luni, mai 16, 2022

Militărie cu jumătăți de măsură sau ordonanță cu streptomicină

Sâmbăta trecută, am trăit senzația unei nedorite întoarceri în timp. Parcă eram în seara zilei de 25 decembrie 1989, atunci când crainicii și redactorii de la Știrile Televiziunii Române ne tot anunțau iminența difuzării procesului “Dictatorului și a sinistrei lui soții”.
Minutele treceau, treceau și orele și nu se întâmpla nimic. A intervenit, pe neașteptate, un moment- cheie. Cel în care a răbufnit Victor Ionescu. Un autentic om de știri. Care a atras atenția noilor autorități să nu reintroducă cenzura. Primul semn că ceva nu era tocmai ok. Cu procesul, cu execuția, cu filmul. În fine, atunci când filmul a intrat pe post, figurile avocaților, procurorilor, judecătorilor, erau invizibile. Ni s-a spus că decizia a fost luată pentru a se asigura protecția personală a respectivilor. Încă era la mare preț povestea cu teroriștii pe care nici până azi nu i-a văzut nimeni. Însă, am putut să îi vedem în voie pe noii veniți. Pe Măgureanu, pe Gelu Voican Voiculescu. Sunt convins că atunci, în seara respectivă, s-a negociat puternic ce și cât „se dă” din proces. Cât din execuție.
Spun că sâmbătă seara am avut senzația că ne-am întors în timp nu fiindcă la TVR se difuza un documentar cu Revoluția Română. Ci pentru că și de data asta cred că s-a negociat la sânge Ordonanța militară care înăsprește regulile de care populația ar trebui să țină seama în zilele ce vin. Sunt convins că chestorul Despescu și doctorul Arafat și-ar fi dorit ca prevederile din Ordonanță să fie obligatorii, nu livrate sub forma unor recomandări. Când o ordonanță militară înșiruie reguli mai mult decât necesare, altminteri firești, care s-a dovedit că se impun după ce lumea a crezut că o zi frumoasă îi dă dreptul să facă orice, să trăiască de parcă nici nu ar fi auzit de COVID-19, însă prezintă respectivele reguli drept recomandări, intervine o relativizare. O relaxare. Un negoț. Ceva de genul mai dă, creștine, mai lasă, jupâne. Pe timp de noapte, recomandările devin obligatorii. De ce doar între orele 22-6? Are cineva dovada că noaptea COVID-19 e mai agresiv? Ce se va întâmpla cu cei care nu respectă noile reguli? Ce pedepse riscă? Secret. Mister. Tăcere. Liber arbitru.
Probabil că ministrul de Interne, dl. Ioan Marcel Velea, om politic, cu gândul la alegeri, și-a impus voința. A vrut o îndulcire. O bomboană cu lapte care să facă nițeluș mai suportabil uleiul de ricin. S-a gândit la streptomicina care pe când eram eu copil se asocia penicilinei spre a o face mai puțin dureroasă. Mai apoi s-a dovedit că provoacă surzenie. Cred că dl. Vela a greșit. A pus streptomicina lui în penicilina d-lor Despescu și Arafat.
Poate că ministrul ia în calcul faptul că Decretul prezidențial referitor la instituirea stării de urgență vorbește despre caracterul gradual al măsurilor. Să ne așteptăm atunci ca în zilele viitoare recomandările să devină ordine care se execută, nu se discută? Poate. De ieri au apărut și morții. Un motiv pentru măsuri mai categorice.
Mărturisesc că pe mine m-a pus serios pe gânduri starea de exuberanță pe care au probat-o sâmbăta trecută mulți români. Speram ca, în replică, milităria să fie coborâtă din pod. Nu a fost să fie. Am avut, în schimb, parte de un apel patetic al ministrului de Interne. Scris de alții, de el doar citit. Cu patetismul nu prea rezolvi nimic. Mai ales când e citit la modul silabisit. Nici cu jumătățile de măsură.
Premierul Ludovic Orban anunța săptămâna trecută că va continua serios lupta. Sper că guvernul pe care îl conduce, ca și Comitetul Național pentru Situații de Urgență o vor face, așa cum a promis premierul. Nu cu jumătăți de măsură, nu cu gândul la voturi și alegeri.
Până la momentul urnelor, avem de trecut un mare hop. Trebuie să o facem hotărât.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Într-adevăr, este momentul adevărului… Spus pe jumătate!

  Citesc în presa aservită guvernării cleptocratice, adică, în toată presa românească, despre nemulțumirea că restrângerea drepturilor cetățenești nu este mai drastică.

  În urma limitării dreptului la circulație cetățenii s-au aprovizionat, în mod rațional-previzibil, cu alimente de bază pentru vreo două săptămâni. …deși restricțiile vor dura cel mai probabil vreo patru.

  „Jurnaliștii” s-au grăbit să publice inepții cu privire la atitudinea lacomă, comunistă… mă rog, tot felul de aberații… a românilor. Argumentul repetat într-una în mod idiot: „supermarketurile rămân deschise…”. Da, dar cetățenilor li se interzice dreptul de a ajunge la ele!

  La fel de aberante sunt imaginile cu oameni care aleargă (conform ordonanței militare) în parc, sau se plimbă, la distanță de alții. Am văzut reporteri care în mod inept i-au oprit, s-au apropiat la 50 de centimetri de ei, le-au vârât microfonul cu un burete jegos sub nas, la 15 centimetri și i-au întrebat de ce sunt în parc?!

  În fine, membrii cleptocrației și slugile lor din servicii și presă se simt bine. Orice guvern se simte mai bine atunci când libertățile cetățenilor sunt îngrădite. Dar, nu destul. Vor să circule pe străzi doar ei… să nu-i mai încurce „viermii”.

  De fapt despre ce vorbim? La Guvern nu s-au izolat la învestire, nici la Președinție. D-na Firea convoacă adunări ale Consiliului General fără vreo spaimă, întâlnirile cu „prietenii le la Beijing” nu trebuie deranjate de cetățenii car ei-au ales.

  În nicio farmacie din București NU se găsesc măști și mănuși de protecție!

  De fapt, vorbim despre ineficiența și incapacitatea sistemului sanitar și nu despre vreo grijă, sau apăsare din partea autorităților pentru cetățeni, care tot în proporție de 70% este probabil să se infecteze cu „noul virus”.

  …Doar că trebuie să stăm în case pentru că nu există mijloace de protecție, măști, mănuși, dezinfectant… Nu există suficiente paturi în spitale în secțiile de reanimare, nu sunt testere șamd. Unde s-au construit cele patru mari spitale REGIONALE?!

  Stând în case nu ne protejăm pe noi, ci sistemul medical, care nu este capabil să ne trateze.

  O întrebare simplă și logică este ce s-ar întâmpla, oare, în cazul unui război, al unui atac chimic, sau biologic?

  Răspunsul este evident. Niște burtoși incompetenți din armata română, adică, NATO, ne-ar spune să stăm în case, în munți, sub pământ, până trece războiul și va pleca inamicul!

 2. Aveti dreptate! Dar mi-e teama ca instituirea de masuri drastice a intarziat nepermis de mult si consecintele vor fi dramatice.
  Exemplul cel mai adecvat in sustinerea celor afirmate de dumneavoastra, domnule Morariu, este constituit de lipsa unor reactii ferme si rapide ale tuturor autoritatilor, la toate nivelurile, impotriva preotilor iresponsabili care au ignorat norme de igiena elementara, valabile in oricare timpuri, nu numai in vreme de pandemie. Acesti inconstienti ar fi trebuit sa fie azi in spatele gratiilor. Judecati in regim de urgenta.

 3. Bizonul salbatic nu bea apa din balta daca vede alaturi 1-2 starvuri. Bizonul domesticit, respectiv boul, nu bea apa din balta daca il alunga vacarul cu o nuia. O fi explicat cineva ante-factum ca desi e bine la soare (era parca o vorba ca unde nu intra soarele pe geam intra doctorul pe usa) nu e bine cand ne adunam ca turma? Stiri prezentate de reporteri indignati ca se aglutineaza poporul prin parcuri, curti si padurici au inceput de dimineata. Pe la pranz au aparut si varii comitii si autoritati indignate. Dar surpriza, nu le-a venit in mine acestora din urma sa trimita vajnice forte de ordine sa le spuna la megafon/portavoce oamenilor sa nu se adune, sau pur si simplu sa le strice cheful. Evident, nu aveau o baza legala sa-i imprastie cu gaze lacrimogene, ar fi trebuit sa faca doar un show, si daca nu puteau sa-si umfle muschii autoritari si sa imparta eventual ceva bastoane nu se merita efortul… Dar daca ne uitam la cronologia masurilor, vedem ca nimeni n-a anuntat si cu atat mai putin impus restrictia de a se aduna oamenii in carduri rezonabile. S-a mers gradual, (sub 1000, sub 500, sub 100, in cladiri, apoi si in aer liber, cu varii derogari, ca la noi legile sunt toate asa. Ca si cum virusul numara persoanele si se raspandeste doar la 1001, 101, etc. Sa fie bine ca sa nu fie rau…

 4. Vad o puternica promovare pe multiple canale a ideii ca statul ar trebui sa ia masuri mai drastice etc. Ar trebui cred sa fim atenti cu aceste masuri drastice pe care ii cerem statului sa le ia. Pentru ca fiecare masura autoritara pe care statul o ia deschide terenul pentru urmatoarea, iar cand va trece aceasta criza vom constata ca statul nu va fi foarte cooperant in a le retrage. Deschidem cu mana noastra calea pentru masuri care in viitor vor da loc unor abuzuri pe care le vom simti si regreta cu totii.
  Ca un mic exemplu, prevederea anti fake-news, in baza careia a fost deja inchis un site care dadea stiri. Cine decide care sunt fake news si care nu? Ce modalitati de aparare are cel vizat? Deocamdata se pare ca d-l Grindeanu decide, iar cel vizat probabil poate ataca in instanta decizia (cat dureaza un astfel de proces?). Nu conteaza ca era vorba de un site despre care cam toti suntem de acord ca se ocupa cu fake news, data viitoare ar putea fi Adevarul, G4Media sau oricare site care nu convine celor care decid.

 5. Ordonanta militara emisa de un ministru ….civil . Militar defineste orice in domeniul armatei .Poate ar fi trebuit sa o numeasca ,,ordonanta militieneasca ,,.
  Functionari publici depasiti de situatie au existat , exista si vor exista . Cetateanul este pe cont propriu in viata asta . E o iluzie sa imi pun nadejdea in institutiile publice .

  Iata :

  https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23746686-decese-coronavirus-romania.htm

  O noua cauza pentru deces ; neindeplinire de criterii stabilite de autoritati .

  Cetateanului i se garanteaza drepturi numai pe hirtie ( semnata de tot felul de functionari ai statului ) . Cu astfel de hirtii pe piept pot fi inhumat linistit . Restul e can-can .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro