luni, iunie 27, 2022

Milionul

Liviu Dragnea ne va întreba diseară cum am făcut primul milion.

Ce spuneți că e mai bine:

a) să-i răspundem cu clasicul concept juridic de drept teleorman „Altă întrebare”;

b) să împărțim milionul în grupuri de 200.000 de persoane;

c) să ne prefacem politicos că nu-i vedem bullshitul din mustață;

d) să-l felicităm sincer fiindcă, alături de Ceaușescu & Iliescu, e singurul politician care ne-a decaragializat limbajul & a făcut frazele patetice despre România să devină din nou credibile & emoționante, ca la pașopt;

e) să-i batem obrazul fiindcă noi nu l-am întrebat nimic despre milionul plătit ca să-i poată aduce apă minerală lui Trump;

f) să-i răspundem cam ca actorul ăla principal (dispărut demult) din Filantropica: „Așa fumăm noi, milionarii”;

g) să îi recităm duios: „Milion cu milion / Punem de-un Armageddon!”;

h) să încercăm din răsputeri să nu-l confundăm iar cu chelnerul de la Casa Armatei care ne spunea că nu are rest de la un milion;

i) să îi spunem că oricum milionul nostru nu admite nici un rest;

j) să îl întrebăm de ce i-a permis dictatorului ăluia turc să îi anagrameze numele;

k) să îl întrebăm dacă, înainte să se suie în elicopter, ne va ține discursul despre întinarea nobilelor idealuri ale pesedismului;

l) să îl întrebăm dacă, atunci când recita la serbări în satul natal, a înțeles cât de premonitoriu e distihul: „Gra-ti-a / Salvează patria!”;

m) să îi spunem că poporul ăsta e un Million Dollar Baby cu happy end (că arătăm pentru prima oară că am putea, de fapt, să fim un popor cu happy end);

n) să îi mulțumim pentru faptul că PSD-ul a reușit să impună milionul făcut peste noapte qua nouă identitate națională (e drept, într-un sens ușor diferit de cel venal la care se gândește);

o) să îi mulțumim, din nou, pentru că a făcut involuntar – transformându-se în Darth Dragnea, the Darkest Sith. abuzatorul unei țări întregi – cea mai eficientă & masivă campanie de pozitivare a imaginii României din 1990 încoace?

Bineînțeles, cum încă mai sunt litere în alfabet (dacă nu le-o fi interzis printr-un OUG secret), putem completa împreună mai departe.

Închei deocamdată adresând tuturor răgăliilor, scursurilor & putorilor din toate splendidele piețe ale țării tradiționala urare: „Milion fericit diseară!”

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Dacă nu i se spunea că păţeşte ca Ceauşescu la Timişoara cu trenurile de ciomăgari, FSN organiza contra-miting.
    Pe surse, Dragnea va anunţa sâmbătă compensaţiile generoase ce le va da Grindeanu feseniştilor arţăgoşi, care au fost expulzaţi recent de pe listele de Friends cu zecile de mii, iar Tăriceanu va desecretiza evaluarea Meleşcanu a cam câte miliarde euro fonduri europene se pot bloca după revenirea Corupţiei la putere în RO, deci CONTINUĂM:
    https://propinatiu.wordpress.com/2017/02/04/manifest-facebook-contra-coruptiei/

  2. Eu zic sa ii dam intreaga lista, ca sigur are el pe cineva de incredere, „decat” din cei ce ii cumpara tigari, care sa i-o poata citi inainte de culcare. :-)

  3. Singurul răspuns care contează e cel de la punctul i) – fara rest la milion!
    Asta înseamnă ca ar fi de evitat beția unei prime victorii. Toate energiile, tot efortul, toată mobilizarea si hotărârea de pana acum ar fi irosite (pe jumătate? chiar mai mult?) daca s-ar accepta ceva vag, neclar care poate permite ca lucrurile sa se repete…oricând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Psalmi" (Casa de editură Max Blecher, 2019).

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carti noi

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este mastile-zeului-mastile-zeului-vol-i-1651660196.png

Editura Trei publica primul volum din monumentala lucrare a lui Joseph Campbell, Măstile zeului. Acest prim volum, în editie cartonată, este dedicat mitologiilor primitive. Al doilea volum va fi despre mitologiile orientale. Puteti cumpăra de la Bookfest această carte cu o reducere de 30 %.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro