării. Nu este vorba (doar) de bani. Trebuie să ne asigurăm că în România suntem trataţi omeneşte în spitale, că nepoţii sau copiii noştri se duc la şcoli bune, că birocraţia cu carnet de partid nu-şi bate joc de noi când ne plătim taxele sau avem nevoie de un paşaport nou. De aceea îi îndemn pe toţi prietenii din diaspora: nu lăsaţi noul USL să câştige prin îndepărtarea voastră de ţară şi nu absentaţi de la aceste alegeri.

Făceţi-le surpriza (neplăcută) din noiembrie 2014 şi participaţi masiv la votul de la parlamentare.

Îmi amintesc adesea de grupul de tineri studenţi care şi-a luat periuţele de dinţi şi a dormit  în faţa consulatului român din Munchen, pentru ca a doua zi să-l poată da jos pe Ponta. Oare ce cred ei despre ceea ce se întâmplă acum? Am sentimentul că i-am dezamăgi dacă am abandona lupta.

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

  1. In primul rand nu vad cum romanii din diaspora ar putea schimba Romania. Poate doar daca se intorc in Romania.

    In al doilea rand, daca inteleg bine, romanii din diaspora pot vota doar pentru cateva locuri in parlament, ale caror numar ar trebui imi principiu sa fie proportionale cu numarul de romani din diaspora, dar nu sunt.

    Deci multa agitatie pentru nimic…

    • Nu vede domnia d-voastra cum ar putea romanii din diaspora sa schimbe Romania si soarta ei, dar asta nu inseamna ca aceasta posibilitate nu exista. Exista si inca are o insemnatate colosala pentru ea ,precum are si posibilitati uriase de a fi puse in opera.Un fapt se prefigureaza , domnul meu , tot mai mult la orizontul urmatorilor ani – Romania geografica, Romania din diaspora si Romania din enclavele romanesti din Balcani,Fara aceste trei dimensiuni, tara asta va ramane tot pipernicita si tot FARA DESTIN in lumea asta tot mai globalizata. Sa ai noroc de o astfel de Romanie ,asta iti doreste, domnule emigrant, unul de acasa si din miezul ei !

      • Domnule,

        Or fi multe dimensiuni, dar faptele seci arata ca milioanele de romani din afara tarii au o influenta electorala de vreo 3-4 ori mai scazuta ca minortatea maghiara din Romania ce a ajuns azi la sub 1.3 milioane de suflete… Vorbim aici de vreo 10 locuri intr-un parlament ce depaseste 500. Adica un impact de cel mult 2%.

        Nu inseamna deloc ca nu voi rispi o ora din viata ca sa merg in toamna/iarna pana la Biserica sau la consulatul onorific (unde o fi sectia de votare) sa votez la parlamantare, dar efectul va fi nesemnificativ. Romanii din afara tarii pot avea un impact semnificativ doar in cazul prezidnetialelor.

        • multe aspecte atinse in aceste trei comentari ;
          unguri din romania domnule svejk incearca sa si apere putinul cu care au ramas dupa ce regatul romaniei i a cucerit ; de aci incrincenarea la vot
          identitatea romineasca este un concept inca in lucru; asazisi romini cind ies afara se cam feresc unii de altii ptr ca afara sint constienti de diferentele culturale intre ei (geografic spune unul)
          dupa cinci-sase ani, emigrantul din romania se adapteaza noii culturi si gata cu rominismul; sigur cu exceptiile inerente
          imi place ca si autorul care pare bine informat in multe aspecte vorbeste de 3-3,5 milioane ! oare citi or fi domnule autor cu adevarat ? macar la suta de mii sa existe o certitudine ! ha ha
          cind aproape un sfert din populatia unei tari emigreaza, cum se poate numi acea populatie un popor ?

          • si inca ceva frati romini !
            de ce ar trebui emigranti sa aiba influenta de decizie in probleme ce preocupa comunitatea din romania ? voi nu vedeti ca in general emigranti sint infectati cu cultura imperialista ? astia vor poate sa faca homosexuali egali cu hetero in patria voastra !
            persoanele care traiesc in romania sint cei mai buni romini ; ei au ramas acolo ptr ca impartasesc aceleasi valori ale descurcareli,jmekeriei,minciuni si furtului.De ce ar trebui ca emigranti sa strice armonia dintre romini ?mai bine sa fie lasati romini adevarati sa si construiasca tara care le place !

          • „Puținul” care le rămas ungurilor din România e mult mai mult decât a avut orice minoritate națională în Ungaria de Szent Pista încoace.

            Restul aberațiilor pe care le debitați sunt doar locurile comune ale propagandei maghiare din ultimele două secole. E bine să continuați să le debitați și mai ales să credeți cu tărie în ele. Căci ele sunt temelia ratăriivla nivel național. Îmbătându-se cu genul ăla de apă rece maghiarii au ajuns să-și piardă peste 72% din țara lor respectiv au izbutit mai spre zilele noastre să devină națiunea cu cea mai înaltă rată a sinuciderilor din Europa și una din cele mai mari din lume… Aldd meg a magyart! :P

  2. se poate posta (in fiecare saptamana) pe retelele de socializare cererea de vot prin corespondenta, pana cand sunt mai mult de 1 milion de romani inregistrati

    https://www.registrulelectoral.ro/upload/public/FormulareCereri/Cerere_inscriere_vot_in_strainatate.pdf

    pe de alta parte ar fi bine ca M10/USR sa isi creasca prezenta si sa ofere directii politice concrete: lupta anticoruptie, transparenta in contracte publice, etc. si sa dea asigurari ca nu cresc taxele pentru romanii din strainatate

  3. O nouă generaţie de la ‘48 ar fi nu numai utilă dar şi indispensabilă.
    Problema e: există un asemenea grup format în străinătate ?
    Va fi lăsat un asemenea grup să acţioneze pt modernizarea României ?
    Că doar nu există în ţară vreo formaţiune politică dornică să sprijine o mişcare de asanare a vieţii politice şi civice în România.

    • Problema nu se pune daca exista sau nu o astfel de generatie ca si aceea de la ” 48”. Problema se pune ca la alegerile din 2014 Diaspora a castigat alegerea ca presedinte a lui KLAUS IOHANNIS.Iar asa ceva este o demonstratie clara ca exista toate premisele pentru un alt viitor . Alegerea lui PONTA era aproape sigura si totusi… nu s-a implinit.Acest eveniment ”neasteptat”, odata produs, nu are voie sa se piarda. AR FI O MARE, MARE EROARE. CONFIRMA SAU NU , PRESEDINTELE jOHANNIS astfel de asteptari, Diaspora trebuie sa mearga inainte si sa se consolideze prin unitate si actiune constient organizata. Ceea ce si se intampla prin acest demers extrem de important! Ideile d-lui MIOC nu numai ca au sansa audientei, ci trebuie urmarite cu TENACITATE, Categoric vor da si rezultatele scontate. Asa cum gandesc eu …pe intern” problema romaneasca” sunt multi altii care o ” gandesc” la fel. Necesitatea congruentei dintre INTERN si DIASPORA trebuie sa se produca si sa se dezvolte intr-un consens tot mai pronuntat. si mai larg.Nu exista pentru noi o alta cale de a merge inainte.

      • @ Polilogu,
        cu precizarea ca imi pun ceva sperante in votul diasporei, e bine sa nu deformam adevarul.
        Nu votul diasporei l-a ales presedinte pe aliatul lui Ponta. In diaspora au votat 378.769 de romani, dar Klaus a fost ales cu 6.288.769 de voturi, plagiatorul a primit 5.264.383 (in cazul lui Basescu, pentru ca voturile diasporei au fost aduse ultimele la numaratoare, s-a clamat ca voturile alea l-au facut presedinte, dar nu ar fi ajuns).
        Inteleg greutatile intimpinate de romanii din strainatate pentru a vota (distante maaari, sectii putine), dar asta nu ne indreptateste sa mintim despre ce s-a intimplat.
        NB,
        astept (desi nu cred sa apuc ziua) cind diaspora va influentra cu adevarat un fel de alegeri din Romania; minciunile nu folosesc la numaratoare.

        • N-ar trebui sa-ti raspund , nene VICTORAS. Sunt nevoit sa revin totusi , pentru ca ma faci …mincinos cu cifrele dumitale cu tot.Treci premeditat insa sub tacere episoadele Melescanu exact in timpul votului, dar si cel/cele ale fostului ministru de externe, ixulescu pe numele lui scurt, pe care-l stii matale mai bine sa-l pronunti. Asa ca m-am lamurit cu orizontul dumitale de …cunoastere a adevarului.Iar ca lucrurile sa fie si mai clare pentru mine, iti repet inca odata – ROLUL DIASPOREI in viitoare Romanie va creste exponential cu vehementa negarii sale.Nimic nu se mai poate contrapune acestei necesitati istorice de crestere a rolului unei DIASPORE UNITARE pentru teritoriul pe care locuiesc in prezent 20 de milioane de suflete.Nu trebuie sa fii…Nostradamus pentru a vedea spre ce se indreapta Romania in cel mult 10 ani.Au fost suficienti 100 de ani de statalitate romaneasca deplina, ca sa-ti poti face o idee despre …tot ce va urma.Povara secolului care va urma va fi pentru noi mult mai grea de purtat decat iti inchipui.

  4. Corect, insa Ro e o republica semi-prezidentiala iar in alegerile pt Presedinte cit si in alte pseudo-referendumuri (vezi cele cu Basescu) contributia lor e esentiala.

    Autorul vrea cred sa arate ca sub noua legislatie e practic atit de dificil sa te inregistrezi ca a fost gindita express sa te faca sa abandonezi….Daca la alegerile Parlamentare din toamna s-au inscris sub 1 la suta atunci prin extensie cam tot atia vor fi la viitoarele alegerile Prezidentiale…

    Parintii mei (pensionari ro) care au dat intotdeauna cu PSD imi reproseaza mie ca ro, resident in strainatate si altora ca nu ar trebui sa avem drept de vot, ca noi nu traim in Ro si deci decizia mea ii va afecta pe ei, fara sa ma afecteze pe mine.

    Cu oarecare surprindere am aflat ca in in tara in care locuiesc Canada, cetatenii sai care traiesc in strainatate trebuie sa indeplineasca mai multe conditii sa poata vota in alegeri, printre care una care cere ca respectivul sa locuiasca de mai putin de cinci ani in strainatate, daca nu nu poate vota.

    Desi nu sint de acord cu o astfel de lege in cazul Ro, care ramine o tara in care institutiile democratice si sistemul de drept sint inca fragile, cred ca imigrantii care locuiesc de multa vreme intr-o alta tara au alte prioritati si incep sa se preocupe politic de ce se intimpla in noua lor tara si nu in Ro.

    Fenomenul Diasporei Ro care schimba rezultatul alegerilor e un fenomen rezultat din faptul ca a fost ceva nou pt Ro sa poata emigra in masa in strainatate iar pt multi care au plecat in Europa, au facut-o cu gindul ca string niste bani si se intorc acasa insa acest argument devine din ce in ce mai subtire cind cei plecati incep sa se obisnuiasca cu noul loc iar vad ca in Ro nu se schimba aproape nimic, deci multi decid sa ramina. Daca ai decis asta e greu sa fii cu fundul in doua luntrii…

    Daca chiar te intereseaza ce se intimpla in Ro si vrei sa schimbi ceva cred ca ar trebui sa fii acolo…

    • @ ernest.hemingway (18/07/2016 la 16:16)

      Nu numai Canada are restrictii cu privire la dreptul de vot al celor din „diaspora” (cetatenii tarii cu rezidenta in alta tara, cu sau fara dubla cetatenie).

      Personal, nu stiu ce pot face cei alesi (sunt doar 6 deputati si senatori, la circa 3,5 milioane de romani in diaspora) sau mai exact ce au facut pana acum, pentru a atage reintoarcerea in Romania.

      Subscriu la ce spuneti in final :

      „Daca chiar te intereseaza ce se intimpla in Ro si vrei sa schimbi ceva cred ca ar trebui sa fii acolo.”

      ……….si nu postarea unor articole / comentarii pe un blog – fie si foarte documentat / inflcarat revolutionat – citite de (cateva) mii de romani.

  5. 1. N-am absolut nici-un chef sa ma inregistrez la consulat pt vot. Administratia romaneasca e plina de escroci, nu am incredere deloc in reprezentantii unui guvern si parlament traditional corupte.
    2. De ce as vota (indiferent cum) daca si-asa e in zadar, daca romanii din tara au demonstrat ca au inteligenta electorala zero si voteaza cu picioarele? Exemple: madam Firea, Chereches etc.

    • Coana Firea, Chereches si nenumarate alte hahalere au ajus la butoane tocmai datorita baietilor astia destepti ca dumneavoastra ce nu se duc sa voteze pentru ca nu-i cool si nici fashionable. A nu va duce sa votati inseamna sa-l lasati pe unul din ala cu creierasul cat nuca sa decida in locul dumneavoastra. Adica insseamna a vot exact pentru astia care pretindeti ca va dezgusta.

      • Dupa intamplarile de la ultimele doua alegeri prezidentiale precum si dupa ce am analizat cu atentie modul in care se modifica pe parcursul a 4 ani rezultatele votului populare prin manoperele dubiose ale – cum ar zzice Erdogan – STATULUI PARALELsi eu am decis sa nu mai votez niciodata. Sper sa nu fiu totusi dojenit pentru acest absenteism . Ca daca ma duceam la vot as fi votat cu Firea , iar in toamna cu PSD ul

      • @ Josef Svjejk (18/07/2016 la 23:10)

        Aveti dreptate; „nu se duc sa voteze pentru ca nu-i cool si nici fashionable” si astfel au fost alesi la locale „Coana Firea, Chereches si nenumarate alte hahalere”.

        Articolul de fata se refera la alegeri parlamentare unde pot participa si cei din diaspora (definiti ca cetateni romani cu rezidenta in strainatate printre care si cel caruia ii raspundeti: DanC) iar chestia cu „cu creierasul cat nuca” este caracteristica celor care vor cu orice pret sa iasa in evidenta sau politrucilor care iti raspund intotdeuna la intrebari pe care nu le-ai pus. Apropo la locale din Romania ati votat ? Nu va intreb pe cine si in ce oras/comuna.

  6. La alegerile prezidențiale se votează masiv din diaspora chiar dacă președintele nu are un rol substanțial în democrația noastră (iar KWI e de-a dreptul șters din păcate)
    La alegerile parlamentare chiar si cu o prezenta masiva, sa zicem 3-400.000 votanți în Europa unde Diaspora e 3 milioane, ce alegi, 5-6 parlamentari?
    Diaspora din Africa și Asia, practic 1-2000 de votanți aleg și ei 2-3 parlamentari.
    Pai unde e reprezentativitatea?
    Sa recunoaștem, legea e proasta, dar chiar și cu legea veche, la alegerile parlamentare, Diaspora nu putea face diferența.
    Deși tocmai alegerile astea parlamentare sunt cele care contează, nu cele prezident.

  7. Domnule Mioc,

    Ca de obicei, dati cu bata in balta si faceti valuri degeaba.

    Diaspora nu are mare contributie la alegerile parlamentare romanesti.

    3.5 milioane de romani in diaspora sunt reprezentati daca nu ma insel de patru deputati si doi senatori.

    Astia in nici un caz nu or sa fie de la PSD.

    Si atunci pentru ce vreti sa se agite diaspora? Sase parlamentari alesi de diaspora au 0 influenta in parlamentul romanesc. Nici macar cat cei 18 ai minoritatilor nationale.

    Chiar si eu consider ca nu are sens sa ma duc la alegeri in toamna, desi am sectie de votare in propriul oras. Nu am pentru ce ma agita,

    Atunci cand o sa fie de ales presedintele Romaniei, discutia va fi diferita si multi or sa se inscrie la vot prin corespondenta, pentru ca acolo conteaza votul diasporei,

    Va recomand sa lasati astfel de gogorite lansate prin presa. Nu mai sunteti un autor credibil pe forumurile romanesti dupa astfel de articole.

    • Dacă ați fi citit art. 94 din legea alegerilor parlamentare, ați vedea că este fals ceea ce afirmați. Dar, din modul șmecheresc în care ați scris, suspectez că știți exact unde ați mințit prin omisiune și nu doriți decât să demoralizați o diaspora relativ activă politic.

      • Pai n-ar fi fost bine sa ne spuneti si ce spune acest articol 94 si unde greseste dl. Gafencu?

        Ar fi fost si mai bine ca dl. Mioc sa faca aceste precizari…

        • Chiar asa, sunt si eu curios la detalii.

          Nimic nu s-a schimbat prea mult in reprezentarea diasporei din 2012 incoace. Singurul lucru nou e votul prin corespondenta.

      • Sper ca Diaspora romaneasca, oriunde ar fi ea, sa nu ajunga a fi demoralizata.Daca s-ar ajunge acolo, chiar ca ar fi DEZASTRU. Tocmai in virtutea cestei sperante Diaspora va trebui sa fie cat mai sus…prin organizare, prin educatie, prin programe etc.Cu alte cuvinte prin ceea ce chiar dv precizati – ACTIVA POLITIC. Este un concept si el ar trebui cat mai bine clarificat.

        • Domnul Marian mai sus mi-a rastalmacit spusele si s-a repezit cu insulta fara sa mai intrebe altceva. Pacat pentru statutul de „Autor Contributors” pe care si-l aroga. Vorba ceea, trage de la sold si pune intrebari dupa aceea.

          Pozitia mea este ca diaspora nu are nici o miza la alegerile parlamentare din toamna, si de aceea nu se inscrie pentru votul prin corespondenta si nu se duce la vot.

          O mana de parlamentari reprezentand diaspora nu or sa faca nici o diferenta in parlamentul Romaniei. Si atunci pentru ce agitatia?

          Ca legea e nedreapta si diaspora care are inca bulletin nu poate vota prin corespondenta in Romania e cu totul alta poveste. Vorbim despre ce avem in mana la ora asta, nu despre ce vrem.

    • Pai, nene OVIDIU ( sper ca nu vorbesc cu …nemuritorul de la TOMIS)daca tot si se rupe de Romania, de ce mai te adresezi noua celor din RO? Si inca si in …limba romana? Nu ai cui ? Nu ai la indemana atatea alte limbi scrise si… vorovite pe lumea asta? Foloseste-ti, domnule, libertatea de expresie si in alt mod. Doar…ai de unde alege !

  8. Romanii din diaspora ar trebui sa se inscrie si sa pedepseasca cele 2 partide autoare ale acestei legi tampite votand o formatiune tanara/

  9. La alegerile parlamentare din 2012 au venit la vot vreo 60000 de cetateni din diaspora.
    Cu aproape 2000 de inscrisi acum se pare ca suntem in grafic si ca tot vreo 60000 vor vota si anul acesta.
    Acesta este numarul la parlamentare, de 5 ori mai multi la prezidentiale si nici unul la locale deoarece au inteles ca locale nu poti vota la Munchen pentru candidatul M10 de la Bucuresti. De altfel pentru candidatul M10 de la Bucuresti nu s-a putut vota nici la Bucuresti intrucat doamna Macovei nu a avut nici un candidat – motiv pentru care inca cere reluarea alegerilor.
    In diaspora deci vor fi 60000 – ceilalti isi vad de treaba lor , de afacerile lor , de viata lor – poate si pentru ca au asa ceva.
    Este o falsa aparenta insa ca cei 60000 nu ar mai fi interesati.
    Oridecate ori au de respectat un termen limita romanasii – fie ei din acestia incuitai ramasi in tara , fie din ceilalti liber schimbisti luminosi plecati peste hotare
    tot in ultima zi se vor prezenta la ghiseu.
    Intr-un fel e chiar bine ca se inampla asa. In ultima zi de de inscriere vin toti ceilaalti 58 de mii se vor forma cozile binecuvantate , se vor prabusi reteleele de internet de suprasolicitare ,
    va creste deci pulsul civic si asta va justifica adunarea la Piata Universitatii pentru a cere condamnarea grabnica a llui Iliescu. Si chiar a lui Erdogan , daca o mai fi viu pana atunci si nu l-or impusca vreunul dintre statele de drept.

  10. Articolul este o lectie de implicare data de un roman stabilit in SUA de 40 de ani care inca se mai preocupa de situatia din Romania.
    Orice vot conteaza si este un ajutor dat Romaniei de catre romanii aflati in afara ei, tocmai pentru ca romanii de aici sunt captivi intr-o tara din care au plecat foarte multi oameni inteligenti.

  11. Eu consider ca in anul 2016 traiesc o realitate total diferita, pentru prima data de dupa ’89 in Romania post-comunista. Pentru prima data consider ca tara are un Guvern cu ministri interesati sa aduca niste schimbari/imbunatatiri la nivelul societatii, si nu pentru grupurile lor de interese. Si sper ca masurile pe care le-au luat/le vor lua sa contribuie la o prezenta semnificativa la votul pentru alegerile parlamentare a tuturor celor care doresc o alta clasa politica, fie ei din tara sau din strainatate.

    M-a surprins in acest sens sa vad zilele trecute pe Digi24 reclama la pasii de urmat pentru ca cineva din diaspora sa se inregistreze in registrul electoral pentru a putea vota prin corespondenta. E o actiune demarata in acest sens, de popularizare pe acest subiect. Si chiar daca e reclama pe un canal romanesc, acest canal cred ca poate fi urmarit pe internet si din afara tarii si, in plus, in acesta perioada au venit in tara foarte multi cetateni romani care lucreaza in strainatate, in perioada de concediu.

    • @Cristian Radulescu – de unde ”prima dată”? În primăvara și vara lui 1992, în timpul guvernării Stolojan, nu era exact la fel? După alegerile din toamnă, oamenii aceia ”interesați să aducă niște schimbări” se vor întoarce la job-urile lor de funcționari, iar guvernarea va fi preluată de PSD, la fel cum a fost preluată în 1992 de PDSR-ul lui Ion Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro