joi, octombrie 28, 2021

Ministerul Educatiei: Daniel Funeriu sau Alina Mungiu-Pippidi. De discutat.

Urmarind chiar si superficial scandalurile legate de numele propuse de USL pentru Ministerul Educatiei, concluzia este inevitabila. Primul Ministru si USL sunt pe cale sa genereze o criza destul de serioasa exact cand aveau mai putina nevoie de asa ceva. La ora la care sunt scrise aceste randuri, pare putin probabil ca actualul ministru al educatiei va putea ramane in functie. Niciun lider politic normal nu ar putea accepta costurile si riscurile sustinerii unui personaj precum domnul in cauza.

Intrebarea reala acum nu mai este persoana si bibliografia domniei sale. Problema este cu cine ar putea fi inlocuit. Situatia pare foarte delicata. O noua numire problematica ar impinge lucrurile pe o panta extrem de periculoasa pentru d-l Prim Ministru.

Si aici apare o problema: Rezerva de cadre a USL pare foarte subtire si vulnerabila. Greu de spus unde si cum o sa se gaseasca un nou amator de senzatii tari prin plutoanele de univesitari politic-antreprenoriali, profesori-doctori-ingineri-economisti, creatori de stiinta, cultura si civilizatie in reteaua universitatilor particulare si de stat din tara noastra.

In acest contex, pun in discutie doua posibile solutii:

Solutia 1: Primul Ministru poate face o miscare politica de mare anvergura rechemandu-l pe Daniel Funeriu la post. Avantajele politice ale unei asemenea sunt evidente si nu necesita elaborare. Sa spunem doar ca ele se vor manifesta ca un “win-win”: Pentru Primul Ministru personal, pentru reforma invatamantului, pentru climatul politic romanesc in general. Sa nu uitam ca o asemenea numire ar fi ceea ce in SUA se numeste un act politic „bipartisan”, un semn de normalitate. In fiecare administratie de la Casa Alba, Presedintele incearca sa aiba un ministru ce provine din opozitie.

Solutia 2: Primul Ministru poate face o miscare politica de o anvergura similara celei notate mai sus aducand la minister o figura de intelectual public credibil care chiar daca nu este membru de partid, are o orientare favorbila actualei puteri. Si in acest caz avantajele politice ale unei asemenea decizii sunt evidente si nu necesita elaborare.

Aici intrebarea este insa cine ar putea satisface cerintele profesionale si manageriale stringente associate cu o asemenea numire. In acesta privinta lucrurile, cred ca lucrurile sunt totusi destul de clare. Un nume se desprinde detasat dintre toti sustinatorii actualei guvernari. Cred ca Alina Mungiu Pippidi are toate datele sa fie un candidat imbatabil pentru aceasta pozitie.

Nu am sa intru acum in detalii cu privire la datele ce o recomanda: publicatii, participari la conferinte internationale, predat la universitati prestigioase din tara si de peste hotare, afilierea la presitigioasa Hertie School din Berlin unde preda tocmai politici publice, contactele pe care le are in lumea academica, intelectuala si economica si politica occidentala la varf etc. In plus, s-a dovedit un bun manager la SAR si alte activitati legate de societatea civila romaneasca si internationala.

Se poate discuta care sunt competentele domniei sale in alte domenii dar daca este o pozitie pentru care intreaga sa experienta si activitate de pana acum ar trebui sa o recomande ferm si fara rezerve, acea pozitie este pozitia de Ministru al Educatiei.

Acestea par, dintr-un punct de vedere, sper eu, mai detasat, cele doua numiri care, fiecare, in felul sau, ar insemna o mutare politica optima pentru d-l Ponta. Si nu numai pentru d-lui ci si pentru sistemul de educatie din Romania si viitorul sau.

Inchei cu o sugestie: Poate ca este momentul ca lumea noastra academica si intelectuala sa dea un semn de maturitate si solidaritate. Sa treaca peste partizanatul politic si sa demostreze tuturor ca poate fi solidara cu un proiect de reforma care depaseste micile clivaje si frictiuni de grup si personale. Un posibil mod de a manifesta constiinta acestei solidaritati si responsabilitati ar putea fi sustinerea publica a uneia din cele doua variante sugerate mai sus.

PS

Dat fiind ca este o reactie la cald, este posibil ca analiza si solutiile sugerate mai sus sa aiba limite si probleme pe care nu am fost in stare sa le identific. Iata de ce comentariile cititorilor sunt mai mult decat binevenite. O dezbatere publica inainte de noua numire, poate ca prinde bine. Sau cel putin experienta din ultima saptamana asta pare sa indice…

Distribuie acest articol

101 COMENTARII

 1. […] Dragos Paul Aligica: Solutia 1: Primul Ministru poate face o miscare politica de mare anvergura rechemandu-l pe Daniel Funeriu la post. Avantajele politice ale unei asemenea sunt evidente si nu necesita elaborare. Sa spunem doar ca ele se vor manifesta ca un “win-win”: Pentru Primul Ministru personal, pentru reforma invatamantului, pentru climatul politic romanesc in general. Sa nu uitam ca o asemenea numire ar fi ceea ce in SUA se numeste un act politic “bipartisan”, un semn de normalitate. In fiecare administratie de la Casa Alba, Presedintele incearca sa aiba un ministru ce provine din opozitie. […]

 2. Funeriu din nou la educatie? Va dati seama ce va doriti?

  Ce pretentii poti avea de la un ministru care doi ani de zile le permite unor banditi ca Mang sa predea studentilor, platindu-i cu sume enorme? Imi pare rau pentru Funeriu, dar a esuat lamentabil. Tocmai el, cel care a facut cercetare adevarata, trebuia sa inteleaga ca nu poti avea invatamint universitar cu profesori banditi ordinari ca distinsul domn Mang.

  In momentul de fata tot invatamintul universitar din Romania s-a facut de cacat. Toata lumea ride de noi: „uite ma la romani, aici un astfel de student era exmatriculat fara discutii pentru asa ceva, ei il fac prof universitar si ministru”.

  Da, si eu aveam o impresie mai buna despre Funeriu, pina acum.

  • Costica, costica fa sticla mai mica (vorba poeziei).

   Datoria unui ministru nu e sa ia la puricat fiecare profesoras. Ar fi absurd sa fie asa. E ca si cum ai cere ministrului justitiei sa prinda toti borfasi din tara sau ministrului apararii sa se lupte personal cu toti dusmanii tari. Ridicol, nu crezi ?

   Niciun ministru nu poate schimba un sistem peste noapte, asta pentru ca oamenii luati individual nu se schimba. Ideea e sa-l alegi pe cel care poate face cea mai buna treaba nu sa cauti unul perfect (risti sa ramai doar cu cautatul).

   • Sigur ca da, datoria lui Funeriu nu era sa verifice publicatiile lui Mang. De asta trebuia sa se ocupe colegii, seful de catedra, decanul, rectorul de la facultatea lui Mang. Funeriu era dator sa se asigure ca cei de mai sus isi fac treaba si RASPUND pentru asta.

    Autonomia universitara pe banii statului este o timpenie! Mai ales in astfel de cazuri, care distrug orice credibilitate a tuturor cercetatorilor din Romania.

    Stiti ce inseamna chestia asta?
    http://www.cs.technion.ac.il/~biham/

    Inseamna ca toate lumea academica va privi cu foarte multa neincredere orice diploma care vine din Romania. Nu de doctorat, acolo nici nu se mai discuta, ma refer la diplome de absolvire ale unei facultati. La urma urmei, daca profesorii copie in halul asta, e normal ca si studentii …

    • Draga Costica, din cate am inteles rector era chiar mang. Si nevasta (coautoare) era vice. Te mai gandesti o data si ne spui si noua, cine trebuia sa-l verifice?

  • costica, wrong again! Funeriu a facut ce trebuia: in LEN s-au introdus proceduri prin care promovarea se face numai cu publicatii recunoscute ISI. Daca aceasta lege ar fi fost acum X ani, niciunul dintre Mangi nu ajungea profesor, si ma tem ca multi dintre cei ce zbiara pe sticla contra lui Funeriu nu ajungeau profi. Funeriu a impiedicat promovarea pe ochi frumosi, pe plagierea unor lucrari din universitati indepartate, pe activism politic (tot Univ. din Oradea cu dinastia Maghia) .. Descoperirea FURTURILOR nu e treaba ministrului (contrar parerii tale) ci a comunitatii stiintifice (atunci cand nu se acopera hotii unul pe celalalt). PS. la comisii, prima chestie pe care a zis-o Mang a fost „adaptarea promovarii la societatea romaneasca” [citat aproximativ], adica promovarea prin articole publicate pe la gazeta de perete, reviste de la Vascauti, site-uri cu publicare a orice in schimbul unei taxe, etc.

 3. Alina Mungiu -Pippidi??? Ar fi risul risului lumii lumilor ! Stimate domn , autor de articol , imi imaginez ca esti un intelectual sadea , (ca altfel nu pot sa-ti spun), daca poti sa sugerezi asa ceva ,fie si in gluma .

  • aparte de activitatea stiintifica a unui MEDIC ajuns filosof (AMP), un ministeriat implica mai curand o gestionare a resurselor: nefiind [niciodata] un buget suficient, unde apar prioritatile??? Exemple [nu prea] trase de par: A. un ministru filosof va avea tentatia sa ignore scolile profesionale B. un ministru inginer va baga mai multi bani la Univ. tehnice C. un ministru economist va potenta liceele economice etc etc. Si cine nu ma crede sa-mi arate un ministru al Sanatatii (medic reputat pe o specialitate) care sa nu fi fost contestat de cei de alte specialitati pe motiv ca alte specialitati sunt mai importante. PS. oare de ce o percep pe AMP ca fiind deosebit de ranchiunoasa, antipatiile sale alterand deseori evaluarile?

 4. Ponta ar putea face o miscare si mai inteligenta. Sa-l ia pe nea Ilicii Iliescu, pe Nastase, pe Voiculescu si toata turma de hoti, impostori si borfasi si securisti numita clasa politica romaneasca si sa-si traga fiecare un glonte in cap. Asa, se vor intoarce in tara toti cei alungati de ei de 23 de ani si vor face o tara noua.

  • funeriu?cel mai penibil ministru al invatamantului……sa-si prezinte diploma,sa-si echibaleze diploma.ce caracter are un om care nu a facut asta pana acum?

   • Aha, pai mai spune-mi un ministru al invatamantulu care a avut curajul sa faca din BAC un examen adevarat si real ? Numai pentru atat, si Funeriu a facut mai mult decat toti ministrii la un loc in 20 de ani. Si culmea, nici macar PSD nu va reusi sa faca schimbarile astea reversibile. Au venit cu tanti aia si apoi cu impostorul asta crezand ca or sa aranjeze ei cumva si sa schimbe sistemul astfel incat BAC-ul sa fie trecut de 99% ca pe vremea Abramburicai. Dar uite ca si Romania s-a mai schimbat si exista o revolta a societatii fata de comunistoizii pe care incearca sa-i promoveze. Realitatea e ca PSD este exact ca acum 10-15 ani. Nu s-a schimbat nimic, nu s-a facut nicio reforma acolo. Numai parveniti, hoti de-a dreptul sau impostori.

   • Tot nu pot pricepe argumentul asta cu diploma: si-a dat bac-ul in Franta, a urmat o universitate cum nu exista inca in Romania, doctorat cu coordonator premiu Nobel. De ce sa-si echivaleze diploma in Romania? La ce i-ar folosi? Eu daca as fi in situatia lui nici de-al dracului nu mi-as echivala nimic.

   • Funeriu nu-si poate arata diploma de bacalaureat. A plecat in Franta si a ramas la Strasbourg in vara lui 1988, dupa ce terminase clasa a XI-a in Romania. (NB, tatal lui, revenit de la Strasbourg in 1986, nu a suferit nicio represiune din partea securitatii, dupa „defectiunea” juniorului in Franta!). Tov.Plesita a ordonat sa i se dea o diploma falsa de balalaureat din Romania, pentru a putea accede in invatamantul superior din Franta. Tanarul agent DIE (la fel ca talal lui) avea un talent nativ pentru chimie, iar Plesita se gandea ca junele Funeriu ar putea obtine informatii de varf din chimie, pentru a-i servi Academicienei impuscate sa mai publice cate ceva. Daca Funeriu ar fi avut o diploma de bac luata in Franta, chiar in turul II, de ce n-a aratat-o pana acum, la doi ani dupa scandal?

 5. nu-i o idee atat de proasta, desi am obiectii impotriva ambelor personaje propuse de autorul articolului. in special in cazul d-lui Funeriu: pana nu am raspunsul la o intrebare simpla: de ce in 2 ani de zile nu a miscat aproape nimic in sens pozitiv in sistem, si de ce a fost nevoie de d-l ministru Baba pentru ca sa fie luata o masura esentiala: eliminarea mediilor din liceu din criteriile de admitere la facultate? apoi, d-l Funeriu nu are pur si simplu „o orientare favorabila” pdl-ului / presedintelui actual. toate discursurile lui politice erau in mare parte brainwashing pueril – al d-lui Funeriu insusi, precum si pentru cei carora le era adresat. in concluzie, pentru ipocrizie, masuri de fatada si, per general, ineficienta, varianta Funeriu nu mi se pare convenabila.
  d-na Mungiu Pippidi nu imi place, dar ar fi, cu siguranta, competenta, si nu cred nici ca si-ar permite derapaje sau intarzieri.

  dar ideea ca mediul universitar sa propuna o varianta viabila de prim-ministru este ok. doar ca, din pacate, mediul universitar este bazat, in primul rand, pe mancatorii – cel mult o factiune ar propune un protejat, contra altei factiuni. daca nu ar fi fost politica, lupta pentru putere ar fi fost brevetata in universitati. asa ca, sincer, nu prea vad sanse :(

  • În 2 ani s-au mișcat ENORM de multe în sistem, Funeriu are merite destule, însă ce a apucat el să facă a fost doar începutul. Din păcate.

   • Da, a avut o contributie ENORMA: in loc sa trateze muribundul, l-a eutanasiat. Nu a luat nici o masura constructiva, ci numai distructive. Faimoasa clasificare a universitatilor si specializarilor a fost o penibilitate, a transformat cadrele didactice in hartogari care bagau heirupist date intr-un portal de 2 bani. Nu poti scrie lucrari de calitate sau tine lectii de inalt nivel daca trebuie sa-ti petreci intreaga saptamana facand hartogaraie + materiale venite vineri la ora 16 cu deadline luni la ora 8. Comentariile unui profesor de la o universitate straina cred ca spun totul: „Nu veti avea niciodata universitati in top 500 daca nu lasati profesorii sa-si faca treaba.”

  • Toti ministrii de pana acum au provenit din mediul universitar. Asta o fi cauza pt. care s-au umplut univ. de analfabeti? De asta absolventi de bac nu stiu sa scrie? de asta au disparut scolile profesionale? de asta nici macar nu se vorbeste de scoli de maistri? Profii universitari au incercat sa faca din …. bici, dar nu ei au cauzat producerea materiei prime pt. bici?

  • Daca nu ai simtit schimbarile produse de Funeriu in sistem, poate ar trebui sa te intorci din nou la scoala. Asta ca sa parafrazez un om mult mai capabil sa fie prim ministru :).

 6. mungiu aristrocata ar trebui ……,,pacalici 2”.imi asum aceasta postare :1 nu a fost la pdl. 2 nu a fost agreata si nu este pentru ca nu este impartiala. 3 de ce nu vorbeste de plagiatul ministrul educatiei? puneti pe MUNGIU ,,,,,,,,sef,,,,,, cu stima

  • Vorbeste dar nu scrie in emisiunea la care te uiti tu :).

   Scuze, nu m-am putut abtine, dar sa stii ca a scris despre asta si evident cere inlocuirea ministrului.

 7. Sincer, am o senzatie de lobby pt. madam Pippidi. Nu ca n-ar trebui schimbat ministrul. dar de ce cautam mereu in esaloanele superioare ale sistemului? Sunt destui oameni capabili si undeva mai in randurile din spate, mon cher!

  • Are multe calitati dar un caracter dificil (si am fost delicat!). Mai tineti minte ce intrigi a patronat si ce haos a creeat la TVR cand CDR a pus-o sefa la stiri? Stiu, au trecut niste ani , s-a mai maturizat dar nu cred ca s-a schimbat .Chiar credeti ca are cineva curajul sa mearga pe mana ei ?
   Cel mai bun , de departe, ar fi Mircea Miclea, cel care a gandit si a initiat actuala lege. Dar cine-l convinge ?

 8. sefu, inseamna ca nu cunosti psd, de scrisesi pe logica oamenilor de onoare si cinstiti……manga va ramane in functie asa de-al dracu, sa-si arate psd muschii, ca nu face ce vrea pulimea, ci face ce vrea psd..indiferent daca numitul ministru e criminal, escroc sau orice, au guvern de forta. vezi presiunea lui ponta la base ca politica externa nu prea mai e externa si ca ar fi bine ca base sa-si retraga eul de la intalnirile UE. asta dictatura, cu alte cuvinte, ma repet, ponta am vrut, ponta avem.. fac pariu cu tine ca nu va demisiona nimeni si nimeni nu va fi demis. asta e psd-ul pe care lumea l-a uitat. guvernare cu pulane si caschete de mineri. cine indrazneste sa iasa la universitatii? aud!? eu, nu ies.. stiu cu cine am de a face, n-am uitat. o luai pe coaja destul, dar tara asta nu se invata minte. deh…

 9. Cele doua solutii ar fi umilitoare pentru PSD. Cred ca o solutie asemanatoare cu cea de la ministerul sanatatii este mai plauzibila. Si nu trebuie sa fie neaparat fost rector.

 10. Prima propunere -Funeriu mi se pare corecta,atata timp cat el a fost primul care a intors invatamantul din panta spre mediocrizare si distrugere, pe care l-au impins cu veselie toti ministrii din ultimii 22 de ani

  • Oricât mi-ar repugna tot ce reprezintă acest Aligică – pe de o parte – şi PDL-ul – pe de alta -, nu pot decât să fiu de acord cu readucerea lui Funeriu în fruntea ministerului, pentru că a început nişte lucruri bune şi aş vrea să aibă şansa să le şi termine pe cât posibil, mai ales că n-au fost măsuri cu vreo tentă evidentă de dreapta, ci doar chestii de bun-simţ.

   • Domnule sau Doamna, m-ati facut curios: ce reprezint?
    Curiozitate sincera. Va garantez ca nu am nici cea mai mica intentie sa va ironizez. Sunt doar curios cum ati fi si dv daca cineva v-ar zice ca reprezentati ceva fara sa precizeze ce.

 11. E o naivitate sa credeti ca Ponta l-ar putea propune pe Funeriu, zau, chiar nu vedeti ce se ascunde in spatele acestor numiri (ca doar nu e o coincidenta numirea in functia de ministru a lui Mang dupa Dumitrescu, cei mai inversunati adversari ai noii legi a invatamantului). Nici Dna Mungiu nu e o alegere sigura pentru noua putere.

  • De acord cu Tudor, propunerea doamnei Mungiu cred ca e o ironie la adresa dansei din partea domnului Aigica (dar e o ironie fina, trebuie sa recunosc).
   Cea cu dl. Funeriu mi se pare foarte buna, dar nu-l vad in stare pe Ponta sa o propuna.

 12. „Niciun lider politic normal nu ar putea accepta costurile si riscurile sustinerii unui personaj precum domnul in cauza.”

  Premierul României: Ministrul educației are niște sarcini de îndeplinit.

  • Sigur ca are niste sarcini de indeplinit:demolarea a ceea ce a facut Funeriu si satisfacerea clientelei politice din cel mai numeros segment electoral al …intelectualitatii romanesti-INVATAMANTUL.!! Cat priveste pe Alina Mungiu, a ma scuti de … La pomul laudat sa te duci cu sacul spart.

 13. Sincer, cred ca niciuna din propuneri nu e foarte realista. Sunt de acord cu directia generala: daca Mang va fi demis (ceea ce pare probabil), Ponta nu are cum sa isi mai permita si un al treilea scandal la educatie, asa ca va fi foarte atent la urmatoarea propunere.

  Funeriu insa pica din start – sa fim seriosi, nici in state chestiunea cu bipartizanatul nu prea merge, si in orice caz nu Funeriu ar fi exceptia fericita. Funeriu a atras atat de multe critici din partea USL (si nu doar) de-a lungul mandatului (si la randul lui, a criticat si continua sa critice aspru USL), incat nu pot sa imi imaginez ca i-ar trece cuiva prin cap sa-l propuna ministru in guvernul USL. Mai e si omul lui Basescu..

  Optiunea cea mai fericita ar fi ca Ponta sa numeasca o persoana din afara sfera politicii, un „tehnocrat” cu o reputatie ireprosabila. Doamna Pippidi s-ar potrivi acestor criterii, dar mai mult ca sigur nu ar accepta (are o cariera de profesor la Berlin la care nu cred ca va renunta, si nu vad de ce ar face-o, pentru „placerea” de a fi ministru timp de 6 luni intr-un guvern USL). Mai mult, nici USL-ul n-ar accepta-o, ar fi un risc prea mare. Doamna Pippidi ar fi un ministru mult prea incomod, imposibil de controlat, care nu ar ezita sa faca declaratii publice impotriva guvernului din care face parte. In cel mai scurt timp, ar fi sursa unor conflicte enorme in guvern si in USL. Mai tineti minte cand PDL vroia sa o propuna pe doamna Pippidi pentru un mandat de europarlamentar pe lista lor? N-a iesit prea bine… Cu toate acestea, sunt sigur ca exista destule alte persoane in Romania care sa corespunda rolului.

  Daca e sa fiu sincer insa, ma indoiesc ca aceasta va fi solutia aleasa. Am devenit prea cinic ca sa mai cred in miracole… Din punctul meu de vedere, doar doua solutii sunt realiste: prima ar fi ca Ponta sa propuna tot un membru PSD, sau un apropiat al PSD, doar ca o sa fie putin mai atent la selectie sau eventual o sa aleaga pe cineva cu sanse mai mici sa provoace probleme, gen un fost secretar de stat in minister, sau un parlamentar membru in comisia de educatie, etc, ceva pe-acolo. Adica un alt Mang, dar ales mai cu grija. Cine stie, poate chiar protege-ul doamnei Andronescu, noul rector al UPB.

  Sau.. de ce nu tot doamna Andronescu? Sa fim seriosi, nu mai poate opinia publica de intentia controversata a doamnei Andronescu de a accepta in universitati liceeni fara bac. Din contra, cred ca multi parinti ar fi fericiti. Plus ca are experienta in minister, blabla.. Numirea perfecta. Nu inteleg doar de ce n-a fost aleasa mai devreme..

  • Andronescu a facut si o tine langa cu liceu obligatoriu de 12 ani cu aceeasi pregatire. Unde a fost dezastrul de la bac cu 0%? la liceele tehnice!!! cand au devenit obligatorii 8 clase au ajuns analfabeti la liceu. acum cu 10 clase obligatorii pica la bac pe capete, iar in universitati ajung analfabeti adevarati. Dar Abramburica nu iese din egalitarismul genetic al PSD.

 14. @ Dragos Paul Aligica – Asta se numeste rasucirea bratului la spate in cel mai frumos (si eficient) mod cu putinta :) Dar, acum, stand stramb si judecand drept, de ce-i cereti lui Ponta ce n-a facut nimeni pana acum, i.e., cooptarea unei persoane aparent imposibil de „imblanzit”? Reformulez: pe care dintre oamenii politici de astazi, ajunsi in postura de premier, i-ati vedea cooptand-o pe Alina – cu tot ceea ce decurge de aici? Un singur nume mi-ar fi de-ajuns pentru a-mi potoli curiozitatea :) Si nu-mi spuneti Monica Macovei, ca intram (si mai adanc) pe taramul inorogilor.

 15. Din pacate, nu cred ca Alina Mungiu Pippidi ar accepta. Poate nici n-ar fi bine: sunt prea multi cei care o detesta. Mi-as dori un ministru inteligent si echilibrat, care n-a apucat sa-si faca prea multi dusmani. Poate un matematician? Un exemplu care-mi vine acum in minte: prof. univ. Viviana Ene http://math.univ-ovidius.ro/doc/CVpdf/xacv_V_Eneuk.pdf . O poza recenta (pe cal, in Himalaya): http://www.sms.edu.pk/old/13.jpg

  Da… Ma tem ca bat campii: genul asta de oameni nu se baga-n politica. Si totusi, exact astia mi s-ar parea cei mai nimeriti in momentul de fata.

 16. dl. Aligica,

  M-ati facut curios, spuneti in text ca dna. Mungiu are „o orientare favorabila actualei puteri”. Puteti sa dati exemple de articole scrise de dna. Mungiu care sa demonstreze aceasta „orientare”?

  multumesc.

  • Stimate domn, se vede ca nu mai citesti ziarele de multisor…:)
   Doamna Pippidi e trup si suflet alaturi de USL de o buna bucata de vreme.
   Sa fie Felix?..Sa fie Crin?..:):):)
   Fiecare om are pretul lui, e drept, insa pentru IQ-ul domniei-sale, mi se pare totusi janic si descalificant. L-as prefera pe Andrei Plesu, a stiut sa isi pastreze obrazul curat.

  • Eu zic sa cititi fiecare articol scris de doamna respectiva in Romania Libera de mai multi ani. In afara de „Jos Basescu!” repetat obsesiv, nu zice altceva. E un fel de poveste cu castravetele a domnului Tandafir, orice tema ar aborda, de vina e Basescu!

   • Nu stiam ca a spune „Jos Basescu!” (si va rog sa imi dati un link unde cere demisia presedintelui) este egal cu „Sus Ponta!”. Nu cumva opiniile politice, inclusiv ale dlui. Aligica, s-au polarizat atat de mult incat nu mai putem sa iesim din obsesia clasica a lui „cine nu e cu noi e impotriva noastra”?

  • Multe din activitatile d-nei Mungiu merita respect. Dar de multe ori nu sunt de acord cu ceea ce spune (si cum spune) in articolele din Romania libera. Ultimul, de ex., incepe cu un mesaj de genul: „Pai normal ca Ponta a propus un plagiator la M.Invatamantului, ca doar majoritatea prof.univ. din Romania sunt plagiatori, si asta numai din cauza lui Funeriu & co. etc. etc.”. Curat castravete! Nu mai spun de disparitia comentariilor (motivata de evitarea propagandei electorale mascate). Ok, d-na M. are alte opinii decat ale mele. Dar cred ca a devenit si foarte subiectiva.

 17. eu cred ca Ministerul Educatiei o sa se desfiinteze. Nu cred ca se mai gasetse nici un universitar care sa-si puna pielea in bat pentru postul de ministru, ca sa-i ia presa ‘opera’ la puricat. Toti, dar absolut toti au copiat pentru cel putin o lucrare din cele publicate. Cine are tangenta cu mediul universitar intelege ce zic.

 18. articol sugestie. dar imposibil de realizat. toata activitatea de pana acum a psd’ului arata ca nu pot fi bipartizani, nu vor, si nici nu vor fi vreodata. ura e prea adanca. nici nu cred in schimbarea lui mang, puterea precedentului cred ca-i va impiedica sa dea un aviz pozitiv de plagiarism ptr mang.. ponta nu-i va schimba pe mang sau marga. sper totusi sa ma insel.

  • o adaugare: cu restul de peste 30% din profesori, plagiatori de meserie, ce vom face? Nu mi se pare prea echitabil sa-i dai unuia o caramida in cap (chiar daca o merita) si pe restul sa-i lasi bine merci.. am avut un profesor in facultate a carui ‘opera’ continea si o sinteza ‘personala’ in doua volume (editura didactica si pedagogica) grosute care erau o compilare de fragmente preluate din alte carti publicate afara. hai, macar asta era o sinteza, dar altii au ‘cercetari’ serioase publicate ‘in plagiat’.. au un salariu excelent, o viata de boieri. cu astia, repet, ce facem?

 19. Propunerea cu dl. Funeriu mi se pare pertinenta.
  Nu acelas lucru-l pot spune despre madame pipidi. Este, cel putin, un personaj controversat.
  Nu are pana oabla, scrie in doua culori, nu stii niciodata ce este, cu adevarat, in mintea sau sufletul ei. Mai bine lipsa….

 20. solutia 3:
  o alta persoana din sistemul de invatamint actual, bun profesionist, cu capacitati manageriale. Un profesor universitar sau de ce nu, unul din pre-universitar.

 21. O a treia propunere: de ce nu ar scoate-o PSD de la naftalina pe Ana Birchall? Probabil ca PSD regreta acum amarnic ca i-au distrus imaginea cu inregistrarea din masina. Si nu mai conteaza daca era reala sau nu, dauna este probabil iremediabila. Dar avea calificarile necesare pentru o astfel de functie. Asa se intampla cand nu gandesti pe termen lung- nu s-au gandit ca poate veni o zi in care vor avea nevoie de un ministru al educatiei care sa nu fie plagiator in lucrari de specialitate si in CV?

  Cat despre Funeriu- nu se vor umili in asa hal; iar Alina Mungiu Pippidi, desi ar fi intr-adevar o propunere potrivita, nu ar accepta in ruptul capului acest post. A zis-o clar de nenumarate ori. Si nici PSD-ul nu si-ar lua asemenea belea pe cap, chiar si in situatie de criza.

  O alta solutie ar fi sa paseze postul lui Voiculescu dar Felix nu ar fi prost nici el sa accepte beleaua. Agricultura o sa il tina ocupat o vreme buna de timp.

  Marga este deja la Externe… nasol pentru PSD, nu iese socoteala pe nicio parte. Cel mai probabil vor inalta in rang un secretar de stat tehnocrat si fara plagiat, dar de unde sa il iei si pe acela? De la Educatie, slabe sanse.

  • interesanta propunere! va sari in sus tot establishmentul PSD (care au porcait-o si n-au aparat-o) in cap cu Hrebe. Se vor teme de asemenea de razbunarea dnei Birchall. Iar plagiatorii din invatamant sunt ingroziti de un absolvent Harvard.

 22. Draga dle Aligica, de ce sa nu il propunem pe primul tau mentor spiritual, dl Adrian Miroiu? Sau pe dna Miroiu, feminista de profesie? Or fi eu „clanul Miroiu” dar au ceva valoare si nu cred ca ar refuza postul! Si fata de capricioasa dna Pippidi ar fi mult mai OK.

 23. Eu as vrea ca Mang sa fie pedepsit exemplar si sa fie trimis la munca de jos, acolo de unde a venit. In Senatul Romaniei adica.
  Dar, daca Mang e zburat din guvern pentru furt (plagiat) se creeaza un precedent extrem de periculos nu doar pentru guvernul actual, ci pentru intreaga clasa politica. Nu mai vorbesc de confuzia de care ar fi cuprins, subit, intreg neamul romanesc. Ce sa mai inteleaga romanul de rind, cetateanul, alegatorul? Nu poti sa-i spui unui popor asa, tam-nisam, gata! de-acu’ nu mai fura nimeni. Ii traumatizezi pe bietii oameni si praful se alege de biata tzarisoara. Pai, din ce sa mai traiasca romanul? Din munca cinstita? Se duce dracului giudetzul…

 24. Mie unul îmi stăteau în gât alte figuri ale guvernului Boc, dar Funeriu nu se număra printre ele. Campania jegoasă de contestare a acestuia nu a fost „egalată” decât de campania purtată acum 5-6 ani împotriva lui Patapievici la ICR. Subscriu fără rezerve la punctul de vedere al d-lui Aligica.

 25. Sint de partea celor care cred ca dl Aligica a vurt sa planteze ideea ca dna Mungiu e un sustinator al puterii actuale, desi nimeni nu poate cita vreun articol necritic al ei. Sigur ca ar merita sa fie ministru, articolul de anul trecut discutat aici de Stefan Vlaston Cele trei falimente ale educatiei la romani era superb. Ar merita sa fie si prim ministru. Dar e exclus sa cada la pace cu dl Ponta si ca atare nu o sa o mai vedem pe aici decit prin weekenduri, ca si pe dl Aligica.

  • Domnule adrian, inteleg ca s-a dezvoltat o scoala de gandire in sensul mentionat de dv dar haide sa stam concentrati pe esenta problemei si sa nu ne dispersam atentia in tangente irelevante.

   Va intreb pe dv si colegii dv din acest nou curent de gandire: Vreti sau nu vreti ca sa ridicati standardele pentru urmatoarea numire pe care o va face Primul Ministru? Daca da, satisface d-na Pippidi fisa postului sau nu? Sustinatoare, opozanta sau neutra fata de USL, ridica sau nu standardul? Bun. Sa zicem ca eu m-am inselat si e opozanta a puterii actuale. Cu ce schimba asta datele esentiale ale problemei? Explicati-ne dv sau unul dintre colegii dv care e implicatia speculatiilor cu privire la ce vreau eu sa plantez sau nu pentru obiectivul nostru comun: un ministru de calitate la educatie si continuarea reformei.

   In plus, ce inseamna asta cu „citatul de articole necritice”?! Sunteti o persoana inteligenta. Cred ca va dati seama ca exprimarea dv e straveziu-sofistica ?!

   • Doamna Mungiu tocmai explica intr-un articol cum scrie ea lucrari stiintifice pe care bietii ei studenti pot sa-si puna semnatura proprie, astfel incat sa aiba si ei un inceput bun in cariera. Vi se mai pare buna de ministru al educatiei? Oare ce crede rectorul de la Bertie de chestia asta? Nu de alta, da’ sa stiu sa incep sa fac si eu temele copiilor sa ia numai 10 la scoala. Sau mai bine, sa ma prezint eu la examene in numele lor!

   • Dar prof. Miclea ce cusur are? dar fiind eminenta cenusie din spatele LEN sansele sale sunt ZERO. DLe DPA, fabricile de diplome trebuie repornite, altfel unde ar mai preda bonzii politici, de unde s-ar mai aduna taxe ce maresc patrimoniul univ. private, de unde ar mai ajunge niste bani la trezoreriile partidelor/

   • dle. Aligica,

    chiar daca ar face propunerile pe care le amintiti, intrebarea este daca ar fi acceptata.

    Sunt convins ca dna. Mungiu va pune conditii similare cu cele puse PDL-ului in 2007 cand vroiau sa o includa pe lista la europarlamentare. Si nu cred ca PSD-ul si-a curatat intr-atat aparatul propriu (vezi Nastase, Iliescu samd) astfel incat propunerea sa fie acceptata. Desigur, ma opresc aici caci nu o reprezint.

    In ceea ce-l priveste pe dl. Funeriu, cred ca ar putea accepta, doar face parte si acum din puterea executiva (este consilier al presedintelui). Ar fi o miscare foarte buna PSD-ului.

    Insa adevarara intrebare care se impune este: care este politica PSD in domeniul educatiei, exista?

 26. Mda. Mungiu nu e cea ma rea varianta nici pe departe, ce nu inteleg eu este de unde are experienta in politici publice de care vorbeste DPA. Dincate stiu nu a scris una in viata ei, nu a trecut un ciclu de politica publica de le scoping pana la analiza post implementare, nu s-a chinuit sa treaca una de ministrul propriu si de inca vre-o doi, n-aincercat sa impace si capra si varza etc. Ce o fi predand ea e probabil teorie pura, la care poti sa ajungi prin studiu – foarte frumos, meritat tot respectul. Dar asta ar ajuta-o in job cat l-a ajutat pe Funeriu experienta de cercetator-ioc.

  • dle Zev, oricum, intr-un mediu cum e cel universitar/preuniversitar din Romania, orice fel de experienta (nici cea a dlui Funeriu, nici cea a dnei Mungiu) nu are cum sa ajute pe nimeni; da, poate experienta de lupta cu dinozaurii din mezozoic, aceea da, dar p-aia nu-mi dau seama la cine am putea-o gasi. Stiu asta FOARTE bine, am un profesor in familie, deci haideti sa lasam experienta, pt. ca ea e absolut irelevanta pentru un potential ministru al educatiei din Romania. La ce sa iti serveasca experienta, cand te lovesti de sechelele mentale ale unor oameni educati sub Dej? Ba chiar ar putea fi daunatoare, experienta aceea in politici publice de care vorbiti.

 27. Stimati participanti la discuti,
  Cum,cu cine si in ce mod sa faci schimbare?Un domn remarca ca decanu,seful de catedra,rectorul trebuia pana acum sa se ocupe,dar e atonomie,fiecare face ce vrea,daca se ocupa cei in drep si oligati sa vina si sa spuna ca totul e ok pe raspunderea lor si daca se dovedeste sa stearga si ei putina,nu?
  Dar autonomia universitara nu este pentru performantza ci pentru ca o mana sa spele pe alta in folosul banului.Sugestia cu Funeriu si Mungiu are riscuri, de Funeriu va zice PDL ca nu are astia oameni,Mungiu a mai fost pa timpul CDR la TVR si a dat cu oistea-n gard,Marga si Andronescu mai ales au bagat sportul proba de bacaloriat,elocvent.Raspundere mare sa dai un verdict.

 28. Bai nene, te-ai gasit si tu sa te bagi in seama cu propunerile tale. In ceea ce il priveste pe Funeriu, poate este credibil, dar numai pentru tine,

 29. @DP Aligica. Nu am vrut sa va fac proces de intentie. Nu contesta nimeni, din cite am vazut, ca ideea dvs cu dna Pippidi e buna. Are si caderea morala si pregatirea, dar ce rost are sa deschideti discutia, cind stiti ca e inutila. E notoriu prin PDL si PNL ca a refuzat toate propunerile care i s-au facut. Si credeti ca PSD ar avea mai mult succes, dupa ce s-au avut totdeauna ca mita cu dulaul??? Si apoi, dvs ati veni sase luni in guvernul Ponta daca ati fi profesor titular in Germania? Complet nerealist.

 30. Mungiu sau Funeriu?! Cam restrans si suspect de improbabil. Desi ideea unui ministru al opozitiei, fie el Funeriu sau Mungiu, nu e deloc rea.
  Dar de ce nu un bibliotecar al puterii?

  • Ar fi o implinire pentru dna Pippidi sa serveasca in guvernul ‘impecabilului Ponta”. Dumnei nu mai este obiectiva de multa vreme, virind catre Psd. Dar nu pentru bani, ca e at tip de persoana; o face pentru drogul puterii si influentei.
   Ce articole partinitoare? pai ala de ieri, in care gaseste de vina pentru plagiatele lui Manga, nici nu-i zice pe nume, tot pe Funeriu !!!

   • Adicatelea fuse obiectiva pana nu ma vru sa candideze pe o lista cu don’soara?!

    Betia puterii?! Se poate aplica acest concept cam tutlor.

 31. Cred ca toata discutia este in van. Mang va ramane
  precum prefectul de Gorj pt. care exista o decizie de plagiat a Comisiei de Etica.

 32. Foarte multe persoane din afara sistemului, care nu vad decat ca suna bine cuvinte care incep si se termina cu reforma, isi dau cu parerea asupra sistemului de invatamant. Nu se poate in continuare sa promovam oameni care, in dispret total fata de toti actorii din sistem, au dispus masuri nerealiste, prin a caror aplicare se distruge sistemul caruia se adreseaza. Nu se poate sa acceptam ideea ca toti sunt nepriceputi, corupti, rau intentionati si ca exista un singur Mesia care stie cum trebuie facut in persoana lui Funeriu. Nu a tinut cont de nimeni – studenti, elevi, profesori, sindicate si a mers inainte pe o cale care este numai a lui. Doar doua exemple ale consecintelor masurilor sale. Blocarea posturilor si criteriile de promovare au eliminat orice speranta de a intra in sistem sau a promova pentru tineri. Pensionarea a eliminat conducatorii de doctorat, distrugand cea a mai ramas din mult hulitele scoli doctorale. In consecinta, in curand nu vor mai exista cadre didactice in sistem si deci putem inchide universitatile si probail ca asta se doreste, pe o piata globala a invatamantului superior. Vrem cercetare si rezultate la nivel international, dar avem conditii pentru asta? Castigam la fel? Avem aceeasi baza materiala? Avem aceeasi finantare? In plus si-a pus cineva intrebarea cum poti promova un cadru didactic exclusiv bazat pe rezultatele cercetarii?
  Va invit sa cititi articolul The link between reasearch and teaching. Does it exists – Richard M. Felder.
  Analiza poate desigur continua, atat legat de persoana dlui Funeriu, o persoana fara loc de munca in invatamant sau cercetare, in tara sau strainatate, ceea ce mi se pare graitor, cat si legat de reformele lui. NU iti poti baza toata cariera pe conducatorul de doctorat, la care daca ai ajuns, ne intrebam cum pentru o persoana iesita dintr-o tara f putin permisiva in acest sens, cu siguranta este foarte putin probabil sa nu performezi. Dar ce se intampla dupa aceea? Ce rezultate are dl Funeriu in sistemul romanesc?
  Un alt exemplu de deontolog al invatamantului este dl Vlaston, dat afara din director pentru ca i-a murit un copil in curtea scolii.
  Cel mai probabil acest comentariu nu va fi afisat, dar poate macar autorul se mai gandeste putin inainte de a ii ridica in slavi pe Miclea, Funeriu si altii ca ei.

  • „Nu a tinut cont de nimeni – studenti, elevi, profesori, sindicate si a mers inainte pe o cale care este numai a lui.” Ati avut mai mult de 10-15 ani sa dovediti ce puteti face, voi sindicate, profesori, elevi, studenti, si din pacate s-a mers din rau in mai rau! S-a creat o mafie care nu a avut alt scopt decat imbogatirea. Avem absolventi analfabeti, si din pacate avem un mediu academic si universitar plini de plagiatori si impostori. e de vina Funeriu? Nu, de vina sunteti voi: sindicate, profesori, elevi, studenti!
   „Vrem cercetare si rezultate la nivel international, dar avem conditii pentru asta? Castigam la fel? Avem aceeasi baza materiala? Avem aceeasi finantare? In plus si-a pus cineva intrebarea cum poti promova un cadru didactic exclusiv bazat pe rezultatele cercetarii?” Doamna, va citez, si ma minunez. Eu nu cred ca aveti conditii mai proaste decat in Rusia, de pilda, in schimb aveti rezultate infinit mai proaste! Vreti salarii ca in Franta, cu rezultate ca in Romania, avand o economie mult mai neperformanta! Nu exista o legatura neaparat proportionala intre bani si eficienta! Daca ar fi existat, profesorii universitari care castigau peste 10000 RON pe luna ar fi trebuit sa scoata numai candidati la premiul NOBEL pe banda rulanta. In loc de asta, pentru salarii exorbitate, au scos analfabeti, care nu numai ca sunt ignoranti, dar sunt si orgoliosi si plini de ei.

  • „Analiza poate desigur continua, atat legat de persoana dlui Funeriu, o persoana fara loc de munca in invatamant sau cercetare, in tara sau strainatate, ceea ce mi se pare graitor, cat si legat de reformele lui”. Comentariu Tovarasei daniela este Graitor, reprezinta chintesenta Ticalosiei ramasitelor „sistemului” Comunist, de invatamant, de gandire ,de provenienta sovietica, opusa total sistemului de invatamant occidental ! Din cauza acestui „sistem” , profund dispretuitor fata de meritocratia apuseana, posturile sunt -pe mai departe – blocate de mafia, de camarilele, de juntele tip adrian nastase din universitati… Poti sa ai studii post- doctorale oriunde, daca nu esti in cardasie cu Sleahtele lui andrei marga , ce in Dispretul lumii academice , ocupa Sfidator posturile pe mai departe, blocand accesul tinerilor profesori, cu orientari diferite de „vechea garda”, ranchiunoasa, dispretuitoare, plina de complexe… Intocmai cum „patriotul” victor socaciu Dispretuieste cultura anglo- americana (sigur sionista:)), asa si Tovarasele „daniele”, de pe intreg cuprinsul „Patriei noastre socialiste”…

  • Ce aiureli spuneti. Nu a tinut cont de studenti? I-a scapat de profesori ce citeau de pe hirtii ingalbenite, cind veneau. A scapat doctoranzii de fel de fel de babe si mosi care nu mai citisera nimic de 22 de ani? Asistentii au putut promova lectori. S-au creat locuri pentru cadre didactice tinere. Posturile au fost blocate din cauza banilor.
   Ati uitat cele 7-9 norme pe care si le faceau profesorii (platite 100%!), mult peste posibilitatile biologice si intelectuale. Desigur numai unii aveau norocul (tzutzarii decanilor, prodecanilor sefilor de catedra etc.)
   Sindicatele? Cine? Catalin Croitoru mare profesor (ma rog lector) pe la Cantemir sau Spiru?
   Da, legea loveste in profesorii de week-end (vezi soferi de week-end).
   Dar nu va nelinistiti! RESTAURATIA este sloganul ascuns al politicienilor. Chiar daca nu pica guvernul MRU, Baba ar fi modificat legea pe placul profesorilor mai sus mentionati, si aproape toti ar fi fost multumiti!

 33. 1. Nu are cum sa-l numeasca pe dl Funeriu, l-a criticat atat incat si daca ar avea o parere buna despre el (ceea ce nu e exclus, politica e politica, principiile sunt principii) ar fi un dezastru sa recunoasca acum ca dl Funeriu a fost si este potrivit pentru functia de ministru.

  2. Nu are cum sa o numeasca pe d-na Pippidi, desi a parut a fi „de partea lor” deoarece: a) ea nu va accepta sa fie intr-un guvern alaturi de niste personaje indoielnice. b) odata ajunsa in functie, dl Ponta o scapa total de sub control si se trezeste cu un cal troian in guvern care-i va sabota orice incercare de a lua masuri, numiri pentru interesul propriu.

  D-na Andronescu va fi numita in functie, desi controversata in ceea ce priveste „reformarea” invatamantului, academic nu stiu sa aiba probleme iar notorietate are destula. E numai buna de calmat spiritele pt 6 luni. Adevarata lovitura o vom primi dupa alegeri, atunci nu va fi presat sa schimbe pe nimeni.

 34. Ca cineva ca Funeriu, probabil singurul ministru care si-a meritat postul in ultimii 10 ani, poate fi contestat, este o masura a complacerii in minciuna si ipocrizie.

 35. Rationamentul este corect, pentru Ponta, singura iesire castigatoare din rahatul in care s-a varat este o numire de rasunet (din punct de vedere politic si de imagine)
  In mod cert Funeriu nu poate fi luat in calcul din doua motive elementare si evidente: fostul ministru ar declina oferta, liderii PSD si PNL nu ar accepta niciodata pentru simplu motiv ca „misia” unui ministru uselist este taman aceea de a demola tot ceeace Funeriu si actuala lege au implementat ( vezi programul de guvernare al USL-ului).
  A doua varianta este fezabila: sunt sanse mari ca AMP sa accepte, are indubitabil o orientare favorbila actualei puteri (mai exact favorabila politicianului Ponta ) are viscerale ranchiuni indreptate catre tandemul Basescu-Funeriu, indeajuns de pronuntate pentru ai intuneca ratiunea, bunul simt (sau buna credinta) ca atare ar fi dispusa sa rastoarne oaresce principii ale actualei legi inlocuindu-le cu norme „ala Mungiu”.
  Din nefericire, Alina Mungiu de acum 5-6 ani, victima a vanitatii si nemarturisitelor complexe s-a transformat intr-o uselista frecventabila

 36. e interesanta perceptia unora despre funeriu. personal il consider cel mult o jumatate de ministru. daca ,poate, pe zona inv. universitar in mandatul lui au fost introduse in lege masuri cu impact pozitiv asupra „sistemului” (am si aici observatii!), in zona inv. preuniversitar am mari rezerve.
  Incep cu observatiile si spun ca prevederile din lege referitoare la inv . universitar atat de mult laudate provin din proiectul profesorului miclea, iar asta s-a vazut la simulacrul de dezbatere din parlament analizand interventiile ministrului. Daca nu cumva va imaginati ca dl. funeriu a stat noaptea sa scrie textul legii. Dar , e ca la autostrazi, conteaza cine taie panglica!
  In ceea ce priveste partea de preuniversitar , legea e facuta pe genunchi. Va stau la dispozitie cu prevederi identice la articole diferite, cu prevederi contradictorii….Si astea doar ca aspecte formale. Daca faci insa o analiza atenta si in cunostinta de cauza, este evidenta superficialitatea abordarii, lipsa de fundamentare, absenta studiului de impact….Si toate sunt evidente pentru cine, ca sa nu fie superficial, asculta inregistrarile din dezbaterile parlamentare ( ca sa nu spun ca, si atunci, ideile ii erau ” suflate” de eminenta lui cenusie, doamna oana badea.
  Asa incat, dintr-un simulacru e dezbateri, cel putin pe componenta preuniversitara, a iesit un simulacru de lege. Este evident pentru orice om de buna credinta, chiar daca ne vom referi la miile de pagini care au ca scop , in mare masura, sa acopere lacune sau erori ale legii, ma refer la medodologiile ce trebuia finalizate mult inainte de incheierea mandatului ministrului funeriu. pot spune ca trebuie sa fii vlaston sa nu vezi evidentele, asa incat nu voi cadea din picioare de admiratie pentru dl. funeriu. (referirea la dl. vlason nu vine sa anuleze interventiile de multe ori corecte pe lege, daca nu ar fi admiratia sa netarmurita pentru un personaj poate cu calitati in mediul cercetarii, dar vai, atat de subtire in alte aspecte).

  In concluzie, in legatura cu propunerea funeriu, poate ar trebui „mai usor cu pianul pe scari”!

  Ar fi poate interesanta o varianta cu un om din preuniversitar !Sunt convins ca nu trebuie sa vii din mediul academic ca sa ai viziune si in plus, nu pentru asta sunt „sfatuitorii din umbra”?

  A, si sa nu uit, pe mine sa nu va bazati!
  Sunt doar un biet profesor de chimie! (de aceea si nu din alte considerente, la un moment dat, am renuntat la „shift”)

  • Domnule biet profesor de chimie, imi vine greu sa cred ca ati ascultat inregistrarile din dezbaterile parlamentare. Daca le-ati fi ascultat, probabil ati fi aflat ca legea a fost elaborata de o comisie prezidentiala, condusa de dl. Miclea, care a avut in componenta mai multi membrii, inclusiv dl Funeriu. Deci, dansul nu a taiat doar panglica, cum va place sa spuneti, iar profesorul Miclea nu a elaborat singur legea. In ceea ce priveste articolele din lege care se contrazic, va rog dati un exemplu. Trebuie sa recunosc ca nu am cunostinte de drept, legea mi s-a parut ok, si nu am gasit chestiuni flagrante. Sunt beneficiara directa, prin cei 2 copii ai mei, de invatamant preuniversitar, iar schimbarile propuse de lege, mi se par in directia buna.

 37. Pai eu zic sa il puna pe Nicusor Dan ministrul educatiei: doctorat la Sorbona, a condus vreo 5 ani de zile Scoala Nationala Superioara din Bucuresti, o institutie in care chiar se face scoala de calitate si mai e si neafiliat politic. Plus ca asa il scapa si pe Oprescu de singurul contracandidat serios pe care il are la primarie.

 38. Eu as sustine solutia 1, dl Funeriu, fiindca as propune ca dna Alina Mungiu sa fie prim ministru. Dar asta nu se va intimpla in Romania, inca nu am ajuns acolo. Insa suntem pe drumul cel bun cred eu, Ponta a invatat mult, cum zice dna Mungiu, au fost citeva surprize placute dupa numirea lui. Intoarcerea la vremurile din perioada lui Adrian Nastase pare improbabila in acest moment.

  Multumim dle Aligica!

  • Imi place propunerea ta care pluseaza oferta in ceea ce o priveste pe Alina Mungiu. Nu are sustinerea politica sa fie prim ministru, ca „a avut grija” sa se certe cu toti, din fericire unii au mai si ascultat-o.

   O idee buna dar greu de realizat, Alina Mungiu prim ministru si, in compensare, Ana Blandiana presedinte.

   Dar sa terminam cu propunerile exotice dar ideale si sa imi exprim si eu sustinerea pentru Alina Mungiu ministru al educatie. Cert este un lucru, cu propunerile pe care le-a facut prim-ministrul pana acum, nu pare ca e dispus sa isi asume riscuri in fata partidului cu acest portofoliu.

   Poate de data asta va fi cineva mai sonor dar care e dispus sa faca „ce trebuie”.

   Cine stie, poate doamna Andronescu o sa se decida sa il „ajute” pe domnul Ponta.

 39. Domnule Aligica, sunt nedumerit.

  Incercati apele, in privinta lui Mungiu-Pippidi sau poate chiar a Dvs. (va testati capitalul de credibilitate), sau o ironizati pe D-na?

  Aduc un singur argument: Exista o sumedenie de oameni mai potriviti,
  atat moral cat si in ceea ce priveste aplecarea reala inspre problemele MECT.
  Deci…?

 40. Desigur ca propunerile dumneavoastra sunt bune dar, imi pare rau sa va spun, sunt total lipsite de realism. Victor Ponta, invitatul aproape permanent al lui Mihai Gadea, sa-l propuna de Daniel Funeriu? Pai in mediile voiculesciene in care se invarte domnul Ponta, domnul Funeriu este aproape un diavol. Alina Mungiu Pippidi nu mai este mentionata acum, desigur, dar antipatia impotriva ei in aceste medii este stabila si puternica. Din pacate, daca vreti sa vedeti una dintre cele mai puternice forte din guvernul Ponta, va invit sa vizionati Antena 3. Sunt emisiuni disponibile si pe internet. Va o recomand cu caldura pe Dana Grecu. Parerea mea este ca asa aratau si se comportau comisarii comunisti la inceputul anilor 50. Nu stiu nimic despre parerile intime ale lui Victor Ponta, dar, chiar admitand ca admiratia lui pentru Daniel Funeriu sau Alina Mungiu Pippidi este fara limite, ar insemna sa-si tranteasca singur guvernul daca ar face o asemenea propunere.

 41. Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti.

  Un domn tanar cu prestigiu, care greu si-ar irosi cariera acceptand compromisuri in cadrul ministerului.

  Cu rezerva ca toate propunerile de aici au nevoie si de acceptul personalitatilor propuse.

  Sa ii dea cineva link-ul si domului Ponta, poate nu are idei si poate chiar il inspira discutia de aici. Problema e, cine pune ministrii la educatie in PSD, cu cele 2 numiri de pana acum si tinand cont si de racolarile de ultim moment de la motiune, plecand de la nemultumirea cu privire la legea educatiei, se pare ca miza e mult mai mare decat se vede la prima vedere si ca la educatie TREBUIE sa fie cineva care rezolva anumite cereri.

  Curajul domnului Ponta ar putea sa se manifeste doar spunadu-le, v-am lasat sa puteti voi de doua ori, nu ati fost in stare, acum pun eu pe cineva care nu mai e de la voi. Doar ca in urmatoarele sase luni e mare nevoie de partid si de toti prietenii partidului. Macar din noiembrie incolo sa ne arate mai mult craj si atunci, o propunere a doamnei Mungiu, chiar ar arata curaj.

 42. Dl Algica a facut un exercitiu pur intelectual „ce ar fi daca”, intr-un mediu de laborator. Desigur cititorii intelectuali au comentat/rascomentat, au continuat excercitiul iar au ajuns la Funeriu etc.
  Sa coborim cu picioarele pe pamint.
  1. Suntem in Romania, unde totul este „a la legere” (n-am accente la tastatura, nu ma criticati!)
  2. Dl. Ponta nu este de capul lui, face ceea ce este bine pentru partid(e), iar Legea 1 NU ESTE (mai ajunge cohorta de parlamentari prof.univ.dr. cu criteriile draconice?)
  3. Dl. Ponta – politician de mult timp – a ajuns conferentiar. Ce cercetari, studii sau carti are? Ce experienta la catedra? ZERO BARAT. In fond universitatea pregateste specialisti in varii domenii, deci activitatea didactica ar trebui evaluata. Cind a studiat, cind a stat in biblioteci, cind a gindit. El numai vorbeste (prostii de cele mai multe ori).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.