sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Mini-vacanțe

O ținem de o vreme încoace în tot felul de mini-vacanțe și de week-end-uri prelungite. De o jumătate de lună, săptămâna de lucru are pe meleagurile mioritice doar 4 zile fiindcă, e deja lucru știut, cu calendarul nu te poți pune.
Ce să-i faci dacă anul acesta el a rânduit să avem una după alta Ziua Copilului și a doua zi a Sărbătorii Rusaliilor ? Ambele se cuvin marcate, sărbătorite ca atare, adică prin nemuncă. Nu prea mai contează că puțini dintre noi mai știm cu adevărat ce semnificație are sus-menționata sărbătoare religioasă. Nu-i vorbă, s-au găsit destui inventivi care să ne explice că, în aceste condiții speciale, recent încheiata Sărbătoare de Rusalii a însemnat adevărata marcare a Sărbătorilor pascale și uite așa vedem că Paștele cu repetiție al d-lui Teodosie Șpagoveanu începe să dea roade și are, precum, cutremurele, replici, sau un al doilea 1 Mai, petrecut în condiții de relaxare.
Am văzut, așadar, la televizor litoralul cvasi-luat cu asalt, dar și cu prețuri ceva mai pipărate că, deh, cheltuielile de funcționare sunt mai mari și ele trebuie suportate de fraieri, nu de patroni, terasele din Centru vechi al Bucureștiului înțesat de lume, chiar dacă și aici costurile consumațiilor au devenit mai neprietenoase, am observat mirați că pe unele bonuri fiscale a apărut și noua rubrică, numită taxa Covid. Despre care atotprezentul domn Dragoș Anastasiu, cel despre care scriam zilele trecute că reinventează cu mare spor lupta de clasă, nu știe ori se face că nu știe nimic.
Am retrăit senzația de déjà vu, la vederea reportajelor tv cu cozile interminabile de pe autostrăzile României, cozi pe care orice turist trebuie să le accepte dacă vrea să aibă parte de astfel de mini-vacanțe, dar și să revină acasă din ele. Oameni le privesc cu resemnare. Cam tot la fel cum fac când văd că iau foc ziua în amiaza mare troleibuzele STB pe care scrie mare Primăria Capitalei. Or, Primăria Capitalei înseamnă Gabriela Firea. Ea, cu toate relele și mahalagismele sale.
Nu poți să nu observi cum dintr-o dată, în cursul acestor mini-vacanțe (să dea Dumnezeu cel Sfânt și guvernul, indiferent de cultoarea lui politică un număr cât mai mare !) românilor le dispar toate grijile cotidiene. Și cele legate de șomajul tehnic și cele ce țin de faptul că cei mai mulți dintre cei ce au avut parte de el nu știu foarte bine ce urmează după, și iminența plății ratelor și a taxelor restante. Dar și cheful de muncă pe care au tot afirmat că li l-a îngrădit guvernul în vremea și ca urmare a stărilor de urgență și de alertă.
Aflu că Opoziția parlamentară din România s-ar pregăti să nu voteze o eventuală inițiativă legislativă a Puterii ori un decret prezidențial vizând prelungirea stării de alertă. Românii au dreptul la o viață normală, strigă la unison domnii Ciolacu, Tăriceanu, Ponta. Au dreptul și la pensii majorate cu 40% fiindcă așa le-a hărăzit din pix olteano- ostrogota Lia Olguța Vasilescu. Nu contează că economiștii serioși, iar nu banditul Darius Vâlcov (chiar așa, pe unde se ascunde ipochimenul ăsta ?), ne-au prevenit că acordarea lor ne va conduce, indubitabil, spre dezastru. Dacă respectivele pensii nu se acordă, punem, amenință Opoziția majoritară în Parlament, de o moțiune de cenzură. Cade guvernul, începe iar provizoratul și țara intră în mini-vacanță. Firește, binemeritată.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Corect. Am uitat sa muncim si emitem pretentii….
  Din pacate tonul il dau conducatorii,pe baza de consecinta, avem rezultatele care le
  discutam zilnic,-negaiv- fara solutii…

 2. „…românilor le dispar toate grijile cotidiene […] și iminența plății ratelor și a taxelor restante”

  Nu poate fi nicio moțiune de cenzură cu câteva luni înaintea alegerilor, este doar campanie electorală.

  În ceea ce privește ratele, nu-i problemă, întrucât parlamentul discută o lege privind plafonarea dobânzilor. În opinia mea, legea ar putea foarte bine să includă și prevederi cu referire la alimentele de bază, care interesează un număr cu mult mai mare de cetățeni decât cei care au credite. Spre exemplu, ar putea fi specificat prin lege că prețul la energie, carburanți, zahăr, ulei, făină, cartofi, să zicem, nu poate depăși dublul costurilor de producție.

 3. ”…Nu poți să nu observi cum dintr-o dată, în cursul acestor mini-vacanțe …românilor LE ISPAR toate grijile cotidiene… Dar (LE DISPARE) și cheful de muncă pe care au tot afirmat că li l-a îngrădit guvernul în vremea și ca urmare a stărilor de urgență și de alertă…”
  Cheful de munca nu a disparut singur. Ăia mici, iubitori de părinți au luat exemplul și
  nu mai vor nici ei sa mearga la școala. Uimitor ce uragan a fost simulat ieri …cu ASOCIATII DE PARINTI (asociatii ”naționale” – adica infiintate de maica Secu intru controlarea fenomenului…ca si asociatiile ”nationale” ale bolnavilor si pacientilor e diverse boale )…cu SINDICATE ALE DASCALILOR și desigur ASOCIATII ALE ELEVILOR …toti fericiti ca au gasit un elev bolnav si pot unge scoala cu untură ca s-o mannce Grivei.
  ***
  Pe de alta parte observasem mai de mult că, pe măsură ce,
  de la dispeceratele internationale vin semnale de relaxare
  pe care si autoritatile romane sunt obligate sa le CAM respecte ,
  fizionomia liderilor nostri – nu Orban, doar supremul și starurile
  medicale – se incrunta tot mai vizibil .
  Nu stiam care este cauza, dar acum iata explicatia :
  Romanilor ”le dispar grijile” , chestie inacceptabila.

 4. LOL, asta-i ca-n bancul acela cu Bula: „Doamna, poti sa desenezi pe tabla si un tramvai, ca eu tot la pi*da ma gandesc” – se PUTEA ca, indiferent despre ce ar fi vorba, sa nu se pomeneasca de pensii? Deja asta tine de psihopatologic! >:
  Nu conteaza ca pensionarii au fost, pur si simplu, FURATI pana acum (deci marirea n-ar fi decat o reparare a unui jaf) – important e ca tzarishoara asta sta in MIZERIA lor, NU in salarii si indemnizatii NESIMTITE!!
  La urma-urmelor, sa nu li se mareasca, domne, pensiile, atata paguba! 10% marirea pensiilor -> 10% PNL la alegeri! :P

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro