duminică, iulie 14, 2024

Minerii

Coaliția aflată la guvernare, Cabinetul condus de dl. Florin Vasile Cîțu, premierul însuși se pregătesc să încheie o săptămână nicidecum ușoară și care nu anunță un viitor din cale afară de confortabil pentru cei ce și-au asumat conducerea țării după alegerile legislative din 6 decembrie 2020.

Devin din ce în ce mai la vedere disensiunile dintre liberali și cum nu se poate mai vocalii și pare-se tot mai puțin dornicii de muncă însă mai însetații de imagine miniștrii ai alianței USR-PLUS (asta în ciuda faptului că respectivii calcă tot mai penibil în străchini, iar campion la gafe de tot felul se dovedește a fi însuși vice-premierul Dan Barna, lovit prematur de mania grandorii, dovadă fiind nu atât scandalul artificial al ochelarilor, ci ceea ce i-a ieșit pe gură cu ocazia prezenței în studiourile Digi 24), e tot mai evident faptul că guvernul e, în realitate, o asociație, un fel de cooperativă dificil de coordonat și de împăcat de trei guverne ce se concurează neloial unul pe altul.  Totul în vreme ce PSD și celelalte forțe de opoziție cu reprezentare parlamentară acționează speculând în toate felurile nemulțumirile mai mult sau mai puțin justificate ale unor grupuri sau pături profesionale. O fac slujindu-se pentru aceasta de relațiile construite în răstimpul a zeci de ani cu liderii de sindicat care nu mai au de multă vreme (dar au avut vreodată?) nici urmă de apolitism.  Dovadă faptul că în repetate rânduri aceștia au sărit cu maximă rapiditate și dexteritate din luxoasele lor birouri de reprezentanți ai pretins ori realilor obidiți de toate felurile în confortabilele automobile puse la dispoziție de Parlamentul în care au aterizat ca urmare a diferitelor rânduri de alegeri ce s-au succedat din 20 mai 1990 încoace. Cel mai recent caz fiind reprezentat de giumbușlucurile politice dezgustătoare ale milițianului Dumitru Coarnă.

Nu voi insista în comentariul meu de astăzi nici asupra circului la care s-au dedat parlamentarii PSD și AUR cu ocazia prezenței d-lui Florin Cîțu în Parlament la Ora premierului, nici asupra panaramei pe care ne-o oferă zilnic, cu ocazia descălecatului ei de amazoană în felurite pretinse zone de conflict  ori la televiziuni senatoarea Diana Iovanovici -Șoșoacă, moștenitoare a de neuitatul, pentru penibilul aparițiilor sale, Corneliu Vadim –Tudor, deși ar fi multe de spus despre felul în care înțelege și forțează sus-numita cetățeană limitele imunității parlamentare. Nu mă voi concentra nici asupra spectacolului grotesc al polițiștilor ce par să își fi uitat condiția și statutul de oameni ai legii, lege pe care o încalcă brutal și pe față, iar apoi, seara, se lamentează, își plâng de milă, denunță atitudinea necolegială a oamenilor Jandarmeriei ce le-au sancționat excesele cu două-trei amenzi simbolice. Oricum, fără duritatea de care aceiași jandarmi au dat dovadă cu ocazia protestelor mai mult decât justificate din seara zilei de 10 august 2018. Duritate pentru care nici până azi nu a dat încă nimeni seamă. Nici șefii Jandarmeriei, nici coordonatorii operațiunii de reprimare, nici fostul ministru de Interne, d-na Carmen Dan, nici ex-premierul „cărturar” Viorica Dăncilă.

Cu adevărat semnificative mi se par protestele minerilor din Valea Jiului, proteste pe care actualul premier Florin Cîțu le-a tratat cu o superficialitate și o superioritate ce mi se par de rău augur. Dl. Cîțu s-a dat mare, a făcut pe viteazul, a anunțat în gura mare de la tribuna Parlamentului că, în timpul mandatului său. nu va tolera nici un fel de mineriadă. Foarte bine. Atâta doar că minerii au protestat cum nu se poate mai justificat pentru neachitarea completă și la termen a unor drepturi salariale. Din păcate, a fost nevoie de respectivele proteste pentru ca ministrul Energiei, feciorelnicul domn Virgil Popescu, și ministrul Muncii, atât de delicata doamnă Raluca Turcan, mare posesoare a învățăturilor politico-economice primite din partea domnilor Stolojan și Băsescu, să se sesizeze că la minele din Valea Jiului a apărut o problemă, problemă altminteri nicidecum nouă,  pe care au rezolvat-o pompieristic, recurgând la o cârpăceală. La o biată și complet neproductivă soluție de avarie. De ce au avut nevoie guvernanții de atât timp spre a  găsi soluția respectivă? Pentru a le furniza muniție contestatarilor în frunte cu senatoarea Diana Șoșoacă. Minerilor li s-a promis că salariile le vor fi achitate. Cum, din ce bani, pe câtă vreme? Care sunt soluțiile de rezolvare pe termen lung a problemei reprezentate de viitorul mineritului în România, mai exact de viitorul exploatărilor de cărbuni? Unul deloc  clar și nicidecum de aur, dacă luăm în calcul planurile deloc secrete ale Uniunii Europene.

Nu mai departe decât zilele trecute dl. Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a spus în cadrul unei conferințe pe teme de energie că România ar trebui să aibă în vedere elaborarea unui plan de renunțare totală la cărbune, viitorul aparținând energiei regenerabile. Degeaba a sărit ca ars dl. Eugen Tomac, un politician, și el moștenitor al învățăturii băsesciene, despre care speram că s-a retras cu totul și definitiv din viața publică după lamentabilul eșec electoral al partidului domniei-sale și al famigliei Băsescu. Dl. Timmermans pare a avea dreptate. Iar avertismentul domniei-sale se cuvine a fi luat în seamă.

Ce planuri are în această perspectivă coaliția de guvernare? Ce planuri are în vedere întreaga clasă politică ce din 1990 încoace tot amână adevărata soluționare a problemei? Au învățat oare ceva politicienii noștri din eșecul de acum aproape 25 de ani al soluției Ciorbea? Pare-se că nu. Se gândesc ei oare că până în 2038 mai este vreme, se culcă iarăși pe o ureche și se amăgesc cu gândul că până atunci se vor tot da subvenții de miliarde care,dacă ar fi chivernisite mai bine, mai înțelept și mai cu spor ar putea crea un viitor pentru oamenii ce lucrează în domeniu și pentru o vastă zonă a României?

Nici un indiciu în acest sens. Nici cea mai mică mișcare. Numai că problema nu se rezolvă de la sine, nu își află soluția nici măcar prin scoaterea de la arhivă a fotografiilor cu dezastrele comise de minerii păcăliți de troica securisto-comunistoidă Iliescu-Roman-Măgureanu în 1990 și în 1991. Dovadă ceea ce s-a întâmplat în ianuarie 1999 în timpul guvernării CDR și al premierului Radu Vasile. Întâmplări din care actuala coaliție care seamănă mult cu falimentarul CDR nu dă semne a fi învățat nimic.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. Citeva constatari:
  – acelasi spectacol receptat functie de enterese: cind politistii str4igau „Iesi afara javra ordinara!” erau aplaudati. Acum, huiduiti; aceiasi scena, aceiasi actori.
  – lumea e inca in transee contra lui Basescu. De la care, ni se spune, a plecat tot răul care ne sta alaturi.
  Ride Iliescu cu hohote!

 2. Cred ca autorul s-ar putea sa greseasca atunci cand spune: „Raluca Turcan, mare posesoare a învățăturilor politico-economice primite din partea domnilor Stolojan și Băsescu”.
  Poate invataturile sunt de la Institutul Puskin unde domnia sa a studiat 1996-1999?
  Nu vreau sa speculez mai mult pe tema asta dar am avut colegi ai caror parinti erau trimisi de URSS in Romania in anii ’50.

  Dl. Frans Timmermans, PSD-istul olandez este o alta figura jalnica a UE care a ignorat cu buna stiinta abuzurile din justitia din Romania. A nu se interpreta propozitia precedenta ca o pledoarie pro-hotie in favoarea PSD, PDL sau PNL, PRM sau AUR, cu alte cuvinte ramurile arborelui-buruiana pentru Romania numit FSN!

  O paranteza – Nici nu merita de discutat atitudinea vadita anti-romaneasca a guvernului PSD-olandez! Nici macar aeroporturile din Romania NU au fost incluse in Schengen. Si politrucii UE din Romania au tacut intr-un mod rusinos.
  Acelasi guvern olandez si-a PERSECUTAT proprii cetateni intr-o maniera demna de „invidia” prea multor tari din estul Europei.
  https://www.theguardian.com/world/2021/jan/15/dutch-government-resigns-over-child-benefits-scandal

  Renuntarea la energia produsa pe combustibili fosili nu este deloc simpla.
  In Germania s-au panicat cu accidentul de la Fukushima si Siemens a anuntat ca nu o sa mai aiba in vedere tehnologii pentru centralele nucleare. Si in paralel au accelerat cooperarea cu Rusia lui Putin cu Nordstream din cauze mercantiliste si presupun de afinitate intre doi fosti DDR-isti care savureaza berea multiplu premiata Radeberger.
  Basescu a avut dreptate atunci cand a atras atentia cu privire la subminarea sigurantei energetice a Europei, asa ca pentru asta nu este corect sa nu i se recunoasca meritele.
  Franta se bazeaza inca masiv pe energie nucleara.
  Dar sunt diferente importante pentru ca producerea de energie pe baza de gaze NU este decat marginal poluanta comparativ cu cea produsa pe ardere de carbune.
  Gazele din Marea Neagra au disparut???
  Pentru clarificari, Profesorul Cranganu ar trebui sa fie consultat, cred.
  Si este si o chestiune de costuri: de investitii si nu in ultimul rand costuri sociale.
  Ar trebui ca Romania sa suporte integral costurile astea sau din mult trambitatele fonduri UE (din care o mare parte sunt doar imprumuturi cu dobanda foarte redusa pentru ca asta este piata acum)?
  „Curat solidaritate UE”!
  De ce autorul se mira ca „nu dă semne a fi învățat nimic” cand este vorba de aceleasi partide (mentionate mai sus) care joaca aceleasi jocuri pe spinarea minerilor si a populatiei in general?
  Ce bine ar fi daca liderii de opinie din Romania nu ar face asa de multe greseli de aprecieri politice si economice ca sa demonstreze ca Brucan cu remarca lui cinica cu „20 de ani” nu ar fi fost decat un … optimist…

  • De fapt, cea mai mare parte a fondurilor UE, NU sunt „imprumuturi” ci chiar grant-uri!
   Franta merge pe „nuclear” deoarece inca are o GRAMADA de centrale nucleare – si, inca, destul minereu destul de bun. Ceea ce noi NU mai avem, pentru ca l-am ingropat DEFINITIV!

   • Poate mai cititi odata care este defalcarea fondurilor… si faceti niste calcule procentuale de exemplu, sau o sa va fie greu?
    Si cele care subt granturi, EVENTUAL o sa fie accesate.
    Ca sa va explic pe romaneste ca pe vremea copilariei mele:
    DACA si cu PARCA se plimbau in BARCA.

 3. Delicata doamnă Șoșoacă nu știe cum să se mai dea-n stambă pentru a ajunge la notorietatea mult visată. Chiar a devenit deja un drog pentru mass-media, care îi face (cu nonșalanța specifică..) jocul manipulator.

  Greva minerilor care-și cereau salariile restante nu putea fi ratată așadar.
  Și cum Luceafărul huilei luminează probabil undeva prin Caraibe, e nevoie de actori noi pentru vechea dramă a acestei obidite categorii sociale.
  Scenariul a rămas cam același. Discursul e la fel de populist. Aceleași premise false de genul, mineritul salvează România și cârpitul ei buget.

  În Europa mineritul nu mai e demult rentabil. În UK de la 1 milion de mineri la-nceputul secolului trecut s-a ajuns la vreo-mie, în pofida tuturor grevelor de prin anii ’80.
  Germania invocată aiurea, a hotărât renunțarea la cărbune (minerit și termocentrale) până-n 2038, cu toate nemulțumirile celor din Saxonia, Branderburg și Renania de Nord.
  De altfel, prin străvechiul bazin al Ruhr-ului (motorul relansării economice de după război) riști 80 de euro amendă dacă circuli cu o mașină echipată sub Euro 1…4. Întreaga regiune a devenit între timp capitală culturală Europeană (în 2010, imediat după Sibiu)

  Ca să nu mai vorbim de Conferința de la Paris, sau Protocolul de la Kyoto, referitoare la reducerea emisiilor de carbon. Pentru că schimbările climatice au devenit deja periculoase. Efectele se văd cu ochiul liber.

  Și atunci, cât de disperat să fii, ca să mai crezi balivernele unor populiști fără scrupule ? Nu-i doare gura să promită cai verzi pe pereți..
  Dar nici ei, minerii, nu sunt chiar atât de naivi.
  La tv am văzut o mână de agitatori în față, foarte vocali, care scandau lozinci inepte.

  De altfel, Ninel Peia, fost PSD-ist și fondator al partidului Neamul Românesc a scăpat porumbelul, atunci când întrebat fiind de unde cunoaște el și Șoșoacă situația minerilor, a explicat că printre aceștia se află chiar membri ai partidului său… :))

  • Poate aveti dreptate , poate nu . Problema este ca din actualul guvern nu s a sesizt nimeni ca oameni ce lucreaza in conditii grele nu au fost platiti . De fapt nu ia interesat !

 4. Domnule Morariu,
  Să nu ne mai mințim singuri. Nu suntem în stare de mai bine de treizeci de ani, oricât am încercat să găsim oameni de caracter capabili să ne ridice din mocirlă.
  Pentru a nu ne prăbuși nu văd decât apelarea la specialiști și caractere din alte zări. FSN a furat ajungând la statutul de hoț național PSD. Iar PNL-USRPLUS urmează hoția grotescă, fără clarviziune a CDR și PD (L), nefăcând nimic pentru reformarea României. Picăm de pe Glob. Și e păcat. Avem doar misiunea de a ne recunoaște nepriceperea de a face ceva și pentru pălmași și de a apela la oameni cinstiți și pricepuți, de aici din Europa excluzând Italia.
  Cu respect și considerație,
  L. Nicolescu

  • @Lucian Nicolescu _ „Iar PNL-USRPLUS urmează …”

   Din fericire, vă înșelați, iar lucrurile nu stau defel așa. Nu am găsit, spre exemplu, niciun membru USR/PLUS care să corespundă zicerilor dumneavoastră. Atunci când [în rare situații] au apărut suspiciuni sau acuzații că ar putea exista încălcări ale normelor legale, fie au demisionat, fie au fost demiși.

   Asta nu s-a întâmplat NICIODATĂ la PSD, care a mers cu cohorta, împreună cu membrii unor organizații întregi, sau cu interlopii tocmiți de dl Codrin Ștefănescu, pe la parchete și instanțe pentru a-și proteja infractorii. La fel i-au protejat și în parlament. Ei, bine, se vede că pentru moment, cel puțin, România a depășit faza aceasta din evoluția sa socială.

   A face vreo comparație a guvernării actuale cu cea PSD Grindeanu-Tudose-Dăncilă este aberant. Vedem spre exemplu, că tema de interes public acut în presă este azi dacă să fie date cadou ori nu mărțișoare de 1 Martie, pe când în guvernarea PSD vorbeam despre siluirea legilor justiției, OUG 13-14, mutarea ambasadei României din Israel, sau repatrierea rezervei de aur. Adică, scoaterea României de pe traiectoria democratică și europeană pentru a-l salva de pârnaie pe domnul infractor Liviu Dragnea.

   Să fim cât de cât serioși!

 5. In perioada 1996-1999 cind se taiau ( ziua si noaptea ) tancurile rusesti din unitatile militare romanesti si se disponibilizau salariatii acestora ( mai ales civili ) cu cite 10-20 de salarii compensatorii nu am vazut greve sau manifestatii ale acestora .
  Nu inteleg de ce minerii adopta astfel de atitudine . Pentru ca se lasa usor manipulatI ? Pentru ca nu inteleg faptul ca nu mai este cerere pentru carbune ? Pentru ca nu inteleg ca exista multe alte optiuni la incalzirea centralizata de la CEH ? Sau se cred ,, a treia armata ” ( dupa CFR ) ?
  Cererea de carbune a scazut constant . Fie natural fie din motive de mediu . Au fost destule forte care au incercat sa tina in viata mineritul cu bani publici . De ce sa nu se sustina mineritul ca o activitate de sine statatoare pe o piata concurentiala ? De ce cu bani publici ? Pompam bani publici in sectoare de activitate pe simpatii si cumetrii ?!

  • Mai multe motive, destul de diferite ;)
   1 – Minerii au fost invatati ca sunt un soi de „casta speciala” si ca „tzara le e datoare” deci lor li se cuvin o gramada de chestii.
   2 – Dupa 15 ani de „grupa I” un miner poate iesi la pensie, cu o pensie deloc de neglijat. Deci, daca s-a angajat la 18 ani, iese la pensie la 33, inca „verde”; are un venit asigurat asa ca poa’ sa mearga sa faca ce vrea, inclusiv sa lucreze in strainatate. CINE ar da cu piciorul la asa ceva? Cu ATAT mai mult cu cat o scarba de palavramentar, dupa numai 4 ani (mandatul) capata o pensie mai MARE decat minerul dupa 15 ani de munca grea! Dintre astia care fac scandal, probabil destui au 10 – 12 ani lucrati si vad ca Minunata Pensie le fuge de sub picioare >:
   Ca paranteza si apropo de asta: JIGODIILE din guvern (si nu numai) STIU sa se planga ca „nu-s bani in fondul de pensii” – pai DE CE, oare, n-or fi? :P
   3 – La Petrosani e si Institul acela de Mine, RENUMIT pentru shpagile care se iau ca sa scoata din niste analfabeti, „ingineri” – pai daca nu mai e minerit, se duce dracu’ Institutul cu shpagi cu tot! :P
   4 – Exista o vorba printre mineri: „Ce e sub pamant nu se vede”! Pai stiti CATE se pot fura de la o mina? Nici nu va poate duce mintea! DE CE credeti ca, prin ’98, cand au fost iarasi scandaluri si guvernul le-a zis la mineri ca „le da minele gratis, sa si le administreze ei”, minerii au zbierat: „nu, nu!! sa ramana la Stat!!” :P
   Apropo de asta: Compania Huilei e PRIMUL datornic la Statul roman, singura adunand datorii cam cat toti ceilalti datornici la un loc! Catre 5 miliarde de lei, ashaaa… :P
   5 – Posturile de conducere sunt sinecuri GRASE, atat din salarii si indemnizatii cat si din furaciuni se fac atat averi personale cat si „bani pentru Partid”. Bineinteles, pe chestia asta (si tinand cont de toate cele de mai sus), nu doar ca minerii sunt instigati (ca nici nu-i greu s-o faci) – dar se face si lobby puternic, trecand peste faptul ca e un gras „subiect electoral” >:
   In legatura cu asta: de CE credeti ca cacaciosu de Catu, comitand o ILEGALITATE, le-a DAT bani la mineri – in loc sa ia banii de la managerii cretini care ii lasasera pe mineri cateva zile fara salarii, ca sa ii despagubeasca pe acestia din urma? In timp ce „nu sunt bani de pensii”, adica amaratii care au muncit 45 de ani, aproape ca sunt condamnati sa moara de foame? >:
   6 – Si mai sunt si alte motive – da’ mi-e greatza sa ma gandesc la ele, pana la urma…

 6. Lasati mineritul pe seama chinezilor si al australienilor, importul de carbune este mai ieftin decat orice sustienere a unei industrii moarte in Europa, intreaga dezvoltare trebui axata in primul rand pe dezvoltarea capacitatilor de produductie a hidrogenului, surse de energiie a viitorului.

 7. Sub prezumtia ca:
  a. ati face o schimbare de nume, sau nick-name, de la Codruta la Codrut
  b. ca ati avea conditie fizica mai mult decat pentru apasatul tastelor
  c. ca ati avea varsta de 18 ani
  d.nu ati avea alte locuri de munca in zona
  e. ca ati fi doritor sa munciti si mai tarziu poate sa va intemeiati o familie
  ati alege munca asta ata de grea?

  Am vazut acum cateva zile un interviu cu un actor care joaca in Las Fierbinti si care A FOST MINER in Petrosani.
  Nu ii stiu numele dar am vazut ca joaca foarte bine.
  M-a impresionat prin naturaletea si optimismul lui.
  NU ESTE OMENESTE sa va bateti joc de oamenii astia!

  • Din cele spuse de dumneavoastra inteleg faptul ca eu trebuia sa intreb un miner atunci cind m-am angajat :
   – lacatus
   – agent de paza
   – agent de curatenie
   – agent de vinzari
   – electrician
   – dispecer video
   – spalator de vase
   – ….
   Si eu care credeam ca nu trebuie sa dau vina pe altii ( sau sa ii determin sa se simta obligati ) atunci cind iau decizii cu viata mea …

   Si eu sint satul de o reclama imbecila de la radio in care protagonista este de meserie ….actor . Oare ar trebui sa ii pling de mila ca nu practica meseria de actor ? Sau nu o mai practica asa cum o facea inainte de pandemie ?
   Oare trebuie sa ne plingem de mila toti , unii altora ?!

   • Se numeste empatie, nu „ne plingem de mila toti , unii altora”.
    Fara o minima solidaritate sociala atomizarea societatii aduce alienare, neparticipare, frustrare si … caracteristica deja de secole a Europei – URA. Da, ura de clasa, ura fata de cei care au facut ceva in viata, ura TEORETIZATA si INSTITUTIONALIZATA in Europa fata de alte etnii, ura fata de straini etc
    Exact asta s-a inceput pe vremea comunistilor cu asmutirea unei „clase” sau categorii sociale contra alteia.
    Utilitatea sociala a unei categorii/clase este derivata prin aplicarea mai multor criterii.
    Din pacate in Europa de est, din cauza istoriei atat de nefericite nici nu se mai poate rosti cuvantul „clasa” fara a declansa un val de injurii.
    In lumea anglo-saxona, mult mai ponderata decat lunaticii est sau vest continental europeni, denumirile de clase sunt folosite ZILNIC fara ca cineva sa se simta „pus la colt” sau ostracizat.
    O lume fara actori si fara spectacole si fara muzica sau numai cu spectacole aprobate de guvern NU este o lume normala.
    Deci cred ca ar trebui sa va pese de asta.

  • Vi se pare cumva ca insiruirea aia de motive pe care am dat-o mai sus e a unei pafariste in domeniul mineritului? >:
   Nu stiu de ce ar trebui neaparat sa-mi caut un loc de munca MUSAI in zona! Astia din zona Petrosani sunt cumva legati de pat? Lumea asta (ba chiar si tzara asta) e MARE!
   In plus, se mai SI plang ca-i „munca grea”! Pai ii OBLIGA cineva sa o aleaga MUSAI pe asta? N-au decat sa invete – si sa aleaga una mai usoara, chiar si in alta zona a tzarii (sau a lumii)!
   Apropo de „bataia de joc”: eu inteleg ca e o problema cu analfabetismul functional, in special la cei care sustin mineritul, asa ca am sa incerc sa explic din nou: trecand peste alte forme de ajutoare, subventii directe sau / si mascate de-a lungul timpului, CNH este pe PRIMUL LOC in topul datornicilor la bugetul de stat, cam cat TOTI ceilalti datornici la un loc! Datoria lor bate spre 5 miliarde de lei – asta inseamna cumva peste 1 miliard (UN MILIARD!!) de euro!!
   Asta inseamna ca Statul ma jupoaie pe MINE (de fapt, cam pe noi toti) ca sa-i sustina pe ei!
   TOTI minerii stiu PRECIS ca dau gunoaie ca productie – da’ ei vor MUSAI ca statul sa ii suporte in continuare!
   Asta NU E „bataie de joc”? >:

    • Raspunsul la raspunsul Dvs. este ca DVS. sunteti cel pafarist in domeniul mineritului – doar daca n-oti fi cumva interesat sa manipulati, varianta in care sunteti fie categoria „politician cu sinecura in domeniu” (aici intra si capushele sindicaliste) fie ceva cadru didactic la acel Institut care a fost inca de pe vremea lu’ Ceashka (si probabil mai este) o rusine pentru tzara!
     Ma rog! acu’ probabil nu mai e mare „rusine”, ca „fabricile de diplome” s-au banalizat deja >:
     In rest… IA ziceti (cu argumente!) UNDE anume n-am avut dreptate! :P

 8. „pare-se tot mai puțin dornicii de muncă…”

  Nu-mi sunt dragi niciunii, dar chiar nu se fundamentează pe nimic „părerea” aceasta. Iar prim-ministrul este totuși liberal.

  „Pare-se” cu adevărat că sunt unii care nu se împacă defel cu gândul că economia românească, strivită de guvernarea cleptocratică, este pe cale să cunoască unele modeste reforme. Și tot încearcă să incite membrii coaliției de guvernare la conflicte interne. Spre binele societății românești (deci, inclusiv al meu și al familiei mele), sper să nu reușească.

  „Sindicalistul” D Coarnă a fost băgat în parlamentul patriei noastre de către PSD (desigur, cu voturile unor cetățeni), nu de PN, ori USR/PLUS!

  Cum bine observă autorul articolului, minerii din România ar face bine să se recalifice, precum cei din Germania, spre exemplu. Ar putea face lucruri minunate la construcția de tuneluri pentru autostrăzi, bunăoară.

  • Pai daca se fac tuneluri pentru autostrazi, nu se mai pot face atatea afaceru cu exproprieri, amplasamente de benzinarii samd. >:
   De CE credeati ca, desi solutiile cu tuneluri, care pe unele portiuni ar fi CELE mai economice si rezonabile, nu se folosesc niciodata? He,he! :P

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro