miercuri, septembrie 27, 2023

Miniștrii Cabinetului Dăncilă și Bacalaureatul

Luni au fost comunicate rezultatele din sesiunea iunie 2019 a Examenului de Bacalaureat. Rezultate dintre cele mai îngrijorătoare. Indiferent dacă luăm de bun procentul de promovabilitate de 63, 78%,, dat sub o anumită rezervă de postul de televiziune Digi 24, sau cel de 67, 27%, comunicat de Ministerul Educației Naționale.
Slabului procent de promovabilitate i se mai asociază faptul că sunt nenumărate licee în care de abia 10-20% dintre cei care au ajuns să absolve cele 12 clase au dobândit la Examenul de maturitate, așa cum i se spunea odinioară, o notă care să certifice absolvirea cu acte în regulă, dar și masivul absenteism. Semn că ceva e putred, dar putred rău în Danemarca. Adică în școala românească, păstorită din ianuarie 2017, adică de când a început coșmarul guvernării PSD-ALDE, de d-nii Liviu Pop, zis și Genunche, Valentin Popa, cunoscut îndeosebi grație poreclei Pamblică și de doamna Ecaterina Andronescu, singura pe care nu am prins-o (încă) maltratând flagrant limba română. Ceea ce nu înseamnă că dumneaei ar fi cu totul absolvită de păcate.
Indubitabil, procentul de promovabilitate ar fi fost încă și mai prost dacă la respectivul examen ar fi fost obligați să se prezinte componenții Cabinetului Dăncilă. În frunte cu premierul însuși. Doamna Dăncilă, doamnă Dan, domnul Breaz de la Cultură și Identitate Națională, domnul Cuc de la Transporturi, insipizii titulari de la Tineret și Sport și de la Turism care nu merită nici măcar efortul de a le fi reținute numele sigur s-ar fi aflat pe lista celor care ar fi trebuit să se mai prezinte o dată.
L-am văzut marți seara la Realitatea tv pe ministrul Culturii și Identității Naționale. Un anume Valer Daniel Breaz. Un veritabil obiect de patrimoniu, un adevărat Napoleon de vreme ce este și ministru, și parlamentar, și rector la celebrissima Universitate 1 Decembrie din Alba Iulia. Poate că cei de la ITM vor avea amabilitatea de a verifica dacă nu se extenuează prea din calea afară domnul în cauză, dar și cum își justifică prin ore de muncă efectivă cele trei salarii. Că tot s-a prezentat dl. Breaz drept personificarea fără cusur a spiritului de legalitate.
Domnul Valer Daniel Breaz este, carevasăzică, din Alba Iulia, Albanez cum l-a numit așa, dintr-un spirit de glumă, moderatorul Claudiu Popa. Fără să își dea seama cât de mare este adevărul pe care îl rostește. Fiindcă dl. Breaz s-a manifestat pe post nu așa cum ar fi trebuit să se arate un înalt demnitar din România europeană a anului 2019, ci de parcă ar fi făcut parte dintre cei care au exercitat puterea în Albania în vremea dictatorului Enver Hodja. Sau, ca să revenim pe meleagurile noastre, dl. Breaz s-a comportat de parcă ar fi fost Constanța Crăciun, Tamara Dobrin și Susănica Gâdea ( aceeași formulă trei în unul) după o foarte reușită operație de sex. Mentalitatea, comportamentul, duritatea, habarnamismul, neînțelegerea flagrantă a domeniului/domeniilor pe care dl. Breaz ar trebui să le păstorească fiind identice celor care compuneau identitatea sus-numitului triumvirat.
Dl. Breaz a profitat de invitație, de faptul că a fost singur și moderatorul cam molâu așa că a pus toate tunurile posibile pe directorul Teatrului Național din București, actorul Ion Caramitru. Pare-se că după ce a aflat că nu are prea multe șanse de reușită cu recursul la soluția controlului financiar, dl. Breaz, enervat din cale afară că cineva a îndrăznit să îi ceară lui demisia, va recurge la modificarea legii managementului instituțiilor de cultură, astfel încât să dispună de formulele legale pentru a scăpa de dl. Caramitru.
Carevasăzică, după logica de albanez, adică de politruc, a d-lui Breaz poți să fii la 78 de ani ministrul de Externe al României, așa cum este comunisto-securistul Teodor Meleșcanu (aceștia sunt demnitari numiți politic, au regim special, cum au și pensii sociale al căror fan este breazul de la Cultură, a argumentat culturnicul nostru), dar nu poți fi directorul TNB. Dl. Breaz a ajuns la această concluzie nu singur, ci și dând ascultare unor voci de la instituția condusă de dl. Caramitru. Pe care demnitarul pesedist cu demnitatea cam știrbită îl acuză și că nu ar încuraja reforma de vreme ce insistă ca noile contracte de angajare să fie încheiate toate pe durată determinată. Așa cum stau lucrurile peste tot în Europa. E clar. E clar. Se vede de la o poștă. Dl. Breaz habar nu are despre ce vorbește. Cu toate acestea, dă voinicește și aiurea din gură.
Mai grav. Dl. Daniel Breaz habar nu are nici cum vorbește. Pe parcursul orei petrecute în studiourile Realitatea tv sus-numitul a comis sumedenie de greșeli de limba română. Prima în top, repetată cu obstinație: Eu ca și ministru. Nu mai vorbim despre dezacorduri, incapacitatea de a construi corect acuzativul cu ajutorul lui pe care (la acest capitol dl. Breaz s-a dovedit un concurent redutabil al d-lui Călin Popescu-Tăriceanu), și alte asemenea grozăvii care i-ar asigura d-lui ministru un loc de frunte pe lista celor care ar îngroșa lista respinșilor la Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie 2019.
Show-ul jalnic al d-lui Breaz a fost precedat de cel al d-lui Florian Bodog la Digi 24 și de cel al d-lui Petre Daea la TVR1. Toți din PSD, toți foști ori actuali miniștri. Toți ar promova cu greu în zilele noastre Bacalaureatul. Oare astăzi care dintre pesedeii cu funcții au primit sarcina să ne distreze ?
Atâta doar că analfabetismul funcțional al figurilor emblematice din PSD nu doar că ne face de râs, ne mânjește identitatea națională, dar ne și costă.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Rezultatul de la bacalaureat nu ar fi atat de dezastruos daca s-ar fi lasat o alternativa pentru 30% dintre absolventii de 8 clase sa mearga in alta directie decat la liceu.
    Intre timp, o mare parte dintre ei ar fi invatat o meserie, (cu conditia sa li se ofere si mijloacele) si s-ar fi sustinut singuri. Iar natiunea ar fi avut de castigat din doua directii:
    1. forta de munca proaspata calificata printr-un sistem de durata mai scurta decat acesti 4 ani, si cu un spirit practic,
    2. buna impresie despre sine, cu un procent de respinsi la bacalaureat mult mai mic (prin retragerea de la sine a celor care de fapt nu sunt interesati)
    Obligativitatea liceului care, in-formal, dateaza din vremea de dinainte, explica cumva si calitatea guvernantilor de acum

  2. Involutia genereaza astfel de derapje,sesizate de autorul articolului. Surprinde lipsa de
    profesionalism al moderatorului care antameaza astfel de discutii in lipsa celui discutat[marele actor Caramitru]. Evident reputatia actorului este de nivel national, stabilita in ani, si bazata pe
    realizari profesionale incontestabile. Privind vremelnicul demnitar/Breaz este greu de stiut daca este cunoscut de cineva, exceptie cei cu care lucreaza.Pacat ca mass-media faciliteaza denigrarea si promoveaza discutii sterile….

  3. Eu am auzit-o zilele astea pe Doamna Birchall folosind ACUZATIVUL TĂRICEAN.
    Dânsa se plângea ca o tot cheama coruptii de la CSM si ca din cauza asta nu se poate ocupa de PROBLEMELE CARE LE ARE DE REZOLVAT. Dumneaei este insa o fină cunoscătoare a limbii noastre META-MATERNE , care in prezent e LIMBA AMERICANA cum era si RUSA in anii 50 – deci sa fim ingaduitori . Altminteri ar insemna să ignorăm vesnicele schiopătări ale Vioricăi și sa observăm că până și Mântuitorul Klaus vorbeste despre respectarea JUSTI-ȚEI și a CONSTITU-ȚEI.

  4. Daca tot vorbim de acuratetea folosirii limbii romane, ar trebui stiut ca promovabilitatea se refera la posibilitatea de a promova, termenul fiind utilizat in statistici ce se refera la procentul de candidati de la care se asteapta promovarea. Urmariti, va rog, articolul Rodicai Zafiu referitor la utilizarea eronata a acestui termen.

  5. I-am scris cu ceva luni in urma Barbie-licai Dancila revotata de agramatismul endemic al discursului ministrilor, secretarilor de stat si, desigur, al parlamentarilor. Am sfatuit-o, gratis, sa infiinteze o scoala serala de gramatica la Palatul Victoria. Acum ca ii e mina dreapta, l-ar putea insarcina pe Fifor cu aceasta trebusoara (el fiind absolvent de litere la Craiova, e bine sa il foloseasca cit mai rapid, pina nu se `pesed-imbecilizeaza` de tot…).Iar pe Olguta o poate folosi pentru cursul optional de maiestrie in citit in limbi straine)… nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro