sâmbătă, septembrie 19, 2020

Ministerul Educației și broaștele râioase

La data de 17 noiembrie 2018, am publicat editorialul intitulat De la Brănescu la Andronescu, via Dragnea, provocat fiind de iminenta numire în postul de ministru al Educației a d-nei Ecaterina Andronescu.
Titlul editorialului era inspirat de una dintre cele mai savuroase scene din piesa Ultima oră a lui Mihail Sebastian. O reamintesc pe scurt în cele ce urmează. Speriat de moarte de posibilele dezvăluiri legate de multplele aspecte mizere, tenebroase ale afacerii Protar, dezvăluiri pe care le-ar fi putut face conferențiarul de Istorie antică Alexandru Andronic, mega-industriașul Grigore Bucșan l-a convocat în biroul său în miez de noapte pe ministrul Educației. Un chefliu insipid, dar mârșav pe nume Brănescu. I-a cerut în mod expres să organizeze cât mai curând posibil o răzmeriță studențească în urma căreia Andronic ar fi urmat să fie concediat din Universitate. Brănescu nu acceptă chiar necondiționat să ducă la îndeplinire dispoziția lui Bucșan. Vrea să obțină, în schimb, din partea acestuia promisiunea că, la viitoare remaniere guvernamentală, îi va găsi un post mai mănos, mai acătării. De ce? Fiindcă e și greu, și neimportant ministerul Educației. Drept pentru care nu îl prea vrea nimeni.
Viața a făcut astfel încât duminica trecută mi-am amintit atât de piesa lui Sebastian cât și de editorialul publicat pe adevărul.ro și pe contributors.ro în urmă cu vreo nouă luni. Duminică seara, postul de televiziune Digi 24 a lansat în eter informația că doamna Ecaterina Andronescu ar fi scăpat pentru moment de remaniere nu fiindcă doamna Dăncilă i-ar fi iertat afrontul de a o fi contra-candidat la șefia PSD, nu pentru că nu e deloc firesc să înlocuiești omul de la șefia Educației în plin sezon de examene de evaluare și admitere în învățâmântul superior, ci deoarece, pur și simplu, nici un profesor universitar, dintre cei sondați de PSD, nu a fost dispus să accepte dregătoria cu pricina.
Motivele? În bună parte aceleași cu cele invocate de Brănescu în piesa Ultima oră. Lor adăugându-li-se faptul că nimeni, nici un om cu scaun la cap, nici un profesor universitar pe bune, nu vrea să își murdărească cv¬-ul cu detaliul că a făcut parte dintr-un guvern condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Că a fost coleg de Cabinet cu inși de cea mai proastă calitate, care violează zilnic limba română, așa cum este culturnicul Daniel Breaz (profesor universitar și rector la celebrissima Universitate din Alba Iulia), cu neajutoratul Bogdan Matei, de la Tineret și Sport care a fost incapabil să ia notă de trecere la un biet examen de titularizare, cu bâlbâiții, agramații și gușații Răzvan Cuc, Mircea Budăi sau Bogdan Trif, cu pitorescul Petre Daea- Hai la Tata, dar și cu alții al căror loc ar fi, cum adesea i-am comunicat pe felurite căi chiar d-nei Andronescu, într-o clasă de liceu seral. Anume creată pentru astfel de semidocți cu carnet de partid.
Zilele trecute, președintele Academiei Române, dl. acad. prof. univ. dr. Ioan –Aurel Pop, a ieșit, în fine, din prudenta și, pentru mine, dezamăgitoarea lui tăcere, spunând cât este de inconfortabil pentru un intelectual autentic, cât de umilitor este pentru un profesor sentimentul că, în fruntea celor două Camere legiuitoare, se află inși submediocri, așa cum sunt d-nii Marcel Ciolacu, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu.
De multe ori m-am întrebat eu însumi cum se simte la masa guvernului d-na Andronescu, nu știu cum suportă ca președintele Comisiei de Învățământ din Senat să fie nulitatea profesională absolută Liviu Marian Pop, nu știu ce gândește în clipa în care le vede la televizor pe cele două tinere inenarabile, ambele descinse din D-ale carnavalului, pe nume Claudia Țapardel și Gabriela Zoană (viitor de aur are Universitatea din Pitești, acolo unde este lector univ, dr. fosta ajunctă), nu știu cum dă mâna cu dublul plagiator și client al DNA, Florian Bodog. Probabil că de abia își maschează repulsia.
Vom vedea, probabil, zilele viitoare, cel mai târziu la toamnă, dacă înghițirea zilnică a câte unei broaște râioase garantate de PSD o va scuti pe d-a Andronescu de remaniere. Deocamdată respectiva doamnă a mai comis o gafă monumentală. De teama unor mișcări studențești de mare amploare, se opune deschis intenților limitării călătoriilor gratuite ale studenților pe calea ferată. Oare nu a constatat d-na prof.univ.dr. ing. Ecaterina Andronescu că eternul du-te vino a scăzut calitatea învățării? Sau se face că nu vede?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Din ce in ce mai multi oameni educati ,cu pregatire superioara posesori de doctorate facute -pe bune – cum se zice in popor, sportivi de marca , scriitori , ziaristi si o mare parte din populatia tarii , inteleg si nu mai accepta asocierea numelui lor , sau asocierea numelui unor comunitati elitiste si nu numai , cu o atitudine uneori politica ,uneori mediatica invechita ,atitudine ce s-a dovedit producatoare de pagube ,atit la nivel intelectual cit si la nivel material si care in esenta pune minciuna ca mod de interpretare a lucrurilor, inaintea adevarului . Semnalele date de populatie sunt foarte clare , cei ce continua sa faca asta, ca modalitate de exprimare in spatiul public ,in ciuda semnelor clare de nonacceptare ,vor disparea din ceea ce noi numim perceptia colectiva a natiei si vor ramine undeva in subsolul istoriei , ca paria ai neamului .Este de neinteles de ce procedeaza astfel si nu se pliaza asa cum ar fi normal pe cerintele societatii .Textul din articol, arata foarte clar imposibilitatea acceptarii si asezarea la aceiasi masa ,a imposturii versus adevar . cei care au acceptat impostura ca mod de viata , trebuie sa se retraga ,societatea actuala este permisiva si cred ca ar accepta asta fara a mai dori o punere in evidenta a unor fapte trecute . Viitorul insa nu se stie ??

  2. Fara a discuta calitatea profesionala a acestei doamne, sa recunoastem ca moral are lipsuri mari [ vezi numirea in functie, dupa atitudinea fata de Dragnea]. Ramane de neinteles cramponarea de aceasta functie[ pentru a patra oara] cand performanta dansei – ca ministru- a fost mai mult decat modesta, ca sa nu pomenim de problema microsoft. Desigur depaseste nivelul genunche, cultural vorbind, dar este suficient??!!

  3. Liviu Marian Pop ați zis?
    Liviu Pop este profesor de matematică, fost Ministru al Educației.
    Liviu Pop este cel care, cu generozitate, a făcut nobilul gest de a dărui omenirii prețioasa informație că numărul 12 este mai mare decât numărul 16, în sistemul de numerație cu baza 5 (dar și în chineză, în viitor, în jur, în mintea lui, etc.).

  4. Cum suporta Ecaterina Andronescu mediocritatile din jurul ei?!? Ei bine, cred ca nu are nici un fel de problema, ea, cea garantata de Marean Vanghelie! Este o oportunista cum rar mai vezi, chiar si in Romania. Iar in ce priveste valoarea sa intelectuala, cred ca este mult supraestimata. Este o pesedista tipica, cu ceva scoala si cu ceva rafinament si tupeu cat cuprinde. Adica o impostoare. Desi, banuiesc, se crede sincer salvatoarea si binefacatoarea invatamantului romanesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

Despre inconsistența „punctelor critice” în evoluția sistemelor naturale complexe

Tu vei muri de bătrânețe. Eu voi muri din cauza schimbărilor climatice. Tânăra care poartă pancarta pe care se...

Pandemia, criza economica si mersul capitalismului. Este un nou moment de cotitura?

–urmare la un interviu-- Omenirea va invinge in razboiul teribil cu Covid-19, un dusman ascuns, insidios si...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.