luni, mai 27, 2024

Minciunile și vinovățiile lui Liviu Dragnea

Încheiam editorialul publicat duminică atât pe site-ul contributors.ro cât și pe blogurile adevărul.ro spunând că, oricât de puternici s-ar crede ori chiar ar fi, în realitate, astăzi domnii Liviu Nicolae Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, oricât de infailibili i-ar prezenta presa aservită ori falsificatori retribuiți de sondaje, tot vor trebui să dea la un moment dat socoteală.
Între altele în primul rând pentru dezastrul economic spre care se îndreaptă țara.
Invocam în sus-menționatul editorial rolul nefast jucat în evenimentele sângeroase din 10 august de efectivele din București ale Jandarmeriei. Care au executat prostește ordinele abuzive date de șefi, supervizate de ministrul de Interne Carmen Dan și, din câte se pare, aprobate de însuși Liviu Dragnea. Care cunoștea cu multă vreme înainte planul de operații.
La foarte puține ore de la publicarea comentariului sus-menționat, publicația g4media făcea publică informația în conformitate cu care ar fi apărut disensiuni serioase între ministrul de Interne, Carmen Dan și dl. Dragnea exact pe tema desecretizării planurilor cu pricina. Informația de presă sus-citată spunea că doamna Dan ar fi amenințat cu demisia. Câteva ore mai încolo, publicația g4media a inserat o dezmințire a doamnei Dan. Dezmințire în care fosta secretară de școală generală din Videle-Teleorman nega atât discuția tensionată cu insul care a scos-o din anonimatul în care, spre binele țării și al ei personal, era mai bine să rămână cât și faptul că și-ar fi dat ori ar fi intenționat să demisioneze dintr-o funcție pentru a cărei ocupare nu avea, de fapt, nici cea mai mică îndreptățire.
Nu știu cât de mult adevăr sau câtă exagerare se află în succesiunea aceasta de informații pe care le-am inserat în rândurile anterioare. E clar însă că:
1. În 11 august s-a produs o mare ticăloșie care a întors țara în vremea mineriadelor.
2. Atât Carmen Dan cât și Liviu Nicolae Dragnea au întreprins acțiuni ilegale, deloc conforme ordinii constituționale și în contradicție cu standardele de funcționare ale statului de drept.
3. Jandarmeria se face vinovată și că respectiva haină cu însemne militare este grav pătată.
4  Purtătorii de cuvânt ai instituției s-au dedat la dezinformări și minciuni în cascadă.
5.  Toți șefii Jandarmeriei care se aflau în funcție la data de 10 august au deschise dosare penale și că la un moment dat adevărul va ieși la iveală.
De domeniul evidenței este și faptul că atât Carmen Dan cât și Liviu Dragnea sunt cuprinși de spaimă. Că oricât de iresponsabil și de rupt de realitate ar fi președintele PSD șiretenia, viclenia și instinctul de conservare care îl caracterizează îl îndeamnă să fie cum nu se poate mai prudent, să își ia măsuri de siguranță. Să aibă pregătită o soluție de rezervă care să îi asigure o minimă șansă de salvare.
Acei membri ai PSD care cred cu adevărat în idealurile social-democrate, care au intrat în partid nu doar pentru a avea parte de o carieră pentru care altminteri nu îi îndreptățesc nici pregătirea, nici capacitățile intelectuale sunt deja conștienți că prăbușirea lui Liviu Dragnea poate însemna dispariția de pe scena publică a partidului însuși. Nu salvarea infractorului Dragnea Nicolae Liviu contează, puțin contează, la urma urmei, și salvarea PSD. Este de domeniul evidenței că societatea românească este din ce în ce mai divizată, mai scindată, mai marcată de o nervozitate care poate exploda, cu consecințe greu de aproximat astăzi, în orice moment. Și că de toate acestea se face vinovat în principal numitul Dragnea Liviu Nicolae.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Nimeni nu poate face mai mult rău PSD-ului decât Dragnea!
  Devine tot mai limpede și pentru cei ”mulți” că drumul pe care sunt duși e greșit!
  ”Programul de guvernare” anunțat a lăsat total locul unui alt program: Programul de legalizarea a infracțiunilor și de ”spălare a infractorilor”!
  Răul făcut României pare să-l depășească pe acela marcat de comunism! Iar dacă ținem cont de faptul că cel anterior era susținut de ruși, iar în prezent … avem deja de a face cu o vinovăție mai mare!
  Ritmul plecărilor din țară este alarmant!
  Nu mai e mult până când nu va avea cine să aprindă lumânări la mormintele înaintașilor!

 2. „…oricât de puternici s-ar crede […] domnii Liviu Nicolae Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, […] tot vor trebui să dea la un moment dat socoteală.
  Între altele în primul rând pentru dezastrul economic spre care se îndreaptă țara.”

  Înaintea guvernului Dragnea-Dăncilă, cel mai incompetent guvern din istoria României a fost guvernul Tăriceanu 2. Măsurile sale economice prociclice au adâncit România într-o criză pe care ar fi putut-o parcurge cu mult mai multă ușurință, precum Polonia, spre exemplu. Pentru jaful de proporții fabuloase instrumentat cu ajutorul FPS vom plăti decenii. Iar efectul plantării de panseluțe în Piața Universității de către mineri a fost izolarea României și stagnarea economică pentru un deceniu.

  Seriile de emisiuni TV „România furată” și „România te iubesc” au prezentat zeci de jafuri de mari proporții din averea națională. Ele continuă. Pentru că nimeni nu a plătit cu adevărat, nimeni nu plătește și foarte probabil nimeni nu va plăti în viitorul apropiat. Starea de sărăcie în care se află populația României (nimeni nu mai întreabă despre politicile de convergență, spre exemplu), statul cu cei mai săraci cetățeni din UE, este tocmai consecința faptului că la conducere se află o guvernare cleptocrată care este de aproape trei decenii de neclintit.

  Efectele pe termen lung ale dezastrului despre care autorul vorbește sunt cumplite, după cum ne arată istoria recentă. Dincolo de speranță, românii pleacă din tară pentru că nu văd o perspectivă pozitivă, atât în plan personal, cât și social. Este cât se poate de evident pentru orice om rațional că viitorul este sumbru, pentru că am tot [re]trăit experiența aceasta pe parcursul ultimilor 29 de ani și avem confirmarea efectelor acestui tip de politici publice absolut aberante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro